Philips HD9211/90 Review

Anoniem: 64119
14 februari 2016, laatste update op 19 februari 2016, 5.994 views

Philips HD9211/90

Op dit moment een zeer scherp geprijsde (45 euro Blokker) prima hetelucht friteuse. Ondanks zijn enorme formaat niet zwaar en tot dusver prima resultaten. Hij bespaart energie & geld doordat je niet eerst liters vet moet verhitten richting de 200 graden.

Pluspunten

• Prijs kwaliteit (45 euro)
  • Snel
  • Gezonder
  • Bijna geen frituur luchtjes meer
  • Energiebesparing
  • kostenbesparing (vet + kwh)
  • Makkelijk schoonmaken

Minpunten

• ENORM formaat
  • bakt vnl van onderaf
  • (bijna) geen handleiding
  • kleine leercurve baktijden
  • Oppasen met acrylamiden
  • korte stroomkabel

Reden van aanschaf:

Sinds enige jaren zag ik heteluchtfriteuses voorbij komen in reclames maar zag ook vaak slechte reviews over de diverse types van diverse merken. Zelden was het goed genoeg naar mijn zin. Bovendien zaten er in het begin kosten plaatjes aan vast richting de 300 euro. Die nogal slechte prijs / kwaliteit verhouding had ik geen trek in.

Totdat er dus een aanbod voorbij kwam van 45 euro voor de Philips HD9211 bij Blokker.

Simpel ding weinig poespas voor een weggeefprijs, doet u maar.....

De aanschaf bij Blokker:

Over de lokale Blokker (Stadshart Zoetermeer) kan ik inmiddels wel een klein boekje schrijven vol negatieve ervaringen, zie ook mijn review over de Philips Soundbar via de Blokker van selchts 34 euro:
productreview: Philips HTL2100 review door trm0001

En het Blokker 50 procent aanbiedingen draadje:
Blokker 50% korting OP=OP artikelen

Van 120 euro voor 45 euro in nog geen half jaar tijd:

In het kort komt het er op neer dat de Blokker in het Stadshart een nogal sterke motivatie heeft om niet te verkopen en klanten met leugens de winkel uit te jagen.

Gelukkig is Blokker personeel elders in Zoetermeer (en Nederland als geheel) wel gemotiveerd en geeft zelfs prima service op de producten en verkoop.

Omdat het personeel in het Stadshart van Zoetermeer mij deze Philips friteuse (officieel in de aanbieding) beslist niet wilde verkopen heb ik hem via collega tweaker "Aggressor" aangeschaft die zo vriendelijk was om er 1 naar mij op te sturen. Hij had er met gemak twee kunnen aanschaffen bij de Blokker bij hem in de buurt.

Hoe ziet hij eruit:

N.B. het lijkt alsof het mandje helemaal roestig is maar dat ligt blijkbaar aan de flits.
Het mandje is gloednieuw en van chroom....... ;)

Hoe werkt hij:

Het is in feite niet meer dan een uitgekiende keramische spiraal met een ventilator die lucht verhit en van onderen de frituur mand in blaast.

De hetelucht stroom van onder naar boven (zonder het mandje en bakje).

Gebruikerservaring:

Ik heb twee friteuses gehad van Phlips 1 olie variant grofweg 25 jaar geleden met een ventilator erin waar ik via Doe Het Zelf een afvoerkanaal aan had gemaakt naar buiten toe. Veel bekijks in de Winter vanwege de enorme stoomkolom die daar vanaf kwam....... :P

Nu heb ik nog de oude (Belgische ?) Fritel friteuse omdat deze destijds erg goed was getest. Hij bevalt prima maar is lastig schoon te maken.

Sinds enkele dagen is daar dus de Philips hetelucht friteuse bijgekomen die ik enkele keren heb gebruikt. Hieronder puntsgewijs de ervaringen.
Positief.
Hij bakt heel snel een redelijke hoeveelheid friet of aardappelproducten mooi goudbruin. Geen 15 minuten olie op temperatuur brengen maar direct aan de slag.
In 15 minuten is de eerste portie friet al klaar, dan moet je bij een olie friteuse nog beginnen. Heb je meerdere (of veel grotere) porties nodig dan gaat een olie friteuse uiteindelijk wel sneller zijn.

De aardappelproducten worden heel mooi knapperig en smaken prima.

Super simpele bediening: stroomkabel in stopcontact en mechanische timer op gewenste tijd zetten.

Bijna geen frituur luchtjes, (vergelijkbaar met gewoon koken).

Energie bersparing: onder de 1500 Watt en toch in 12 minuten 1 portie friet klaar.

