Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

De pc van het Tweakers Huisfeestje

Hoe snel is deze monsterbuild nou echt?

20-11-2022 • 06:01

144 Linkedin

Pc op Tweakers Huisfeestje

Misschien ben je wel op het Tweakers Huisfeestje geweest, waar je deze dikke pc-build van enkele tweakers hebt kunnen bewonderen, of heb je hem gespot op de stand van Megekko tijdens DreamHack Rotterdam. Maar hoe snel is deze watergekoelde monster-pc nou echt? Hij stond een paar dagen in het Tweakers-testlab, en we konden het natuurlijk niet laten om een paar benchmarks te draaien ...

De uitdagende build is samengesteld en gebouwd door vijf tweakers onder de gelegenheidsnaam VenomPC: Equit1986 (op de foto linksboven), Skyline GT-R (rechtsboven), Nilsson1234 (linksonder), RemcoAR (rechtsonder) en Mannekino (niet op de foto). Vanzelfsprekend hebben ze niet alle dikke hardware in dit systeem zelf gekocht; Gigabyte, Kingston, Cooler Master en Alphacool sponsorden het project. En om de pc compleet te maken, leenden we zelf onze reviewsample van de AMD Ryzen 9 7950X-processor uit. Als je dit systeem zelf zou moeten kopen, kom je al gauw boven de 5000 euro uit; alleen al alle onderdelen van de custom waterkoeling kosten meer dan 1250 euro!

Specificaties en koeling

De basis van de Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff, zoals de bouwers het systeem hebben genoemd, is de nieuwe reeks Ryzen 7000-processors van AMD. Het topmodel uit die serie, de 16-core Ryzen 9 7950X, zit in een van de meest luxe moederborden die Gigabyte voor de nieuwe socket AM5 aanbiedt, de X670E Aorus Master. In dat moederbord zitten twee reepjes snel DDR5-6000-geheugen van Kingston geprikt, voor een totaal van 32GB, en een Fury Renegade 1TB-ssd van dezelfde fabrikant.

De videokaart is een Gigabyte Radeon RX 6950 XT Gaming OC, maar die is uiteraard ontdaan van zijn standaard koeler en voorzien van een op maat gemaakt waterkoelblok. Het geheel wordt gevoed door een MWE Gold 1250W-voeding van Cooler Master en is geplaatst in een van de meest luxe pc-behuizingen, de Cooler Master HAF 700 Evo, met als opvallendste kenmerken een spiegel in het binnenwerk en een instelbaar schermpje op de voorzijde van de kast.

We hebben het meest over-de-top deel van deze build dan nog niet eens gehad, want dat is ongetwijfeld de custom waterkoeling van het Duitse Alphacool. Een aio-waterkoeler komt vaak met één radiator, wie zijn eigen loop bouwt, gebruikt er soms twee voor cpu en gpu, maar in deze build zitten maar liefst vier 360mm-radiators: twee boven (naast elkaar), een voorin en een onderin. Inclusief de twee extra outtake-fans wordt de lucht dus verplaatst door elf (!) ventilators van 120mm en twee 200mm-frontfans. Verder zijn er nog een losse pomp en reservoir, negen meter zachte tubing en tientallen fittingen gebruikt voor deze loop.

Foto's tijdens het bouwen

Benchmarks

Maar hoe snel is deze pc nou echt? In de grafieken vergelijken we de Thicc Jeff steeds met de twee systemen die we aanbevolen in onze Desktop BBG van september 2022. Die hebben we immers op precies dezelfde manier getest, waardoor de resultaten goed vergelijkbaar zijn.

Om te beginnen kijken we natuurlijk naar de cpu-test aller cpu-tests, de renderbenchmark Cinebench. Daarin scoort het systeem maar liefst 39.093 punten, een paar procent hoger dan een stock 7950X. Alleen de stroomverslindende Core i9 13900K was in onze review nog net wat sneller. In de singlethreaded-test blijven we net onder de 2100 punten, precies wat je van een 7950X zou mogen verwachten. En wat kun je dan met al die rekenkracht? Nou, bijvoorbeeld 15GB aan bestanden comprimeren met 7-Zip in 173 seconden, ruim 15 procent sneller dan stock.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 7-Zip - 15GB inpakken
Cinebench 23 - Multi
PC Videochip Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
39.093
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
11.205
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
8.505
Cinebench 23 - Single
PC Videochip Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
2.088
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
1.690
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
1.450
7-Zip - 15GB inpakken
PC Videochip Cpu/soc Tijd in seconden (lager is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
173
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
477
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
553

Hoewel de nieuwe generatie Radeons binnenkort uitkomt, is de RX 6950 XT voorlopig nog het topmodel van het rode kamp. De 3DMark-scores spreken dan ook tot de verbeelding: 62.000 punten in Fire Strike en 22.000 punten in Time Spy. Dat is rond de 70 procent sneller dan de 6700 XT-gpu in onze 1440p-pc.

  • 3DMark Fire Strike
  • Fire Strike Extreme
  • Fire Strike Ultra
  • Time Spy
3DMark Fire Strike - Graphics
PC Videochip Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
62.052
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
36.505
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
23.522
3DMark Fire Strike Extreme - Graphics
PC Videochip Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
30.799
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
17.560
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
10.648
3DMark Fire Strike Ultra - Graphics
PC Videochip Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
15.335
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
8.612
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
5.259
3DMark Time Spy - Graphics
PC Videochip Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
22.065
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
12.889
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
7.915

Daarnaast hebben we vijf van de games uit ons gpu-testprotocol gedraaid op dit systeem. Zelfs op 4k-resolutie met alle settings op Ultra is dit systeem in staat tot indrukwekkende prestaties. In de racegames F1 2021 en Forza Horizon 5 komen we zelfs uit op meer dan 100fps, en mocht je het om wat voor reden dan ook houden bij 1080p op Medium, dan haal je in F1 maar liefst 517fps.

Far Cry 6

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Ultra
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Ultra
  • 3840x2160 - Medium
  • 3840x2160 - Ultra
Far Cry 6 - 1920x1080 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
196,9
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
134,5
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
133,4
Far Cry 6 - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
160,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
103,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
96,4
Far Cry 6 - 2560x1440 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
193,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
123,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
98,7
Far Cry 6 - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
151,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
91,1
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
68,0
Far Cry 6 - 3840x2160 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
132,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
72,5
Far Cry 6 - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
95,1
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
51,6

Cyberpunk 2077

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Ultra
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Ultra
  • 3840x2160 - Medium
  • 3840x2160 - Ultra
Cyberpunk 2077 - 1920x1080 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
201,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
133,9
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
97,8
Cyberpunk 2077 - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
159,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
84,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
59,0
Cyberpunk 2077 - 2560x1440 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
136,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
91,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
61,3
Cyberpunk 2077 - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
103,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
53,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
34,3
Cyberpunk 2077 - 3840x2160 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
68,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
46,7
Cyberpunk 2077 - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
56,4
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
23,4

