Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus P5B Deluxe Review

+3
Pjerry 11 mei 2008, laatste update op 17 november 2015, 12.279 views

Asus P5B Deluxe

Pluspunten

  • Zeer compleet
  • Zeer stabiel
  • Goed support m.b.t. updates
  • Handige utilities bijgeleverd (maar onbetrouwbaar volgens mede-tweakers)
  • Crash free BIOS
  • Updaten BIOS erg eenvoudig (wordt afgeraden door mede-tweakers)
  • Overclock mogelijkheden
  • Verschillende RAIDS gelijktijdig in te stellen
  • Externe SATA aansluiting
  • Enz. enz.

Minpunten

  • Kost wat maar je krijgt er dan ook wat voor
  • Geen parallelle uitgang
  • Te weinig IDE aansluitingen (nu geen probleem meer)
  • Telkens rebooten als je wijzigingen met de AI Suite aanbrengt

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Featureset Score: 4
Overklokbaarheid Score: 5
Compatibiliteit Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 5
Layout Score: 3
Ondersteuning Score: 5
/edit 2 april 2008
Enige foto's toegevoegd.
/edit 25 april 2008
• Beschrijving systeem up-to-date gemaakt.
• Onvolkomenheden verwijderd/verbeterd
• Verwijzingen aangebracht
• WiFi toegevoegd
• Foto's vervangen door specifiekere plaatjes m.b.t. het MoBo en Utilities.

/edit 29 april 2008
• Begin gemaakt met verdere beschrijving van utilities
• Ook de diverse onderdelen van het bord zullen aan bod komen
• En nog meer plaatjes... (komen er nog meer bij :))

/edit 11 mei 2008
• schermen met verwijzingen toegevoegd
/edit 7 juli 2008
• minuscule wijzigingen



Ter intro:
Jammer genoeg kon je, toen ik de review begon (januari 2007), niet kiezen uit de P5B deluxe met Wifi, want dat is het bord waar deze bespreking over gaat. De opgegeven prijs klopt dus niet. Voor deze kaart moet je op ongeveer ¤ 180,= rekenen (begin 2007).
Geïnteresseerden kunnen bij ASUS kijken voor nog meer specificaties. Kijk niet op de Nederlandse site van ASUS want die loopt altijd achter en is niet zo compleet.

Systeem:
  • Thermaltake Soprano
  • Asus P5B de luxe WiF (deze review dus :) )i
  • Intel Duo 2 Core E6600
  • Arctic cooler Freezer 7 Pro
  • Kingston 2* 1Gb Dual Channel (CL5, PC5300) (2 maal, dus 4 Gb)
  • 3 maal Seagate 320 Gb 16 Mb (geschakeld in RAID 5)
  • 1 maal Samsung Spin Point F1 750 Gb 32 Mb (back-up doeleinden)
  • Sapphire X1950 Pro 512 Mb
  • NEC AD 7173 (dual layer, flash) DVD
  • Sony DDU 1613
  • Nec floppy drive
  • Hauppage WinTV PVR 350
  • Zalman ZM460B-APS voeding
  • Sweex 53-in-1 cardreader
OS: Windows XP Pro Nl (en dat houden we voorlopig zo .... :*)).

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm3FtNJFlCh.jpeg
Totaal overzicht van het interieur d.d. 2/4/2008. Van de 4 HDD's zijn de onderste 3 in RAID geschakeld via de Intel Chip. De bovenste schijf (Samsung F1 750- Gb) is gekoppeld aan de JMicron chip, waarvan de aansluiting aan de achterzijde net boven de Videokaart is geplaatst (volg de rode SATA-kabel O+ ).
Onderin de kast zit de Hauppage WinTV PVR. In eerste instantie moest ik die (wegens het kapotte geheugenreepje .... bleek later) vlak tegen de Videokaart plaatsen. De laatste metingen leverde op dat de video kaart toen opliep (idle) tot in de 70 oC (was even schrikken). Nu de kaart onderaan zit en de kabel van Sweex (externe USB-aansluiting) net onder de (oude XFX 7900 GT/GTO) videokaart de kast verlaat, blijft de kaart (bij lage belasting) op 50-51 oC, temp loopt op tot ca. 70 o als ik 3dmark draai.
Van de 5 bays kan ik de middelste niet/nauwelijks gebruiken. Op de foto is duidelijk te zien dat de XFX 7900 GT/GTO al in de middelste bay aan het rommelen is....(De Sapphire X1950 Pro is nog groter!)


Algemeen
Een Asus-moederbord, dus alles prima voor elkaar, wordt geleverd in een doos met alles erop en eraan wat je direct nodig hebt (en nog meer):
* Een extra I/O 2 poort USB kaart,
* een extra I/O 1* firewarekaart.
* I/O shield (op de kast zijn ze toch altijd afwijkend.....
* 6 (!) SATA kabels,
* 1 Ultra DMA 133/100/66 kabel
* 1 Floppy disk drive kabel
* 1 WiFi antenne
* 1 speciale microfoon
* 1 extra fan (i.v.m. waterkoeling of passieve (?) koeling van je CPU (dus die had ik niet nodig, ziet er overigens maar gammel uit)
* 1 Q-connector kit (USB, 1394 en syteem paneel) (erg handig!, zie onder)
* Media Launcher DVD (van dat soort dingen heb ik ondertussen 6 versies....)
* Asus moederbord DVD (met zeer veel handige utilities)
* een gebruikershandleiding
en last but not least, ook het moederbord zit erbij :).

Het geheel maakt een degelijke en luxe indruk, je wordt gelijk blij :9 .

Voor de modders onder ons zit er een ledje op het moederbord die blauw opkleurt in stand-by of soft-off :z en rood :( als het spulletjes aan het werk is.

Montage
Zoals ik al in mijn review van de kast aan gaf was het de eerste keer dat ik zelf een volledig systeem bouwde. Als je hierbij de volgorde van de handleding volgt krijg je daar problemen mee. Sommige aansluitingen zijn dan totaal onbereikbaar geworden, zodat je dus weer dingen uit moet bouwen (leer je wel snel door!). Één plaats blijft onlogisch en onhandig en dat is de aansluiting voor de "zijpanel-dicht" detectie. Deze zit precies onder de hdd en is dus moeilijk te bereiken. Toch zul je dit pas op het laatst aan kunnen sluiten (wil je niet constant met een lastig zijpaneel te maken willen hebben).
De aansluiting voor IDE is ook lastig omdat die er van de zijkant moet worden ingeschoven (wie bedenkt zoiets :? ). Dus sluit die als een van de eerste aan, anders zitten ook hier je hdd's flink in de weg.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/q-connect.jpg
Eén van de ontzettend handige bijgeleverde Q-connectoren


Erg handig zijn de bijgeleverde Q-connectoren. Op één connector sluit je alle draden aan van het frontpaneel, waarna je de connector op het MoBo steekt, dit voorkomt veel gepriegel. In het totaal worden er 3 bijgeleverd (zie boven).

Aansluitingen

Extern:

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/p5b-d_back.jpg


* Een seriële poort
* 8.1. audio
* 1 externe SATA (zie onder)
* 2 * PS/2
* 4 USB 2 (uitbreidbaar m.b.v. I/O kaart tot 6 en met de aansluitingen bovenop de kast tot 8)
* 1 IEE 1394 (FireWire) uit te breiden tot 2 met de extra I/O kaart
* 1 Optische S/SPDIF Out
* 1 coaxiale S/PDIF Out
* 1 WiFi aansluiting
GEEN parallelle aansluiting aanwezig (vreemd voor een paar centen zet je die erop, je zult toch nog maar een printer hebben met zo'n aansluiting).

Intern:

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/P5BvanAsus-site.jpg


1* Floppy connector
1* IDE connector
6* SATA-II via Intell chipset (RAID 0,1, 5, 10)
1* SATA-II via JMicron chips (2de aansluiting is extern) (RAID 0, 1 JBOD)
2* PCI-E (blauw @ 16x-modus; zwart @ x2- of x4-modus)
1* PCI-E (*1 of uitgeschakelde modus)
3* PCI 2.2
2* USB (= 4 USB aansluiingen). (de derde aansluiting, die normaal op de P5B DeLuxe zit, wordt gebruikt voor WiFi)
1* IEEE 1394
1* CPU-fan
5* chasis-fan, waarvan 1 t/m 3 ondersteunt worden door de speciale Q-fan software
1* Powerfan (had ik niets aan met mijn power-supply, is overigens zelf al intelligent, maar daardoor kan ik weer niet de fanspeed meten ;( )
1* zijpanel aansluiting
1* ATX power aansluiting
1* frontpanel aansluiitng (ledjes, knoppen, enz.)
1* optical drive aansluiting
1* digitaal audio aansluiting (S/PFIF)
1* front panel audio aansluiting (ondersteunt zowel HD audio als AC'97)

Dat is een boel, maar toch had ik er graag nog een extra IDE aansluiting op gezien. Ik heb nog een oude PATA drive liggen die ik als back-up schijf wilde gebruiken, maar met twee DVD spelers is het IDE verhaal op. Tenzij ik er een extra kaart in plaats (Maar nu heb ik de Samsung gekocht, kon die oude PATA-schijf toch niet tegenop :Y).

De socket 775 is erg handig, chipje erop gooien klepje dicht en klaar is kees, geen gepriegel en daardoor kromme pootjes, hetgeen vroeger nog wel eens voorkwam.
Waarom dat er nog steeds geen betere oplossingen zijn bedacht om geheugenmodules en kaarten aan te brengen is mij een raadsel. Ik vind dat altijd het lastigste onderdeel van de installatie, omdat er toch nog wel wat kracht gezet moet worden om die kaarten en reepjes erin te krijgen. Ik ben dan altijd bang voor beschadigingen aan het MoBo.

Compatibiliteit
Ik heb gekozen voor de Kingston reepjes omdat deze in de QVL van Asus staan. PC5300 omdat sneller in deze configuratie geen zin heeft tenzij ik extreem ga overclocken, nu heb ik genoeg overclock ruimte voor als ik het wil gaan doen. Jammer genoeg biedt Kingston geen sneller geheugen dan CL5 aan (oorspronkelijk wilde in GEIL Cl4, maar die kwam niet op de lijst voor, nu zag ik in een andere review dat een andere tweaker die combinatie wel toegepast heeft zonder problemen. ( ASUS lijst updaten s.v.p.!)

Features

RAID
Ik heb 3 Seagate HHD's aangeschaft omdat ik onder RAID 5 wilde werken. De chipset van Intel (ICH8) ondersteunt dit erg mooi (veel beter dan de ouder chip ICH7 die op het moederbord P5W gebruikt wordt). Het biedt de mogelijkheid om twee verschillende RAIDS naast elkaar te installeren op dezelfde schijven.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/StorageConsole.jpg


Dit heeft voordelen als je
* twee verschillende RAID-systemen wilt, bijv. een super snelle RAID 0 erbij
* maar ook als er iets fout gaat en de boel opnieuw geinitialiseerd wordt (als je het precies in twee gelijke delen splitst scheelt dat de helft van de tijd).
Van dat initialiseren heb je overigens weinig last omdat je dan gewoon met je computer door kunt werken, zei het dat je schijf het druk heeft ( :) ) en je niet precies in het deel moet komen waar de programmatuiur bezig is, dan kan er wel eens iets fout gaan. Het programma van Intel is erg intelligent, na opnieuw opstarten weet hij precies waar hij gebleven was en begint dus niet helemaal opnieuw.
Via de JMicron chip heb je nog de mogelijkheid om 2 extra SATA schijven van RAID (0,1 BJOD) te voorzien. Een van die schijven is dan wel extern aangesloten.
Beide chips ondersteunen naast IDE en RAID ook AHCI. Wat ik daar mee aan moet weet wist ik (nog) niet, maar dat zal ongetwijfeld wel in de reacties komen te staan :) .

WiFi
Bij dit bord wordt de derde USB aansluiting gebruikt voor WiFi. De aansluiting zit op de foto net boven de videokaart aan de achterzijde. Ook wordt (natuurlijk) een antenne bijgeleverd, die aan de onderkant is voorzien van een magneet. De ontvangst is behoorlijk goed, maar de ASUS WiFi-kaart is niet altijd even stabiel. Soms heb ik geen aansluiting meer, terwijl de ontvangst uitstekend is. Er komt geen bit meer door de lucht vliegen. Het enige soulaas is opnieuw opstarten, want herstellen werkt dan niet. Je krijgt dan de melding "Verbinding verbroken" |:( :? .
/edit Bij Realtek nieuwere drivers gedownload (staan niet op de Asus-site (????) ). Het lijkt er op dat de verbinding nu veel stabieler is :D .

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm465Z2GbtR.jpeg
Normaal staat de computer gewoon ingesteld op Windows Zero Config en gebruik ik dit programma niet. Omdat hij nu net ingeschakeld is was de snelheid gedroppt naar 24 Mbps, normaliter is dat gewoon 54 Mbps.
Bovenstaand ontvangst op de eerste verdieping, Router op begane grond. Huis is voorzien van het nodige gewapende beton...


Je kunt de Solo instellen in een Station mode of als Access Point. Hij kan dan ook dienst doen als DHCP-server. Maarja die taken worden allemaal al door mijn router uitgevoerd, dus staat hij standaard op station-mode. Een leuke bijkomstigheid is dat (ook als de computer uitstaat) de kaart in staat is te functioneren als Skype-telefoon basisstation. Deze functie gebruik ik ook niet.


Utilities en overclockbaarheid
Op dit gebied spant ASUS m.i. de kroon. BIOS is te updaten in Windows en in DOS. Overclock je teveel dan reset de BIOS zichzelf naar standaard waarden (let wel je bent dan je RAID kwijt.....) Op deze computer is dat nog niet gebeurd, maar op mijn ouder exemplaar (K8N-E Deluxe wel, en het werkte feilloos! -> het terugzetten bedoel ik 8-)). Hoewel ik nog geen problemen heb ondervonden met ASUSUpdate (mijn ROM al zo'n 3 keer geflasht) wordt dit programma op het forum zeer sterk afgeraden. Het Mobo biedt een keur van mogelijkheden om het ROM te flashen.

Er zijn zeer fraaie voorzieningen getroffen om de boel te overclocken. Alles kun je vanuit Windows regelen (maar als je het wil, kan ook in de BIOS-setup) met behulp van de bijgeleverde programma's die hieronder besproken worden.

AI-Suite met daarin de monitor van de CPU temp, voltages, fans, enz.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1XUXK5mYC.jpeg
De stresst (nou ja stresst, hij heeft het wat drukker....) en de idle toestand van de computer. Via AI Gear (zie onder) kun je instellen dat afhankelijk van de behoefte de computer opschakelt of het juist rustig aan doet.
Note: De CPU-fan daalt normaliter in Idle naar ca. 1000 rpm, maar dat is denk ik nu even om zeep geholpen door Speedfan, moet ik even opnieuw instellen...


Aan de linkerzijde bevinden zich de knoppen om de hieronder beschreven (sub)programma's op te roepen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm1VNE8fG8U.jpeg
De verzameling. Alleen AI-NAP ontbreekt, maar die is niet zo spannend. AI-NAP stelt je alleen voor een keuze (gij zult Ja of Nee Nappen). We zien in AI-Booster dat de computer licht overclockt is, daarom kan AI-Gear niet uitgevoerd worden (missen we het mooie versnellingspookje O+ ). Bij Q-fan kan in het eerste selectieveld voor de chais-fan of de CPU-fan gekozen worden, de onderste opties zijn bij beide keuzes gelijk.


AI GEAR (tuned de computer automatisch afhankelijk van je behoefte: geluid, snelheid en stroomverbruik of stil en langzamer).
AI Nap, om je computer weinig energie te laten verbruiken als je er niet bent.
AI NOS voorziet erin dat de computer zijn snelheid aanpast aan de behoefte van het moment.
Met Q-fan kun je dan ook nog eens de fans sneller en langzamer laten draaien (afh. van de systeem behoefte) en tot slot heb je met AI Booster een tool in handen om in een Windows omgeving je overclocken te regelen.

AI Booster

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/AIBoostertotalklein.jpg


Met AI Booster kun je het MoBo totaal tweaken. Dit Mobo heeft twee mogelijkheden: via de normale start-up set-up of onder Windows m.b.v. dit programma. Een nadeel van de huidige versie (vroeger was dat anders) is dat je na een wijziging het systeem moet rebooten. Daardoor kan het wijzigen m.b.v. AI Booster een tijdrovernde zaak worden, las je meerdere wijzigingen doorvoert (en je wordt er dan ook helemaal ziek van .... :( )



Bij de "geluidskaart" wordt door Soundmax geleverd een beperkt programma maar doet wat het moet doen. Ik heb wel eens veel mooiere exemplaren gezien.....

Tot slot
Geen problemen met het MoBo gehad. Ik hoop dat degene die op het punt staan een MoBo aan te schaffen wat hebben aan deze review.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/Scheids3.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Asus P5B Deluxe?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (24)

Wijzig sortering
Ik heb dezelfde config als jouw, echter zijn mijn temps stukken lager. En dan heb ik ook nog een 8800GTS

CPU: 31 graden
MB: 25 graden

Ik gebruik een Thermaltake Big Typhoon als koeling voor de CPU
Verder heb ik 1x 120mm intake en 1x 120mm outtake

Zie screenshot
Dit is overigens wel idle, zal straks even kijken hoe het na een potje America's Army zit.

http://b2bweb.nl/images/screenshottemp.jpg

[Reactie gewijzigd door Appie Heijn op 8 april 2008 13:38]

Scheelt idd significant. Weer dat ding onder mijn bureau uithalen dan maar.... 8)7

Ik las ook net in een artikel van Helpmij.nl (nieuwsbrief van april) dat de intake en de outtake ongeveer gelijk moeten zijn (fan van voeding niet meegerekend). De Soprana heeft voor en achter even grote fans; de Window-versie (die ik heb) heeft nog een extra fannetje in het window zitten. Hoe zich dat dan verhoudt? Is die extra fan dan juist slecht? Misschioen dat ik die vraag ook nog wel eens post op Helmij.nl

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 9 april 2008 01:04]

Wtf jij hebt echt exact hetzelfde systeem op de videokaart na ;) Ik heb precies dezelfde kast met window. Ik heb die fan wel eens draaiende gehad. Zal wel een 2 a 3 graden schelen gok ik. Echter brengt het een hoop stof naar binnen.

Ik gebruik overigens niet de standaard fans. Maar de muisstille en peperdure noctua's
We hebben ook nog andere schermen :) . Ik heb twee Delletjes staan.

Maar dan zou, afgezien exemplarische afwijkingen, ons temp-verschil vrijwel uitsluitend veroorzaakt worden de fans.

Ik lees goed spul over jouw Noctua's maar ook over de TaceNS Aura Ice, die er overigens veeeeeel mooier uitzien, voor wat het waard is bij een fan. Maar een ledje erop, nu ik toch ongewild de Window kast heb is natuurlijk ook nooit weg.... }>

Heb jij ervaring met die TaceNS. Voor het prijsverschil (duur vs. duur) hoef je niet voor de een of de ander te kiezen.
Ja, dat weet ik, het was ook meer een geintje dan een echte gefundeerde test. Overigens het gaat alleen om de temp-toename, waarbij m.i. er minder stringente voorwaarden gelden.

Maar al met al, de kaart (XFX 7900 GT/GTO) gaat eruit en wordt vervangen door de Sapphire 1950 PRO 512 Mb. Deze heb ik voor een zacht prijsje over kunnen nemen van een mede-tweaker. De kaart past beter bij het MoBo, omdat geen SLI maar CrossFire ondersteunt wordt. Afgezien van het feit dat de 1950 al ca. 50% sneller is, kan ik in de toekomst via een CrossFire constructie nog een aantal procenten extra scoren. Dat de kaart geen DX10 ondersteunt boeit me niet omdat ik voorlopig toch nog onder XP draai.

Overigens is die GTO aanduiding wel vreemd. De kaart heeft een GPU clock van 450 MHz en zijn geheugen draait op 660 MHz. Hij is maar weinig te overclocken (heeft XFX al gedaan, getuige de GTO). Maar ik vraag me af welke versie dan overclocked is, want een GT kaart draait sneller. Maar ik schrijf nog wel een review over de 1950 waarin ik hem vergelijk met de 7900 GT/GTO. Ik was toentertijd waarschijnlijk verblind door het feit dat de prijs erg aantrekkelijk was en er 7900 GT op stond.

Had ik maar mijn brilletje op moeten zetten 8-) .
Nette survey.

Ik heb dit bord zelf ook i.c.m. een Geforce 8800GTX, C2D 6600, Geil 2x1 GB cl4, SB Audigy2 en een Antec Neo HE 550w.

Ik heb wel een opmerking over de onboard soundkaart. Voor het afspelen werkt hij prima, echter voor online gaming gebruik ik Ventrillo. Met Ventrillo is de geluidskwaliteit via de microfoon ingang heel slecht. Ik heb verschillende microfoons geprobeerd, maar het geluid bleef alsof ik ergens ver achterin een holle ruimte zat.
Ik heb daarop de SB geplaatst en het geluid was weer prima.

Het Geil geheugen werkte bij mij niet zoals op de sticker van Geil staat: het geheugen moet 2.1V hebben maar als ik dat zo instell loopt de pc vast. Als ik het voltage voor het geheugen op auto zet gaat het wel goed.

Overklok, met het geheugen ingesteld op 266mhz en de FSB op 334mhz (333 is bugged dan loopt het bord daadwerkelijk 321mhz), loopt de C2D op 3ghz en het geheugen op 1:1 op 334mhz.
Dit loopt bij mij zeer stabiel. Ik heb nog niet hoger geprobeerd (nog geen behoefte aan, systeem is zo snel zat).
Hoe zijn de temperaturen bij jou?

CPU draait bij mij op ca. 44 C, kast 36 C, videokaart ca. 55 graden. Vond ik al vrij hoog want daar loopt hij direct naar toe. Het gekke is dat als de processor het een stuk drukker heeft (echte stress heb ik nog niet uitgeprobeerd/bekeken) dat dat nauwelijks uitmaakt in temp. Zal wel door de intelligente koeling komen.

Bij mijn oude kast (K8N-E Deluxe met AMD Athlon64 3000+ (10% overclocked) kwam de temp nooit aan de 40 C.

Bij Cool-prices stonden ze niet te kijken van de temp van de E6600. Vraag me af hoe het van de zomer gaat.
De temp van de cores is bij mij tussen de 44-46 graden (50% load per core), gemeten met TAT.

De moederbord temp weet ik niet, maar mij viel op dat die ook snel omhoog gaat.

Als CPU koeler gebruik ik een AC Freezer Pro.

De air flow in mijn kast is goed (2x80 + 1x 92 outtake + de voeding)
Heb een analoge set-up: E6600; Radeon 1900GT; Geil 2x1 cl4 PK series (de N serie kan problemen geven)

Met AI NOS draait ie tot 2.8GHz; heb het bord nu manueel overcl'ed en draai stabiel op 3.2GHz; gebruik wel water-koeling.

Max temp (opgemeten via Probe2 tijdens Battlefield 2) is 48C voor de CPU en 41C voor de chipset.

De bijgeleverde fan die op de heatsink van de MOSFET's geklikt wordt is nogal bizar en zit, bij mijn case ten minste, te dicht tegen de achterste ventilator wat niet goed is voor de koeling.
Bizar is ook dat er totaal geen heatsink zit op de bovenste rij MOSFET's! Daar moet de extracting ventilator van de voeding maar voor koelte zorgen....

Vervelend vond ik ook dat voor een BIOS update (naar 8.04) ik mijn grafische kaart moest verwijderen om aan de batterij geraken (voor de noodzakelijke reset)!

Anderszijds niets dan lof voor dit MB. Draait nu al een paar maand stabiel.
Ik zit nu meteen na het gamen(America's Army) op 40-45 CPU en 38 MB
Ik zal (als ik tijd heb) morgen Rome (met de zwaartse instellingen) draaien. Daar heeft de video het ook druk mee.

Misschien wel leuk om in de review de temperatuurtjes voor en na de wijziging op te nemen. Ligt natuurlijk mede aan de verschillen. Als die signifcant zijn hebben onze mede-tweakers daar nog iets aan.
Jongens, je moet geen appels met peren vergelijken. Stress-temps meet je Orthos of SuperPI of TAT ofzo - vergelijkbare, reproduceerbare condities - , niet met game X vs. game Y, daar kan makkelijk 10c verschil tussen zitten.

Daarnaast is het moeilijk vergelijken, je moet rekening houden met factoren als, CPU koeler, kloksnelheid, FSB, Vcore, Vdroop, Vmem, case fans, fanspeed, airflow, CPU steppings, omgevings temps, GPU warmte, TV kaart ja/nee, Windows setup, tweaks, speedstep, etc, etc. Maar er zijn al zat CPU reviews die de Big Typhoon vergelijken met de Freezer Pro, Scyth, etc, etc ...

PS: Heb zelf ook al 1.5 jaar een P5B Deluxe Wifi en hij bevalt met supergoed ... De ' opvolger' P5K is echter ook een absolute aanrader; in mijn ervaring klokt die nog ietsjes beter/makkelijker (icm. een E6600) ...

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 26 april 2008 11:17]

[kwoot]* XFX 9600 GT 450 MHz[/kwoot]

typo'tje ;)
3 maal Seagate 320 Gb 18 Mb (geschakeld in RAID 5)
Moet zijn 16 MB :P
Dank je die fout maak ik wel vaker, heeft met mijn vorige kaart te maken.......

XFX 7900 GT dus, heb het ook gelijk in de review gewijzigd.
Kingsma geheugen? Kom jij uit Friesland ofzo ;)
@Pjerry: zit door je onboard heatpipe jou Arctic Freezertje express verkeerdom? Licht tegenstrijdige airflow zie ik.. ;)

@mezelf.. laat je ogen laseren.. -6,5 en dan nog niet goed kijken..
manual gescand en bekeken. Slim is anders..

@Pjerry.. dus bij MIJ zit ie verkeerdom.. 8)7

[Reactie gewijzigd door MegaMarc op 9 april 2008 11:04]

Dank je voor je tip. Het was mijn eerste systeem dat ik zelf bouwde, dus het kan best zijn dat hij verkeerd om staat. Moet ik even nakijken, want het is toch al weer een jaar geleden dat ik het spulletje gebouwd heb.

Wat ik ook jammer vind, is het feit dat ik al vanaf het begin vond dat de temp hoog was (had hiervoor een Athlon 64 -systeen met Asus K8N deluxe (of zoiets). en daar waren de temperaturen behoorlijk lager. Bij Cool-prices vonden ze echter mijn gemeten temperaturen goed en zeer acceptabel. Toen heb ik niet verder gezocht.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 8 april 2008 16:38]

Graag, ik denk dat ik dat niet meer heb. Maar hoe doen we dat, zowel jouw, als mijn emailadres is geheim ..... }:O
Ik heb laatst een LiteOn DVD brander gekocht met S-ATA interface, dit om de enige IDE aansluiting op mijn Asus P5K-E te kunne besteden aan de beide P-ATA schijven die ik nog heb...

Zou je dus ook kunnen doen. Voor een prijs van 30 tot 40 euro zit je daarmee onder wat je voor een degelijke IDE uitbreidingskaart zou betalen... ;)
Heeft nu niet zoveel zin meer. Ik heb genoeg schijfruimte onder SATA. Maar in het begin viel het mij een beetje tegen, toen had ik nog een grote (wat is groot tegenwoordig, was nl. 160 GB) PATA-schijf die ik erin wilde zetten en dat viel me tegen dat dat niet kon.

Nu zou ik trouwens niet weten hoe het gaat als ik op de Intel nog een SATA DVD zou zetten. Een losse schijf wordt nl. niet gepikt, die brengt Intel onder in de RAID. Maar misschien dat een DVD anders afgehandeld wordt. Heeft iemand daar ervaring mee? Dus twee RAIDs op de Intel plus (bijv.) een SATA DVD?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*