Full power:

Fan only:

Nadat de friteuse een tijdje heeft aangestaan heeft hij net als een oven een bepaalde temperatuur bereikt die niet zo makkelijk meer wegkan door het gesloten ontwerp. Daardoor gaat hij via een relais in de Fan-only stand, hij verwarmt dan niet meer totdat dit weer nodig is. Een olie friteuse moet blijven verhitten omdat er veel hitte ontsnapt doordat hij aan de bovenkant open is.

De Philips hetelucht friteuse heeft slechts 1300 Watt nodig om te verhitten maar gaat na ongeveer een kwartier al in de Fan-only stand. Het totale verbruik voor een eenpersoons portie frites en daarna 2 frikandellen is ongeveer een halve kilowattuur 0,5 kWh.

Bij de olie friteuse van Fritel draait het verwarmings element de volle dertig minuten op 2000 Watt (ook voor twee bakbeurten, friet en frikandellen), dat levert een verbruik op van ongeveer 1 kilowatt uur 1 kWh.

Neem daarbij het feit dat de Philips ook geen olie meer verbruikt dan slaat de kosten balans al heel snel gunstig om richting de hetelucht friteuse ipv de olie friteuse van Fritel.

Hetelucht: de helft van het energie verbruik ten opzichte van olie.
( 12 cent ipv 22 cent per bakbeurt )

Geen dure en ongezonde grote hoeveelheden bakolie meer nodig

Hetelucht: per 8 bakbeurten 5 euro besparing aan olie.

Totale kosten per bakbeurt:
Ex aanschaf van het apparaat en etens waren kost 1 bakbeurt in de hetelucht: 12 cent.
Ex aanschaf van het apparaat en etenswaren kost 1 bakbeurt in de olie: 85 cent

Hij is veel makkelijker schoon te maken dan een olie friteuse.
Bakje en mandje door een sopje en klaar.
Negatief
Het ding is een ENORME sta in de weg (vooral met kleine keukens).
Hij heeft het formaat van twee gewone olie friteuses.
De philips HD9211 meet: 40x30x20 cm. (24 liter)
De Fritel 2 liter olie friteuse meet: 30x20x20 cm. (12 liter)

Bijna geen handleiding. Je moet zelf maar uitvogelen wat voor jou werkt en wat niet.

Je dient minimaal 1 keer te schudden of omdraaien aangezien hij vnl van onderaf bakt.

80 centimeter stroomkabel is VEEL te kort. (had daar nou niet op bezuinigt)

Oppassen met acrylamiden: Te veel knapperigheid en goudbruin is slecht voor de gezondheid.

Pomme duchesse (2 keer omschudden) en hamburger in 12 minuten:

Diepvries Frites AH Basic 300 gram in 12 minuten 5 keer omschudden:
Ik ben nog aan het ontdekken hoe dit het beste moet maar het is nu al beter dan ergens halen.

Frikandel AH (3 keer omdraaien) in 12 minuten:
N.B. in een olie friteuse krimpen frikandellen in een hetelucht frieteuse zetten ze uit.
(geen idee waarom dat zo is)

LET OP: Foto's zijn geflitst en daardoor lichter dan in werkelijkheid !

Smaak resultaten:

Pomme duchesse is lekkerder dan uit de oven.
Frikandel is even lekker als uit de oile friteuse en veel lekkerder dan uit een koekenpan.
Frites is lekkerder dan ergens halen (zeker bij de mac of BK dan eet je vnl vet en zout)
Wel iets droger en daardoor anders dan uit de olie friteuse, niet slechter maar anders.

Conclusie:

Ik ben er blij mee, gezien hij goed zijn werk doet en prima resultaten levert voor een absolute stuntprijs.

Tot dusver dus een prima aanschaf waar ik waarschijnlijk geen spijt van ga krijgen, zeker niet voor de prijs van slechts 45 euro. Het enige zou nog kunnen zijn dat hij bv snel kapot gaat maar dat ligt niet erg in de lijn der verwachting.

Externe info van philips:

Handleiding etc.

Heb jij ook een Philips HD9211/90?

Weer eens wat anders dan al dat computergeweld dat langs komt in de reviews. :D

Goede review! _O_
Inderdaad.
Een beetje afwisseling is wel welkom op Tweakers :)

Mooie en simpele review trm0001 +2 :)
Dank voor de complimenten uiteraard, Jolke en tweakerjunior ! *O*

Ik heb ook nog een paar Bluetooth speakers die ik ga reviewen, ook weer een beetje een andere invalshoek dan pc's.

Alleen heb ik als gewoon tweakers lid voor zover ik weet geen mogelijkheid om gecombineerde reviews te plaatsen (meerdere producten in 1 review) dus ws ga ik dat dan maar combineren in een webblog zodat naast de aparte reviews er ook een totaal overzichts review is.

