Na een maand geleefd te hebben met de Apple Watch Series 8 en de nieuwe Watch Ultra kan ik een aantal duidelijke conclusies trekken. Laat ik voor het gemak beginnen met de Watch Series 8, want daar kunnen we kort over zijn. Dat horloge doet alles wat de Series 7 al deed, en voegt daar crashdetectie en geavanceerde temperatuurmeting aan toe. Crashdetectie is iets wat je nooit nodig hoopt te hebben, maar wat in potentie wel meerwaarde biedt. De betere temperatuurmeting zet Apple (voorlopig) alleen in voor tracking van de menstruatiecylus bij vrouwen. Afhankelijk van wie je bent, kan dat een waardevolle toevoeging zijn of juist een functie waar je helemaal niets aan hebt. Hoe het ook zij, voor eigenaren van een Series 7 en zelfs een Series 6 is er geen duidelijke reden om over te stappen op de Series 8.
Een ander verhaal is de compleet nieuwe Watch Ultra. Met zijn stevigere behuizing, iets grotere scherm, toevoeging van een tweede knop en, vooral, zijn veel grotere accu is dit echt een heel ander horloge geworden. Apple richt zich met de Watch Ultra op de vrij specifieke doelgroep van avonturiers en ultrasporters. Of die mensen massaal naar de winkel rennen voor dit horloge, valt te betwijfelen. Garmin is en blijft ook na de komst van de Apple Watch heer en meester in dit segment en biedt met zijn topmodellen nóg betere accuduur, volledige knopbediening waarbij je niet afhankelijk bent van de werking van een touchscreen, betere coaching, geavanceerde prestatie- en herstelinzichten, en offline maps. Dat laatste is zeker als je de wildernis in trekt, een gemis bij de Apple Watch Ultra.
Als allround smartwatch is de Watch Ultra wat ons betreft wel het beste horloge dat je nu kunt kopen. WatchOS staat op eenzame hoogte wat algehele functionaliteit, bedieningsgemak en aanbod van apps betreft. De integratie met de iPhone is bovendien naadloos, waardoor de Apple Watch echt als een verlengstuk van deze smartphones gebruikt kan worden. Als allround smartwatch biedt de Ultra eigenlijk niets wat de Series 8 niet heeft, behalve dan zijn grotere accu. Dat is maar één vinkje, maar wel een belangrijk vinkje, want de accuduur was en is de achilleshiel van van de normale Apple Watch. Waar de Series 8 het in de praktijk iets meer dan een dag volhoudt op een acculading, hoefde de Watch Ultra tijdens onze testperiode gemiddeld pas na ruim twee dagen weer aan de lader, en dat met het always-onscherm ingeschakeld en alle connectiviteit actief. Dat verschil tussen een of twee dagen accuduur is in de praktijk heel prettig, zeker als je 's nachts ook je slaap wilt tracken. Doe je dat niet en leg je het horloge elke nacht op de lader, dan valt dit voordeel van de Ultra weg en kun je een hoop geld besparen.
De Ultra is immers niet alleen de beste Apple Watch die je nu kunt kopen, maar ook de duurste. Hij is verkrijgbaar in één smaak: met titaniumbehuizing en 4G. Je hebt als gebruiker alleen keuze uit verschillende bandjes, maar in alle gevallen kost de Watch Ultra 999 euro. Dat is heel veel geld, zeker als we in ogenschouw nemen dat de Series 8 start bij 499 euro, de helft dus. Dat is wel de prijs voor de kleinste variant met aluminiumbehuizing zonder 4G en saffierglas. Voor de grotere rvs-modellen met saffierglas en 4G lopen de prijzen op tot boven 800 euro, wat het verschil met de Ultra een stuk kleiner maakt.
Als allround smartwatch voor gebruik in combinatie met de iPhone zal de Series 8 voor de meesten de logische keuze zijn. Ben je echter fervent sporter, vind je die langere accuduur belangrijk en wil je toch de allround functionaliteit die een Apple Watch biedt, dan is de Ultra zonder meer de beste keuze.
Dan is er natuurlijk ook de nieuwe Watch SE Gen 2. Dat model hebben we niet getest, dus harde conclusies durven we niet te trekken. In de basis lijkt de nieuwe Watch SE sterk op de Series 8, met dezelfde processor en grotendeels dezelfde functionaliteit. Waar de Watch SE op inlevert, is het scherm, dat kleiner is, bredere bezels heeft en niet in always-onmodus kan werken. Daarnaast mist het horloge de snellaadfunctie en de mogelijkheid om ecg- en bloedzuurstofsaturatiemetingen te doen. Voor de meesten zijn die laatste twee punten niet meer dan 'nice to have'. Voordeel van de Watch SE is zijn lagere prijs; hij is namelijk te koop vanaf 299 euro.