F1 2021

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Ultra
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Ultra
  • 3840x2160 - Medium
  • 3840x2160 - Ultra
F1 2021 (DX12) - 1920x1080 - Medium
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
517,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
354,5
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
262,1
F1 2021 (DX12) - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
302,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
153,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
110,0
F1 2021 (DX12) - 2560x1440 - Medium
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
499,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
273,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
189,5
F1 2021 (DX12) - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
230,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
115,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
79,6
F1 2021 (DX12) - 3840x2160 - Medium
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
297,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
155,8
F1 2021 (DX12) - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc Framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
135,4
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
69,2

Forza Horizon 5

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Ultra
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Ultra
  • 3840x2160 - Medium
  • 3840x2160 - Ultra
Forza Horizon 5 - 1920x1080 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
268,4
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
159,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
120,8
Forza Horizon 5 - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
167,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
87,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
64,0
Forza Horizon 5 - 2560x1440 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
250,4
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
136,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
96,4
Forza Horizon 5 - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
145,5
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
74,9
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
52,1
Forza Horizon 5 - 3840x2160 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
183,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
92,7
Forza Horizon 5 - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
104,9
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
52,7

Total War: Warhammer III

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Ultra
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Ultra
  • 3840x2160 - Medium
  • 3840x2160 - Ultra
Total War: Warhammer III - 1920x1080 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
279,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
168,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
102,6
Total War: Warhammer III - 1920x1080 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
151,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
79,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
48,5
Total War: Warhammer III - 2560x1440 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
185,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
103,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
59,3
Total War: Warhammer III - 2560x1440 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
101,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
51,1
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
30,2
Total War: Warhammer III - 3840x2160 - Medium
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
83,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
45,8
Total War: Warhammer III - 3840x2160 - Ultra
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
51,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
24,7

Raytracing

Een minder sterk punt van dit systeem is raytracing, vooral omdat de RX 6950 XT-videokaart daar gewoon niet zo goed in is. Op een 1440p-resolutie met de rest van de settings op Ultra, noteren we 122fps in Far Cry 6 en slechts 29fps in Cyberpunk 2077. 4k met raytracing kun je zeker in die laatste game wel vergeten.

  • Far Cry 6 - 1080p DXR
  • Far Cry 6 - 1440p DXR
  • Cyberpunk 2077 - 1080p DXR
  • Cyberpunk 2077 - 1440p DXR
  • Cyberpunk 2077 - 4k DXR
Far Cry 6 - 1920x1080 - Ultra (DXR - Ultra)
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
129,6
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
85,5
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
64,9
Far Cry 6 - 2560x1440 - Ultra (DXR - Ultra)
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
122,2
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
74,8
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
50,1
Cyberpunk 2077 - 1920x1080 - Ultra (DXR - Ultra)
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
47,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
24,9
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
15,9
Cyberpunk 2077 - 2560x1440 - Ultra (DXR - Ultra)
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
29,3
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
15,1
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
7,6
Cyberpunk 2077 - 3840x2160 - Ultra (DXR - Ultra)
PC Videochip Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
13,7
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
5,9

Koeling

Intussen is het bizar hoe koel de videokaart blijft tijdens het gamen. Na een flink potje gamen blijkt de maximaal geregistreerde temperatuur van de gpu slechts 45 graden te zijn. Ook de Ryzen 9 7950X-processor blijft met bijna 88 graden relatief koel. Deze processor is nu eenmaal een heethoofd, maar met een high-end luchtkoeler kwamen we niet lager dan 95 graden.

  • Temperatuur GPU - Max
  • Temperatuur CPU - Max
Temperatuur GPU - Max
PC Videochip Cpu/soc Temperatuur in °C (lager is beter)
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
45,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
71,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
78,0
Temperatuur CPU - Max
PC Videochip Cpu/soc Temperatuur in °C (lager is beter)
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
70,4
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
88,0
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
91,0

Stroomverbruik

Voor de volledigheid hebben we ook nog even het stroomverbruik gemeten. In idle trekt het systeem 103W uit het stopcontact, tijdens het gamen (F1 op 4k-Ultra) is dat 572W.

  • Opgenomen vermogen - idle
  • Opgenomen vermogen - Load - Max
Opgenomen vermogen - idle
PC Videochip Cpu/soc Vermogen in watt (lager is beter)
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
35,1
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
48,9
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
103,0
Opgenomen vermogen - Load - Max
PC Videochip Cpu/soc vermogen in watt (lager is beter)
Tweakers DBBG 9/22 - 1080p/60fps Rad. RX 6600 Ci3-12100F
231
Tweakers DBBG 9/22 - 1440p/60fps Rad. RX 6700 XT Ryzen 5 5600
307
Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff Rad. RX 6950 XT Ryzen 9 7950X
572

Wat vind jij?

Misschien was dit niet helemaal de content die je van ons gewend bent, maar we vonden het toch tof om jullie te laten zien hoe het eruitziet als je echt all-out gaat met de nieuwe generatie processors. En we zijn benieuwd: is zo'n build met custom waterkoeling ook jouw droom-pc, of houd je het toch liever bij een pc die vooral zoveel mogelijk waar voor je geld biedt? Laat het ons weten in de reacties.

De Tweakers ft. VenomPC's Thicc Jeff op het Tweakers Huisfeestje

Reacties (144)

Wijzig sortering
Leuk om te zien :)
Maar nee, dit is niet hoe ik zelf zo'n budget in zou zetten. Custom waterkoeling is erg mooi, maar ik zou het zelf absoluut niet in mijn pc willen omdat het de pc extreem zwaar maakt en lastig is als er iets met je pc is (je kunt nooit 'even snel' iets aan de hardware doen, het wordt altijd een project waarbij je met de waterkoeling rekening moet houden). Bovendien zou ik het toch eng vinden of er nooit wat gaat lekken.

Verder kost het ook een hoop geld die ik liever in nog betere hardware zou steken als je voor maximale performance gaat. Met het geld wat die waterkoeling kost kun je volgens mij ook naar een 4090. En het geheugen kan volgens mij ook nog wel wat sneller (ddr5 prijzen van snelle kitjes zijn aardig aan het zakken).

Wel moet ik daarbij zeggen dat mijn toepassing vooral games zou zijn en de gpu dus belangrijker is dan de cpu. Is de cpu wel extreem belangrijk dan helpt die waterkoeling om dat laatste beetje performance uit de 7950 te knijpen. Het zou wel interessant zijn om te zien in hoeverre een ddr5 6400 kit (bv deze) in die cpu taken nog zou helpen.
Reageer
Ik heb zelf een watergekoelde pc gebouwd (cpu, gpu later alleen cpu). Zoals je zegt is het veel werk en behoeft veel onderhoud. Hij doet het prima en de temperaturen zijn een stuk lager maar het jaarlijks moeten vervangen van koelvloeistof word toch echt een rotklus.. zeker toen ik de gpu verving. Die wilde ik niet wéér voorzien van een waterblok en dat betekende een geheel nieuwe loop van buizen maken. Na het installeren kun je inderdaad ook niet goed meer bij het moederbord komen mocht je iets willen inpluggen.

Als eenmalig projectje supertof maar als ik (ooit) een nieuwe pc bouw wat ik overigens wel leuk vind om te doen, word dat met AIO.

