Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 15,4" (1680x1050), 250GB (hdd) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HP Compaq 8530p (FU459EA) Review

+3
Pjerry 12 januari 2010, laatste update op 2 mei 2011, 12.054 views

HP Compaq 8530p (FU459EA)

Pluspunten

  • Fraai en stijlvol
  • Zeer robuust
  • Loepzuiver scherm
  • mooie resolutie (1680 x 1050)
  • Communicatie middelen
  • Beveiligingen
  • heerlijk toetsenbord
  • Twee (goed werkende) muizen
  • Upgrade-mogelijkheden
  • Batterij
  • Snel, maar de spetters vliegen er zeker niet af.

Minpunten

  • PRIJS
  • rammelende DVD-drive
  • ondermaatse GPU
  • relatief kleine schijf
  • Langzame schijf (ondanks 7200 RPM)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 5
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Prijs Score: 3
Samenvatting
Op zoek naar een oerdegelijke laptop en heb je een dikke portemonnee, dan is deze laptop het overwegen waard. De laptop heeft een klasse uitstraling, een mooi design en is m.n. op de zakelijke markt gericht. Dit laatste blijkt o.a. uit: zijn robuustheid, snelle processor, communicatiemogelijkheden (Gigabit Lan, 3G UMTS, WiFi (a t/m n), BlueTooth 2.0 en 59 K modem), smartcardreader en mediakaartreader. Aan de die-hard gamer en de budgetkoper (veel voor weinig) is deze laptop niet besteed.
De schijfgrootte, de snelheid van de schijf en de videokaart hadden wel een tikje meer/beter mogen zijn. Een Blu-Ray-drive, TV-out, snelle FW en DVI zul je op deze laptop niet aantreffen.



http://tweakers.net/ext/f/fsWS86Cu9hupZ05Qj1rm7sn5/full.jpg


Changelog
Datum Wijziging/Opmerkingen
28 dec. 2009De eerste versie
12 jan. 2010Resultaten met Win7 Ultimate 64b



Aanschaf
Ik was voor mijn werk (onderwijs) al een tijdje aan het kijken naar een goede laptop. Omdat ik mezelf ken, heb niet echt naar budget laptops gekeken. Niet vanwege de snelheid die ik nodig heb (snelheid kun je ook in het budgetsegment kopen), maar veeleer voor de robuustheid en stabiliteit.
Mijn eisen kwamen in het kort op het volgende neer:
  • (Zeer) robuust (behuizing, HDD, enz.);
  • Goede performance (maar niet direct top-of-the-bill);
  • Goed scherm (geen glossy spul voor mij) met een goede (lees grote en scherpe) resolutie;
  • Eye Candy (d.w.z. niet te trendy, eerder tijdloos maar wel mooi en strak);
  • Voldoende aansluitingen (liefst ook e-Sata);
  • Behoorlijke accuduur;
  • Voldoende features (BlueTooth, WiFi, enz.);
  • minimaal 4 GB intern;
  • Moet minstens een jaar of 4 mee kunnen.
Al snel kwamen eigenlijk maar twee kandidaten voor mij in aanmerking: een Apple Macbook Pro 15"; en de Lenovo W500.
De Apple sprak mij vanwege het design, het ontwerp en het onvolprezen OS het meeste aan. De prijs, nadat ik de configuratie naar mijn wensen had gemaakt, spraken me echter wat minder aan, ondanks de 8% korting, welke ik via Slim.nl ontving. Apple brengt mooie spullen op de markt, maar overvraagt naar maar mijn mening zijn klanten op een uiterst onbehoorlijke manier als je wat aanpassingen doet, zoals geheugenuitbreiding, grotere HDD, mat scherm, enz. Ik vraag me af of dat Apple niet een veel groter marktaandeel zou pakken als ze gewoon marktconforme prijzen zouden vragen voor hun uitbreidingen.
Lenovo wordt via Surfspot en Slim.nl altijd heel scherp aangeboden. De laptops zijn in Nederland over-priced, maar zijn voor een relatief "normaal" bedrag aan te schaffen via Surfspot en Slim.nl. Het nadeel is dat als je ze hier koopt de configuratie zo goed als as-is is en je er nog maar uitermate weinig aan kunt aanpassen Daarnaast zien de Lenovo's er niet uit (mening, geen feit :P). Voor sommige een voordeel, maar van mij is het toch wel iets te Spartaans.
Ik zou daar zonder probleem overheen gestapt zijn, zou Slim.nl begin november niet met een prachtig aanbod gekomen zijn: een HP EliteBook 8530p voor ¤ 1065,=, een machine welke in de winkel tussen de ¤ 2200 - ¤ 2500 doet (let op er zijn een hoop versies van de 8530p, die aardig in prijs kunnen schelen).

http://tweakers.net/ext/f/2uhpaq636jVe2aI4bHMN1GvS/full.jpg

HP EliteBook 8530p (FU459EA)

Eigenlijk alles wat ik wilde zat in het ding (een uitzondering daargelaten, waar ik later op terugkom). Ik heb de knoop doorgehakt en een bestelling geplaatst, inclusief een bevestigingskabel van Kensington (je moet zuinig op je spullen zijn) en een Logitech VX Nano (touchpads vind ik maar zo zo).
Hoewel op de website stond dat het twee weken zou duren, had ik de laptop na een dag of 4 in huis. Sober, edoch goed verpakt, voldoende tegen schokken beschermd kwam de doos computer bij mij aan.

http://tweakers.net/ext/f/7L4H2ZbqKCb5ojUVvuqmPpI2/full.gif

What's in the box

Alles wat ik besteld had zat in de doos, alles precies zoals je het wilt... geen beschadigde doos, geen gerammel, kortom uitstekend.
Wat minder was het met de software gesteld. Slim.nl had MS-Office suite beloofd, maar die gaven ze niet (schande!!), want het was een "foutje op de site". Ze gokken er op dat je procedure start, en inderdaad is de kool (¤ 17,=) het sop (procedurekosten en ellende) niet waard. Ook werd de machine nog uitgeleverd met Vista, i.p.v. Win7 (stond wel correct op de site, maar je hoopt.....). Die was wel na te bestellen, maar daar vraagt HP toch weer ¤ 25,= voor en dan heb je ook nog eens een 32 bits versie, omdat deze machine standaard wordt uitgeleverd met Vista Business 32 bits. Gek genoeg zat er wel (ook) een Vista 64 bits schijf bij. Gelukkig brengt Slim.nl nu ook Win Prof (64 bits) uit, die ik dan weer voor ¤ 17,= kan bestellen (de Ultimate zet ik dan maar op deze machine en de Prof op mijn desktop).


De Dozen En wat erin zat

....De dozen uit de grote doos....................De inhoud uit de kleine dozen....


Installatie
Volgens zeggen van HP is alles voorgeïnstalleerd op de harde schijf. Inderdaad is daar naast de gewone C-drive nog een partitie aanwezig met HP-tools (900 MB) en HP-Recovery (9 GB) aanwezig. Één druk op de knop zorgde er voor dat het systeem compleet werd geïnstalleerd. Alleen..... het was een Vista Business 32 bits versie, terwijl de laptop standaard met 4 GB geleverd wordt 8)7 ). Er zitten schijfjes bij, die je volgens het opschrift niet nodig hebt, omdat alles op de schijf zou staan, met een Vista 32 èn 64 bits versie (zie de foto's boven). Bij de automatische installatie heb ik echter nooit de keuze gehad tussen deze beide OS-en.

Automatische installatie
Automatische installatie

Dus de boel maar opnieuw geïnstalleerd met de bijgeleverde schijf. Het systeem was geheel van slag daarna. Het scoorde niets meer in prestatie-index van Windows. Gelukkig zat er ook nog een schijf bij met tools (de recovery DVD), waar ook zowel de 32 als 64 bits versies op staan. Na deze geïnstalleerd te hebben, werden alle apparaten zonder problemen herkent en geoptimaliseerd. Alles was binnen een paar uur weer up en running.
Waarschijnlijk ga ik er binnenkort Win 7 opzetten en een betere selectie maken uit de programmatuur die door HP bijgeleverd wordt. Zien dat er 92-ruim 100 processen actief zijn onder Vista was toch even slikken....

******* Update 12-01-'10 ******
Dit weekend dan maar eens de stoute schoenen aangetrokken en de hele schijf (nadat ik de nodige DVD's had gebrand :P ) maar eens geformatteerd. Ook gelijk de HP-Tools en HP_Recovery eraf gegooid, want daar heb ik toch niets meer aan onder Win 7.
Wel gelijk van de omstandigheden gebruik gemaakt om een aparte OS (incl.appl.) schijf en data schijf te maken, zodat ik wat makkelijker back-ups e.d. kan draaien.
Na de voorbereidingen de Win7 Ultimate 64 b schijf erin en gegaan voor een schone installatie (ik ben niet zo'n fan van up-grades ;) ). Installatie verloopt voorspoedig, en anders dan bij Vista, krijg je eigenlijk op één apparaat na (moet nog uitzoeken welke) een compleet draaiende machine voor je neus. Verderop wordt de prestatie-index besproken en die ziet er echt anders uit dan degene die na Vista gedraaid werd (toen een prestatie-index van om en nabij één!).
__________

Uiterlijk

http://tweakers.net/ext/f/5iAtBXIBwLViTKJfXgKnlo6P/full.jpg

HP EliteBook

Jammer genoeg voorziet Tweakers.net nog niet in de mogelijkheid om video's te embedden daarom maar een losse verwijzing naar een video over de schoonheid van deze laptop.
Smaken verschillen, maar ik vind dat ik met deze laptop gezien mag worden. Zonder te vervallen in de kermis die bijvoorbeeld Acer zo eigen is, heeft deze laptop een aantal fraaie leuke accenten.


Links de HP EliteBook 8530p, rechts de precies even grote Dell Latitude L120

Geen AirBook, maar toch wel slank.

Rondom het toetsenbord is geborsteld aluminium aangebracht. De bovenkant van de laptop is ook uit dit materiaal opgebouwd. Het geheel oogt zeer slank, wat nog eens duidelijk blijkt uit de foto met de oude Dell Latitude, welke voor rest precies even groot is.
Boven het toetsenbord zit een rij lampjes welke hieronder bij de foto's (nou ja, screenshots van een pdf-file, dit zeg ik even voordat jullie denken dat ik zulke onscherpe plaatjes produceer :P ). Als deze lampjes zijn touch schakelaars waarmee het item is aan of uit te zetten, dan wel op te roepen. Alleen de Capslock en Numlock zijn gewoon lampjes. Jammer dat ze het principe hier ook niet in doorgevoerd hebben.
Met "de zendmast" kun je WiFi en/of BT aan of uit zetten. Jammer genoeg kun je niet kiezen voor één van de twee (m.n. BT zou handig zijn geweest). WiFi kun je via netwerkcentrum > netwerk verbindingen beheren gewoon uitzetten als je dat selectief zou willen, maar dit werkt niet zo met BT. Je kunt dan wel de PAN uitschakelen, maar BT doet zoveel meer dan dat en dat blijft allemaal up en running. De enige mogelijkheid is het via apparaatbeheer te doen, hetgeen ik erg omslachtig vind.
De Volume regelaar werkt erg prettig. Met één "toets" kun je al het geluid verbieden of toestaan. Door je vinger te houden tussen de plus en min wordt het geluid luider of minder luid. Een beetje verwarrend is het wel in het begin, want intuïtief wil je over de zone glijden met je vinger, maar dat gaat niet werken.... je moet gewoon je vinger in de buurt van de plus van de min vasthouden, totdat je het gewenste volume hebt bereikt.


LampjesKnoppen
Even klikken voor de uitleg



Featureset
De computer wordt op de volgende HP-site besproken.

