Met de DSA komen er eindelijk regels aan die consumenten beschermen tegen onterechte afsluitingen van accounts. Er komt daardoor bij afsluiting hopelijk meer informatie over waarom je bent afgesloten en een mogelijkheid om in beroep te gaan zonder naar een rechter te hoeven. Dat haalt hopelijk een stuk van de muur weg waar mensen nu tegenaan lopen.
Als je dan naar een rechter gaat, dan zegt dat niet automatisch dat je vaker gelijk krijgt. Immers, de man die een naar eigen zeggen grappig bedoeld plaatje kreeg via WhatsApp, had volgens de rechter een afbeelding van kindermisbruik geüpload. Die zou ook met de DSA geen gelijk krijgen.
Daarom hebben de tweakers die dit is overkomen ook wel tips voor andere tweakers om dit soort dingen te voorkomen. Zoek de diensten die je gebruikt goed uit, zo zegt .Mac, die zijn broertje hielp bij een gehackt Google-account. "Om deze reden zijn we overgestapt naar andere diensten. Ik draai zelf een eigen mailserver en mijn broertje gebruikt nu Protonmail. Het is niet gratis, maar je betaalt in ieder geval niet met je data en er wordt ondersteuning aangeboden als je dit wenst."
Ook seal886 is over naar eigen opslag. "Ik heb nasjes gekocht om mijn eigen bestanden op te slaan. Ik heb een achtergrond in ict en ik weet hoe belangrijk back-ups zijn. Toch had ik zelf ook geen goede back-up." Back-uppen is dus in elk geval een goed idee.
En hij heeft nog een extra tip: wees niet bang om te dreigen met een rechtszaak. "Ik zei dat iemand in Nederland een rechtszaak had gewonnen en dat ik ze ook voor de rechter zou dagen. Dropbox heeft me toen ineens toegang tot mijn account teruggegeven."
Uit de correspondentie, die seal886 doorstuurde, blijkt dat Dropbox dat niet echt van harte deed. "Dropbox heeft geconcludeerd dat de inhoud geen kindermisbruik betrof, maar het lijkt alsnog de voorwaarden van Dropbox te schenden als onfatsoenlijk beeldmateriaal. Hoewel Dropbox in dit geval toegang tot het account wil herstellen, zullen volgende overtredingen van de voorwaarden resulteren in het blokkeren van uw account."
Het blijft een goed idee om dit te voorkomen, door in elk geval te controleren welk beeldmateriaal richting cloudaanbieders gaat. Een automatische back-up van WhatsApp of vanaf de camera naar de cloud lijkt aantrekkelijk en werkt handig. Totdat het dus een keer verkeerd gaat en je geen idee hebt waarom. Dat algoritmes fouten maken, is misschien in de toekomst niet te voorkomen. Hopelijk wordt het door de nieuwe regels en door de jurisprudentie iets makkelijker om die muur tussen de kleine thuisgebruiker en de grote techbedrijven te slechten, zodat je in elk geval sneller weet waarom je bent afgesloten en hoe je daartegen in beroep kunt gaan. En voor de rest is het hopen dat jurisprudentie of wetgeving ons als gebruikers gaat beschermen tegen de grillen van de algoritmes van grote techbedrijven.