Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

THEA500 Mini Review

Een kleine Amiga 500 vol nostalgie

13-04-2022 • 06:01

230 Linkedin

Een kleine metgezel vol nostalgie

In het kort

THEA500 Mini is een zeer goede miniuitvoering van de Amiga 500 en kan niet alleen overweg met Amiga 500-software, maar ook met software voor praktisch alle Amiga 1200-uitvoeringen: van de Amiga 1000 tot aan de Commodore CDTV. De meegeleverde controller en muis werken goed en het is mogelijk eigen randapparatuur aan te sluiten. De emulatieopties zijn zeer uitgebreid en de configuratiemogelijkheden zijn legio. Het apparaat is echter wel aan de dure kant voor de spellen die je erbij krijgt: dat zijn er slechts 25. Bovendien zijn ze niet allemaal even iconisch. Retro Games Ltd compenseert dit met de mogelijkheid om zelf games toe te voegen, zonder moeilijk te doen. THEA500 Mini is vooral voor de nostalgische enthousiasteling die niet al te veel wil rommelen. Je krijgt een mooi pakket, voorzien van alle legale kickstartimages en games. Het pakket weet daarnaast precies op alle nostalgische knopjes te drukken en dat is ook wat waard.

Pluspunten

  • Fijne controller en muis
  • Uitgebreide emulatiemogelijkheden
  • Makkelijk zelf games toe te voegen

Minpunten

  • Weinig meegeleverde (iconische) games
  • Prijzig

Getest

Retro Games THEA500 Mini Beige

Prijs bij publicatie: € 129,-

Vanaf € 127,99

Vergelijk prijzen

De hype waarin fabrikanten uit de gamesindustrie miniversies maken van hun oude console, is in volle gang. Je zou denken dat nu de populairste en bekendste spelcomputers van weleer een miniversie hebben gekregen het wat rustiger wordt op dit gebied, maar niets is minder waar. Arcadekasten en homecomputers zijn inmiddels aan de beurt en na het succes van de C64 Mini kon de opvolger natuurlijk niet uitblijven. Het bedrijf Retro Games Ltd heeft onlangs een kleine versie uitgebracht van de iconische Commodore Amiga 500-homecomputer.

Het apparaat heeft de naam THEA500 Mini gekregen en de namen 'Commodore' en 'Amiga' zijn nergens te bekennen. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende logo’s. Dat komt omdat deze geen eigendom zijn van Retro Games Ltd. Het 'Commodore'-logo is eigendom van Polable Holding NV, de naam ‘Amiga’ is eigendom van Cloanto/Amiga Inc. en de ‘Commodore’-naam is van Euipo. Dat mag de pret echter niet drukken. Het bedrijf heeft er alles aan gedaan om toch zo dicht mogelijk bij de originele Amiga te blijven. Op de behuizing van de computer staat dan ook geen Amiga 500, maar THEA500. Hierbij is hetzelfde lettertype gebruikt als bij de originele Amiga’s. Het officiële logo is vervangen door een logo dat lijkt op een element van de welbekende ‘boing ball’, de stuiterende bal die werd getoond op het prototype van de eerste Amiga. Het mag dan niet officieel zijn, het misstaat zeker niet op het apparaat en het doet totaal geen afbreuk aan het gemis van de officiële merken en logo’s.

De computer wordt geleverd met een muis, controller en 25 ingebouwde games; dat zijn minder games dan je op een gemiddeld ander miniapparaat vindt. Retro Games Ltd heeft dit afgevangen door het toevoegen van eigen games erg makkelijk te maken, maar daarover later meer.

Hardware

THEA500 Mini is 25 x 17,7 x 7,8cm groot, ruim acht keer kleiner dan de originele Amiga 500. Het apparaatje heeft een single-boardcomputer onder de motorkap met een Allwinner H6-soc. De soc bestaat uit vier Cortex-A53-cores geklokt op maximaal 1,8GHz en een Mali-T720-gpu draaiend op 600MHz. Verder is er 512MB ram en 256MB nandflashgeheugen aan boord. Het opslaggeheugen kan worden uitgebreid via USB-sticks. Op papier is het apparaat redelijk vergelijkbaar met een moderne Raspberry Pi en dus meer dan krachtig genoeg om alle op Amiga 1200 gebaseerde hardware te emuleren. Ten slotte heeft THEA500 Mini drie USB-poorten, een HDMI-poort met een outputresolutie van 720p en een USB-C-poort voor energie.

Het systeem wordt verder geleverd met een optische versie van de Commodore Tank-muis, die de fabrikant Themouse noemt. Deze is een slagje kleiner en lichter dan het origineel en de muisknoppen klikken een stuk soepeler. Omdat dit een standaard optische USB-muis is, werkt deze ook op andere apparaten en als je echt in een nostalgische bui bent, kan je het aanwijsapparaat zelfs gebruiken op je moderne pc.

In de doos zit ook een controller, die door Retro Games Ltd, je raadt het al, Thecontroller wordt genoemd. Deze heeft het uiterlijk van de Amiga CD32-controller en is uitgerust met vier actieknoppen, twee schouderknoppen, een d-pad, een menuknop en een homeknop. Ook deze knoppen voelen een stuk soepeler aan dan die van de originele controller, waardoor je niet direct naar iets anders hoeft te grijpen. Mocht je dat trouwens toch willen, dan is dat geen enkel probleem. THEA500 Mini is compatibel met een heleboel verschillende controllers, toetsenborden en muizen, waardoor de kans zeer groot is dat jouw favoriete controller direct wordt gedetecteerd door het apparaat. Elke controller en muis die wij aansloten op de computer, werkte feilloos, van de gangbare PlayStation-, Xbox- en Switch Pro-controllers tot obscure arcadesticks en mediacenter-remote-toetsenbord-muiscombinaties. Het toetsenbord op de computer is alleen voor de sier en werkt dus niet, de knoppen zijn niet in te drukken. De meegeleverde controller kan net als de muis ook worden gebruikt op andere apparaten. In de doos vind je verder een USB-C-naar-USB-A-kabel en HDMI-kabel, allemaal in dezelfde kleur als de behuizing van THEA500 Mini. Een adapter wordt niet meegeleverd, maar de gemiddelde (oudere) smartphonelader (5V, 1A) volstaat om het apparaat van voldoende energie te voorzien.

