Historie:
• 20250831 - Initiële review
• 20250912 - Kleine update t.a.v. beschikbare accessoires
Disclaimer: Ik heb deze moonbird toegestuurd gekregen via de fabrikant ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.
De review is verder niet door moonbird gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.
Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!
En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via
een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Recent werd ik herinnerd aan mijn review van de Somnox 2, en toen dacht ik eigenlijk ook aan alternatieven hierop. Zijn er meer opties, en wat zijn die dan zoal? Zodoende kwam ik de firma Moonbird tegen.
Rust vinden in een wereld die maar doordendert is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er tools die je hierbij kunnen helpen, en dat heb je soms zelfs letterlijk zelf in de hand. Een moment van rust en ontspanning vinden kan op verschillende manieren. De belangrijkste manier is denk ik wel slaap.
Slaap, iets heel persoonlijks. Bij mij is dat iets waar ik geregeld moeite mee heb, wat resulteert in plafonddienst: ’s nachts wakker liggen, niet kunnen slapen, bij mij primair veroorzaakt door de stress. Daarnaast lig ik ook geregeld wakker van geluiden uit mijn omgeving, waar ik in het verleden de
Bose Sleepbuds II,
Kokoon Nightbuds en de
Ozlo Sleepbuds voor heb getest en gebruikt. Inmiddels heb ik zoveel slaapgerelateerde producten getest, dat ik mezelf bijna slaapguru kan noemen. Maar ook gewoon druk zijn in het hoofd is voor mij een probleem waardoor ik wakker blijf liggen.
Ademhalingsoefeningen kunnen dan een uitkomst bieden, of op zijn minst een helpende hand bieden. Zo heb ik eerder al Peanut, mijn
Somnox 2, uitgebreid aan de tand gevoeld. Dat is een ademende knuffelrobot die adembewegingen simuleert om mensen te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen. Fantastisch om mee te slapen, maar met zijn formaat eerder iets voor thuis dan onderweg of op reis.
En dan is daar dus de moonbird, een Belgische innovatie die inmiddels even op de markt is, die ademhaling letterlijk tastbaar maakt. Een klein, subtiel apparaatje dat in je handpalm ligt en door zachtjes uit te zetten en weer in te krimpen je ademritme begeleidt. Geen scherm, geen oortjes, geen relatief groot knuffelobject, gewoon een apparaatje in de hand. De belofte? Binnen vijf minuten rust. Geen lamp die je ademhaling begeleidt, geen geluiden via een (bluetooth) speaker en ook geen omhelzende robots; gewoon simpel, effectief en intuïtief. Althans, daar gaan we in deze review proberen achter te komen.
Toch is moonbird niet de enige in zijn soort; zo is er bijvoorbeeld de Glimp Pebbles, twee apparaatjes die je in de hand houdt en die door een trilsignaal je ademhaling begeleidt. In deze review wil ik ook uitzoeken of er nog andere opties zijn, en wat de verschillen op papier zijn.
Ik kreeg de kans om de moonbird uitgebreid te testen, en dat doe ik uiteraard niet zonder mijn trouwe Somnox als referentiekader. In deze review neem ik je dan ook mee in mijn ervaring met dit Belgische ademmaatje. Dus, ben je benieuwd of dit vogeltje zijn vleugels kan uitslaan op mijn nachtkastje? Adem diep in… en lees vooral verder!
Geen banana for scale maar een 250ml blikje for scale.
Unboxing en eerste indruk
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De levering van mijn moonbird verliep via een relatief forse omdoos; opvallend groot voor het daadwerkelijke formaat van de verpakking. Hierdoor had het doosje van de moonbird zelf redelijk wat bewegingsruimte, wat wellicht kan verklaren dat de moonbird al ‘wakker’ was toen ik de verpakking opende. Een meer passende verzendverpakking zou wellicht beter zijn tegen schade en onbedoeld activeren van het apparaat tijdens het verschepen.