Specs 8530p
Specs volgens mijn leverancier notebookonline (klikbaar)

Een lange lijst waar overduidelijk uit blijkt dat het om een business computer gaat. De GPU en de grootte van HDD zijn achtergebleven in de 8530p (vreemd genoeg wel "opgelost" in 8530w, de workstation versie van deze notebook), maar zaken als 3G UMTS, modem, Express Card reader, enz. zijn wel aanwezig. De robuustheid (zie aldaar) is een ander bewijs van zijn "business-karakter", evenals als zijn relatief lange levensduur van de batterij (in ieder geval de mogelijkheid daartoe) en last but not least de multi bay. De multi bay is standaard uitgerust met een DVD-drive (div. formaten mogelijk) of een Blu-Ray drive. In de specs is te zien waarmee deze 8530p is uitgerust. Maar deze drive is ook te vervangen door een tweede HDD, die dan volgens RAID 0, 1 of IRTT (zie aldaar) geschakeld kan worden. Waarschijnlijk zal in de toekomst een Kingston SSD zijn verblijfplaats in deze bay gaan vinden :9 .
Vanuit mijn beroep zou ik niet direct voor al deze opties kiezen, maar via de aanbieding heb ik het "er maar bij genomen".
Als we rond de laptop lopen komen we vervolgens de volgende aansluitingen tegen:


Voorkant Linkerzijde AchterzijdeRechterzijde

Klik op de paatjes voor uitleg van de aansluitingen


De Elitebook is duidelijk een heel andere computer dan de andere serie van HP, de Pavilion. Bij deze serie krijg je voor mijn gevoel de halve wereld voor een habbekrats. Daar is de kosten duidelijk in andere factoren gaan zitten.

Echte Business Laptop
De Business machine komt ook tot uitdrukking in de keuze voor de HDD. Een relatief dure 7200 RPM schijf hoort tot de standaarduitrusting van deze machine. Jammer alleen dat de performance naar mijn idee toch wel een beetje achterblijft (zie beschrijving HDD).
De behuizing, het design, het scherm, de beveiliging en nuttige tools, enz. enz. dragen eveneens bij aan de uitstraling van een business-machine.
HP claimt:
Tal van aanpasbare meerlaags beveiligingsoplossingen beschermen uw netwerk, applicaties en data.
Maar ik denk dat zij niet de enige zijn die dat claimen, maar dat er aandacht aan is besteed in deze laptop moge duidelijk zijn.

Webcam
Bovenaan het scherm zit een 2-MP webcam waarbij Business Card lezersoftware hoort, waardoor, naar het zeggen van HP, nooit meer een naam, e-mailadres of telefoonnummer vergeet. Ik heb er (nog) geen idee van hoe je die software aan kunt spreken.
De beelden die door de webcam gegenereerd worden zijn m.i. ongeëvenaard voor een ingebouwde webcam. Als ik op MSN kijk naar de beelden van deze webcam (ook bij zeer weinig licht), ben ik echt onder de indruk. De detaillering is goed, erg weinig ruis en de kleuren zijn zowel aan de schaduw- als aan de belichte kant goed.
Op het moment dat de Webcam dienst doet, gaat er boven een lichtje branden. Altijd handig als de overheid of een crimineel ongevraagd "langskomt", tenzij ze dan ook gelijk het lichtje uitzetten ;) .

Mediakaartlezer
M.b.t. de mediakaartlezer wordt in de specs o.a. een SD-kaart genoemd, SDHC (die normaal gesproken apart wordt vermeld) is echter nergens te vinden. Het leek me dus wel leuk om eens te kijken of mijn ScanDisk Extreme III 4 GB door de kaartlezer herkent zou worden. Ding in de laptop gefrommeld en ja hoor gelijk kwam het bekende windowtje van Windows op van wat ik er mee wilde. Ik kon de schijf gewoon lezen. Scandisk claimt een snelheid van 30 MBps, een snelheid die ik nooit gehaald heb, omdat ik niet beschikt over de goede apparatuur (eigenlijk dus te veel betaald voor een te snelle kaart die ik (nog) niet volledig kan benutten). Voor de geïnteresseerden kunnen zij de review (die hard aan een up-date toe is) hier vinden.
Maar weer even HDTune Pro van stal gehaald, echter tevergeefs was de proefperiode was voorbij. Dan maar de gewone HDTune:


ScanDisk Extreme III

SDHC Scandisk Extreme III 4 GB

Dat was dus weer even slikken. Blij dat de kaart gelezen werd, maar hoe bedroevend was het reultaat van max 1,8 MBps (tegen ruim 8 MBps als ik hem rechtstreeks op mijn camera aansluit), een burstrate van slechts 2,6 MBps en een CPU gebruik van 47,9%!!!. Het ding vreet één core compleet op. Ik dacht dat dat misschien een beperkende factor was, maar het proces kon echt gebruik maken van beide cores.
Opvallend is dat de maker blijkbaar Ricoh is (en niet ScanDisk) en dat HDTune de kaart aanziet voor een 3 GB versie, net als Flash Memory (zie review).
Concluderend: leuk dat hij SDHC leest in voorkomende gevallen, maar ga nog lekker een kop koffie drinken als je 4 GB eraf wilt halen. Duidelijk een gadget die wel eens handig kan zijn, maar daar blijft het echt bij.


Bouwkwaliteit
Robuustheid heeft met de komst van de unicase, welke o.a. Apple gebruikt, een heel ander dimensie gekregen. Dit gevoegd bij het feit, dat HP adverteert met een uit de vliegtuigbouw afkomstige constructie en er in de reclame gesmeten wordt met magnesium- en aluminiumlegeringen, maakte dat mijn verwachtingen hooggespannen waren. Dit filmpje op YouTube versterkte nog eens dat gevoel..
Vol verwachting pakte ik de computer uit. Gemengde gevoelens overvielen mij. Het scherm is gevat in een metalen (aluminium) frame, hoewel waar je tegenaan kijkt echt plastic is (sommige noemen het duurzame kunststof, wat mij betreft OK, maar dat is dus plastic :X ). Twee zeer stevig schanieren zorgen dat het scherm open en dicht geklapt kan worden. Dit gaat vrij zwaar, zodat je daar eigenlijk altijd twee handen voor nodig hebt. Je kijkt dan tegen het toetsenbord aan, dat zeer stilistisch aan de voor en de achterkant is voorzien van geborsteld aluminium. Het toetsenbord ligt dan wat lager in een bedding, die gemaakt is van..... plastic. De bovenkant van de toetsen liggen daardoor op precies dezelfde hoogte als de aluminium "striping". Ergonomisch zeer goed ontworpen. De rest is allemaal plastic, voor zover ik kan zien, want ik heb het spulletje (nog) niet opengeschroefd.
Doet er niet aan af dat het geheel een heel solide en betrouwbare indruk maakt. Niets krak, niets buigt, niets kun je indrukken (behalve de toetsen dan O-) ) alles zit netjes op zijn plaats en blijft op die plaats zitten.
HP weet het mooi te zeggen (had ik zeg nooit kunnen verzinnen):
"Tal van betrouwbaarheidskenmerken zoals HP DuraCase, HP DuraKeys, HP DuraFinish en HP 3D DriveGuard maken dit tot een duurzaam apparaat dat is getest voor en voldoet aan de militaire standaard MIL-STD 810F voor stof en lage temperaturen."
Echter één ding hebben ze waarschijnlijk achterwegen gelaten toen ze die test uitvoerde en dat is de DVD-drive. Op het moment dat je er een goede DVD/CD in doet, welke volledig is uitgebalanceerd, is het de rust zelve (voor zover dat kan bij een optische drive). Maar owee als dat niet het geval is, er komt je dan een rammelend geluid ten gehore dat je nog niet eens aantreft in een laptop van ¤ 300,=. Hij trilt en rammelt als een gek, maar doet wel zijn werk correct. Een RMA heeft die drive dan ook als voorland. Het is overigens niet exemplarisch, want ik had dit ook al in een andere review gelezen, alleen ik kan die review niet meer vinden. Hij is dus verwijderd of gewoon niet te vinden in pricewatch.
Probeer voor de gein deze laptop eens te vinden onder de naam "EliteBook". Je vindt de meeste van zijn broers en zusjes, maar deze jammer genoeg niet.....

Kortom, met de bouwkwaliteit zit het wel snor, maar toch..... liever had ik een unicase gezien, helemaal van metaal (Titanium, om HP op een idee te brengen, Boeing heeft het eerste vliegtuig al gemaakt daarmee, dus dan kan HP blijven refereren aan de vliegtuigbouw :P ).

Wat mis ik nog
Toch mis ik nog enkele features op deze computer. Voor deze prijs had ik wel een Blu-Ray drive verwacht, i.p.v. de mooie maar zeer lawaaierige DVD-drive met al zijn mogelijkheden. Aanwezigheid van VGA (voor beamers e.d.) is mooi, maar een DVI aansluiting (o zo gemakkelijk om te zetten naar VGA) was veel welkomer geweest. Een vreemde keus in mijn optiek. Via het docking station is DVI wel weer beschikbaar (dan ook gelijk Dual-Link).....
Daarnaast is wel een mooie snelle e-Sata, een FW (maar 400 i.p.v. 800 Kbps) en HDMI aanwezig. Een DisplayPort ontbreekt, ondanks dat HP mede aan de wieg van deze standaard heeft gestaan. De keuze voor DisplayPort i.p.v. een VGA aansluiting zou volgens de community van DP eigenlijk veel logischer zijn voor een business machine. Aan de andere kant moet ook gesteld worden dat DisplayPort (nog) niet is geworden wat men er van verwacht had. Zie echter ook een reactie van Ron.IT op de nieuwe up-coming USB-3 videochip van DisplayLink.


Beeldkwaliteit
De schermresolutie vind ik toch vaak het grote nadeel van de meeste laptops.
In deze context hoef ik dus al helemaal niet te praten over wat ik van Netbooks vind. De "gewone" laptops moeten het vaak met een resolutie van 1366 x 768 of 1440 x 900 (wat nog best mooi is) stellen. Dat is naar mijn mening gewoon te weinig (een mening dus!).
Ik heb zitten twijfelen over een 1900 x 1200 of een 1680 x 1050. Deze computer heeft die laatste resolutie en dat vind ik mooi zat. Soms moet ik de tekst wel vergroten naar 125% (IE staat standaard op 115%) om het allemaal lekker leesbaar te hebben. Maar als het nodig is heb ik lekker overzicht met deze fantastische resolutie, hetgeen me bij photoshoppen goed van pas komt.
Daarnaast kan ik er via HDMI en D-sub (VGA) altijd een extra scherm op aansluiten. De GPU vormt dan wel een bottleneck. Om nou vanuit het standpunt van een business laptop er zo'n matige kaart in te stoppen kan in mijn ogen geen goedkeuring vinden (ja, ja, ik hoor de opmerkingen al... "het moet Outlook, Office, enz. aan kunnen dus is het genoeg....", nou dat vind ik dus niet!). De 8530w is dan een veel beter alternatief (die ik jammer genoeg niet kon kiezen).
Een ander nadeel van de huidige generatie laptops zijn de glossy schermen, ondanks hun mooie heldere kleuren. Mijn haar hoef ik nog maar nauwelijks te kammen, maar als ik doe doe ik dat graag voor een spiegel en niet voor een laptop. M.a.w mijn scherm moet mat zijn. Jammer genoeg nog een ouderwets LCD (geen LED) met alle nadelen van dien, hoewel er niet/nauwelijks backlight bleeding is waar te nemen.

Onderaan het scherm is een lichtsensor ingebouwd, die met een druk op de knop aan of uit kunt kunt zetten. Vreemd hierbij is echter wel dat het helderheidsspectrum met of zonder sensor ingeschakeld heel anders is. In deze tijd van het jaar lukt het je niet, ook al zet je de intensiteit op max, om de helderheid te halen die zonder sensor gehaald wordt. Dat vind ik op zich eigenlijk wel vreemd. Ik had verwacht dat de sensor over hetzelfde bereik zou schuiven, zij het met een off-set die wat intenser is (totdat het maximum is bereikt).
Op zich is het wel handig, hoewel ik meestal mijn scherm iets te donker en niet contrastrijk genoeg vind (te flets) met de sensor aan. Maar om energie te sparen laat ik hem toch in die stand staan, om vervolgens de sensor uit te gooien als ik even veel lichtopbrengst nodig heb. Er is overigens nog wel eens een tijd geweest dat je contrast ook in kon stellen, dat knopje/die instelmogelijkheid moet je in ieder geval op deze laptop ontberen.