Retro Games Ltd heeft behoorlijk wat aandacht besteed aan het uiterlijk van THEA500 Mini. Het apparaat is goed geschaald en de toetsen op het toetsenbord zien eruit alsof de letters er net zo goed op zijn gedrukt als bij het origineel. Het power- en drive-ledje lichten netjes op en er is zelfs een optie om het drive-ledje te laten knipperen tijdens het lezen van de virtuele drive en de status van het audiofilter weer te geven, net als op een echte Amiga, een mooi detail.

Software en games

Als je THEA500 Mini voor het eerst start, word je meteen begroet met een grafische userinterface die erg doet denken aan het aloude Workbench, het besturingssysteem van de Amiga. Een van de eerste vragen die het systeem je stelt, is of je het apparaat wilt instellen op 50 of 60Hz. Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent direct te kiezen voor 60Hz, is het misschien verstandiger in dit geval te kiezen voor 50Hz. De Amiga was namelijk een stuk populairder in Europa en de meeste games en applicaties zijn dan ook gemaakt met de in Europa gangbare refreshrate in het achterhoofd. Retro Games Ltd zegt dat het apparaat verschillende optimalisaties toepast om alles te interpoleren naar 60Hz als er voor deze optie wordt gekozen, maar toch raadt het bedrijf aan om alleen te kiezen voor 60Hz als je monitor of tv 50Hz niet ondersteunt.

Na het instellen van het apparaat word je direct getrakteerd op een carrousel, waarin je kan kiezen welke game je wilt starten. Zoals wij eerder schreven is THEA500 Mini voorzien van 25 spellen, namelijk: Alien Breed 3D, Alien Breed: Special Edition ’92, Another World, Arcade Pool, ATR: All Terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, California Games, The Chaos Engine, Dragons Breath, F-16 Combat Pilot, Kick Off 2, The Lost Patrol, Paradroid 90, Pinball Dreams, Project-X: Special Edition ’93, Qwak, Simon the Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, Stunt Car Racer, Super Cars II, Titus the Fox, Worms: The Director’s Cut en Zool.

Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het aanbod nogal aan de magere kant. Niet alleen is de hoeveelheid games in vergelijking met veel andere miniuitvoeringen van (spel)computers aan de lage kant, ook zitten er niet zoveel iconische games tussen die de Amiga echt definieerde. Daarnaast zijn de meeste games niet echt Amiga-exclusives en sommige van die games komen op andere platformen beter tot hun recht. The Director’s Cut van Worms mist in tegenstelling tot de pc-versie de verschillende muziekjes en humoristische filmpjes. Ook mist een deel van de games het introscherm met eventueel bijbehorende muziekjes. Bovendien vragen we ons af waarom er wel gekozen kon worden voor The Director's Cut van Worms, maar niet voor de uitgebreide versie van Simon The Sorcerer. De CD32-versie heeft meer animaties en spraak. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar omdat THEA500 Mini met 129 euro een van de duurdere minicomputers is, zijn zulke foutjes wel een minpunt.

De pijn van het gemis van iconische titels kan gelukkig enigszins worden verzacht. THEA500 Mini geeft je namelijk de mogelijkheid makkelijk games te laten toevoegen. Sterker nog, de fabrikant promoot het zelfs. In tegenstelling tot veel andere miniapparaten hoeft de trukendoos daarvoor niet te worden geopend. Het bedrijf legt in de handleiding uit hoe extra games kunnen worden toegevoegd. Dit is slechts een kwestie van het downloaden en uitpakken van de WHDLoad-package op een USB-stick en het kopiëren van de WHD-images op dezelfde stick. Steek deze in THEA500 Mini en er verschijnt automatisch een extra icoontje met de afbeelding van een USB-stick. Als je deze optie selecteert, verschijnt een selectiescherm waarin je de desbetreffende image kunt selecteren, configureren en openen. Let wel op dat je deze games in je bezit moet hebben, omdat je anders afwijkt van het legale pad, iets waar het bedrijf ook voor waarschuwt in de handleiding. Als je toch aan de slag gaat met het toevoegen van extra games, kun je ook meteen de gratis game Citadel downloaden en op je stick plaatsen. Retro Games Ltd biedt deze game aan op hun website en het lijkt erop dat er in de toekomst nog meer gratis games zullen worden aangeboden.

Retro Games Ltd heeft kosten noch moeite gespaard om de emulatie zo accuraat mogelijk te maken en het gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken om alle games te kunnen spelen en de opties van deze games te kunnen aanpassen. Het bedrijf heeft hiervoor gebruikgemaakt van Amiberry, een aangepaste versie van UAE die is geoptimaliseerd voor ARM-processoren. Verder is Retro Games Ltd in zee gegaan met Cloanto, het bedrijf dat de rechten bezit op de officiële Kickstart-images, Workbench en AmigaOS. Toch zijn Workbench en AmigaOS niet standaard meegeleverd.

Amiga-games staan erom bekend lang niet altijd gebruik te maken van meer dan één knop. Bij veel platformgames resulteert dat in het moeten gebruiken van de d-pad- of joystick-omhoog voor het springen. Dat maakte veel games stukken lastiger te spelen. De meegeleverde games zijn standaard zo ingesteld dat een van de andere knoppen op de controller kan worden gebruikt als springknop. Zelfs games die je zelf toevoegt, worden in sommige gevallen al zo geconfigureerd dat er een dedicated springknop is ingesteld. Dit kan allemaal worden aangepast: de grafische gebruikersinterface geeft je de mogelijkheid alle knoppen op de controller te mappen zoals je wilt en zelfs specifieke knoppen op het toetsenbord te mappen met een van de knoppen op de controller. Dit is vooral handig voor games die zo nu en dan het toetsenbord vereisen: je hoeft dan niet per se een toetsenbord aangesloten te hebben om op een specifieke knop te drukken. Het scheelt ook weer dat je dan niet steeds het virtuele schermtoetsenbord erbij hoeft te halen via de menuknop op je controller.

Naast deze opties biedt de emulator een hoop opties om de weergave van de games te wijzigen. Van een native resolutie tot een beeldvullend plaatje met scanlines en zelfs de mogelijkheid het beeld bij te snijden of te verplaatsen. Daarnaast kan van elke game de voortgang worden opgeslagen in vier slots. Elke game heeft zijn eigen vier slots en zelfs je toegevoegde games hebben vier eigen slots. Ook is het mogelijk je games te voorzien van een rating en de volgorde van de games te wijzigen.

