Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Apple Watch Series 8 en Ultra

Eindelijk verlost van de achilleshiel

27-10-2022 • 06:01

231

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Apple Watch Series 8 45mm
  • Apple Watch Ultra

Samengevat

De Apple Watch Series 8 is een evolutie van de Watch 7, met minimale verbeteringen. Uiterlijk is het nieuwe model ongewijzigd ten opzichte van dat van vorig jaar en dat geldt ook voor de accuduur. Nieuw bij de Series 8 is de toevoeging van crashdetectie, waarmee het horloge na een ongeval contact kan opnemen met hulpdiensten. Dankzij een nieuwe dubbele temperatuursensor kan de Series 8 ook lichaamstemperatuur meten, wat Apple inzet om de menstruatiecyclus van vrouwen in kaart te brengen. Weinig redenen dus voor de meeste eigenaren van een Watch Series 6 of 7 om de overstap te maken, maar ook deze nieuwste Apple Watch blijft een uitstekende allround smartwatch.

Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra onderscheidt zich van de reguliere Watches door zijn platte, zeer heldere scherm en grotere kast die gebouwd is om tegen een stootje te kunnen. De Watch Ultra heeft ook een extra knop. Die is primair bedoeld voor bediening van de Work-out-app en het aanmaken van waypoints tijdens wandelingen, maar als gebruiker heb je (beperkt) de mogelijkheid om de werking van deze Action Button aan te passen. Het belangrijkste voordeel van de Watch Ultra zal voor de meeste gebruikers de véél betere accuduur zijn. Apple claimt 36 uur, maar in de praktijk is ruim twee dagen met het scherm in always-onmodus en volledige connectiviteit mogelijk. Duur is de Ultra wel; het horloge kost 999 euro.

Apple brengt dit najaar maar liefst drie nieuwe Apple Watches uit. Naast een betaalbare Watch SE en de mainstream Watch Series 8 is er voor het eerst een compleet nieuw model: de Apple Watch Ultra. Die laatste ziet er heel anders uit, is aanzienlijk duurder dan de andere Watches en is volgens Apple bedoeld voor avonturiers en ultrasporters. Ik heb in de afgelopen maand zowel de Watch Series 8 als de Ultra uitgebreid getest en gezocht naar het antwoord op de vraag welke Apple Watch nu eigenlijk de beste keuze is.

Zoals verwacht heeft Apple in september de Watch Series 8 geïntroduceerd, die de Series 7 van vorig jaar opvolgt en te koop is vanaf 499 euro. De Series 8 is uiterlijk identiek aan zijn voorganger, met precies hetzelfde scherm en gelijke accuduur. De Series 8 is voorzien van een nieuwe S8-soc, die weliswaar niet sneller is dan de S7-soc, maar wel een aantal nieuwe en verbeterde sensors ingebouwd heeft. Hierdoor heeft Apple crashdetectie en lichaamstemperatuurmeting aan de Watch Series 8 kunnen toevoegen.

Naast de Series 8 is er dus ook een nieuwe Watch SE, die het vorige budgetmodel uit 2020 opvolgt. De Watch SE Gen 2 is in Nederland te koop vanaf 299 euro, waarmee hij dus 200 euro goedkoper is dan de Series 8. De Watch SE gebruikt dezelfde processor als de duurdere Apple Watches, maar heeft een kleiner niet-always-onscherm met dikkere bezels dan de Series 8. Daarnaast mist de Watch SE de snellaadfunctie van de Series 8 en de mogelijkheid om ecg- en bloedzuurstofsaturatiemetingen uit te voeren.

Apple Watch Series 8 en Ultra
Apple Watch Series 8 45mm (links) en Apple Watch Ultra

Echt nieuw is de Apple Watch Ultra, een horloge met een ander design, gericht op avonturiers: mensen die wandeltochten van verscheidene dagen door bossen of over bergen maken, langeafstandshardlopers, triatleten en fanatieke duikers. Voor dat publiek is het ontwerp aangepast, zodat het horloge niet alleen geschikt is om mee te duiken, maar vooral ook beter tegen een stootje kan. De Watch Ultra is ook flink groter dan alle Watches tot nu toe. Dat is gelukkig niet alleen uiterlijk vertoon, want Apple heeft het klokje voorzien van een grotere accu, waarmee de Ultra het volgens opgave véél langer uithoudt dan zijn kleinere broertjes. Alleen al om die laatste reden is de doelgroep waarschijnlijk aanzienlijk groter dan de avonturiers en sporters die Apple voor ogen heeft. Klein pijnpuntje: de Watch Ultra kost maar liefst 999 euro.

Voordat ik mijn bevindingen na ruim een maand testen met jullie deel, moet ik Android-gebruikers helaas direct teleurstellen. Net als voorgaande modellen werken ook alle nieuwe Apples Watches nog altijd uitsluitend samen met een iPhone.

WatchOS 9

De nieuwe Watch SE Gen 2, Watch Series 8 en Watch Ultra worden out of the box geleverd met WatchOS 9, maar inmiddels is deze nieuwe versie inmiddels ook beschikbaar voor alle oudere 64bit-Apple Watches vanaf de Series 5. WatchOS 9 brengt een reeks kleine verbeteringen en borduurt verder op de basis van de voorgaande versies van Apples besturingssysteem voor smartwatches. Een van de nieuwe functies in WatchOS 9 is de energiebesparingsmodus, die behalve op de nieuwste Watches nu dus ook op de Series 5 en nieuwere modellen beschikbaar is.

WatchOS 9 spaarstand

Deze extra besparende modus schakelt niet alleen de always-onfunctie uit bij horloges waarvan het scherm dat ondersteunt, ook de continue analyse van hartslag, hartritmevariatie en bloedzuurstofsaturatie wordt in deze modus gestaakt, omdat de optische hartslagmeter uitgeschakeld wordt. Daarnaast worden wifi en 4G niet gebruikt, waardoor je inkomende gesprekken en berichten kunt missen als je niet binnen bluetoothbereik van je telefoon bent. Verder worden zogeheten complicaties op de watchface minder vaak geüpdated, krijgen apps die in de achtergrond draaien, minder prioriteit en wordt de kloksnelheid van het horloge verlaagd. Dit alles vermindert de functionaliteit van de Watch behoorlijk, maar heeft wel tot gevolg dat de accuduur drastisch kan toenemen.

Apple Watch Series 8 en Ultra

WatchOS 9 voegt verder kleine verbeteringen toe. Apple houdt nog altijd strikte grip op de watchfaces die je kunt gebruiken, maar dat zijn er in WatchOS 9 wel weer iets meer dan voorheen, terwijl een aantal bestaande watchfaces bijgewerkt is met meer mogelijkheden voor complicaties. Bovendien kun je nu automatisch een andere watchface kiezen voor de focusmodus, bijvoorbeeld een simpele watchface voor minder afleiding.

Betere Work-out-app en slaapinzichten

Fijn voor sporters is dat de Work-out-app een aantal waardevolle functies heeft gekregen die voorheen alleen via thirdpartyapps beschikbaar waren. Zo is het nu mogelijk om behalve work-outs met een tijd-, afstand- of calorieëndoel, ook intervaltrainingen te plannen. Door tijdens een work-out omhoog of omlaag te swipen of door de 'digital crown', de draai-duwknop rechtsboven, te verdraaien, krijg je toegang tot meer datavelden met daarbij onder andere inzicht in je huidige hartslagzone en het hoogteprofiel van de training. De views zijn bovendien aanpasbaar naar eigen voorkeur. En ook voor triatleten is er goed nieuws: Apples eigen Work-out-app ondersteunt nu multisport.

Apple Watch Series 8 en Ultra - Work-out app

WatchOS 9 work-out app

De laatste nieuwe feature van WatchOS 9 die ik wil uitlichten, is de verbeterde slaaptracking. Tot nu toe gaf Apples eigen Gezondheid-app alleen inzicht in de totale slaaptijd. Met WatchOS 9 kunnen de Apple Watches nu ook individuele slaapfasen herkennen. Zo kun je achteraf zien hoeveel tijd je bij benadering hebt doorgebracht in lichte, diepe en rem-slaapfasen. Waarmee Apples eigen app ten opzichte van apps van derden en concurrenten als Fitbit en Garmin nog wel achterblijft, is het duiden van die slaapdata door bijvoorbeeld een slaapscore te geven waarin zowel de duur als de kwaliteit van je slaap wordt meegenomen.

WatchOS 0 slaapinzichten

Kort samengevatte inzichten in de gezondheids- en fitnesstatus van de gebruiker vormen toch al een punt waarmee Apple nog wat te winnen heeft. De Apple Watches kunnen heel veel meten, want buiten slaap worden ook beweging, training, ademhaling, (rust)hartslag, hartritmevariabiliteit, cardioherstel, bloedzuurstofsaturatie en ademhalingsfrequentie allemaal bijgehouden en als losse items gepresenteerd in een lange lijst in de Gezondheid-app. Wat je met al die data moet, laat Apple grotendeels in het midden. Er is geen functie die na een zware training gisteren en matige nachtrust aanraadt om het vandaag even rustig aan te doen. De app geeft een berekende VO₂-max-waarde aan, waaraan je kunt afleiden of jouw conditie verbetert of juist afneemt, maar Apple neemt je niet aan de hand met suggesties voor work-outs die je helpen om te verbeteren, terwijl het wél alle achterliggende inzichten heeft om dat te kunnen doen. Op het gebied van bruikbare algehele gezondheidsinzichten doen Garmin en met name Fitbit het nog altijd beter, en voor inzichten in sportprestaties en hersteladvies blijft Garmin heer en meester.

Beste smartwatch-OS

Verder is WatchOS 9 op de nieuwe en bestaande Watches in de basis dus gelijk aan eerdere versies. De integratie van WatchOS met iPhoneOS is heel goed, zoals we inmiddels gewend zijn. Zo is er onder andere naadloze samenwerking bij navigatie, de verwerking van notificaties en inkomende telefoongesprekken, maar ook bij het gebruik van stemassistent Siri. Je kunt Siri op de Watch activeren door ‘Hé Siri’ te zeggen of simpelweg door het horloge omhoog naar je mond te bewegen en vervolgens zonder wake-word te beginnen met praten. Dat laatste werkt gewoon heel fijn en is iets wat we graag ook bij andere smartwatches terug zouden zien. Siri is nog altijd niet zo goed als Google Assistant als het gaat om het vinden om antwoorden op algemene vragen, maar werkt prima om apps te starten, opdrachten te geven en timers en reminders te zetten. Ook de Nederlandse spraak-naar-tekstverwerking is uitstekend, waardoor Siri prima te gebruiken is om direct vanaf de Watches te reageren op inkomende tekstberichten en e-mails.

WatchOS bestaat al een tijd en er zijn dan ook heel veel apps van derden voor beschikbaar. Van sport- en fitness tot media- en smarthomebediening, het aanbod voor WatchOS is groter dan dat van alle andere wearables. Basisfuncties als app-, bericht- en afspraaknotificaties zijn uiteraard ingebakken in WatchOS, net als navigatie via Apple Maps. Helaas wordt opslag van offline kaartmateriaal nog altijd niet ondersteund, wat vooral voor de doelgroep van de Apple Watch Ultra een gemis is. Om te navigeren is dus nog altijd een actieve dataverbinding nodig. Dat is een klein minpuntje voor wat verder zonder twijfel het beste smartwatchplatform van dit moment is. Zoals ik in de inleiding al heb gememoreerd: het is heel spijtig dat Apple Watches niet samenwerken met Android-toestellen, want Googles Wear OS, dat wat algemene smartwatchfunctionaliteit betreft nog het dichtst in de buurt komt van WatchOS, loopt op het gebied van gebruikservaring nog vér achter.

Apple Watch Series 8

In de afgelopen maand heb ik non-stop rondgelopen met de Watch Series 8 en de Ultra, waarbij ik de meeste tijd heb doorgebracht met die tweede. Reden daarvoor is dat de Series 8 maar weinig nieuws biedt ten opzichte van de Series 7 van vorig jaar, terwijl de Watch Ultra wel wezenlijk anders is en dus meer aandacht verdient. Over de Ultra verderop meer; laten we met de Series 8 beginnen.

Uiterlijk onderscheidt de Series 8 zich in niets van de Series 7. De kast van het nieuwe model heeft dezelfde vorm en is exact even groot, wat ook geldt ook voor het scherm. Net als bij de vorige generatie laat een rode cirkel aan de zijkant van de digital crown zien of je de versie met 4G hebt; de standaardversie met alleen wifi mist dit kleuraccent. Is het jammer of fantasieloos dat Apple het uiterlijk van de Apple Watch eigenlijk al jaren niet heeft geüpdated? Ik vind van niet. Of je de Apple Watch mooi vindt, is een persoonlijke kwestie, maar feit is dat het langwerpige scherm in combinatie met de crown en drukknop prima werkt. Apple heeft het concept van de Watch steeds verder verfijnd met kleine verbeteringen waar die nodig waren, zonder veranderingen door te voeren met veranderen als doel op zich. Ook vorig jaar, bij de overgang van de Series 6 naar 7, zagen we maar kleine (uiterlijke) aanpassingen. Daarbij waren de stap naar dunnere bezels en het toevoegen van een snellaadfunctie bij de Series 7 de grootste wapenfeiten van dat model.

Apple Watch Series 7 en Series 8
Zoek de verschillen: Apple Watch Series 7 (links) en Series 8

Net als voorgaande edities is de Watch Series 8 beschikbaar met een aluminium of rvs-behuizing, waarbij het scherm bij die laatste gemaakt is van saffierglas, dat minder krasgevoelig is dan het Ion-X-scherm van de aluminiumversie. De Watch Series 8 is er in 41mm- en 45mm-versies, waarmee de totale lengte van de behuizing wordt aangeduid. Prijzen lopen uiteen van 499 euro voor de standaard aluminiumversie zonder 4G, tot 949 euro voor de duurste rvs-uitvoering.

Nieuwe soc? Nieuwe sensors!

Niet alleen uiterlijk, maar ook onder de kap zijn de verschillen tussen de Watch 7 en 8 minimaal. De series 8 is net als de nieuwe Watch SE Gen 2 en Watch Ultra voorzien van de Apple S8-soc. Dat klinkt als een stap vooruit, maar deze chip heeft als basis dezelfde 1,8GHz-dualcoreprocessor als de S6- en S7-chips van de vorige twee horlogegeneraties. Apple heeft ten opzichte van de S7-soc alleen een nieuwe, drieassige gyroscoop en ‘high g-force accelerometer’ aan de nieuwe S8-chip toegevoegd. Daarnaast heeft Apple de Watch Series 8 en de Watch Ultra voorzien van een dubbele temperatuursensor.

Daarbij wordt de temperatuur zowel direct aan de onderzijde van het horloge, bij de huid, als hoger in het apparaatje, vlak onder het scherm gemeten. Door metingen van deze twee sensors te combineren, kan de zogenaamde heat flux berekend worden, waarmee aangeduid wordt hoeveel warmte het lichaam uitstraalt. Met die heatfluxdata en de huidtemperatuur kan de core-lichaamstemperatuur van de drager bij benadering berekend worden. Apple gebruikt deze data vooralsnog alleen om menstruatiecycli en vruchtbare periodes bij vrouwen inzichtelijk te maken, zonder daarbij de achterliggende, exacte lichaamstemperatuur te tonen. Als gebruiker krijg je alleen te zien of jouw nachttemperatuur onder of boven je basiswaarde zit.