Deze VenomPC is ook retevet! Ik had hem persoonlijk nog meer over-de-top gemaakt :9 dikkere radiators, fan-rad-fan configuraties boven en beneden. De ruimte is er in deze kast wel. Wellicht een vertical gpu bracket gemonteerd.
Reageer
Ik heb jaren waterkoeling gehad en heb 7 jaar met dezelfde vloeistof gedraaid dat was een mix van Ethylene glycol en demi water 25/75.

Bij het aanpassen van de loop ving ik het water op en hergebruikte ik het.

Kwa performance scheelt het hoogstens 3~5 graden niet de moeite in ieder geval om dan het risico te lopen op corrosie of algen.

En er zijn ook genoeg mensen die een mix gebruiken van koelvloeistof voor de auto verdunt met water.
Reageer
En er zijn ook genoeg mensen die een mix gebruiken van koelvloeistof voor de auto verdunt met water.
Dat heb ik nooit begrepen, koelvloeistof voor de auto levert koelvermogen in om bescherming te bieden tegen vriezen wat niet voorkomt binnen; gedestilleerd water is goedkoper en koelt beter.
Reageer
Ik heb altijd met gedestilleerd water gedraaid, echter sinds ik naar hard piping met EK vloeistof ben gegaan zijn de temperaturen veel lager.
Over de prestaties van deze pc, die vallen naar mijn inziens erg tegen. Met mijn 3900x en 4090 kom ik veel hoger uit. Bij een monster pc is de videokaart altijd nummer 1. Die 7950x is leuk (en nu in prijs verlaagd) maar dan het je ook ddr5 nodig en een heel duur moederbord.
Reden voor 4 radiatoren snap ik niet. Mijn setup heeft maar 1x 480mm en die kan ook de cpu en gpu aan. Echter wel met een dubbele pomp, dat scheelt heel veel.
Ook is hard piping veel mooier. Het kost wat meer tijd, maar als je dat eenmaal de truc met de verfbrander voor hebt, dan is het veel mooier. En die pijpen blijven veel lang mooi (als ze doorzichtig zijn) en voor een nieuw kleurtje is alleen maar de vloeistof vervangen.

[Reactie gewijzigd door groene henk op 20 november 2022 18:34]

Reageer
Ik denk dat je het punt redelijk mist van deze PC.
Deze is in elkaar gezet puur omdat het kan en omdat het een heel leuk project is om te doen.
De PC is in 2 dagen in elkaar gezet en het is dan ook een showbuild om de componenten van de sponsors te kunnen tonen: Moederbord en videokaart door Gigabyte, CPU door Tweakers, waterkoeling door Alphacool, kast en fans door Cooler Master en het RAM+NVME door Kingston.
Zo zie je dat deze PC door puur en alleen dikke koeling 15% boven stock kan draaien.

Verder was het ook op dat moment de allereerste AM5 custom build die beschikbaar was voor het publiek.
Toentertijd was er op de 4090 nog een NDA, dus die konden we helaas niet inzetten.
Ook was Kingston de enige die op dat moment een EXPO RAM-kit beschikbaar had.
Reageer
Pas wel op met petg tubes deze gaan niet goed samen met verschillende chemische verbindingen.
Acrylic daarintegen heeft hier geen last van maar is dan weer lastiger te bewerken vanwege hogere smelt temperatuur.

Wel iets om rekening mee te houden als je overweegt naar hardtube over te stappen.
Reageer
Wat ik zeg het verschil in koelvermogen met een 25/75 mix scheelt echt hooguit 5 graden kan ik vertellen uit ervaring.
Dezelfde ervaring leert mij dat ik nul aanslag corrosie of algen krijg, ik vind in dit geval gemak belangrijker dan die laatste extra 3 tot 5 graden winst welke toch niet veel toevoegen.

Ik gebruikte waterkoeling om stilte niet om het laatste stukje overclock eruit te persen, en de nvidia kaarten met gpuboost kwamen nooit boven de 50 graden uit en lager gaan levert je niets meer op omdat de thresshold op 65 graden ligt.
https://www.reddit.com/r/...requency_vs_temperatures/

Dus ja je levert koelvermogen in, maar dit is voornamelijk aan de kant van je warmteafgifte bij de radiator wat met een overbemeten rad geen enkel probleem is.
Reageer
voor mij was het destijds ook het geluid de reden om op waterkoeling over te gaan.. ik had dan ook een fanless (externe) koeltoren.. geen idee of die nog steeds bestaan..
Reageer
Dat durf ik ook niet te zeggen, ik weet wel dat die fanless van zalman was al vermoed ik dat deze vandaag de dag niet meer toereikend zou zijn met het vermogen van huidige pc's.
Reageer
Zalman, dat was hem idd.
Maar denk dat je wel eens gelijk kan hebben dat moderne Claus te veel warmte genereren..je hebt dan een heel groot reservoir nodig..en die oude was al niet klein..
Reageer
Ik heb nog nooit een watergekoelde PC gebouwd, maar wil jij niet de voordelen van (H)OAT in je PC koelsysteem?
Reageer
Jaarlijks vervangen van koelvloeistof is ook overrated, tenminste, als je dat optimaliseert voor langjarige inzet. Ik heb van een oud project nog altijd een pc staan uit december 2011, daar is drie keer het gedemineraliseerde water vervangen, ook zo'n zliver elementje met zilverionen erin tegen algen en aanslag. Zie je niets aan dat koelmiddel. Ik had die allang afgeschreven, heeft nog voor 300 euro op Tweakers vraag & aanbod gestaan een tijdje, maar niemand had interesse. Die gebruik ik nu maar helemaal op tot het onvermijdelijke een keer gebeurd... wel allemaal premium kwaliteit slang met knikveer, bitfenix aansluitingen, etc...
Ik ben verder ook nooit meer begonnen met custom loop waterkoeling, omdat ik doorkreeg dat bij overclocken een paar procent meer performance, even chargerend, de aarde dubbel zo snel helpt opwarmen en inderdaad componenten vervangen/doorschuiven veel complexer wordt.
Reageer
Heb al 6 jaar niks aan mijn koelwater van higflow veranderd. Geen alg of iets vreemds gezien is nog steeds zo helder als aan het begin. Heb barrow (aliexpress :)koppelingen aangezien ik iets van 45 90 graden hoekjes heb in mijn build. Ging nergens over om daar 15eu per stuk voor te betalen. Was iets van 700 kwijt voor de koppelingen en buizen. Een 4900 kan ik er voor kopenin iedergeval.
Reageer
Veel onderhoud is toch wel deels door je build.

Er zijn tal van opties die je kan doen om dit extreem makkelijk te maken. Er zijn bv quick connect aansluitingen. Moet je loop niet drainen als je bv andere gpu of cpu blok wil plaatsen.

Ook heb ik altijd een dedicated fillport vanboven aan de case en onderaan zit er gewoon een drain valve op het laagste punt van de loop. Kraantje open, emmertje eronder en klaar.

Vreemde keuze dat er niet voor een hardtube loop gegaan is bij zo een ‘prestige’ pc. Toch relatief simpele loop op deze manier.