Tijdens het spelen van de meegeleverde spellen liepen wij niet tegen emulatieverschillen aan, behalve dat de laadtijden in sommige gevallen significant korter zijn dan op de originele hardware. Dat zien wij in dit geval als een pluspunt, al is dit wel een eigenschap van WHDLoad en niet zozeer van THEA500 Mini. Als je met eigen games in de weer gaat, zul je in sommige gevallen misschien tegen wat meer verschillen aanlopen. Bepaalde elementen zullen niet even snel reageren als op officiële systemen en soms zul je tegen wat slowdowns of flikkeringen oplopen. Dit heeft echter niets te maken met de gebruikte hardware, maar meer met een emulatie-optie die in- of uitgeschakeld moet worden. Sommige games maken gebruik van een coprocessor of een speciale blitter-instelling. Deze opties kunnen alleen worden ingesteld als de expertmodus wordt ingeschakeld. Retro Games Ltd waarschuwt in de handleiding dat gebruikers alleen met deze opties aan de slag moeten gaan als ze weten wat zij doen en genoeg verstand hebben van de werking van Amiga’s.

In het expertmenu kan worden ingesteld welke blittermodus de emulator moet gebruiken en kan de geheugenconfiguratie worden aangepast. Ook kan de (virtuele) coprocessor worden ingeschakeld en kunnen er andere processor- en video-instellingen worden in- of uitgeschakeld. De kans is klein dat je met deze instellingen aan de slag moet gaan en als je het alleen bij de meegeleverde games houdt, zal je nooit wat te zoeken hebben in deze menu’s. Dit is puur voor de hardcore Amiga-fans die het maximale uit hun systeem willen halen en met specifieke software of games aan de slag willen gaan. Het is mooi dat het bedrijf rekening heeft gehouden met deze enthousiastelingen, en deze opties, die standaard aanwezig zijn in alle UAE-varianten, toegankelijk maakt. We konden dankzij deze opties daadwerkelijk alle games en programma’s die wij probeerden te draaien op het systeem starten en spelen. Zelfs sommige games die eerder problemen gaven op andere emulatoren werkten zeer goed op de computer. Een mooie bijkomstigheid is de compatibiliteit van deze emulator. Het apparaat mag er dan wel uitzien als een Amiga 500, de computer kon ook moeiteloos overweg met Amiga 1200-hardware, zoals de AGA CD-, Commodore CDTV- en CD32-software.

Betekent dit dan dat er echt niks te hacken valt aan dit apparaat? Natuurlijk wel. THEA500 Mini is door Retro Games Ltd op de markt gezet als een echte spelcomputer, maar de Amiga was natuurlijk een homecomputer. Het voor die tijd zeer geavanceerde en krachtige besturingssysteem met bijbehorende grafische userinterface, Workbench, zal je niet vinden op deze miniuitvoering. Ook de WHD-images van dit systeem zullen standaard niet starten. Dit is niet zo gek, want dit systeem moet bestanden wegschrijven op een speciale locatie en het apparaat laat dat niet toe. Je zult de WHDLoader op de USB-stick moeten aanpassen om de installatie van het besturingssysteem goed te kunnen uitvoeren. De community is hier in elk geval al flink mee bezig.

Conclusie

THEA500 Mini is een zeer goede miniuitvoering van de Amiga 500, maar ook veel meer. Het apparaat kan niet alleen overweg met Amiga 500-software, maar met software voor praktisch alle Amiga 1200-uitvoeringen: van de Amiga 1000 tot aan de Commodore CDTV. De emulatieopties zijn zeer uitgebreid en de configuratiemogelijkheden zijn legio. Voor 129 euro krijg je niet zoveel spellen als bij andere minicomputers en de meegeleverde games zijn niet allemaal even iconisch, maar Retro Games Ltd compenseert dat met de mogelijkheid om zelf games toe te voegen, zonder moeilijk te doen. Bovendien is de emulator zo goed voorgeconfigureerd dat zelfs veel van de zelf toegevoegde spellen zonder wijzigingen meteen goed werken met het apparaat, maar dat is natuurlijk vooral te danken aan de voorgeconfigureerde WHD-images.

Aan de hardwarekant zit het ook wel snor. De meegeleverde controller en muis werken goed en het is mogelijk eigen randapparatuur aan te sluiten. De harde kern Amiga-enthousiastelingen kunnen daarnaast hun lol op met het apparaat. De expertmodus geeft ze de mogelijkheid te stoeien met verschillende geheugenconfiguraties, blitterinstellingen en cpu-optimalisaties. Toch vragen wij ons af of de hardcore Amiga-fan hiervoor naar de winkel rent. Het apparaat kost op het moment van schrijven 129 euro en voor dat geld zijn er andere, goedkopere oplossingen die hetzelfde voor elkaar kunnen krijgen. Dat die opties in sommige gevallen meer werk kosten om aan de praat te krijgen, is iets waar de hardcore tweaker zijn hand niet voor omdraait. Daarom denken wij dat THEA500 Mini vooral voor de nostalgische enthousiasteling is die niet al te veel wil rommelen. Je krijgt een mooi pakket, voorzien van alle legale kickstartimages en andere software. Het pakket weet daarnaast precies op alle nostalgische knopjes te drukken en dat is ook wat waard. Als de meegeleverde games je niet bevallen, kun je altijd nog makkelijk zelf je favorieten toevoegen, mits je de originelen in je bezit hebt natuurlijk.

Reacties (230)

Wijzig sortering
3 woorden: Leisure Suit Larry
Cannon Fodder _/-\o_
Eerlijk gezegd vond ik dat toentertijd meer een PC game, iig niet echt een Amiga klassieker.
Dat was de kracht van de Sierra tooling - het was niet aan een systeem gebonden. Het was niet een PC game, niet een Apple II game, niet een Amiga game... het was een Sierra AGI game.
F/A-18 Interceptor
Was dat met die bel in de theme song? Of was dat F16 fighting falcon. Ik was echt een flight sim fan destijds.
Die had inderdaad de bel in de theme song. Kun je wel terugvinden op Youtube.
Inderdaad. Met Wings was het een mooie begintijd van (combat) flight sims.

