Historie:
• 20250101 - Initiële review
Disclaimer: Ik heb deze Ozlo Sleepbuds zelf aangeschaft via de Kickstarter-campagne. Deze review is dus volledig mijn eigen, ongezouten mening en oordeel! Ik hoop dat jullie net zo goed kunnen genieten van deze review als dat jullie de afgelopen jaren hebben gedaan van mijn Bose Sleepbuds II review!
Veel leesplezier gewenst!
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Allereerst, gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2025! Deze kleine alinea zal ik wellicht ooit uit deze review verwijderen met een update, maar voor nu, lekker laten staan!
In 2024 had ik de allereerste,
uitgebreide user review van dat jaar; enkele minuten na middernacht publiceerde ik mijn review van de Philips Hue Tap Dial Switch Zwart. Dit jaar wilde ik wederom diezelfde primeur hebben, dus had ik de laatste maand uitgebreid gewerkt aan deze review, speciaal om deze op 1 januari 2025, kort na middernacht, te publiceren!
Oud en nieuw, het ideale moment om precies
déze review te publiceren. Meerdere redenen: Met oud en nieuw blijven de buren altijd tot veel te laat vuurwerk afsteken… iedereen haalt altijd veel te veel, waardoor je om 3, 4 uur ’s nachts nog steeds geen slaap kan vatten door de knallen. Maar ook: oud, de Bose Sleepbuds II, en nieuw, de Ozlo Sleepbuds. Een reïncarnatie van de Bose Sleepbuds II, een doorontwikkeling.
Want ja, lang, lang geleden (6 maart 2021) schreef ik mijn, voor nu althans, best bekeken review over de
Bose Sleepbuds II. Met dat product en die review begon voor mij min of meer een nieuw tijdperk.
Slaap en ik hebben een haat-liefde verhouding, al jaren lang. Niet in slaap kunnen vallen ben ik Nederlands kampioen in, vermoed ik. Ik heb al legio aan methodes, producten en middeltjes geprobeerd om mijn slaap te verbeteren, met wisselend maar altijd tijdelijk succes.
De Bose Sleepbuds II heb ik inmiddels enkele jaren in gebruik gehad, maar telkens liep ik tegen problemen aan ten aanzien van de accuduur. De batterijen van de Sleepbuds gaven telkens met ongeveer een jaar gebruik de geest (lees: ze hielden het geen hele nacht meer vol). Ik vermoed ook dat dat de reden is dat Bose in 2023 is gestopt met de verkoop en ontwikkeling van Sleepbuds.
Een grote waarschuwing op de voorzijde van de verpakking. Dat je het maar even weet!
Gelukkig, in ieder geval voor mij,
besloten enkele voormalig Bose medewerkers de Sleepbuds nieuw leven in te blazen en zo werd het merk Ozlo gestart, en de
Kickstarter ging in augustus 2023 van start.
Het was de bedoeling dat in november 2023 de eerste units verscheept zouden worden. Helaas lukte het niet om deze deadline te halen, sterker nog… het liep verschrikkelijk uit, mede doordat ze zich op Europese regelgeving hadden verkeken, waardoor het product aangepast moest worden en aanvullend moest worden getest. Maar uiteindelijk in augustus 2024 kreeg ik mijn earlybird binnen! Nu, enige tijd verder, vond ik het tijd om een eerste review op te stellen en de Ozlo Sleepbuds, verder kortweg “Sleepbuds” genoemd, te vergelijken met de Bose Sleepbuds II, en
zijn ze wel te vergelijken?
Je komt erachter in deze review. Veel leesplezier gewenst!
Voor de Bose Sleepbuds heb ik in het verleden een topic genaamd “
[Bose Sleepbuds I & II] Ervaringen & discussie” aangemaakt. Hier kun je ook terecht voor deze Ozlo Sleepbuds en overige/vergelijkbare producten!
Unboxing
Op de achterzijde van de verpakking staat reeds weergegeven wat je kunt verwachten dat er in de verpakking zit!