De visie over WC is wel erg vreemd hier voor op tweakers te zitten :)
Ik zit hier met een direct-die gelapte cpu koeling. Fans springen vrijwel nooit op tenzij onder load. Systeem is extreem koel (scheelt met delid tot 20 graden icm liquid metal als thermal paste vervanger) en ik haal altijd maximale performance onder load. Free performance. Bij een upgrade van mobo/cpu koop ik gewoon een nieuw blokje en kan ik dat makkelijk swappen in de loop terwijl je bij aio’s steeds andere moet kopen omdat je toch iets minder flexibel bent naarmate sockets wijzigen. Idem met luchtkoelers. Ik recyleer elke nieuwe pc rads, reservoirs, pompen, …

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 20 november 2022 19:03]

Reageer
Zeker leuk om te zien. IMHO als je voor een high end Build gaat, ben je ook verplicht om custom loop te gebruiken door belachelijke? warmteafgifte van moderne componenten.
Je hebt zeker gelijk met alle nadelen van waterkoeling die je noemt maar als je toch bezig bent denk dat je de voordelen van custom waterkoeling een beetje vergeet. Niet alleen dat je dat laatste beetje performance uit je component kan halen maar ook dat het soms ook praktisch onmogelijk is om je component fatsoenlijk te koelen (13900k?). En ja, je PC gaat het doen ook met een forse luchtkoeler erop maar dan zal je performance vrijwel zeker omlaag gaan en zal die (forse) meerprijs dat je voor bv een 13900k vs 13700k of 13600k nog erger zijn. En dan heb ik het niet eens over die verwarmingselementen van Nvidia :).
Wat zeker niet te onderschatten is, is werktemperatuur van je componenten - die is aanzienlijk lager bij een waterkoeling setup dan met lucht. Lagere temperatuur helpt je gemiddelde performance en je component gaat ook langer mee. Je CPU/GPU is gemaakt om op 90+ graden te werken maar dat betekent niet dat ie niet net zo lang gaat leven als een beter gekoelde exemplaar ;).
En last but not least.. stilte :).
Reageer
Ik ben zelf van plan een 13600K te kopen (meer is voor gaming zinloos), maar wil die juist wat gaan ondervolten. De laatste paar procent performance die je twee keer zoveel energie kost, dat hoeft voor mij niet. En dan heb je ook al die extreme koeling niet nodig. Maar goed, daar bouw je natuurlijk ook niet zo'n systeem voor, ik zou die 7950X ook niet kiezen :)

Mijn huidige 5600G (ja wel een compleet andere klasse CPU natuurlijk) heeft overigens een AIO waterkoeler er op (Kraken X63). Die heeft ook al een deel van de voordelen, bijvoorbeeld die heatsoak. Aangezien ik vrijwel nooit langdurig mijn CPU 100% belast (games doen dat ook niet) heb ik de fancurve zo ingesteld dat hij eigenlijk altijd op dezelfde (onhoorbare) snelheid draait. Pas als de temperatuur boven een bepaald punt komt (waar hij in mijn dagelijkse praktijk dus nooit komt) gaat die omhoog. Ideaal is natuurlijk als je de temperatuur van je water kunt meten en daarop je fans aanstuurt, maar in de praktijk werkt dit voor mij ook om een redelijk stil systeem te hebben. De GPU, een 3070 Suprim, zo'n model met een oversized koeler, is met een ondervolt ook meestal onhoorbaar (en ja ook die is natuurlijk weer niet te vergelijken met een 4090).

Wat de levensduur betreft zou ik me totaal geen zorgen maken. Het is echt niet dat de CPU daardoor ineens na 2 jaar de geest geeft. Het is eerder misschien 10 jaar in plaats van 15 jaar, beiden veel langer dan ik van plan ben ooit dezelfde CPU te gebruiken. Die 90 graden is ook nog een stuk onder de toegestane temperatuur hè, ik geloof dat die Ryzens tot 110 mogen gaan zo uit mijn hoofd.

Verder heb je zeker wel gelijk over voordelen hoor, maar het artikel vroeg wat je zelf zou doen. Ik vind het leuk om een PC te bouwen, maar eigenlijk alleen als ik nieuwe hardware heb. Ik wil er absoluut geen onderhoud aan moeten plegen en al helemaal niet dat ik een keer tegen een issue aan kan lopen en dan een dag moet besteden aan het oplossen. Mijn PC moet vooral betrouwbaar zijn. Is het je hobby en vind je het leuk om er regelmatig aan te knutselen (zoals @osseh), dan is dat helemaal prima natuurlijk.
Reageer
Kan uit ervaring vertellen dat alderlake de voorloper van raptorlake prima undervolt met evengoed een overclock.

Ben zelf uitgekomen op een single core boost van 4.9 en all core 4.7 op v1.050.

Dit resulteerd in een max verbruik van 130 watt met Prime95, tijdens gamen bf2042 +/- 55 watt.

Intel Core i7-13700K Boxed review door Niels van Wooni
Bovenstaande review van Niels van Wooni laat goed zien wat er te behalen valt met undervolten.
Reageer
Grotendeels mee eens en als ik dan toch zo’n enorme waterkoeling zou bouwen. Dan zou ik ook tot de max overklokken om de laatste paar fps er uit te halen. Daarmee was het nog meer een Tweakers waardig artikel geworden.

En wat ik mij afvroeg, past deze setup nou standaard in deze kast of moest er nog het e.a. verbouwd worden?

[Reactie gewijzigd door heintjeput op 20 november 2022 09:41]

Reageer
Het maximale uit het systeem halen met overclocken hadden zowel wijzelf als de mannen van Tweakers graag nog gedaan. Helaas kwamen daarbij toch bij de beperkingen van de werkelijkheid: er was gewoonweg geen tijd voor.

De huidige setup past zonder verbouwen in de kast. We hebben alleen de HDD drive cage uit het achterste compartiment verwijderd om makkelijker te kunnen werken, maar de build had ook met de drive cage gepast.
Reageer
Zelf heb ik dan ook een vergelijkbare waterkoeling build als deze pc.
Iedereen vraagt ook altijd waarom ik het doe, en mijn antwoord erop is dat het bouwen juist een hobby is geworden.

Inderdaad is elke wijziging van de pc direct een complete dagtaak, maar zelf kan ik altijd erg genieten van zo'n dag. Slangen knippen, alles doorspoelen, los/vastmaken van de fittingen.

Voor de prestaties hoef je het tegenwoordig eigenlijk niet meer te doen. Als je het vergelijkt met de dure luchtkoelers dan zijn de verschillen te klein om dit te rechtvaardigen.

Vind je het bouwen top? Dan is het zeker de moeite waard om te doen.
Reageer
Ten tijde van de bouw van deze PC was helaas de 4090 nog onder NDA, dus mochten we die niet gebruiken. Ook voor DDR5 gaf AMD toentertijd aan dat 6000MT/s de sweetspot zou zijn en was Kingston de enige die op dat moment AMD EXPO kit ter beschikking wilde stellen.
Voor een AMD build voor AM5 is het dan ook niet echt handig om voor sneller geheugen te gaan, omdat je IF(Infinity Fabric) max 3GHz kan, en daar zit ook je Mem Clockspeed aan gekoppeld.