En voor "Birds of Prey" heb ik nog een adapter gesoldeerd, om een analoge PC-joystick (Spectravideo QS-113) op de Amiga te kunnen gebruiken. :D
Klopt ... The gong die een complete Top Gun sfeer gaf.
Turrican, Shadow of the Beast, Lemmings, Superfrog, Populous, SWIV, Syndicate, Monkey Island, ...

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 13 april 2022 12:12]

Choplifter is nooit uitgekomen op de Amiga.
Klopt. Alternatief is Apocalypse
Marble Madness
Bedoel je niet toevallig "Apocalypse"?
Barbarian!

"Prepare to die!"
Frantic Freddy
Niemand daar bij Tweakers die een beetje een presentabele A500 had?
De een nog geler dan de ander :o Niemand was nog voor een retrobright-behandeling gegaan. Aan de andere kant vonden we dit uiteindelijk wel een mooi contrast hebben O-)
Commodore had goud in handen met de A500 en het betreffende lean&mean AmigaOS.
Helaas hebben ze geen cent meer in geïnvesteerd: alle opbrengsten werden geïnventariseerd in de PC op advies van Bill Gates.
De 7 jaar jongere A1200 was mislukt door een veel te dure 2.5" harddisk en had bijna niets extra's te bieden tov de A500/A1000. Na 7 jaar hoor je 16x meer te kunnen leveren.

De A4000 was al helemaal onbetaalbaar.
Het einde van de 680x0 processor reeks was de laatste doodsteek.
Goede herinneringen aan Denise, Paula de Copper, de Blitter en de makkelijke 68000 assembler. Laten we dat niet verpesten door een of andere simulator dat 2 GHz nodig heeft om een computer van 8mhz en 2mb geheugen te simuleren.
Volgens mij is dat niet helemaal hoe het gegaan is. De 2.5 inch hd was destijds geen slimme zet, want die waren idd een stuk duurder als de 3.5 inch modellen. Maar ja, de A1200 was gewoon fysiek te klein.

De problemen van Commodore begonen al veel eerder. Uiteindelijk ging de ontwikkeling te langzaam, waren de productiekosten te hoog en was de 680x0 van Motorola niet competatief genoeg.
De A1200 kwam een jaar te laat, evenals de CD32 en de A600 - dat was natuurlijk gewoon een domme zet.

Daarna stapelde de problemen zich verder op - bewegen richting de PC markt was meer een laatste stuiptrekking. Het kwaad was al lang geschiet.

Als men een jaar eerder met de A1200/CD32 was geweest, hadden ze een kans gehad. Maar het zou altijd een moeilijke strijd zijn geworden vs Apple, PC en Consoles.
De essentie van Commodore was dat ze zelf chips maakten. Het hele bedrijf was ingericht om de overhead van het maken van een chip zo klein mogelijk te maken: De ontwerpers van de computers hoefden maar de gang over om met de chipontwerpers te kunnen praten en als die de trap naar beneden afliepen stonden ze midden in de fab waar ze direct met de productiemensen konden spreken.

Commodore 64 ontworpen in 9 maanden. Commodore 128 in 6 maanden. De Amiga was nadat het team van Jay Miner overliep ook in minder dan een jaar op de markt. Dat kon alleen Commdore.

Maar wat begin jaren '80 een voordeel was, werd langzaamaan een nadeel: Chips werden steeds complexer, je had grotere schaalgrootte nodig. Chipfabrikanten konden in nieuwe fabs investeren, Commodore kon zich dat niet veroorloven en kon alleen lichte procesupgrades uitvoeren. Dat uitte zich bij de Amiga al dat de processor bij Motorola gekocht werd. De Amiga 1200 was een dappere poging het tij te keren met een nieuwe chipset. De videochip kon niet meer in de eigen chipfabriek gemaakt worden en werd aan HP uitbesteed.

Uiteindelijk moest dit een keer spaaklopen. Commodore had zich op zijn minst moeten omvormen naar een fabloze chipfabrikant en in de huidige wereld moet je enorm groot zijn om überhaupt je eigen chips nog te ontwerpen, eigenlijk doet alleen Apple dat tegenwoordig nog.
Plus dat de 'chairman of the board' Irving Gould een gat in zijn hand had. Die rekende zichzelf een jaarsalaris toe dat aanzienlijk hoger was dan de hoogste baas van IBM. En toen Jack Tramiel daar wat van zei, werd 'm de deur gewezen. Ach, de hele geschiedenis van Commodore is, in mijn ogen, dat het vooral techneuten waren die lekker allerlei computers in elkaar aan het zetten waren, zonder zich te bekommeren of ze ook verkoopbaar waren. Neem de C16 / Plus4 en de C128 - terwijl op de achtergrond hard gewerkt werd aan de Amiga werden dit soort nonsens machines op de markt gebracht. Een plan? Welk plan?
Tja, Commodore heeft een aantal domme beslissingen gemaakt; men had zich meer moeten focussen op de A1200 & de A600. De CD32 was bij voorbaat een flop, aangezien Sega & Nintendo de gameconsole-markt allang veroverd hadden. Voor mijn gevoel was de CD32 toentertijd de doodsteek voor Commodore. Zeer jammer, aangezien Commodore zeer revolutionaire computers op de markt bracht, maar door slechte marketing & verkeerde beslissingen zijn ze failliet gegaan. Echt zonde, want Amiga's waren veruit superieur tov. PC's & Apples.
De 600 was juist een flop, die voegde niks toe en was in feite een A500+ (waarvan ik er nog één heb liggen) zonder numeriek toetsenbord. De CD32 had tenminste nog als feature dat het de eerste 32 bit console was, hij kwam alleen te laat.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 13 april 2022 11:54]

Beide kwamen te laat, evenals de A1200. Het meeste plezier heb ik beleefd aan de A500 en iets minder aan de A1200. Op de A1200 draaide ik voornamelijk mooie grafische Demo's en in mindere mate games. Op beide heb ik overigens veel plezier beleefd met OctaMed, waarmee je fantastische House en Techno kon maken.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 13 april 2022 13:11]

Nee, niet octamed, protracker for life :)
Nintendo is niet groot geworden omdat hun hardware nu zo revolutionair was ze hadden gewoon een stel iconische games.
Ik denk dat de ruimte op de markt ook veel te klein was, Home Computers zoals de C64/A500/MSX/AtariST/etc. stonden tussen de consoles en de (werk) PCs in. Iets als een Amiga (2000+) werden alleen in heel specifieke studios gebruikt voor computer visuals (Babylon 5) of computer muziek. Ik heb in die periode nooit een C64/A500/MSX/AtariST/etc. bij een bedrijf gezien. Dat waren Macs (in de druk industrie), terminals voor mainframes of DOS/Windows/OS2/etc. machines.

