In de afgelopen maand heb ik non-stop rondgelopen met de Watch Series 8 en de Ultra, waarbij ik de meeste tijd heb doorgebracht met die tweede. Reden daarvoor is dat de Series 8 maar weinig nieuws biedt ten opzichte van de Series 7 van vorig jaar, terwijl de Watch Ultra wel wezenlijk anders is en dus meer aandacht verdient. Over de Ultra verderop meer; laten we met de Series 8 beginnen.
Uiterlijk onderscheidt de Series 8 zich in niets van de Series 7. De kast van het nieuwe model heeft dezelfde vorm en is exact even groot, wat ook geldt ook voor het scherm. Net als bij de vorige generatie laat een rode cirkel aan de zijkant van de digital crown zien of je de versie met 4G hebt; de standaardversie met alleen wifi mist dit kleuraccent. Is het jammer of fantasieloos dat Apple het uiterlijk van de Apple Watch eigenlijk al jaren niet heeft geüpdated? Ik vind van niet. Of je de Apple Watch mooi vindt, is een persoonlijke kwestie, maar feit is dat het langwerpige scherm in combinatie met de crown en drukknop prima werkt. Apple heeft het concept van de Watch steeds verder verfijnd met kleine verbeteringen waar die nodig waren, zonder veranderingen door te voeren met veranderen als doel op zich. Ook vorig jaar, bij de overgang van de Series 6 naar 7, zagen we maar kleine (uiterlijke) aanpassingen. Daarbij waren de stap naar dunnere bezels en het toevoegen van een snellaadfunctie bij de Series 7 de grootste wapenfeiten van dat model.
:strip_exif()/i/2005425276.jpeg?f=imagearticlefull)
Net als voorgaande edities is de Watch Series 8 beschikbaar met een aluminium of rvs-behuizing, waarbij het scherm bij die laatste gemaakt is van saffierglas, dat minder krasgevoelig is dan het Ion-X-scherm van de aluminiumversie. De Watch Series 8 is er in 41mm- en 45mm-versies, waarmee de totale lengte van de behuizing wordt aangeduid. Prijzen lopen uiteen van 499 euro voor de standaard aluminiumversie zonder 4G, tot 949 euro voor de duurste rvs-uitvoering.
Nieuwe soc? Nieuwe sensors!
Niet alleen uiterlijk, maar ook onder de kap zijn de verschillen tussen de Watch 7 en 8 minimaal. De series 8 is net als de nieuwe Watch SE Gen 2 en Watch Ultra voorzien van de Apple S8-soc. Dat klinkt als een stap vooruit, maar deze chip heeft als basis dezelfde 1,8GHz-dualcoreprocessor als de S6- en S7-chips van de vorige twee horlogegeneraties. Apple heeft ten opzichte van de S7-soc alleen een nieuwe, drieassige gyroscoop en ‘high g-force accelerometer’ aan de nieuwe S8-chip toegevoegd. Daarnaast heeft Apple de Watch Series 8 en de Watch Ultra voorzien van een dubbele temperatuursensor.
Daarbij wordt de temperatuur zowel direct aan de onderzijde van het horloge, bij de huid, als hoger in het apparaatje, vlak onder het scherm gemeten. Door metingen van deze twee sensors te combineren, kan de zogenaamde heat flux berekend worden, waarmee aangeduid wordt hoeveel warmte het lichaam uitstraalt. Met die heatfluxdata en de huidtemperatuur kan de core-lichaamstemperatuur van de drager bij benadering berekend worden. Apple gebruikt deze data vooralsnog alleen om menstruatiecycli en vruchtbare periodes bij vrouwen inzichtelijk te maken, zonder daarbij de achterliggende, exacte lichaamstemperatuur te tonen. Als gebruiker krijg je alleen te zien of jouw nachttemperatuur onder of boven je basiswaarde zit.
Apple doet ook geen harde claims de core-temperatuur van de gebruiker te nauwkeurig te meten, maar spreekt van 'polstemperatuur'. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld GreenTag, dat met zijn Core-sensor vergelijkbare technologie gebruikt om inzicht te geven in de lichaamstemperatuur tijdens (duursport)inspanningen. De Core-sensors zijn in het afgelopen jaar populair geworden onder professionele wielrenners en in theorie kan Apple de sensors in de Watch Series 8 ook voor sportanalyse inzetten. Apple wilde desgevraagd helaas niets zeggen over eventuele plannen om de nieuwe temperatuursensors in de toekomst ook voor sport in te zetten.