De daadwerkelijke productverpakking van de moonbird oogt strak, modern en zelfs een tikkeltje luxe. Bij het openen lichtte direct het groene indicatielampje bij de duimsensor op; zoals ik al aangaf, lijkt het erop dat het apparaat tijdens transport geactiveerd is geraakt. Dit is tevens iets wat ik eerder terugzag in een andere review online, waarin werd aangegeven dat de moonbird snel leeg zou raken doordat ie onderweg ‘aan’ kan gaan. Of dit op de langere termijn echt een probleem wordt, zal nog moeten blijken. Wel is het een aandachtspuntje waar ik later in mijn review op terug verwacht te komen.
De verpakking is hersluitbaar, wat het geheel een verfijnde en doordachte uitstraling geeft. Alles is verpakt in volledig karton en papier; ik trof geen plastic aan. Daarmee scoort Moonbird punten op het gebied van duurzaamheid. Klein schoonheidsfoutje: de App Store- en Google Play-logo’s op de verpakking lijken te zijn verplaatst met een knip/plakbewerking. Geen ramp, maar het valt op als je er oog voor hebt.
In de verpakking zelf vind je:
• De moonbird zelf
• Een opbergzakje
• Een oplaadkabel
• Een compacte handleiding/quickstart guide in verschillende talen
De oplaadkabel verdient hierin een kritische kanttekening. Het is namelijk geen standaard USB-C-kabel, maar een eigen (magnetische) connector. Ergens is dat wel jammer, want met een standaard USB-C-poort kan je de moonbird in principe overal opladen.
De proprietaire, magnetische connector met moonbird-logo
Bij de klantenservice heb ik hierover navraag gedaan. Moonbird gaf hierover aan
dat het een bewuste keuze is geweest omwille van het ontwerp en gebruiksgemak: de magneet klikt automatisch vast, is veiliger tijdens gebruik en helpt om de aansluiting beter te beschermen. Als iemand de kabel kwijtraakt, kan die via de klantenservice een vervangende kabel bestellen. Deze is standaard niet los te koop in de webshop.
Verder mis ik op het eerste gezicht een duidelijke laadindicator. Zodra je de moonbird aansluit, licht de groene LED bij de sensor kort op, maar tijdens het laden zelf is er, zover ik kon nagaan, geen visuele feedback die aantoont of het apparaat nog bezig is of al klaar is. Wellicht ontdek ik hier in het verdere gebruik nog wat over op, maar ook dit noteer ik voor nu als aandachtspunt.
De moonbird zelf voelt bijzonder aan: koel, zacht en siliconenachtig – best aangenaam in de hand. Over de duimsensor zit een beschermplakkertje. Het beste is om deze eraf te halen, maar de sensor lijkt het ook prima te doen met de plakker er nog op; samen met het kabelbindertje was dit het enige stukje wegwerpplastic welke ik in de verpakking heb kunnen ontdekken, wat mij betreft een pluspunt!
Ondanks grote handen ligt het prima in de hand
Qua gewicht en vorm ligt het apparaat redelijk prettig in de hand. Hierbij dien ik op te merken dat ik relatief grote handen heb. Ik denk dat het in een wat kleinere hand nét een stukje prettiger ligt. De duimsensor is niet te missen, zelfs voor mensen met minder zicht of fijne motoriek. De vormgeving riep bij ons thuis en op het werk wel direct een associatie op met een ander type apparaat – ik zal niet te veel uitweiden, maar de vergelijking met een Satisfyer is wellicht begrijpelijk :x.
De moonbird kwam bij mij binnen met 50% lading, en daarmee prima direct klaar voor gebruik. Heel veel zal die niet actief zijn geweest tijdens transport, geen gehannes met vooraf opladen, al moest ik wel nog even de app installeren en een account aanmaken. Dat proces verliep soepel: na ongeveer een minuutje kon ik mijn eerste sessie al starten.
Tijdens de registratie krijg je enkele optionele vragen, zoals bijvoorbeeld waarom je moonbird gebruikt. Dit is bedoeld om de dienstverlening te verbeteren, en geenszins vereist om te beantwoorden, indien je dat niet wil.
