Samenvatting
Op zoek naar een oerdegelijke laptop en heb je een dikke portemonnee, dan is deze laptop het overwegen waard. De laptop heeft een klasse uitstraling, een mooi design en is m.n. op de zakelijke markt gericht. Dit laatste blijkt o.a. uit: zijn robuustheid, snelle processor, communicatiemogelijkheden (Gigabit Lan, 3G UMTS, WiFi (a t/m n), BlueTooth 2.0 en 59 K modem), smartcardreader en mediakaartreader. Aan de die-hard gamer en de budgetkoper (veel voor weinig) is deze laptop niet besteed.
De schijfgrootte, de snelheid van de schijf en de videokaart hadden wel een tikje meer/beter mogen zijn. Een Blu-Ray-drive, TV-out, snelle FW en DVI zul je op deze laptop niet aantreffen.
Changelog
Datum | Wijziging/Opmerkingen |
---|
28 dec. 2009 | De eerste versie |
12 jan. 2010 | Resultaten met Win7 Ultimate 64b |
Aanschaf
Ik was voor mijn werk (onderwijs) al een tijdje aan het kijken naar een goede laptop. Omdat ik mezelf ken, heb niet echt naar budget laptops gekeken. Niet vanwege de snelheid die ik nodig heb (snelheid kun je ook in het budgetsegment kopen), maar veeleer voor de robuustheid en stabiliteit.
Mijn eisen kwamen in het kort op het volgende neer:
- (Zeer) robuust (behuizing, HDD, enz.);
- Goede performance (maar niet direct top-of-the-bill);
- Goed scherm (geen glossy spul voor mij) met een goede (lees grote en scherpe) resolutie;
- Eye Candy (d.w.z. niet te trendy, eerder tijdloos maar wel mooi en strak);
- Voldoende aansluitingen (liefst ook e-Sata);
- Behoorlijke accuduur;
- Voldoende features (BlueTooth, WiFi, enz.);
- minimaal 4 GB intern;
- Moet minstens een jaar of 4 mee kunnen.
Al snel kwamen eigenlijk maar twee kandidaten voor mij in aanmerking: een Apple Macbook Pro 15"; en de Lenovo W500.
De Apple sprak mij vanwege het design, het ontwerp en het onvolprezen OS het meeste aan. De prijs, nadat ik de configuratie naar mijn wensen had gemaakt, spraken me echter wat minder aan, ondanks de 8% korting, welke ik via Slim.nl ontving. Apple brengt mooie spullen op de markt, maar overvraagt naar maar mijn mening zijn klanten op een uiterst onbehoorlijke manier als je wat aanpassingen doet, zoals geheugenuitbreiding, grotere HDD, mat scherm, enz. Ik vraag me af of dat Apple niet een veel groter marktaandeel zou pakken als ze gewoon marktconforme prijzen zouden vragen voor hun uitbreidingen.
Lenovo wordt via Surfspot en Slim.nl altijd heel scherp aangeboden. De laptops zijn in Nederland over-priced, maar zijn voor een relatief "normaal" bedrag aan te schaffen via Surfspot en Slim.nl. Het nadeel is dat als je ze hier koopt de configuratie zo goed als as-is is en je er nog maar uitermate weinig aan kunt aanpassen Daarnaast zien de Lenovo's er niet uit (mening, geen feit

). Voor sommige een voordeel, maar van mij is het toch wel iets te Spartaans.
Ik zou daar zonder probleem overheen gestapt zijn, zou Slim.nl begin november niet met een prachtig aanbod gekomen zijn: een HP EliteBook 8530p voor € 1065,=, een machine welke in de winkel tussen de € 2200 - € 2500 doet (let op er zijn een hoop versies van de 8530p, die aardig in prijs kunnen schelen).
HP EliteBook 8530p (FU459EA)
Eigenlijk alles wat ik wilde zat in het ding (een uitzondering daargelaten, waar ik later op terugkom). Ik heb de knoop doorgehakt en een bestelling geplaatst, inclusief een bevestigingskabel van Kensington (je moet zuinig op je spullen zijn) en een Logitech VX Nano (touchpads vind ik maar zo zo).
Hoewel op de website stond dat het twee weken zou duren, had ik de laptop na een dag of 4 in huis. Sober, edoch goed verpakt, voldoende tegen schokken beschermd kwam de doos computer bij mij aan.
What's in the box
Alles wat ik besteld had zat in de doos, alles precies zoals je het wilt... geen beschadigde doos, geen gerammel, kortom uitstekend.
Wat minder was het met de software gesteld. Slim.nl had MS-Office suite beloofd, maar die gaven ze niet (schande!!), want het was een "foutje op de site". Ze gokken er op dat je procedure start, en inderdaad is de kool (€ 17,=) het sop (procedurekosten en ellende) niet waard. Ook werd de machine nog uitgeleverd met Vista, i.p.v. Win7 (stond wel correct op de site, maar je hoopt.....). Die was wel na te bestellen, maar daar vraagt HP toch weer € 25,= voor en dan heb je ook nog eens een 32 bits versie, omdat deze machine standaard wordt uitgeleverd met Vista Business 32 bits. Gek genoeg zat er wel (ook) een Vista 64 bits schijf bij. Gelukkig brengt Slim.nl nu ook Win Prof (64 bits) uit, die ik dan weer voor € 17,= kan bestellen (de Ultimate zet ik dan maar op deze machine en de Prof op mijn desktop).
....De dozen uit de grote doos....................De inhoud uit de kleine dozen....
Installatie
Volgens zeggen van HP is alles voorgeïnstalleerd op de harde schijf. Inderdaad is daar naast de gewone C-drive nog een partitie aanwezig met HP-tools (900 MB) en HP-Recovery (9 GB) aanwezig. Één druk op de knop zorgde er voor dat het systeem compleet werd geïnstalleerd. Alleen..... het was een Vista Business 32 bits versie, terwijl de laptop standaard met 4 GB geleverd wordt

). Er zitten schijfjes bij, die je volgens het opschrift niet nodig hebt, omdat alles op de schijf zou staan, met een Vista 32 èn 64 bits versie (zie de foto's boven). Bij de automatische installatie heb ik echter nooit de keuze gehad tussen deze beide OS-en.
Automatische installatie
Dus de boel maar opnieuw geïnstalleerd met de bijgeleverde schijf. Het systeem was geheel van slag daarna. Het scoorde niets meer in prestatie-index van Windows. Gelukkig zat er ook nog een schijf bij met tools (de recovery DVD), waar ook zowel de 32 als 64 bits versies op staan. Na deze geïnstalleerd te hebben, werden alle apparaten zonder problemen herkent en geoptimaliseerd. Alles was binnen een paar uur weer up en running.
Waarschijnlijk ga ik er binnenkort Win 7 opzetten en een betere selectie maken uit de programmatuur die door HP bijgeleverd wordt. Zien dat er 92-ruim 100 processen actief zijn onder Vista was toch even slikken....
******* Update 12-01-'10 ******
Dit weekend dan maar eens de stoute schoenen aangetrokken en de hele schijf (nadat ik de nodige DVD's had gebrand