Crashdetectie
Het primaire doel van de verbeterde gyroscoop en accelerometer is crashdetectie, ofwel herkennen wanneer de drager van het horloge bij een ongeval betrokken raakt. Als het horloge plotseling een klap detecteert, kan de 4G-versie zelfstandig de hulpdiensten bellen of kunnen de horloges hiervoor een via bluetooth verbonden iPhone gebruiken. Crashdetectie is ook voor de nieuwe iPhone 14 en 14 Pro beschikbaar, maar niet voor oudere Watches en iPhones. Apple is niet de eerste die crashdetectie aan wearables toevoegt; onder andere Garmin heeft dit al een aantal jaren ingebouwd in horloges en fietscomputers.
De reden dat Apple nu pas met crashdetectie komt, is mogelijk dat de technologie bij andere fabrikanten nog al eens valspositieven oplevert. Uit ervaring weet ik dat hard remmen voor een stoplicht bij Garmin het alarm al kan triggeren, waarna je een seconde of tien de tijd hebt om een noodoproep te annuleren. Apple zegt zijn crashalgoritmen met miljoenen uren aan gebruikersdata getraind te hebben, om zo nauwkeurig te herkennen wat écht een crash is en wat niet. Desondanks verschenen er al snel na de introductie van deze nieuwe functie berichten dat de crashdetectie tijdens achtbaanritjes in de VS diverse valse meldingen heeft opgeleverd. Ook het model van Apple kan dus nog wat finetuning gebruiken. Tijdens mijn gebruik van de Series 8 en de Ultra heb ik geen enkele keer een onterechte crashdetectie meegemaakt, ook niet tijdens snellere mountainbikeritjes, waarbij mijn ervaring is dat het bij Garmin nog weleens mis wil gaan.
Accuduur
Verder valt er om heel eerlijk te zijn weinig nieuws te melden over de Series 8, evenmin als voor de Series 7 en in zekere mate de Series 6. Ik had vooral gehoopt dat de accuduur van de Watch Series 8 verbeterd zou zijn, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. Apple claimt ook bij dit horloge weer een accuduur van 18 uur en weer blijkt dat in de praktijk erg conservatief. Zonder de nieuwe energiebesparingsmodus, waarover straks meer, haalde ik met de Series 8 bij normaal dagelijks gebruik met het scherm in de always-onmodus en een uur sporten met gps ongeveer 30 uur, wat vergelijkbaar is met de Series 6 en 7 van voorgaande jaren. Schakel je de always-onmodus uit, dan kun je daar nog een paar uur bij optellen, maar twee dagen haal je zeker niet. Daarmee is de Watch 8 helaas nog altijd geen werktijdwonder, zeker in vergelijking met horloges van Huawei, Polar en Garmin.
Wat smart functies betreft kunnen die merken dan weer niet tippen aan de Apple Watch; het moet dus uit de lengte of uit de breedte komen. Wil je het maximale uit de accuduur persen, dan kun je de nieuwe energiebesparingsmodus gebruiken. Hoewel de functionaliteit van het horloge hierdoor dus afneemt, win je er veel werktijd mee. Apple claimt voor de Watch 8 36 uur, in de praktijk haalde ik zo zelfs ruim twee dagen. Toch is continu gebruik van de besparingsmodus wat mij betreft niet wenselijk. Je mist er gewoon te veel functionaliteit door en de algemene gebruikservaring heeft er duidelijk onder te lijden. Fijn is wel dat je ervoor kunt kiezen om de besparingsmodus automatisch in te schakelen als de resterende accucapaciteit 10 procent of minder is. Dat kan net het verschil maken tussen de dag doorkomen en een horloge dat er vroegtijdig mee stopt. Laad je de Watch na inschakeling van de spaarstand weer op, dan schakelt hij automatisch terug naar de normale gebruiksmodus zodra er 80 procent capaciteit bereikt is.