Je kon op een gegeven moment zelfs een uitbreidingskaart in je A500 steken om zo er ook x86 PC software op te kunnen draaien.

Het is niet alleen Commodore/Amiga die niet verder is gegaan in die periode, maar ook Atari, MSX, Sinclaire en zelfs ASCII/Microsoft zijn niet verder gegaan met de MSX... Uiteindelijk is men of de Console kant of de PC kant op gegaan.
De killerfeature van de Amiga voor professioneel gebruik was dat de videochip kon werken met extern gegenereerde sync-signalen. Geen andere goed verkrijgbare computer kon dat. Externe syncsignalen betekent dat je het beeld van computer heel goed kunt mengen met het beeld van andere videobronnen en dat betekende dat de Amiga ideaal was om grafische overlays te maken bovenop televisiebeeld.
Ik heb bij een lokale omroep veel met de A2000 gewerkt, voornamelijk voor de kabelkrant (ja dat was toen een dingetje, voordat internet kwam).
Mijn A4000's (2 stuks) zijn die van het Leidsch Dagblad.
Scala dongle, originele HD er in en het nieuws van moment van uitschakelen staat op de monitor :)
Eentje is origineel (wel gerecapped), de andere is wat uitgebreid (en recap)
Ah ja , een 3,5 HDD in de 1200. :)
Met wat creatief knutselwerk paste dat nog net.
Later verkochten sommige winkels ook aangepaste 1200's met een 3,5 HDD erin.

[Reactie gewijzigd door The_Doman op 13 april 2022 09:27]

Had Bill Gates daar serieus wat mee te maken? Kan ik me niet herinneren. Wel dat met name de Amerikaanse tak van Commodore vol zat met schreeuwerige managers met weinig visie, machtsstrijd en onderlinge ruzies. Bij Commodore NL gaven ze ook gewoon toe dat ze de pc divisie in stand hielden met de winst op de Amiga.
Commodore had een licentie op Basic van Microsoft.
AmigaBasic is zelfs geschreven door Microsoft.
De opbrengst van de Amiga is geïnvesteerd in de PC tak van Commodore.
Immers Gates zei: de toekomst zit in de PC.
Vandaar dat weinig geïnvesteerd is in de Amiga.
Die PC's hadden echter niets in te brengen tegen de 100 merken met goedkope PC clones van die tijd.
De A1200 en die CD32 kwam nadat duidelijk was dat de PC-tak het niet ging worden.
Maar niet investeren= ouwe wijn in nieuwe zakken.
Ik dacht zelfs dat MSX door Bill Gates was bedacht?
Ik dacht zelfs dat MSX door Bill Gates was bedacht?
Nee. Verschil tussen MSX en Commodore was dat MSX een standaard is en Microsoft hiervoor de software heeft geschreven. BIOS, Basic en het besturingssysteem. MSX is bedacht door een Japanner en uitgegeven door ASCII Corporation. Het moest een concurrent zijn van de veel duurdere PC. MSX1 moest concurreren met de C64 en de MSX2 met Amiga.

[Reactie gewijzigd door IJsbreker op 15 april 2022 11:46]

Dat Bill Gates er tussen zat heb ik ook nooit gelezen. Commodore had een zakelijke relatie met Microsoft vanwege BASIC, maar wat ik er van lees waren ze bij Commodore ziedend op Bill Gates vanwege de "WAIT 6502,1"-grap die hij had uitgehaald en hij zal dan ook geen grote invloed gehad hebben.

Wel was er op een bepaald moment directeur, Rattigan, die een focus op de professionele markt had. De homecomputers C64 en A500 werden een beetje aan hun lot over gelaten en er kwamen de Amiga 2500 en 3000 die hogere resoluties aankonden, totaal onbeduidend voor de thuismarkt, maar in de professionele markt was daar vraag naar. In dat licht kan ik me voorstellen dat ook de PC-tak in die jaren belangrijk was, maar zoals ik elders schrijf was het vooral de Duitse dochter die daarin investeerde, de Amerikaanse ingenieurs hebben nooit PC's ontworpen.

Over de laatste president-directeur, Mehdi Ali, zijn de geschiedenisboeken snoeihard en hij heeft het bedrijf ook beslist te gronde geholpen. Waar hij evenwel goed zay was dat Commodore nog altijd sterk was op het gebied van spelamusement en dan vooral in Europa. Hij wilde daar nieuwe producten lanceren met bestaande technologie. De verbeterde chipset van de A1200 schijnt er gekomen te zijn ondanks en niet dankzij Ali, die juist bezuinigde op de ontwerpdivisie. Maar ontwerper Dave Haynie beet door en wist de nieuwe chipset in productie te krijgen.

Dat was ook zo'n beetje het moment dat de PC-business verliesgevend aan het worden was vanwege de prijzenslag die uitbrak.
Investeren in de PC markt kwam pas veel later, toen het schip al hard op weg naar de bodem was. Helaas zijn er een aantal grote missers gemaakt want ze hadden inderdaad goud i handen.

De A1200 was op zich prima. AGA chipset was destijds natuurlijk ongeevenaard maar hij kwam gewoon te laat. Hij had 4 jaar na de A500 uit moeten komen maar dat werd dus bijna 6 jaar.