In de verpakking vind je een smartcase met daarin de sleepbuds. De smartcase fungeert enerzijds als laad- en travelcase. Daarnaast heeft Ozlo hier wat extra sensoren ingebouwd voor (de toekomstige) slaapanalysefunctionaliteit.
De Sleepbuds zelf zijn kleine in-ears die volledig binnen je oor vallen. Dit zorg ervoor dat je, ongeacht je slaaphouding, geen last zou moeten ervaren van deze oortjes. Ik, als zijslaper, heb nooit problemen ervaren met de ‘voorganger’, de Bose Sleepbuds II. Qua formfactor en uiterlijk zijn ze voor mijn gevoel identiek. Helaas heb ik mijn Bose Sleepbuds II reeds onder garantie retour gestuurd, anders had ik mooie vergelijkingsfoto’s kunnen maken.
Netjes uitgepakt, alles bij elkaar 😊
De Sleepbuds worden geleverd, inclusief vier maten silicone tips. Ozlo geeft aan dat deze gepatenteerde vormgeving ervoor zorgt dat de Sleepbuds de gehele nacht stevig in je oor blijven zitten. Dit is ook mijn ervaring, maar het is wel zaak de juiste maat uit te vogelen voor jezelf. Er kán overigens ook verschil zitten tussen je linker en rechter oor. Een maatje te groot kan er op den duur in resulteren dat je een wondje in je oorschelp krijgt.
Links die van Bose, rechts die van Ozlo. Of was het toch andersom… zie jij het verschil? Ik niet! En dat is zeker niet erg!
Verder zit er ook nog een USB-A naar USB-C-laadkabel in de verpakking, al zal een USB-C-lader van je telefoon ook prima werken. Er wordt daarnaast geen stekkerblokje meegeleverd.
De case
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De smartcase voelt en oogt luxe door het gebruikte metaal. Het geeft me, net als met die van Bose toentertijd, het gevoel dat ik een echt luxeproduct in handen heb. Om de Sleepbuds uit de case te kunnen halen, schuif je het deksel van de case naar boven. Indien opgeladen, gaan dan ook de verschillende ledlampjes branden.
De smartcase, zoals je hem in de net geopende verpakking treft.
Op de deksel zit wel een fractie meer speling dan ik toentertijd met die van Bose had. Of dit verschilt tussen verschillende cases van Ozlo, het komt door quality control, of dat het gewoonweg een producteigenschap betreft, durf ik aan de hand van mijn product echter niet te zeggen.
De onderzijde van de case is voorzien van een goede, rubberen antislip coating. Hierdoor blijft de case goed op zijn plek staan, ook wanneer je het deksel opent. De case dient niet alleen voor het opbergen van je Sleepbuds, ook worden ze hiermee dus opgeladen.
Een rubberen antislip coating, werkt prima!
Net als bij Bose gaat de accu van de Ozlo smartcase circa drie laadbeurten/dagen mee. De phone free mode maakt hierin, in tegenstelling tot die van Bose, echter geen verschil.
De Sleepbuds worden in de case op hun plek gehouden door kleine magneetjes. Hierbij is de polariteit tussen de linker en rechter bud ook anders, zodat je niet per abuis de rechter bud op de linker laadpositie kan aanbrengen, en vice versa.
Slechts twee pogopins, waar de case van Bose er nog drie had. Wat die derde precies deed, ik heb eerlijk gezegd geen idee… maar twee werkt ook!
Een ander klein verschil tussen de charge case van Bose en de smartcase van Ozlo, is dat bij Ozlo ‘slechts’ twee pins per bud is, waar bij Bose er drie pins waren.
Wat verder nog wel interessant is, zoals ik ook in het volgende hoofdstuk zal behandelen, is dat je telefoon voor streaming verbinding maakt met
de smartcase, welke op zijn beurt weer verbinding maakt met de Sleepbuds.
De twee Bluetooth antennes zitten aan de zijkanten van de smartcase en zijn bedekt met silicone strips. De BLE-antenne zit aan de linkerzijde van de smartcase, de ‘Bluetooth Classic’ antenne aan de rechter zijde.