De app zelf is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, met Engelstalige spraakbegeleiding. Ik ga nog uitzoeken of er ook andere talen beschikbaar zijn, of dat het bijvoorbeeld afhankelijk is van de taalinstelling van de telefoon, maar je kunt de spraakbegeleiding ook uitschakelen, zodat je deze eventueel kan combineren met een meditatie van bijvoorbeeld Insight Timer of VGZ Mindfulness.
Het ‘uitzetten’
(de beweging, niet het uitschakelen) van de moonbird (of het terugkeren naar ruststand) voelde meteen vertrouwd – dat herken ik van mijn ervaring met de Somnox 2. Groot verschil hierin is denk ik: waar de Somnox wat geluid produceert dat via de borstkas versterkt kan worden, is de moonbird voor mijn gevoel auditief veel subtieler. Gezien mijn gevoeligheid voor geluid – wellicht een vorm van auditieve overprikkeling – verwacht ik hierin veel voordeel te ervaren.
Of dat daadwerkelijk zo is, zullen de eerste nachten moeten uitwijzen! Dus laten we snel doorgaan naar het volgende hoofdstuk!
Beschikbare accessoires
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Vandaag, vrijdag 12 september 2025, kreeg ik de nieuwsbrief van moonbird binnen, en ze zijn vandaag/recent gekomen met een
VIP Pack, welke ik wel relevant vind voor de review, derhalve deze korte update.
Moonbird heeft een optionele travel case en charging stand uitgebracht. De travel case is een hardshell case, waardoor je de moonbird veiliger mee kan nemen op reis. Hierdoor neemt ie wel meer ruimte in. Zelf denk ik dat de meegeleverde zachte pouch voldoende is voor de dagelijkse trips, maar die biedt natuurlijk amper bescherming. De bruikbaarheid van de hardshell case zal dus per gebruiker verschillen. In mijn geval zou die liggen verstoffen, verwacht ik.
Bron afbeelding, website van moonbird
De charging stand daarentegen vind ik een mooie uitkomst. Hierdoor krijg je, als je hem op je nachtkastje plaatst bijvoorbeeld, een goede, visuele reminder om de moonbird te gebruiken. Dit kan helpen om het in je routine te krijgen. Daarnaast heb je op deze manier een extra laadkabel om de moonbird op te laden, waardoor je er bijvoorbeeld een thuis kan houden, en één op je werk kunt leggen.
Een handige Tweaker zou denk ik ook een 3D-printable versie kunnen maken, waar je de standaard laadkabel in kunt bevestigen om een custom charging stand te maken. Ik heb alleen nog amper ervaring met 3D-printen, dus ik weet niet hoeveel tijd en moeite zoiets zou kosten, en hoe dat dus opweegt tegen de adviesprijs van (de stand en case samen, voor) 48 euro, al heeft de gelinkte set een tijdelijke aanbiedingsprijs van 43,20 (10% korting als je de gehele set koopt).
De beide producten staan inmiddels ook in de webshop voor 24 euro per stuk.
Gebruik
Gebruik in mijn slaaproutine
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Mijn voornaamste gebruiksdoel voor de moonbird was om beter in slaap te komen, en daar bleek het apparaat verrassend effectief voor. Vanaf de eerste sessie voelde het gebruik al vertrouwd. De zachte, ritmische bewegingen in de hand doen op een bepaalde manier denken aan mijn ervaring met de Somnox 2, maar dan compacter en stiller. Voor mij, als iemand die auditief gevoelig is, is het een verademing dat de moonbird nagenoeg geheel geluidloos is. Waar de subtiele ademgeluiden van de Somnox via mijn borstkas soms versterkt aanvoelen, blijft moonbird auditief vrijwel onopgemerkt – een grote plus.
Ik heb een ademhalingsoefening specifiek gericht op het slapengaan ingesteld als vaste sessie via de app. Daardoor kan ik ’s avonds simpelweg de moonbird ‘wakker schudden’, mijn duim op de sensor leggen en gaan liggen zonder verder met een scherm bezig te zijn. Tijdens de sessie merk ik vrijwel altijd dat ik begin weg te zakken, al ben ik tot nu toe niet écht in slaap gevallen tijdens een sessie. Zodra ik voel dat ik verslap, leg ik de moonbird op mijn nachtkastje, anders verdwijnt hij wellicht op een nachtelijke missie tussen de lakens.
