Mede-tweakers,
Ik maak sinds kort gebruik van een Asus Xonar D2X/XDT 7.1 geluidskaart. Ik heb de Xonar aangeschaft vanwege z'n aansluitmogelijkheden en de verwachte geluidsverbetering t.o.v. mijn Onboard geluid op mijn P5E3 Deluxe. Ik heb de D2X in gebruik met een Logitech Z 5500 5.1 Speakerset, een Plantronics Audio 90 Headset. Ik gebruik deze kaart dus gewoon in mijn main pc / gamebak en heb hem niet achter een HK AVR oid voor in de woonkamer hangen..
Ik heb inmiddels redelijk veel gelezen dat de D2X geen geluidkaart voor de gamer is omdat de EAX 5.0 ondersteuning niet aanwezig is, is wel ondersteuning voor EAX 2.0, om gamers toch tegemoed te komen is er wel gedacht aan gebruik van OpenAL en hardware accelaratie in Vista middels DS3D GX extensie.
De Aankoop
Ik heb de Xonar net als bijna al mijn aankopen bij Perfect-Systems gekocht en zogauw ik de doos in handen kreeg heb je echt het gevoel dat iets fatsoenlijks in handen heb.
Het pakket van deze kaart is zeer uitgebreid je krijgt er veel kabels bij + bijbehorende drivers en software (die ik niet gebruik,omdat op internet alweer nieuwere drivers stonden).
Het doosje
Het doosje bevat oa :
1x De geluidskaart ( PCI-Express X1)
1x Midi Connector ( Op een apart I/O Shield / Plaatje )
5x Tulpkabel naar 3,5mm jack
1x Toslink kabel ( Naar mijn menig wel een erg dunne, maar toch

1x Driver & Utility CD ( Drivers voor XP 32/64 & Vista 32/64 )
1x CD's met Software (PowerDVD, Ableton Live, Cakewalk, Sonar LE, Dimension LE, Project5 LE)
1x Demo DVD Dolby Digital
Featureset
De kaart ondersteund de volgende dingen:
- Dolby Digital Live
- ASIO
- EAX 2.0
- ALT DRM Backup
- OpenAL
Ik heb de kaart in gebuik met de analoge aansluitingen, als ik de kaart had gebruikt voor de digitale coax / optische aansluiting had ik ook mijn onboard kunnen gebruiken omdat die 2 exact het zelfde signaal versturen.
Installatie verliep makkelijk je drukt hem in een vrij PCI-e slot en installeerd de software, het enige nadeel is dat ik mijn Asus 8800GT met Glaciator koeler 1 plekje moest verhuizen in verband met 2 slots koeler.
Tijdens de installatie van de software komen er een hoop opties tevoorschijn, zo kun je instellen of je een koptelefoon gebruikt of een 5.1 of mischien wel een 7.1 set gebruikt.
Je kan met de bijgeleverde software kiezen voor een vooringestelde modus.
Keuzes zijn: Muziek, Hi-Fi, Game, Movie, DS3DX
Je hoort een duidelijk verschil als je een andere modus kiest zelf gebruik ik geen van deze opties aangezien ik dit allemaal zelf wil instellen op zo een mooi/warm/helder geluid te kunnen krijgen.
Ook mischien een leuk detail is dat als je PC aanstaat dat de ingangen van alle bovengenoemde aansluting elk een andere kleur hebben (verlicht).
Dus geen gepriegel meer met aansluiten van speakers en/of headset
De aansluitingen
De kaart is dmv PCI-e aangesloten op mijn moederbord.
Er zitten veel aansluitingen op de kaart:
1x Microfoon
1x Line Output
1x Koptelefoon/Front Output
1x Side Surround Output
1x Center/Subwoofer
1x Rear/Back Surround Output
1x S/PDIF Input
1x S/PDIF Output

Ik heb de Z5500 analoog nu aangesloten, de Headset (Mic & Ears) zijn ook analoog aangesloten.
Geluidsweergave
Ik heb voor ik de D2X gekocht een aantal reviews gelezen, zoals al gelezen vindt ik de kwaliteit erg goed en hoorde ook een goed verschil met mijn onboard geluidskaart. De S/PDIF aansluiting heb ik tijdens het schrijven even aangesloten om dan toch het verschil te beluisteren, de geluidsweergave is prima.
Ingame vindt ik de geluidsweergave geweldig t.o.v. de onboard, geluid is helderder en beter gebracht ( het is net of je beter hoort van waar dat schot komt ). Ik speel voornamelijk Call of Duty 4 en Farcry 2, ook heb ik even Crysis gespeeld en hier klinkt ook alles geweldig.
Proccesorbelasting
Ik heb kaart niet gekocht om een paar procent minder cpu belasting, ik zit hier met een Q9450 en die heeft het toch nooit druk genoeg tijdens 't gamen of HD content weergeven. Ik heb de kaart echt gekocht als eerste en tevens goede geluidkaart dus om de kwaliteit van de geluidsweergave.
Ik kan echter wel vermelden dat mijn gemiddelde cpu load met 3 tot 5 procent verhoogd t.o.v. mijn onboard dit is echter geen probleem voor de cpu die ik gebruik.
Ondersteuning & Drivers
De drivers die worden bijgeleverd heb ik in de eerste instantie wel geinstalleerd omdat ik te lui was om hiervoor nieuwe te downloaden, ik alsnog na een week de laatste drivers gedownload 6.12.8.1747.
Er is wel een nadeeltje aan het aansluiten van Z 5500 via S/PDIF, de geluidsweergave in WMV-HD is in stereo i.p.v surround. Ik gebruik toch de analoge aansluiting dus ik ik hier verder geen last van.
Update : De stereo weergave van mijn Z5500 ben ik inmiddels achter is via een druk op de knop gewoon te wijzigen naar DDL, ik heb dit nu pas ondervonden omdat ik dat deze week gewoon helemaal over het hoofd heb gezien.. Dan zit je al te lang te klooien met je D2X control center, dan vergeet je helemaal dat je ook nog een instel mogeijkheid hebt op je Z5500 Control Pod om de 5.1 weergave wel helemaal correct te krijgen..
De digitale COAX / Optische aansluiting wil ik deze week uitvoerig gaan testen om de DTS geluidsweergave en DDL geluidsweergave te gaan testen.
Ik gebruik op mijn pc Windows Vista X32 Ultimate en heb geen problemen whatsoever ondervonden, alleen moet je wel instellen hoeveel input kanalen je wilt gebruiken :
- MP3 - 2 channel & DVD - 6 channel enzovoort
De Asus Xonar D2X is een prachtproduct. Asus heeft met de Burr Brown- en Cirrus-converters zeker niet op de hardware bespaard. De gekleurde indicatieleds die Asus heeft aangebracht, zijn bijzonder handig en doen de gebruiksvriendelijkheid veel goed. Ik vindt het geweldig dat je nu nooit meer loop te ''pielen'' met je aansluitingen.
Wel moet ik nog vermelden dat je bij het aansluiten rekening moet houden met een extra stroom aansluiting in formaat FDD stroom aansluiting.
Bronnen
Voor mijn afbeeldingen heb ik even gebruik gemaakt van Guru3D.com voor haar geweldige foto's
Changelog
- Afbeelding toegevoegd, tevens in tekst
- Update toegevoegd, de DDL weergave is inmiddels wel gelukt via de S/PDIF aansluiting