Voor de rest een prima loepzuiver scherm, waar je uren aan kunt werken zonder moe te worden, hoewel het altijd weer even schrikken is als ik achter mijn desktop kruip, die dezelfde resolutie heeft maar daar een 20" scherm voor gebruik i.p.v. 15,4".

Al met al ben ik zeer tevreden over het scherm en de instelmogelijkheden. Een hogere resolutie (zoals op Lenovo) lijkt mij achteraf toch iets teveel van het goede.


Geluidskwaliteit

Algemeen
Het stukje electronica dat verantwoordelijk is voor het feit dat de computer geluid kan maken en registreren wordt verzorgd door een door SoundMax Integrated digital HD Audio.
Soundmax voorziet in een eenvoudig maar toch wel effectief console. Op de screen shots zijn de verschillende mogelijkheden te zien. Deze spreken aardig voor zich, zodat ik die hier niet verder ga behandelen.

De mogelijkheden van het console van soundMAX


Erin
De 8530p is voorzien van een dual-array microfoon (stereo) die is aangebracht in de bovenste rand van het scherm. Precies boven de twee palletjes (waarmee het scherm wordt vergrendeld) zitten miniscule gaatjes (ca. 1 mm doorsnede) waarachter microfoontjes geplaatst zijn. De kwaliteit van deze microfoon heb ik nog niet getest, dat zal vandaag of morgen wel op Skype o.i.d. gaan gebeuren. Erg veel verwacht ik er niet van. Dit is misschien volledig onterecht, als je ziet wat voor kwaliteit tegenwoordig door mobieltjes geleverd wordt met soort gelijke microfoons. De constructie hoeft ook niet zo complex te zijn, het moet m.n. de stem goed weergeven en dat is maar een zeer beperkt deel van het geluidsspectrum. Opnames in de concertzaal zal ik er wel nooit mee gaan maken....
Een tweede mogelijkheid wordt geboden via een aansluiting aan de rechterzijde middels een microfoonplug. Of dit allemaal naar behoren werkt heb ik ook geen idee van en vind ik vooralsnog ook niet bijster interessant.


http://tweakers.net/ext/f/uJ207mSaiq1u7mqcBQVKbqdZ/full.jpg


Eruit
Aan de voorzijde net rondom (onder) de drukknop om het scherm te openen zijn twee speakertjes geplaatst. Deze dingen voldoen uitstekend zolang het om Windows geluidjes e.d. gaat. Om op een behoorlijke manier muziek af te spelen zul je toch je toevlucht moeten nemen tot een goede koptelefoon die je aan de zijkant in kunt pluggen (echter nog niet uitgeprobeerd).
Het (stereo)geluid uit de boxjes laat zich het beste omschrijven als geluid uit een laptop. Het mist bas, heeft scherpte en klinkt gewoon leeg. Nou zijn mijn eisen aan geluid best groot, dus de eerste laptop die voor mij een acceptabel geluid produceert zal nog gemaakt moeten worden :P . De goede kant van de zaak is, dat leegtes opgevuld kunnen worden en dat ik geen laptop heb gekocht om als geluidsboxen dienst te doen. Kortom wat mij betreft voldoen ze uitstekend als je ze maar gebruik voor het geëigende doel (windowgeluidjes, de stem van de MS dame, chatten, enz.).


Ergonomie (Toetsenbord, Muizen, Aansluitingen)

Toetsenbord
Hoewel ik in een andere review (welke ik dus niet meer kan vinden) heb gelezen dat het toetsenbord erg goedkoop aanvoelt, deel ik deze mening niet. Gelukkig is het toetsenbord uitgevoerd zonder numpad, zodat er voldoende ruimte tussen de toetsen zit. Bij de functietoetsen hebben ze om de 4 toetsen een extra verbreding gemaakt zodat je die toetsen ook heel makkelijk kunt vinden.
De linkerkant heeft een grote shift toets, terwijl de ctrl-toets iets kleiner is uitgevallen omdat er nog een plaatsje voor de fn-toets ingeruimd moest worden. De Enter-toets is jammer genoeg niet van het grote type (wel in de breedte, niet in de hoogte) met dat gevolg dat nog wel eens een back-slash in beeld krijg i.p.v. de verwachte nieuwe regel.
Helemaal rechts vind je de besturingstoetsen. Een prima oplossing naar mijn idee. De gewenning moet in seconden uitgedrukt worden, i.p.v. in minuten of uren. Ik had niet beter kunnen wensen.
Het in het toetsenbord "geïntegreerde" numpad, een gangbare maar naar mijn idee zeer matige oplossing. Dat vind ik al zolang ik laptops ken en ik gebruik het dan ook nooit. Op de foto is te zien hoe één en ander in elkaar steekt.
De toetsen zijn mat, met een klein korrelig profiel en hebben een lichte ronding. Vette vingers zie je er niet op en het voelt fantastisch aan. Al met al werkt het lekkerder dan mijn overjarige toetsenbord achter mijn desktop, een Logitech LX700.


http://tweakers.net/ext/f/uJ207mSaiq1u7mqcBQVKbqdZ/full.jpg

Dat is twee keer dezelfde foto (lekker efficiënt.....)


Je kent het allemaal wel, zomers op het terras tot nog laat in de avond achter Tweakers.net. Hoe vervelend is het dan als er zo weinig licht is dat je je toetsenbord niet meer kunt zien. Vooral voor mij, die nog steeds (en waarschijnlijk nooit) fatsoenlijk kan typen, is dit een bron van ergernis.
Het veel geprezen (onterecht in mijn ogen) ledje op het scherm van een Lenovo zit ook op deze laptop. Het is een lullig ledje dat een beetje licht produceert, maar in donkere omgevingen toch net genoeg om je toetsenbord te kunnen zien. Jammer genoeg heeft HP niet gekozen voor een verlicht toetsenbord, wat m.i. veel prettiger werkt. Die verlichting kan dan gestuurd worden door de lichtsensor die toch al in het apparaat aanwezig is. Maar nee, HP heeft gekozen voor het (veel goedkopere) LEDje. Beter een half ei dan een lege dop is hetgeen dat dan bij mij opkomt. Het werkt in ieder geval wel.


ToetsenbordZones ToetsenbordMuizen

Muizen
Inderdaad, meervoud. De Lenovoïsten onder ons dachten daarop als enige recht te hebben, maar ook deze laptop is uitgerust met een trackerpoint en een touchpad. Als extra (?) heb je dan ook de beschikking over twee rijen met muisknoppen (2 x 3 dus), die 2 aan 2 volledig identiek zijn.
Omdat ik het niet zo op die laptopmuizen heb, heb ik gelijk een Logitech VX Nano gekocht, maar ondanks dat ik nog niet de goede instellingen heb gevonden voor mijn laptopmuizen, ga ik ongemerkt steeds vaker gebruik maken van de laptopmuizen. Vooral als je ze combineert (dat kan, maar ga ik hier niet uitleggen), ga je de muizen steeds meer waarderen. Ik heb dus de luxe uit drie muizen tegelijk te kunnen kiezen O-) .
Hoewel er geen numpad aanwezig is, is het toetsenbord door de rij besturingstoetsen een weinig naar links "verschoven". Dit valt echter nauwelijks op totdat je naar het touchpad kijkt, die staat ook uit het midden. Voor de goede typers onder ons waarschijnlijk ideaal gesitueerd. Jammer genoeg hoor ik niet bij die groep, en zit er dan ook redelijk vaak naast op de muis. In plaats van dat ik de muis in het midden raak, raak ik de rechterzijkant. Laat op die rechter zijkant nou net de scrollfunctie zitten. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat scrollen snel gaat. Uiteindelijk zal ik er nog wel aan wennen (hoop ik :P ).
Het oppervlak van de muis lijkt ook wel op aluminium met zeer fijn korrelige structuur, waardoor het niet te glad is en toch weinig weerstand biedt. Kortom prima. De muisknoppen geven een goede klik en zijn zoals tegenwoordig gebruikelijk is met diverse functies te programmeren. Een minpuntje vind ik dat HP niet voor een multi touchpad heeft gekozen. Dus bijv. in- en uitzoomen zal ik op de ouderwetse manier moeten doen.

Aansluitingen
Boven heb ik middels diverse plaatjes al een grand-tour gemaakt wat betreft de aansluitingen. Verreweg de meeste aansluitingen zijn links aangebracht wat voor linkshandigen in sommige omstandigheden wel lastig kan zijn (als ze een extra muis gebruiken). Eigenlijk is het mij een beetje een raadsel waarom een VGA-aansluiting aan de achterkant zit, terwijl de HDMI en e-Sata links zitten. Waarschijnlijk heeft dit met de functionaliteit van een eventueel dockingstation te maken.
De USB aansluitingen zijn mooi rondom verdeeld (2 aan elke kant) en is voor mij ruim voldoende (tot nog toe drie max tegelijk gebruikt: fototoestel, VX Nano en een USB-stick). FW had van mij de 800-versie mogen zijn (i.v.m. een eventuele externe HDD, zou ik lekker uit 2 snelle en één soepaansluiting (USB) \ kunnen kiezen). Ik denk dat ik FW-400 wel nooit zal gebruiken (te weinig winst t.o.v. USB). Voor de rest zit alles netjes op zijn plaats.


Warmte en geluid
In één woord, gewoon stil. De fan springt nauwelijks aan, tenzij je op netstroom zit, dan staat hij standaard aan. Ik heb nog niet gevonden hoe ik die uit kan zetten. Maar zelfs dan is er maar een licht gezoem te horen, welke absoluut niet hinderlijk is.
De luchtinlaten zitten wel op een ongelukkige plek als je de laptop op schoot neemt. Voor zover ik kan bespeuren zit er maar één fan in (ik moet hem echt eens opschroeven :*) ) en die fan zit precies boven je been. De laptop wordt slechts lauwwarm, maar toch vind ik dat niet lekker. Dus op schoot heb ik hem altijd op een snijplastic van Ikea staan, die precies even groot is als de laptop en dat gaat echt perfect. In die opstelling hoef ik me ook geen zorgen te maken dat er te weinig koeling zou zijn.
Om de diverse in- en uitlaten te laten zien heb ik hieronder een plaatje opgenomen van de bodem van het apparaat.


Bodem
Klik voor uitleg


Mobiliteit en accuduur
Wat de mobiliteit betreft, moet je niet bang zijn voor een paar kg. Standaard weegt de laptop 2,9 kg, hetgeen niet licht is, maar ook niet uitzonderlijk zwaar. Er zit alleen een knoepert van een voeding (6,5 A, 120 Watt) bij die ook nog eens (incl. kabels) een kleine 800 gram weegt. Vooral dat laatste heb ik nog nooit ergens vermeld zien staan bij het gewicht van een laptop, terwijl je dat toch vrijwel altijd ook mee moet sjouwen. Voor mij is het niet allemaal zo'n bezwaar, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier op af zullen knappen.

