Apple Watch Ultra, sportband, Titanium (Zwart) Review

lud70
30 maart 2025, laatste update op 30 maart 2025, 85 views Product gekocht

Apple Watch Ultra, sportband, Titanium (Zwart)

Na 2 jaar gebruik ben ik (bankhanger) nog steeds heel blij met de Apple Watch Ultra. Hij is zo veelzijdig en multifunctioneel, dat ik niet meer zonder zou willen. Als je in het Apple Eco systeem zit, en je het horloge niet nodig hebt voor 1 sport die je fanatiek beoefent, kan ik de Ultra regelrecht aanbevelen. Zeker voor de 607 euro waarvoor ik de Ultra laatst zag langskomen.
Zie hieronder voor mijn uitgebreide review en de link naar de Nederlandstalige Youtube video,.

Pluspunten

• Superveelzijdig (qua apps, connectiviteit, sport, gezondheidfuncties, gps)
  • Helder en groot scherm
  • Batterijduur (relatief t.o.v. andere Apple Watches)
  • Cellular: GSM+4G Data

Minpunten

• Dik
  • Prijs (niet voor functionaliteit, wel nominaal)
  • Als je 1 sport fanatiek beoefent ben je beter af met een dedicated watch voor die sport.
  • Watch is ook niet voor extreme sporters (batterij)

Op Youtube postte ik een Nederlandstalige video van deze minireview:
Inleiding
Ben ik nog blij met de Apple Watch Ultra na 2 jaar bankhangen? Is de Watch Ultra ook iets voor de niet-extreme sporter, of de niet sporter?
Deze vragen en meer, beantwoord ik in deze minireview, en ik geef je mijn eigen ongesponsorde mening.

Om met de deur in huis te vallen: ja, ik ben nog heel blij met deze Apple Watch. Na eerder de Apple Watch Series nul, drie en zes te hebben gehad. Het is het duurste horloge dat ik ooit heb gehad, maar hij heeft ook voor mij als bankhanger flink wat voordelen.
Batterij
De batterijduur is – vergeleken met de Apple watches die ik had – bijvoorbeeld prima. Je haalt sowieso zeker een dag, en vaak wel twee. Opladen is binnen het uur gebeurd.
Scherm
Het scherm is lekker groot, en helder. Ook in vol zonlicht. Het is een always-on scherm, dus je kunt ook onopgemerkt even op je horloge kijken. Er past veel info tegelijkertijd op het scherm, inclusief grote widgets, zodat ik bijvoorbeeld het verloop van temperatuur, bewolking, wind en regen in 1 oogopslag kan zien.
Ik vind het prettig dat het scherm plat is, in plaats van zo afgerond als op de normale Apple Watches. In tegenstelling tot de normale Apple Watches heb ik geen last van krassen op het scherm van de Ultra.
Actiebutton
Met de programmeerbare actiebutton aan de zijkant heb ik de zaklamp functie snel aangezet. Super handig om mijn fiets in het donker van het slot te krijgen, of laat thuis te komen zonder mijn vrouw wakker te maken. Dat kan ook met de zaklamp op mijn iPhone, maar de Apple Watch heb ik altijd om mijn pols, en zo hou ik mijn handen vrij.
Muziek
Als je iPhone muziek afspeelt, kun je die bedienen met je Apple Watch. Bijvoorbeeld een nummer skippen, of het volume op je airpods harder of zachter zetten. Dat kan zowel met Spotify, als met Apple Music.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bCPfBZRA7To9NiqC8Oo9UVSL4s4=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1TYRUJPIasUduBrp9rXS5a52S5VDLACO1aPMdGnGwFeqzlVKef.png?f=620xauto
Overigens kun je ook muziek op je airpods afspelen zonder een iPhone in de buurt te hebben. Omdat de Ultra flink wat geheugen heeft, kun je er best wat playlists opzetten. De iPhone kun je dan thuislaten. Handig voor hardlopers of fietsers, die een telefoon thuis willen laten.
Als je een mobiel abo voor je Watch neemt, dat je bij verschillende aanbieders voor 5 euro extra in de maand kunt aanschaffen, hoef je zelfs niet eens te downloaden, maar kun je gewoon direct naar je Apple Watch Ultra streamen. Je kunt dan ook handsfree of via je airpods bellen, als dat onderweg nodig is.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VpkALznz6vMMbJrse11OEBhnurg=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1TYRUIqZp7pkCnxvDyRGirJQVTlQfKcvk1edFJq3HREdoM8byP.png?f=620xauto
Sport
Zelf sport ik veel te weinig, maar ik beweeg wel. Het prettige van deze Ultra is dat hij dat detecteert, ook al vergeet ikzelf om een workout aan te zetten. Als ik bijvoorbeeld naar mijn werk fiets of een tijdje wandel vraagt de Apple Watch of hij de workout aan moet zetten. Dat kan zelfs nog als je bij je werk bent aangekomen, de watch slaat dan de metingen op die die onderweg heeft waargenomen, zoals hartslag en snelheden. Fanatiekere fietsers zullen het prettig vinden dat de Ultra nu stopt met het berekenen van je gemiddelde snelheid zodra je voor een stoplicht staat. Dat was eerder niet het geval, en daar krijg je natuurlijk jeuk van als je je gemiddelde snelheid wil oppoetsen.