) maar eens geformatteerd. Ook gelijk de HP-Tools en HP_Recovery eraf gegooid, want daar heb ik toch niets meer aan onder Win 7.
Wel gelijk van de omstandigheden gebruik gemaakt om een aparte OS (incl.appl.) schijf en data schijf te maken, zodat ik wat makkelijker back-ups e.d. kan draaien.
Na de voorbereidingen de Win7 Ultimate 64 b schijf erin en gegaan voor een schone installatie (ik ben niet zo'n fan van up-grades

). Installatie verloopt voorspoedig, en anders dan bij Vista, krijg je eigenlijk op één apparaat na (moet nog uitzoeken welke) een compleet draaiende machine voor je neus. Verderop wordt de prestatie-index besproken en die ziet er echt anders uit dan degene die na Vista gedraaid werd (toen een prestatie-index van om en nabij één!).
__________
Uiterlijk
HP EliteBook
Jammer genoeg voorziet Tweakers.net nog niet in de mogelijkheid om video's te embedden daarom maar een losse verwijzing naar
een video over de schoonheid van deze laptop.
Smaken verschillen, maar ik vind dat ik met deze laptop gezien mag worden. Zonder te vervallen in de kermis die bijvoorbeeld Acer zo eigen is, heeft deze laptop een aantal fraaie leuke accenten.
Geen AirBook, maar toch wel slank.
Rondom het toetsenbord is geborsteld aluminium aangebracht. De bovenkant van de laptop is ook uit dit materiaal opgebouwd. Het geheel oogt zeer slank, wat nog eens duidelijk blijkt uit de foto met de oude Dell Latitude, welke voor rest precies even groot is.
Boven het toetsenbord zit een rij lampjes welke hieronder bij de foto's (nou ja, screenshots van een pdf-file, dit zeg ik even voordat jullie denken dat ik zulke onscherpe plaatjes produceer

). Als deze lampjes zijn touch schakelaars waarmee het item is aan of uit te zetten, dan wel op te roepen. Alleen de Capslock en Numlock zijn gewoon lampjes. Jammer dat ze het principe hier ook niet in doorgevoerd hebben.
Met "de zendmast" kun je WiFi en/of BT aan of uit zetten. Jammer genoeg kun je niet kiezen voor één van de twee (m.n. BT zou handig zijn geweest). WiFi kun je via
netwerkcentrum > netwerk verbindingen beheren gewoon uitzetten als je dat selectief zou willen, maar dit werkt niet zo met BT. Je kunt dan wel de PAN uitschakelen, maar BT doet zoveel meer dan dat en dat blijft allemaal up en running. De enige mogelijkheid is het via apparaatbeheer te doen, hetgeen ik erg omslachtig vind.
De Volume regelaar werkt erg prettig. Met één "toets" kun je al het geluid verbieden of toestaan. Door je vinger te houden tussen de plus en min wordt het geluid luider of minder luid. Een beetje verwarrend is het wel in het begin, want intuïtief wil je over de zone glijden met je vinger, maar dat gaat niet werken.... je moet gewoon je vinger in de buurt van de plus van de min vasthouden, totdat je het gewenste volume hebt bereikt.

Even klikken voor de uitleg
Featureset
De computer wordt op de volgende
HP-site besproken.
Specs volgens mijn leverancier notebookonline (klikbaar)
Een lange lijst waar overduidelijk uit blijkt dat het om een business computer gaat. De GPU en de grootte van HDD zijn achtergebleven in de 8530p (vreemd genoeg wel "opgelost" in 8530w, de workstation versie van deze notebook), maar zaken als 3G UMTS, modem, Express Card reader, enz. zijn wel aanwezig. De robuustheid (zie aldaar) is een ander bewijs van zijn "business-karakter", evenals als zijn relatief lange levensduur van de batterij (in ieder geval de mogelijkheid daartoe) en last but not least de multi bay. De multi bay is standaard uitgerust met een DVD-drive (div. formaten mogelijk) of een Blu-Ray drive. In de specs is te zien waarmee deze 8530p is uitgerust. Maar deze drive is ook te vervangen door een tweede HDD, die dan volgens RAID 0, 1 of IRTT (zie aldaar) geschakeld kan worden. Waarschijnlijk zal in de toekomst een Kingston SSD zijn verblijfplaats in deze bay gaan vinden

Vanuit mijn beroep zou ik niet direct voor
al deze opties kiezen, maar via de aanbieding heb ik het "er maar bij genomen".
Als we rond de laptop lopen komen we vervolgens de volgende aansluitingen tegen:
Klik op de paatjes voor uitleg van de aansluitingen
De Elitebook is duidelijk een heel andere computer dan de andere serie van HP, de Pavilion. Bij deze serie krijg je voor mijn gevoel de halve wereld voor een habbekrats. Daar is de kosten duidelijk in andere factoren gaan zitten.
Echte Business Laptop
De Business machine komt ook tot uitdrukking in de keuze voor de HDD. Een relatief dure 7200 RPM schijf hoort tot de standaarduitrusting van deze machine. Jammer alleen dat de performance naar mijn idee toch wel een beetje achterblijft (zie beschrijving HDD).
De behuizing, het design, het scherm, de beveiliging en nuttige tools, enz. enz. dragen eveneens bij aan de uitstraling van een business-machine.
HP claimt:
Tal van aanpasbare meerlaags beveiligingsoplossingen beschermen uw netwerk, applicaties en data.
Maar ik denk dat zij niet de enige zijn die dat claimen, maar dat er aandacht aan is besteed in deze laptop moge duidelijk zijn.
Webcam
Bovenaan het scherm zit een 2-MP webcam waarbij Business Card lezersoftware hoort, waardoor, naar het zeggen van HP, nooit meer een naam, e-mailadres of telefoonnummer vergeet. Ik heb er (nog) geen idee van hoe je die software aan kunt spreken.
De beelden die door de webcam gegenereerd worden zijn m.i. ongeëvenaard voor een ingebouwde webcam. Als ik op MSN kijk naar de beelden van deze webcam (ook bij zeer weinig licht), ben ik echt onder de indruk. De detaillering is goed, erg weinig ruis en de kleuren zijn zowel aan de schaduw- als aan de belichte kant goed.
Op het moment dat de Webcam dienst doet, gaat er boven een lichtje branden. Altijd handig als
de overheid of een crimineel ongevraagd "langskomt", tenzij ze dan ook gelijk het lichtje uitzetten