Een voorbeeld van hoe je de moonbird in de hand hebt, in dit geval een wat kleinere hand.
Een nadeel van deze aanpak, is dat de sessie, indien niet gestart via je smartphone, niet wordt opgeslagen. Ergens zou ik het mooi vinden als er op de een of andere manier dit alsnog achteraf kan worden gesynchroniseerd, of zoals mijn Garmin sporthorloge het op de achtergrond doet.
Wat me opviel, is dat het standaard slaapritme voor mijn gevoel soms nét iets te traag was; ik had soms het gevoel adem tekort te komen. Gelukkig kun je in de app ook een custom ademprogramma samenstellen tot op tienden van seconden – iets wat ik absoluut als grote meerwaarde zie. Een verbetering zou zijn als het ritme, net als bij Somnox, geleidelijk langzamer zou kunnen worden, en deels adaptief werkt. Bij moonbird is het tempo statisch/gelijkblijvend.
Fysiek is het apparaat comfortabel om vast te houden, maar bij langere sessies merkte ik dat je hand wat stijf of verkrampt kan raken als je continu dezelfde grip aanhoudt. Kleine variaties in het vasthouden helpen om dit te voorkomen.
Een laatste verschil dat ik zo weet te benoemen, ten opzichte van de Somnox 2, is een vorm van, hoe zal ik het noemen… adaptieve begeleiding? Bij Somnox heb je niet alleen de keuze uit ademritmes (die in enige mate flexibel/adaptief zijn), maar ook uit drie gradaties van intensiteit. Dit laatste hangt dan ook samen met de hoeveelheid geluid die de Somnox produceert. Overigens moet ik zeggen dat ik de aanpasbare intensiteit niet mis bij moonbird, het is puur de constatering dat dat een verschil betreft.
Gebruik overdag en bij stress
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Hoewel mijn focus op het gebruik rond het slapengaan ligt, heb ik de moonbird uiteraard ook meerdere keren overdag ingezet – bijvoorbeeld na een stressvol moment of na het sporten. In beide gevallen hielp een korte sessie al om wat tot rust te komen. De kracht van moonbird zit hem hier in zijn eenvoud en discretie: in tegenstelling tot de Somnox, is het apparaat zó compact dat ik hem gewoon op werk kon gebruiken, zonder dat collega’s direct doorhadden dat ik hem in de hand had. Dat maakt het denk ik ook wel laagdrempeliger om op dagelijkse basis ademwerk toe te passen.
Voor wat betreft het meten van effectiviteit: de hartslagmeting in de app voelt redelijk accuraat aan. Ter vergelijking gebruikte ik mijn Garmin Fenix 8, en hoewel de resultaten niet exact gelijk waren, liggen ze in dezelfde orde van grootte. Dit zal ook komen doordat de moonbird tijdens een sessie continu meet, en de verversfrequentie van mijn Garmin een stuk lager ligt als er geen workout bezig is.
De gebruikte materialen zijn wel stofmagneten, zoals hier wellicht te zien is. Daarom kan het aan te raden zijn het meegeleverde zakje te gebruiken voor vervoer, zodat ie minder vuil vasthoudt.
Wel lijkt er een lichte vertraging te zitten tussen wat de app weergeeft en de meting op de moonbird zelf; ik had het gevoel dat de pieken en dalen in hartslag wat achterliepen op mijn ademhaling. Zo verwacht ik een stijging van hartslag bij het inademen, en een daling bij het uitademen, maar toonde de app het vaak precies andersom.
Het gebruik van moonbird zónder app, door het instellen van een standaard oefening, vind ik wel een enorme uitkomst. Hoewel ik gek ben op statistieken, merk ik dat het gemak van simpelweg de moonbird erbij pakken zonder mijn telefoon bijzonder prettig is. De keerzijde is dus, zoals gezegd, dat de sessies niet worden geregistreerd. Dat is ergens wel jammer, want hierdoor merk ik wel dat ik veel ‘gaten’ in mijn overzichten krijg; de moonbird gebruik ik meer zónder dan mét app.