Alhoewel ik geen aandelen Philips heb O-) blijf ik wel opmerkelijk vaak tegen scherp geprijsd Philips aanbod aanlopen, waar dus ook weer reviews uit voortvloeien. Denk aan deze Heteluchtfriteuse, maar ook de Philips Soundbar:
productreview: Philips HTL2100 review door Anoniem: 64119
(Nota bene ook bij Blokker)

Mijn Philips TV via Maedelmarkt (destijds de voordeligste van NL):
productreview: Philips 37PFL5603D Blauw review door Anoniem: 64119

En de Bluetooth Philips speakers:
pricewatch: Philips BT4000 Zwart
Ga vooral zo door trm0001 !
:) mijn complimenten.

[Reactie gewijzigd door tweakerjunior op 22 juli 2024 13:34]

Nogmaals dank,

Ik schrijf mijn reviews compact en leesbaar met als doel:

Weten wat het is.
Weten hoe het eruit ziet
Weten wat het doet.
Weten hoeveel stroom het verbruikt.
Weten wat het kost.
Weten welke prijs/kwaliteit je krijgt.

Zodoende krijgen we allemaal een beter beeld van het actuele aanbod.

Met totaal ongeveer een kleine half miljoen ingeschreven tweakers ooit en ongeveer een miljoen producten hebben we er imho meer aan wanneer meer mensen compacte reviews schrijven dan dat we reviews zien van 200 pagina's zoals bv de Dell monitor reviews. Die laatste zijn perfect wanneer je alles wilt weten maar iemand kan maar een heel beperkt aantal reviews van die omvang schrijven.
Wanneer 20 procent van alle tweakers die zich ooit inschreven 10 reviews zouden schrijven dan hebben letterlijk alle producten een review. ;)
Ja inderdaad. Sommige reviews zijn erg uitgebreid(wel veel moeite ingestoken door sommige tweakers.)
Omdat het personeel in het Stadshart van Zoetermeer mij deze Philips friteuse (officieel in de aanbieding) beslist niet wilde verkopen (...)
Huh? Kun je dit uitleggen?

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 22 juli 2024 13:34]

Ja dat kan......

Het personeel van de Blokker in het Stadshart van Zoetermeer deed zo moeilijk mogelijk over de 50 procent op=op aanbieding als maar mogelijk is. Het kwam er op neer dat ze in eerste instantie aangaven dat er helemaal geen actie artikelen meer waren en dat ze de promotie bordjes zouden weghalen. Nota bene: dat was op dag 1 van deze actie te weten, maandag 25 januari, zie:
Blokker 50% korting OP=OP artikelen

De Soundbar waar ik in eerste instantie voor kwam zou daar niet aanwezig zijn. Ook bij alle andere filialen in Zoetermeer hoefde ik niet langs te gaan omdat ze allemaal waren uitverkocht. Dit bleek later gelogen omdat er in Zoetermeer Oosterheem nog 4 lagen en op andere lokaties van Blokker in Zoetermeer waren ze ook gewoon aanwezig. De reden om hierover te liegen is bij mij niet bekend.
productreview: Philips HTL2100 review door Anoniem: 64119

Ook deze hetelucht friteuse, zou volgens het personeel van het stadshart niet in de aanbieding zijn, ze hadden hem wel staan maar er stond idd geen actie sticker of promotie materiaal bij.
Hij was op dat moment gewoon nog in de actie voor 45 euro maar ze wilde hem blijkbaar niet voor dat bedrag verkopen aan mij. Later heb ik deze hetelucht friteuse overgenomen van collega tweaker Aggressor. Hij kon met groot gemak er 2 kopen bij de Blokker bij hem in de buurt.
Nee, maar een niet al te positieve shopreview hier op TNET is wel op zijn plaats:
Deze actie was landelijk. Als ze de opruimingsartikelen scannen aan de kassa, dan ging die korting er automatisch van af.
Ik ben overigens erg vriendelijk en correct geholpen door de medewerkers van het filiaal in het Stadshart.
Ha, eten! :)

Vraagje: heb je die hamburger er ook in gemaakt gefrituurd?

De engelstalige handleiding op de site die je linkt bevat trouwens wel meer bruikbare informatie. De snelstartgids (NL) is inderdaad alleen maar plaatjes kijken en uitvogelen wat je er mee doet.
Anoniem: 64119 @oehoe16 februari 2016 10:59
Yep, de HB is tegelijkertijd gebakken met de aviko pomme duchesse.
Het mandje schoonmaken met HB korstjes is iets lastiger.
Thanks! _/-\o_

Deze staat nu op het wensenlijstje.
Vandaag is de laatste dag dat deze airfryer die van Philips eigenlijk geen airfryer mag heten* bij de Blokker met 50% korting wordt verkocht. Nu zie ik op Blokker.nl ook een vergelijkbaar apparaat van American Originals, met lovende recensies. Deze wordt elders verkocht onder de merknaam Salter en Tower.
In de Philips versie kan je 800 gram 'frituren', de American originals heeft een inhoud van 12 liter, en lijkt mij groter. De afmetingen van dit apparaat zijn waarschijnlijk 39 x 39 x 30 cm. Deze afmetingen staan bij de versie zonder siliconen opzetstuk.