Mediakaartlezer
M.b.t. de mediakaartlezer wordt in de specs o.a. een SD-kaart genoemd, SDHC (die normaal gesproken apart wordt vermeld) is echter nergens te vinden. Het leek me dus wel leuk om eens te kijken of mijn ScanDisk Extreme III 4 GB door de kaartlezer herkent zou worden. Ding in de laptop gefrommeld en ja hoor gelijk kwam het bekende windowtje van Windows op van wat ik er mee wilde. Ik kon de schijf gewoon lezen. Scandisk claimt een snelheid van 30 MBps, een snelheid die ik nooit gehaald heb, omdat ik niet beschikt over de goede apparatuur (eigenlijk dus te veel betaald voor een te snelle kaart die ik (nog) niet volledig kan benutten). Voor de geïnteresseerden kunnen zij de review (die hard aan een up-date toe is)
hier vinden.
Maar weer even HDTune Pro van stal gehaald, echter tevergeefs was de proefperiode was voorbij. Dan maar de gewone HDTune:
SDHC Scandisk Extreme III 4 GB
Dat was dus weer even slikken. Blij dat de kaart gelezen werd, maar hoe bedroevend was het reultaat van max 1,8 MBps (tegen ruim 8 MBps als ik hem rechtstreeks op mijn camera aansluit), een burstrate van slechts 2,6 MBps en een CPU gebruik van 47,9%!!!. Het ding vreet één core compleet op. Ik dacht dat dat misschien een beperkende factor was, maar het proces kon echt gebruik maken van beide cores.
Opvallend is dat de maker blijkbaar Ricoh is (en niet ScanDisk) en dat HDTune de kaart aanziet voor een 3 GB versie, net als Flash Memory (zie review).
Concluderend: leuk dat hij SDHC leest in voorkomende gevallen, maar ga nog lekker een kop koffie drinken als je 4 GB eraf wilt halen. Duidelijk een gadget die wel eens handig kan zijn, maar daar blijft het echt bij.
Bouwkwaliteit
Robuustheid heeft met de komst van de unicase, welke o.a. Apple gebruikt, een heel ander dimensie gekregen. Dit gevoegd bij het feit, dat HP adverteert met een uit de vliegtuigbouw afkomstige constructie en er in de reclame gesmeten wordt met magnesium- en aluminiumlegeringen, maakte dat mijn verwachtingen hooggespannen waren.
Dit filmpje op YouTube versterkte nog eens dat gevoel..
Vol verwachting pakte ik de computer uit. Gemengde gevoelens overvielen mij. Het scherm is gevat in een metalen (aluminium) frame, hoewel waar je tegenaan kijkt echt plastic is (sommige noemen het duurzame kunststof, wat mij betreft OK, maar dat is dus plastic

). Twee zeer stevig schanieren zorgen dat het scherm open en dicht geklapt kan worden. Dit gaat vrij zwaar, zodat je daar eigenlijk altijd twee handen voor nodig hebt. Je kijkt dan tegen het toetsenbord aan, dat zeer stilistisch aan de voor en de achterkant is voorzien van geborsteld aluminium. Het toetsenbord ligt dan wat lager in een bedding, die gemaakt is van..... plastic. De bovenkant van de toetsen liggen daardoor op precies dezelfde hoogte als de aluminium "striping". Ergonomisch zeer goed ontworpen. De rest is allemaal plastic, voor zover ik kan zien, want ik heb het spulletje (nog) niet opengeschroefd.
Doet er niet aan af dat het geheel een heel solide en betrouwbare indruk maakt. Niets krak, niets buigt, niets kun je indrukken (behalve de toetsen dan

) alles zit netjes op zijn plaats en blijft op die plaats zitten.
HP weet het mooi te zeggen (had ik zeg nooit kunnen verzinnen):
"Tal van betrouwbaarheidskenmerken zoals HP DuraCase, HP DuraKeys, HP DuraFinish en HP 3D DriveGuard maken dit tot een duurzaam apparaat dat is getest voor en voldoet aan de militaire standaard MIL-STD 810F voor stof en lage temperaturen."
Echter één ding hebben ze waarschijnlijk achterwegen gelaten toen ze die test uitvoerde en dat is de DVD-drive. Op het moment dat je er een goede DVD/CD in doet, welke volledig is uitgebalanceerd, is het de rust zelve (voor zover dat kan bij een optische drive). Maar owee als dat niet het geval is, er komt je dan een rammelend geluid ten gehore dat je nog niet eens aantreft in een laptop van € 300,=. Hij trilt en rammelt als een gek, maar doet wel zijn werk correct. Een RMA heeft die drive dan ook als voorland. Het is overigens niet exemplarisch, want ik had dit ook al in een andere review gelezen, alleen ik kan die review niet meer vinden. Hij is dus verwijderd of gewoon niet te vinden in pricewatch.
Probeer voor de gein deze laptop eens te vinden onder de naam "EliteBook". Je vindt de meeste van zijn broers en zusjes, maar deze jammer genoeg niet.....
Kortom, met de bouwkwaliteit zit het wel snor, maar toch..... liever had ik een unicase gezien, helemaal van metaal (Titanium, om HP op een idee te brengen, Boeing heeft het eerste vliegtuig al gemaakt daarmee, dus dan kan HP blijven refereren aan de vliegtuigbouw