WatchOS 9 Polstemperatuur

Apple doet ook geen harde claims de core-temperatuur van de gebruiker te nauwkeurig te meten, maar spreekt van 'polstemperatuur'. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld GreenTag, dat met zijn Core-sensor vergelijkbare technologie gebruikt om inzicht te geven in de lichaamstemperatuur tijdens (duursport)inspanningen. De Core-sensors zijn in het afgelopen jaar populair geworden onder professionele wielrenners en in theorie kan Apple de sensors in de Watch Series 8 ook voor sportanalyse inzetten. Apple wilde desgevraagd helaas niets zeggen over eventuele plannen om de nieuwe temperatuursensors in de toekomst ook voor sport in te zetten.

Crashdetectie

Het primaire doel van de verbeterde gyroscoop en accelerometer is crashdetectie, ofwel herkennen wanneer de drager van het horloge bij een ongeval betrokken raakt. Als het horloge plotseling een klap detecteert, kan de 4G-versie zelfstandig de hulpdiensten bellen of kunnen de horloges hiervoor een via bluetooth verbonden iPhone gebruiken. Crashdetectie is ook voor de nieuwe iPhone 14 en 14 Pro beschikbaar, maar niet voor oudere Watches en iPhones. Apple is niet de eerste die crashdetectie aan wearables toevoegt; onder andere Garmin heeft dit al een aantal jaren ingebouwd in horloges en fietscomputers.

De reden dat Apple nu pas met crashdetectie komt, is mogelijk dat de technologie bij andere fabrikanten nog al eens valspositieven oplevert. Uit ervaring weet ik dat hard remmen voor een stoplicht bij Garmin het alarm al kan triggeren, waarna je een seconde of tien de tijd hebt om een noodoproep te annuleren. Apple zegt zijn crashalgoritmen met miljoenen uren aan gebruikersdata getraind te hebben, om zo nauwkeurig te herkennen wat écht een crash is en wat niet. Desondanks verschenen er al snel na de introductie van deze nieuwe functie berichten dat de crashdetectie tijdens achtbaanritjes in de VS diverse valse meldingen heeft opgeleverd. Ook het model van Apple kan dus nog wat finetuning gebruiken. Tijdens mijn gebruik van de Series 8 en de Ultra heb ik geen enkele keer een onterechte crashdetectie meegemaakt, ook niet tijdens snellere mountainbikeritjes, waarbij mijn ervaring is dat het bij Garmin nog weleens mis wil gaan.

Accuduur

Verder valt er om heel eerlijk te zijn weinig nieuws te melden over de Series 8, evenmin als voor de Series 7 en in zekere mate de Series 6. Ik had vooral gehoopt dat de accuduur van de Watch Series 8 verbeterd zou zijn, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. Apple claimt ook bij dit horloge weer een accuduur van 18 uur en weer blijkt dat in de praktijk erg conservatief. Zonder de nieuwe energiebesparingsmodus, waarover straks meer, haalde ik met de Series 8 bij normaal dagelijks gebruik met het scherm in de always-onmodus en een uur sporten met gps ongeveer 30 uur, wat vergelijkbaar is met de Series 6 en 7 van voorgaande jaren. Schakel je de always-onmodus uit, dan kun je daar nog een paar uur bij optellen, maar twee dagen haal je zeker niet. Daarmee is de Watch 8 helaas nog altijd geen werktijdwonder, zeker in vergelijking met horloges van Huawei, Polar en Garmin.

Wat smart functies betreft kunnen die merken dan weer niet tippen aan de Apple Watch; het moet dus uit de lengte of uit de breedte komen. Wil je het maximale uit de accuduur persen, dan kun je de nieuwe energiebesparingsmodus gebruiken. Hoewel de functionaliteit van het horloge hierdoor dus afneemt, win je er veel werktijd mee. Apple claimt voor de Watch 8 36 uur, in de praktijk haalde ik zo zelfs ruim twee dagen. Toch is continu gebruik van de besparingsmodus wat mij betreft niet wenselijk. Je mist er gewoon te veel functionaliteit door en de algemene gebruikservaring heeft er duidelijk onder te lijden. Fijn is wel dat je ervoor kunt kiezen om de besparingsmodus automatisch in te schakelen als de resterende accucapaciteit 10 procent of minder is. Dat kan net het verschil maken tussen de dag doorkomen en een horloge dat er vroegtijdig mee stopt. Laad je de Watch na inschakeling van de spaarstand weer op, dan schakelt hij automatisch terug naar de normale gebruiksmodus zodra er 80 procent capaciteit bereikt is.

Apple Watch Ultra

De Watch Ultra ziet er heel anders uit dan alle andere Apple Watches tot nu toe, terwijl hij tegelijk onmiskenbaar een Apple Watch is. Het horloge is nog altijd langwerpig en de basisvorm van de Ultra is dan ook gelijk aan die van de andere Watches. In tegenstelling tot andere Apple Watches heeft de Ultra echter niet langer een scherm met naar achteren wegbuigende randen dat boven op de kast ligt. In plaats daarvan is het scherm nu vlak en valt het binnen de titaniumbehuizing van het horloge, waarbij het zelfs minimaal ónder die rand is verzonken. De digital crown is bij de Ultra aanzienlijk groter en heeft meer reliëf. Hij is verzonken in een uitstulpende zijbalk, waarin ook de rechterknop is ondergebracht. Dit uitstekende deel helpt om de crown te beschermen tegen een stootje, net zoals de titaniumrand rond het beeldscherm helpt om het scherm van saffierglas tegen stoten te beschermen. Ontwerpkeuzen die Apple duidelijk heeft gemaakt met de beoogde doelgroep van avonturiers en buitensporters in het achterhoofd.

De Ultra is bovendien waterdicht tot 100 in plaats van 50 meter en is voorzien van een dieptemeter. Ook nieuw is de dualband-gps-ontvanger, die nauwkeurigere positiebepaling mogelijk maakt. Het horloge heeft verder drie microfoons, een betere luidspreker en een ingebouwde sirene.

De belangrijkste praktische aanpassing is misschien wel de toevoeging van een tweede knop aan de linkerzijde van de Ultra. Voor het eerst sinds de Watch Series 1 is er nu een Apple Watch met twee knoppen, de crown niet meegerekend. Apple noemt de nieuwe oranje knop zelf de Action Button. Standaard is deze knop zo geconfigureerd dat hij de Work-out-app opent, waarna een tweede keer drukken een specifieke work-out start, bijvoorbeeld fietsen of hardlopen. Je kunt echter ook andere toepassingen aan de Action Button toewijzen, al zijn de mogelijkheden (vooralsnog) beperkt. Verderop meer hierover.

De Watch Ultra is een stuk groter en zwaarder dan de Watch Series 8 van 45mm. De Ultra meet officieel 49mm in de lengte en is ook breder en dikker dan de normale Watch. Als je een brede pols hebt, is dat geen enkel probleem, maar om een kleinere pols kan de Ultra al snel massief overkomen. Het horloge is verkrijgbaar in één uitvoering: grijs titanium met saffierglas en 4G. Bij aankoop heb je wel de keuze uit drie varianten waarbij alleen het meegeleverde bandje verschilt. Ik heb de Ocean-versie getest met een bandje gemaakt van dik rubberachtig materiaal dat Apple speciaal heeft bedacht voor duikers. Daarnaast is er een versie met Alpine-band, gemaakt van twee lagen textiel, die volgens Apple naadloos en zonder stiksels met elkaar zijn verweven en door middel van een G-haaksluiting worden verbonden. De derde optie is de Trail-variant, voorzien van een dun, gewoven nylon dat met klittenband verstelbaar is. Welke versie je ook kiest, de Watch Ultra kost 999 euro.

Een veel groter scherm?

De Watch Ultra is dus een stuk groter dan de grootste versie van de Series 8 en het design geeft ook de indruk dat het scherm een stuk groter is dan dat van de 45mm-versie van de Series 8. Dat is echter optisch bedrog. Ik heb de schuifmaat erbij genomen en waar het oledscherm van de Series 8 afgerond 38x31mm meet, is dat bij de Ultra 39x32mm. Een millimeterje erbij dus in de lengte en de breedte. Wat resolutie betreft is er ook een klein verschil in het voordeel van de Ultra: 484x396 tegenover 502x410 pixels.

Apple Watch Series 8 en Ultra
Het scherm van de Apple Watch Ultra is nauwelijks groter dan dat van de Series 8 45mm, maar het is wel véél helderder.

Dat het scherm toch groter lijkt, komt doordat Apple met zijn interface slim uit de buurt van de bezels blijft, waardoor je het gros van de tijd eigenlijk niet ziet waar het scherm eindigt en de rand begint. Een ander verschil tussen het scherm van de Ultra en de Series 8 is de maximale helderheid. Waar Apple voor de Series 8 een maximale helderheid van 1000cd/m² claimt, moet de Ultra tot 2000cd/m² gaan. Hoe Apple dat precies meet, is ons niet duidelijk, maar als wij de maximale fullscreenhelderheid met Portrait Displays Calman Color Calibration-software meten bij gebruik van de zaklamp-app, blijft onze meter steken op respectievelijk 680 en 1960cd/m². Dat is net niet de geclaimde waarde, maar dus wel een groot verschil in het voordeel van de Ultra, die buiten in vol zonlicht ondanks zijn sterk spiegelende scherm altijd goed afleesbaar is.

Unieke functies

De Watch Ultra heeft alle functies van de Series 8, inclusief crashdetectie en de nieuwe dubbele temperatuursensor. Daarnaast heeft de Ultra een aantal functies die andere Apple Watches niet hebben of die beter werken op de Ultra. Deels zijn die verschillen te verklaren aan de hand van de hardware, deels zijn het ook punten waarop de Ultra zich puur softwarematig onderscheidt. Zoals beschreven heeft de Watch Ultra drie microfoons ten opzichte van de enkele microfoon bij de normale Watches. Voordeel hiervan is dat het horloge gericht geluid uit één richting kan oppikken, en omgevingsgeluid en ruis beter kan wegfilteren. Dat helpt spraakassisent Siri om je beter te verstaan in luidruchtige omgevingen en is ook fijn als je via het horloge belt.

In de praktijk hoor ik inderdaad dat de microfoon van de UItra beter klinkt dan die van de Series 8, maar het is geen verschil van dag en nacht. Hetzelfde geldt voor de grotere luidspreker(s). Apple claimt dat de luidspreker en de sirene, die ook als luidspreker gebruikt wordt, 40 procent luider zijn dan de luidspreker in de normale Apple Watch. Wat mij betreft is het verschil hoorbaar, maar niet significant. De luidspreker van de Ultra is nog altijd een stuk minder luid dan die van moderne smartphones en in een ruimte met veel omgevingsgeluid handsfree een telefoongesprek voeren, blijft lastig.

We hadden het al een paar keer over de sirene, een andere toevoeging die alleen op de Watch Ultra te vinden is. Het idee is dat je met de luide en, opzettelijk, irritante geluiden die de sirene produceert, de aandacht kunt trekken als je bijvoorbeeld verdwaald bent of een ongeluk hebt gehad. Ik heb niet proefondervindelijk uitgezocht of je in het bos inderdaad de aandacht trekt, maar tijdens een borrel op de redactie viel het geroezemoes wel in één keer stil toen ik de functie aan een collega demonstreerde. Om de sirene te activeren, moet je overigens nog wel in staat zijn om de Action Button een paar seconden ingedrukt te houden. Ben je buiten westen, dan is te hopen dan de eerder besproken crashdetectie zijn werk doet.

Apple Watch Ultra Sirene

Duiken

Zodra je de Watch Ultra onder water houdt, merk je ook een verschil met de andere Apple-horloges. Als de dieptemeter van de Ultra namelijk water detecteert, wordt automatisch de nieuwe Dive-app gestart. Deze eenvoudige app doet niet meer dan de huidige diepte tonen en is voor fanatieke duikers van beperkt nut. Apple heeft aangekondigd dat het in samenwerking met Huish Outdoors een app uit zal brengen die de Watch Ultra in een echte duikcomputer verandert. Deze Oceanic-app was ten tijde van onze test nog niet beschikbaar.

Uniek voor de Apple Watch Ultra is de wayfinder-, of wegwijzer-, watchface. Die bestaat uit een analoge klok met een witte ring waarop de minuten worden weergegeven of die als kompas dienstdoet. Wisselen tussen de twee functies doe je door simpelweg op de ring te tikken. Dat moet je overigens wel nauwkeurig doen, want de watchface biedt daarnaast ruimte voor maar liefst acht 'complicaties': vier binnen de ring en vier op de hoeken van de watchface. Deze complicaties zijn naar eigen inzicht aan te passen.

Apple Watch Ultra

Bijzonder aan de wayfinder-watchface is dat deze ook een nachtmodus heeft. Als je de digital crown verdraait, krijgt de watchface een gedimde, monochrome, rood en zwarte weergave die in het donker goed afleesbaar is zonder dat je ogen daarna opnieuw aan het donker moeten wennen. Wat ons betreft is dat niet alleen een aardige feature voor wie in de wildernis of buiten onder de sterren overnacht, maar werkt het ook heel fijn als je ‘s avonds in bed nog even wilt kijken hoe laat het is zonder je hele slaapkamer te verlichten. We zouden deze functie graag ook voor alle andere watchfaces beschikbaar willen hebben.

Action Button

De Action Button blijkt in de praktijk een fijne functie, die ik zelf vooral waardeer om zijn toegevoegde waarde tijdens het sporten. Het gebruik van de knop kan zoals gezegd door de gebruiker geconfigureerd worden en behalve voor het starten van de Work-out-app kun je hem ook zo instellen dat je de stopwatch, duikapp of zaklamp start op de opdrachtfunctie. Daarnaast kun je met een druk op de knop een routepunt aanmaken of de nieuwe ‘backtrack’-functie van WatchOS 9 starten. Die laatste maakt het mogelijk om met behulp van gps en de kompas-app je weg terug te vinden naar het begin van een activiteit.

Apple Watch Ultra Action Button

Tijdens mijn testperiode heb ik de Action Button vooral gebruikt in combinatie met de Work-out-functie. Het direct starten van de app via de knop is een aardige functie, maar veel fijner is de mogelijkheid om de knop tijdens een work-out te gebruiken om een nieuw segment te markeren, of om bij een geplande intervaltraining naar een volgende fase te gaan. Dat werkt een stuk fijner dan via het touchscreen, zeker als je rent met hartslag 170 en bezwete vingers.

Daarnaast biedt Apple met de Watch Ultra nu de mogelijkheid om zelf het exacte moment te kiezen waarop je een work-out start. Niet langer begint er dan een 3-2-1-afteltimer zodra je een work-out selecteert, maar nu kun je door een druk op de Action Button precies bepalen wanneer je wilt dat deze begint. Dat is fijn als je aan wedstrijden meedoet en het geeft de gps-ontvanger ook even de tijd om een fix te krijgen, zodat je niet, hoewel zeldzaam bij de Apple Watches, het eerste stuk routeregistratie mist omdat de exacte positie nog niet is vastgesteld.