Onder Windows Vista 64 bits gaat de accu zo'n 3,5 uur mee (i.p.v. de geclaimde 4,75 uur). Ik heb dan het scherm gedimd staan, met de omgevingssensor aan (scheelt ook veel), bluetooth en WiFi (vol vermogen) aan.
In Win7 blijkt de accu behoorlijk langer mee te gaan. Op het moment dat ik daar gegevens over heb zal ik de review up-daten.
Maar voor de mensen die aan deze accuduur niet genoeg hebben heeft HP allerlei voorzieningen getroffen om deze tijd te verlengen.
Zo kun je verschillende 8 cells (standaard wordt de laptop met een 8 cells batterij (73 Watt/uur) geleverd) en een (duurdere!) 6 cells batterij kopen. Jammer genoeg zijn de capaciteiten op hun site niet vermeld.
Volgens de specs zijn de volgende batterijen leverbaar:
  • 8-cels lithium-ion batterij (73 Watt/uur), de batterij die bijgeleverd is/wordt
  • optionele HP XL-Battery (52 Watt/uur), die wordt in de aansluiting in de bodem extra bijgeplaatst
  • optionele HP Ultra-Capacity Battery (95 Watt/uur);
Verder wordt de loodzware joekel van een netwerkadapter (120 Watt !) met HP snelladertechnologie bijgeleverd.


Van David t/m Goliath

li -> re: HP EliteBook 8530p, Dell Latitude 120L, Acer Netbook


HP claimt:
Standaard tot 4 uur en 45 minuten, tot 8 uur en 30 minuten met de HP XL-battery en tot 10 uur en 45 minuten met de HP Ultra-capacity batterij
Communicatie met de buitenwereld
De buitenwereld wordt ontsloten door:
Intel Intel 82567LM Gigabit netwerk adapter, die netwerken van 10 en 100 Mbps en 1 Gbps ondersteunt.
Intel WiFi Link 5300 AGN, die de standaarden 802.11 a/b/g en de testversie van n ondersteunt. Bij mij thuis (en op school) draait hij uitsluitend op 802.11g: 54 Mbps. Een N-Router staat wel op het verlanglijstje, maar heeft nog lang niet de eerste plaats bereikt. De kaart doet goed zijn werk, althans.... op school geen enkel probleem (zowel zonder als met netsnoer) maar thuis (i.c.m. Sitecom WL-153 Mimo XR Router) viel hij constant weg om vervolgens zijn verbinding weer zelf op te bouwen. Dit gaf aanleiding tot wel enige irritatie. Verschillende energiebesparingstanden gaven geen oplossing voor het probleem. Vanaf het moment dat ik de wireless connectie op maximale prestatie heb gezet (ook op accu) was het probleem weg. Eigenlijk wil je dit toch niet, want je wilt toch maximaal energie besparen als je laptop op een accu draait.
Agere Systems HDA modem. Voor mensen die veel in de Zuid-Amerika en Afrika vertoeven is deze aansluiting een zegen. Maar voor ons westerlingen, ligt deze aansluiting toch al wel ver achter ons, hoewel ik me nog goed kan herinneren dat dit de "snelle" poort naar buiten was. Een mogelijke toepassing is natuurlijk nog de ouderwetse fax, voor zover je dat niet geregeld hebt via je e-mail of zo.
3G UMTS middels EV-DO/HSPA Mobile, waarvoor achter de batterij een SIM-kaart geplaatst kan worden. Deze aansluiting heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik sluit nu gewoon mijn Nokia N95 met een USB-kabel of via Blue Thooth (nog simpeler) aan op de computer en dan heb ik hetzelfde effect :P .
BlueTooth 2.0 wordt de computer ondersteunt. Ik maak hier dankbaar gebruik van door mijn Nokia automatisch te laten verbinden en zo agenda items in de Nokia Suite kan invoeren die direct in mijn telefoon komen te staan. Synchronisatie met Outlook op de laptop en mijn desktop maken dan het zaakje helemaal rond. Andere features van Bluetooth gebruik ik niet omdat ik het of te storingsgevoelig vindt (heeft niets met deze laptop te maken maar is een echt vooroordeel...) of veel te traag. Dus PAN bijv. staat standaard uitgeschakeld.


Prestaties
Tot nog toe is het apparaat een blauw uur gebruikt onder Vista (32 bits). Dit heb ik direct vervangen door Vista 64 bits, zoals onder "Installatie" is te lezen. Echte vergelijk tussen deze beide OS-en heb ik dus niet.
Onder Vista 64 geeft de performance index de volgende waarden:

Prestatie-index
Vista 64 prestatie-index

een test op 3DMark06 leverde de volgende resultaten op:

Omschrijving Score
Overall3046
SM 2.01290
SM 3.01548
CPU676

Niet direct waarden waarbij je denkt laat ik Crysis maar eens even van de plank halen. Overeenkomstige en dezelfde (!) systemen (die toevallig allemaal onder XP draaiden) haalde 3DMark06 scores tot 4000. Loop je nog steeds niet warm van, maar het is toch beduidend beter. Misschien heb ik de zaak iets te veel dichtgetimmerd met beveiligingen, of te veel meuk geïnstalleerd. Ik zal de test nog wel eens opnieuw doen als ik Win 7 (met minder meuk) heb geïnstalleerd.
Maar je moet ook reeel blijven, dit systeem is niet gebouwd voor zaken waar 3DMark zich op richt. Maar zoals elke tweaker wil je stiekum toch nog hoog scoren, tegen beter weten in.

******* Update 12-01-'10 ********
Zoals hierboven al gezegd heb ik dit weekend maar eens de stoute schoenen aangetrokken en het hele spulletje geformateerd, om er vervolgens een schonen installatie van Win 7 Ultimate op te zetten.
Vervolgens heb ik opnieuw 3DMark06 gedraaid, met de drivers die door Windows zijn geïnstalleerd (!!). De Meuk van HP (m.u.v. 3D DriveGuard) heb ik nog niet geïnstalleerd, maar wel de Nokia Suite, MS Office, Nikon Transfer, ViewNX en het fantastische FastPictureViewer (zodat ik mijn RAW-bestanden (NEF) in explorer als tumbnail zie en gewoon kan bekijken zonder PS of ViewNx op te starten).
Achteraf een beetje jammer, omdat een aantal van deze programma's staan te pollen, waardoor de performance weer wat minder is.
Het verschil met de eerdere test is verbazingwekkend. M.n. mijn CPU scoort stukken hoger. Dit kan gekomen zijn door een artefact bij de eerdere meting, of (iets aannemelijker) door de gigantische beslag dat op de CPU gelegd wordt door de meuk van HP. In ieder geval heb ik nu waarden die je eerder zou verwachten van een T9600-processor.

http://tweakers.net/ext/f/rB3qQMD3OGtkZO5VvV7jUAtT/full.png
De veel betere waarden onder Win 7 Ultimate 64 b

Natuurlijk ook even een prestatie-index onder Win 7 gedraaid. Ook hier zijn een aantal opvallende zaken waar te nemen. De HDD blijft net als onder Vista achter. De GPU presteert echter opvallend goed. Het streeft zelfs de snelheid van het geheugen voorbij. Waar de Rammetjes in Vista top scoorde, is het onder Win 7 het slechts presterende item na de HDD. Waarschijnlijk legt Win 7 andere criteria aan, want ik heb het geheugen echt niet vervangen :P .

Prestatie-Index Win 7
Prestatie-Index Win7 Ultimate

Ik ben erg benieuwd of deze waarden nog verbeteren als ik de allernieuwste drivers (zo die er zijn) van HP heb geïnstalleerd. Op zich mag je daar een dagje voor uittrekken, als je ziet wat je allemaal moet downloaden van HP. Dat ligt niet aan de snelheid waarmee ik het binnen krijg, mijn Ziggo aansluiting is de beperking (2 MB/s).
________________

HDD
De laptop is uitgerust met een relatief dure 7200 RPM 250 GB HDD. De schijf zou iets groter mogen zijn, maar aan de andere kant was dit voor mij geen breekpunt omdat ik geen films of video's op het apparaat gaat zetten. Voor mijn foto's is de ruimte meer dan genoeg, temeer omdat die daar toch maar tijdelijk op verblijven.
Gespannen voerde ik HD-Tune uit. Dit werd toch wel een teleurstelling. Mijn verwachtingen waren duidelijk hoger dan de "magere" 50 MBps (gemiddeld) en een toegangstijd van 16,7 ms dat door deze schijf geleverd wordt. Natuurlijk is de grootte van 2,5" duidelijk in het nadeel om een goede performance neer te zetten. Maar 50 MBps vind ik echt te weinig. Menig schijfje met 5400 RPM haalt deze waarde ook, terwijl ik Lenovo's heb gezien die makkelijk 80 MBps halen, maar de eerlijk gebiedt mij te zeggen dat er ook zijn welke op dezelfde waarde bleven steken. In hoeverre HP-software (m.n. 3D DriveGuard want Encryption is inactief) daar debet aan zijn weet ik niet, maar ik verwacht niet dat dat een rol van betekenis zal spelen.
Opvallend is dat de schijf in een andere review het veel beter doet (min: 43,5; max: 86,2; gemid.: 68; burst: 73,1 MBps en AT: 16,1 ms). Of het dus nu om een exemplarische fout gaat.... Ik ben in ieder geval nog nooit tegengekomen dat binnen een serie er zo een groot verschil te zien is.. Ik zie het al, die laptop wordt met een ander merk HDD geleverd, vreemd..... ik dacht dat alleen Dell dit soort praktijken uitvoerde. Heel gelukkig ben ik er in ieder geval niet mee.


http://tweakers.net/ext/f/6beW4agAXOz5LwiLui8wFV2l/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/SHBvLdqSOxn8rKlV51KAVJ2n/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/XrnomKKblFN2RRoIsjzKv9ju/full.jpg


Hetgeen wel direct opvalt is dat bij de laptop de aansturing van de HDD's gebeurd door Intel Matrix Storage manager. Op het eerste gezicht vreemd voor een computer met één harde schijf. Dit is echter bedrog. Het systeem ondersteunt nl. RAID 0, 1 en IRRT (Intel Rapid Recover Technology). Er zijn drie mogelijkheden om een tweede schijf er naast te zetten (afgezien van de langzame varianten FW-400 en USB):
  • Via de e-Sata aansluiting
  • Door de DVD-drive te vervangen door een HDD
  • Een HDD opnemen in het dockingstation.
Alleen optie twee is echt geschikt voor de RAID 0 en 1. De andere twee, of beter alle drie zijn te gebruiken in combinatie met RAID IRRT. Dit is een Intel-variant van RAID 1, waarbij het dupliceren is uit en aan te zetten on-the-fly. De tweede schijf is hot-swappable dus leent zich uitstekend voor een externe drive via e-Sata of het docking-station.
3D DriveGuard geeft wat extra zekerheid aan de primaire schijf. Bij onverwachte bewegingen (vallen, maar ook sjouwen met de computer als hij aan staat) wordt de kop geparkeerd om beschadigingen aan de schijf tegen te gaan.


Prijs
De reguliere prijs van deze laptop is erg hoog. Een bedrag dat ik er nooit voor uit zou geven. Het bedrag dat ik er echter voor betaald heb, is een echte bargain. Op de Universiteit Twente kun je echter nog voordeliger terecht. Daar heb je een betere/goede GPU (Nvidia Quadro FX 770M, 3DMark06 score van ca. 5000 vs 3300 voor de Intel) en een iets grotere HDD (320 i.p.v. 250 GB, beide 7200 RPM) voor maar een kleine ¤ 900,=. Welke versie het precies is vermeld de Universiteit niet. Het is een hele klus om dat uit te zoeken, want de prijzen variëren zo maar met ¤ 1000,= waarna je vervolgens het spelletje uit kunt gaan voeren "zoek de verschillen". Waarom HP zoveel verschillende versies met slechts kleine wijzigingen uitbrengt is mij een volkomen raadsel. Het principe van Dell, een paar basismodellen waarop je zelf kunt variëren, spreekt me dan meer aan.
Of HP raakt zijn systemen aan de straatstenen niet kwijt, of er wordt veel te veel voor gevraagd. Maar dit zijn kortingen die je wel aan het denken zetten. Doet er niet aan af dat ik voor ¤ 1065,= een dijk van een machine heb.