Achter dit stukje silicone zit dus een BLE-antenne verstopt!
De Sleepbuds
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Via de Ozlo app word je door het proces geleid om de Sleepbuds te koppelen met je telefoon. Hiervoor dien je dus wel eerst de case op te laden zodra je je buds hebt ontvangen; met een lege accu van de case gaan de buds niet aan. Daarnaast word je tijdens het proces ook begeleid om de juiste maat van de ear tips te selecteren.
Bij mij geen verschil tussen de silicone eartips!
Houd hierbij dus rekening ermee dat er een verschil kan zitten tussen je linker en rechter oor. Als je een te grote maat selecteert, zou dit op termijn erin kunnen resulteren dat je kleine wondjes in je oorschelp krijgt.
Waar de Bose Sleepbuds nog als ‘left’ en ‘right’ stonden aangemerkt bij bluetooth apparaten, is dat bij Ozlo slechts één apparaat. Dit heeft ermee te maken dat de Sleepbuds via bluetooth verbinding maken met de case, en de case op zijn beurt weer met je telefoon. Je telefoon maakt dus niet, zoals met Bose het geval was, rechtstreeks verbinding met de Sleepbuds.
Mocht je dan ook problemen ervaren met de streaming, adviseert Ozlo ervoor te zorgen dat je smartphone aan de rechter zijde van de case ligt, en je Sleepbuds tijdens gebruik links van de case.
Zelf gebruik ik de Sleepbuds niet om te streamen, dus geen eigen muziek of audioboeken afspelen, hoewel dit zeker wel mogelijk is. De Sleepbuds hebben verder geen active noisecancellation, hoewel ik online op diverse pagina’s (niet van Ozlo zelf) dat tegenkwam. De Sleepbuds dempen het omgevingsgeluid iets, doordat deze mijn gehoorgang goed afsluiten. De kracht van de Sleepbuds zit hem echter in de verschillende geluiden om externe geluiden te maskeren.
De Sleepbuds houden het op dit moment rustig een nacht van 9-10 uur vol. Ik vrees echter dat ook hier na verloop van tijd de accu van de buds dusdanig zal slijten, dat de levensduur achteruit zal gaan en ik deze tijd niet meer haal. Daar kan ik echter op dit moment nog geen uitspraken over doen. De tijd zal het leren, en logischerwijs zal de review dan ook tegen die tijd van een update worden voorzien, als dit het geval is.
Alleen voor de fotoshoot even in de zon gelegen. Geen idee of veel zonlicht goed is voor je nachtrust 😉
Voor de rest gaan we door naar het daadwerkelijke
gebruik.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Net als de Bose Sleepbuds II, vind ik de Ozlo Sleepbuds een verademing om mee te slapen. Ze passen perfect binnen mijn oorschelp, waardoor ik er als zijslaper geen last van heb. Op dit moment is er de beschikking over tien geluiden. Ozlo geeft hierover aan dat er op termijn meer komen, maar mijn advies zou zijn een product nooit op basis van een belofte te kopen. Eén van de weinige uitzonderingen hierop zijn Kickstarters, zoals ik dus toentertijd heb gedaan met deze Kickstarter.
Het aantal van slechts tien geluiden valt op dit moment nog wel tegen. Ik gebruik nu alleen Jade Static, een warme ruis. Ik hoop wel dat er op termijn meer keus komt, daar ik natuurgeluiden zoals vogels in het bos bij Bose wel erg prettig vond om mee te slapen. Alle tien de geluiden van Ozlo vallen op dit moment nog in de categorie masking.
Bose had de beschikking over 54 geluiden: 20 in de categorie Noise Masking, 20 in Naturescapes en 14 in Tranquilities. Noise Masking zijn geoptimaliseerde geluiden om storende geluiden te verdoezelen. Naturescapes zijn geluiden uit de natuur/omgeving (bijvoorbeeld ook het geluid van een wasdroger, of een vliegtuigmotor). Tranquilities zijn relaxende geluiden om je hoofd rustig te maken voor het slapengaan.