Accuduur Watch Ultra

De nieuwe functies van de Watch Ultra zijn fijn. Het nieuwe uiterlijk is verfrissend, hoewel het niet iedereen zal aanspraken. De stevige behuizing en het extra heldere scherm zijn voor mensen die veel buiten in de weer zijn, duidelijk een pluspunt. Toch is er één voordeel van de Watch UItra dat wat mij betreft met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de sterk verbeterde accuduur. In de grotere behuizing heeft Apple namelijk gelukkig ook een veel grotere accu gestopt. De accu moet niet alleen feilloos blijven werken bij zowel extreme kou als hitte, maar maakt vooral een veel langere werktijd mogelijk. In plaats van 18 uur bij de Series 8 claimt Apple 36 uur voor de Ultra, het dubbele dus.

In de praktijk haalde ik in de afgelopen weken tussen de 50 en 54 uur, daarbij dagelijks gebruikmakend van gps. Dat is dus ruim twee dagen, en dat met het scherm in always-onmodus en zonder enige vorm van energiebesparing. In de praktijk betekent dat het verschil tussen elke dag (deels) opladen en eens in de twee dagen opladen. Dat klinkt niet als een enorme stap en wie een Fitbit, Huawei, Garmin of Polar horloge gebruikt, zal meewarig glimlachen, maar bij back-to-backgebruik van de Series 8 en de Ultra valt het verschil écht op. Je loopt simpelweg veel minder vaak tegen een (bijna) lege accu aan vlak voordat je naar bed gaat of aan een work-out wilt beginnen. Opladen gaat bovendien snel. Binnen een uur is de Ultra van leeg weer 80 procent vol, terwijl voor de resterende 20 procent iets minder dan een halfuur extra nodig is.

Nauwkeurigheid hartslagregistratie en gps

Uiteraard hebben we de nauwkeurigheid van de ingebouwde optische hartslagmeter en gps-ontvanger uitgebreid getest. We hebben dit gedaan voor zowel de Watch Series 8 als de Ultra, opnieuw met het zwaartepunt van het testwerk bij de Ultra. We hebben beide horloges vergeleken met de Garmin Epix Gen 2, een van de topmodellen van Garmin, die wat hartslagregistratie en gps-nauwkeurigheid betreft doorgaans zeer nauwkeurig is. Daarnaast hebben we de hartslagmetingen ter referentie gelijktijdig gedaan met een derde horloge, dat gekoppeld was aan een Garmin HRM-dual-borstband, waarmee de hartslag niet optisch, maar aan de hand van een elektrocardiogram wordt gemeten. Ecg-hartslagmeting geldt nog altijd als de nauwkeurigste methode, die in tegenstelling tot optische meting ook abrupte veranderingen in de hartslag altijd nauwkeurig vastlegt.

Apple Watch Series 8 en Ultra hartslagmeter

De Watch Series 8 en Ultra maken beide gebruik van Apples derdegeneratie-optische hartslagmeter, waarbij, voor zover ik kon achterhalen, geen hardwarematige veranderingen zijn doorgevoerd sinds de introductie van deze sensor bij de Apple Watch Series 6. Uiteraard heeft Apple zijn softwarealgoritmen in de afgelopen jaren wel verder ontwikkeld, hoewel die verbeteringen voor zover ons bekend ook beschikbaar zijn voor oudere horloges.

Hoe het ook zij, van eerdere tests met Apple Watches weten we dat de optische hartslagsensor tot de nauwkeurigste behoort die in smartwatches te vinden zijn en na een maand met de Series 8 en Ultra kunnen we stellen dat dit nog altijd het geval is.

hartslagtestdata-1
Hartslagdata tijdens mountainbikesessie. Apple Watch Ultra (groen), Garmin Epix Gen 2 (rood) en ecg-borstband (zwart)

Ook onder lastige omstandigheden, zoals hierboven tijdens een mountainbikerit waarbij het horloge aan schokken en trillingen onderhevig was, volgde de Apple Watch Ultra ( de referentieborstband (zwart) op een enkele uitzondering na heel goed en waar de Watch de mist inging, wist hij zich snel te herstellen.

hartslagtestdata-2
Hartslagdata tijdens interval-hardloopsessie. Apple Watch Ultra (groen), Apple Watch Series 8 (blauw) en ecg-borstband (zwart)

Onder makkelijkere omstandigheden, zoals bij de hierboven weergegeven hardloopsessie, is de nauwkeurigheid nog beter. Zelfs bij intervallen waarbij de hartslag snel omhoogschiet, gaven de Series 8 (blauw) en de Ultra (groen) geen krimp: uitstekend dus.

Nauwkeurigheid gps-registratie

Op het gebied van gps-registratie heeft de Watch Ultra een streepje voor op de Series 8 en eerdere Watches. Als eerste Apple Watch is de Ultra namelijk voorzien van een multiband-gnss, niet te verwarren met multi-gnss.

Multi-gnss geeft aan dat een apparaat ondersteuning biedt voor verschillende global navigation satellite systems, meestal het Amerikaanse GPS, het Europese Galileo, het Japanse QZSS, het Chinese Beidu en/of het Russische Glonass. Apparaten met ondersteuning voor multi-gnss kunnen signalen van satellieten van twee of in sommige gevallen drie verschillende systemen tegelijk opvangen om zo nauwkeurige plaatsbepaling mogelijk te maken. Meer satellieten betekent immers meer data om mee te werken. Multi-gnss is inmiddels ingeburgerd en wordt sinds een aantal jaren door de meeste smartwatches, waaronder alle recente Apple Watches, ondersteund.

Multiband-gnss is een nieuwere technologie waarbij de ontvanger verschillende signalen van de Amerikaanse GPS-satellieten opvangt. GPS-satellieten zenden signalen op verschillende frequenties uit, waarbij de L1-band tot nu toe gebruikt werd voor commerciële toepassingen en de L2-band gereserveerd is voor militaire doeleinden. Nieuwere satellieten, die sinds 2009 gelanceerd worden, zenden ook uit op de publiek beschikbare L5-band. Door met een ontvanger gelijktijdig naar beide banden te luisteren, kan de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling verder verbeterd worden. Vooral tussen hoogbouw levert multiband-gnss-ontvangst écht meerwaarde doordat reflecties die door gebouwen veroorzaakt worden, door gebruik van de twee verschillende signalen veel beter weggefilterd kunnen worden.

De Watch Ultra blijkt in de praktijk inderdaad baat te hebben bij zijn multibandontvanger. Tijdens verschillende runs en fietsritjes door het centrum van Rotterdam presteert de Ultra beter dan de Series 8 en de meeste andere horloges. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van de Garmin Epix, die ook over multiband-gnss beschikt. Daarmee is de Apple Watch Ultra een van de nauwkeurigste horloges als het aankomt op gps-registratie.

GPS Traces tijdens hardloopsessie. Apple Watch Ultra (groen), Apple Watch Series 8 (blauw) en Garmin Epix Gen 2 (rood)

De Watch Series 8 doet het onder de meeste omstandigheden ook goed, maar heeft te midden van hoogbouw wel soms duidelijk meer moeite om precies te volgen waar we lopen, zoals te zien in de screenshots hierboven. Tussen lagere bebouwing en in het open veld is de positieregistratie van de Series 8 eveneens uitstekend en over het geheel genomen zijn we ook bij de Series 8 zeer te spreken over de nauwkeurigheid van de gps-registratie.

Conclusie

Na een maand geleefd te hebben met de Apple Watch Series 8 en de nieuwe Watch Ultra kan ik een aantal duidelijke conclusies trekken. Laat ik voor het gemak beginnen met de Watch Series 8, want daar kunnen we kort over zijn. Dat horloge doet alles wat de Series 7 al deed, en voegt daar crashdetectie en geavanceerde temperatuurmeting aan toe. Crashdetectie is iets wat je nooit nodig hoopt te hebben, maar wat in potentie wel meerwaarde biedt. De betere temperatuurmeting zet Apple (voorlopig) alleen in voor tracking van de menstruatiecylus bij vrouwen. Afhankelijk van wie je bent, kan dat een waardevolle toevoeging zijn of juist een functie waar je helemaal niets aan hebt. Hoe het ook zij, voor eigenaren van een Series 7 en zelfs een Series 6 is er geen duidelijke reden om over te stappen op de Series 8.

Apple Watch Series 8 en Ultra

Een ander verhaal is de compleet nieuwe Watch Ultra. Met zijn stevigere behuizing, iets grotere scherm, toevoeging van een tweede knop en, vooral, zijn veel grotere accu is dit echt een heel ander horloge geworden. Apple richt zich met de Watch Ultra op de vrij specifieke doelgroep van avonturiers en ultrasporters. Of die mensen massaal naar de winkel rennen voor dit horloge, valt te betwijfelen. Garmin is en blijft ook na de komst van de Apple Watch heer en meester in dit segment en biedt met zijn topmodellen nóg betere accuduur, volledige knopbediening waarbij je niet afhankelijk bent van de werking van een touchscreen, betere coaching, geavanceerde prestatie- en herstelinzichten, en offline maps. Dat laatste is zeker als je de wildernis in trekt, een gemis bij de Apple Watch Ultra.

Als allround smartwatch is de Watch Ultra wat ons betreft wel het beste horloge dat je nu kunt kopen. WatchOS staat op eenzame hoogte wat algehele functionaliteit, bedieningsgemak en aanbod van apps betreft. De integratie met de iPhone is bovendien naadloos, waardoor de Apple Watch echt als een verlengstuk van deze smartphones gebruikt kan worden. Als allround smartwatch biedt de Ultra eigenlijk niets wat de Series 8 niet heeft, behalve dan zijn grotere accu. Dat is maar één vinkje, maar wel een belangrijk vinkje, want de accuduur was en is de achilleshiel van van de normale Apple Watch. Waar de Series 8 het in de praktijk iets meer dan een dag volhoudt op een acculading, hoefde de Watch Ultra tijdens onze testperiode gemiddeld pas na ruim twee dagen weer aan de lader, en dat met het always-onscherm ingeschakeld en alle connectiviteit actief. Dat verschil tussen een of twee dagen accuduur is in de praktijk heel prettig, zeker als je 's nachts ook je slaap wilt tracken. Doe je dat niet en leg je het horloge elke nacht op de lader, dan valt dit voordeel van de Ultra weg en kun je een hoop geld besparen.

De Ultra is immers niet alleen de beste Apple Watch die je nu kunt kopen, maar ook de duurste. Hij is verkrijgbaar in één smaak: met titaniumbehuizing en 4G. Je hebt als gebruiker alleen keuze uit verschillende bandjes, maar in alle gevallen kost de Watch Ultra 999 euro. Dat is heel veel geld, zeker als we in ogenschouw nemen dat de Series 8 start bij 499 euro, de helft dus. Dat is wel de prijs voor de kleinste variant met aluminiumbehuizing zonder 4G en saffierglas. Voor de grotere rvs-modellen met saffierglas en 4G lopen de prijzen op tot boven 800 euro, wat het verschil met de Ultra een stuk kleiner maakt.

Als allround smartwatch voor gebruik in combinatie met de iPhone zal de Series 8 voor de meesten de logische keuze zijn. Ben je echter fervent sporter, vind je die langere accuduur belangrijk en wil je toch de allround functionaliteit die een Apple Watch biedt, dan is de Ultra zonder meer de beste keuze.

Dan is er natuurlijk ook de nieuwe Watch SE Gen 2. Dat model hebben we niet getest, dus harde conclusies durven we niet te trekken. In de basis lijkt de nieuwe Watch SE sterk op de Series 8, met dezelfde processor en grotendeels dezelfde functionaliteit. Waar de Watch SE op inlevert, is het scherm, dat kleiner is, bredere bezels heeft en niet in always-onmodus kan werken. Daarnaast mist het horloge de snellaadfunctie en de mogelijkheid om ecg- en bloedzuurstofsaturatiemetingen te doen. Voor de meesten zijn die laatste twee punten niet meer dan 'nice to have'. Voordeel van de Watch SE is zijn lagere prijs; hij is namelijk te koop vanaf 299 euro.

Reacties (230)

230
225
116
8
0
80
Wijzig sortering
Ik snap de ondertitel niet: "eindelijk verlost van de achilleshiel". Wat lost deze watch op wat zijn voorgangers niet hadden? Dat haal ik namelijk niet uit het artikel.
Ik doel daarmee op de veel betere accuduur van de Watch Ultra, en heb een bijzinnetje aan de conclusie toegevoegd om deze link met de ondertitel duidelijker te maken.
.. bijzinnetje aan de conclusie toegevoegd om deze link met de ondertitel duidelijker te maken.
Ok, helder.

Maar als dat de achilleshiel was/is (persoonlijk), dan is dat er wel eentje met een stevig prijskaartje. Het staat eenieder vrij om te beslissen of je dat er voor over hebt. Maar voor dat geld zou ik ook even bij de concurrentie gaan shoppen/vergelijken.
Lastig vergelijken als je op Android zit. Als je een iPhone hebt is het een no brainer om voor de Apple Watch te gaan.
Ik heb een iPhone maar afgezien van het feit dat ik de Apple Watch nog steeds een lelijk ding vind draait mijn Garmin 3x een rondje om de Apple Watch als het om accu duur gaat. De Garmin gaat bijna 2 weken mee en nog langer in battery saving mode, dan kun je de Apple Watch toch geen no brainer noemen?
Deze discussie werd ook in de podcast gevoerd. Als je in het apple eco systeem zit, dan kiezen toch veel mensen "automatisch" voor de apple watch. Waarschijnlijk weten ze niet eens van het bestaan van andere merken, maar kiezen veilig zodat ze zeker weten dat alles naadloos op elkaar aansluit. Uiteraard zijn er uitzonderingen.
Daar merk ik niks van in mijn omgeving, dat mensen met iPhone 'automatisch' kiezen voor Apple Watch.
Garmin is een vrij bekend merk en heeft ook een goede reputatie als sporthorloge.
Ik vind het inderdaad ook een vrij lelijk design en had veel liever een rond horloge. Zal ik het maar gooien op dat Steve Jobs er niet meer is? :+

Goedkoop argument natuurlijk...
Dat heeft m.i. weinig met Steve Jobs te maken, smaken verschillen... als de Apple Watch net zo lang zou meegaan als een Garmin zou ik alsnog voor de (ronde) Garmin kiezen omdat ik de Apple Watch (en alle clones) echt een lelijk en inspiratieloos ontwerp voor een horloge vind en een extra knopje op de Ultra brengt daar weinig verandering in.
Nou ik ben het met je eens over wat we mooi vinden maar toch denk ik dat Steve vrij koppig was wat betreft over het design. Voor hem was de iPhone 4 groot genoeg of misschien de 5. Heb je zijn biografie gelezen? Erg goed, die man ging erg ver. Dat gevoel heb ik niet meer met Apple. Maar veel dingen zijn ook beter hoor.