Bijgeleverde software
De computer wordt geleverd inclusief een hele toolbox van HP en Intel. Gelukkig zitten er geen trialversie software bij zoals de beruchte Norton en McAfee (hoewel dat wel op de site staat).
Als je de computer in het begin zelf laat installeren dan komt die hele meuk op je computer terecht, of je het gebruikt of niet. Doe je echter een installatie vanaf de bijgeleverde schijven, dan moet je eerst Windows installeren en daarna kun je drivers en meuk installeren. Je hebt dan wel de volledige keuze met wat je erop wilt hebben. Dus je hoeft geen dagen (en nachten) tre spenderen aan het verwijderen van spul dat je niet wilt.

Onder Vista heb ik alles nog geïnstalleerd staan, maar als ik straks op win7 over ga, zal ik wel een keus gaan maken.

Hoewel ik het wel aanvankelijk van plan was, ga ik de software niet behandelen (later misschien in een up-date, maar die kans is klein). Ik maak één uitzondering en dat is de programmatuur voor de fingerprintreader.
Op het moment dat je inlogt, kun je kiezen uit een password of een fingerprint (smartcard kan ook nog als je dat ingesteld hebt). Ik heb verschillende vingers gereserveerd voor het geval ik als gebruiker of als beheerder aan wil loggen. Dezelfde vinger wordt 9terecht) afgekeurd, maar daar heb ik natuurlijk wel even op getest :P .
Om de fingerprints in te lezen is allemaal vrij recht toe recht aan programmatuur. Maar als je er dan mee inlogt duurt het ten eerste lang (seconde of 5 - 10) voordat het programma voor staat (de fingerprint wordt gewoon nog niet geregistreerd, terwijl allerlei andere zaken al wel gewoon werken). Als het dan gelijk goed gaat is er geen probleem, maar als je net met je handen in bijvoorbeeld water hebt zitten spelen kun je het wel vergeten, dan is je huid zo gerimpeld dat hij je fingerprint niet herkent. Dat is allemaal vrij logisch en acceptabel (je kunt altijd switchen naar je password). Maar het gekke komt nu: als UAC opkomt, kun je natuurlijk ook je fingerprint gebruiken. Als je dat doet en hij wordt herkent, blijft het scherm zeker nog 20 seconden donker. Alsof het systeem nog even de gehele politie database aan het doorlopen is of hij zich echt niet vergist heeft. Voor de duidelijkheid: de goedkeuring was al geschiet. Wat hier de diepere achtergrond van is kan ik alleen maar naar gissen, maar een goede verklaring vind ik niet.
Ondanks dat gebruik ik het toch veel, omdat het net allemaal wat lekkerder gaat dan een password typen. De wachttijd heb ik al ingecalculeerd door dan nog even andere dingen te doen.

Schermen bij automatische installatie
Verschillende schermen die langskomen

Verder kom je in vogelvlucht de volgende software tegen (vergeef me de superlatieven, gedeeltelijk is rechtstreeks van HP overgenomen):
  • Krachtige beveiliging en remote bewaking,
  • diagnose en herstel van pc's via het netwerk met Intel® Centrino® 2 met vPro™ technologie.
  • Software HP Recovery Manager (alleen Vista)
  • HP Client Manager Software
  • HP Client Configuration Management Agent
  • HP OpenView PC Configuration
  • Management Solutions
  • Beveiliging HP ProtectTools
  • TPM geïntegreerde beveiligingschip 1.2
  • HP vingerafdruksensor
  • HP Disk Sanitizer
  • Geïntegreerde Smart Card lezer,
Zoals je ziet, alles op beveiliging en recovery gericht. Geen pretpakketten, trials of andere ongein.

Informatie Gefeliciteerd


Support
Zolang je niet met de “menselijke HP machine” van doen hebt, is de support fantastisch. Werkelijk alles kun je over de machine vinden op de website. Handleidingen, downloads (onder diverse Os-en, zolang het maar Windows is :O en vanaf XP of nieuwer;.., hmmm zou dus beter kunnen) van BIOS, alle mogelijke drivers. Het is werkelijk zeer uitgebreid. Als je eenmaal je weg hebt gevonden op de site van HP (minimaal HBO-opleiding vereist) dan kun je er een schat aan gegevens en zaken vinden. Het is zelfs mogelijk om je machine te registreren zodat je automatisch bericht krijgt als er voor jouw machine een of andere up-date is uitgebracht.
Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn, omdat HP ook een update programma bijlevert welke voor jou uitzoekt of er up-dates aanwezig zijn. Echter ik heb het gevoel dat dat programma niet helemaal jofel werkt. Het programma gaf nl. aan dat mijn machine helemaal up-to-date was, terwijl ik op de site twee verschillende recentere downloads vond. Als ik doorspit weet ik zeker dat ik er nog meer vind.


Optionele Accessoires
  • HP dockingstation
  • HP Advanced dockingstation
  • HP monitorstandaard
  • HP instelbare notebookstandaard
  • De upgradebehuizing met plaats voor twee vaste schijven maakt het gemakkelijk om te upgraden of de optische disk te vervangen door een optionele tweede vaste schijf.
  • HP privacyfilter (zodat alleen degene die recht voor de laptop zit het scherm kan lezen)
  • Kensington-slot
  • Batterijen.
  • e.a.
Dus als je geld te veel weet HP wel wat ze er mee moeten doen :).


Conclusie
Iedereen die niet op de cent kijkt voor een laptop en op zoek is naar robuustheid, een mooi design, een grote hoeveelheid aan beveiliging en communicatiemiddelen en (ruim) voldoende snelheid, die moet zeker deze laptop op zijn shortlist zetten. Hoort daar ook nog een snelle grafische kaart bij dan zul je naar de HP EliteBook 8530w moeten kijken.
De echte die-hard gamers zullen echter minder plezier aan HP 8530p beleven, net zomin als degenen die met een beperkt budget aan het shoppen zijn en zoveel mogelijk snelheid en mogelijkheden zoekt. Voor heb zijn er betere alternatieven op de markt en moeten deze laptop absoluut geen blik waardig gunnen.

De bouwkwaliteit, m.u.v. de rammelde DVD-drive, staat buiten kijf. Een grotere en snellere schijf had zeer zeker gemogen voor dit geld en een Blu-Ray zou de standaard uitrusting ook niet misstaan. Voor de prijs in de winkel zou deze laptop voor mij afvallen, maar de verschillende plaatsen waar hij voor aanzienlijk minder geld is te verkrijgen is dit een absoluut onverslaanbaar alternatief voor de doelgroep die ik hierboven heb geschetst.

Er zijn alternatieven, elk met zijn sterke en zwakke punten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Of je nu een HP EliteBook koopt, een Apple Macbook Pro, een Lenovo (vul maar in welke), of een ......., duur zijn ze allemaal. Een robuust ontwerp gaat blijkbaar altijd samen met een heel stevig prijskaartje.

Zou ik hem aanraden: Ja, maar niet voor de adviesprijs.
Heb ik spijt van de aankoop: Nee, nog geen seconde!


http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/Scheids3.jpg



Credits
Met dank aan Wiethoofd, heb ik in deze review voor het eerst gebruik kunnen maken van de Lightbox-feature waardoor bij de uitvergroting van de plaatjes geen nieuw venster meer geopend wordt en plaatjes die bij elkaar horen mooi in één pop-up getoond worden.

Betere productreviews?
Bezoek onze topic: Handleiding User Productreview en praat mee over de handleiding in wording.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een HP Compaq 8530p (FU459EA)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (27)

Wijzig sortering
Hoi Pierre

Terwijl ik vluchtig de tweakers website doornam zag ik toevallig dit review van je staan. Is (weer) een mooi verhaal geworden. :) Maar er staan nog wel een heleboel kromme zinnen in.. :X

Waar te beginnen.. 2.9 kilo, plus nog eens 800 gram voor een adapter. Dat is best een aardige tuintegel. Mijn laptop met alles erop en eraan was 400 gram lichter, maar het is gelukkig nog goed mee te nemen. Het enige wat me wel verbaast is die baksteen-adapter van 120W. In princiepe heb je niet veel meer in je laptop zitten dan wat ik heb in mijn Lenovo, maar toch kan mijn lenovo met 90W uit de voeten. Dit zou een aardig negatief punt kunnen zijn.
Misschien kan je ook een foto maken van de adapter met iets als referentie ernaast voor de grootte?

Hetgene wat me daarna opviel was de 92 (!) processen die je opnoemde in Vista. 92!?!? Daar kan je heel creatief mee wezen in msconfig en services.msc. Heel veel van die bende die HP erbij levert hoeft niet aan, en kan je beter standaard uit hebben staan. De beste backup maak je immers op je thuis computer. Zoek eens op het internet naar een goed sync-programma en sync de belangrijke mappen met je thuis computer, of een grote usb stick. Als je dit consequent 1 keer per week/maand doet, heb je ook nooit problemen, en kan je die HP software grotendeels achterwege laten.
Al hebben laptops vaak wel wat meer processen dan thuis computers, en heeft de 64 bit versie ook meer processen dan de 32 bit versie (omdat de 64 bit vaak 2x (of meer) hetzelfde proces opstart, 1x 64bit en 1x 32bit).
Verder: de software die HP (of in mijn geval: Lenovo) toevoegd, maakt heel vaak gebruik van diensten/dingen die al ingebakken zijn in windows, dus zijn eigenlijk dubbel op. Deze programma's vreten wel geheugen en opstarttijd, maar kunnen vaak ook achterwege gelaten worden.
Mocht je een paar van die recovery dingen overwegen: een windows recovery is wellicht een goed idee, maar een data-recovery tool hoeft niet constant op de achtergrond te draaien.
Ook dik 90% van die beveiligings dingetjes doen eigenlijk niet veel bijzonders, behalve jouw leven zuur maken met allerlij popups en nutteloze acties op de achtergrond. Een gezond wachtwoord en een beetje slim beleid van de standaard windows instellingen is meer dan 75% van de moeite die je hoeft te doen. Een van de meest belangrijke dingen waar je goed op moet letten (vooral op scholen) is dat je delen uit zet in windows! (of instellingen hebt dat je het school-netwerk als 'public' netwerk ziet, en dus niet je dingen deelt! Als ik op TUdelft op het netwerk ga kijken, kan ik alle online laptops van de hele school, welke 'delen' aan hebben staan, zien en benaderen!!! Ook al zou ik geen rechten hebben, het feit dat ik toegang heb is al probleem 1! Let daar goed op, je hebt heel snel computer-herpes (een virus dus). En dat kan je dag goed verpesten. Vooral als je geen backups buiten de computer hebt.
Daarnaast is het ook verstandig om alle hele belangrijke dingen (internet bankieren bijvoorbeeld, maar ook creditcard gegevens gebruiken) dus niet op de laptop te doen, en al helemaal niet op het schoolnetwerk. Dat iemand je proefwerk jat, is tot daar nog aan toe, maar dat iemand je bankgegevens weet te liften is een veel groter probleem.

Wat me ook opviel was dat je vermelde dat er maar 1 (effectieve) partitie op de schijf staat. Ook dit zou ik ten zeerste afraden, ook weer vanwege het geval van virussen. Mocht je systeem teveel en te ernstig geinfecteerd zijn, kan je gewoon de c-partitie weggooien, en opnieuw aanmaken + windows installeren. Dit is vaak sneller dan proberen alle problemen 1 voor 1 op te lossen. Als je vervolgens al je nodige werk op de D-partitie doet, hoef je ook (nagenoeg) geen backups terug te zetten.

De batterijduur die wordt gemeld door HP is zonder enige zenders (wifi, bt, etc) aan. Als je alles verder op minimaal hebt staan, je hardeschijf zo snel mogelijk uit stakelt, en alleen maar word oid zit te werken, kan je die 4+ uur met gemak halen (mits je niet teveel van die nutteloze software op de achtergrond hebt draaien).

Nou, dit is wel weer even een lang genoeg verhaaltje van mij. Hopelijk heb je hier wat aan. :) Het is weer een goede review geworden. Het zou wel mooi zijn als je nog een paar mooie foto's kan maken van de laptop in 'gebruik'.