Toch denk ik niet dat deze watch voor de fanatieke sporter is. Hij kan alles redelijk, maar als je een specifieke favoriete sport hebt, zou ik toch een smartwatch van Suunto of Garmin voor die specifieke sport nemen.
Duiken
Als voorbeeld mijn ervaringen met de Apple Watch bij het duiken. De Apple Watch signaleert keurig dat je onder water bent, en start dan – als je die hebt geïnstalleerd – een duikapp op. Anders start hij zijn eigen Apple dieptemeter app op. Beide apps zijn prima. Maar Apple heeft het horloge zo ingesteld dat hij – onafhankelijk van de app – ophoudt met diepte meten, wanneer je dieper bent dan 40 meter.
Dat vind ik ronduit gevaarlijk. Niet dat ik graag zo diep duik, of nog dieper dan 40 meter, maar als het een keer ongewild gebeurt, wil ik heel graag weten hoeveel meter te diep ik inmiddels ben aangeland.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kPsHuQ1hmoGqzghY4X2Qz-ZAgVM=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1TYRUJ1lmeB04djUD0fX7gOX1MT9gGAFCj8lGaEo9ZPukEW3RZ.png?f=620xauto

Daarnaast is de duik-app een abonnement app. Uit zuinigheid had ik mijn eerste duikdag gekozen voor het 1-daagse abonnement. De duikdag daarna bemerkte ik in de rubberboot op weg naar de duikstek pas, dat ik vergeten was het abonnement voor die dag aan te zetten. Dat kon ik niet meer doen, want mijn iPhone lag in een kluisje bij de duikshop. Gevalletje eigen schuld natuurlijk, maar als je duikt moet je al aan zoveel dingen denken, dat je zoiets extra’s om aan te denken graag kunt missen. Vanzelfsprekend moet je er ook voor zorgen dat je batterij de dag evroor voldoende is opgeladen.

Mijn Suunto duikhorloge heeft dit soort uitdagingen niet. Die meet ook flink onder de 40 meter, doet het jaren op 1 batterij, en werkt zonder abonnement. Een veel betrouwbaarder partner onder water wat mij betreft dan mijn Apple Watch.