Wat mis ik nog
Toch mis ik nog enkele features op deze computer. Voor deze prijs had ik wel een Blu-Ray drive verwacht, i.p.v. de mooie
maar zeer lawaaierige DVD-drive met al zijn mogelijkheden. Aanwezigheid van VGA (voor beamers e.d.) is mooi, maar een DVI aansluiting (o zo gemakkelijk om te zetten naar VGA) was veel welkomer geweest. Een vreemde keus in mijn optiek. Via het docking station is DVI wel weer beschikbaar (dan ook gelijk Dual-Link).....
Daarnaast is wel een mooie snelle e-Sata, een FW (maar 400 i.p.v. 800 Kbps) en HDMI aanwezig. Een DisplayPort ontbreekt, ondanks dat HP mede aan de wieg van deze standaard heeft gestaan. De keuze voor DisplayPort i.p.v. een VGA aansluiting zou volgens
de community van DP eigenlijk veel logischer zijn voor een business machine. Aan de andere kant moet ook gesteld worden dat DisplayPort (nog) niet is geworden wat men er van verwacht had. Zie echter ook een reactie van
Ron.IT op de nieuwe up-coming USB-3 videochip van DisplayLink.
Beeldkwaliteit
De schermresolutie vind ik toch vaak het grote nadeel van de meeste laptops.
In deze context hoef ik dus al helemaal niet te praten over wat ik van Netbooks vind. De "gewone" laptops moeten het vaak met een resolutie van 1366 x 768 of 1440 x 900 (wat nog best mooi is) stellen. Dat is naar mijn mening gewoon te weinig (een mening dus!).
Ik heb zitten twijfelen over een 1900 x 1200 of een 1680 x 1050. Deze computer heeft die laatste resolutie en dat vind ik mooi zat. Soms moet ik de tekst wel vergroten naar 125% (IE staat standaard op 115%) om het allemaal lekker leesbaar te hebben. Maar als het nodig is heb ik lekker overzicht met deze fantastische resolutie, hetgeen me bij photoshoppen goed van pas komt.
Daarnaast kan ik er via HDMI en D-sub (VGA) altijd een extra scherm op aansluiten. De GPU vormt dan wel een bottleneck. Om nou vanuit het standpunt van een business laptop er zo'n matige kaart in te stoppen kan in mijn ogen geen goedkeuring vinden (ja, ja, ik hoor de opmerkingen al... "het moet Outlook, Office, enz. aan kunnen dus is het genoeg....", nou dat vind ik dus niet!). De 8530w is dan een veel beter alternatief (die ik jammer genoeg niet kon kiezen).
Een ander nadeel van de huidige generatie laptops zijn de glossy schermen, ondanks hun mooie heldere kleuren. Mijn haar hoef ik nog maar nauwelijks te kammen, maar als ik doe doe ik dat graag voor een spiegel en niet voor een laptop. M.a.w mijn scherm moet mat zijn. Jammer genoeg nog een ouderwets LCD (geen LED) met alle nadelen van dien, hoewel er niet/nauwelijks backlight bleeding is waar te nemen.
Onderaan het scherm is een lichtsensor ingebouwd, die met een druk op de knop aan of uit kunt kunt zetten. Vreemd hierbij is echter wel dat het helderheidsspectrum met of zonder sensor ingeschakeld heel anders is. In deze tijd van het jaar lukt het je niet, ook al zet je de intensiteit op max, om de helderheid te halen die zonder sensor gehaald wordt. Dat vind ik op zich eigenlijk wel vreemd. Ik had verwacht dat de sensor over hetzelfde bereik zou schuiven, zij het met een off-set die wat intenser is (totdat het maximum is bereikt).
Op zich is het wel handig, hoewel ik meestal mijn scherm iets te donker en niet contrastrijk genoeg vind (te flets) met de sensor aan. Maar om energie te sparen laat ik hem toch in die stand staan, om vervolgens de sensor uit te gooien als ik even veel lichtopbrengst nodig heb. Er is overigens nog wel eens een tijd geweest dat je contrast ook in kon stellen, dat knopje/die instelmogelijkheid moet je in ieder geval op deze laptop ontberen.
Voor de rest een prima loepzuiver scherm, waar je uren aan kunt werken zonder moe te worden, hoewel het altijd weer even schrikken is als ik achter mijn desktop kruip, die dezelfde resolutie heeft maar daar een 20" scherm voor gebruik i.p.v. 15,4".
Al met al ben ik zeer tevreden over het scherm en de instelmogelijkheden. Een hogere resolutie (zoals op Lenovo) lijkt mij achteraf toch iets teveel van het goede.
Geluidskwaliteit
Het stukje electronica dat verantwoordelijk is voor het feit dat de computer geluid kan maken en registreren wordt verzorgd door een door SoundMax Integrated digital HD Audio.
Soundmax voorziet in een eenvoudig maar toch wel effectief console. Op de screen shots zijn de verschillende mogelijkheden te zien. Deze spreken aardig voor zich, zodat ik die hier niet verder ga behandelen.
De mogelijkheden van het console van soundMAX
Erin
De 8530p is voorzien van een dual-array microfoon (stereo) die is aangebracht in de bovenste rand van het scherm. Precies boven de twee palletjes (waarmee het scherm wordt vergrendeld) zitten miniscule gaatjes (ca. 1 mm doorsnede) waarachter microfoontjes geplaatst zijn. De kwaliteit van deze microfoon heb ik nog niet getest, dat zal vandaag of morgen wel op Skype o.i.d. gaan gebeuren. Erg veel verwacht ik er niet van. Dit is misschien volledig onterecht, als je ziet wat voor kwaliteit tegenwoordig door mobieltjes geleverd wordt met soort gelijke microfoons. De constructie hoeft ook niet zo complex te zijn, het moet m.n. de stem goed weergeven en dat is maar een zeer beperkt deel van het geluidsspectrum. Opnames in de concertzaal zal ik er wel nooit mee gaan maken....
Een tweede mogelijkheid wordt geboden via een aansluiting aan de rechterzijde middels een microfoonplug. Of dit allemaal naar behoren werkt heb ik ook geen idee van en vind ik vooralsnog ook niet bijster interessant.
Eruit
Aan de voorzijde net rondom (onder) de drukknop om het scherm te openen zijn twee speakertjes geplaatst. Deze dingen voldoen uitstekend zolang het om Windows geluidjes e.d. gaat. Om op een behoorlijke manier muziek af te spelen zul je toch je toevlucht moeten nemen tot een goede koptelefoon die je aan de zijkant in kunt pluggen (echter nog niet uitgeprobeerd).
Het (stereo)geluid uit de boxjes laat zich het beste omschrijven als geluid uit een laptop. Het mist bas, heeft scherpte en klinkt gewoon leeg. Nou zijn mijn eisen aan geluid best groot, dus de eerste laptop die voor mij een acceptabel geluid produceert zal nog gemaakt moeten worden