@trm001 en anderen, heb jullie de American originals versie bij de Blokker ook bekeken en vergeleken met de Philips?

* Het is een simpeler apparaat dan de andere aiirfryers uit de zogenaamde Daily collection
Grappig dat je deze noemt, mijn vader heeft deze ooit aangeschaft bij de Blokker voor idd 4 tientjes.
Voor zover ik weet is het een voormalig Tell-Sell apparaat. De reviews bij Blokker zijn idd positief.

Het goede nieuws is dat ik hem mag lenen van mijn Pa om te kijken hoe hij bevalt.
Het slechte nieuws is dat ik pas later (dan de philips actie) weet hoe goed/slecht deze is..... :F
(de info komt tzt bij deze review of apart)

Over de inhoud en prestaties:

Alhoewel er lekker veel in de Halogeen+Fan friteuse van AO past, komt het uiteindelijk allemaal neer op warmte capaciteit. In de AO past dan wel meer maar hij heeft slechts een capaciteit van 1300 Watt terwijl de philips 1440 Watt heeft. Aangezien natuurkundige wetten ook gelden voor friteuses moet het wel heel gek lopen wil de AO meer warmte capaciteit hebben dan de Philips.........
Oh dat zou me niks verbazen als het een apparaat is dat ook via Tell-sell is verkocht, door de looks die het heeft.

Ik heb uiteindelijk besloten toch geen airfryer te halen. Ik denk dat ik 'm toch niet zoveel ga gebruiken. Wel dank voor je snelle reactie en leuke review!
Ik heb 'em zelf ook nu zo'n 3 weken en ben er ook zeer tevreden mee. Soms is het jammer de capaciteit niet wat groter is, maar in het algemeen voldoet hij prima.

Een paar kleine opmerkingen:

De goedkoopste friet (van de Jumbo) werkt prima in dit apparaat. Het is wel wat zoeken tussen balans om ze knapperig te krijgen, maar niet uitgedroogd.

Zak van Aviko vlaamse frieten (ook geschikt voor de oven) komen er zeer mooi uit. Qua smaakbeleving hetzelfde zo niet beter dan uit de frituur.

Afgelopen zondag afbak kaiserbrötchen per twee erin gedaan en die kwamen er heerlijk goudbruin uit in zo'n 5 minuten.

Voor eten dat je kunt opschudden doe ik het mandje zo'n 3/4 vol. Wat niet wil tot de helft.

PS: Met de kortingscodes die je middels de nieuwsbrief kunt krijgen (15% na een week van inschrijving, €5 korting op je "verjaardag" min. besteding €50) zou je de prijs nog verder kunnen drukken.
Is het verder omlaag brengen van deze weggeefprijs via combi kortingen nog wel redelijk ?

Met de door jou genoemde kortingen zou deze machine bruto nog maar 34 euro opbrengen.
Daar moeten nog de gratis verzendkosten vanaf a minimaal 5 euro, blijft er netto 29 euro over.

Die 29 euro is dan voor Blokker en Philips samen nog maar zo weinig geld dat dit soort aanbod en wellicht zelfs de hele winkelketen zal verdwijnen. Daar zijn voorbeelden genoeg van de afgelopen jaren, zie diverse journaal nieuwsitems. Wat er dan overblijft zijn online clubs die snel even wat troep dumpen en daarna via faillisements fraude verdwijnen. Pleite zijn dan je service en garantie.

Ik heb dat er iig niet voor over........

Inclusief de verzendkosten tweaker verkoper naar mij + bonus heb ik er totaal 55 euro voor betaald. Dat was het voor mij iig dubbel en dwars waard. 29 euro netto wil ik Blokker en Philips niet aandoen. Dat loont voor hun niet meer de moeite.
Bij Blokker ligt gewoon een factuur van Philips met een vast bedrag en betalen binnen 30 dagen. Wat Blokker met het product doet, maakt Philips denk ik niet uit.
Hoogstens bij afname van meer dan x-duizend stuks een hogere korting. Dus ik verwacht geen verlies voor Philips, houdt dus in dat Blokker alle verlies neemt.
Tegen bodemvervuiling kan je dit filter gebruiken...... ik weet niet hoe het zit met kippepootjes, etc. wegens opspatten vet met dit model.

Als je een nieuwe Airfryer hebt, kan je dit gebruiken tegen opspattend vet tegen het verwarmingselement.
Wel lipje ombuigen.

Schoonmaaktips nieuw model