Goed om te lezen over je ervaring met Garmin, je bent zeker niet de enige hier. Ik ga er een proberen hoewel ik expert ben in het kapot krijgen van horloges. Kan niets om mijn pols of lichaam hebben lijkt het. Ook geen sieraden.
Hoezo? Ik ken meerdere mensen die wel een iPhone hebben en geen Apple Watch. Zelf heb ik ook een iPhone maar heb ik Garmin.
Werkt prima. Voor de prijs tikje onder een Apple Watch SE heb ik een horloge dat wel always on display heeft en met gemak drie dagen met een accu doet.
Ik ben voor de Garmin gegaan en zit op Apple phone. Werkt ook prima voor hetgeen waarvoor ik het gebruikt en kan gewoon gekoppeld worden aan Apple gezondheid enzo.
In principe wel, ik heb er ook 1, maar dat doe ik dus niet nog een keer. Als ik van Android weer terug ga naar de iPhone, dan is dat niet met een Apple watch. Simpelweg omdat ik niet gekoppeld wil zitten aan de iPhone. Waarom ze niet gewoon syncen met mijn iPad bijv. vind ik bijzonder irritant. Verder gebruik ik na jaren de watch 4 (werkt nog steeds prima), voornamelijk voor work-outs, niks anders. Dus die Garmin komt er hier aan. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 15:40]

Vroeger had je een laptop nodig om je iPhone te synchroniseren maar met een horloge kan dat niet? Klinkt als een broodje aap verhaal, foei Appel. |:(
Ik ben weer teruggegaan naar Garmin en ik heb een iPhone. Ik moest elke dag laden en daar was ik op een gegeven moment zo klaar mee, dat ik na 1 jaar weer terug ben gegaan. Nu weer fijn een eenvoudige Garmin dat 2 weken meegaat.
Die hebben een LCD zonder backlight? Dat vind ik interessante beeldschermen want ogen. Heb zelf liever OLED maar op een horloge lijkt me dat al helemaal stom vanwege het felle omgevingslicht.
De Garmin epix 2 die ik heb heeft een oled scherm.
Optie om zowel via touch als de knoppen te bedienen.
De knoppen werken eigenlijk zo goed dat ik vaak vergeet het scherm terug te enablen na de douche s ochtends waarin ik het even blokkeer.

Ik kom ook van een Apple watch (s6).
Die was ik beu omdat ik hem niet mooi vond en de batterijduur irriteerde wel.

Het enige wat ik mis is een speaker en microfoon zodat ik een telefoontje kan opnemen zonder mijn gsm te nemen.
Je kan met een iPhone geen reply sturen maar dat deed ik met de Apple watch ook niet.
Siri doet de helft van de tijd niet wat je vraagt.
Enige wat ik vaak deed was een timer zetten erop.
Onder de douche is een mooi moment om juist even je pols schoon te maken. ;) Tenzij je andere dingen tijdens het douchen doet die je wil meten etc.
Nee, ik ben weer lekker basic gegaan. Een Garmin Forerunner 55 Zwart.

Ik merkte dat ik veel functies van de Apple Watch niet gebruikte. Ik gebruik het alleen voor sporten en dan is een Garmin minstens zo goed. Het scherm kijkt heel erg fijn. Geen touchscreen meer, gebruikte ik bij de vivioactive 3 ook nooit.
Ook ben ik met de Watch een keer mee langs een muur gegaan en direct een diepe kras. Dat is bij de Garmin helemaal niet. Veel sterker glas.

Maar goed, dit is wel een heel ander type horloge. Eigenlijk niet te vergelijken.
Zelf na een Series 0 en Series 4 dit jaar ook de overstap gemaakt naar Garmin.
In concreto een Fenix 7X Solar. Haal nu zonder power save mode tot 18 dagen. Met power save tot 90 dagen. Ik mis hoe langer hoe minder de Apple Watch.
Met de lancering van deze Apple watches was het voor mij inderdaad een no-brainer om niet voor een Apple watch te gaan. Ik blijf ze lelijk vinden. Een accuduur van 1 a 2 dagen vind ik hopeloos en zo'n Apple smartwatch kan veel meer dan ik wil - de Garmin trouwens ook. Ik heb nu de stap gezet om een Withings Scanwatch te kopen. Had ik veel eerder moeten doen. Een klassiek horloge met echte wijzers en voldoende smart faciliteiten waaronder allerlei health metingen, én een accuduur tot 30 dagen. Perfect? Nee, zeker niet.
Ik mag hopen dat een Watch van 1000 euro eindelijk eens langer mee gaat dan de “whole day battery life” die Apple al jaar en dag voor de normale Watch beloofd.

Aangezien de ultra enkel voor de happy few is, is de achilleshiel wat mij betreft zeker nog niet opgelost. Het reguliere model zou minimaal die 50u moeten halen met regulier gebruik (dus ook een hardloop of fitness sessie erbij)

Heb nu de W7 maar heb echt moeite met de value for money. Apple Pay is leuk, notifications werken wel goed, sleep tracking werkt slecht, en batterij is om te huilen. Mijn vorige fitbit was half zo duur en de batterijduur was 4x zo lang.
Met alles eens, maar de sleep tracking werkt uitstekend. Zie bevoordeeld de review van The Quantified Scientist op YouTube. Ik kan bevestigen dat de sleep tracking fenomenaal is toen ik laatst een polysomnografie heb ondergaan. De resultaten kwamen lang niet overeen met de PSG, maar van de devices die ik droeg kwam de AW7 veruit het dichtst bij, veel beter dan mijn Oura Ring gen 2 en ook nog beter dan de Fitbit Versa van mijn vrouw die ik voor de gelegenheid ook droeg.

Het enige jammere is dat je dat slaap schema aan moet zetten en dat je niet moet vergeten t kreng op te laden. Maar met de kwaliteit van de tracking is weinig mis. Betrouwbaarder is er niet in een wearable.

Hier de review van The Quantified Scientist: https://m.youtube.com/watch?v=LPqtfC70QTU
Apple kan de accu duur wel langer maken en zo te lezen wachten heel veel mensen erop.

Maar ze vertikken het gewoon, daar zit de crux.

Concurrentie kan het met 2 vingers in de neus en lopen rondjes eromheen.

Zelf werd ik ook knettergek van het dagelijks opladen van de watch, dat ik hem uiteindelijk eruit gedaan heb.
Het is nou niet bepaald zo dat Apple veel moeite heeft met de concurrentie op Watch gebied. Ze hebben veruit het grootste marktaandeel van alle fabrikanten.
Na 2 dagen aan de lader is geen bijzondere prestatie. En vind ik nog steeds zijn achilleshiel.
Lekkere clickbait titel weer
Het is letterlijk meer dan een verdubbeling van de accuduur, naar ruim twee dagen. Is dat net zoveel als een Garmin? Nee. Maar het is - wat mij betreft - wel het verschil tussen een horloge dat eigenlijk net niet fijn is voor 24/24 gebruik inclusief slaaptracking, naar een oplossing die prima werkt.

Gaat dit Garmin gebruikers - inclusief ikzelf - over de streep trekken? Waarschijnlijk niet, en met Apple's claim dat de Ultra het ultieme horloge voor deze doelgroep is, ben ik het dus ook niet eens zoals je in de review kunt lezen.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 15:40]

Wanneer je serieuze activities hebt zoals bijv. een meerdaagse hike of andere extreme ondernemingen, dan komt Ultra qua accuduur absoluut niet mee met bijv. Garmin. 2 dagen van Apple vs. 28 (!!) dagen van Garmin in smartwatch mode. Voor expedities houdt de Garmin het zowaar 62 dagen uit en biedt offline kaarten.

Daar komt nog bij, dat de Apple Ultra niet zo rugged is als de Garmin.

Toch nog een positieve noot: de Ultra is een serieuze stap in de goede richting voor de extreme markt. Maar tot nu toe voelt het aan als een 4x4 auto die geoptimaliseerd is voor gebruik in de stad.

bron: https://www8.garmin.com/m...9F-AFB1-2A6A582FF506.html
Ben het met je eens over de harde cijfers kwa dagen, maar vind wel dat je je moet afvragen wat het nut is daarvan.
Een gebruiksduur van ruim twee dagen met actief gebruik van alle features is helemaal zo slecht niet en als dat niet lang genoeg is dan kun je op lange trektochten tijdens een pauze je horloge altijd nog aan een powerbank hangen.
De achilleshiel is misschien niet duidelijk genoeg genoemd, maar nu wel (voor het grootste gedeelte) opgelost als je de Apple Watch bekijkt zoals hij is: een smartwatch met steeds meer sport/activiteiten trackers.

PS dit zeg ik terwijl ik zelf een Fenix 6s Pro draag.
Volgens mij mis je heel belangrijk onderdeel, dat ook wordt benoemd in het artikel. Het is namelijk niet zoveel als de Garmin, maar dat hoeft ook niet.

Als je écht een meerdaagse expeditie wil doen waarbij je langere tijd veel energie slurpende functies wil gebruiken is de Garmin inderdaad beter. Maar, dan zou ik opteren om een powerbank mee te nemen.

Het grote voordeel is dat duursporters nu zonder zorgen deze watch kunnen gebruiken voor hun lange loop/rit/etc. De standaard AW gaan tot 6 uur mee in GPS modus. Dat kan voor veel sporten te kort zijn. Denk bijvoorbeeld aan een marathon. Die zal tussen de 3 en 6 uur zijn. Met de standaard AW is dat toch altijd weer spannend, omdat je ook wat batterij verliest tussen het moment dat je hem van de lader haalt en het begin van de marathon. Dan is er nog standaard batterij degradatie. Dus, zal de batterij in de praktijk misschien maar 5 uur halen in GPS mode. Als je dan een iets langzamere loper bent, wordt dat al lastig.

Met de Ultra hoef je hier eigenlijk niet meer over na te denken. Oftewel, het neemt een significante zorg weg. Ja, je moet de Ultra veel vaker opladen dan de Garmin. Maar niet op een storende manier. Je hoeft niet meer na te denken over of je de dag haalt en of je wel de activiteit kan doen, of dat je eerst moet opladen.

Voor het voorbeeld, ik laad alleen als ik douche, dat is 1x per dag ongeveer 15-20 minuten, inclusief aankleden etc. Dan is de lader (bij mij een standaard) überhaupt een makkelijke plek. Oftewel, in de praktijk hoef ik echt actief laden ook maar 1x per maand te doen.
Ik snap dat je hier heel enthousiast van wordt, een verdubbeling, maar andere horloges zijn in het verleden afgefakkeld, omdat de accuduur "maar" vier dagen was en Apple wordt dit niet aangerekend. Het hele problem van de apple watch is dat het soort van alles goed doet, behalve de accuduur. Die is gewoon ronduit teleurstellend in deze tijd. Het blijft voor mij DE reden om geen apple watch te kopen, hoe graag ik het ook zou willen. Want afgezien van de accuduur lijkt de integratie met mijn telefoon etc. fantastisch, maar ik kan me persoonlijk niet over de accubeperking heen zetten. Mn Fenix gaat idd 1 tot 2 weken mee.
Mn Fenix gaat idd 1 tot 2 weken mee.
Ik ken de Fenix persoonlijk niet, maar ik kan mij voorstellen dat de functies van een Apple Watch wel degelijk een stuk uitgebreider zijn dan de functies van de gemiddelde andere smartwatch.

edit: ik zie nu dat de Garmin Venu 2 ook heel veel functies heeft en toch 5 dagen mee gaat. Chapeau Garmin!

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 22 juli 2024 15:40]

Maar dan is het toch nog steeds de achilleshiel van het normale model? Deze review betreft beide modellen en de subtitel suggereert zo wel dat bij beide smartwatches de accuduur nu goed is.

Overigens is voor een sport horloge 2 dagen nog steeds zwaar ondermaats. Mijn Garmin venu 2 gaat zonder problemen 5 dagen mee bij intensief gebruik en tracking van meerdere activiteiten per dag. Hoe kan je dan spreken van een oplossing van het probleem als de concurrentie nog steeds een straatlengte voor ligt op dit specifieke onderdeel?
Mee eens, Je kan de verbetering (er zit een dikkere accu in, wauw) niet spectaculair noemen of dat het eindelijk een verlossing is. Het blijft bij dit soort smartwachtches een probleem. Niet alleen bij Apple maar ook Samsung of Pixel smartwatches. Voor de functies die ik gebruik bij een smartwatch zijn er veel betere en goedkopere alternatieven die probleemloos 10 dagen mee gaan. Heerlijk.

edit:en dan ook in beide gevallen de accu duur bij de nadelen noemen. Ik snap de ondertitel niet

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 15:40]

Ik dacht gelijk aan batterij duur eindelijk verbetert toen ik de titel las. Maar helaas alleen voor de duurste uitvoering en nu in plaats van net een dag nu net twee dagen. of dat betekend dat hij is verlost van zijn achilleshiel, misschien voor de duurste maar helaas zeker niet voor de andere twee varianten. lijkt er op dat sporters en avonturiers nog steeds beter af zijn met een Garmin Fenix of Epix en deze smart klokjes praten ook gewoon met Iphones.
Het zou fijn zijn als de referentie in de titel als pluspunt bij het horloge staat en als eerste wordt genoemd in de conclusie en als samenvatting van je conclusie aan het einde er van nog eens. Dat lijkt me een gepaste (verwachte) tekst opbouw. Niet als bijzin, want het is blijkbaar belangrijk genoeg om de titel van het artikel aan te wijden.

Ik denk dat het help als je het woord dat je in de titel gebruikt ook in de samenvatting gebruikt, zodat mensen direct begrijpen dat dát de archilleshiel is waar je naar verwijst. Dus eigenlijk simpelweg dat ene woord uit de titel herhalen :)

Ik heb net als de andere lezers gezocht naar welke achilleshiel je bedoelde om te zien of ik een groter deel van het artikel wilde lezen en heb veel tekst gelezen die ik niet nodig had zonder antwoord op mijn gezochte vraag "welke archilleshiel".
Normaal haken bezoekers dan af, bij Tweakers leest de bezoeker door het opgebouwde vertrouwen in de kwaliteit van de inhoud en stijl problemen dan kunnen worden vergeven, maar dat doorzettingsvermogen moet wel worden beloond met het antwoord.

Uiteraard is een directe belonging door gebruik van stijl structuur vele malen beter en fijner voor de lezer. Wat alleen maar nog meer loyaliteit voor Tweakers zal aanwakkeren.