. De goede kant van de zaak is, dat leegtes opgevuld kunnen worden en dat ik geen laptop heb gekocht om als geluidsboxen dienst te doen. Kortom wat mij betreft voldoen ze uitstekend als je ze maar gebruik voor het geëigende doel (windowgeluidjes, de stem van de MS dame, chatten, enz.).
Ergonomie (Toetsenbord, Muizen, Aansluitingen)
Toetsenbord
Hoewel ik in een andere review (welke ik dus niet meer kan vinden) heb gelezen dat het toetsenbord erg goedkoop aanvoelt, deel ik deze mening niet. Gelukkig is het toetsenbord uitgevoerd zonder numpad, zodat er voldoende ruimte tussen de toetsen zit. Bij de functietoetsen hebben ze om de 4 toetsen een extra verbreding gemaakt zodat je die toetsen ook heel makkelijk kunt vinden.
De linkerkant heeft een grote shift toets, terwijl de ctrl-toets iets kleiner is uitgevallen omdat er nog een plaatsje voor de fn-toets ingeruimd moest worden. De Enter-toets is jammer genoeg niet van het grote type (wel in de breedte, niet in de hoogte) met dat gevolg dat nog wel eens een back-slash in beeld krijg i.p.v. de verwachte nieuwe regel.
Helemaal rechts vind je de besturingstoetsen. Een prima oplossing naar mijn idee. De gewenning moet in seconden uitgedrukt worden, i.p.v. in minuten of uren. Ik had niet beter kunnen wensen.
Het in het toetsenbord "geïntegreerde" numpad, een gangbare maar naar mijn idee zeer matige oplossing. Dat vind ik al zolang ik laptops ken en ik gebruik het dan ook nooit. Op de foto is te zien hoe één en ander in elkaar steekt.
De toetsen zijn mat, met een klein korrelig profiel en hebben een lichte ronding. Vette vingers zie je er niet op en het voelt fantastisch aan. Al met al werkt het lekkerder dan mijn overjarige toetsenbord achter mijn desktop, een
Logitech LX700.
Dat is twee keer dezelfde foto (lekker efficiënt.....)
Je kent het allemaal wel, zomers op het terras tot nog laat in de avond achter Tweakers.net. Hoe vervelend is het dan als er zo weinig licht is dat je je toetsenbord niet meer kunt zien. Vooral voor mij, die nog steeds (en waarschijnlijk nooit) fatsoenlijk kan typen, is dit een bron van ergernis.
Het veel geprezen (onterecht in mijn ogen) ledje op het scherm van een Lenovo zit ook op deze laptop. Het is een lullig ledje dat een beetje licht produceert, maar in donkere omgevingen toch net genoeg om je toetsenbord te kunnen zien. Jammer genoeg heeft HP niet gekozen voor een verlicht toetsenbord, wat m.i. veel prettiger werkt. Die verlichting kan dan gestuurd worden door de lichtsensor die toch al in het apparaat aanwezig is. Maar nee, HP heeft gekozen voor het (veel goedkopere) LEDje. Beter een half ei dan een lege dop is hetgeen dat dan bij mij opkomt. Het werkt in ieder geval wel.
Muizen
Inderdaad, meervoud. De Lenovoïsten onder ons dachten daarop als enige recht te hebben, maar ook deze laptop is uitgerust met een trackerpoint en een touchpad. Als extra (?) heb je dan ook de beschikking over twee rijen met muisknoppen (2 x 3 dus), die 2 aan 2 volledig identiek zijn.
Omdat ik het niet zo op die laptopmuizen heb, heb ik gelijk een
Logitech VX Nano gekocht, maar ondanks dat ik nog niet de goede instellingen heb gevonden voor mijn laptopmuizen, ga ik ongemerkt steeds vaker gebruik maken van de laptopmuizen. Vooral als je ze combineert (dat kan, maar ga ik hier niet uitleggen), ga je de muizen steeds meer waarderen. Ik heb dus de luxe uit drie muizen tegelijk te kunnen kiezen

Hoewel er geen numpad aanwezig is, is het toetsenbord door de rij besturingstoetsen een weinig naar links "verschoven". Dit valt echter nauwelijks op totdat je naar het touchpad kijkt, die staat ook uit het midden. Voor de goede typers onder ons waarschijnlijk ideaal gesitueerd. Jammer genoeg hoor ik niet bij die groep, en zit er dan ook redelijk vaak naast op de muis. In plaats van dat ik de muis in het midden raak, raak ik de rechterzijkant. Laat op die rechter zijkant nou net de scrollfunctie zitten. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat scrollen snel gaat. Uiteindelijk zal ik er nog wel aan wennen (hoop ik

Het oppervlak van de muis lijkt ook wel op aluminium met zeer fijn korrelige structuur, waardoor het niet te glad is en toch weinig weerstand biedt. Kortom prima. De muisknoppen geven een goede klik en zijn zoals tegenwoordig gebruikelijk is met diverse functies te programmeren. Een minpuntje vind ik dat HP niet voor een multi touchpad heeft gekozen. Dus bijv. in- en uitzoomen zal ik op de ouderwetse manier moeten doen.
Aansluitingen
Boven heb ik middels diverse plaatjes al een grand-tour gemaakt wat betreft de aansluitingen. Verreweg de meeste aansluitingen zijn links aangebracht wat voor linkshandigen in sommige omstandigheden wel lastig kan zijn (als ze een extra muis gebruiken). Eigenlijk is het mij een beetje een raadsel waarom een VGA-aansluiting aan de achterkant zit, terwijl de HDMI en e-Sata links zitten. Waarschijnlijk heeft dit met de functionaliteit van een eventueel dockingstation te maken.
De USB aansluitingen zijn mooi rondom verdeeld (2 aan elke kant) en is voor mij ruim voldoende (tot nog toe drie max tegelijk gebruikt: fototoestel, VX Nano en een USB-stick). FW had van mij de 800-versie mogen zijn (i.v.m. een eventuele externe HDD, zou ik lekker uit 2 snelle en één soepaansluiting (USB) \ kunnen kiezen). Ik denk dat ik FW-400 wel nooit zal gebruiken (te weinig winst t.o.v. USB). Voor de rest zit alles netjes op zijn plaats.
Warmte en geluid
In één woord, gewoon stil. De fan springt nauwelijks aan, tenzij je op netstroom zit, dan staat hij standaard aan. Ik heb nog niet gevonden hoe ik die uit kan zetten. Maar zelfs dan is er maar een licht gezoem te horen, welke absoluut niet hinderlijk is.
De luchtinlaten zitten wel op een ongelukkige plek als je de laptop op schoot neemt. Voor zover ik kan bespeuren zit er maar één fan in (ik moet hem echt eens opschroeven