Een routine opbouwen voor overdag blijft voor mij echter lastig, zeker met een drukke baan. De toegankelijkheid van moonbird maakt het in elk geval wél makkelijker. Of het op termijn structureel bijdraagt aan stressreductie, durf ik nu nog geen uitspraken over te doen. Ik denk dat het dan écht een routine moet worden.
App, statistieken en instellingen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De app van moonbird is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Een sessie starten is met enkele tikken geregeld; wel is het uiteraard van belang dat de moonbird gekoppeld is. Het maken van een custom ademritme is ook makkelijk en, op tienden van seconden, best nauwkeurig. De taal van de app en spraakbegeleiding is instelbaar; zowel Engels, Duits als, uiteraard, Nederlands zijn beschikbaar. Wel is het zo dat de taal van je toestel niet automatisch wordt overgenomen. Het aanpassen van de taal kan via je accountinstellingen.
Een minpuntje vind ik het beperkte statistiekenoverzicht. Natuurlijk heb je een overzicht met je sessies, maar de grafische weergave van de historische statistieken is beperkt tot de huidige week, huidige maand, half jaar of jaar. Het is niet mogelijk om in het overzicht terug te scrollen naar bijvoorbeeld de voorgaande week. Zodra het maandag is, is de nieuwe week aangebroken.
Op navraag hiernaar gaf moonbird aan dat dit een bewuste keuze is geweest, om zo de interface van de app eenvoudig te houden, al hebben ze aangegeven dat ze mijn feedback hierover meenemen in hun overwegingen voor toekomstige optimalisaties.
Het gebruik van de app is in mijn opinie vanzelfsprekend. De Check-in vooraf, en naderhand, heb ik uitgeschakeld voor mezelf. Zoals je ziet, kun je die ook overslaan. Verder zoals je in de rechter screenshot ziet klopte de sessie-teller op dat moment nog niet, evenals de 'Time practiced'. De app geforceerd sluiten en opnieuw opstarten loste dit probleem op.
De opgeslagen sessiedata wordt versleuteld bewaard op de servers van moonbird, conform GDPR-wetgeving en hun privacybeleid. Je sessies worden in het totaaloverzicht netjes bijgehouden, mits je die via de app hebt gestart. Sessies die je ‘offline’ doet, verdwijnen helaas in het niets. Oók als je je app opent tijdens het gebruik. Je krijgt in dat geval de optie om de gaande sessie te stoppen of door te laten gaan.
Hartcoherentie en HRV in de Moonbird-app
De Moonbird-app biedt na elke sessie inzicht in je hartslag, hartcoherentie en hartritmevariabiliteit (HRV). Hoewel HRV vaker voorkomt in wearables en gezondheidsapps, is hartcoherentie minder bekend bij het brede publiek. Kort gezegd verwijst hartcoherentie naar de regelmaat en samenhang tussen je ademhaling en je hartritme: hoe beter die synchroon lopen, hoe “coherenter” je hartslagpatroon. Volgens Moonbird (en diverse ademhalingsexperts) duidt een hogere hartcoherentie op een kalmer zenuwstelsel en betere stressbestendigheid.
De app geeft dit visueel weer met kleurgecodeerde grafieken: hoe groener je sessie, hoe rustiger je systeem. Of zoals moonbird in de app vermeldt:
• Groen: je ademt coherent en jouw parasympathisch en sympathisch zenuwstelsel zijn in balans
• Oranje: je bent goed op weg naar een coherente ademhaling
• Rood: je bent nog niet in balans, blijf oefenen
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze statistieken indicatief zijn; ze geven een indruk van je fysiologische toestand, maar vormen geen medische diagnose. Toch kunnen ze motiverend werken – vooral als je in de loop der tijd verbetering gaat zien.
Doelgroep en toepassing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Moonbird is in de kern ontworpen als laagdrempelige begeleider voor ademhalingsoefeningen, en dat zie je terug in hoe en door wie het apparaat goed inzetbaar is. De eenvoud van het concept – adem mee met de opblazende en leeglopende bewegingen – maakt het in de praktijk verrassend toegankelijk voor een breed publiek. Toch zijn er ook nuances.