Aan de BLE-antenne-zijde vind je enerzijds een microfoon (kleine gaatje) voor registreren van omgevingsgeluid, temperatuursensor, en lichtsensor (het doorzichtige vierkantje) voor registreren omgevingslicht. Deze functies werken op dit moment nog niet, maar Ozlo belooft dit met een toekomstige update uit te rollen.
Ten opzichte van de Bose heeft opvolger Ozlo dus wel wat extra functionaliteiten. Zo is de smartcase voorzien van extra sensoren, waarmee op termijn een bepaalde vorm van slaapmonitoring mee beschikbaar zal worden gemaakt. Dit wordt echter al geruime tijd beloofd, dus in dat opzicht is het eerst zien, dan geloven.
Daarnaast kan je dus ook audio vanaf je telefoon, via de smartcase, naar je Sleepbuds streamen. Val je graag in slaap met een audioboek, dan kan dat dus. Na een bepaalde tijd kunnen de Sleepbuds automatisch overschakelen naar het ingestelde masking geluid. Op termijn wordt dit wellicht omgezet naar automatisch stoppen met afspelen, zodra de Sleepbuds doorhebben dat je in slaap bent gevallen.
Wat voor mij wel even wennen was, is het in gebruik nemen van de Sleepbuds. Ik heb ze ingesteld staan dat ze automatisch, bij uitnemen, het masking geluid beginnen af te spelen. Bij de Bose Sleepbuds kon je bij het openen van de case direct de oortjes uitnemen. Bij de Ozlo Sleepbuds moet je even wachten tot je de twee grote LED-indicatoren van de oortjes ziet oplichten. Pas daarna kun je de buds uitnemen. Doe je het te vroeg, dan schakelen de oortjes niet in/spelen ze geen geluid af.
Qua geluidskwaliteit moet je niet verwachten dat dit dezelfde kwaliteit geluid afspeelt als de topmodel in-ears van Bose of Sony. Begrijp me niet verkeerd, de geluidskwaliteit is echt wel goed, en zeker goed genoeg voor het beoogde doel. Maar ze zullen zeker niet als vervanging dienen voor normale in-ears.
Het volume is aanpasbaar via de app, en dit hoor je ook vrijwel direct in de buds. Het advies, ook vanuit Ozlo, is om de buds niet té hard te zetten. Met mijn Bose Sleepbuds II heb ik in het verleden al gemerkt dat ik het beginniveau initieel prettig vond, maar de volgende ochtend datzelfde geluidsniveau toch best wel als hard ervoer. Sinds tegenwoordig heb ik het geluidsniveau vrij zacht staan.
Het luidste niveau is (gelukkig) niet het standje gehoorbeschadiging, maar is wel aan de luide kant. Je dient er rekening mee te houden dat de geluiden die door de buds worden geproduceerd ook belangrijke meldingen zoals een brandalarm of deurbel kunnen overstemmen/verdoezelen. Dit luide niveau maakt het wellicht wel meer geschikt voor tijdens het reizen, zodat je beter in een lawaaierige omgeving kan slapen.
De smartcase functioneert tevens als travel case! Handig!
Zelf reis ik eigenlijk nooit met het vliegtuig, en zeker niet intercontinentaal dat ik een dutje zou willen doen. Hier kan ik dan ook niet uit eigen ervaring putten. Qua gebruiksomgevingen daarentegen kan ik wel uit eigen ervaring putten. In een drukke omgeving zoals Londen kon ik de Sleepbuds in dezelfde stand blijven gebruiken als ik al deed; het omgevingsgeluid bleef goed gemaskeerd.
De app van Ozlo is, net als die van Bose, amper bruikbaar op het moment dat de oortjes niet zijn verbonden. Ook kun je de voorbeelden van de geluiden niet zonder de oortjes afspelen.
Waar Bose nooit echt details deelde over updates in de vorm van release notes,
doet Ozlo dit gelukkig wel. Op het moment van schrijven (dd 20241228) is de meest recente update al ruim twee maanden oud.