) en die fan zit precies boven je been. De laptop wordt slechts lauwwarm, maar toch vind ik dat niet lekker. Dus op schoot heb ik hem altijd op een snijplastic van Ikea staan, die precies even groot is als de laptop en dat gaat echt perfect. In die opstelling hoef ik me ook geen zorgen te maken dat er te weinig koeling zou zijn.
Om de diverse in- en uitlaten te laten zien heb ik hieronder een plaatje opgenomen van de bodem van het apparaat.
Klik voor uitleg
Mobiliteit en accuduur
Wat de mobiliteit betreft, moet je niet bang zijn voor een paar kg. Standaard weegt de laptop 2,9 kg, hetgeen niet licht is, maar ook niet uitzonderlijk zwaar. Er zit alleen een knoepert van een voeding (6,5 A, 120 Watt) bij die ook nog eens (incl. kabels) een kleine 800 gram weegt. Vooral dat laatste heb ik nog nooit ergens vermeld zien staan bij het gewicht van een laptop, terwijl je dat toch vrijwel altijd ook mee moet sjouwen. Voor mij is het niet allemaal zo'n bezwaar, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier op af zullen knappen.
Onder Windows Vista 64 bits gaat de accu zo'n 3,5 uur mee (i.p.v. de geclaimde 4,75 uur). Ik heb dan het scherm gedimd staan, met de omgevingssensor aan (scheelt ook veel), bluetooth en WiFi (vol vermogen) aan.
In Win7 blijkt de accu behoorlijk langer mee te gaan. Op het moment dat ik daar gegevens over heb zal ik de review up-daten.
Maar voor de mensen die aan deze accuduur niet genoeg hebben heeft HP allerlei voorzieningen getroffen om deze tijd te verlengen.
Zo kun je verschillende 8 cells (standaard wordt de laptop met een 8 cells batterij (73 Watt/uur) geleverd) en een (duurdere!) 6 cells batterij kopen. Jammer genoeg zijn de capaciteiten op
hun site niet vermeld.
Volgens de specs zijn de volgende batterijen leverbaar:
- 8-cels lithium-ion batterij (73 Watt/uur), de batterij die bijgeleverd is/wordt
- optionele HP XL-Battery (52 Watt/uur), die wordt in de aansluiting in de bodem extra bijgeplaatst
- optionele HP Ultra-Capacity Battery (95 Watt/uur);
Verder wordt de loodzware joekel van een netwerkadapter (120 Watt !) met HP snelladertechnologie bijgeleverd.
HP claimt:
Standaard tot 4 uur en 45 minuten, tot 8 uur en 30 minuten met de HP XL-battery en tot 10 uur en 45 minuten met de HP Ultra-capacity batterij
Communicatie met de buitenwereld
De buitenwereld wordt ontsloten door:
Intel Intel 82567LM Gigabit netwerk adapter, die netwerken van 10 en 100 Mbps en 1 Gbps ondersteunt.
Intel WiFi Link 5300 AGN, die de standaarden 802.11 a/b/g en de testversie van n ondersteunt. Bij mij thuis (en op school) draait hij uitsluitend op 802.11g: 54 Mbps. Een N-Router staat wel op het verlanglijstje, maar heeft nog lang niet de eerste plaats bereikt. De kaart doet goed zijn werk, althans.... op school geen enkel probleem (zowel zonder als met netsnoer) maar thuis (i.c.m.
Sitecom WL-153 Mimo XR Router) viel hij constant weg om vervolgens zijn verbinding weer zelf op te bouwen. Dit gaf aanleiding tot wel enige irritatie. Verschillende energiebesparingstanden gaven geen oplossing voor het probleem. Vanaf het moment dat ik de wireless connectie op maximale prestatie heb gezet (ook op accu) was het probleem weg. Eigenlijk wil je dit toch niet, want je wilt toch maximaal energie besparen als je laptop op een accu draait.
Agere Systems HDA modem. Voor mensen die veel in de Zuid-Amerika en Afrika vertoeven is deze aansluiting een zegen. Maar voor ons westerlingen, ligt deze aansluiting toch al wel ver achter ons, hoewel ik me nog goed kan herinneren dat dit de "snelle" poort naar buiten was. Een mogelijke toepassing is natuurlijk nog de ouderwetse fax, voor zover je dat niet geregeld hebt via je e-mail of zo.
3G UMTS middels EV-DO/HSPA Mobile, waarvoor achter de batterij een SIM-kaart geplaatst kan worden. Deze aansluiting heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik sluit nu gewoon mijn Nokia N95 met een USB-kabel of via Blue Thooth (nog simpeler) aan op de computer en dan heb ik hetzelfde effect

BlueTooth 2.0 wordt de computer ondersteunt. Ik maak hier dankbaar gebruik van door mijn Nokia automatisch te laten verbinden en zo agenda items in de Nokia Suite kan invoeren die direct in mijn telefoon komen te staan. Synchronisatie met Outlook op de laptop en mijn desktop maken dan het zaakje helemaal rond. Andere features van Bluetooth gebruik ik niet omdat ik het of te storingsgevoelig vindt (heeft niets met deze laptop te maken maar is een echt vooroordeel...) of veel te traag. Dus PAN bijv. staat standaard uitgeschakeld.
Prestaties
Tot nog toe is het apparaat een blauw uur gebruikt onder Vista (32 bits). Dit heb ik direct vervangen door Vista 64 bits, zoals onder "Installatie" is te lezen. Echte vergelijk tussen deze beide OS-en heb ik dus niet.
Onder Vista 64 geeft de performance index de volgende waarden:
Overall | 3046 |
SM 2.0 | 1290 |
SM 3.0 | 1548 |
CPU | 676 |
Niet direct waarden waarbij je denkt laat ik Crysis maar eens even van de plank halen. Overeenkomstige en dezelfde (!) systemen (die toevallig allemaal onder XP draaiden) haalde 3DMark06 scores tot 4000. Loop je nog steeds niet warm van, maar het is toch beduidend beter. Misschien heb ik de zaak iets te veel dichtgetimmerd met beveiligingen, of te veel meuk geïnstalleerd. Ik zal de test nog wel eens opnieuw doen als ik Win 7 (met minder meuk) heb geïnstalleerd.
Maar je moet ook reeel blijven, dit systeem is niet gebouwd voor zaken waar 3DMark zich op richt. Maar zoals elke tweaker wil je stiekum toch nog hoog scoren, tegen beter weten in.
******* Update 12-01-'10 ********
Zoals hierboven al gezegd heb ik dit weekend maar eens de stoute schoenen aangetrokken en het hele spulletje geformateerd, om er vervolgens een schonen installatie van Win 7 Ultimate op te zetten.
Vervolgens heb ik opnieuw 3DMark06 gedraaid, met de drivers die door Windows zijn geïnstalleerd (!!). De Meuk van HP (m.u.v. 3D DriveGuard) heb ik nog niet geïnstalleerd, maar wel de Nokia Suite, MS Office, Nikon Transfer, ViewNX en het fantastische
FastPictureViewer (zodat ik mijn RAW-bestanden (NEF) in explorer als tumbnail zie en gewoon kan bekijken zonder PS of ViewNx op te starten).
Achteraf een beetje jammer, omdat een aantal van deze programma's staan te pollen, waardoor de performance weer wat minder is.
Het verschil met de eerdere test is verbazingwekkend. M.n. mijn CPU scoort stukken hoger. Dit kan gekomen zijn door een artefact bij de eerdere meting, of (iets aannemelijker) door de gigantische beslag dat op de CPU gelegd wordt door de meuk van HP. In ieder geval heb ik nu waarden die je eerder zou verwachten van een T9600-processor.
De veel betere waarden onder Win 7 Ultimate 64 b
Natuurlijk ook even een prestatie-index onder Win 7 gedraaid. Ook hier zijn een aantal opvallende zaken waar te nemen. De HDD blijft net als onder Vista achter. De GPU presteert echter opvallend goed. Het streeft zelfs de snelheid van het geheugen voorbij. Waar de Rammetjes in Vista top scoorde, is het onder Win 7 het slechts presterende item na de HDD. Waarschijnlijk legt Win 7 andere criteria aan, want ik heb het geheugen echt niet vervangen