Dat gezegt hebbende kijk ik altijd uit naar jouw werk, het is altijd genieten om jouw videos te kijken en artikelen te lezen. De passie en toewijding voor het onderwerp spat er van af en je hebt een fijne enthousiaste manier van vertellen.
En mijn eigen reacties zijn nooit vrij van spel, stijl en grammaticale fouten.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:40]

Volgens mij is de eerste zin in het artikel de juiste samenvatting van het artikel, namelijk "De Apple Watch Series 8 is een evolutie van de Watch 7, met minimale verbeteringen."
Ik doel daarmee op de veel betere accuduur van de Watch Ultra, en heb een bijzinnetje aan de conclusie toegevoegd om deze link met de ondertitel duidelijker te maken.
Persoonlijk vind ik er een bij komen, en dit probleem niet echt opgelost, ze geven aan dat het een concurent voor de Garmin horloges en een duikershorloge is. Hierin schiet hij ook voor deze prijs tekort.
Met een duikhorloge kan ik gewoon meer, vind het ook fijn als ik mijn luchtverbruik / hoeveelheid kan zien. Duikhorloges meten veel dieper, niet tot 30 meter, voor sommige brevetten moet je een duik maken en loggen van meer dan 30 meter.
Een horloge van Garmin of soortegelijk gaat 2 weken mee op een ladig / vakantie.
Ik zou graag zeker op vakantie 1 horloge willen hebben waar ik alles mee kan, en mij geen zorgen hoeven maken als ik ga duiken fietsen of hiken of ik mijn horloge wel opgeladen heb.
Daarbij is dit horloge wel heel erg groot. Alternatieven hebben toch handelbaardere oplossingen.
Ik zit zelf op Suunto, dit vanwege de lange support met misschien iets minder functies als Garmin. Vooralsnog heb met een Suunto 9 en EON core meer voor mij ter zake doende functionaliteit en batterijtijd voor bijna hetzelfde geld.
Ik vind de ondertitel nog steeds clickbait. Het suggereert dat deze verbetering van toepassing is op de gehele Series 8, terwijl dit dus alleen de Ultra variant betreft (en dan nog is 2 dagen maar net een voldoende).
Maar dat gaat dan alleen op in het geval voor de Ultra en niet voor de hele lijn
De discussie of dat een achilleshiel is of niet daargelaten (voor mij is dat de beperkte interactiemogelijkheden met notificaties, de watch opladen past in mijn douche en ontbijt routine dagelijks en de batterijduur is enkel een ongemak), het is een rare ondertitel gezien deze review ook de normale series 8 betreft. Ik vond het al zo raar dat er niks over terugkwam in de samenvatting bovenaan het artikel.
Veel beter ten opzichte van zijn voorganger. Ten opzicht van de echte concurrent loopt hij nog steeds mijlenver achter (en is toch duurder). Dus verlost van zijn achilleshiel is de watch overduidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door copi op 22 juli 2024 15:40]

Daar zat ik ook naar te zoeken, misschien duiden ze op de "ultra" die het wel langer dan een dag uithoudt?
Het gaat om de batterijduur, maar dat is slechts een individueel probleem, denk ik. Als ik het artikel lees kan Tweakers met dit horloge met grote batterij nog maar net een dag halen, terwijl ik met een Apple Watch Series 7 rond de 35-40% zit na 24 uur gebruik. En dat is met AOD en alle features enabled. Met wat oppassen zou zelfs twee dagen goed haalbaar moeten zijn, zeker met de Ultra.

Maar goed, dat blijft individueel, zoals ik zei. Voor mij is het nooit een issue geweest, ik draag mijn horloge dag en nacht (een fijnere wekker is er niet, lekker een tikje op de pols en geen harde geluiden om van te “schrikken”), dus een uurtje afdoen ‘s avonds om te laden is geen enkel probleem en zou ik sowieso doen.
Net als bij een smartphone is het niet zó nuttig dat het ding 30% overhoudt na een dag. Dan moet het alsnog aan de lader.

Pas als je 60-70% hebt na de eerste dag komt ie met zekerheid de tweede ook door.
Als het met volledige benutting 30% is, kun je daar net als op je smartwatch met wat slim batterijbeheer dus zo 60-70% van maken.

Maar dat was het punt niet. Als ik 35% haal met een smartwatch dat rated is voor 18u, en de Ultra rated is voor 36u, dan begrijp je dat ik aanneem dat >50% geen enkel probleem moet zijn voor de Ultra.

Maar een smartwatch hoeft geen twee dagen mee te gaan wat mij betreft, als ik binnen anderhalve dag geen moment heb om te laden is er iets goed misgegaan. Zoals ik al zei, het is volledig individueel of dit een minpunt zou zijn of niet. Ik schaar dat eerder onder consumentenafweging.
Ik vind het zeer zeker nuttig dat mijn Apple watch 35% overhoudt op het einde van de dag. Misschien niet omdat hij hierdoor makkelijk twee dagen lang te gebruiken is, zoals jij opmerkt, maar wel omdat ik dan zeker weet dat mijn Apple Watch na 4-5 jaar het een hele dag volhoudt. Als hij nu aan het einde van de dag 35% overhoudt, is dat hopelijk na 5 jaar nog 5% aan het einde van de dag.
Ik zocht er ook naar (dus goeie clickbait blijkt het), maar ik ga ervan uit dat het de accuduur is van de ultra.
Anoniem: 30722 @sanderr27 oktober 2022 07:57
De accuduur, staat in de conclusie ;)
Maar vooral een subtitel om mensen het artikel in te lokken.
Als de verbetering van 18 uur naar 36 uur gaat dan is het inderdaad nog steeds een achilleshiel. De concurrentie meet de accu duur in dagen en bij de Ultra nog steeds in uren. Mijn smartwatch gaat dus 240 uur mee voordat hij aan de lader moet en kostte maar 15% van de Ultra. Dus aan de kwalificaties best smartwatch hecht ik niet zoveel waarde. Het enige nadeel is dat ik geen apps kan draaien maar wie wil dat nou op zo’n klein schermpje met zijn iPhone in zijn broekzak.
Ze zijn iig nog net zo lelijk.
Dat is en blijft subjectief
Die uitleg was niet nodig.
(...) wat Apple inzet om de menstruatiecyclus van vrouwen in kaart te brengen. Weinig redenen dus voor de meeste eigenaren van een Watch Series 6 of 7 om de overstap te maken
Het zal wel niet voor deze directe interpretatie bedoeld zijn, maar uit de samenvatting boven het artikel maak ik op dat vrouwen niet onder 'de meeste eigenaren' vallen. Is dat ook echt zo?

Ben trouwens heel benieuwd of er echt iets zinnigs over de menstruatiecyclus te zeggen valt op basis van niet al te nauwkeurige meting van lichaamstemperatuur. Ik kwam eens bij de huisarts met 39+ koorts en zijn oorthermometer kwam niet verder dan 37, daarmee is mijn vertrouwen in niet-rectale metingen nogal geschaad. Maar wellicht valt het hier mee omdat er niet met absolute waarden wordt gewerkt maar met afwijkingen van de basislijn.
Ik heb geen parate cijfers over de man/vrouw verhouding van Watch gebruikers, maar dat is ook niet hoe ik de zin bedoelde. Wat ik bedoel te zeggen is dat de nieuwe functies voor de meest gebruikers geen reden zijn om een prima werkende series 6 of 7 te vervangen voor een nieuwe horloge van 500 euro dat maar een paar nieuwe features biedt. Mocht je die crashdetectie of betere menstruatietracking wél doorslaggevend vinden, dan val je - zo is mijn inschatting - binnen een kleine groep voor deze functie dus wel een reden zijn om over te stappen.
Volgens mij heeft ook niet elke vrouw er behoefte aan dat hun horloge de menstruatiecyclus bijhoud? Zeker als je al een Series 6 of 7 Apple Watch hebt kan je je afvragen of mensen die deze functie wel willen gebruiken het de aanschafprijs waard vinden.

Het is dus niet dat vrouwen niet onder de meeste eigenaren vallen, maar vrouwen die specifiek zouden willen upgraden van een Apple Watch Series 6 of 7 naar de nieuwe Series 8 omwille van deze functie, die specifieke groep zal geen meerderheid van de Apple Watch Series 8 kopers zijn.

Zo interpreteer ik het tenminste.
Heb ik zojuist geleerd dat je de reguliere Apple watch elke dag moet opladen? Dan valt het nut van sleeptracking e.d. toch weg?

Vreemd dat Apple heer en meester is van accu duur op mobiele telefoons, maar dit zo laat afweten (ook met de 36hr Ultra) tov andere aanbieders.

Wat is een verklaring voor de veel langere Garmin/Samsung/Huawei batterijduur? I.e: Welke smartfuncties die Apple inzet gebruiken er nu zoveel batterij tov concurrenten, is dat het waard?

Ik zelf gebruik al jaren een Fossil hybrid HR, die heeft een accuduur van ruim een maand (maar mag ook niet een volwaardige smartwatch genoemd worden), echt een verademing.

Ben benieuwd naar de review van de Pixel Watch!

[Reactie gewijzigd door PROximity op 22 juli 2024 15:40]

Als je hem de hele dag en nacht om houd ja, maar dan heb je van die Apple fans ja maar opladen doe je toch effe in de ochtend tijdens het douchen etc.
Ja dat kan maar ik wil niet elke dag mijn apparaten opladen, ook de Apple Watch moet prima 2 volle dagen mee kunnen tegenwoordig (Telefoon laat ik ook al jaren niet dagelijks meer op).

Ik ben van de Apple Watch 2 naar de 5 naar de 7 gegaan, en er is totaal geen verbeterde batterij duur. het is nog steeds die 18 uur na 6 jaar.
Apple doet er dus helemaal niks aan om de Batterij dus iets te verbeteren, alleen om de batterij evenleng mee te gaan met alle toeters en bellen.

Ik doe er dan 2 dagen mee ik track mijn slaap niet meer(En Always on staat uit gebruikt te veel batterij vind ik), dus de 2de dag in de avond een keertje aan de lader.
Maar goed die 2 dagen had ik met mijn Apple Watch2 6 jaar geleden ook al, dus die batterij duur had echt makkelijk verbeterd kunnen zijn nu. maar Apple wil dat gewoon niet. die brengen gewoon dure accessoires uit. zodat je overal kan laden(Duo charger etc)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 15:40]

Batterijduur is in de praktijk niet echt een issue, zeker als je de slaaptracking niet interessant vindt.
De watch gaat op de laadstand (diegene waarbij je het cirkelvormige omhoog klapt) zodat het horloge in de breedte en rechtop staat. De display schakelt om naar een nachtklok met grote cijfers. Een klein tikje op je nachtkastje en het scherm gaat even voor een paar seconden aan, zodat je de tijd kan aflezen.
Ik zie dat bij het magnetisch aanklikken van het horloge de accu aan het eind van de dag nooit lager staan dan ~50% (ervaring watch 5,6,7 en nu 8).
In de auto naar het werk wordt de telefoon met de kabel verbonden (laad hem nooit 's nachts op). De 45 min. per rit vv is voldoende om de accu niet leeg te trekken.
Kortom, ik hoef niet iets extra's te doen voor mijn normale gebruik van telefoon en watch.

De mening van Erik over de Ultra lijkt wat kort door de bocht door met andere watches te vergelijken met alleen hardlopen. Als je bijv. duiker bent lijkt de Ultra een prima keuze voor een watch die je naast je duikhobby gewoon kan omhouden en je dus alle voordelen hebt die smartwatches vandaag de dag bieden.
Batterij-duur is natuurlijk altijd interessant. Maar voor fervente sporters is slaaptracking juist wel belangrijk.
Prachtig dat een Apple-watch als een "wekker" op je nachtkastje staat, maar dat is natuurlijk helemaal niet de functie van een horloge...

Slaaptracking (incl. HRV) is zo ongeveer één van de echt vernieuwende ontwikkelingen in de trainingsleer - en juist smartwatches maken dit mogelijk. Dan vind ik batterijduur wel een "dingetje" - al weet ik niet of het klokje in de 5 minuten douche-sessie genoeg bijlaadt.

Daarnaast is het Apple iPhone-only, dus niet voor mij weggelegd... Die keus begrijp ik al helemaal niet, het zou bij uitstek een apparaat zijn om mensen te laten kennismaken met Apple. Gemiste kans ?
Waarom is slaaptracking zo relevant? Wat ga je er achteraf aan doen als je slecht geslapen hebt? Daar nog eens een dag over piekeren zodat je morgen nóg slechter slaapt?
Zonder een heel "verkoop-praatje" te houden: Slaap is de nummer #1 in fitheid opbouwen. De supercompensatie nadat een training het nodige afbreek-werk heeft gedaan in je spieren moet ervoor zorgen dat je er "sterker" uitkomt dan ervoor. En dat herstellen gebeurt grotendeels gedurende de slaap.

Als je dus achteraf ziet dat je slechter geslapen hebt, zou je die informatie kunnen gebruiken om je volgende training aan te passen, door bv. die 5x 5 mins VO2max blokken te vervangen door iets minder intensiefs. Of een extra rustdag in te bouwen, etc etc.

Daarnaast kun je statistieken verzamelt in de nacht (bv. HRV) gebruiken om je algehele fitheid/gezondheid te tracken en op basis daarvan ook keuzes te maken. Een dalende HRV zonder aanleiding zou bv. een indicatie kunnen zijn dat je iets onder de leden hebt wat zich in het beginstadium bevindt. Misschien dan niet dat biertje vanavond doen of wat eerder naar bed gaan, etc etc.

Natuurlijk kun je je afvragen of je je leven moet laten leiden door de statistieken die uit zo'n horloge komen rollen. En dat dat niet voor iedereen de optimale manier is, lijkt me duidelijk. Maar als je je bv. drukmaakt om "multi-band GNSS" zodat je pace nauwkeuriger wordt vastgelegd tijdens de inspanning dan ben je wel dusdanig serieus bezig met je sport dat het échte werk (herstel) ook wel iets van aandacht verdient, toch ?
In hoe verre is dit alles ook volgens goed onderzoek het geval? Ik train namelijk heel simpel op hartslag, 1 km hard, 1 km zacht en dat pak 'em beet 6 maanden en ik ben op en top fit (geen fancy schema's ofzo dus). Alle andere waarden gaan dan vanzelf mee en dat is leuk te zien, beter slapen helpt uiteraard, maar ik ben er niet meteen onfit door.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 15:40]

Begrijp me niet verkeerd: Natuurlijk kun je prima trainen zonder allerlei fancy schema's, slaaptracking en what-not. Maar als je doel is dat je op een effectieve manier (steeds) beter wordt, dan ga je toch wel snel die kant op.

Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek naar trainingsleer en herstel om handen. Als je sport en herstel kwantificeert in termen als '1 km hard, 1km zacht', 'pak em beet 6 maanden' en 'op en top fit' dan ben jij waarschijnlijk niet de persoon om je daar druk over te maken, toch ?
Dat klopt inderdaad. :) Maar ik vind het wel interessant, je hebt mensen die zenuwachtig worden van alle statistieken (die niet eens altijd accuraat hoeven te zijn) en daarbij denk ik dan, hoe ver is dit alles door te trekken en heeft het ook echt nut om dan in de details te gaan optimaliseren. Ik heb veel aan atletiek gedaan toen ik jong was en liep met een top groep mee. Al die statistieken had ik niet en ik deed spiertraining met oude zooi. Kan allemaal beter voor net die edge natuurlijk, maar ik ga niet zodanig de details in, dat effect zie ik gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 15:40]

Bijhouden waarom je beroert wakker wordt en als het aanhoud wellicht de data met een huisarts bespreken?

Sleeptracking houd 4 standen bij: Awake, REM, Core, Deep
Als huisarts kan ik je vertellen dat ik met data over slaapfases helemaal niets kan. Meest relevante slaapstoornis is obstructief slaapapneu syndroom; te vermoeden bij een aantal aspecifieke klachten maar meest in het oog springend zijn overmatige slaperigheid overdag en verhaal van snurken/apneus (ademstops). Hoeveelheid REM/core/deep/awake helpt niet in de beslissing om hier diagnostiek naar te doen.