Ik vermoed dat dat ook voor andere sporten geldt. De batterij van de Ultra is veel beter dan die van de andere Apple Watches, maar loopt flink leeg als die tijdens het lang hardlopen of fietsen constant je hartslag, saturatie en gps positie meet, terwijl je je favoriete muziek via Spotify naar je oortjes streamt.
Kijk daarnaast goed, welke voor jouw sport belangrijke metingen de Applle Watch wel of niet doet.
De functie van de Ultra dat je ook bereikbaar bent, terwijl je je iPhone thuistlaat lijkt me wel weer een unieke meerwaarde van de Ultra.
Gezondheidsmetingen
De Ultra werkt top samen met je iPhone en Airpods. Je hebt dus eigenlijk niks aan het horloge als je geen iPhone hebt. Maar als je in het Apple ecosysteem zit werkt het mooi samen.
[img=620]ju1qsLxH[/img
De meetgegevens van je Watch belanden zo in de gezondheidsapp op je iPhone. Met de watch kun je hartritme stoornissen, ongebruikelijk hoge of lage hartslag en je saturatie peil meten. Als je wil kun je bepaalde metingen ook automatisch laten uitvoeren, en desgewenst bij abnormale waarden waarschuwingen laten geven.
Veel gebruikt
Wat ik verder heel vaak gebruik is de timer functie, via de buttons, of via Siri. Superhandig tijdens het koken, of als je iets anders niet mag vergeten. Siri is tot nu toe niet zo smart, maar het zetten van timers werkt wel zoals het moet.
Daarnaast gebruik ik de Ultra vaak om mijn iPhone te vinden. Als je niet veel te ver uit de buurt bent, speelt je iPhone een geluid af, als je op die knop drukt. Simpel, maar handig en vaak gebruikt.
Als ik in de ochtend vroeger mijn bed uitmoet dan de rest van ons gezin, zet ik een trilalarm op mn watch, die ik dan – in de slaapstand – in bed omhoudt. Zo wordt alleen ikzelf wakker.
Bandjes
Gelukkig passen de bandjes die ik voor mijn eerdere Apple Watches kocht, ook weer op dit model. Ik had overigens wel altijd het grote model van de oudere watches. Met de verwisselbare bandjes kun je mooi afwisselen.
Helemaal chique wordt de Ultra natuurlijk nooit. Daar is hij veel te vierkant en bulky voor. Dat stoort mijn niet, omdat ik al duikhorloges gewend ben.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8ZhU0rJ-J0NrK8LGzfFTcmWp_oU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/248559/1TYRUIDSZCZVC9cypQlzKVF1qtUSiVTRtYIyttyOOZvvMrQIK2.jpeg?f=620xauto
Maar toch viel het mij een beetje tegen, bijvoorbeeld omdat hij nogal eens in de mouw van mijn jas blijft haken, als ik er op de fiets naar wil kijken.
Prijs
Zelf betaalde ik indertijd 849 voor de Apple Watch, maar inmiddels is hij flink goedkoper te krijgen als je je best doet. Ik zag deze versie al ergens voor 607 euro.
Ultra series 2 en 3
De Apple Watch ultra heeft inmiddels wel twee keer een update gekregen. Onder andere een snellere processor, en een enkele functie zoals een telefoontje opnemen door met je vingers te knijpen. Dat heeft deze versie nog niet, maar ik heb deze functies nog nooit gemist, of verlangd naar een snellere processor. Natuurljk zou ik inmiddels zelf ook voor een nieuwste versie gaan, behalve als die een paar honderd euro duurder is. Het is sowieso verstandig even goed rond te kijken op het net.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dbfdVbtldyUU97qD8UG4CsyrDnM=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1TYRUJTQ1rEP4DK4xv4yyb1cpnQ7yMTi68aHD6t7gzptzgCqQC.png?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dqFbiJPlFqJYJxx--wBLCUE15q0=/620x/filters:strip_exif()/m/248559/1TYRUJWxKdYZdMmSoSWveAcKIqVzfzRniPViyv8V2z4NLEwjWA.png?f=620xauto
Al met al ben ik nog steeds heel blij met de Apple Watch Ultra. Hij is zo veelzijdig en multifunctioneel, dat ik niet meer zonder zou willen.
Als je vooral 1 sport doet, lijk je beter af met een horloge voor die sport (zoals fietsen). Dat is in ieder geval mijn conclusie nadat ik de horloge voor duiken heb gebruikt.
Dat geldt helemaal voor extreme sporters. De batterij gaat toch veel sneller leeg dan die van specialistische horloges.
Wat de Ultra wel voor heeft op specialistische smart watches is dat je er mee kunt bellen en appen, en desnoods een noodoproep kan doen via de satteliet.

Heb jij ook een Apple Watch Ultra, sportband, Titanium (Zwart)?