Met onze nieuwe testmethode hebben we voor dit artikel de tien populairste processorkoelers van de afgelopen tijd uitgebreid getest. Hier zitten modellen bij die al jaren op de markt zijn, zoals de Noctua NH-D15, maar ook veel nieuwere koelers zoals de Gelid Tranquillo Rev.5. Tussen de tien koelers zitten nogal wat verschillen als het aankomt op prijs, formaat, omvang, geluidsproductie en koelvermogen.
Omdat onze test voor een groot deel gericht is op het vergelijken van koelprestaties bij een specifieke geluidsdruk, kunnen we goed appels met appels vergelijken. Toch zit in een round-up als deze, met erg uiteenlopende modellen, ook de uitdaging om alle resultaten in perspectief te zetten. Sommige processorkoelers zijn ontworpen en geoptimaliseerd voor een bepaald scenario en vallen elders juist door de mand.
Doodse stilte
Zo is de Scythe Mugen 5 PCGH hét voorbeeld van een koeler die volledig is gericht op een minimale geluidsproductie. Dat de processorkoeler efficiënt werkt, hebben we wel gezien in onze 15dB(A)-tests. Met gemak laat hij de andere deelnemers achter zich, wat zeker een indrukwekkende prestatie genoemd mag worden. De 15dB(A)-test is meteen ook de enige waarin de Mugen 5 PCGH schittert. De koeler kán niet eens meedoen in tests met een hogere geluidsdruk, omdat hij daarvoor te stil is. Dan resteert enkel de test op volle ventilatorsnelheid en daarin eindigt de koeler steevast als laatste. Omdat ook dan nog nette temperaturen worden behaald, is dat geen probleem. Wel betekent het dat de Scythe Mugen 5 PCGH voor liefhebbers van stilte welhaast de perfecte keus voor een luchtkoeler is, maar dat eigenaren van een processor met een stroomverbruik van honderden watts, zoals een Core i9 12900K, beter verder kunnen kijken. Van ons krijgt de Scythe Mugen 5 PCGH in ieder geval een Excellent-award voor zijn hoge koelprestaties bij een minimale geluidsproductie.
Grof geschut
Met een grotere koeler kun je betere koelprestaties leveren, dat bewijst de Noctua NH-D15. Zowel de standaarduitvoering als de zwarte versie eindigen in de meeste van onze tests in de top 3. In de 15dB(A)-tests zit dit duo al vrij dicht op de koeler van Scythe, maar met de ventilators op volle snelheid overtuigt de NH-D15 het meest. Dat gaat wel gepaard met een duidelijk hoorbare werking van het 140mm-tweetal. De koelprestaties van de Noctua NH-D15 zijn eigenlijk even imposant als zijn afmetingen. Daarom voorzien we deze acht jaar oude koeler van een Ultimate-award. Voor een meerprijs is er de Chromax.black-uitvoering voor wie de standaard Noctua-kleuren niet aanspreken. Iets lager geprijsd is de variant met een enkele ventilator, de NH-D15S, die qua prestaties minder indruk maakt.
In balans
De bequiet Dark Rock Pro 4 staat al lange tijd hoog in onze Pricewatch en dat is goed te verklaren. Deze processorkoeler heeft een mooie balans tussen koelprestaties en geluidsproductie. In onze 15dB(A)-tests is hij niet de ster van de show, en ook op volle ventilatorsnelheid eindigt dit model niet altijd in de top 3. De resultaten zijn echter dik in orde bij 20 en 30dB(A). Voor de meeste gebruikers zal een geluidsproductie rond deze waarden prima acceptabel zijn voor een geluidsarm systeem, en is er voldoende marge. Daarom krijgt de bequiet Dark Rock Pro 4 een Excellent-award. Helaas weet de normale Dark Rock 4 'non-Pro' een stuk minder te overtuigen dan zijn grote broer, zelfs als we de lagere prijs meenemen. De Noctua NH-D12L doet het gezien zijn afmetingen behoorlijk goed tegenover de Dark Rock Pro 4. Als er te weinig ruimte beschikbaar is om bequiets luxe koeler te huisvesten, kan Noctuas compacte towerkoeler een interessante optie zijn om naar uit te wijken.
Centen schrapen
Hoogwaardige processorkoelers zijn leuk, maar in de lagere prijsklasse hebben we bij deze round-up ook twee capabele modellen voorbij zien komen. De Cooler Master Hyper 212 Black Edition en de Gelid Tranquillo Rev.5 gaan de strijd met elkaar aan, zowel qua prijs als qua koelprestaties. Het mooie is dat beide koelers elk hun sterke punten hebben, dus als koper heb je echt iets te kiezen. De Hyper 212 BE kan bij een gelijke geluidsproductie zijn ventilator harder laten draaien en koelt in onze 20- en 30dB(A)-tests net iets beter. Voor koeling bij een minimale geluidsproductie is de Tranquillo Rev.5 dan weer beter, getuige de 15dB(A)-resultaten. Op volle ventilatorsnelheid is het in de koelprestaties vrijwel gelijkspel tussen deze twee, maar blijft het model van Cooler Master beduidend stiller. Beide koelers doen in ieder geval hetzelfde of zelfs meer dan wat de Noctua NH-U12S Chromax.black voor elkaar krijgt, maar dan dus voor minder dan de helft van het geld. De Gelid Tranquillo Rev.5 en Cooler Master Hyper 212 Black Edition krijgen daarom allebei een Great Value-award.