Onder 'Gids' vind je zowel diverse gesproken instructies/uitleggen alsook diverse teksten met uitleg/studies.
In mijn ogen is Moonbird vooral geschikt voor mensen die juist nog niet ervaren zijn in het doen van ademhalingsoefeningen. De rustgevende beweging en intuïtieve werking helpen je op een hele tastbare manier terug te keren naar je ademhaling. In die zin werkt Moonbird als een soort “anker” naar het ‘hier en nu’, zoals mindfulness apps regelmatig aangeven. Voor ervaren ademwerkers zou het apparaat misschien minder noodzakelijk zijn – zij hebben vaak hun eigen ritmes of technieken – maar ook zij zouden baat kunnen hebben bij de fysieke feedback of het gebruiksgemak tijdens drukke dagen.
Zelf gebruik ik Moonbird standaard bij het slapengaan, maar ik neem hem ook mee naar mijn werk, juist omdat ik er nog geen vast ritme in heb gevonden. Dat is wat mij betreft ook de kracht: het apparaat leent zich goed voor ad hoc gebruik tijdens stressmomenten én voor vaste rituelen rondom bijvoorbeeld slaap. En juist omdat Moonbird ook zonder app werkt, hoef je niet telkens in je telefoon te duiken – een verademing in een wereld waarin dat apparaat juist vaak de bron van stress is met alle piepjes, pingeltjes en signaaltjes.
De moonbuddy, bron: moonbird.
Voor kinderen is het bestaande model misschien net wat te groot, of de verplichting om de duim op de hartslagsensor te leggen misschien net wat onhandig. Ook de afhankelijkheid van een smartphone om instellingen aan te passen is voor kinderen misschien niet ideaal. Daarom heeft het bedrijf een speciaal kindermodel ontwikkeld: de moonbuddy. Middels een knop is op dit apparaat een keuze te maken tussen vier verschillende modi, en heeft het apparaat verwisselbare hoezen om de moonbuddy persoonlijker te maken: Bibi the bird, of Barry the bear.
Prijs: investering of luxeproduct?
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De moonbird is met een adviesprijs van 179 euro voor menig Tweaker een uitgave die je niet dagelijks doet – zeker als je het vergelijkt met gratis ademhalingsoefeningen via bijvoorbeeld YouTube of apps zoals Calm, Headspace of Insight Timer. Aan de andere kant benaderen sommige reviews die ik online tegenkwam terecht dat het bedrag relatief meevalt wanneer je het afzet tegen ademcoaching, therapie of slaaptrainingen. Bovendien werkt moonbird zonder abonnementskosten, wat bij steeds meer producten of diensten juist wél begint te komen.
In mijn optiek is Moonbird geen onmisbaar hulpmiddel, maar wel een zeer doordacht, gebruiksvriendelijk en effectief hulpmiddel voor wie worstelt met stress of slaapproblemen. De meerwaarde zit ‘m vooral in de fysieke interactie, het gevoel van rust in je hand, en de koppeling met biofeedback. Dat maakt het apparaat geschikt voor mensen die het lastig vinden om met alleen audio- of visuele instructies hun ademhaling onder controle te krijgen.
De prijs is dus ook wat mij betreft wel een drempel, maar geen dealbreaker, zoals je straks in de conclusie zult lezen. Dit is het zeker als je weet waar je naar op zoek bent. Gelukkig heeft moonbird een proefperiode van 30 dagen waarbinnen je het apparaat risicoloos kunt proberen. Wat ik echter nog niet zo snel kon vinden, is of sommige aanvullende zorgverzekeringen mogelijk een deel van de aankoopprijs vergoeden, zoals dat bij Somnox wel het geval is bij bepaalde zorgverzekeraars.
Tot slot: Op het moment van schrijven biedt moonbird een leuk extraatje, indien je voor de ‘soft white’ uitvoering zou gaan: De
Rituals x moonbird selfcare bundle. Deze bundel is gelijk geprijsd met de normale moonbird, alleen krijg je hier als extraatje een mini-uitvoering van ‘The Ritual of Sakura’ geurstokjes bij.