Overigens wel interessant dat deze diagnostiek veelal wordt gedaan met mobiele devices (soort horloge of kleine bluetooth vingertips). De onderliggende techniek van deze apparaten is al aanwezig in de smartwatches, alleen zijn deze waarschijnlijk niet betrouwbaar genoeg (bv. saturatiemeting pols vs. pulsoximeter aan de vinger) en in ieder geval nog niet gevalideerd.
Het gaat zoals bijna altijd met health tracking niet over individuele metingen, maar over gemeten trends waaruit je eventuele problemen kunt herleiden. Zo kun je wellicht dingen herleiden waarom je op bepaalde momenten slechter slaapt als op anderen. Ben je bijvoorbeeld energieker als je van 11-7 slaapt i.p.v. 10-6. Of slaap je beter als je slaapkamer een paar graden warmer of koeler is. Slaap je beter als je ‘s avonds een boek leest of wat rustige muziek luistert. Heeft het effect wat voor drankje je drinkt voordat je gaat slapen.

Bijvoorbeeld. Uiteraard kan de betere sleep tracking ook nog iets zeggen over mogelijke echte problemen die een mens zo kan hebben tijdens het slapen.
Goed slapen is essentieel voor een goed lichamelijk herstel als je intensief sport. Als je kunt bijhouden wat de kwaliteit is van je slaap, zou je daarop kunnen sturen en proberen je sportpresentaties te optimaliseren.
Ik ben het met je eens dat slaaptracking erg belangrijk is. Maar dat is ook geen probleem. Ik laad inderdaad altijd met douchen de apple watch op, al is dit niet lang genoeg om tot de 100% te komen. Maar als de batterij wat leeg raakt is er altijd wel een momentje te vinden om die op te laden. Sowieso, als de batterij te leeg is om de nacht door te komen dan geeft je horloge een seintje als je reguliere bedtijd ~1 uur later is. Plus sowieso altijd een melding als die onder de 10% komt (en dan heb je nog wel 2 uur, of 10+ als je hem in de zuinigste time-only stand zet). Meestal laad ik hem op als die of aangeeft dat die bijna leeg is, of even met ontbijt/dinner, en sowieso altijd een korte boost met douchen. Als ik enkel met douchen de watch aan de oplader hang dan kom ik er sowieso 48 mee door. De oplaad tijd is echt best kort als je tot 80-90% vol prima vindt (wat ik toch graag wil ivm. levensduur batterij).
Ik ben overgestapt van de AppleWatch naar een Polar vanwege de gespecialiseerde sport-functies en een betere accuduur als bonus. In de praktijk merk ik echter iets geks:

Bij de AW was opladen deel van mijn dag. ‘s ochtends (elke 2e dag want energie slurpende functies uitgezet) tijdens douchen en ontbijt aan de lader en dan weer verder. Nu is de polar na een dag of 8-10 leeg en dan ervaar ik het meer als een belasting om het op te laden. Het is voor mijn gevoel altijd leeg wanneer ik net wil sporten, ik moet vaak op zoek naar de lader en het laden gaat dan (subjectief) erg traag.

Mijn conclusie: als je op vaste intervallen kunt laden dan werkt dat net wat fijner dan wanneer het als ‘verrassing’ komt.

En toch zou ik graag een AW met een grotere accuduur zou zien.
Dan kun je het toch met je nieuwe horloge bijvoorbeeld elke zondagochtend laden. Dan heb je een vast interval en heb je altijd voldoende accu om te sporten.
Inderdaad, dat "alle smart dingen iedere dag deel van je routine maken" wil ik juist niet, want:

Anders bepalen je spullen teveel het ritme van je leven in plaats van (, waarvoor ze zouden moeten zijn;) dat ze het leven een beetje makkelijker maken!
De zondag ritueel bij mij. Zodra ik opsta opladen en na het ontbijt weer aandoen. Bij starten met opladen heb ik vaak nog 25% en is een keer op zondag vergeten geen ramp. Na meer dan 2 jaar is het een ritme geworden, in het begin inderdaad wel wennen. Maar een vraag over de polar, kan je niet instellen wanneer die een waarschuwing moet geven als de accu onder de 20% komt? dat is bij mij wel het geval (geen polar)
Ja er komt wel een melding. En eerlijk, dan kun je prima nog wat uren actief gebruiken. Maar het is meer het mentale ongemak dat de accu dan leeg is waardoor ik toch meteen dan wil laden.
Grappig. Ik heb hetzelfde met de Ultra. Ik laat 'm nu 2 a 3 dagen om m'n pols zitten voordat ik 'm een keer op laad, maar moet nu dus bewust kijken naar de state of charge en daar actie op ondernemen.

Dit in tegenstelling tot mijn vorige Apple Watch waar die gewoon iedere avond op de charger ging en 't dus een automatisme was.
Kan verwijderd worden

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 15:40]

Het is ook niet echt een issue de batterij duur, die 2 dagen kom ik er prima mee door.
Maar na al die jaren nog steeds de zelfde batterij duur, zelfs als je toeters en bellen van dat ding uitschakelt

- lang genoeg handen wassen
- Dat het tijd is dat je effe moet staan
- always on
- Gebruiker ook een donker watchface, dus veel zwart.
- Geluidsmetingen staat uit
- App store automatische downloads/updates staan uit
- Geen foto synchronisatie tussen de iphone en watch
- Geen email meldingen

Enige externe apps die erop staan Microsoft autenticator, google maps, stocard, strava .
De telefoon is ook geen issue daar doe ik 2,5 tot 3 dagen met de 13 pro Max.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 15:40]

Wellicht dat de SE anders is... Ik heb nu ruim een jaar een SE 2020 en die laadt ik ongeveer iedere 36 uur op. En dan heb ik hem dus 's nachts ook gewoon om.
Ja die is anders want heeft geen always on.
De beste man Carlos gebruikt die feature niet, dan zou ik inderdaad ook de SE adviseren :)
Ik heb ook alway's on uit gezet dus gebruik het niet, maar 3 dagen red ik er echt niet mee.
De SE2020 is niet meer dan een kale watch5 volgens mij, dus beter met batterij duur of functies zou die niet kunnen zijn dan de 7 of 8.
Ik heb nog best wat meldingen uit staan, alleen als ik hem in de nieuwe low power mode zet is 3 dagen haalbaar(Misschien als wifi of bluetooth van dat ding uitzet dat beter is nog).

Maar ja krijg je geen meldingen meer door, of misschien helderheid ofzo eens aanpassen.
Ik heb er ook best weinig apps op(van de bestaande apps best weinig notificaties), heb functies uit staan als handen wassen/ het is tijd om even op te staan/ always on enzo.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 15:40]

Steeds meer sensoren, always on, meer pixels, meer helderheid, ...
De batterij groter is niet mogelijk, beter kan blijkbaar niet dus blijft de duur gelijk.

Wetmatigheden laten zich niet afdwingen. De energie moet ergens vandaan komen.
Always on staat bij mij uit want dat verbruikt te veel, en zie er verder geen nuttige toevoeging echt in.
Meer pixels en helderheid zou kunnen, zou eens kunnen kijken voor de grap of helderheid misschien wat lager kan zetten(Wat dat eventueel zou doen).
Batterij kan prima groter, maar dat willen ze niet, dus een bewuste keuze om het niet te doen.

Sterker nog, ze kunnen wel groter, maar vragen daarna de hoofdprijs (€999), pardon?

Terwijl de concurrentie voor minder dan de helft rondjes eromheen rent, nee, zwaar gemiste kans.
Maar goed dat doen ze ook niet echt bij de overige apparaten of er moet in dermate andere hardware in zitten (M1 of m2) wil het echt beduidend langer meegaan
Ik ben van Garmin naar Apple Watch gegaan. Ik zag ook op tegen de matige accuduur, maar in de praktijk heb ik er maar heel zelden last van. Een grotere accu zou zeker welkom zijn, maar het ding laadt erg snel. Ik ga vaak om 22u douchen en een uurtje later doe ik m weer om als ik ga slapen. De accu staat nu op 87%.

Grootste tegenvaller voor mij was de brakke software voor het tracken van bepaalde sporten. Apple heeft de Watch gepositioneerd als sporthorloge, maar miste tot voor kort hele basic feautures zoals aanpasbare hartslagzones. Ook zit er geen registratie op van het aantal slagen dat je doet met een indoor roeimschine. Mijn 5 jaar oude Garmin kon dat allemaal al wel.

Als ik de app Work Outdoors niet had ontdekt (die biedt al die functionaliteiten wel), dan zou ik de Watch hebben geretourneerd.
Apple kan het een sportwatch noemen zoveel als ze willen maar de functionaliteit komt nog niet vaaglijk in de buurt van mijn Polar V800 van vele jaren oud. Ik ben erg blij dat ik die er gewoon naast gehouden heb. Zodra mijn sportkleding aan gaat, gaat de Polar om.

Hartslagmeter is vele malen beter, batterijduur is oneindig veel beter (De batterij van de Apple Watch gaat je echt geen fietsrit van 100+km laten maken), GPS is nauwkeuriger, selectie van wat voor sport je aan het doen bent is veel uitgebreider.

Nee, ook de Ultra gaat niet op kunnen tegen een "klassieke" sportwatch.
De Apple Watch is eigenlijk bijzonder goed wat betreft hartslagmeting. Wat betreft GPS doen ze mee in de absolute top, daarin concurreren ze gewoon met Garmin, maar doen ze echt niet voor onder.

Wat betreft hartslag meter is een borstband uiteraard beter, maar jouw Polar V800 heeft GEEN hartslagmeting. Appels met peren vergelijken heeft geen zin. De AW kan je ook prima met een hartslagmeter gebruiken. Overigens is de AW zo ongelofelijk goed in die afdeling dat dit voor vrijwel niemand nut heeft. De AW hartslagmeter is objectief de beste hartslagmeter voor de pols.

Wat betreft GPS klinkt het alsof jij een oudere AW gebruikte. Die hebben de neiging om de GPS van de telefoon te gebruiken om batterij te besparen. Dat zorgt voor betere batterijduur, maar aanzienlijk slechtere GPS. De AW 8 en Ultra gebruiken ten alle tijde de ingebouwde GPS, die bijzonder secuur is.

Batterijduur van vrijwel elke AW zou gemakkelijk 100+ km fietsen mee moeten gaan, ervan uitgaand dat je gemiddeld 25 km/u fietst. Dat is 4 uur fietsen. De Ultra gaat zelfs nog veel langer mee, dus dan is het helemaal geen issue.

Ik ben het met je eens de wat betreft pure sport functionaliteiten, bv de Garmin Fenix 7 het wint van de AW. Met name vanwege het ontbreken van wat basisfunctionaliteiten zoals het makkelijk creëren van eigen interval schema's. Het slaat werkelijk nergens op dat dit via de watch zelf moet ipv de app. Maar de hartslag data van de AW is vele malen beter dan die van Garmin, Polar, Fitbit, enzovoorts. GPS data is vrijwel gelijk als die van de andere partijen. Cadans, tempo en overige data ook. Dus puur kijkend naar de registratie doet AW het écht heel goed!

Jouw Polar V800 wordt volledig weg geblazen door de AW Ultra. Ondanks je nostalgische gevoelens ervoor. Het enige waar die in zal winnen is de batterij duur. Maar zelfs daarin wordt in GPS gebruik ongeveer 13 uur aangegeven, terwijl de AW Ultra 12 uur mee gaat in GPS mode. In low power mode kan de V800 tot 50 uur mee, de AW kan in low power mode zelfs tot 60 uur mee.

Dus waarin is (volgens jou) de Polar V800 nou precies zoveel beter dan?
Dus waarin is (volgens jou) de Polar V800 nou precies zoveel beter dan?
Prijs :+
Mee eens!

Maar laat dat nou net het enige punt zijn dat hij NIET benoemde.
Het zijn nogal wat beweringen.
Heb ook de polar en Apple Watch en ben het niet met je eens.

Zeker niet met nauwkeurigheid hartslag en gps.
De iPhone doet dit gewoon goed !!
En de batterij ja.
De Apple Watch is dan ook een super scherm en kan wel even wat meer met andere apps etc etc.

Dus nee mijn voorkeur de Apple Watch
Zeker niet met nauwkeurigheid hartslag en gps.
De iPhone doet dit gewoon goed !!
Ik track regelmatig met zowel de V800 als de iPhone en het resultaat is iedere keer weer dat de iPhone beweert dat ik door weilanden gelopen heb terwijl de V800 me netjes over de weg laat lopen. Hetzelfde met de Apple Watch; ook die beweert dat ik de steeplechase aan het doen ben in plaats van gewoon hardlopen.
Daarnaast is een borst-strap hartslagmeter bewezen beter dan een pols-IR-based hartslagmeter.

Het zijn niet "nogal wat beweringen", het zijn beweringen die uitgebreid in de praktijk getest en bewezen zijn.
Dan zijn we het niet eens.
Elke rit en loop of wandel die ik later terug kijk op de map kloppen precies tot aan elk steegje etc aan toe.
Dus dat de gps niet nauwkeurig is die mening deel ik niet.

Hartslag als ik beide systemen gebruik iedentiek.

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 22 juli 2024 15:40]

Hartslagmeter is vele malen beter, batterijduur is oneindig veel beter (De batterij van de Apple Watch gaat je echt geen fietsrit van 100+km laten maken),
Dan fiets je wel erg langzaam hoor, mijn laatste marathon zat een beetje tegen met 5 uur ;( en mijn watch heeft het volgehouden tot het eind...
Dat laden duurt een paar minuten en doe je ‘s avonds of ‘s ochtends.

De watch herinnert je zelfs voor slaap tijd.

Edit: Een apple watch laden van 0 tot 80% duurt blijkbaar ruim een uur. In praktijk laad ik mijne iedere ochtend bij voor iets van 10-20 minuten.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 15:40]

Een paar minuten? wauw, dat is nog eens een verbetering. Toch maar een keer uitproberen dan.

Overdrijven is ook een vak
Reactie aangepast, al komt het in praktijk bij mij wel echt neer op iets van 10-20 minuten. Ik laad de watch nooit op vanaf 0% natuurlijk; als ik 'm iedere dag aan de lader hang (en hij gaat ruim 2 dagen mee) duurt bijladen echt maar iets van 10-20 minuten.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 15:40]

Met sleep tracking is de accuduur misschien wel een issue. Ik gebruik een 2 jaar oude 44mm SE dagelijks, deze heeft geen AOD en ECG metingen, maar die haal ik op dag 1 's morgens van de lader en leg ik op dag 2 's avonds er weer op. Dat is echt wel meer dan 18u, dat is bijna 2 dagen. En dat is inclusief 1,5u fietsen, of > 1u wandelen per dag + vaak wat extra. Ik gebruik sleep tracking niet, 's nachts ligt hij op mijn nachtkastje.

Alleen als ik ga golfen, dan moet hij 4 a 5u lang de GPS aanzetten en gebruik je het scherm veel, dan heb je aan het eind van de dag zo'n 40% accu over, dus dan red je het niet.

Opladen kan bijv. tijdens het douchen he, in 10 a 15 minuten zit hij alweer bruikbaar vol.