En de A4000 was erg duur maar was ook voornamelijk bedoeld voor video editing companies. En daar waren de budgetten ruim genoeg. Sterker nog, de A4000 was een super goedkoop alternatief voor de bestaande video editing stations van die tijd. Maar die niche was niet genoeg om de Amiga te redden. En later werd ook deze niche natuurlijk voorbij gestoomd door de PC.
Wat ik er van begrijp is dat de PC-markt helemaal geen strategische beslissing was, maar vooral het gevolg van het feit dat de dochterbedrijven redelijke autonomie hadden. Commodore had een redelijk groot ontwerpteam in Duitsland zitten en Commodore Duitsland hield zich meer met de zakelijke markt bezig dan de rest van het bedrijf. In de zakelijke markt was de PC koning en dus richtte het Duitse ontwerpteam zich op het ontwerpen van PC's. Gegeven dat er PC's waren, werden ook in andere delen van de wereld PC's verkocht. Commodore was helemaal niet slecht in PC's en had een behoorlijk marktaandeel, maar het feit dat in de jaren '90 een prijzenslag uitbrak, maakte ook de PC-business verliesgevend.
En dan vergeet je verdorie Agnus (later Fat Agnus) als naam te noemen. De grote baas die de copper en de blitter regelde. ;)
Daar zat me een moederbord in die a4000 of 3000 en was zijn tijd ver vooruit, verder kon je nog een rekenprocessor erin plaatsen optioneel.Verder heb ik vroeger met een familid veel op de amiga 500 gespeelt
en veel plezier er aan gehad.Een vriend van mij had de amiga 3000 die idd onbetaalbaar was, die kosten in die tijd zo een 3000 of 4000 euro per computer.Maarja als je vandaag de dag iets goeds wilt hebben ben je ongeveer hetzelfde kwijt, want dan heb je ook een top model.
Amiga 500 :699 us dollars.$

https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_500

https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_3000

amiga 3000 dus 3379,00 us dollars.introductie prijs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_4000

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 14 april 2022 14:24]

Ik heb de A500 mini nu ook een aantal dagen en ben er zeer zoet mee. De standaard spelcatalogus had wel beter gekunt, heb gelijk de volgende games er op gezet:
  • Alle Lemmings
  • Flashback
  • Monkey Island
  • Agony
  • Klax
  • Gods
  • Theme park
Zeker een aanrader :) . En bij de C64 mini hebben ze lang ondersteuning gegeven dus hopelijk doen ze dat bij de A500 mini ook.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 13 april 2022 09:49]

Gods ja! Dat muziekje….into, the wonderfull…
Ik weet nog dat ik in shadow of the beast (2 geloof ik) graag dood ging (was vrij makkelijk) vanwege de prachtige outro muziek.
Je bedoelt die geweldige, snijdende gitaar solo? Volgens mij was dat deel drie.. ;)
Precies die ja, al was het een sample, ik viel echt van mijn stoel destijds.
Was inderdaad wel tof. Komt maar weinig voor dat ik af gaan of game over zien verschijnen niet irritant vind, en dit was één van de uitzonderingen. Ook best bijzonder hoe goed dit klonk, en overigens nog steeds klinkt, als je nagaat hoe beperkt die diskettes waren. Sommige ontwikkelaars konden er echt heel veel uit krijgen, zoals The Bitmap Brothers en Sensible Software. Ik heb nog steeds de song van Cannon Fodder in mijn hoofd... ;)
Nice, mijn avatar hier is gemaakt door Stoo Cambridge, de artiest van Cannon Fodder. Jaja, nostalie verkoopt tegenwoordig. :)
Sowieso, toch? Nagenoeg alle "Mini's" die de laatste jaren zijn uitgebracht gingen als een malle over de toonbank. Zelf heb ik de NES, SNES, Megadrive en de Neo Geo Mini gekocht, dus ik ben er ook "ingetrapt", maar dan wel bij mijn volle bewustzijn... ;)
Oh zeker, ik doe het met mijn volle verstand hoor. haha Het is heerlijk dat het nog eens langs komt allemaal, inclusief prachtige oplossingen voor de echte oude machines ook.
Ja, die zijn er gelukkig meer dan voldoende. Mocht je mijn posts daarover overigens nog niet hebben gezien, dan bij deze. Staan nog een paar handige apparaatjes in vermeld voor mensen met een moderne TV...

https://tweakers.net/revi...ction=17393784#r_17393784

https://tweakers.net/revi...ction=17394220#r_17394220
Oh super! Hartstikke bedankt, ga er meteen eens grasduinen. :)
https://www.youtube.com/watch?v=UnIlSgBrbRM

Voor de jongere generatie(s): Dit was in de tijd dat de enige 'speech' die een PC kon genereren onverstaanbaar gekraak was waar je moest weten wat er gezegd moest worden om er iets van te kunnen maken. En ondertussen kon de Amiga dit: https://www.youtube.com/watch?v=ssK7zHQPfUE

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 13 april 2022 12:10]

Eerlijk gezegd vind ik de standaard spelcatalogus zeer goed te noemen. Vooral Project X, Speedball & Pinball Dreams zijn mijn grote favorieten. En het feit dat je zeer gemakkelijk games erop kan zetten, vind ik een zeer grote pre!
Project X was mijn grootste frustratie op de Amiga 500. Slechts een paar keer het derde level gehaald, zodra je dood ging kon je opnieuw beginnen omdat je niets meer kon slopen wanneer je wat powerups kwijtraakte. En meestal ging ik wel dood op de tweede boss.
Daarvoor had je toentertijd de Action Replay ;-) Soms ff de game vertragen als het te moeilijk werd.
van de c64 mini wil ik wel graag de maxi uitvoering hebben.
Heb zelf nog wel een c 64 staan in doos maar niet in gebruik meer alleen verzamelwaardig.
de c 64 wil ik net als de mini amiga wel degelijk gaan gebruiken
De C64 mini wordt nog steeds ondersteund. Door de tijd heen is er daar veel geupdate en uitgebreid waarbij ook compleet nieuwe features beschikbaar zijn gekomen. Ik verwacht bij de A500 mini dezelfde ondersteuning.
Als iemand die in z'n tienerjaren uren en uren achter een Amiga 4000-030 doorgebracht heeft, ben ik het niet eens met deze uitspraak:
De pijn van het gemis van iconische titels kan gelukkig enigszins worden verzacht.
Another World niet iconisch?
Worms niet iconisch?
Project X niet iconisch?
Speedball 2 niet iconisch? (ik kan nog steeds denken aan "Ice cream, ice cream!" en grijnzen)

Natuurlijk ontbreekt er nogal het nodige aan de games selectie (en uit nostalgische overweging zou toevoegen van DPaint ook wel heel leuk zijn) maar om nou te stellen dat er geen iconische games tussen zitten??
Ik denk eerder dat ze doelen op Giana Sisters, Battle Squadron, Midnight Resistance, North & South en dergelijke. Met zoveel iconische titels in de catalogus hebben ze voor in totaal 25 games zeker niet allemaal toppers gekozen.
Nee het is meer een breed assortiment van verschillende genres. Zelfs een flightsim, dat vind ik persoonlijk een dubieuze keuze want dat is wel heel erg niche en ik denk niet dat liefhebbers van flightsims nog echt zitten te wachten op een titel waar alles uit de typische vlakke Amiga 3D graphics bestaat. En ik denk dat het ook te maken heeft met wat ze nog legaal konden licenseren. Daarom zitten er naar ratio veel games van Team 17 bij - die bestaan nog dus dat is makkelijk onderhandelen.