Wil je dus sneller geheugen in een AM5-systeem, zal je dus je IF moeten overclocken.
Reageer
Vermits ik de it wereld helemaal niet meer volg, vond ik dit wel leuk om de stand van zaken eens te zien. Wat kunnen systemen tegenwoordig, dat niet haalbaar was vroeger, zoals streamen, raytracing, 4k Realtime rendering, etc.
Praktisch zijn zijn de bbg wel interessant om te informeren. Ze zouden nog meer kunnen uitwijzen over compatibiliteit en features, gsync oid ik volg het niet allemaal
Reageer
Dit doet me toch wel denken aan vroeger.

Rond 2002 - 2004 had ik een oude maxi tower. Ik weet de exacte specs niet meer maar van wat ik me nog kan herinneren, was het een Athlon 3000+ en had ik er een x850xt videokaart in, de snelste versie er ook van en alles toen volledig watergekoeld.

Dat ding had ik helemaal "gepimpt" zoals het een high-end pc uit die tijd betaamde.

Zowel GPU als CPU als North-Bridge waren water gekoeld, kan me nog goed herinneren dat ik af en toe ff in de gaten moest houden of het KVS niveau in het reservoir nog wel voldoende was. Was immers een mix van KVS en gedestilleerd water.

Tevens uiteraard het zijpaneel uitgeslepen, plexiglas erin en ik had zelfs een graphic display erin van een toko die nu niet eens meer bestaat afaik (display heb ik nog wel ergens in een doos liggen) waar ik middels wat software allerlei stats kon weergeven.

Het lijkt dus in bepaalde zin, voor mij in elk geval, een throwback naar een tijd dat custom waterkoeling en additionele zaken echt pinnacle was. tegenwoordig heb je closed systems die plug en play zijn, toen der tijd, moest je sowieso aan de slag met koppelingen, slangen enz enz om het werkend te krijgen maar ik kan me wel herinneren dat het echt goed werkte (2 rads in het systeem, zelden kwam het boven de 50c).

Mijn systeem daarna was dan wel weer luchtgekoeld, precies om de redenen die je noemt, het was gewoon wat gedoe om het goed werkend te houden, al viel dat bij mij al met al best wel mee maar het vergt wel meer onderhoud dan een closed system of degelijke luchtkoeling.

*1nsane denkt nu serieus na over het opgraven van al die spullen om eens te kijken wat er nog van te maken valt :-)
Reageer
Ongelooflijk vette build jongens en zeer trots dat we samen op het Huisfeestje hebben mogen staan.
Shout-out naar de crew en natuurlijk de support van Tweakers!

ps. Ik voel me behoorlijk aangesproken :+ maar enorm vereerd met Thicc Jeff _/-\o_
Reageer
Misschien dat het niet heel veel uitmaakt maar ik vind het toch vreemd dat het afvoerwater van de gpu langs de cpu geleid wordt (wel eerst langs een radiator) meestal hebben de gpu en cpu een apparte loop toch? Zeker als een zon dure build maakt...
Reageer
Nee dat maakt niet uit, zelfs de volgorde maakt niet uit. Water kan namelijk een heleboel energie opnemen voor het echt warm wordt. Het temperatuur verschil tussen water dat uit je reservoir komt stromen en dat terug komt stromen je radiator in is niet zo gek groot. Pas als je heel lang heel veel warmte creëert loopt de water temperatuur echt op en dan gaat het dus puur om hoeveel radiator oppervlak heb je om die warmte weer af te staan, niet om de volgorde of om of bronnen in dezelfde loop zitten.

Edit: ik denk eigenlijk dat het zelfs nadelig kan werken... In een enkele loop heb je altijd de maximale koelcapaciteit ter beschikking. Als je ze gaat splitsen en je bent alleen je cpu of alleen je gpu heel zwaar aan het belasten dan heeft die dus maar de helft van de koelcapaciteit beschikbaar. Ok, aantal radiatoren in deze build is extreem overkill dus zal waarschijnlijk nog niet uitmaken, maar toch.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 20 november 2022 07:29]

Reageer
Als je de allerlaatste graad of 2 uit je koelsysteem wil persen, kan dit wel belangrijk worden. En je kan het ook perfect berekenen als je wil:

DeltaT = P / (Q.rho.cp)

Waarin
  • DeltaT = temperatuursverschil tussen inlaat en uitlaat
  • P = het vermogen dat je in je koelmedium dumpt (negatief als je onttrekt in een radiator, bvb.)
  • Q = volumetrische flow van je koelmedium (bvb. 1 l/min), bepaald door je pomp en de stromingsweerstand van je circuit
  • rho = massadichtheid van je koelmedium, voor water 1 kg / l
  • cp = warmtecapaciteit van je koelmedium, voor water 4186 J/kg.K
Dikwijls moet je nog wat goochelen om de eenheden uit te doen komen (bvb. 1 l/min = 0,01666 l/s), maar de formule is bizar universeel, een echte 'black box' formule.

Rekenvoorbeeldje:

DeltaT = 300 W / (0,01666 l/s . 1 kg/l . 4186 J/kg.K) = 4,3°C

Merk op dat puur water in deze formule, op vloeibare metalen na, zowat het allerbeste koelmedium is dat je kan gebruiken. Helaas moet er vaak glycol bij als antivries en wat 'peper en zout' om corrosie en biologische groei in je loop te vermijden ...
Reageer
Een black box is toch het tegenovergestelde van een simpele heldere formule als dit? Black box duidt juist op iets wat ondoorzichtig/onduidelijk is.

Wat bedoel je met peper en zout? Eerste metafoor gezien zou juist corrosie veroorzaakt.

Tot slot, stijgt de warmtecapaciteit niet juist als je stoffen in water oplost?
Reageer
Met 'black box' bedoel ik dat het echt niet uitmaakt wat er binnenin de doos gebeurt, enkel de interfaces zijn van belang. Koelplaattechnologie, materiaal, configuratie van het circuit binnenin, ... Het maakt allemaal niet uit, de formule is geldig.

En 'peper en zout', inderdaad, liefst niet letterlijk nemen ;) De concentratie van die stoffen is vrij klein (en een onderwerp waar maar weinig info over te vinden is - veel trade secrets in die sector), dus de impact op de warmtecapaciteit en massadichtheid is klein.

De belangrijkste bijdrage is het toevoegen van glycol, daar gaat het over tientallen percenten in reductie aan performance.

Niet alleen in deze formule, trouwens, vooral ook in de warmtewisselaars zelf (koelplaten, radiatoren)..
Reageer
Het maakt wel iets uit daarom gebruikte ik vroeger zelf een dual rad setup bij de water cooling van de chipset eerst door een kleine rad ging voor hij naar de gpu ging en na de gpu zat de grotere radiator.
De cpu was toen gekoeld met een Prometheia phase changer die die - 44c haalde op de kop. Die setup kom zo 24/7 draaien. Heeft waarschijnlijk wel veel stroom verbruikt maar dat toen niet echt iets waar men op lette dat doe ik nu wel heel erg.

Wat waren nog eens leuke tijden qua overclocking 30% meer uit hardware halen was heel normaal. Je kon low end P4 chips een 100% oc geven.

