Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

- Reviews

Prijs
Specificaties 5,3" • 2560x1440 • 64GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Nokia 8 (4GB ram) Grijs Review

+3
CLB 5 september 2017, laatste update op 25 november 2017, 11.017 views

Nokia 8 (4GB ram) Grijs (Product gekocht)

Deze eerste high-end smartphone van het 'nieuwe Nokia' is een wolf in schaapskleren. Het apparaat is scherp geprijsd en presteert op elk gebied erg goed, maar kent wel verschillende flaws.

Pluspunten

  • Afwerking
  • Bouwkwaliteit
  • Camera
  • Scherm
  • Snelheid
  • Stock Android

Minpunten

  • Glad
  • Macrostand
  • Plaatsing speaker

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Nokia 8 - review by CLBInhoudsopgaveSpecificaties:
  • Android 7.1.1 - stock Android
  • Qualcomm Snapdragon 835 2,45GHz
  • 4GB RAM en 64GB opslaggeheugen
  • 5,3" IPS-scherm met 2560x1440 pixels
  • Dubbele 13-megapixelcamera met 4K filmmogelijkheden
  • 13-megapixelfrontcam met autofocus
  • BlueTooth, WiFi, NFC, 3090mAh batterij
  • 151,5x 73,7 x 7,9mm, 160g
Bijzonderheden:
  • Aluminium unibody
  • OZO spatial 360° audio
  • Dual-sight modus
  • USB C 3.1-poort
  • Vingerafdrukscanner
Belangrijke linkjes:Topics over / voor de Nokia 8:Nieuwsberichten omtrent de Nokia 8:Waarom een Nokia 8?
- Ik houd van smartphones, tablets en gadgets. Ik heb jaarlijks tientallen smartphones in mijn handen in allerlei prijsklassen en van nagenoeg elke denkbare fabrikant. Ik werk al jaren in deze branche, zie telefoons vaak al ruim voordat ze in de winkels liggen en ben aanwezig bij (inter)nationale evenementen en presentaties van devices. Zo was ik bij het Mobile World Congress in februari waar HMD Global de nieuwe 3310 liet zien en natuurlijk de drie eerste smartphones in de vorm van de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6. Allemaal leuke en mooie devices, maar een echte powerhouse zat daar niet bij, want die zou later volgen.

Dat werd voorbehouden aan de Nokia 8 en dat toestel werd op 16 augustus 2017 op een eigen evenement gepresenteerd. Het is een trend aan het worden dat high-end toestellen steeds meer en meer moeten gaan kosten en prijzen in de Androidwereld van meer dan ¤ 799 zijn al niet gek meer. Met concurrenten zoals de Sony Xperia XZ1, de Samsung Galaxy S8-familie of de nieuwe Note 8, de LG G6 en de op de IFA gepresenteerde LG V30 en de HTC U11 is de adviesprijs van de Nokia 8 van ¤ 599 bijna een schijntje te noemen. Uiteraard blijft het een hele hoop geld, maar een OnePlus 5 met een vanafprijs van ¤ 499 is misschien nog wat goedkoper te noemen. Een vergelijk van beide toestellen wordt verderop in de review meegenomen, want er zijn toch wel wat verschillen te vinden en met mensen die roepen dat "de OnePlus 5 meer bang-for-buck te bieden heeft" ben ik het ook niet geheel eens. Dat terzijde, tijd voor Nokia 8-review!

Uiteraard heeft de prijs van een toestel ook te maken met 'wat je krijgt' en dat zit bij de Nokia 8 wel goed!Nokia 8
Specificaties
ToestelNokia 8
BesturingssysteemAndroid 7.1.1 Nougat
Scherm5,3" IPS 2560x1440 pixels
ProcessorQualcomm Snapdragon 835
Processorsnelheid2,45GHz
VideochipAdreno 540
Werkgeheugen4GB
Opslaggeheugen64GB
Extern geheugenMicroSD tot 2TB
Accucapaciteit3090mAh
Frontcam13.0 megapixel
CameraDubbele 13.0 megapixel
Afmetingen151.5 x 73.7 x 7.9mm
Gewicht160 gram
ConnectiviteitWiFi a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
GPS / Glonass
OverigVingerafdrukscanner
USB C met QuickCharge 3.0
Adviesprijs¤ 599,-

Inhoud van de doos
- Aan de doos van de Nokia 8 is weinig spectaculairs te ontdekken. Op de voorkant is een blauw toestel afgebeeld, zien we wat kenmerkende handen van Nokia die elkaar vasthouden en misschien wat nostalgische gevoelens oproepen. Ook op de achterkant is de blauwe variant in vol ornaat te zien, toch wat gek als het toestel in de doos een andere kleur heeft wat mij betreft. Op de achterkant staan de mainspecificaties en aan de zijkant prijkt de naam 'Nokia 8' in zilveren letters. Ook zien we daar nog een 'stempel' met verschillende Androideigenschappen zoals 'pure', 'secure' en 'up to date', lucky us dus!
Nokia 8
Na het verwijderen van de deksel zie je de Nokia 8 direct liggen en daaronder is wat documentatie te vinden in de vorm van een korte beschrijving hoe je aan de slag gaat met het toestel en wat informatie over veiligheid. Daaronder is de bijgeleverde in-ear headset te vinden, inclusief verschillende maten oordopjes. In het doosje daarnaast vind je een USB-adapter met een output van 1,5A en een data/oplaadkabel met een USB A naar USB C-aansluiting. Helaas geen fancy pre-order actie in de Benelux, waarbij je in verschillende andere landen nog een smartwatch krijgt bij de aanschaf van de Nokia 8. Helaas en door dus!
Aansluitingen en eerste indrukken
- De eerste indrukken van het toestel zijn zeer positief, maar weet wel dat het design gewoonweg niet sprankelend is. Geen afgeronde schermranden of ultrasmalle schermranden dus, maar een smartphone zoals zovelen. Dat geldt voor de voorkant wat mij betreft, want de achterkant is lekker industrial. Ikzelf prefereer de grijze variant, maar de blauwe heb ik ook in handen gehad. Het design is vrij sleak en voelt erg goed aan in de hand. Wel is de afwerking van de metalen behuizing zeer glad, waardoor het toestel erg slippery is. Niet aan te raden dus om op je bovenbeen te leggen als je een spijkerbroek aan hebt bijvoor- beeld, want het toestel glijdt er gewoon direct vanaf. Schaf alvast maar een hoesje aan mensen! Nokia 8 - overviewHet formaat is door het 5.3-inchscherm net wat kleiner dan het toestel dat ik hiervoor gebruikte en door de afrondingen van de behuizing ligt het toestel lekker in de hand. De 3,5mm-aansluiting is aanwezig op de bovenkant van het toestel en dat vind ik persoonlijk een nadeel. Liever zie ik die aan de onderkant, zodat als ik het toestel in mijn broekzak stop, geen problemen heb met de audiokabels. Die aansluiting is ook erg strak en ik moest verschillende oordopjes de eerste paar keren dan ook met veel kracht in het toestel stoppen en eruit halen. De rechterkant biedt plaats aan de powerbutton en volumeknop en die zijn vrij hoog geplaatst. Voor mij redelijk bereikbaar, maar het is toch wat oppassen en soms moet je het toestel daardoor wat minder fijn vasthouden. Wat mij betreft hadden die buttons wel een centimeter of twee lager geplaatst kunnen worden. Een fijne Androidmogelijkheid die ook op de Nokia 8 werkt is het twee keer achter elkaar indrukken van de powerbutton, waardoor de camera opstart. Ook de Double Tap To Wake-functie is aanwezig, waardoor je het scherm aan kunt zetten door twee keer op het display te tikken. Aan de onderkant vinden we de USB C-poort, een microfoon en de speaker. Op die laatste ga ik verder in deze review uiteraard nog in, maar door de plaatsing wordt deze toch wel regelmatig geblokkeerd door mijn hand, zowel in portet- als landscapemodus. De linkerkant biedt plaats aan het simkaart/SD-kaartslot, die eruit te halen is door middel van het meegeleverde pinnetje, simpel en snel. Er was in het begin van de uitlevering van de Nokia 8 wat consternatie over de vraag of er nou wel of geen twee simkaarten in het toestel geplaatst konden worden. Op verschillende websites was dit zo te lezen, waaronder die van Nokia zelf. Dit bleek echter niet het geval te zijn helaas, waardoor je in het hier uitgeleverde TA-1012-model één nanosimkaart kwijt kunt en één microSD-kaart. Inmiddels is dit ook aangepast op de Nokia 8-website. Sinds 13 september 2017 biedt een Nederlandse webshop wel een dualsim-variant aan, dus keuze genoeg.
Aan de achterkant prijkt het Nokia-logo met glimmende zilveren letters op het toestel en zien we (helaas) wat gedrukte productinformatie en het CE-logo. Bovenaan is een microfoon te vinden en daaronder vinden we de dubele camera, de laserautofocusmodule en de dubbele flitser. De cameramodule steekt minimaal uit, waar dat bij andere telefoons een stuk meer kan zijn. Om die module is een glimmend randje te vinden, wat er al met al chique uitziet. Het enige minpuntje aan het design zijn de antenneranden. Deze zijn aan de boven- en onderkant van het toestel verwerkt, waardoor de achterkant hiervan vrij is. Dat is een mooie oplossing, maar de kleurstelling daarvan bij de grijze variant vind ik niet heel bijpassend en doet me wat denken aan de kleur van mijn Super Nintendo. Bij de blauwe variant valt dit al een stuk minder op, alhoewel die kleur ook niet helemaal past bij die van de behuizing zelf. Het stoort me echter niet zo dat ik hiervoor het toestel zou laten liggen en ja ik ben echt een picky persoon! Al met al zeer impressed dus de eerste keer!Nokia 8 vs Nokia 8
De eerste boot-up
- Er is weinig spannends aan het voor het eerst aanzetten van een smartphone natuurlijk, behalve dat je vervolgens wel kennis kunt maken met nieuwe zaken. Hoe is het scherm qua kleuren, resolutie en helderheid, hoe snel is het toestel, hoe bevalt de Androidfeel, hoe werkt het scherm of de vingerafdruk- scanner enzovoort? Na de bekende riedeltjes in de vorm van 'powered by Android' en de set-up ben je ready to go. Doordat het toestel voorzien is van stock Android krijg je geen vragen over het inloggen met een Huawei, Motorola of LG-account, heerlijk dus! Kwestie van Google-account koppelen en verder...
Scherm
- Er was voor de release nog wat hoop op de keuze van een AMOLED-scherm voor dit toestel, maar dat is niet het geval. Ik zou bijna willen zeggen 'helaas', maar dat is ook echt niet het geval. Dat type panelen staan bekend om hun zeer goede contrast, goede zwartwaardes, prachtige kleuren en goede helderheid. Mijn huidige eigen smartphone bevat een 5.4-inchscherm met een Quad HD-resolutie van 2560x1440 pixels en is ook een AMOLED-paneel. Ik ben dus gewend aan het dagelijks vele uren doorbrengen achter een prachtig schermpje, maar bij deze Nokia 8 is dat niet veel minder. Kleur, contrast en kijkhoeken zijn fijn!
Nokia 8 - scherm
De kleurweergave is gewoonweg erg goed, maar het is wel wat jammer dat dit out-of-the-box niet is aan te passen. Zo kun je op veel andere Androidsmartphones inmiddels de kleurintensiteit wat aanpassen, bijvoorbeeld wat kouder of juist warmer zetten of wat meer contrast toevoegen. Ik hoop dat zo'n functie in de toekomst nog wordt toegevoegd, altijd fijn. Dat terzijde: het scherm van 5.3 inch met een QHD-resolutie ziet er erg goed uit, het contrast is goed en dan de helderheid. Het gaat om een IPS-paneel met een maximale helderheid van 700 nits en ja dat is fel. Al met al merk ik niet eens dat het geen AMOLED-paneel is en dat is wel anders met toestellen die hier ook nog door het huis of op de werkvloer zwerven.Nokia 8 - schermEen laagje 2.5D-glas zorgt ervoor dat swipen vanaf de schermranden meer dan prima werkt en het scherm reageert snel en accuraat op aanrakingen. Ook een laagje Gorilla Glass 5 is aanwezig, dat bescherming moet bieden tegen beschadigingen. Een screenprotector is standaard niet aanwezig dus de keuze voor dit sterke glas is fijn. Wel is het zo dat ik al verschillende kleine krasjes zie op het scherm na enkele dagen gebruik. Daarbij moet gezegd worden dat voor verschillende foto's het scherm plat op verschillende oppervlakken is gelegd en als er dan net een zandkorreltje wringt, so be it. Een sleutel laat bijvoorbeeld geen krassen achter en Gorilla Glass 5 doet zijn werk goed, zie onderstaand filmpje van JerryRigEverything

Geheugen
- De Nokia 8 bevat standaard 64GB geheugen, waarvan je als gebruiker een ruime 50GB kunt gebruiken. Het overige gedeelte wordt onder andere gebruikt door Android en de voorgeïnstalleerde applicaties. Op dat geheugen kun je naast het installeren van apps en games ook documenten, muziekbestanden of films kwijt. De Nokia 8 biedt plaats aan een microSD-kaart, zodat je het geheugen snel en goedkoop kunt uitbreiden en zo kun je nog meer content met je meenemen. Kwestie van een leuk kaartje uitzoeken!

Als je een kaartje plaatst wordt er gevraagd om deze te formatteren, wat betekent dat alle inhoud ervan gewist zal worden. Dat wordt wel aangeraden, anders zal deze niet (goed) werken in het toestel. Op de vraag of de Nokia 8 ook ondersteuning biedt voor 'adoptable storage', kan ik nu helaas nog geen antwoord geven, maar ik ga er vanuit van wel, dankzij de Stock Android-ervaring, wordt asap getest!

Dit betekent dat je ervoor kunt zorgen dat het kaartje wordt gezien als 'intern geheugen' en daarmee wordt gedeeld met de al bestaande 64GB. Dat betekent dat je hierop ook applicaties of games kunt installeren en je dus nog meer met je toestel kunt doen. Als dit werkt, zal het ook mogelijk zijn om een gedeelte van een geheugenkaart als intern geheugen te gebruiken, maar die keuze is tezijnertijd aan jou!

Een samenwerking met bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox is er niet, dus tientallen GB's cloudspace voor een bepaalde tijd kunnen gebruiken is niet mogelijk. Ook USB-OTG, oftewel het kunnen uitlezen van een USB-stick op de Nokia 8 kreeg ik helaas niet voor elkaar. Een functie die ik slechts minimaal gebruik, maar ik eigenlijk wel verwacht op elke smartphone in 2017. Prima dus qua geheugen, maar toch...
Android
- HMD Global levert de nieuwe toestellen met Android 7.1.1 Nougat, zonder hier eigen aanpassingen aan doorgevoerd te hebben in de vorm van een eigen skill. De camera-applicatie kent wat finetuning van Nokia, maar dat is niet meer dan logisch door het gebruik van de dubbele camera. Het geheel draait dus op stock Android en nadat het toestel uit de doos kwam stond de update naar de laatste securitypatch ook al klaar.

Ik vind stock Android echt niet per se beter dan skins van fabrikanten, maar die laatste moeten dan wel binnen proporties blijven. Een TouchWiz-schil van Samsung of de LG-schil vind ik téveel aanpassingen hebben, waardoor het geheel niet helemaal meer in mijn stijl is. Uiteraard kun je dan nog steeds een andere launcher installeren om een toestel je zo eigen te maken, maar daarmee ondervang je bijvoorbeeld niet de instellingenmenu's of het notificatiecentrum. Dan wordt het echt rooten of een custom ROM.

Met deze Nokia 8 kan dat laatste uiteraard ook niet, maar alles ziet er wat mij betreft wel prima uit. Ikzelf gebruik wel een andere launcher, meer omdat ik dat al jaren doe en zodoende bijvoorbeeld mijn eigen swipe-gestures kan gebruiken om applicaties te starten of handelingen uit te voeren. Wat betreft de samenwerking tussen HMD Global en Google: dat zit wel goed, waarbij de toestellen snel zullen worden voorzien van de Android- en beveiligingsupdates. Zo is Android Oreo 8.0 al bevestigd voor de Nokia 3, 5, 6 en deze 8, precies wat we willen dus! Nu maar eens zien of ze die verwachtingen waar kunnen maken!
Nokia  8 - interface
Belkwaliteit en (mobiel) internet
- Alhoewel de Nokia 8 een smartphone is, gebruik ik zo'n apparaat nou niet bepaald om veel mee te bellen. Voor m'n werk bel ik nog het meeste, maar een smartphone betekent voor mij veel internetgebruik en mediaconsumptie. Ook voor voipgesprekken via Skype of WhatsApp wordt een toestel door mij gebruikt, maar dat neemt niet weg dat de telefoonfunctie ook gewoon goed moet werken natuurlijk. Bij de Nokia 8 is dat geen enkel probleem, waarbij ik getest heb met mijn eigen provider Vodafone. Op- of aanmerkingen over de kwaliteit van deze gesprekken heb ik niet gehad en alles en iedereen was altijd helder te verstaan.

Alle in Nederland (en België) beschikbare 4G-banden zijn te gebruiken in combinatie met dit toestel, wat betekent dat ook een (snelle) mobiele internetverbinding te gebruiken is. Wat dat betreft ook geen enkele negatieve ervaring en inmiddels zit het met de landelijke dekking in Nederland ook wel goed. Ikzelf woon in de Randstad of ben te vinden in het hoge Noorden voor het werk, maar overal heb ik daarbij een goed bruikbare 3G-, 4G- of 4G+-verbinding kunnen gebruiken, zowel in de auto als trein als ander vervoer.

Fancy WiFi-verbindingen heb ik thuis allemaal niet, maar het toestel is in de testperiode verbonden geweest met talloze 2,4GHz- en 5.0GHz-netwerken, wat altijd een stabiele verbinding gaf. Voor specifieke netwerk- vragen of -testen moet je echter wel bij iemand anders aankloppen, daar heb ik te weinig verstand van.
GPS (Global Positioning System)
- Ik gebruik GPS regelmatig voor op de weg of in de stad met applicaties zoals Sygic of Google Maps. Ik rijd het land door van het westen tot het Noorden of moet navigeren in buitenlandse steden die ik niet op mijn duimpje ken. De Nokia 8 is voorzien van GPS (ook assisted) en kan verbinding maken met Glonass en de BeiDou-satellieten. Het opzetten van een verbinding gaat snel, waarbij de voorkeur uiteraard ligt om dat te doen als je niet in een gebouw bent. Navigeren kan accuraat en de locatie is zeer nauwkeurig. Onder- staande screenshot is gemaakt met GPS Test en toont info wat betreft het Global Positioning System.Nokia 8 - GPS

Vingerafdrukscanner
- De Nokia 8 kent één vorm van biometrische beveiliging en die is aan de voorkant te vinden in de vorm van een vingerafdrukscanner. De plaats van zo'n scanner kan verschillen en wat nou de beste plek is, is voor veel mensen erg persoonlijk. Ikzelf heb geen voorkeur en het is een kwestie van wennen of je deze nou vindt op de achter- zij- of voorkant. De scanner werkt snel en accuraat en kan tot maximaal vijf fingerprints opslaan, zoals bij veel andere devices ook het geval is. Je kunt ook je teen scannen, doe eens lekker gek.

Het gaat om een capacitieve scanner, die dus niet fysiek is in te drukken, inmiddels te vinden op vele smartphones. Hij ligt iets verdiept in de behuizing en is dus op de tast te vinden, fijn want er is geen verlichting of wat aanwezig. Een korte trilling bij aanraken is mogelijk wat ikzelf aan heb staan en dat is ook mogelijk bij de twee capacitieve knoppen aan weerszijden van de vingerafdrukscanner. Mocht je hier niet van gediend zijn, dan is dat uiteraard uit te schakelen in de instellingen. Voor de rest is er weinig op te merken over deze vorm van deze inmiddels al veelgebruikte vorm van beveiliging; het werkt prima.Nokia 8 - fingerprintscanner
Camera
- De Nokia 8 is voorzien van drie identieke 13-megapixelsensoren, waarvan er twee op de achterkant van het toestel zijn geplaatst en één aan de voorkant. Elke camera is voorzien van een lensje van Carl Zeiss, iets wat te danken is aan de goede contacten tussen beide bedrijven. Eén van de camera's op de achter- kant schiet foto's in kleur, terwijl de andere sensor dat in monochroom doet. Als beide foto's worden gecombineerd, krijg je als eindgebruiker dus een contrastrijke en kleurrijke foto. Filmen kan in de hoge 4K-resolutie en er is OZO spatial 360° audio-techniek aanwezig. Door de aanwezigheid van verschillende microfoons in het toestel wordt geluid op deze manier altijd goed opgenomen, zoals hier wordt uitgelegd.

Als we iets dieper op de specs ingaan zien we OIS bij de primaire camera op de achterkant, in combinatie met f/2.0, 1.12um en een hoek van 76,9°. Er is PDAF aanwezig en een infrarood afstandsmeter. Ook zien we een dualtone-flitser op de achterkant, terwijl foto's van de frontcam kunnen worden belicht door een schermflits. Ook die camera biedt ondersteuning voor Phase Detection Autofocus en heeft een diafragma van f/2.0, waarbij de hoek iets wijder is met 78,4°. Al met al genoeg om te testen dus, so here we go!
Nokia 8 - camera
De applicatie is ontwikkeld door HMD Global / Nokia zelf en dat heeft uiteraard te maken met de dubbele camera-opzet, die niet op elke smartphone te vinden is. De camera-app is overzichtelijk en is door iedereen direct te begrijpen, waarbij de icoontjes die in beeld te vinden zijn wel voor zich spreken. In beeld zie je een knop om foto's mee te maken of te wisselen naar de videocamera. Ook zie je een kleine preview en mogelijkheden om tussen de camera's op de achterkant of voorkant te wisselen. Daarbij kun je met één druk op de knop kiezen met welke camera je een foto wilt maken: kleur, monochroom of beide. Er is een timer te vinden, je kunt de HDR-mogelijkheden instellen en je kunt snel de flitser bedienen and that's it.

Ook is er een hamburgermenu te openen, waarin je nog meer instellingen kunt vinden. Zo kun je ervoor kiezen om een kompas te gebruiken, waardoor coördinaten op je gemaakte content te zien zijn. Als je dat leuk vindt kun je ook kiezen om de hoogte weer te geven. Je kunt kiezen om een grid weer te geven, zodat je rechte foto's kunt maken en het is mogelijk om een 'watermerk' toe te voegen. Simpelweg een woordje of een korte zin, die op je foto's verschijnt. Hierbij kun je maximaal 170 tekens invoeren en kun je nog wat aanpassingen doen aan de uitlijning, grootte of de transparantie ervan. Ook zijn er wat stempels te vinden, waarbij onder andere de locatie, temperatuur of tijd wordt toegevoegd. Verwacht niet de mogelijkheden die je kent van Snapchat, maar het is een leuk gegeven. Of ik het zal gebruiken? Nee, alleen voor dit stuk.

De volumetoetsen zijn te gebruiken om foto's af te klikken of te zoomen, maar je kunt ze ook uitschakelen. Uiteraard kun je je locatie laten taggen, handig om later eens te zien waar je die foto nou precies hebt gemaakt en je kunt de zoomregelaar altijd in beeld laten staan of ervoor kiezen om dat juist niet te doen. Foto's kun je maken in het 4:3 of 16:9-formaat, waarbij de resolutie minimaal 2 megapixel is en oploopt tot 13 megapixel. Voor de frontcam worden dezelfde mogelijkheden geboden en qua filmen en de resolutie daarvan zijn er slechts drie opties: 720P, 1080P of 4K. Al met al simpel en intuïtief dus zonder poespas.

Zoals genoemd zijn er op de Nokia 8 twee 13-megapixelcamera's te vinden op de achterkant en als eindgebruiker is de keuze aan jou welke je gebruikt. Zo kun je alleen foto's maken met de kleurensensor of er juist voor kiezen om foto's te maken met de monochrome variant. Ook kun je beide gebruiken, waarbij er dus twee foto's worden gemaakt. Deze worden gecombineerd, zodat er volgens HMD Global een kleur- en contrastrijke foto ontstaat. Deze opzet zien we bij verschillende andere fabrikanten, onder andere bij Huawei bij verschillende smartphones, waarbij samengewerkt is met fabrikant Leica. Onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt met beide camera's, die dus over elkaar heen zijn gelegd voor één resultaat.
Ik moet zeggen dat ik weinig tot geen verschil zie met foto's die alleen zijn gemaakt met de kleurensensor.
Nokia 8 - foto Nokia 8 - foto
Nokia 8 - foto Nokia 8 - foto
https://tweakers.net/ext/f/uyPsiewRAo0ZdKN2JryeEqTa/full.jpg Nokia 8 - foto
Nokia 8 - foto https://tweakers.net/ext/f/Iw4Bo7EwSyySJ1j2XqGsWReY/full.jpg
Nokia 8 - foto Nokia 8 - foto
Nokia 8 - foto Nokia 8 - foto
Je kunt er dus ook voor kiezen om foto's te maken met de zwart/wit-sensor, ook iets waarvan ik denk: waarom zou ik dat willen gebruiken? Het enige wat ik kan bedenken is dat het fijn is, dat foto's direct in die kleurstelling op je smartphone te vinden zijn. Normaliter kun je via tientallen mobiele apps zoiets bewerk- stelligen of anders even via een computer en een simpel softwarepakket. Desalniettemin ook van de mono- chrome sensor verschillende resultaten in deze review. Alles is uiteraard klikbaar voor een hogere resolutie!
Nokia 8 - monochroom Nokia 8 - monochroom
Nokia 8 - monochroom Nokia 8 - monochroom
Nokia 8 - monochroom Nokia 8 - monochroom
Het is mogelijk om een manuele modus te gebruiken - 'handleiding' genoemd als je toestel in het Nederlands staat, maar dat terzijde - waarbij je ook een macrostand kunt gebruiken. Hiermee kun je objecten die zeer dichtbij zijn, haarscherp vastleggen. Althans zo moet het in de praktijk werken, maar bij de Nokia 8 vind ik dat tegenvallen. Objecten moeten echt een centimeter of 10 van de sensor verwijderd zijn, wil je ze scherp vast kunnen leggen en dat vind ik teveel. Met vele smartphones die ik afgelopen jaar (in handen) heb gehad of heb kunnen testen was deze afstand een stuk minder. Ook is deze modus niet snel te activeren, maar moet je hiervoor in een submenu zijn. Wel is het zo dat instellingen die je daarin doet worden onthouden, waardoor ik inmiddels al gewend ben om zo deze stand te kunnen gebruiken.
HMD Global zet flink in op de zogenaamde 'bothie', een mogelijkheid waarbij je een foto of video kunt maken met de kleurensensor op de achterkant en de frontcam tegelijk. Naar mijn mening een gimmick die je in het begin wat uitprobeert, maar ik voor de rest niet veel zal gebruiken. Leuk voor vloggers misschien, maar of die hiervoor een Nokia 8 zouden laten sponsoren of aanschaffen, betwijfel ik. Leuk kan het bijvoorbeeld zijn om te laten zien waar je bent of met wie en je reactie daar, maar meer kan ik ook niet bedenken. Ik heb er de afgelopen tijd wat geschoten van vrienden en dergelijke, maar vanwege privacy, zullen jullie het met onderstaande shot moeten doen. Of ik het in de praktijk veel zal gebruiken, hmm.

Oja, rara waar ben ik?
Nokia 8 - BothieEen erg mooie modus om foto's mee te maken is die van 'live bokeh', waarmee je kunt spelen met de scherptediepte. Door de aanwezigheid van twee sensoren kun je er dus voor zorgen waar de focus op de foto wordt gelegd en dat kan ook achteraf. Zo kun je ervoor zorgen dat een persoon op de voorgrond er scherp uitziet, terwijl de achtergrond wazig is en ook de mate van die blur kun je regelen. Zo kun je ook na het schieten van de foto nog nadruk leggen op een bepaald object of persoon, iets dat in de praktijk goed werkt en ik erg leuk vind om mee te spelen. Foto's in de galerij kun je via de 'bokeheditor' bewerken, zoals hierboven beschreven, zie hieronder hoe dat eruit ziet. Meerdere smartphonefabrikanten zetten in op deze techniek, die vergelijkbaar werkt, zoals onder andere OnePlus met hun 5. Wat mij betreft mag dit standaard worden geïmplementeerd door alle smartphonefabrikanten, mits het zo goed werkt als op de deze Nokia 8.
Nokia 8 - live bokeh
Hierboven was al een bothie te zien, waarbij de frontcam van 13 megapixel gebruikt werd, maar het is natuurlijk ook mogelijk om alleen die camera te gebruiken. Het is dezelfde sensor als op de achterkant, zonder OIS, maar wel voorzien van autofocus en een diafragma van f/2.0. Voor mij een hele verademing ten opzichte van mijn vorige telefoon en alhoewel ik niet veel selfies schiet in het dagelijkse leven is het toch wel fijn om een goede frontcam op zak te hebben. Leuk voor de selfies tijdens het stappen of op reis, waarbij je ook nog eens veel details kunt vastleggen. Wat mij betreft niks op aan te merken.
Nokia 8 - selfie
Ben je niet zo van point-and-shoot en wil je zelf meer in kunnen stellen, dan kun je de handmatige modus gebruiken. Verwacht echter niet dat je eindeloos instellingen kunt doen, want de keuzes zijn wat beperkt ten opzichte van verschillende andere smartphones. Zo valt het direct op dat je niet kunt fotograferen in het RAW-formaat, voor mij (voorlopig) geen probleem. Toch is het voor een smartphone die zich ook richt op de cameramogelijkheden wat gek te noemen. In deze 'handleiding'-modus heb je onder andere toegang tot het soort belichting, waarbij je kunt kiezen uit onder andere 'daglicht', 'bewolkt', 'schaduw' of 'gloeilamp'. Ook kun je daar de macrostand vinden en je kunt daar wat spelen met de Exposure Value, oftewel de belichting. Zo zijn onderstaande foto's gemaakt door met die laatste te spelen, met leuke resultaten wat mij betreft.
Nokia 8 - spelen met Exposure Value Hieronder een aantal foto's gemaakt in in de avond/nacht, waarbij veelal straatverlichting aanwezig was. Ik heb de wat 'mooiere shots' uitgezocht en geplaatst, want zeker niet alle foto's waren van onderstaande kwaliteit. Op onderstaande afbeeldingen is ook nog duidelijk ruis te zien, of lichtbronnen die niet goed worden weergegeven en dergelijke. Wat mij betreft prima, maar het kan en mag echt wel een stukje beter.
Nokia 8 - avond Nokia 8 - avond
Nokia 8 - avond Nokia 8 - avond
Nokia 8 - avond Nokia 8 - avond
Nokia 8 - avondTen slotte nog verschillende shots, gemaakt in Rome met de Nokia 8, uiteraard klikbaar!
Nokia 8 - Rome - Kleur
Nokia 8 - Rome - Monochroom Nokia 8 - Rome - Monochroom
Nokia 8 - Rome - Kleur
Nokia 8 - Rome - Bothie
Nokia 8 - Rome - Bothie Nokia 8 - Rome - Bothie
Nokia 8 - Rome - Monochroom Nokia 8 - Rome - Monochroom
Nokia 8 - Rome - Monochroom Nokia 8 - Rome - Monochroom
Nokia 8 - Rome - Selfie
Nokia 8 - Rome - Monochroom Nokia 8 - Rome - Monochroom
Nokia 8 - Rome - Kleur Nokia 8 - Rome - Kleur
Nokia 8 - Rome - Kleur vs Monochroom
Nokia 8 - Rome - Live Bokeh

Geluid
- Aan de onderkant van de smartphone is de speaker te vinden. Dus niet aan de voorkant en geen stereospeakers, wat an sich jammer is te noemen. Het geluid uit dit speakertje klinkt tot een bepaald volume prima voor een telefoon, maar als het te hard wordt, wordt het allemaal wat schel wat dus niet aan te raden is. De onderkant vind ik niet de meest fijne plek voor een speaker en ook in de praktijk uitte zich dat regelmatig. Ik ben rechtshandig en mijn hand blokkeerde de output regelmatig als ik het toestel gebruikte, zowel in portret- als landscapemodus. Dat is uiteraard niet echt fijn als je met iemand aan het bellen bent, je een speelfilm kijkt, Dumpert checkt of je even wat posts op Instagram of Snapchat bekijkt.

Aan de bovenkant van het apparaat is de 3,5mm-poort te vinden, wat mij betreft nog steeds een erg fijne verwelkoming. De plaatsing vind ik persoonlijk niet ideaal, aangezien ik smartphones op hun kop met het scherm naar mijn been in mijn broekzak draag. Dat betekent dat de onderkant voor mij de ideale spot is voor deze aansluiting, maar bij de Nokia 8 is dat dus niet het geval. Ook heb ik nog nooit een apparaat gehad, waarbij deze 3,5mm-poort zo uitermate strak is dat het aansluiten van een set oordopjes/hoofd- telefoon gewoonweg wat lastig gaat. Met flink wat kracht moet de plug erin worden gestopt, maar ook met het eruit halen is wat kracht benodigd. De geluidservaring ligt uiteraard ook aan de door jouw gebruikte set oordopjes/hoofdtelefoon. Ik heb tijdens het testen van de 8 voornamelijk mijn setje Grit Audio A1 in-ears gebruikt, waar ook in combinatie met deze telefoon een heerlijk geluid uitkomt. Niks op aan te merken dus!
Benchmarks
Elke onderstaand genoemde test is 5x uitgevoerd, waarbij het gemiddelde is genoteerd:

3D Mark
- API Overhead feature
-- OpenGLES 3.0: 155520
-- Vulkan: 684356

- Ice Storm; 1280x720 pixels: 14451
- Ice Storm Unlimited; 1280x720 pixels: 40830
- Ice Storm Extreme: 1920x1080 pixels: 14267

- Sling Shot; 1920x1080 pixels: 4637
- Sling Shot Extreme; 2560x1440 pixels: 3452

AnTuTu Benchmark
- 171450
-- 3D:67249
-- UX:54307
-- CPU: 38994
-- RAM:10900

CF-Bench
- Native Score: 111628
- Java Score: 42048
- Overall Score: 69880

Geekbench 4
- Singlecore: 1911
- Multicore: 6485

GFXBench
- High Level Tests:
-- 1080P Car Chase Offscreen: 1920x1080 pixels: 23fps
-- Car Chase; 2560x1440 pixels: 12fps

-- 1080P Manhattan Offscreen; 1920x1080 pixels: 57fps
-- 1080P Manhattan 3.1 Offscreen: 1920x1080 pixels: 38 fps
-- 1440P Manhattan 3.1.1 Offscreen: 2560x1440 pixels: 19fps
-- Manhattan 3.1; 2560x1440 pixels: 18fps
-- Manhattan; 2560x1440 pixels: 33fps

-- 1080P T-Rex Offscreen; 1920x1080 pixels; 105fps
-- T-Rex; 2560x1440 pixels: 56fps

- Low Level Tests:
-- 1080P ALU 2; 1920x1080 pixels: 85fps
-- ALU 2; 2560x1440 pixels: 49fps

-- 1080P Driver Overhead 2 Offscreen; 1920x1080 pixels: 42fps
-- Driver Overhead 2: 2560x1440 pixels: 42fps

-- 1080P Tesselation Offscreen; 1920x1080 pixels: 75 fps
-- Tesselation; 2560x1440 pixels; 55fps

-- 1080P Texturing Offscreen; 1920x1080 pixels: 9,452 MTexel/seconde
-- Texturing; 2560x1440 pixels: 9,444 MTexel/seconde

- Special Tests
-- Render Quality; 2560x1440 pixels: 2,510 mB PSNR
-- Render Quality (high precision); 2560x1440 pixels: 3,632 mB PSNR

Nenamark 1
- 59,8fps

Nenamark 2
- 59,8fps

PCMark
- Computer Vision: 3481
- Storage: 4823
- Work Performance: 8302
- Work 2.0 Performance: 6851

Quadrant
- 39130
Accuduur en opladen
- De accu in de Nokia 8 heeft een capaciteit van 3090mAh en biedt ondersteuning voor QuickCharge 3.0. Dat betekent dat je met de juiste lader en kabel het toestel snel wat bij kunt laden. Met een leeg toestel dat 15 minuten aan de lader ligt was de accu net iets meer dan een kwart bijgeladen en na 30 minuten lag dat rond de 45%. Zo snel blijft dat helaas niet doorgaan in de praktijk, want na een uurtje aan de lader was de accu voor driekwart vol en om het toestel geheel op te laden is een kleine twee uur benodigd.

Uiteraard gaat dit stuk van de review ook in op de accuduur in de praktijk en dergelijke, maar daarvoor wordt momenteel de nodige data bij elkaar gesprokkeld. Wel heb ik al regelmatig een SoT, oftewel Screen on Time, behaald van rond de 8 uur, waarbij de helderheid van het display niet automatisch wordt aange- past en handmatig ingesteld rond 1/3 van de brightness stond. Dit heeft onder andere te maken met de Snapdragon 835-chipset, die naast het leveren van genoeg processorkacht ook fijn is qua energieverbruik!

Met normaal gebruik, oftewel wat belletjes per dag, een uurtje Netflix, constante sync van mails en veel WhatsAppgebruik/smartphonegebruik kwam ik de dag makkelijk door. Ook de nacht die volgde - standby verbruikt het ding weinig accu - en een volle ochtend die volgde was geen probleem. Voor mijn doeleinden meer dan prima en ik laad een smartphone eigenlijk elke nacht op, waarbij ik in de testperiode nagenoeg nooit hoefde bij te laden. Als dat dan toch even moet is de accu al in een kwartiertje dusdanig bijgeladen dat je weer even vooruit kunt zoals hierboven genoemd, ideaal dus! Al met al, prima accuduur imo.Nokia 8 - accu

Onscreen keyboard
- Een smartphone die is voorzien van stock Android en jezelf dan afvragen welk toetsenbord er standaard meegeleverd is? Dat is uiteraard een simpele vraag met net zo'n simpel antwoord; Gboard! Het is een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur of iets dat je al jarenlang gebruikt, maar ik ben (en blijf) nog steeds een fervent Swype-gebruiker. Out of the box kun je dus direct aan de slag met je Nokia 8 voor het invoeren van teksten, leestekens en emoji, maar als je iets anders wenst kun je terecht in de Play Store.Nokia 8 - Gboard vs Swype
Tweaks
Onderstaande tweaks zijn niet specifiek voor de Nokia 8, maar werken op nagenoeg elke Androidsmart- phone of -tablet. Toch wilde ik ze ook in deze review opnemen, omdat ze ook voor de 8 te gebruiken zijn.

Activeren van ontwikkelaarsopties:
- Ga naar 'instellingen'
- Ga naar 'over de telefoon'
- Druk 7x achter elkaar op 'build-nummer'
- Je zult de opmerking zien 'je bent nu ontwikkelaar'
- In de instellingen zie je een extra menu 'opties voor ontwikkelaars'
- Hierin kun je verschillende aanpassingen doorvoeren als je weet hoe het werkt

- Zo kun je onder 'tekening' alle animaties sneller laten weergeven. Dat zorgt ervoor dat animaties niet getoond worden en het lijkt alsof apps, games en handelingen sneller worden uitgevoerd. Hiervoor dien je 'vensteranimatieschaal', 'overgangsanimatieschaal' en 'duur van animatieschaal' op op 0,5x te zetten of de gehele animatie uit te schakelen. Het kan voorkomen dat je even een fractie van een seconde een wit beeld te zien krijgt, maar dat is een kwestie van zelf uitproberen. Hier staat altijd alles op 0,5x.

- Onder 'tekening' vind je ook 'kleinste breedte', waarmee je de DPI van het scherm kunt aanpassen. Een hogere DPI zorgt ervoor dat je meer op je scherm kwijt kunt. Standaard is 411, zie hieronder 500 en 600.
Nokia 8 - DPI

Aanpassen icoontjes snelle instellingenscherm:
- Trek de notificatiebalk omlaag
- Druk op het potloodje
- Hierin kun je verschillende aanpassingen doorvoeren als je weet hoe het werkt

- Sleep verschillende tegels heen en weer en zorg zo voor je eigen looks

Aanpassen icoontjes statusbalk:
- Trek de notificatiebalk omlaag
- Druk een paar seconden op het tandwieltje
- Laat los als het tandwieltje gaat spinnen
- De melding verschijnt dat 'systeem-ui-tuner' is toegevoegd aan het menu
- In de instellingen zie je een extra menu 'systeem-ui-tuner'
- Hierin kun je verschillende aanpassingen doorvoeren als je weet hoe het werkt

- Via 'Statusbalk' kun je verschillende icoontjes in- en uitschakelen
Nokia 8 - System-UI-Tuner

Aanpassen duur verlichting capacitieve knoppen:
- Ga naar 'instellingen'
- Ga naar 'weergave'
- Ga naar 'verlichting navigatietoets'
- Ga naar 'duur verlichting navigatietoets'
- Maak de voor jou juiste keuze

Uitschakelen geluid capacitieve knoppen:
- Ga naar 'instellingen'
- Ga naar 'geluid'
- Ga naar 'andere geluiden'
- Maak de voor jou juiste keuze
Software-updates
- Toestel werd uitgepakt in eerste week van september 2017 en de Nokia 8 draaide toen op Android 7.1.1 Nougat en kreeg ik bij het uitpakken gelijk een beveiligingsupdate met de augustus 2017-patch. Camera firmware was V100.0079.01 V020.0066.03 en Touch panel firmware was TP-V0.18_0.18 v1.05.24-LV.

In de tweede week van september werd de securitypatch voor die maand uitgeleverd. Daarbij werd er ook gesproken over verbeterde systeemstabiliteit en verbeteringen van de gebruikersinterface.Nokia 8 - september 2017-updateBegin oktober was er een kleine update te downloaden van 62,8MB. Beveiligingspatch van oktober was hier nog niet mee meegenomen, maar buildnumber is veranderd van 00WW_3_080 naar 00WW_3_08B.

Op 20 oktober stond er een kleine update klaar van 52,3MB, met de securitypatch van oktober 2017.

Een week later bracht HMD Global de Android 8.0 Oreo-bèta uit voor de Nokia 8. Zodoende kun je een testversie van deze vernieuwde Androidversie alvast gebruiken op je toestel. Via een speciale website kun je je inschrijven om deze software te kunnen gebruiken, waarbij je onder andere het IMEI-nummer in moet voeren van het toestel. De update wordt vervolgens binnen twaalf uur aangeboden als OTA-update op de smartphone. OTA staat voor Over The Air en als gebruiker hoef je dus geen lastige handelingen uit te voeren. In de changelog van de update lezen we onder andere dat er picture-in-picture-mogelijkheden gebruikt kunnen worden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld op een website kunt scrollen, terwijl er in de rechterhoek van het scherm nog een YouTube-video afspeelt. De snelheid om het toestel op te starten is verbeterd en je kunt nu gebruikmaken van 'notification dots'. Zo zie je bijvoorbeeld bij de Gmail-applicatie een klein puntje staan wat betekent dat je ongelezen berichten hebt. Het gaat uiteraard niet om een final versie van de software, wat betekent dat er nog wat bugs aanwezig kunnen zijn. Als je als gebruiker weer terug wilt naar Android 7 Nougat is dat ook geen probleem, maar dan moet je wel rekening houden met het moeten uitvoeren van een hardreset, waardoor al je data van je telefoon wordt gehaald.

De securitypatch van november kwam in de tweede week van die maand beschikbaar en vanaf de derde week van november 2017 rolt HMD Global ook de stabiele variant van Android 8.0 Oreo uit voor de Nokia 8. Dit zorgt voor het sneller opstarten van het toestel en het kunnen gebruiken van Picture-in-picture. Als je de standaardlauncher gebruikt krijg je bij bepaalde apps meldingsnotificatiedots te zien en meer. Enjoy dus!Nokia 8 - Android 8.0 Oreo-update
Prijzen
- De adviesprijs van de Nokia 8 bedraagt ¤ 599, maar vanaf het begin van uitlevering is het toestel al voor meerdere tientjes daaronder te verkrijgen. In de Pricewatch is het prijsverloop van het toestel te zien.Prijsverloop Nokia 8
Concurrentie
- De adviesprijs van de Nokia 8 is met zijn ¤ 599 erg scherp ten opzichte van de concurrentie met vergelijkbare specificaties. Merken zoals Samsung, Huawei, LG, HTC en Sony vragen voor dezelfde specs flink hogere bedragen. Natuurlijk is dat niet altijd juist te vergelijken en gaat het ook om merkenvoorkeur, specifieke USP's van een smartphone, (beveiligings)updates enzovoort. De Nokia 8 kan simpelweg als high-end smartphone worden gepositioneerd en is dus eigenlijk concurrentie van alle vlaggenschepen van concurrenten, ongeacht de prijs. Als we dan de Pricewatch induiken en verschillende filters aanzetten, waarbij prijs er geen is, dan zijn er tientallen alternatieven te vinden voor de Nokia 8: concurrenten dus.

Als we echt de prijs en hardware vergelijken, komt de OnePlus 5 al snel bovendrijven. Dat toestel werd eind juni gepresenteerd in verschillende varianten vanaf ¤ 499. Dat model is voorzien van een 5,5-inch full HD AMOLED-scherm, 6GB RAM en 64GB niet uitbreidbaar geheugen. De duurdere variant van ¤ 559,00 biedt als upgrade 8GB werkgeheugen en 128GB opslag, dat ook niet uit te breiden is. Ja, je krijgt meer werkgeheugen en een AMOLED-scherm, maar de resolutie daarvan is lager en ik houd persoonlijk niet van de pentilelay-out van pixels. Ook geniet mijn voorkeur dat ik een geheugenkaartje in een smartphone kan gebruiken, wat bij de OnePlus 5 niet kan. De dubbele camera is bij beide toestellen aanwezig, maar wordt op een andere manier gebruikt en ook daar kan persoonlijke voorkeur een rol in spelen. Qua software zien we verschillende tweaks bij de OnePlus 5 en dat toestel heeft een notificatieledje aan boord, waar dat bij de Nokia 8 ontbreekt. Dan is er natuurlijk ook nog het design en alhoewel ik die van de OnePlus 5 niet echt lelijk vind, vind ik de industrial look van de 8 gewoon wat mooier. Ik hoef (en ga) ook niemand (te) overtui- gen welk toestel nou beter is, dat is echt aan jou! Beide devices zijn erg mooi, ik prefereer de Nokia 8.Nokia 8 vs OnePlus 5
Conclusie
- De Nokia 8 is een zeer goed geprijsde smartphone als we kijken naar de combinatie van hardware en software. HMD heeft gekozen voor de nieuwste en meest krachtige processor van Qualcomm, bijgestaan door genoeg werkgeheugen en opslag, dat ook nog eens uit te breiden is. De behuizing voelt robuust aan en het toestel zit stevig in elkaar, maar door de metalen afwerking is deze wel erg glad, opletten dus!

Geen aanpassingen van de fabrikant zorgt voor een zeer rap toestel, waarbij snelle updates ook beloofd zijn. Naast de praktijk scoort de Nokia 8 ook hoog in verschillende benchmarks en de accu is dankzij QuickCharge 3.0 snel opgeladen. Het scherm ziet er ondanks dat het geen AMOLED-paneel betreft, goed uit qua kleurweergave, kijkhoeken en contrast. Daarnaast is de maximale helderheid erg hoog, wat onder andere het aflezen in zonlicht ten goede komt. Al met al één van de beste LCD's die ik ooit gezien heb.

Op het gebied van de camera scoort het toestel veelal goede punten, maar het ontbreken van een RAW-modus of de macromodus die niet altijd even goed werkt moeten zeker genoemd worden. Foto's en video's zien er goed uit in verschillende omstandigheden en daarnaast biedt de OZO-techniek een goed geluid tijdens het filmen. Ook de frontcam met autofocus is een genot om te gebruiken. Er zitten wat gimmicks in de camera verwerkt, die je misschien niet zal gebruiken, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Al met al kan ik zeggen dat als je op zoek bent naar een high-end toestel zonder veel poespas de Nokia 8 een zeer interessante overweging kan zijn. Het toestel heeft een stuk lagere adviesprijs dan vele andere vlaggenschepen van de concurrerende merken en ook dat kan zeker meespelen als je op zoek bent. Geen fancy afgeronde schermen, minimale schermranden of onnodige hoeveelheden werkgeheugen, geen irisscanner of drukgevoelig scherm en geen goede IP-certificering, maar wat mij betreft is deze eerste high-end smartphone van het 'nieuwe Nokia' toch echt zeer geslaagd en dat beloofd wat voor de toekomst!Nokia 8 vs Nokia 8
LinkjesTopics over / voor de Nokia 8:Nieuwsberichten omtrend de Nokia 8:
Nomineer voor review van de maand

Heb jij ook een Nokia 8 (4GB ram) Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (67)

Wijzig sortering
Zitten er nog speciale features in de software waardoor hij deze prijs waard is tegenover de OnePlus 5?
Software is geheel stock, Oxygen kent wat eigen mogelijkheden, het is wat je wilt... HMD en Google hebben wel een dealtje en dat betekent snel (beveiligings) updates. Vergelijking met OnePlus 5 is inderdaad snel gemaakt, deze Nokia geniet mijn voorkeur. Neem de OP5 uiteraard uitgebreid mee in een vergelijk / deze review, die ligt hier ook.

[Reactie gewijzigd door CLB op 7 september 2017 20:06]

Dank voor deze uitgebreide review van een toestel wat ik op het oog had. Ik ben benieuwd of je ook al met LG V30 hebt kunnen "spelen" en zo ja, hoe de LG tov deze Nokia scoorde.
Heb ik inderdaad ook al gedaan en de LG V30 is ook wel een heel erg mooi toestel, zeer zeker. Misschien niet helemaal voor mijn persoonlijke doeleinden en de LG-schil is toch wel echt too much. Dat toestel wordt echter stukken duurder volgens de geruchten en is nog lang niet verkrijgbaar, die testen we te zijner tijd wel dus ;)

Qua vergelijking met de Nokia 8, dat is toch wel een ander kaliber. Groter scherm en keuze voor AMOLED zijn al twee dingen die de devices heel anders maken. Ook een design met afgeronde en minimale schermranden is heel anders dan die van de Nokia 8. De camera-opzet van de LG met de groothoeklens is wel een fijne verwelkoming, maar die zou ik niet direct prefereren ten opzichte van deze Nokia 8-opzet, waar je ook leuke dingen mee kunt doen.

[Reactie gewijzigd door CLB op 11 september 2017 12:01]

is het toestel niet stevig aan de prijs voor geen bijzonderheden als dat hij doet wat hij moet doen en fijn werkt?
Voor de adviesprijs biedt dit toestel toch wel een prima bang-for-buck-verhouding hoor :) Review
wordt aankomende dagen flink uitgebreid, waar ik dieper inga op alle aspecten, zoals in vorige reviews.
Ik heb 'm gekocht. Ik twijfelde nog over de Oneplus 5 (kom van Oneplus 2 af) en Galaxy S8.

Waarom geen Oneplus 5:
- garantie lastiger
- HD scherm niet voor VR
- software updates niet goed voor elkaar
- ik wil geen Oxygen meer
- geen uitbreidbaar geheugen
- geen usb3.1 interface
- onzeker of Android 8 er komt

Waarom geen Galaxy S8:
- zware geen stock interface
- updates onzeker
- kwetsbaar + moeilijk te repareren
- vingerafdrukscanner op achterzijde
- exynos processor, dus matige alternatieve roms

Nadelen heeft de Nokia ook.
- ik mis sommige functies van LineageOS
- LineageOS is nóg sneller met updates
- geen stilknop op de zijkant
- geluid klinkt schel

Pluspunten:
- zeer stevig gebouwd
- supersnel
- mooi scherp scherm
- Nokia!! 😄
Goed over nagedacht, waarbij ik me in de meeste punten ook kan vinden :)
Hoe werkt de camera software? Kan je achteraf nog focus-punt, scherpte diepte instellen?
Als je via de 'live bokeh'-stand hebt gefotografeerd kan dit inderdaad zeer zeker :)
Zo kun je focussen op de persoon in de voorgrond, of juist achtergrond enzo, werkt zeer fijn!
Bedankt voor je antwoord. Begrijp ik het goed dat ook de hoeveelheid scherpte diepte naderhand nog aan te passen is.
Yes daarna kun je wat spelen met de hoeveelheid of het focuspunt, zie kleine update in stuk hierboven!
Het toestel zou dual-sim moeten hebben, maar vind daar in reviews niets over. Zou je met dual-sim willen testen en je ervaringen willen delen?
Helaas is dat niet het geval, de TA-1012-versies die hier worden verkocht zouden inderdaad hybrid dualsim bieden, maar dat is dus niet het geval, zoals ik hier heb laten zien. Er is plaats voor 1 nanosim + 1 microSD.

EDIT: Ik heb Tweakers ook de specs daarop laten aanpassen hier :)

[Reactie gewijzigd door CLB op 9 september 2017 11:51]

Dat is flink balen. Ik heb nergens iets gelezen over 2 modellen, het leek er tot nu toe op dat je zelf kon kiezen of je 2 sims of sim + sd wilde plaatsen. Iemand een bron dat er 2 versies zijn en of en wanneer we de dual-sim kunnen verwachten?
Lijkt erop dat de TA-1004 een hybridslot aan boord heeft, maar zekerheid is er nog niet.
Wanneer en of er een dualsimvariant naar Europa komt is ook nog de vraag, nog niks van gehoord.

Antwoord van HMD Global:
"De toestellen die wij voeren zijn allemaal single sim + microSD. Melding op de website
zal worden aangepast aangezien wij geen dual sim variant op de markt brengen in Benelux."

[Reactie gewijzigd door CLB op 9 september 2017 12:58]

Oei dat is flink balen... dat was de reden voor mij om dit toestel in de gaten te houden. Alles wees er op dat het een dual sim zou zijn. Bedankt voor de review en voor de duidelijkheid in deze. Ik ga kijken naar een ander dual sim toestel.
Helaas maar waar, succes met de zoektocht!
Sinds vandaag is de dualsim-variant bij een Nederlandse webshop te vinden in het blauw en grijs :)

[Reactie gewijzigd door CLB op 13 september 2017 18:46]

Dat is nog eens goed nieuws!...Ik was al bijna bang dat deze niet meer naar Nederland zou komen. Ik heb de nokia vanavond dan ook meteen besteld. Sta nu al te popelen.

Thanks _/-\o_ !

Edit: top review! +3

[Reactie gewijzigd door michael_ehv op 11 oktober 2017 22:15]

Nette review hoor. Zit nu nog met Lumia 950, maar aangezien WP steeds meer markt aan het verliezen is en ik altijd fan van Nokia ben geweest en gezien de stock android etc weet ik haast al wat de vervanger gaat worden. Ga je review even in de gaten houden met update die volgen.
Vandaag wordt het foto-gedeelte aangepakt, maar dat is nogal huge, thanks!
wat is de vergroting in je macro stand ? normaal gesproken heb je met een macro lens een 1:1 vergroting op een systeem camera.
Vergroting in macrostand? Zo zie je maar weer dat ik een n00b ben, werkelijk waar geen idee...
Mooie review, kijk regelmatig of er weer aanvullingen zijn. Is het een idee om, als er weer een aanvulling is, dat je dit onderaan, bij de commentaren meldt, en welke dat is/zijn?
Huidige inhoudsopgave wordt nog aangevuld, zonder dat specifiek te noemen.
Als ik daarna kopjes toevoeg of updates heb, zal ik dat gaan bijhouden! Goed idee!
Leuk toestel en wij (Team MaximusHD van LlabtooFeR) hebben er sinds 1 week eentje in bezit om te testen.
Jammer genoeg geeft de fabrikant niet de bootloader vrij om te unlocken dus voorlopig geen custom roms.
Op zich best wel tot bepaalde hoogte te vergelijken met de U11 maar die presteert zó enorm goed met daarnaast ook nog eens het geroemde uiterlijk, beste camera van dit moment en het feit dat deze wel met dual sim te verkrijgen is dat het voor de Nokia een harde dobber wordt.
En als je gaat zoeken dan hebben de U11 en N8 goed vergelijkbare prijzen.
Voor mensen die een dual sim willen kijk eens hier:

https://www.eglobalcentra...&dispatch=products.search

En mocht de U11 ook een mogelijke keuze zijn kijk dan ook hier:
https://www.eglobalcentra...&dispatch=products.search

[Reactie gewijzigd door snah001 op 11 september 2017 10:55]

Zoveel mensen, zoveel meningen natuurlijk, als ik qua uiterlijk moest kiezen, dan was het geen U11 ;)
Heb ik ook geen probleem mee hoor! En zo blijft smaak altijd een slecht te definiëren eigenschap.
Gewoon doen waar je je het meest prettig bij voelt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*