Prestatie-Index Win7 Ultimate
Ik ben erg benieuwd of deze waarden nog verbeteren als ik de allernieuwste drivers (zo die er zijn) van HP heb geïnstalleerd. Op zich mag je daar een dagje voor uittrekken, als je ziet wat je allemaal moet downloaden van HP. Dat ligt niet aan de snelheid waarmee ik het binnen krijg, mijn Ziggo aansluiting is de beperking (2 MB/s).
________________
HDD
De laptop is uitgerust met een relatief dure 7200 RPM 250 GB HDD. De schijf zou iets groter mogen zijn, maar aan de andere kant was dit voor mij geen breekpunt omdat ik geen films of video's op het apparaat gaat zetten. Voor mijn foto's is de ruimte meer dan genoeg, temeer omdat die daar toch maar tijdelijk op verblijven.
Gespannen voerde ik HD-Tune uit. Dit werd toch wel een teleurstelling. Mijn verwachtingen waren duidelijk hoger dan de "magere" 50 MBps (gemiddeld) en een toegangstijd van 16,7 ms dat door deze schijf geleverd wordt. Natuurlijk is de grootte van 2,5" duidelijk in het nadeel om een goede performance neer te zetten. Maar 50 MBps vind ik echt te weinig. Menig schijfje met 5400 RPM haalt deze waarde ook, terwijl ik Lenovo's heb gezien die makkelijk 80 MBps halen, maar de eerlijk gebiedt mij te zeggen dat er ook zijn welke op dezelfde waarde bleven steken. In hoeverre HP-software (m.n. 3D DriveGuard want Encryption is inactief) daar debet aan zijn weet ik niet, maar ik verwacht niet dat dat een rol van betekenis zal spelen.
Opvallend is dat de schijf in een
andere review het veel beter doet (min: 43,5; max: 86,2; gemid.: 68; burst: 73,1 MBps en AT: 16,1 ms).
Of het dus nu om een exemplarische fout gaat.... Ik ben in ieder geval nog nooit tegengekomen dat binnen een serie er zo een groot verschil te zien is.. Ik zie het al, die laptop wordt met een ander merk HDD geleverd, vreemd..... ik dacht dat alleen Dell dit soort praktijken uitvoerde. Heel gelukkig ben ik er in ieder geval niet mee.
Hetgeen wel direct opvalt is dat bij de laptop de aansturing van de HDD's gebeurd door Intel Matrix Storage manager. Op het eerste gezicht vreemd voor een computer met één harde schijf. Dit is echter bedrog. Het systeem ondersteunt nl. RAID 0, 1 en IRRT (Intel Rapid Recover Technology). Er zijn drie mogelijkheden om een tweede schijf er naast te zetten (afgezien van de langzame varianten FW-400 en USB):
- Via de e-Sata aansluiting
- Door de DVD-drive te vervangen door een HDD
- Een HDD opnemen in het dockingstation.
Alleen optie twee is echt geschikt voor de RAID 0 en 1. De andere twee, of beter alle drie zijn te gebruiken in combinatie met RAID IRRT. Dit is een Intel-variant van RAID 1, waarbij het dupliceren is uit en aan te zetten on-the-fly. De tweede schijf is hot-swappable dus leent zich uitstekend voor een externe drive via e-Sata of het docking-station.
3D DriveGuard geeft wat extra zekerheid aan de primaire schijf. Bij onverwachte bewegingen (vallen, maar ook sjouwen met de computer als hij aan staat) wordt de kop geparkeerd om beschadigingen aan de schijf tegen te gaan.
Prijs
De reguliere prijs van deze laptop is erg hoog. Een bedrag dat ik er nooit voor uit zou geven. Het bedrag dat ik er echter voor betaald heb, is een echte bargain. Op de
Universiteit Twente kun je echter nog voordeliger terecht. Daar heb je een betere/goede GPU (Nvidia Quadro FX 770M, 3DMark06 score van ca. 5000 vs 3300 voor de Intel) en een iets grotere HDD (320 i.p.v. 250 GB, beide 7200 RPM) voor maar een kleine € 900,=. Welke versie het precies is vermeld de Universiteit niet. Het is een hele klus om dat uit te zoeken, want de prijzen variëren zo maar met € 1000,= waarna je vervolgens het spelletje uit kunt gaan voeren "zoek de verschillen". Waarom HP zoveel verschillende versies met slechts kleine wijzigingen uitbrengt is mij een volkomen raadsel. Het principe van Dell, een paar basismodellen waarop je zelf kunt variëren, spreekt me dan meer aan.
Of HP raakt zijn systemen aan de straatstenen niet kwijt, of er wordt veel te veel voor gevraagd. Maar dit zijn kortingen die je wel aan het denken zetten. Doet er niet aan af dat ik voor € 1065,= een dijk van een machine heb.
Bijgeleverde software
De computer wordt geleverd inclusief een hele toolbox van HP en Intel. Gelukkig zitten er geen trialversie software bij zoals de beruchte Norton en McAfee (hoewel dat wel op de site staat).
Als je de computer in het begin zelf laat installeren dan komt die hele meuk op je computer terecht, of je het gebruikt of niet. Doe je echter een installatie vanaf de bijgeleverde schijven, dan moet je eerst Windows installeren en daarna kun je drivers en meuk installeren. Je hebt dan wel de volledige keuze met wat je erop wilt hebben. Dus je hoeft geen dagen (en nachten) tre spenderen aan het verwijderen van spul dat je niet wilt.
Onder Vista heb ik alles nog geïnstalleerd staan, maar als ik straks op win7 over ga, zal ik wel een keus gaan maken.
Hoewel ik het wel aanvankelijk van plan was, ga ik de software niet behandelen (later misschien in een up-date, maar die kans is klein). Ik maak één uitzondering en dat is de programmatuur voor de fingerprintreader.
Op het moment dat je inlogt, kun je kiezen uit een password of een fingerprint (smartcard kan ook nog als je dat ingesteld hebt). Ik heb verschillende vingers gereserveerd voor het geval ik als gebruiker of als beheerder aan wil loggen. Dezelfde vinger wordt 9terecht) afgekeurd, maar daar heb ik natuurlijk wel even op getest