Bron: website van moonbird
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Als je me vooraf had gevraagd of een klein siliconen apparaatje, dat zachtjes op en neer beweegt in je hand, echt zou bijdragen aan rust en slaap, dan had ik waarschijnlijk gereageerd dat ik het eerst wilde proberen. De moonbird heeft zich wat mij betreft bewezen als een verrassend krachtig, klein, hulpmiddel in mijn dagelijkse (en vooral nachtelijke) routine. Niet door technische hoogstandjes of bombastische features, maar juist door zijn eenvoud.
Wat de Moonbird onderscheidt van andere ademhalingstools en slaapgadgets, is de manier waarop het tastbaar maakt wat anders abstract blijft. Je hoeft niet op een scherm te kijken, geen timer in te stellen, geen stem te volgen – het enige wat je hoeft te doen is: vasthouden, voelen, volgen. Die laagdrempeligheid maakt dat ik hem ook écht gebruik, en niet in een lade laat verdwijnen na de eerste week.
In vergelijking met de Somnox 2, die door zijn formaat beperkter inzetbaar is, is de moonbird veel praktischer voor gebruik op kantoor, onderweg, op vakantie, of tijdens een korte pauze. Maar voor wie is de moonbird dan bedoeld? In mijn ogen vooral voor mensen die een drempel ervaren bij ademhalingsoefeningen – die wel willen, maar telkens vergeten, afgeleid raken of verdwalen in een woud van apps en methodes. Moonbird geeft je letterlijk iets in handen om je op te focussen, zonder dat je cognitief moet presteren.
De combinatie met de app is sterk, zeker dankzij de custom instellingen en hartslagmetingen, al laat het statistiekenoverzicht hier en daar voor mij nog wat te wensen over. Hopelijk komt er een update die dit ook tackelt.
De proprietaire, magnetische laadaansluiting vind ik toch wel een minpuntje, en zou bij de ontwikkeling van een v2 van mij mogen veranderen.
De keuze voor een eigen oplaadkabel en het ontbreken van een laadindicator zijn details waar je in de praktijk tegenaan loopt, maar geen showstoppers. Wat me wel zou helpen, is als sessies zonder app tóch opgeslagen kunnen worden, zodat ook mijn spontane gebruiksmomenten meetellen in mijn overzicht. Ik heb er zelf te weinig verstand van, maar mijn Garmin Fenix 8 kan prima op de achtergrond synchroniseren met Garmin Connect, de app op mijn telefoon, waardoor ik inzicht krijg in al mijn health data.
De moonbird app werkt op dit moment niet als je offline bent, daarnaast kun je (logischerwijs) geen instellingen wijzigen als de moonbird niet is verbonden via bluetooth.
En dan de prijs. Met een adviesprijs van 179 euro is dit geen impulsaankoop – en dat moet ook niet de verwachting zijn. Maar wie serieus op zoek is naar een hulpmiddel om bewuster te ademen, stress te verminderen of beter te slapen, vindt wat mij betreft in moonbird een solide en prettig hulpmiddel. Geen wondermiddel, geen wondertherapie, maar een compacte compagnon die doet wat hij belooft. Niet overtuigd? Met een proefperiode van 30 dagen, kun je goed ervaren hoe het is.
Dus, dit Belgisch ontwikkeld apparaat is daarmee wat mij betreft meer dan een gimmick: het is een doordacht product dat rust tastbaar maakt, en daarin voor veel mensen een waardevolle toevoeging kan zijn. Of je nu worstelt met slapeloosheid, overprikkeling of gewoon op zoek bent naar wat meer ademruimte in je dag, dit vogeltje verdient wat mij betreft een plekje op je nachtkastje of in je (werk)tas.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de moonbird, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of als je het niet eens bent met de score, laat het me vooral weten in de comments of via
een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!
Tot de volgende review!
En mocht je nog steeds lezen, de Glimp Pebbles zijn ook nog een alternatieve optie. Tegen het eind van dit jaar hoop ik hier ook een review over te hebben geschreven! Uiteraard zal ik deze review dan ook een kleine update geven.
Cheers!