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 22 juli 2024 15:40]

Een half uurtje voor het slapen op de lader is meer dan genoeg voor een hele nacht, en meesten zetten in de nacht ook hun scherm uit/theatre modus.
Supermooi apparaat, maar 1 a 2 dagen batterij is totaal onacceptabel.
Ik wil best 1000 euro betalen, maar dan moet die batterij het wel 2 weken doen zoals mijn huidige horloge.
Ik mijn mijn Ultra maandagavond rond 22:00 uur opgeladen en terwijl ik dit schrijf donderdag 7:30 staat hij op 32%. Gewoon normaal gebruik allways on aan met sleeptracking. Ik haal zeker vanavond en misschien tot morgenochtend, wat mij betreft prima. Mijn oude AW 6 haalde nipt de 24 uur bij mij.
Dat is wel heel netjes!

Ik heb ook de Ultra, maar dat soort scores haal ik niet. In de praktijk gebruik ik ongeveer 1,4% per uur.

De nacht is 1% per uur. Een activiteit is 5% per uur. Overdag is ongeveer 1,2% per uur. Een hele dag is dus ongeveer (8 x 1% en 1 x 6% en 15 x 1,3%) ~34% totaal.
De ultra gaat bij mij ook bizar lang mee. Men kan lekker klagen wat ze willen natuurlijk, maar in praktijk zie ik accu duur totaal niet als issue. Even aan de lader tijdens ontbijt of vlak voor slapen en klaar.
Dan als nog voor die 500 euro ongeveer voor de gewone Watch ook niet acceptabel meer(18 uur), dit had de Apple Watch 2 van 6 jaar geleden ook al.
Ik heb ondertussen de Watch 7 en dus ook de 8 is het totaal niet verbeterd, nog steeds die 18 uur en niet langer.
Dit had na al die jaren toch op ze minst iets verbeterd kunnen zijn, al was het 20 uur of 22 uur ofzo. Maar na 6 jaar nog steeds het zelfde doet. Apple er gewoon niks aan om dit te verbeteren(Ja nu een extra dure Ultra variant.

Het zelfde geld voor de 64GB in de basis iPad, goed voor mij meer dan voldoende he. ik heb nu nog een oude iPad met 32gb zelfs.
Maar dit Anno 2022 nog uitbrengen kan gewoon niet, ja het had gekund voor de oude prijs wat de iPad was(Dan had ik nog gezegd van nou ja vooruit). Maar niet voor nu meer dan 500 euro dat is niet acceptabel(Maar goed dat is een andere discussie).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 15:40]

Waarschijnlijk heeft het overgrote deel van de gebruikers erg lage eisen en missen ze de opslag niet. Om social media te volgen heb je geen TB opslag nodig.
Nee je heb geen hele Tb opslag nodig prima, maar Apple wil je gewoon verleiden naar de volgende stap 256gb`(Er is geen 128gb model).
De stap van 64gb naar 256gb klinkt wel heer erg aantrekkelijk, maar ja daar betaal je ook gelijk aanzienlijk voor.
Beste @Carlos0_0 mij moet niet overtuigen hoor :-)
Helemaal met je eens, ik zwem graag in opslagruimte.
Wat ik bedoel te zeggen dat zeer veel gebruikers het echt niet nodig hebben en de ook niet gaan bijbetalen voor de stap naar 256GB.

De gebruikers die het wel nodig hebben zijn, zoals je al schreef, flink de pineut.
Ik zelf zit er wat anders in.
Of ik nu elke dag moet opladen of om de dag of 1x keer per week.

Het stoort mij niet eigenlijk.
Ze laden zo snel op.

Dat is mijn persoonlijke mening althans.
ik heb een AW7 ik laad hem vaak 's ochtends 20 min op en 's avonds voor het slapen gaan een 15-20min. Mijn AW7 hangt eigenlijk tussen de 40-80%. Wat natuurlijk ook weer ten goede komt voor de levensduur van de batterij
Heb je dan alle opties aanstaan?
Mijne gaat namelijk alleen voor t douchen/slapen 15-20 min op de lader en is dan meestal 90-100% vol, en doe ik mn watch weer om voor ik echt ga slapen.
Na 23 uur staat mijn AW7 meestal op 40-50% accu resterend.
Nu sinds gisteravond 0:00 is er nog steeds 70% over, en ja dat is idd zonder sporten en heb ik ook niet mijn scherm op always on.
Neem dan geen smartwatch? Mijn oude Nokia kon ook 2 weken mee zonder opladen, maar heb toch liever een smartphone die ik elke dag of 1,5 dag moet opladen.
Mijn huidige horloge doet ongeveer een jaar op een lading en geeft excellent de tijd weer. De meeste andere functies zitten in mijn smartphone. Al met al: toch niet liever een mooie horloge in plaats van een mini-smartphone die data collecteert voor Apple (of zo)?
Elke dag je horloge opladen, wat een waardeloos ding. Net zoals mijzelf.

[Reactie gewijzigd door SactoriuS op 22 juli 2024 15:40]

Apple richt zich met de Watch Ultra op de vrij specifieke doelgroep van avonturiers en utrasporters.
Avonturiers klinkt als lange wandeltochten. Vanwege de erg korte accuduur valt Apple af.
Marathon lopen kan misschien wel.

Apple gebruikt mooie woorden maar heeft het lef niet een garantie te geven die bij die stoere praat past. Ik ben zelf een survival-freak en niet zelden zit de modder in mijn onderbroek zeg maar :-)
Dat is een sportwatch voor mij. Apple richt zich waarschijnlijk meer op schaak en damsport :-)
Wat voor wandeltochten loop jij waarbij de AW Ultra zou afvallen dan?

Marathon red hij makkelijk. Maar dan ook écht makkelijk.

Tenzij jij een wandeltocht van meer dan 12 uur doet waarbij je alle sensoren op maximaal heb staan, zal de AW Ultra ook daarvoor meer dan genoeg zijn.
De AW moet niet per se uitvallen, je kan er ook bijvoorbeeld met tegen een steen stoten.

Ik heb zelf al een wandelingetje gemaakt van 11 dagen in de Himalaya. Ondanks dat ik elke avond redelijk comfortabel in lodges sliep, was er niet overal elektriciteit. De AW is dus hier compleet ongeschikt voor.
Als het gaat om een meerdaagse wandeling schat ik zo in dat er meer apparaten mee gaan. Zoals je telefoon, camera en misschien andere elektronica nog? Dan zou ik sowieso adviseren om een powerbank mee te nemen. Die moet vast nog wel ergens in je rugtas passen.
@hansvanhengel ik heb begrip voor jouw behulpzaamheid, maar in dit geval is het onderwerp (uitsluitend) de AW, niet wat je allemaal EXTRA kunt meenemen voor welk doel dan ook.
Powerbankje mee? Ding is echt zo weer opgeladen.
Een Applewatch voor sport is zoiets als een hummer voor off-roading, het mag dan wel 4 wheel drive hebben maar het is totaal ongeschikt. Een Apple watch is een fashion watch, zoiets als een Gucci/Prada horloge, het heeft een leuke logo, ziet er modern uit maar gaat na een paar jaar in de prullenbak. Ik vind het eigenlijk verwonderlijk dat er nog mensen zijn die bereid zijn om dit soort geld voor een wegwerk object neer te leggen. Koop dan een Casio of een Omega, ja niet smart maar een watch die veel langer meegaat , niet hoeft op te laden en in de core precies hetzelfde doet zonder dat je 300 euro per jaar afschrijft.
Er zit zeker een fashion tintje aan en laten we wel wezen, een AW kan wel veel en inmiddels ook veel goed. Daar betaal je dan ook voor. Het is aan ieder de keuze wat je ervan verwacht en vooral wat je bereid bent uit te geven.

Voor accuduur moet je het niet doen.

Ik zelf heb een Xiaomi Mi Band 7 en die kan verdraaid veel. Kost nog geen 50eu en de accu ervan gaat gewoon 10 dagen mee.

Maar, een AW is nog wel iets accurater en heeft meer functionaliteit maar again, het is maar wat je nodig hebt.

Die Mi Bands doe ik doorgaans 2 jaar mee, daarna gaat de oude naar m’n neefje en haal ik een nieuwe. Dus met e-waste valt het ook nog wel mee.
Nu mag je mij eens uitleggen waarom een AW een wegwerk artikel is en een 'random' Casio of Omega opeens niet? En waarom zou een dergelijke watch in vergelijkbare situaties langer meegaan dan een AW? Kapot is kapot hè. Juist die horloges van 30-100 euro zijn wegwerp dingen. Kapot schermpje bij een val tijdens mountainbiken? Boeien, nieuwe. Doe je toch niet zo snel met een horloge van 500+ euro.
Een Omega Speedmaster voor 100 pop? Gooi maar weg; ik graaf graag even in jouw kliko dan!

Waar het @n4m3l355 waarschijnlijk om gaat, is dat een 'gewoon' horloge, veel langer meegaat. Mijn dagelijkse klokje gaat al langer mee dan Tweakers.. dat zie ik een 'smart-watch' nog niet zo snel doen. De meeste 'echte' of 'klassieke' horloges doen jaren met een knoopcel (quartz uurwerk), of zijn bewegings of handmatig opwindend. Nooit laden, altijd de juiste tijd,.

Dit is een eeuwig durende discussie natuurlijk: techniek zoals telefoons, en dit soort accesoires gaan gewoon niet zóó lang mee; hoe robuust je zo ook bouwen wilt; de techniek raakt uiteindelijk gewoon achterhaalt. Je kunt er jaren plezier van hebben, dat is zeker zo. Maar een Omega Speedmaster uit 1990 is een stuk duurzamer, robuster en functioneler dan een iPhone 3S uit 2010. Zeg eens eerlijk: Wat denk jij oer 12 jaar nog te kunnen met een AW 8 Ultra?
Na een paar jaar in de prullenbak? Niet iedereen is zo rijk hoor.
Iedereen die ik ken met een AW gebruikt hem langer dan een paar jaar. Waaronder ikzelf, ik heb nog een AW4 en ben niet van plan die binnenkort te vervangen.
Een Casio of Omega kan toch niet hetzelfde als een AW (of Garmin)? Ja, de tijd weergeven gaat nog wel lukken (alhoewel je dit soort mechanische horloges ook regelmatig (voor de hoofdprijs) moet laten servicen.

Maar je locatie bepalen wordt lastig. Hartslag weergeven, of opslaan, kan die niet. Duiken? Ja ze zijn waterdicht maar ik ken weinig duikers die met een mechanisch horloge naar beneden gaan.

In die zin is een Omega meer een fashion horloge waar je weinig mee kunt.
Apple gebruikt mooie woorden maar heeft het lef niet een garantie te geven die bij die stoere praat past. Ik ben zelf een survival-freak en niet zelden zit de modder in mijn onderbroek zeg maar :-)
Ultrasporters zoals (wild)klimmers zie ik ook niet snel een Apple Watch gebruiken. Dan wil je een horloge hebben dat bijvoorbeeld een nare botsing met steen overleeft. Ook wil je in noodgevallen niet afhankelijk zijn van een korte accuduur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:40]

Dan wil je een horloge hebben dat bijvoorbeeld een nare botsing met steen overleeft.
Hmmmmm https://www.youtube.com/watch?v=A72Ckh990j0

Spoiler: scherm kreeg een paar dode pixels maar zelfs met directe impact kregen ze het glas niet stuk

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 15:40]

Apple Watch Ultra heeft net als de duurdere Garmins een titanium behuizing met saffierglas. Daar zit het verschil niet in. De accuduur natuurlijk wel. Dat wint Garmin op zijn sloffen.
Marathon misschien? Ik heb een series 6 (SE) en kan gewoon een marathon lopen, als ik klaar ben dan heb ik nog 60% over, met een Ultra of nieuwer model heb je hier echt geen last van.
Design en technisch erg goed maar compleet overbodig en overpriced voor de serieuze sporter. De markt is waarschijnlijk veel groter voor iedereen die geld heeft en hip wil zijn/lijken.

Een Garmin Forerunner doet alles wat ik nodig heb en doet ongeveer 7 dagen met een batterij inclusief 4 keer sporten per week. Een top model Garmin is ook duur maar dan heb je niet het nadeel van de batterij.
Voor sporters heb je specifieke sport-watches, daar kan een Apple in de meeste gevallen weinig betekenen.

Horloges zijn veelal toch een status symbool maar ook vrij typerend voor bepaalde industrien. Een Apple watch is meer en fashion-watch, een wegwerk product die een specifieke doelgroep aanspreekt. Op zich niks mee mis maar tegelijkertijd toch wel erg veel geld voor een product dat na 3-4 jaar afgeschreven is (zullen misschien een paar Tweakers zijn die dit niet doen maar ik zie toch bijna iedereen met het laatste model hier rondlopen). Hoewel ik niet zoveel met horloges heb, snap ik niet echt waarom iemand voor een 1000 euro kostende smartwatch gaat, dan schrijf je gewoon 200/300 euro per jaar af.
Jij ziet iedereen met een Apple Watch 8 nu, en je weet zeker dat het geen 5,6 of 7 is ?.
Ze zien er allemaal het zelfde uit, hebben Always on ook alle 3, dus verschil zie je echt niet(Of die gene moet het zeggen).
Ik heb eenzelfde idee over de afschrijving.
Een Apple Watch gaat 4-5 jaar mee, maar is daarna wel verouderd.

Voor hetzelfde geld heb je gewoon een instap Rolex, iets wat tijdloos is en meer dan 5 jaar mee gaat. (Soms bij een horlogemaker een onderhoudsbeurt, en je horloge kan nog door je kleinkinderen gedragen worden)
Hoe kan je in godesnaam de Rolex vergelijken met iedere smartwatch als het aankomt op levensduur.

Als ik de functionaliteit gelijk trek: tijdweergeven, dan kan de apple watch ongetwijfeld ook wel 20+ jaar mee.. met een onderhoudsbeurt, en mijn kids kunnen die dan ook zeker nog wel dragen.

Dat het beiden een horloge heet maakt ze niet vergelijkbaar. Mijn iPhone is ook een telefoon maar om deze in features en gebruik te vergelijken met een 3310 of een bakkeliet zou ook een lachertje zijn toch?
Het gaat er mede om dat een Apple Watch zoals door velen hier al wordt gezegd wordt gedragen als een Fashion item.
Je Apple Watch zal dat na een paar jaar niet meer zijn, een Rolex wel.
Deze is nog meer waardevast de de Apple Watch.

De Rolex kan je mits netjes bewaard over 20 jaar nog voor een redelijke prijs verkopen. Bij een Apple Watch zeker niet.

En de levensduur, ik houd er rekening mee dat als je geen software updates meer krijgt, het apparaat niet meer goed te gebruiken is.

### jaar na de laatste update, zou het zomaar kunnen zijn dat je de Watch niet meer kan koppelen aan een nieuwe iPhone.
Doorgeven wordt nog dan ook moeilijk omdat het apparaat moet activeren bij de servers van Apple. En dan is zelfs de tijd weergeven niet mogelijk.