Veel plezier met de laptop!
*Gaat weer werken aan mijn komende review
Hoi Ing-My-King,

Ik maar denken dat die studenten helemaal geen tijd meer hebben voor tweakers.net (briefje naar Plasterk lijkt mij op zijn plaats, de studie moet in een kortere tijd kunnen....).

Als ik het zo zie, probeer je het toch weer hè..... een reply langer dan mijn review. Het is je niet gelukt. Speciaal omdat ik dat al aan zag komen, heb ik de review zo lang gemaakt :+ . Maar hoezo lang... ik ken mensen die tegen de 64 KB-limiet aanliepen en daar zit ik dus (nog) niet bij!
dit review van je staan. Is (weer) een mooi verhaal geworden.
Dank _/-\o_ , wij doen ons best...

Die kromme zinnen, ja ik probeer wel eens te veel in één zin te zetten. Zelf heb ik de kromme zinnen nog niet gezien, maar dat zal wel komen als ik hem weer doorlees. Stuur anders maar een PM-etje met je aan- en opmerkingen over bepaalde zinnen (met suggesties natuurlijk :Y) ).

Ja, die adapter staat nooit in de specs (althans het gewicht daarvan). In eerste instantie dacht ik dat ze er een tweede (mini) laptop bijgedaan hadden :). Ik denk dat de grootte te maken heeft met de snelheid waarmee hij de batterij weer oplaadt. Jouw Lenovo kan wel ongeveer dezelfde specs hebben, één ding verschilt iig, de accu. Het opladen duurt ongeveer 1,5 uur en dan is een lege batterij weer helemaal vol. Voor een 73 Watt/uur vind ik dat geen slechte score.

Er komen nog veel meer foto's aan. Waar ik niet goed in ben, zijn composities (breekt me behoorlijk op bij het fotograferen). Dus van iedere foto die hier staat zijn er in werkelijkheid wel een stuk of 10 geschoten, en dan nog is het helemaal niet naar mijn zin. M.a.w. ik heb nog een aantal foto's op de plank liggen en ik ga nog een aantal foto's maken (staat ook in de disclaimer.... heb je dat gelezen??). Er zal een leuke foto bijkomen van mijn adapter naast de adapter van de Acer netbook, dat verschil is wel grappig.
De adapter is overigens op deze foto al wel te zien (rechts voor het geval je er overheen kijkt 8-) ).

Ja, ik zit nog te dubben welke meuk wel en welke niet geïnstalleerd gaat worden. Voor back-up ga ik waarschijnlijk Acronis gebruiken (review), ik heb het niet zo op dat Nortonspul (teveel ongevraagde troep op je computer). Eigenlijk zou er al een light versie van moeten hebben (wordt geleverd bij je Seagatschijf), maar die werkt niet omdat de schijven in RAID staan. Het programma ziet dan geen Seagateschijf meer en stopt ermee 8)7 . Daarnaast nog een mooie NAS (deze zou prima voldoen) en de back-ups zijn gewaarborgd (voor het hele gezin), evenals een mooie plek om mijn foto's, enz. te stallen.

92 processen is het minimum, vaak zijn het er meer. Ik zal nog eens even op mijn desktop kijken hoeveel processen daar opgestart worden onder Vista (ja, ook nog steeds niet overgezet naar Win 7, schande...). Ondanks dat ik bepaalde processen uitzet in MSconfig, starten ze gewoon weer op de volgende keer (net een virus). Ik heb nog niet uitgezocht waar dat aan ligt. De inter 32-64 bits periode zal inderdaad ook wel een rol spelen. Als ons dat maar niet zolang blijft achtervolgen als de oude DOS-perikelen. Gewoon over een jaar of twee: geen 64 bits dan draait het niet.... (zal Adobe leuk vinden :) ), ben ik ook van die onnodige extra processen af.

Van de meuk van HP heb ik eigenlijk helemaal GEEN last, behalve dan dat het wel performance en geheugen zal kosten (maken we er gewoon 8 GB van...). Van school heb ik ook geen last, want bij ons is het netwerk zo slecht :P dat leerlingen er helemaal niet op mogen. Dus alleen het personeel kan van het netwerk gebruik maken. Overigens vind ik het daar nog best redelijk afgeschermd allemaal, want ik zie geen enkele computer van een collega. Hetgeen wat minder is, is het feit dat het netwerk op 32 bits is geconfigureerd, dat wil zeggen dat ik geen enkele printer vanuit mijn laptop aan kan spreken, misschien dat Win 7 via VM daar een oplossing biedt. Iig geval kwam zelfs automatisering er bij ons niet uit, hoe ze dat nou op moesten lossen. Volgens mij is het gewoon ook de 64 bits drivers via het netwerk aanbieden en mijn OS zoekt dan wel uit welke driver hij moet pakken. Die oplossing heb ik ze wel ingefluisterd, maar ze moeten eerst een eigen methodes proberen (eigenwijze lui altijd die ICT-ers).
Internetbankieren kan volgens mij geen kwaad, zolang ik maar niets opsla op mijn computer en het niet doe als ik van een openbaar netwerk gebruik maak (waarom kan ik mijn vrouw daar toch niet van overtuigen, die Internetbankiert gewoon in elke gelegenheid waar ze zit. Zolang het niet een keer fout gaat, zal ze me wel nooit geloven).

1 partitie is goed, als je maar een goede back-up procedure hebt. Daarnaast staat het echte werk toch op mijn desktop (hoewel hier wel steeds meer op komt te staan, snel naar die NAS gaan kijken!).
Veel plezier met de laptop!
*Gaat weer werken aan mijn komende review
Bedankt, dat gaat lukken.
En een beetje opschieten met dat tweede, want eerlijk gezegd vind ik jouw reviews beter dan de mijne...

Tot horens.

P.S. hoe zit het eigenlijk met ons "projectje", zowel jij, Wiethoofd als ik hebben het denk ik te druk hè....

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 28 december 2009 16:11]

Van de meuk van HP heb ik eigenlijk helemaal GEEN last, behalve dan dat het wel performance en geheugen zal kosten (maken we er gewoon 8 GB van...).
Ik vind het altijd heel raar dat mensen dure laptops kopen en dan geen schone herinstallatie doen. Recovery cd's zijn van elke fabrikant dezelfde troep (krijg je weer die spamware erbij). Nieuwste drivers downloaden (standaard vista/win7 drivers geven weinig performance en daardoor is je prestatieindex laag) en nog een hotkey utility of wat en meer heb je niet nodig. Ik zeg tegen klanten altijd je mag de laptop zo hebben of ik installeer hem opnieuw voor 4 tientjes en garandeer je dat hij sneller is als de doorschuif-mediamarkt-laptop van de buurman van 100€ duurder. Op MSI na is elke fabrikant hier erg asociaal in, al moet ik toegeven dat ik de zakelijke merken (Lenovo) niet zo goed ken.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 29 december 2009 14:10]

Ja, daar heb je in principe volledig gelijk in. Eigenlijk nog wel meer dan in principe, je hebt gewoon (bewezen) gelijk.

Je zegt Lenovo niet te kennen, maar zowel voor Lenovo als voor deze machine geldt dat er niet van die ontzettend vervelende rommel en spamware bijzit als bijvoorbeeld bij een Acer. Toen ik de netbook van mijn vrouw installeerde werden er eventjes (als ik me niet vergis) 54 (!!!) programma's overheen gegooid, die of nooit gebruikt worden, of trial zijn, of inderdaad vreselijke spam en graag gekocht willen worden.
Na de fresh instal met n.b. Win 7 Ultimate is het ding gevoelsmatig meer dan 2 zo snel geworden dan met de out-of-the-box XP-installatie.

Ik kan me voorstellen dat je bij deze lange review bepaalde delen overslaat of minder goed leest, maar in de review staat duidelijk vermeld dat er een fresh install heeft plaats gevonden (Vista 32 vervangen door Vista 64). Ik heb daarna bewust aangevinkt wat ik geïnstalleerd wilde hebben (nul is dus ook een optie!). Ik heb me daarbij wellicht teveel laten leiden om het ding optimaal te beveiligen, maar het zijn allemaal gewone (en voor sommigen nuttige) prgramma's. Dus iedere vergelijk met wat op de "gewone" laptops wordt geplet aan meuk gaat absoluut mank, behalve dan, ze kosten allemaal performance.

Meettechnisch, zo kun je in mijn review lezen, scoort mijn laptop minder dan verwacht, echter in gebruik is het (een uitzondering daargelaten) gewoon een goede responsieve computer die zijn taken best snel uitvoert. Converteren van foto's van RAW naar JPG zou van mij sneller mogen, maar ja we willen wel eens het onmogelijke. Ik zal wel eens dezelfde foto's op mijn desktop converteren en dan timen, zie ik gelijk hoe de vergelijking is,

Gooi er waarschijnlijk deze week nog Win 7 (Pro of Ultimate) op en dan installeer ik minder meuk, ik heb nu wel door wat ik ongeveer gebruik. Ook zal ik dan zoals ik in een andere reply al aangaf performancetesten doen voor en an de installatie van die meuk. Ik ga ook nog eens goed de BIOS onder de loep nemen, hoewel je daar niet bijster veel in kunt stellen.
ik ken mensen die tegen de 64 KB-limiet aanliepen en daar zit ik dus (nog) niet bij!
Dat komt op mijn graf te staan he? Zelfs ik weet niet alles... *schaam* :)
Er komen nog veel meer foto's aan. Waar ik niet goed in ben, zijn composities (breekt me behoorlijk op bij het fotograferen). Dus van iedere foto die hier staat zijn er in werkelijkheid wel een stuk of 10 geschoten, en dan nog is het helemaal niet naar mijn zin. M.a.w. ik heb nog een aantal foto's op de plank liggen en ik ga nog een aantal foto's maken .
Je weet dat het geen foto's voor een tijdschrijf zijn he? Een simpele foto is prima. Er is zoiets als overgecompliceerd denken :)
(staat ook in de disclaimer.... heb je dat gelezen??).
Jup. :)
De adapter is overigens op deze foto al wel te zien (rechts voor het geval je er overheen kijkt 8-) ).
Gezien
92 processen is het minimum, vaak zijn het er meer. [..] De inter 32-64 bits periode zal inderdaad ook wel een rol spelen.
Op mijn thuis computer zit ik op ongeveer 57 processen, zonder geinstalleerde spullen.
[..]Van school heb ik ook geen last, want bij ons is het netwerk zo slecht :P dat leerlingen er helemaal niet op mogen. [..]Hetgeen wat minder is, is het feit dat het netwerk op 32 bits is geconfigureerd, dat wil zeggen dat ik geen enkele printer vanuit mijn laptop aan kan spreken, [..] Volgens mij is het gewoon ook de 64 bits drivers via het netwerk aanbieden en mijn OS zoekt dan wel uit welke driver hij moet pakken.
Dat is idd de oplossing. Dezelfde oplossing heb ik hier thuis ook moeten doen.
Die oplossing heb ik ze wel ingefluisterd, maar ze moeten eerst een eigen methodes proberen (eigenwijze lui altijd die ICT-ers).
Einstein zei: "Two things are infinite: the universe and human stupidity. However, i am not so sure about the universe." :)
Internetbankieren kan volgens mij geen kwaad, zolang ik maar niets opsla op mijn computer en het niet doe als ik van een openbaar netwerk gebruik maak (waarom kan ik mijn vrouw daar toch niet van overtuigen, die Internetbankiert gewoon in elke gelegenheid waar ze zit. Zolang het niet een keer fout gaat, zal ze me wel nooit geloven).
Het gaat ook in 99+% van de gevallen niet fout. In 99+% van de gevallen wordt je pas ook niet 'geskimmed'. Totdat je wel de lul bent, maar dan is het al te laat.
1 partitie is goed, als je maar een goede back-up procedure hebt. Daarnaast staat het echte werk toch op mijn desktop (hoewel hier wel steeds meer op komt te staan, snel naar die NAS gaan kijken!).
Idd, een goede backup, zelfs al tussen 2 computers, en zelfs ook alleen al van het meest belangrijke dingen, is prima. Ikzelf vind het alleen irritant als ik installatiefiles van drivers/proggies/e.d. ook meteen verwijder samen met windows. Vandaar de 2 partities. Daarnaast scheelt het ook werk, en kan je windows installeren met alleen de cd, zodat je niet je thuisnetwerk absoluut nodig hebt voor je backup.
En een beetje opschieten met dat tweede, want eerlijk gezegd vind ik jouw reviews beter dan de mijne...
*Voelt zijn ego gestreeld worden* Dank je ;)
P.S. hoe zit het eigenlijk met ons "projectje", zowel jij, Wiethoofd als ik hebben het denk ik te druk hè....
Zie PM
Heb deze ook sinds nu net één jaar (inderdaad, van de baas).