Maar zoals de mensen hier onder ook aangeven is dat dus vooral nuttig als je het laaste beetje performance er uit wilt halen door optimaal te koelen.
Als je toch een echt high end build maakt en je al. Zo veel geld uitgeeft zou ik zelf wel voor een dual radiator oplossing gaan.
Reageer
Stel dat je niet op een kW-uurtje kijkt – want laten we realistisch zijn, dit soort overkill hardware kost natuurlijk sowieso onnodig veel grondstoffen en energie, dat zit hem niet alleen in het verbruik na het bouwen – is het dan niet eenvoudiger/praktischer om een warmtepomp-achtige koeling te gebruiken, zoals in een koelkast/vriezer/airco en gewoon gekoelde lucht de kast in te blazen?

Dan kun je de standaard/normale luchtkoeling aluminium blokjes gebruiken die de componenten toch al hebben. Makkelijker (ver)bouwen, onderhouden, aanpassen en geen lekkage-risico.
Reageer
Wat hier onder al werd gezegd klopt.
Een aparte loop voor GPU en CPU zou in principe minder koel lopen dan in de huidige configuratie.
Reageer
Dit is zeker gaaf. Maar waarom weer zeuren over stroomverbruik. Is deze build ook nog overgeklokt?
Reageer
Maar waarom weer zeuren over stroomverbruik.
Omdat je enige interne consistentie wel verwacht. Aan de ene kant spreekt de Tweakers.net redactie schande over Nvidia en de RTX 4090 in de review, maar deze 'krachtpaster' die eigenlijk veel minder krachtig is, verbruikt wel meer energie dan een RTX 4090 setup... En dan gaan we het niet eens over prestaties per watt hebben. Hier hoor je weinig over in het artikel, dus zal je er veel meer over horen in de reacties.

Maar ansich een leuk artikel, het type wat we over de jaren een beetje missen! Maar tweaken is niet alleen omhoog, het kan ook naar beneden... Waarom een so-so component keuze overklokken tot sint-juttemis, een i9-13900K + RTX 4090 tweaken naar de beste prestaties per watt zou tegenwoordig een veel relevantere keuze zijn. Die kan ook prima in een hele mooie kast met een custom water cool loop. Heck, je kan zelfs beide doen met dezelfde setup!

Voorvelen is dit het equivalent van een eet wedstrijd houden terwijl er een hongersnood aan de gang is en kunnen het niet even los zien van de build zelf. Net als dat een €19+ miljoen kostende Bugatti La Voiture Noire een mooi stukje engineering is, maar niet relevant voor het dagelijks gebruik van de doorsnee auto gebruiker is...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 20 november 2022 14:24]

Reageer
We hadden er graag een 4090 in gedaan, maar daar zat nog 2 dagen een NDA op helaas. Overigens was de GPU in deze setup zoals die getest is nog niet overclocked, anders was de TimeSpy score voorbij de 24k gegaan.
Dus inderdaad minder krachtig dan dezelfde setup met een 4090, maar deze 6950XT verbruikt echt niet meer dan een 4090.
Reageer
De setup hier gaf aan 572W, maar dat is Max load, terwijl bij de 4090 review een 469W werd gemeten, maar dat was ingame. Dat zijn dus niet vergelijkbare cijfers (my bad!).

Echter als ik de review van Guru3D mag geloven trekt de 4090 minder in zowel gaming als max peak. informatie wat juist weer wordt tegengesproken in andere reviews (hier op Tweakers.net en op Tomshardware)...

Bron:
https://www.guru3d.com/ar...der_edition_review,7.html
https://www.tomshardware....geforce-rtx-4090-review/8
review: Nvidia GeForce RTX 4090 - Olifant in de porseleinkast
Reageer
De TDP van de Gigabyte Gaming OC RX6950XT is 330W, die van de 4090 Gigabyte Gaming OC is 450W.
Wat de verschillen in efficiëntie zijn durf ik niet te zeggen, maar ik acht de kans groot dat als beide kaarten door de benchmarks heen gaan, de 4090 toch echt een hogere peak load heeft.

Hoe dan ook, beide kaarten heb je niet om op je energierekening te besparen.
Reageer
Echt hè. Onder de Tweakers enquête post werd geklaagd dat er te weinig 'echte tweakers pc mod artikelen' waren, krijg je een ouderwets artikel, wordt er daarover gezeurd |:(

Volgens mij is hij niet overclocked
Reageer
Het is bijna alsof er niet maar één soort Tweaker is en we allemaal verschillende meningen kunnen hebben :X
Reageer
Zeker, maar het is een artikel over hoe 'snel' een systeem is, niet hoe zuinig.
Reageer
Hij is inderdaad niet overclocked. om zo goed aan te kunnen tonen wat het effect van goede koeling doet op die onderdelen.
Reageer
Misschien omdat 'energieverbruik' een actueel onderwerp is? Lange tijd zijn we klakkeloos met energie omgegaan omdat het goedkoop was (en de vervuiling boeide blijkbaar weinig). Dus het lijkt mij heel logisch om dit te benoemen. Het verbruik van deze bak zal ook een van de redenen zijn dat ik hem niet wil kopen. Dan maar high ipv ultra high of een paar frampjes minder.

Maar zo heeft iedereen zijn interesses en prioriteiten. En een artikel als dit is bedoelt om een brede groep lezers te voorzien van informatie die zij willen. Dus ja dan staat er wat tussen dat voor de een boeiender is dan de ander.
Reageer
Ik denk dat er nog steeds een (niet geheel onterechte) disconnect is v.w.b. de impact op het milieu.
Het is niet de verantwoordelijkheid van de gebruiker want de fabrikanten maken het tenslotte zo. En wat maakt die ene PC nou uit op de miljarden stroomverslindende apparaten wereldwijd of al die fabrieken of de veeteelt of of of.
Nu energie bijzonder prijzig is geworden worden mensen wat bewuster, maar er is vaak nog steeds geen direkte link met milieuvervuiling.
De milieuproblemen zijn ook niet nieuw, Decennia geleden hadden we al zure regen en een gat in de Ozonlaag. En het enige dat er gebeurt is dat er meer geproduceerd wordt.
Mobiele telefoons komen tegenwoordig zonder lader in compleet recyclebare verpakkingen terwijl dat verdomme het product is dat planned obsolescence gemeengoed heeft gemaakt.
Alles moet duurzaam maar eerder moet het vooral ook beter, sneller, meer, fotorealistisch op 4K 240 Hz met alle toeters en bellen.

Het motorvermogen van stofzuigers mag nog maar maximaal 900 Watt zijn sinds 2017.
Ik geloof niet dat ik ooit ergens nieuws heb gezien of dat daadwerkelijk een deuk geeft gemaakt in de hoeveelheid die we met z'n allen gebruiken.
En ik zuig vrolijk verder met mijn ondertussen 10 jaar oude 2600 Watt apparaat.
Reageer
De stofzuigergrens heeft voor twee dingen gezorgd: zuinigere stofzuigers, en beter zuigvermogen.

