De Forerunner 965 die wij testen, lijkt als je hem uit de doos haalt in eerste instantie op elke andere Forerunner. Het ronde klokje wordt omgeven door vijf fysieke knoppen die ervoor zorgen dat je het horloge ook met natte vingers en zelfs met dikkere handschoenen kunt bedienen. Heb je liever touchscreenbediening, dan kan dat ook: net als het voorgaande model, de Forerunner 955, is het nieuwe horloge voorzien van een aanraakgevoelig scherm.
Rondom het scherm is een dunne bezel die bij de Forerunner 965 voor het eerst van titanium gemaakt is; bij andere Forerunner-modellen is de schermrand opgetrokken uit composietkunststof. Het voordeel van de titaniumrand is dat deze minder krasgevoelig is dan kunststof. Over krasgevoeligheid gesproken: het scherm is voorzien van Gorilla Glass DX en is dus niet gemaakt van saffier. Dat is, zeker met het oog op de prijsstelling, toch wel een misser wat ons betreft. Wil je saffierglas, dan zul je bij Garmin moeten kiezen voor een nog duurder model uit bijvoorbeeld de Fenix- of Epix-serie.
Ons testmodel was nog voorzien van een bandje gemaakt van één soort rubberachtig kunststof; de modellen die je in de winkel koopt hebben aan de binnenzijde een ander materiaal dan aan de buitenkant. Dit moet ervoor zorgen dat het klokje fijn om de pols zit, maar dat de buitenkant tegelijkertijd wat slijtvaster zou moeten zijn dan de Garmin-bandjes tot nu toe waren.
Aan de onderkant van het horloge vinden we de inmiddels bekende Elevate V4 optische sensor die hartslag en bloedzuurstofsaturatie kan meten. Het horloge biedt geen ecg-functie en de onderzijde van de behuizing is geheel van kunststof, waardoor het ook niet voor de hand ligt dat Garmin deze functionaliteit achteraf kan toevoegen, zoals het onlangs deed voor de Venu 2 Plus.
Beeldscherm
Zodra je het horloge inschakelt, wordt meteen duidelijk dat dit geen normale Forerunner is. Het 1,4"-oledscherm met 454x545 pixels is groter en scherper dan de oledschermen die Garmin tot nu toe gebruikte in de Venu 2-, Epix 2- en Marq-modellen. Het oledscherm is ook veel helderder, heeft een hoger contrast en betere kleurweergave dan de transflectieve schermen die de Forerunners tot nu toe gebruikten.
Garmin levert de Forerunner 965 met meerdere kleurrijke watchfaces die de betere kleurweergave duidelijk laten zien. De menu-indeling is zoals we van de Forerunner horloges gewend zijn, maar alles ziet er net even wat gelikter uit door gebruik van kleurrijkere icoontjes en een aangepast font. Tijdens mijn test de afgelopen anderhalve maand heb ik de Forerunner 965 vergeleken met zijn voorganger, de Forerunner 955, die beschikt over een transflectief scherm.
Vooral binnenshuis is het oledscherm van de 965 een stap vooruit. Bovenstaande vergelijkingsfoto’s laten dat goed zien. Op de bovenste foto zie je de Forerunner 965 naast de Forerunner 955 Solar, beide binnenshuis bij kunstlicht. Het oledscherm komt dan duidelijk beter uit de verf. Buiten in daglicht zijn de verschillen kleiner, of zijn de rollen zelfs omgekeerd, zoals de bovenstaande vergelijkingsfoto laat zien. In vol zonlicht is de Forerunner 955 juist beter af te lezen, omdat transflectieve schermen invallend licht weerkaatsen en daardoor juist ‘helderder’ worden bij meer omgevingslicht, terwijl het beeld van normale lcd- en oledschermen juist lastiger te zien is bij veel invallend licht. Nu is de winter niet de beste periode om dit te testen; tijdens runs op zonnige winterdagen was het oledscherm van de Forerunner 965 tijdens mijn tests ook prima afleesbaar. Uiteraard heeft de keuze voor een oledscherm ook impact op de accuduur van het horloge. Terwijl het transflectieve scherm van de Forerunner 955 per definitie in always-onmodus werkt en daarbij heel weinig energie gebruikt, kan je bij de Foreruner 965 kiezen tussen always-on en een kortere accuduur of een modus waarin het scherm automatisch uitschakelt om energie te besparen.