Ik wil het product van Apple zeker niet afkraken, in vind het prachtige producten. Maar ze zijn in verhouding erg prijzig.
Uiteraard prima als je een automaat mooier vindt, maar ga het niet afdoen als de beste koop. Voor de aanschafwaarde daarvan heb je minimaal tien keer een nieuwe Apple Watch, dus dan ben je je halve leven verder. En laten we het maar niet hebben over het regelmatige onderhoud dat een Rolex nodig heeft elke 5/6 jaar en bij een erkende dealer ben je zo 500 eur verder. Zo bezien ben je met een Apple Watch nog goedkoop uit.
Zit je nou serieus een smart-watch te vergelijken met een Rolex ?

Dat is zoiets als een Oura-ring te vergelijken met een trouw-ring, volstrekt irrelevant.
Een instap Rolex voor €500? Zet er maar een nulletje achter.
Voor mij geen ringen, kettingen of oorbellen maar een mooi horloge kan ik wel waarderen. Niet als status symbool maar als sierraad. Ik koop dat alleen liever een automaat voor hetzelfde bedrag die het na 25 jaar nog doet en er naar mijn mening ook echt veel mooier uitziet. Alles wat smart moet zijn zit in mijn telefoon. Maar status is het niet, ik voel mij op werk gewoon alsof ik mijn schoenen niet aan heb zonder mijn horloge.
Ik heb mijn Apple Watch 4 jaren gebruikt en hij doet het nog prima, nu net vervangen door een ultra.
En dan vergeet je nog de prijs van die forerunners. Een forerunner 245 vind je nu al voor 200 euro en is voor de meeste sporters meer dan genoeg. Dat is even 1/5e van de prijs van die apple ultra …
Overpriced niet eens perse, meer underpowered...

Het is een stap in de goede richting voor de wat algemenere sportende apple liefhebber (met geld), maar voor de echt serieuze (duur)sporters komt hij nog steeds te kort. Qua batterij en qua mogelijkheden.

Het blijft een smartwatch met sportmogelijkheden, niet erg maar een ander apparaat dan een echte sportswatch.
Uiteraard is design een erg persoonlijk iets. Maar ik zie het iig niet. Zeker de niet ultra is echt gewoon een rechthoekig doosje. De ultra ziet er aparter uit iig met die knoppen (mooier vind ik niet ,maar goed, iig meer dan rechthoekig doosje), en laten we maar dat bandje die op deze foto's staat vergeten en bedenken dat je die kan vervangen.

Maar persoonlijk vind ik de meeste ronde smartwatches veel mooier dan de standaard rechthoekige dingen van Apple. Natuurlijk is er qua functionaliteit (lees: scherm gebruik) een goed argument te maken om hem rechthoekig te hebben, maar dat juist veel sporthorloges dan wel kiezen voor een ronde vorm en een Apple kies voor simpel rechthoekig, dat verbaasd mij wel wat.
Zoveel minpunten, en dan de tag 'Excellent'? Dit label hoort de consument helpen met het maken van aankoopbeslissingen. Als dan mediocre producten zo'n label krijgen, vraag ik me af of de labels überhaupt wel zin hebben. En twijfel ik of Tweakers nog wel het platform is om de juiste aankoopkeuze te maken, wat het wel altijd al geweest is.
De watch Ultra is gewoon de beste apple watch die je kunt kopen. De minpunten zijn met name "het is geen garmin", dus als je op zoek bent naar een garmin, dan moet je ook een garmin kopen, zo simpel is het.
Oh ja, en "duur", want het is natuurlijk wel apple.
Nee, het minpunt is, het is Apple, dus je moet in het Apple ecosysteem zitten om er gebruik van te kunnen maken. Wat betekend dat de Apple watch je ook een iPhone erbij kost.

En nu zijn iPhones en Apple Watches prima apparaten voor gebruikers, maar principieel ben ik tegen het business model van vendor lock-in.
Als tegengeluid, ik wil juist die integratie. Mijn hele huishouden (van 2 volwassen en 3 kinderen, oudste is 18) is Apple of Apple compatible (Philips Hue, Netatmo, etc) en de extra functionaliteiten die dan mogelijk zijn, zijn gewoon fantastisch naar mijn mening en dat zonder dat ik het allemaal zelf in elkaar moet knutselen zoals ik dat vroeger deed. Ik ga het hier niet allemaal oprakelen, maar ik vermoed dat de meeste mensen die dit niet hebben er eigenlijk geen idee van hebben wat voor dingen er allemaal mogelijk zijn in het Apple wereldje en hoe dat veel dingen in je leven makkelijker kan maken en je veel tijd overhoud voor andere dingen. En dit allemaal met minimaal IT-beheer. It just works, een cliche, ik weet het, maar het is waar. B.v. een foto maken met je iPhone, de tekst met tekstherkenning kopiëren en dan meteen kunnen pasten op je Mac in een document. Zonder ook maar iets te installeren of te configureren, dat is voor mijn dan het voornaamste punt.

Voor een oude lul als ik die al zijn hele leven niets dan IT doet (als hobby vanaf de lagere school, universiteit, werk en nu mijn eigen bedrijf) is die "vendor lock" in wat ik wil. Ik wil die functionaliteiten, ik wil dat huis van de toekomst zoals dat in de jaren 80 werd voorgesteld. Mijn IT-huishouden moet gewoon werken. Ik heb geen tijd om dit allemaal zelf te lopen bouwen, software te installeren, patchen, updaten, bug fixen etc. Ik heb een druk leven, maar de tijd die ik met Apple stuff bespaar kan ik dan besteden aan Raspberry Pi, robotica en machine learning projectjes met mijn kids.

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 22 juli 2024 15:40]

Ik zei niet dat integratie niet mag, alleen de instelling die het bewust verhinderd vind ik het probleem.

Neem AirPods, leuke oordopjes, en een third party ontwikkelaar heeft het werkende gemaakt op Android.

Dus technisch kan het, maar het wordt bewust niet gedaan.
je vergeet even het onderhoud van alles wat je aan software schrijft, dat kost ontzettend veel tijd en resources, dat moet je maar net willen als bedrijf..
Je verkoopt als het goed is meer hardware daarmee wat de kosten dekt, en als die hardware goed is gaan klanten ook je andere producten gebruiken dus stijgt je omzet.

Of je gaat voor het openstellen van features dat 3de partijen er de koppeling mee kunnen maken.

Of je doet wat ze nu doen en dan grijpt de overheid in zoals met de verplichting rondom USB-C ipv lightning poort.
De uitdaging is dat ze geen controle hebben over het os en de hardware van de android telefoon. Als daar iets misgaat dan werkt de airpod niet en kunnen mensen denken dat de airpod brak is. Terwijl de tel dat was.
Precies dat laatste.. je maakt een fout en je gaat voor jaren de bank in kwa reputatie, dat wordt hier vaak niet begrepen..
Uit alle comments die je geeft blijkt dat Apple met al haar producten niet bij jou past.

Dat is niet erg, helemaal niet.

Het bedrijf kiest en die keuzes hebben tot gevolg dat zij een deel van de markt niet bedienen.
Zoals ik er, na de overstap naar iPhone eerder dit jaar, achterkwam dat de Samsung Watch 4 (en nu ook de 5) de iPhone niet ondersteunen. Ook andere Android toestellen worden maar beperkt ondersteund. Gevolg was dus dat m'n 2 maanden oude Watch 4 Classic in de kast stof ligt te vangen en ik een Apple Watch heb aangeschaft. De ervaring is een stuk beter, maar had het graag eerder geweten.
Met dat verschil dat het in jouw geval OOK Apple is die de samenwerking met andere smartwatches verhindert. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat Samsung met hun smartwatches de iPhone effectief zou ondersteunen, maar op dit moment krijgen ze van Apple gewoon de toegang niet tot bepaalde API's om dingen als notificaties te tonen. Dat je dit Samsung aanrekent is dus niet echt eerlijk.

Dat bepaalde functies alleen werken op Galaxy-telefoons mag je hen natuurlijk wel aanrekenen, al is ook dat al een pak beter sinds ze Wear OS 3 gebruiken ipv Tizen.
Met dat verschil dat het in jouw geval OOK Apple is die de samenwerking met andere smartwatches verhindert. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat Samsung met hun smartwatches de iPhone effectief zou ondersteunen, maar op dit moment krijgen ze van Apple gewoon de toegang niet tot bepaalde API's om dingen als notificaties te tonen. Dat je dit Samsung aanrekent is dus niet echt eerlijk.
Wat ik me dan afvraag, waarom kan een smartwatch als de fitbit dan wel notificaties tonen?
Zo dichtgespijkerd is iOS dan toch blijkbaar niet....

De Apple Watch heeft wel een betere integratie met je Apple ecosysteem en dat is voor mij 1 van de motivaties waarom ik al wel een klein jaar een Apple watch gebruik terwijl mijn FitBit na een maand of 3 in een lade is komen te liggen.
Andere WearOS horloges werken wel met iOS, zij het beperkt.
Andere Wear OS 3 horloges ook? Naar wat ik begrepen heb kwamen er heel veel klachten binnen bij de fabrikanten en bij Google over de beperkte werking met iOS. Als je dit zelf niet kunt oplossen (want Apple geeft geen toegang), is niet ondersteunen de enige manier om die klachten te vermijden.

Ik denk dat Samsung ook niet veel zin had in klachten waar ze niks aan konden doen. De overstap van hun eigen Tizen naar Wear OS 3 zal al wrevel genoeg opgewekt hebben vermoed ik.
Nee, het is niet 'het minpunt', maar een minpunt voor jou. Er zijn genoeg mensen die er net voor kiezen om alles in het Apple ecosysteem te pushen. Voor die mensen is dat dan net een voordeel.
Dat de Apple Watch Ultra de beste Apple Watch is die je kan kopen wil niet zeggen dat het daarmee de tag 'Excellent' verdient. Een product van de Action geef je toch ook niet de tag 'Excellent' omdat dat het beste product is wat je bij de Action kan kopen. In elk geval niet om die reden.

[Reactie gewijzigd door wisselwerking op 22 juli 2024 15:40]

Ook zou je hem dan elk jaar (als er een niuewe komt) de tag excellent moeten geven.
Als dan mediocre producten zo'n label krijgen […]
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat het maar middelmatige producten met heel veel minpunten zijn. De conclusie van het artikel sluit goed aan bij de rest van het artikel en geeft een heel ander beeld:
Als allround smartwatch is de Watch Ultra wat ons betreft wel het beste horloge dat je nu kunt kopen. […] Als allround smartwatch voor gebruik in combinatie met de iPhone zal de Series 8 voor de meesten de logische keuze zijn.
De reviewer heeft letterlijk een lijstje met minpunten geschreven |:(
Mijn inziens heeft een 'Excellent' product niet zoveel minpunten
Mij lijkt ook de titel 'ideale smartwatch voor de iPhone' wel wt kort door de bocht. Hier op tweakers zullen er waarschijnlijk veel gebruikers zijn die allerlei appjes op de watch hebben en Siri ook echt gebruiken.
Ik zie dit nergens anders gebeuren en vraag me ook af wat het typische gebruik van zo'n watch is.
Ik heb een garmin, voor het sporten en tracken van de dagelijkse activiteiten (inclusief slapen) dus. Berichten vind ik eerder irritant dan nuttig op mijn watch, tenzij ik op een specifiek berichtje zit te wachten. Alles wat je wilt opzoeken of typen gaat gewoon veel sneller door even je telefoon uit je zak te vissen.
Ik vraag me dus af, ben ik een typische gebruiker of is de gemiddelde gebruiker echt op zoek naar die apps en Siri ondersteuning en ???
Een horloge speciaal voor avonturiers.. zolang ze maar binnen 2 dagen terug zijn want langer dan dat houdt ie het niet vol.
Ding heeft best leuke functies en daarmee wellicht concurrerend aan bv Garmin, maar met een dergelijke batterijduur is het een lachtertje. Crashdetectie en sirene zijn leuk, maar dan moet je nog wel batterij hebben…
Lekker op avontuur met een grote accu in je rugzak om je mobiel en horloge elke dag op te laden 8)7
Voor avonturiers en fervente sporters lijkt is er 1 zeer groot nadeel (buiten het ontbreken van veel recovery metrics zoals bv Garmin):

Je kan nog steeds niet native offline maps gebruiken. Daar Garmin met een volledige topo kaart komt, moet je bij de Apple Watch altijd verbonden zijn.

Ja er zijn 3rd party apps die het toevoegen, maar dat is vaak zeer omslachtig. Er zijn genoeg plaatsen in de Belgische Ardennen waar ik geen mobiele verbinding heb. Dan sta je daar…

Ik vloek zeer veel op mijn Garmin Epix - wat kan dat ding toch soms moeilijk doen. En graag had ik inderdaad een betere synchronisatie met Apple Health gehad (als je een fiets gps van een ander merk gebruikt is dat wel handig). Maar geen offline maps?!

[Reactie gewijzigd door vezz op 22 juli 2024 15:40]

De reclamefilmpjes gaan inderdaad wel een stap verder dan wat het horloge aankan. Apple wil de serieuze sporter verleiden om de Garmin niet te kopen maar 1 horloge voor elke dag én als ze gaan trainen voor een marathon ofzo.
Hoezo is de Ultra voor ultra sporters. Ik beschouw mijzelf een ultra fietser, maar dan is 36 uur toch echt wel te weinig hoor.
Ultra komt met speciale modus voor minder stroomverbruik bij grote activiteiten. De watch kan dan veel langer mee schijnt.
Waarom? Hoe lang fiets jij dan?

In GPS modus met alles op maximaal kan hij tot 12 uur mee. Het kan natuurlijk dat jij langer dan 12 uur fietst, maar ik betwijfel het wel een beetje.

Wat betreft de gemiddelde Nederlander zal ik wellicht ook als Ultra sporter geclassificeerd worden. Ik loop marathons, niks spannends, maar boven gemiddeld qua duur. De AW Ultra is meer dan genoeg.
Vorige week vanuit Sauerland naar huis gefietst (319km), twee week daarvoor een ronde gedaan van 438km. En in het verleden ook wel langere ritten (rondje NL 660km in 1 rit) gedaan. Dus die orde van grootte moet je denken.
Dan ben je overduidelijk iemand van de top 0,1% en dan is inderdaad een Garmin de beter keus!

Overigens lijkt het me dan dat je een fietscomputer gebruikt, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de AW in low power mode te gebruiken. Dan zou hij het wel weer vrij makkelijk moeten redden.

Maar ik zou dan inderdaad kiezen voor een ander horloge.

Kudos overigens voor een rit van 660km fietsen! Hoe lang ben je daarmee bezig geweest? 24 uur?
Zo'n SOS functie zat er toch al veel langer in? Tenminste, een jaar geleden las ik zo'n verhaal van een dame die alleen met een paard aan het rijden en flikkerde er af, bewusteloos en haar AW belde een bekende. Zodoende werd ze tijdig gevonden.
Volgens mij is dat val detectie. Deze nieuwe watched hebben crash detectie. Ik heb altijd begrepen dat dit net even anders is, verticaal (val detectie) en horizontaal (crash detectie). Dus een auto ongeluk is crash, van het paard vallen is val..
Okay als dat zo is, is het inderdaad een mooie nieuwe toevoeging.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.