Het debiele van de stofzuigermarkt was dat de hoeveelheid Watts de concurrerende eenheid was (meer watts is meer zuigvermogen), en dat dit feitelijke innovatie in de weg zat.
Reageer
Philips -toen het nog Philips was- leverde jaren 90, en waarschijnlijk al veel langer, stofzuigers met een knop om de zuigkracht/het vermogen te verlagen. Minder lawaai, minder stroomverbruik, minder schade aan spullen die per ongeluk in de zuigmond terechtkomen.
https://www.marktplaats.n...zuiger-2-pagina-s-vintage

[Reactie gewijzigd door Johan1995 op 21 november 2022 08:34]

Reageer
Dat is een makkelijk excuus, ja de fabrikanten maken het zo dus dan moet het maar. Je hebt als persoon ook de mogelijkheid om voor jezelf te redeneren. Je hebt de vrije keuze om een stofzuiger van 2600 watt te gebruiken of een nieuwe energiezuinigere. En ja dan kun je wel zeggen wat maakt dat beetje minder nou uit. En dat excuus gebruiken zoveel mensen. Maar als iedereen (in de rijke landen) bewuster en zuiniger gaat leven maakt het wel degelijk een groot verschil.

Maar blijf vooral jezelf vertellen wat jij wilt horen. Zoals ik zei, je kan zelf redeneren. En de keuzes die daaruit voortvloeien zijn ook aan jou.
Reageer
"Misschien was dit niet helemaal de content die je van ons gewend bent": is dat eigenlijk niet dramatisch voor een site die tweakers.net heet?
Ik heb thuis ongeveer 1x per maand mijn privé laptop aan, maar toch lees ik liever dit dan de zoveelste melding dat persoon x bij twitter is ontslagen.
Reageer
"Misschien was dit niet meer helemaal de content die je van ons gewend bent"

Zo zou het wel aardig kloppen. Kom maar met meer van deze .Geek artikelen Tweakers :9

Er zijn voor mij twee voorname redenen om Tweakers te kiezen boven andere tech nieuws site:
  • De waarde van de comments als toevoeging op de artikelen
  • Af en toe een artikel met een hoog 'nerd' gehalte voor de afwisseling
Hopelijk verliest de hoofdredactie niet uit het oog waarmee Tweakers zich kan onderscheiden.
Reageer
Helemaal mee eens. Ik lees ook Hardwareinfo.nl voor de .Geek artikelen. Alleen de community mist - zoals Tweakers dat (nog) wel heeft. Ik hoop dat dit in stand blijft. Wat mij betreft gaan ze Tweakers, Hardwareinfo en Security.nl samenvoegen.

De artikelen over Apple geruchten, Twitter en zoveelste WhatsApp/MS Teams gimmck ben ik op Tweakers ook moe.

OT: dit artikel heeft een LTT gehalte. Top. Leuk om te lezen.

[Reactie gewijzigd door iApp op 20 november 2022 08:52]

Reageer
Die samenvoeging heeft al voor een groot deel plaatsgevonden, de auteur van dit artikel is toen bijvoorbeeld overgekomen van HWI.
Ik vind het lastig om te zeggen of ik het resultaat een verbetering vind. Sindsdien ben ik juist begonnen met het kijken naar mensen als Linus, Jayz2cents, Hardware Unboxed en andere gelegenheidsvloggers.
Voorheen had ik het idee dat Tweakers, HWI en Techtesters samen een heel eind kwamen voor het voorzien van mijn behoefte. Dat is nu (voor mij) niet meer zo.
Reageer
Inderdaad, dit soort artikelen is toch waar de echte tweaker blij van wordt?
Algemene nieuws artikelen kun je overal vinden, dit is juist waar t.net mee kan onderscheiden.
Reageer
Nee dat is alleen voor al die handige tech neefjes welke je hier gratis om hulp kan komen vragen, aldus DPG :+
Reageer
Misschien tijd om Karma in Euros uit te keren door DPG ;)
Reageer
Ik neem er zelfs genoegen als DPG het uitkeert in centen! ;-p
Reageer
Hear, hear.

Heb dit artikel van A tot Z gelezen en gespeld, waar ik normaal eerder door de grafiekjes heen scroll.

Nooit dat ik nog meer een desktop ga bouwen, maar dat betekent niet dat het saai is geworden om van mensen die daar nog diepe passie voor hebben te zien wat ze kunnen.
Reageer
Of dat er een nieuwe elektrische Volvo is. Voor Volvo is Autoweek er wel.

De content die we hier zien is juist wat ik al jaren mis op tweakers.
Reageer
Eens. Hiervoor zit ik op Tweakers.
Reageer
Inderdaad, die zijn de artikelen die ik mis op Tweakers. Hele mooie specs en damn die benchmarks. Mooi werk!
Reageer
Eens, ik mis nu de smilies onderin het artikel. Maar @Tomas Hochstenbach meer van dit, hiervoor kwam ik als kind al op Tweakers.
Reageer
wie is er ontslagen, dat heb ik gemist. Linkje ?
Reageer
Ik had zo een 'Mask mouth drop' moment... "Say what!". Dit is toch de content die je op een site die Tweakers.net mag verwachten. Sure het is niet echt diepgaand, maar dit is wel het type artikel wat ik zou verwachten op een Tweakers.net site... Beter dan de 16+ Twitter+Trump artikelen die hier over de jaren zijn geplaatst...
Reageer
Met de hoeveelheid stroom die dit monster slurpt krijg je toch wel een probleem met de huidige energieprijzen en natuurlijk ook niet zo best voor het halen van de milieu doelstellingen.
Reageer
3 uur per dag gamen kost bij het prijsplafond van €0,40 €4,75 per week.
Dat valt wel mee toch.
Ik denk dat de afschrijving van het systeem hoger is.

[Reactie gewijzigd door CPM op 20 november 2022 08:52]

Reageer
Dit ding genereert zo veel warmte dat je er best iets nuttigs mee kan doen. De kamer waar hij staat verwarmen bijvoorbeeld. Zie het als een elektrische kacheltje waar je toevallig op kan gamen ;)
Reageer
Deze slurpt 100W in idle?????

Mijn laptop 5W. Kloppen die cijfers wel? :D
Reageer
Bij idle draait wel de waterkoeling, het zal vooral die pomp zijn.
Reageer
100 Watt voor een klein pompje? Mijn vijver pomp verzet 20.000l/u met 120 Watt 😅.
Reageer
Hoe scoort jouw vijverpomp in Cinebench?
Reageer
Nieuw Tweakers projectje in de maak? :)
Reageer
Als ik de eerste de beste pomp voor pc bekijk, staat daar 12 volt 10 watt bij…
Reageer
Vergeet ook de 13 fans niet die ook in idle toch met minimale snelheid draaien. Wat LED verlichting er bij en die kleine beetje tellen toch op.
Reageer
Heb ook zo'n kast recentelijk gebouwd met een i9 13900K, 64GB DDR5 en m'n oude EVGA 1080Ti FTW3, Asus ROG Maximus Z790 Extreme, AX1200i en H170i LCD waterkoeler i.c.m twee SSD's, vier HDD's en 14 fans en het idle verbruik zit makkelijk op 185W wat uit de muur getrokken wordt. :+

Hiervoor een i7 3930K systeem en een idle van 140W was daarbij ook niet vreemd, en toen was er nog een 5e HDD + DVD aangesloten maar wel minder fans.

