/edit 4-2008
Foto's toegevoegd van de kast.
Voor de gear moet je hier zijn.
/edit 11-5-2008
Was niet de bedoeling dat de datum ge-update werd. Maar zeer kleine wijzigingen:
• Verwijzingen naar andere reviews
• Systeem update naar laatste aanpassingen
• Tekstueel geen wijzigingen!
/edit 1-2-2009
• Updates programmatuur en Hw toegevoegd
• Kleine tekstuele toevoegingen links en rechts
• Tekstueel taalfoutjes verwijderd en typo's gecorrigeerd!
• Extra foto en een plaatje (q-connect Asus) toegevoegd
Vlak voor kerst (2006) mijn nieuwe systeem ontvangen met:
Later uitgebreid met:
EERSTE KEER
Een spannende aangelegenheid omdat het de eerste keer was dat ik zelf een systeem bouwde van de grond af aan (heb ik ook geweten

Ik volgde (heel dom) precies de handleiding van Asus zodat je op een gegeven moment weer allerlei dingen uit kon bouwen omdat je er niet meer bij kon komen. Beginnersgekleun....
ALGEMEEN
Goed verpakt, voorzien van een zeer goede handleiding en als toefje op de taart wordt er ook nog een stofdoekje bijgeleverd.
Een zeer fraaie kast waar goed over nagedacht is. De kast ondersteunt ATX en micro ATX. Met 5 interne 5 1/4" bays, 3 externe 5 1/4 en 2 3,5" bays zal dit aan de wensen van de meeste gebruikers voldoen.
De kast wordt geleverd met twee grote koelingen (voor en achter die op het moederbord zijn aan te sluiten). De Window versie van deze kast heeft een kleine koeling in het zijpanel, die jammer genoeg niet intelligent is en dan ook voor het meeste lawaai zorg draagt (waardoor ik hem lang niet zo stil vind als ik had verwacht). Later heb ik de Intake fan (120 mm) vervangen door een Papst 4412 F/2M (120mm, 3p), een echte krachtpatser. Echter ik heb nauwelijks verschil gemerkt in de temperaturen en het geluid (die 90 mm overstemt toch alles en gaat dus echt vervangen worden).
[img=620]KA9SIDFX[/img]
De afwerking is zeer mooi, ik heb mijn handen absoluut niet beschadigd aan de kast, hetgeen ik nog niet eerder gezien had.
SCHROEFLOOS?
Hoewel de kast geleverd wordt als schroefloos, hoop ik niet dat je aan de klus begint zonder schroevendraaier. Je komt dan van de koude kermis thuis. Je zult in ieder geval de voeding erin moeten schroeven, en ook het moederbord wordt met schroefjes vastgezet. De plaat achterop moet ook losgeschroefd worden, omdat het moederbord haar aansluitingen natuurlijk op een andere plaats heeft zitten. Het meegeleverde plaatje van Asus moet er gewoon ingeklemd worden, een wat ongelukkige oplossing m.i. Daarnaast bleek dat mijn videokaart zo'n grote behuizing heeft voor de koeling dat het klemsysteem niet werkt. Dus nu moest je onhandig naast het klemmetje een schroefje erin zien te wurmen. Het Asus moederbord wordt met twee uitbreidingen (2* USB aansluiting en een 1* Firewire aansluiting) geleverd. Die kun je achterop bevestigen in de gleuven. Jammer genoeg passen ze daar niet goed in. Aanvankelijk heb ik de USB kaart (Firewire is niet aangebracht) onder de klem erin gezet. Dit blijkt niet te werken, dus ook deze moest geschroefd worden.
SCHROEFLOOS DEEL
Dat was dan ook allles wat er te schroeven viel. Voor de externe 51/4" bays worden rails bijgeleverd, waardoor je DVD-app. makkelijk te installeren is. De Sweex, de floppy drive en de schijven worden allemaal met een zeer handig clipsyteem vastgezet. Spul op zijn plaats duwen clip erop, kwartslag draaien en klaar is kees. Doordat ik een paar keer de schijven eruit moest halen (vanwege de grote viedeokaart en onbereikbare aansluitingen) is wel een clipje kapot gegaan (plastic). Daar staat tegenover dat schroeven een hoop extra tijd head gekost

De kaarten in de uitbreidingssloten kunnen ook gewoon vastgeklikt worden, hetgeen het monteren en demonteren aanzienlijk vereenvoudigt.
Tot slot is het zijpaneel ook zonder schroeven te verwijderen en aan te brengen. Naast deze fraaie oplossing is het paneel ook nog met een slot afsluitbaar en is het bovendien voorzien van een "open deur detectie".
DEUR
Hoewel niet in de handleiding vermeld is de (dubbele) deur er makkelijk uit te tillen, hetgeen beschadiging voorkomt tijdens het werk aan de kast. Op een fraaie manier zijn de beide deuren afzonderlijk af te sluiten met één slot.
[img=620]mChbtDxs[/img]
Ondanks de stevige uitvoering van de gehele kast is de dubbele deur van plastic gemaakt, hetgeen mij erg kwetsbaar lijkt op de lange duur. Nu na bijna anderhalf jaar gebruik echter nog geen enkel probleem mee ondervonden.
TOT SLOT
De USB aansluitingen boven op de kast zijn elk voorzien van een stevig snoer met een 5-polige aansluiting.(Het ASUS moederbord levert een 9-polige aansluiting zodat bij één van de twee USB poorten een aansluiting mist. Jammer genoeg leverde ASUS hier geen q-connector voor om dit op te vangen (wat ze wel doen bij de aansluitingen van HDD ledje, Power ledje, enz. zodat dat geen gepriegel op het moederbord oplevert).
Overigens blijkt die vijfde aansluiting helemaal niet nodig te zijn (na bestudering van de handleiding bij de kast). De koptelefoon en microfoon aansluitingen zijn van twee verschillende aansluitingen voorzien zodat de kast met verschillende geluidskaarten overweg kan.
[img=620]9zHOcACg[/img]
De aansluitingen bovenop hebben wel het nadeel dat er na verloop van tijd veel stof in de aansluitingen terecht kan komen. Standaard gebruik ik mijn USB aansluiting om mijn telefoon te synchroniseren, hierdoor staat het klepje altijd open, wat eigenlijk niet zo best is dus....
Het uiterlijk van de kast is een streling voor het oog. De deur gaat makkelijk open en de reset knop is enigszins verzonken zodat je hem niet per ongeluk in kunt drukken (vinden anderen weer een nadeel).
[img=620]KYCSxvnB[/img]
Al met al erg tevreden over de kast, ondanks kleine tekortkomingen. Maar de prijs is dan ook erg concurrerend, lijkt mij.
Aanvulling 1-2-2009
Ik ben nog steeds erg te spreken over de kast. Hij doet zijn ding op een goede manier. Alle scharnieren werken nog naar behoren, ook nadat de kast al een aantal keren is opengemaakt.
Hetgeen mij wel tegenvalt is de grootte. De videokaart neemt behoorlijk wat ruimte in (en dan is het nog niet eens de grootste die te krijgen is), zodat ik één bay niet kan gebruiken.
Bay 3 is onbruikbaar door de Sapphire X1950 Pro
Ik kijk dan zo nu en dan reikhalzend uit naar bijvoorbeeld een mooie Lian Li PC-A71 of een Antec Performance One P182. De top-favorieten als opvolger voor deze toch wel mooie kast.