Maar dat maakt me allemaal vrij weinig uit eigenlijk aangezien je games kunt sideloaden en er zijn al genoeg projecten gaande om de boel nog verder open te breken. Alle iconische ontbrekende games daar is wel een whdload versie van te vinden.
Ja, licenties is altijd wel een ding, helaas. Maar even goed is het aanbod qua grote titels, en er kon LETTERLIJK gekozen worden uit duizenden games, toch wel enigszins matig. Gezien Worms erop staat, hadden ze er net zo goed alle Team17 games erop kunnen zetten, in plaats van Stunt Car Racer, of die andere titels die ik noemde.

Wat side loaden betreft: wel handig, natuurlijk, maar voor zover ik nu kan zien, is dat qua interface wel heel erg basic, en ik ben inmiddels de andere mini systemen gewend, waar de toegevoegde titels gewoon onderdeel worden van het keuze menu, inclusief afbeeldingen en dergelijke, dus dat ziet er toch wat gelikter uit. Maar goed, zoals ik ook al in mijn allereerste post in deze thread zei, heb ik inmiddels al mijn Raspberry Pi400 omgevormd tot een volledig functionele A4000, dus voor mij heeft The A500 niet zoveel meerwaarde meer.

Ik zou wel die muis en die joypad willen hebben, maar wellicht zijn die in de toekomst nog wel een keertje los verkrijgbaar... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 14 april 2022 09:01]

Daarom zitten er naar ratio veel games van Team 17 bij - die bestaan nog dus dat is makkelijk onderhandelen.
Zo mis ik dan weer de games van wellicht de beste game studio in de A500 tijden, Psygnosis.
Later gekocht door Sony, wellicht hebben ze daar niet goed mee kunnen onderhandelen, of simpelweg te duur.
Dat is jouw mening en heeft te maken met smaak.
Ik vind de lijst met games ook zeker niet bijzonder en ik ben een Amiga gebruiker vanaf zo'n beetje het eerste uur.
De games die je op noemt vind ik niet iconisch, zeker niet.
Waren voor mij geen game changers. Games zoals Rick Dangerous, Turrican (1+2), Beast, F18 interceptor, Testdrive en zo kan ik verder gaan zijn voor mij (en vele anderen) ook Iconisch.

Speedball 2 vind ik uit jouw rijtje wel de moeite waard, de rest absoluut niet.
Kortom, het is maar wie je het vraagt.

Denk dat de stelling " te weinig iconische games". JUIST is... Het zijn er te weinig.
Tevens is het toevoegen van games niet mogelijk in het ADF formaat, juist het formaat wat erg populair is en mijn inziens een gemiste kans is.
Ze bedoelen niet dat er geen iconische games opstaan, ze bedoelen dat er enkele iconische titels missen.

De zin die jij hebt geciteerd kan je op meerdere manieren interpreteren.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 13 april 2022 11:50]

Ok, fair point, maar dan had er iets moeten staan van "het gemis van een aantal specifieke iconische titels" / "het gemis van bepaalde iconische titels zoals Beast, Lotus Turbo Challenge, Lemmings, etc." o.i.d.
de Turrican series niet te vergeten, vanwege het spel maar ook de muziek.

oh en als DPaint waarom dan geen demo's? Spaceballs, etc.
er is toevallig dit weekend Revision 2022 aan de gang met o.a. een Amiga demo competitie
in de invitation video demo komt de Amiga ook voor:
https://www.youtube.com/watch?v=ezdcJHpAFSA&t=112s

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 13 april 2022 21:11]

Voor degenen die deze tijd gemist hebben of die een nostalgische trip willen: The 8-Bit Guy heeft een leuke documentaireserie over Commodore, waaronder de Amiga. Hij heeft ook een video over de A500 Mini.
De originele Jim Butterfield Commodore 64 Training Tape is ook wel grappig om eens te bekijken.
Och, geweldig!! Als Amiga 500 gebruiker had ik in 1988 of 1989 by far de beste computer in mijn vriendenkring. Al speelde ik bijna geen spelletjes, spellen als Defender of the crown waren zo goed dat je ze soms toch speelde. Verder was het prima bruikbaar voor normale applicaties. Enige nadeel was de 50 Hz refresh rate van de monitor. Na een avond met de A500 had ik hoofdpijn. Pas in 1994 overgestapt op een PC met WfW3.1. Pas toen was dat een redelijk alternatief
Wat ik me vooral nog herinner was de kopieer dagen (later lanparty's lol) waarbij je de hele dag bezig was van andere mensen te lenen en kopiëren van games.

Hier (Enschede) was het vooral op speeltuinen, werd ik s'morgens gebracht met dozen vol amiga spullen en s'avonds kapot weer naar huis haha
Zeer herkenbaar voor me alleen ging ik naar Den Bosch. Op alle schermen zag je Xcopy overuren draaien haha. Prachtig.
Was zeer actief in Den Bosch. Mocht er altijd gratis naar binnen want mijn diskette-kisten (voor zowel C64 als Amiga) waren altijd rijkelijk gevuld met de nieuwste zaken. Toegegeven, dat was op de C64 wel makkelijker, op een gegeven moment kwamen er in Den Bosch voor de Amiga veel mensen binnen die via BBS verkregen materiaal begonnen te verspreiden en daar kon ik moeilijk tegenop met mijn via de post verkregen materiaal.

XCopy was inderdaad harstikke populair op de Amiga. Dolphin Dos op de C64, 2 drives langs elkaar en met beide handen klaar zitten om de disks om te wisselen...dat is "muscle-memory".