Om de fingerprints in te lezen is allemaal vrij recht toe recht aan programmatuur. Maar als je er dan mee inlogt duurt het ten eerste lang (seconde of 5 - 10) voordat het programma voor staat (de fingerprint wordt gewoon nog niet geregistreerd, terwijl allerlei andere zaken al wel gewoon werken). Als het dan gelijk goed gaat is er geen probleem, maar als je net met je handen in bijvoorbeeld water hebt zitten spelen kun je het wel vergeten, dan is je huid zo gerimpeld dat hij je fingerprint niet herkent. Dat is allemaal vrij logisch en acceptabel (je kunt altijd switchen naar je password). Maar het gekke komt nu: als UAC opkomt, kun je natuurlijk ook je fingerprint gebruiken. Als je dat doet en hij wordt herkent, blijft het scherm zeker nog 20 seconden donker. Alsof het systeem nog even de gehele politie database aan het doorlopen is of hij zich echt niet vergist heeft. Voor de duidelijkheid: de goedkeuring was al geschiet. Wat hier de diepere achtergrond van is kan ik alleen maar naar gissen, maar een goede verklaring vind ik niet.
Ondanks dat gebruik ik het toch veel, omdat het net allemaal wat lekkerder gaat dan een password typen. De wachttijd heb ik al ingecalculeerd door dan nog even andere dingen te doen.
Verschillende schermen die langskomen
Verder kom je in vogelvlucht de volgende software tegen (vergeef me de superlatieven, gedeeltelijk is rechtstreeks van HP overgenomen):
- Krachtige beveiliging en remote bewaking,
- diagnose en herstel van pc's via het netwerk met Intel® Centrino® 2 met vPro™ technologie.
- Software HP Recovery Manager (alleen Vista)
- HP Client Manager Software
- TPM geïntegreerde beveiligingschip 1.2
- HP vingerafdruksensor
- HP Disk Sanitizer
- Geïntegreerde Smart Card lezer,
Zoals je ziet, alles op beveiliging en recovery gericht. Geen pretpakketten, trials of andere ongein.
Support
Zolang je niet met de “menselijke HP machine” van doen hebt, is de support fantastisch. Werkelijk alles kun je over de machine vinden op de website. Handleidingen, downloads (onder diverse Os-en, zolang het maar Windows is

en vanaf XP of nieuwer;.., hmmm zou dus beter kunnen) van BIOS, alle mogelijke drivers. Het is werkelijk zeer uitgebreid. Als je eenmaal je weg hebt gevonden op de site van HP (minimaal HBO-opleiding vereist) dan kun je er een schat aan gegevens en zaken vinden. Het is zelfs mogelijk om je machine te registreren zodat je automatisch bericht krijgt als er voor jouw machine een of andere up-date is uitgebracht.
Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn, omdat HP ook een update programma bijlevert welke voor jou uitzoekt of er up-dates aanwezig zijn. Echter ik heb het gevoel dat dat programma niet helemaal jofel werkt. Het programma gaf nl. aan dat mijn machine helemaal up-to-date was, terwijl ik op de site twee verschillende recentere downloads vond. Als ik doorspit weet ik zeker dat ik er nog meer vind.
Optionele Accessoires- HP dockingstation
- HP Advanced dockingstation
- HP monitorstandaard
- HP instelbare notebookstandaard
- De upgradebehuizing met plaats voor twee vaste schijven maakt het gemakkelijk om te upgraden of de optische disk te vervangen door een optionele tweede vaste schijf.
- HP privacyfilter (zodat alleen degene die recht voor de laptop zit het scherm kan lezen)
- Kensington-slot
- Batterijen.
- e.a.
Dus als je geld te veel weet HP wel wat ze er mee moeten doen

Iedereen die niet op de cent kijkt voor een laptop en op zoek is naar robuustheid, een mooi design, een grote hoeveelheid aan beveiliging en communicatiemiddelen en (ruim) voldoende snelheid, die moet zeker deze laptop op zijn shortlist zetten. Hoort daar ook nog een snelle grafische kaart bij dan zul je naar de HP EliteBook 8530w moeten kijken.
De echte die-hard gamers zullen echter minder plezier aan HP 8530p beleven, net zomin als degenen die met een beperkt budget aan het shoppen zijn en zoveel mogelijk snelheid en mogelijkheden zoekt. Voor heb zijn er betere alternatieven op de markt en moeten deze laptop absoluut geen blik waardig gunnen.
De bouwkwaliteit, m.u.v. de rammelde DVD-drive, staat buiten kijf. Een grotere en snellere schijf had zeer zeker gemogen voor dit geld en een Blu-Ray zou de standaard uitrusting ook niet misstaan. Voor de prijs in de winkel zou deze laptop voor mij afvallen, maar de verschillende plaatsen waar hij voor aanzienlijk minder geld is te verkrijgen is dit een absoluut onverslaanbaar alternatief voor de doelgroep die ik hierboven heb geschetst.
Er zijn alternatieven, elk met zijn sterke en zwakke punten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Of je nu een HP EliteBook koopt, een Apple Macbook Pro, een Lenovo (vul maar in welke), of een ......., duur zijn ze allemaal. Een robuust ontwerp gaat blijkbaar altijd samen met een heel stevig prijskaartje.
Zou ik hem aanraden: Ja, maar niet voor de adviesprijs.
Heb ik spijt van de aankoop: Nee, nog geen seconde!
Credits
Met dank aan Wiethoofd, heb ik in deze review voor het eerst gebruik kunnen maken van de Lightbox-feature waardoor bij de uitvergroting van de plaatjes geen nieuw venster meer geopend wordt en plaatjes die bij elkaar horen mooi in één pop-up getoond worden.
Betere productreviews?
Bezoek onze topic: Handleiding User Productreview en praat mee over de handleiding in wording.