Betrouwbaarheid van deze HP is echt top, deze levering was 60 à 80 stuks groot waarvan nu na één jaar nog geen enkele met hardware problemen uitgezonderd twee DOA. Vorige laptop was 'n Acer Travelmate 8102 en die waren vanaf dag één een ramp (beperkte bestelling van 5 stuks, na 3 maanden reeds 3 RMA; na 3 jaar: 3 stuk).

Bij mij staan er nu 107 processen actief; ik heb vier HP tools die updates checken, doch een groot deel van de ProtectTools heb ik eraf gezwierd uitgezonderd Credential Manager. Vista is natuurlijk wel een resource hog en de meeste apps voegen daar graag nog wat bij (Google updater, AV, firewall, apple mobile apps, BTStack, Adobe fastboot tray tools, ATI control center, Nokia tools, ...)

Als je de webcam niet goed vindt zet dan de sharpness schuiver helemaal naar rechts, dan kan je je stoppels tellen.

Ik heb dezelfde HD en ben er wel best over te spreken; snelheid algemeen is goed. DVD trilt wel wat doch niet echt excessief. Het enige minpuntje bij mij is de verende clip van de rechter slotpin die niet terug veert.

Heb je nog vragen stel ze maar.
Heb deze ook sinds nu net één jaar (inderdaad, van de baas).
Ja wrijf het nog maar even lekker in.... ;) .
Ik kan wel een anekdote vertellen over wat ik krijg, maar dat is een wat lang verhaal (wel grappig op zich), maar toch maar even niet.

Die betrouwbaarheid kan ik natuurlijk nog niet bevestigen, maar ik kan wel zeggen dat de machine wel die indruk op mij maakt. Zoals ik in het begin al gesteld heb: moet zij minstens 4 jaar mee kunnen. Misschien dat het er drie worden, maar wat dat betreft heb ik wel het gevoel de juiste keuze gemaakt te hebben. Leuk om zo'n betrouwbaarheidscijfer te horen, zegt heel veel meer dan een laptopje welke ergens kapot gaat of juist up-and-running blijft.

Op mijn desktop zijn het maar 52 processen, alleen dat is Vista Ultimate 32 bits. Dus dat is niet helemaal te vergelijken.
Als je de webcam niet goed vindt zet dan de sharpness schuiver helemaal naar rechts, dan kan je je stoppels tellen.
Waar baseer je dat op?
Ik zal mezelf even quoten:
Als ik op MSN kijk wat voor beelden de webcam genereert (ook bij zeer weinig licht), dan moet ik zeggen dat ik nog niet zo een mooi werkende webcam heb gezien tot nog toe. De detaillering is goed, erg weinig ruis en de kleuren zijn zowel aan de schaduw- als aan de belichte kant goed.
Zo lovend heb ik nog nooit over een webcam geschreven. Geloof me ik heb er al een boel gezien.

Heb je aan je HDD ook metingen gedaan? Natuurlijk dat ding werkt prima, maar ik verwachtte beter. Als je eerlijk bent liggen HDD's met een max van 20 MBps ook nog niet zo heel ver achter ons. Alleen was in die tijd de hoevelheid data die verstouwd werd wel faktoren lager. Kortom, als je ook eens een HDTune of iets dergelijks er op los wilt laten......

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 28 december 2009 22:00]

Over de keuze van de baas: de nieuwe bestelling (80 à 100 units) worden 8530w - kan je inbeelden dat ik nu toch wel baal (FireGL, 8Gb en Windows7 64bit als ik mij juist herinner).

Over betrouwbaarheid: mijn IT man (één deur rechts) begint zich sinds de switch naar HP stevig te vervelen tussen de rollouts in - onder het Acer aankoopbeleid stond er bij wijze van spreken een take-a-ticket naast de deur (na de looptijd van 3 jaar krijgen we onze laptop mee naar huis - er zijn modelreeksen geweest met zo veel defecte toestellen dat het personeel de nog werkende toestellen niet eens wou).

Over de webcam: jouw dubbele negatie en mijn diagonaal lezen tijdens de feestperiode gaan niet zo goed samen - ik had zelf nogal wat negatieve reacties over de beeldkwaliteit (skype nogal wat met familie) tot ik de schuiver "sharpness" naar rechts (of één standje minder) heb gezet; de default was in het midden en dat was merkelijk waziger.

Over HDTune: Ik heb (free versie) in mijn runs altijd wel een dip die de stats stevig onderuit haalt (agressief antivirus, search indexer...?). Als ik die eruit filter haal ik bij normale boot/safe boot, steeds 512 kB block size
min [gefilterd]: 35 / 35 MB/sec
max:68,3 / 69,4 MB/sec
average: 51,7 / 51,5 MB/sec
access time:16,2 / 16,1 ms
burst rate:99,0 / 111,5 MB/sec
CPU usage:5,2% / 1,7%
Vooral bij CPU usage en burst rate is het verschil tussen normaal en safe mode opvallend... (noot: ik kan geen pics uploaden)
Bedenkt voor je snelle reactie.

Die 8530w's zijn inderdaad niet verkeerd hè. Door de switch van Acer naar Hp moet jullie automatiseringsman uitkijken dat hij zich niet uitfaseert :Y) . Toch dan een zeer klein stukje van de anekdote: op school kon ik ook een Acer krijgen (typenummer weet ik niet, maar gezien de aansluitingen zo ongeveer modeltje "1980"). Ik kon hem voor de kerstvakantie ophalen.... hij staat er nog, volgende week ook, volgende maand ook, .........

Dubbele negatie? Ik gebruik eenmaal "niet" ("nooit" was beter geweest: update-werk). Maar wat maakt het uit, we begrijpen nu elkaar.... toch?

Jouw meetwaarden zijn vergelijkbaar met de mijne, dus de schijf kan gewoon niet beter, hoef ik die iig niet terug te sturen :) . Maakt alleen de roep om die hierboven aangehaalde SSD in het machientje te zetten.

Geen plaatjes uploaden? Ook niet bij photobucket of Flickr? Met die eerste deed ik het altijd vroeger (zie mijn oude reviews) en dat werkte prima. Je kunt natuurlijk ook snel wat Karma sparen, dan kan het hier. Dit soort reviews helpen daarbij, hoewel er effectievere manieren zijn, want zo'n review kost wel wat tijd.

edit/ linkjes toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 29 december 2009 02:16]

Zo accountje bij Photobucket genomen? Werkt (bijna) net zo goed als het fotalbum hier. In ieder geval vroeger, nu is photobucket behoorlijk opgepoetst.

Dat ik eigenlijk niet voor niets zit te zeuren of zijn slechte performance mag uit deze review blijken. Zie: productreview: Asus Eee PC 1201N Zwart review door wootah

In die computer zit n.b. ook een Hitachi 250 GB ingebouwd, maar dan de 5400 RPM-versie. En ja dat ding is dus sneller 8)7 .

Zie deze HDTune plaat: http://i47.tinypic.com/14shbuw.jpg

(Oja tinypic was ook een mogelijkheid...... :) ).
Nieuwsgierig heb ik je review gelezen, want ik heb dit beestje ook al weer een maand of 7 à 8 in bezit. Van de baas, dat wel.
Je beschrijft de laptop zeer uitgebreid, erg goed. Waar ik zelf niet zoveel problemen mee heb is de fingerprint software.
Na het opstarten en het eerste inlog (gebruikers) menu verschijnt, kan ik na 5 seconden gebruik maken van de sensor. In die tijd had ik ook een wachtwoord in kunnen vullen (maar ja, een gadget die werkt, lui... enz), maar dit is de enige trage factor die ik erin heb kunnen vinden. Misschien de software nog 's onderzoeken en de BIOS settings nalopen?
Het is voor mij de eerste keer dat ik dit gebruik, oudere laptops werkten niet of slecht. Deze herkent het wijsvingertopje eigenlijk altijd in één keer.

Verder valt me alweer op dat de accu ook hier weer snel wat 'armer' wordt. Ondanks goed gebruik (werken zonder accu in 't stroom, en bij rust van de laptop pas opladen).

En tenslotte: een laptop blijft een laptop. Je hoeft er geen high speed verwachten bij te hebben.
Oh ja: die rammelende DVD-drive verbaast me. Dat zegt me niets, niet bij lezen en niet bij schrijven.
Vijf sterren!
Ja, in het onderwijs heb je zulke bazen niet :P. Daar mag je alleen nog maar geld meebrengen. Alle software die ik thuis gebruik (ook voor school) moet ik gewoon zelf aanschaffen. Gelukkig helpt Slim.nl wel een beetje, want € 17,= voor een Win 7 update is nou ook niet iets om van wakker te liggen.
Vroegah, toen ik nog in de ICT zat en een eigenbedrijf had was dat wel anders, maar zo heeft iedere sector zijn pro's en conts.
Na het opstarten en het eerste inlog (gebruikers) menu verschijnt, kan ik na 5 seconden gebruik maken van de sensor. In die tijd had ik ook een wachtwoord in kunnen vullen (maar ja, een gadget die werkt, lui... enz), maar dit is de enige trage factor die ik erin heb kunnen vinden. Misschien de software nog 's onderzoeken en de BIOS settings nalopen?
Het is voor mij de eerste keer dat ik dit gebruik, oudere laptops werkten niet of slecht. Deze herkent het wijsvingertopje eigenlijk altijd in één keer.
Die 5 seconde ervaar ik ook, vind ik ook niet zo een probleem (maar wel vreemd!). Maar de tijd dat hij wegblijft (na goedkeuring) onder Windows vind ik wel weer erg vreemd, want als ik als beheerder inlog (hoef ik alleen op "doorgaan" te klikken of als ik een password intyp (als gebruker ingelogd dus), gaat Windows momentaan door. Bij de fingerprint, moet ik wel 30 seconden (het is dus nog erger, vanochtend even getimed) wachten. Ik zou niet weten wat ik in de BIOS daarvoor aan zou moeten passen, zoveel kun je niet instellen bij die laptops. Ik hoop wel dat dat euvel weg is als ik er Win 7 opgezet heb (tenzij het echt in de BIOS zit natuurlijk, dan heb ik het nog steeds). Misschien dat er een conflict is met een ander programma (Intel?) waar ik de parameters niet helemaal goed van heb staan. Ik ga iig wat benches draaien naar een fresh install, voordat ik er ook maar iets van de meuk opggezet heb. Kan ik een echte vergelijking maken (en wordt deze review nog langer :*) )
Verder valt me alweer op dat de accu ook hier weer snel wat 'armer' wordt. Ondanks goed gebruik (werken zonder accu in 't stroom, en bij rust van de laptop pas opladen).
Ja dat is het voorland van die dingen. Volgens mij maakt het niets uit of je wel of niet aan de stroom hangt terwijl je werkt. De programmatuur is m.i. heel netjes geschreven. De accu wordt opgeladen en vol is vol, dan houdt hij er ook echt mee op en dan werk je alleen op de netstroom, wel of geen accu aanwezig. Als hij aan het opladen is werk je ook op de netstoorm en wordt alleen de accu minder snel geladen. Ik was toch van plan om een enrgiemeter te kopen (die dingen kosten geen drol) en dan eens kijken of ik mijn verhaal daarmee kan onderbouwen. Iig na een kleine twee maanden kan ik (nog) niets zeggen over enige terugval in de capaciteit van de accu. Overigens als dat bij merkbaar slechter is, heb je er gewoon garantie op (1 jaar). Het criterium is volgens mij 50% van de geclaimde capaciteit.
Waar je overigens wel op moet letten (ondnaks dat de acuu-technologie met sprongen vooruit is gegaan) is dat je je accu pas oplaadt als hij leeg is. Mijn computer gaat in de slaapstand als ik benden een bepaalde waarde kom, dan pas gooi ik hem de stekker, haal hem uit zijn slaap en werk gewoon door.

DVD-drive: ja echt niet verzonnen, kan er gewoon niet omheen. Maar misschien gaat hij er toch uit gezien deze SSD.......prima bootschijfje.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 28 december 2009 15:59]

Mooie, uitgebreide review.
De 8X30y serie ziet er veel beter uit dan de 8510w die in mijn bezit is. Wél heeft de 8510w bij mij een 10% hogere 3dMark06-score: 4463 pt. Dit is dan met een T9300 (slechter) en een Quadro FX570m met als basis een 8600m GT.
Dank _/-\o_
De w-serie (workstation-versie) is gewoon een snellere versie dan de p-serie. Ik kon daar jammer genoeg niet voor kiezen. Maar aan de andere kant ben ik voor dit geld ook wel heel erg in mijn nopjes met deze machine. Zeker nu ik er Win 7 er op gezet heb (ben ik echt enthousiast over). Ik wilde daar nog wat meer over schrijven, maar 64 K is de limiet voor een review en daar zit ik aan. De tabel met de specs heb ik al moeten wijzigen in een plaatje, anders kon ik de review al niet meer wereldkundig maken :).

Als ik zie wat voor een verschil in 3D Mark06 score ik krijg, dan zijn het vnl. de achtergrondprogramma's die de score om zeep helpen. M.a.w. als ik niet Nikon Transfer, 3D DriveGuard en PerfectPictureViewer had geïnstalleerd, dan was mijn score hoger geweest. Maar waar het om gaat is hoe loopt de machine als ik hem gebruik.
Nou, dat is gewoon ontzettend fijn. Hij doet alles op zijn slofjes. Ik heb het gevoel dat de drivers beter geoptimaliseerd zijn voor Win 7, ondanks dat de 8530p alleen met Vista wordt uitgeleverd. Ik moet nog alle versies van de geïnstalleerde drivers bekijken en vergelijken met de drivers die HP op hun site aanbiedt. Wellicht dat links en rechts ook nog wat procentjes weg te knabbelen zijn.

Moet ook, want een gedeelte van de Meuk wordt er weer opgezet en dat kost ook performance...
Wat een geweldig uitgebreide review :P ,alleen vind ik het raar dat je een blu-ray drive verwacht in deze laptop, zelfs voor een dikke 1000 euro.
De componenten beginnen relatief mainstream te worden, zeker in het 800-900 euro segment, en daar deze laptop "build to last" is, verklaart dat het prijsverschil.
Ik heb dan zelf met veel moeite een HP gevonden voor 500 euro, welke niet expliciet gebouwd is om jaren mee te gaan, en waar je hier en daar de componenten iets naar binnen kan drukken :Y) .
De specs liggen dan ook 2 klassen lager (was vorig jaar subklasse onder de T7xxx topklasse), T5450 met een 8400M GS, voor school is dit perfect, en er kan zelfs DIRT2 op gespeeld worden (leuk voor in de tussenuurtjes).
Feit is dat de elitebook serie een echte topkwaliteit zakelijke laptopserie is, en dan betaal je eenmaal meer voor de kast die om de componenten zit, bijvoorbeeld zoals bij een Lian-Li kast voor desktopsystemen.
Voor hetzelfde geld is bijvoorbeeld ook al een (redelijk) goede gamelaptop met i7 cpu verkrijgbaar, maar die hebben dan meestal niet zo'n sleek design als deze prachtig strakke notebook ;)
Wederom veel dank O-) .

Het is geen machine van € 1065,= hè. Ik heb hem voor die prijs kunnen krijgen, maar in de winkel kost hij gewoon € 2200,= - € 2500,=. Dus naar die prijs moet je kijken.

Ik gebruik nog helemaal geen BR, dus ik zit er niet heel erg mee, maar toch had ik het wel een beetje verwacht.

Ik snap dat zo'n kast bakken geld kost. Hij is echt zuper solide. De Dell Latitude, toch een degelijke machine, is echt speelgoed vergeleken met deze laptop. Hier heb je een stevig blok in je handen, die naar jouw idee niet stuk kan. Ik neem aan dat onder het plastic gewoon een heel metalen kooi zit, maar daar moet ik hem eens een keer voor open schroevn om dat te bekijken.

Het ontwerp van de machine is alweer ruim een jaar oud. En dat het snel gaat in de computerwereld kun je dan ook zien. De huidige componenten zijn toch allemaal net wat sneller (voor wat het waard is). In mijn inleiding zei ik al dat duurzaamheid/robuustheid voor mij één van de hoofdcriteria is en dat kost inderdaad geld.....
Dat ik dan wat inlever op snelheid (die ik eigenlijk nauwelijks gebruik, behalve dan bij fotobewerking) dat is dan maar zo. De alternatieven (Lenovo, veel lelijker en iets duurder) en de Apple (een beauty, maar voor mij erg duur) zijn ook niet heel veel sneller. Ze hebben wel het voordeel van DDR3 geheugen, maar of je dat echt merkt...... kweet het niet :?
Hallo,

ik heb je review gelezen en ik heb een vraagje! Ik heb zelf de 8530w van de UT, en van vista x86 werd ik ook niet vrolijk. Heb W7 Ultimate x64 geinstalleerd en draait nu als een zonnetje. Ik heb alleen nog één onbekend apparaat, dus hetzelfde euvel als dat jij hebt. Ben je er inmiddels al achter welk apparaat dit is?
Nee, daar ben ik eigenlijk nog niet naar op zoek geweest. Het machinetje draait nu zo lekker soepel, dat ik huiverig ben om de HP-meuk weer te installeren (hij is op dit ogenblik sneller dan mijn Desktop!!).
Ik ga het nog wel wat installeren, maar zeer mondjesmaat. Zelfs Intel Storage Manager heb ik niet geïnstalleerd, maar dat kan geen kwaad zolang ik maar niet één van de RAID's wil gaan gebruiken.

Ik krijg de volgende melding:
  • Overige apparaten (?)
    • Base systeem-apparaat (!)
    • Base systeem-apparaat (!)
    • Onbekend apparaat (!)
    • PCI simpele communications-controller (!)
    • PCI-seriële poort (!)
Ik heb al mijn netwerken (Gigabit, WiFi, Modem, BT) up and running, dus ik zou niet gelijk weten wat er bedoeld wordt. Ook de smartcard reader en de cardbus controller werken naar behoren.
Door de nog niet geïnstalleerde meuk doet de fingerprint scanner het niet, maar het apparaat wordt wel herkent.
Dus ik weet eigenlijk zelf ook niet zo goed wat ik nou mis :) :?
Ik moet ook zeggen dat ik het niet heel erg spannend vind, anders was ik er al achteraan gegaan.

Ik denk niet dat je veel aan mijn antwoord hebt, maar ik heb wel geprobeerd het zo volledig mogelijk te doen. Als ik er uit ben, stuur ik je wel een DM, of ik update hier de boel.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 25 januari 2010 17:11]

Mijn complimenten! Overigens is Lenovo heel makkelijk op maat te bestellen, maar kennelijk biedt de site waar je het bestelde de mogelijkheid niet.
De Elitebook is duidelijk een heel andere computer dan de nieuwe serie van HP, de Pavilion.
De ene serie is niet per se nieuwer dan de andere. Binnen de serie Elitebook (voor de zakelijke/professionele markt) en de Pavilion (consumenten/soho) zijn er steeds updates. Bij de Pavilion gaat die overigens rapper dan bij de Elitebooks. Pavilion bestaat overigens al langer dan de Elitebook.
Dank voor je complimenten, ik heb mijn best gedaan op de review. Ondanks dat zullen er nog wel een paar update-jes en aanvullingen volgen.

Ja, ik weet dat Lenovo en HP Elitebook op maat te bestellen zijn, maar dat werkt niet zo als je via Slim.nl of Surfspot bestelt. Daar wordt een bepaalde machine aangeboden as-is met maar zeer weinig opties erbij. Zij hebben waarschijnlijk een deal met de leverancier om een bepaald model dat wat "overstocked" is aan te bieden. Wat dat betreft is het jammer dat notebookonline niet de goedkopere 8530w (die waarschijnlijk in de gewone winkel weer duurder is) hadden staan. Deze computer zou absoluut beter aansluiten bij mijn eisen. Let wel ik ben niet ontevreden, verre van dat, maar als rasechte Nederlander wil je zelfs voor een stuiver op de eerste rij zitten :).
De ene serie is niet per se nieuwer dan de andere. Binnen de serie Elitebook (voor de zakelijke/professionele markt) en de Pavilion (consumenten/soho) zijn er steeds updates. Bij de Pavilion gaat die overigens rapper dan bij de Elitebooks. Pavilion bestaat overigens al langer dan de Elitebook.
Ik heb me eigenlijk nooit zo bezig gehouden met HP, cq. Elitebook. Een T.Net vriend van mij noemde vorig jaar wel een keer de 6930 als aanschafkandidaat, dat was eigenlijk de eerste keer dat mijn aandacht op HP gevestigd werd. Door het aanbod bij Notebookonline ben ik er dieper ingedoken en ik moet zeggen het beviel me allemaal wel. Vandaar de aankoop.
Ik zal iig bij de update het woordje "nieuwer" voor de Pavilion weghalen.
mooie uitgebreide review!
waar ik me vooral vaak aan stoorde was dat je steeds "path" zegt in plaats van "pad", zoals in touchpad en numpad.

verder trouwens grappig, ik heb de 8530w (met hetzelfde toetsenbord dus) en mij was dat hele geïntegreerde numpad nog niet eens opgevallen :D :D
Dank je.

Volgens mij is het allebei goed, mits je het consequent gebruikt (en dat doe ik blijkbaar :Y) :Y ).

Ik zou zeggen ga eens Googlen en je zult zien dat je beide in dezelfde frquentie tegen komt. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat Synaptics zelf over een Touchpad spreekt. Tijdens het schrijven zat ik erover te twijfelen en ontdekte dat ik het zelfs door elkaar gebruikte (echt slecht). Ik heb er voor gekozen het op deze wijze te veranderen. Vind je het echt erg als ik het laat staan?

Het ontbreken van een numpad ;) was voor mij één van de positieve punten van dit toetsenbord. Een heel bewuste keuze dus. Ik gebruikt nl. het numpad nooit (altijd al een hekel aan boekhouden gehad) dus het zou mijn toetsenbord alleen maar onnodig kleiner maken.

/edit
Nog even verder gezocht en...... ik heb het veranderd.
Kwam maar 5 keer voor.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 31 december 2009 03:17]

Coole review, i heb zelf de 8710w, het 2 jaar oudere broertje ervan erg fijne machine.

Ik zie dat bij die laptop ook zo'n grote joekel van een adapter zit.
Bij mijn laptop zat ook dezelfde 120W, maar is na 1,5 jaar overleden. HP deed gelukkig super makkelijk, en binnen 3 dagen had ik een nieuwe binnen, en nam de postbode mijn oude mee. Deze nieuwe is ook 120W, maar een stuk kleiner, net ietjes groter dan de Dell Latitude denk ik.
Goede review!
Ik heb zelf de w variant van deze laptop, deze is bijna hetzelfde.

Overigens kan je de fan disablen in de bios (fan always on). :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*