Andere tijden. :)
Is Oss op een copyparty totdat de software politie binnen viel en de party 'gebust' werd.
Ben de roms al aan het downloaden haha

Ben gelukkig snel jarig :p
Oh wat super om een artikel over de Amiga op Tweakers te zien! :) Ben zelf via de C16 van mijn opa (heb ik nog steeds), naar de A500 en A1200 (heb ik ook nog) gegaan. Recent zelfs helemaal op laten knappen. Programmeren via Amos Professional en de eerste stappen zetten bij BBS naar Internet, wat een top tijd was dat. Uiteindelijk tot 1998 gebruikt voor school en studie.
Helemaal herkenbaar op de A1200 na waar ik helaas geen geld voor had. Ik ging van de C64 die we van oma hadden gekregen naar de A500. (maandenlang plantjes poten bij de boer)

GE-WEL-DIGE tijd. Wat koester ik de Amiga in mijn hart. :)
Prachtig, ik had het wellicht toch leuker gevonden als ik ook met de C64 begonnen was. En ik was duidelijk geinteresseerd in programmeren en had zelfs een eigen bedrijfsnaam bedacht in 1995, verdorie niet door gepakt. haha Daarna de wetenschap in en nu alsnog een poging professioneel te programmeren. Wel hele andere tijd, toen kon je nog goed verdienen in je eentje op de slaapkamer.
Ben begonnen met leren programmeren in C op een Amiga 1000. Je kon direct gebruik maken van de headers in het OS. Ben benieuwd of dat op deze versie ook nog mogelijk is.
Waarschijnlijk wel want het is gewoon een ge-emuleerde Amiga.
Typisch dat sommige mensen dit prijzig vinden, aangezien je veel waar voor je geld krijgt; het wordt zeer compleet geleverd, met muis en game controller, bovendien worden er zeer goede games al standaard meegeleverd. Ik vind het persoonlijk veel waar voor je geld en ik voorzie dan ook een leuk verjaardagscadeau voor mijzelf :)
Als oud amiga fanboy - ik vind het goedkoop. Fantastisch om oude tijden opnieuw te beleven en dat alles out of the box werkt. Staat bij mij ook op mijn verjaardagslijstje.
Ja, vooral het zeer geslaagde design & het gemak spreken mij zeer aan. Ik heb een Raspberry Pi 3B waarop ik Amiga's emuleer, maar dit is vele malen leuker!
Op zich is het ook niet een extreem hoge prijs, maar vergeleken met wat je bij of op andere mini systemen kreeg, is het aanbod toch magerder. Dat is ook waarom het als duurder wordt gezien, maar ik denk niet per sé te duur op zich.
Ik schrik hier ook niet echt van. Het is de prijs van 2 full-price games, dat is niet zo gek toch?
dan hoop ik dat je snel jarig bent.
hier in hongarije is hij al op de meeste plekken uitverkocht.
ik moest er ruim 2 uur voor rijden.
weet niet hoe het in nl is maar iets zegt me dat je haast moet maken
Nog een paar maandjes, vooralsnog is die hier in NL volop verkrijgbaar, desnoods bestel ik hem terzijnertijd in Duitsland, aangezien die daar ook volop verkrijgbaar zal zijn, gezien de grote populariteit die de Amiga daar genoot.
Het zal hem ook wel voor een deel zitten in het feit dat je commercieele kickstart roms nodig hebt om een emulator te kunnen gebruiken. Cloanto die de roms in eigendom heeft verdient waarschijnlijk wel een leuk percentage voor iedere verkochte mini.
Ik heb de Amiga 500, 1200, 3000 en 4000 allemaal in bezit gehad. Die laatste twee kocht ik goedkoop tweedehands en hadden allebei een hardwarefout, waardoor ik ze helaas niet stabiel aan de praat kreeg.
Heb uiteindelijk de Amiga 1200 nog in een towercase gebouwd en heb deze nog lang na het faillissement van Commodore en alle welwillende kopers van het merk daarna gebruikt. Switchte pas lang nadat Windows 98 uitgekomen was over op de pc. Ik snapte niet waarom mensen zo'n crappy 386 of 486 pc in huis wilde halen als mijn Amiga qua geluid en graphics al jaren vóór lag.

Amiga was een computer die je out-of-the-box uitnodigde om creatief te zijn, heel anders dan de pc's van indertijd.
Je nam een 8-bit sampler en Protracker en je maakte elke house-hit van dat moment zonder problemen na. Voeg daar Deluxe Paint, Imagine en Videotracker aan toe en je maakte coole demo's, die via Public Domain Library's werden verspreid en dan zó maar op de redacties van Amiga bladen als CU Amiga en Amiga Format terecht kwamen en in het blad besproken werden.
Alle oude (volledige) versies van software die via die bladen werden verspreid, met de nodige tutorials die in de maanden daarna in de bladen werden gepubliceerd waren zeer leerzaam en maakte dat je zonder veel geld te besteden toch nuttige software kon gebruiken.
Een taak die open source/libre software en internet gelukkig heeft overgenomen.

En dan natuurlijk alle diskettebakken met, al-dan-niet legaal verkregen O-) , spelletjes...
Deze A500mini staat al in bestelling. :)
Ik krijg nooit genoeg van deze verhalen / herkenning. Gouden tijd!
De Amiga nodigde inderdaad uit tot creativiteit en spel (niet enkel games maar ook met plezier leren). De bijzondere graphics en sound geven de machine een bijzonder karakter. Met veel vindingrijkheid en trucs werd er nog een hoop geperst uit de Amiga architectuur maar zo rond 1990/1 was dit reeds achterhaald en dus echt niet meer zo jaren voor lag zoals jij schrijft. De 'crappy' 386 en 486 pc's begonnen de Amiga links en rechts in te halen. Door de CPU kracht van Intel/AMD i.c.m. steeds snellere (S-)VGA kaarten en met de komst van de Gravis Ultrasound in 1992 was de Amiga op geen enkel gebied meer de superieure machine. Enkel door de relatief lage prijs van de Amiga 1200 bleef de Amiga enigszins meedoen om rond 94/95 helaas te eindigen zonder ooit een echt goede comeback te hebben gemaakt. Deze mini is wel een mooie stap back to the future that was here.....
Toegegeven, ik heb misschien een tijdje in 'ignorance-mode' gestaan en "jaren voor" waren misschien grote woorden ;) , maar ik heb nog jaren prima mee kunnen komen en had geen reden om naar een pc te kijken.
Maar goed, uiteindelijk toch een pc gekocht en heb het nog lange tijd jammer gevonden dat de diverse doorstarts van de Amiga niet van de grond kwamen en het succes terugbrachten die de Amiga ooit had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee