/edit 2 april 2008
Enige foto's toegevoegd.
/edit 25 april 2008
• Beschrijving systeem up-to-date gemaakt.
• Onvolkomenheden verwijderd/verbeterd
• Verwijzingen aangebracht
• WiFi toegevoegd
• Foto's vervangen door specifiekere plaatjes m.b.t. het MoBo en Utilities.
/edit 29 april 2008
• Begin gemaakt met verdere beschrijving van utilities
• Ook de diverse onderdelen van het bord zullen aan bod komen
• En nog meer plaatjes... (komen er nog meer bij
/edit 11 mei 2008
• schermen met verwijzingen toegevoegd
/edit 7 juli 2008
• minuscule wijzigingen
Ter intro:
Jammer genoeg kon je, toen ik de review begon (januari 2007), niet kiezen uit de P5B deluxe met Wifi, want dat is het bord waar deze bespreking over gaat. De opgegeven prijs klopt dus niet. Voor deze kaart moet je op ongeveer ¤ 180,= rekenen (begin 2007).
Geïnteresseerden kunnen bij
ASUS kijken voor nog meer specificaties. Kijk niet op de Nederlandse site van ASUS want die loopt altijd achter en is niet zo compleet.
Systeem:- Thermaltake Soprano
- Asus P5B de luxe WiF (deze review dus
)i - Intel Duo 2 Core E6600
- Arctic cooler Freezer 7 Pro
- Kingston 2* 1Gb Dual Channel (CL5, PC5300) (2 maal, dus 4 Gb)
- 3 maal Seagate 320 Gb 16 Mb (geschakeld in RAID 5)
- 1 maal Samsung Spin Point F1 750 Gb 32 Mb (back-up doeleinden)
- Sapphire X1950 Pro 512 Mb
- NEC AD 7173 (dual layer, flash) DVD
- Sony DDU 1613
- Nec floppy drive
- Hauppage WinTV PVR 350
- Zalman ZM460B-APS voeding
- Sweex 53-in-1 cardreader
OS: Windows XP Pro Nl (en dat houden we voorlopig zo ....

[img=620]FtNJFlCh[/img]
Totaal overzicht van het interieur d.d. 2/4/2008. Van de 4 HDD's zijn de onderste 3 in RAID geschakeld via de Intel Chip. De bovenste schijf (Samsung F1 750- Gb) is gekoppeld aan de JMicron chip, waarvan de aansluiting aan de achterzijde net boven de Videokaart is geplaatst (volg de rode SATA-kabel
Onderin de kast zit de Hauppage WinTV PVR. In eerste instantie moest ik die (wegens het kapotte geheugenreepje .... bleek later) vlak tegen de Videokaart plaatsen. De laatste metingen leverde op dat de video kaart toen opliep (idle) tot in de 70 oC (was even schrikken). Nu de kaart onderaan zit en de kabel van Sweex (externe USB-aansluiting) net onder de (oude XFX 7900 GT/GTO) videokaart de kast verlaat, blijft de kaart (bij lage belasting) op 50-51 oC, temp loopt op tot ca. 70 o als ik 3dmark draai.
Van de 5 bays kan ik de middelste niet/nauwelijks gebruiken. Op de foto is duidelijk te zien dat de XFX 7900 GT/GTO al in de middelste bay aan het rommelen is....(De Sapphire X1950 Pro is nog groter!)
Een Asus-moederbord, dus alles prima voor elkaar, wordt geleverd in een doos met alles erop en eraan wat je direct nodig hebt (en nog meer):
* Een extra I/O 2 poort USB kaart,
* een extra I/O 1* firewarekaart.
* I/O shield (op de kast zijn ze toch altijd afwijkend.....
* 6 (!) SATA kabels,
* 1 Ultra DMA 133/100/66 kabel
* 1 Floppy disk drive kabel
* 1 WiFi antenne
* 1 speciale microfoon
* 1 extra fan (i.v.m. waterkoeling of passieve (?) koeling van je CPU (dus die had ik niet nodig, ziet er overigens maar gammel uit)
* 1 Q-connector kit (USB, 1394 en syteem paneel) (erg handig!, zie onder)
* Media Launcher DVD (van dat soort dingen heb ik ondertussen 6 versies....)
* Asus moederbord DVD (met zeer veel handige utilities)
* een gebruikershandleiding
en last but not least, ook het moederbord zit erbij

Het geheel maakt een degelijke en luxe indruk, je wordt gelijk blij

Voor de modders onder ons zit er een ledje op het moederbord die blauw opkleurt in stand-by of soft-off

en rood

als het spulletjes aan het werk is.
Montage
Zoals ik al in mijn review van de
kast aan gaf was het de eerste keer dat ik zelf een volledig systeem bouwde. Als je hierbij de volgorde van de handleding volgt krijg je daar problemen mee. Sommige aansluitingen zijn dan totaal onbereikbaar geworden, zodat je dus weer dingen uit moet bouwen (leer je wel snel door!). Één plaats blijft onlogisch en onhandig en dat is de aansluiting voor de "zijpanel-dicht" detectie. Deze zit precies onder de hdd en is dus moeilijk te bereiken. Toch zul je dit pas op het laatst aan kunnen sluiten (wil je niet constant met een lastig zijpaneel te maken willen hebben).
De aansluiting voor IDE is ook lastig omdat die er van de zijkant moet worden ingeschoven (wie bedenkt zoiets

). Dus sluit die als een van de eerste aan, anders zitten ook hier je hdd's flink in de weg.
Eén van de ontzettend handige bijgeleverde Q-connectoren
Erg handig zijn de bijgeleverde Q-connectoren. Op één connector sluit je alle draden aan van het frontpaneel, waarna je de connector op het MoBo steekt, dit voorkomt veel gepriegel. In het totaal worden er 3 bijgeleverd (zie boven).
Aansluitingen
Extern:
* Een seriële poort
* 8.1. audio
* 1 externe SATA (zie onder)
* 2 * PS/2
* 4 USB 2 (uitbreidbaar m.b.v. I/O kaart tot 6 en met de aansluitingen bovenop de kast tot

* 1 IEE 1394 (FireWire) uit te breiden tot 2 met de extra I/O kaart
* 1 Optische S/SPDIF Out
* 1 coaxiale S/PDIF Out
* 1 WiFi aansluiting
GEEN parallelle aansluiting aanwezig (vreemd voor een paar centen zet je die erop, je zult toch nog maar een printer hebben met zo'n aansluiting).
Intern:
1* Floppy connector
1* IDE connector
6* SATA-II via Intell chipset (RAID 0,1, 5, 10)
1* SATA-II via JMicron chips (2
de aansluiting is extern) (RAID 0, 1 JBOD)
2* PCI-E (blauw @ 16x-modus; zwart @ x2- of x4-modus)
1* PCI-E (*1 of uitgeschakelde modus)
3* PCI 2.2
2* USB (= 4 USB aansluiingen). (de derde aansluiting, die normaal op de P5B DeLuxe zit, wordt gebruikt voor WiFi)
1* IEEE 1394
1* CPU-fan
5* chasis-fan, waarvan 1 t/m 3 ondersteunt worden door de speciale Q-fan software
1* Powerfan (had ik niets aan met mijn power-supply, is overigens zelf al intelligent, maar daardoor kan ik weer niet de fanspeed meten

1* zijpanel aansluiting
1* ATX power aansluiting
1* frontpanel aansluiitng (ledjes, knoppen, enz.)
1* optical drive aansluiting
1* digitaal audio aansluiting (S/PFIF)
1* front panel audio aansluiting (ondersteunt zowel HD audio als AC'97)
Dat is een boel, maar toch had ik er graag nog een extra IDE aansluiting op gezien. Ik heb nog een oude PATA drive liggen die ik als back-up schijf wilde gebruiken, maar met twee DVD spelers is het IDE verhaal op. Tenzij ik er een extra kaart in plaats (Maar nu heb ik de Samsung gekocht, kon die oude PATA-schijf toch niet tegenop

De socket 775 is erg handig, chipje erop gooien klepje dicht en klaar is kees, geen gepriegel en daardoor kromme pootjes, hetgeen vroeger nog wel eens voorkwam.
Waarom dat er nog steeds geen betere oplossingen zijn bedacht om geheugenmodules en kaarten aan te brengen is mij een raadsel. Ik vind dat altijd het lastigste onderdeel van de installatie, omdat er toch nog wel wat kracht gezet moet worden om die kaarten en reepjes erin te krijgen. Ik ben dan altijd bang voor beschadigingen aan het MoBo.
Compatibiliteit
Ik heb gekozen voor de Kingston reepjes omdat deze in de QVL van Asus staan. PC5300 omdat sneller in deze configuratie geen zin heeft tenzij ik extreem ga overclocken, nu heb ik genoeg overclock ruimte voor als ik het wil gaan doen. Jammer genoeg biedt Kingston geen sneller geheugen dan CL5 aan (oorspronkelijk wilde in GEIL Cl4, maar die kwam niet op de lijst voor, nu zag ik in een andere review dat
een andere tweaker die combinatie wel toegepast heeft zonder problemen. ( ASUS lijst updaten s.v.p.!)
Features
RAID
Ik heb 3 Seagate HHD's aangeschaft omdat ik onder RAID 5 wilde werken. De chipset van Intel (ICH8) ondersteunt dit erg mooi (veel beter dan de ouder chip ICH7 die op het moederbord P5W gebruikt wordt). Het biedt de mogelijkheid om twee verschillende RAIDS naast elkaar te installeren op dezelfde schijven.
Dit heeft voordelen als je
* twee verschillende RAID-systemen wilt, bijv. een super snelle RAID 0 erbij
* maar ook als er iets fout gaat en de boel opnieuw geinitialiseerd wordt (als je het precies in twee gelijke delen splitst scheelt dat de helft van de tijd).
Van dat initialiseren heb je overigens weinig last omdat je dan gewoon met je computer door kunt werken, zei het dat je schijf het druk heeft (

) en je niet precies in het deel moet komen waar de programmatuiur bezig is, dan kan er wel eens iets fout gaan. Het programma van Intel is erg intelligent, na opnieuw opstarten weet hij precies waar hij gebleven was en begint dus niet helemaal opnieuw.
Via de JMicron chip heb je nog de mogelijkheid om 2 extra SATA schijven van RAID (0,1 BJOD) te voorzien. Een van die schijven is dan wel extern aangesloten.
Beide chips ondersteunen naast IDE en RAID ook AHCI. Wat ik daar mee aan moet
weet wist ik (nog) niet, maar dat zal ongetwijfeld wel in de reacties komen te staan

WiFi
Bij dit bord wordt de derde USB aansluiting gebruikt voor WiFi. De aansluiting zit op de foto net boven de videokaart aan de achterzijde. Ook wordt (natuurlijk) een antenne bijgeleverd, die aan de onderkant is voorzien van een magneet. De ontvangst is behoorlijk goed, maar de ASUS WiFi-kaart is niet altijd even stabiel. Soms heb ik geen aansluiting meer, terwijl de ontvangst uitstekend is. Er komt geen bit meer door de lucht vliegen. Het enige soulaas is opnieuw opstarten, want herstellen werkt dan niet. Je krijgt dan de melding "Verbinding verbroken"

/edit Bij Realtek nieuwere drivers gedownload (staan niet op de Asus-site (????) ). Het lijkt er op dat de verbinding nu veel stabieler is
[img=620]65Z2GbtR[/img]
Normaal staat de computer gewoon ingesteld op Windows Zero Config en gebruik ik dit programma niet. Omdat hij nu net ingeschakeld is was de snelheid gedroppt naar 24 Mbps, normaliter is dat gewoon 54 Mbps.
Bovenstaand ontvangst op de eerste verdieping, Router op begane grond. Huis is voorzien van het nodige gewapende beton...
Je kunt de Solo instellen in een Station mode of als Access Point. Hij kan dan ook dienst doen als DHCP-server. Maarja die taken worden allemaal al door mijn router uitgevoerd, dus staat hij standaard op station-mode. Een leuke bijkomstigheid is dat (ook als de computer uitstaat) de kaart in staat is te functioneren als Skype-telefoon basisstation. Deze functie gebruik ik ook niet.
Utilities en overclockbaarheid
Op dit gebied spant ASUS m.i. de kroon. BIOS is te updaten in Windows en in DOS. Overclock je teveel dan reset de BIOS zichzelf naar standaard waarden (let wel je bent dan je RAID kwijt.....) Op deze computer is dat nog niet gebeurd, maar op mijn ouder exemplaar (K8N-E Deluxe wel, en het werkte feilloos! -> het terugzetten bedoel ik

). Hoewel ik nog geen problemen heb ondervonden met ASUSUpdate (mijn ROM al zo'n 3 keer geflasht) wordt dit programma op het forum zeer sterk afgeraden. Het Mobo biedt een keur van mogelijkheden om het ROM te flashen.
Er zijn zeer fraaie voorzieningen getroffen om de boel te overclocken. Alles kun je vanuit Windows regelen (maar als je het wil, kan ook in de BIOS-setup) met behulp van de bijgeleverde programma's die hieronder besproken worden.
AI-Suite met daarin de monitor van de CPU temp, voltages, fans, enz.
[img=620]XUXK5mYC[/img]
De stresst (nou ja stresst, hij heeft het wat drukker....) en de idle toestand van de computer. Via AI Gear (zie onder) kun je instellen dat afhankelijk van de behoefte de computer opschakelt of het juist rustig aan doet.
Note: De CPU-fan daalt normaliter in Idle naar ca. 1000 rpm, maar dat is denk ik nu even om zeep geholpen door Speedfan, moet ik even opnieuw instellen...
Aan de linkerzijde bevinden zich de knoppen om de hieronder beschreven (sub)programma's op te roepen.
[img=620]VNE8fG8U[/img]
De verzameling. Alleen AI-NAP ontbreekt, maar die is niet zo spannend. AI-NAP stelt je alleen voor een keuze (gij zult Ja of Nee Nappen). We zien in AI-Booster dat de computer licht overclockt is, daarom kan AI-Gear niet uitgevoerd worden (missen we het mooie versnellingspookje
). Bij Q-fan kan in het eerste selectieveld voor de chais-fan of de CPU-fan gekozen worden, de onderste opties zijn bij beide keuzes gelijk.
AI GEAR (tuned de computer automatisch afhankelijk van je behoefte: geluid, snelheid en stroomverbruik of stil en langzamer).
AI Nap, om je computer weinig energie te laten verbruiken als je er niet bent.
AI NOS voorziet erin dat de computer zijn snelheid aanpast aan de behoefte van het moment.
Met
Q-fan kun je dan ook nog eens de fans sneller en langzamer laten draaien (afh. van de systeem behoefte) en tot slot heb je met AI Booster een tool in handen om in een Windows omgeving je overclocken te regelen.
AI Booster
Met AI Booster kun je het MoBo totaal tweaken. Dit Mobo heeft twee mogelijkheden: via de normale start-up set-up of onder Windows m.b.v. dit programma. Een nadeel van de huidige versie (vroeger was dat anders) is dat je na een wijziging het systeem moet rebooten. Daardoor kan het wijzigen m.b.v. AI Booster een tijdrovernde zaak worden, las je meerdere wijzigingen doorvoert (en je wordt er dan ook helemaal ziek van ....

Bij de "geluidskaart" wordt door Soundmax geleverd een beperkt programma maar doet wat het moet doen. Ik heb wel eens veel mooiere exemplaren gezien.....
Tot slot
Geen problemen met het MoBo gehad. Ik hoop dat degene die op het punt staan een MoBo aan te schaffen wat hebben aan deze review.