Een laatste verschil ten opzichte van de Bose Sleepbuds, waar je hopelijk nooit achter hoeft te komen, is het uitvoeren van een reset, hetzij van de Buds, hetzij van de Case.
Rechts van de USB-poort, op een andere foto te zien, zit een LED-indicator, links zit de resetbutton.
De reset button welke je links naast de USB-C poort vindt, zet de Smartcase nu terug naar fabrieksinstellingen. De Sleepbuds zelf kun je rebooten door ze omgekeerd tegen de contact pins van de Smartcase te houden, zoals wordt getoond in
deze video.
Terug naar de inhoudsopgave
Wat een mooie kleur is de binnenkant van de case!
De Ozlo Sleepbuds zijn een doorontwikkeling van de inmiddels stopgezette
Bose Sleepbuds II, ontwikkeld door voormalig Bose-medewerkers. De Sleepbuds blijven, net als toen met Bose, een pittige investering, maar ik blijf bij mijn mening dat een goede nachtrust onbetaalbaar is.
Als zijslaper ervaar ik totaal geen problemen met het slapen met deze Sleepbuds. De Sleepbuds verdoezelen externe geluiden goed, en daarnaast bieden ze van zichzelf al een prima demping voor omgevingsgeluid. Als je eenmaal de juiste pasvorm hebt gevonden, blijven de Sleepbuds ook goed zitten. Het komt zelden voor dat ik tijdens het slapen een oortje kwijtraak.
Overigens is het maskeren van omgevingsgeluid niet het enige doel van deze Sleepbuds. Ook bij tinnitus kunnen deze Sleepbuds uitkomst bieden. In mijn geval heb ik al vele jaren last van tinnitus, en wordt het geluid er deels mee gemaskeerd, dusdanig dat ik het niet meer actief registreer.
Bij het uitvoeren van firmware-updates moet je de case met de lader verbinden. Het groene lampje geeft aan dat de case van stroom wordt voorzien. Er zitten dus verschillende nieuwe sensoren op de smartcase, welke Bose niet had.
Functioneel gezien bieden de Sleepbuds een mix van bekende en nieuwe features, vergeleken met de Bose Sleepbuds II. Het product is primair gericht op het maskeren van omgevingsgeluid, met momenteel tien beschikbare opties. Dit zijn wel aanmerkelijk minder opties van de 54 die Bose had, maar Ozlo heeft een reeds langer staande belofte voor meer geluiden, en meer functionaliteiten zoals een vorm van slaap tracking.
Ik zou echter niet adviseren een product te kopen op basis van een belofte. Wat de Sleepbuds van Ozlo wel goed doen, is het streamen van eigen content, op het moment dat je naar bed gaat. Zelf maak ik hier geen gebruik van, maar ik ken genoeg mensen die graag een audioboek luisteren voor het slapengaan. Dit is iets wat bijvoorbeeld met de
Kokoon Nightbuds ook mogelijk was.
Deze kleine rakkers voelen en ogen nagenoeg hetzelfde als die van Bose. De tijd zal het leren of deze rakkers het langer volhouden. Fingers crossed!
De Sleepbuds houden het op dit moment gelukkig nog ruim een nacht vol. Of dit op de langere termijn ook zo is, zal moeten blijken. Verder omdat er op dit moment nog veel features zijn beloofd, maar nog niet zijn waargemaakt, vind ik de Ozlo Sleepbuds op dit moment drie van de vijf sterren waard. Mogelijk dat dit op termijn nog verandert, maar dit zal dan uiteraard in de changelog van de review worden vermeld.
Terug naar de inhoudsopgave
Zelfs een logo op hun USB-kabel, wat wil een mens nog meer?
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Ozlo Sleepbuds, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.
Terug naar de inhoudsopgave
Nog een kleine filler aan het eind van de review. Lees je serieus zo ver? Dank voor je tijd en aandacht. Zou je mijn review kunnen beoordelen? Dat maakt me blij!