De i9 13900K heeft wel met een undervolt offset van -0.06v in Cinebench R23 met ~285W een score van 40856 behaald en 39669 met ~290W tijdens een 10 minuten run, en bij dit laatste maximaal 91°C behaald.

Cable management in deze kast is wel een hel dus je mag er goed voor gaan zitten om het überhaupt passend te maken, zeker met HDD cage erin. :+
Helaas een misser dat de HDD cage geen actieve ventilatie heeft dus warme schijven worden snel te warm...

Moet ik erbij zeggen trouwens dat idle de package van de processor volgens de software ruwweg 23-40W pakt en de videokaart 14-17W, de rest komt dus elders vandaan.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 20 november 2022 15:14]

Reageer
Wow - dan verbruikt de rest wel echt extreem veel in vergelijking met de Processor/GPU!
Reageer
Ventilatoren gebruiken al snel 5w-15w per stuk. Dat tikt al snel aan met 14 fans.
Reageer
Het is ook niet voor niets een balls-to-the-wall build. 11 fans, pomp, dikke CPU en GPU en moederbord etc.
Elke onderdeel pakt zijn vermogen en dan kan prima dan 100w idle verbruik opleveren.
Reageer
Kijk daar niet verbaast van, heb zelf ook een PC dat wel onder deze noemer van watergekoelde beesten mag worden geschaard, al deze net voor de corona uitbraak aangeschaft, dus vorige gen Hardware (3950x, 2080ti) maar zit toch op 87w Idle en met MSFS2020 op 2k Ultra settings, loopt het op naar 482w.

Dus ik geloof deze cijfers van hun PC meteen, zit daar niet al te ver vandaan ook.
Reageer
Gemeten piekverbruik tijdens het draaien van een spel van afgerond 600 watt. Wel een voeding van 1250W gemonteerd. Is daar een technisch argument voor of ook motto 'monster' :D ?
Reageer
De efficiëntie ligt rond 50% belasting het hoogst. AC zijde watt in ligt dus het dichtst bij DC zijde watt uit. Minder verschil (wat hitte is), is minder hitte, en dus ook minder fan nodig. Dat, en load averages zijn leuk tot dat je met de huidige GPUs en CPUs tegen transient response zaken aan loopt. Ik had een dergelijke PSU ook gekozen als ik ultiem zal gaan!
Reageer
De eficiëntie van de gekozen voeding is minstens 94% bij 50% belasting en 90% bij vollast, volgens de certificering van de voeding.

Een voeding van 1000 W trekt niet steeds 1000 W uit het stopcontact, ook niet als je maar 100 W nodig hebt aan de DC-kant.

Als je PC 100 W DC nodig heeft, dan zal deze voeding (bij zeer lage belasting een stuk minder efficiënt) ergens tussen de 110 en 150 W stroom trekken.

Hier kan je meer lezen: https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus#Technical_overview
Reageer
Meer is beter! /sarcasme off
Reageer
Beetje rare vergelijking. Als je gaat voor snelheid en tweaken lijkt met een vergelijking tussen factory defaults (alles op auto?) en getweaked op snelheid een betere.

Zo zullen de fabrieksinstellingen van een systemboard doorgaans lang niet de maximale snelheid van het geheugen halen. Geen idee hoe de vlag erbij hangt in deze opzet - daar wordt nergens over gesproken.

En over geheugen gesproken: in die context lijken me de gekozen Kingston modules ook niet de meest handige. De Skill Ripjaws (zie onderstaande link) hebben op zijn minste betere papieren - de latency is zo een 20% lager.
uitvoering: G.Skill Ripjaws S5 F5-6000J3040F16GX2-RS5K

Aan de andere kant... of het echt veel gaat helpen... de gekozen CPU kan maximaal DDR5-5200 aan - vermits je het bij 2 modules laat. Bij 4 modules zakt ie terug tot DDR5-3600.

Dat gezegdhebbende: ik realiseer me dat het oog ook wat wil. Maar het tweakers-gehalte had echt wel wat beter gekunt... ook zonder er veel extra tijd in te steken!
Reageer
hear hear!

En toch, bedankt redactie, voor deze stap terug naar jùist wat we gewend zijn van Tweakers.net!
Reageer
Ik weet niet wat je nu precies wil(de) zeggen met de passage "hear hear!".
Ook heb ik geen weet van hoe het ooit was.

Maar als je de tweakers-community als doelgroep hebt lijkt me dit artikel behoorlijk onder de maat?! :?

Ik heb door de jaren heen het nodige "sleutelwerk" gedaan - een paar voorbeelden:
- overclocking (uiteraard... :+ )
- aanpassen van timings van geheugenmodules
- een re-construct van een raid-5 volume na vervanging van de raid-controller (zonder eerst een backup te maken)... |:(

In termen van overclocking:
Voor mij zat hem de uitdaging in de grenzen opzoeken van hardware met luchtkoeling-only. Die uitdaging is door de jaren heen wel iets veranderd: de best mogelijke prestaties met de laagst mogelijke fan-noise.

Een van de dingen die ik geleerd heb is dat een open kast de beste resultaten geeft. Vooropgesteld dat de koelere lucht van buiten de kast direct over de warmte producerende componenten heen geblazen kan worden. En de warme, stijgende lucht zo snel mogelijk afgevoerd kan worden.

In die tijd lag het optimum bij zo groot mogelijke koellichamen en iets van 6 Scythe fans op 600-1000 rpm: 2 in de bovenkant van de kast (de enigen met afvoer), 2 voor de videokaart, een voor de cpu en een voor de chipset/geheugen - allemaal met aanvoer van koelere lucht buiten de kast.

De voeding was (net als in dit artikel) altijd een factor 2 groter dan nodig. Op die manier bleef de warmte ontwikkeling binnen die voeding tot een minimum beperkt. De fan van de voeding maakte daardoor nauwelijks of geen toeren.

[Reactie gewijzigd door NogNeetMachinaa op 20 november 2022 18:56]

Reageer
"hear hear" betekent dat ik het met je eens ben; er mocht wel iets meer op de afstemming worden ingegaan in het artikel.

En toch bedankte ik de redactie voor een stap(je) in de goede richting, nl. überhaupt weer eens lekker kinds kneien met hardware. Ooit ging tweakers dikwijls over overklokken en roeien met de riemen die je had, i.e. tweaken.

[Reactie gewijzigd door ZebeDeuS op 22 november 2022 14:55]

Reageer
Custom loop is prachtig maar kwa kosten is het toch een afknapper (blijft voor nu toch meer een droom)
Reageer
bedankt voor het compliment. Het is dan ook meer een droombuild, die voor de meeste onder ons niet haalbaar is. Doet er niet aan af dat het gewoon een mega mooi project is geweest!
Reageer
Aanschaf is met huidige energieprijzen maar een klein gedeelte van de kosten. Wat denk je van stroomkosten op jaar basis bij 2 uur gamen/dag gemiddeld

Of zoals mijn vader altijd zei: 'Een Mercedes/BMW kopen is niet de kunst. Hem blijven rijden, dat is de kunst'.

Denk nu €1000,- in BTC omzetten en over 2 jaar kan je dan je "powerpc" gewoon aanschaffen. Sparen is zo 1990

[Reactie gewijzigd door gepebril op 20 november 2022 12:50]

Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee