Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties PCI 2.2 geluidskaart met 7.1 geluid - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Auzentech X-FI Prelude 7.1 Review

Auzentech X-FI Prelude 7.1

Pluspunten

  • Geluid
  • Dolby Digital Live
  • Werkt prima icm receiver
  • Creative Chip met EAX5
  • Geluid in (EAX4+) spellen fantastisch
  • Degelijk verpakt
  • Uitbreidings modules voor de Prelude beschikbaar / in ontwikkeling

Minpunten

  • Duur
  • Slaat heel soms een seconde muziek over
  • Handleiding in doos erg karig
  • Drivers omslachtig om te verkrijgen
  • Drivers in de doos brak

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Opnamekwaliteit Score: 4
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 2
Drivers en support Score: 4
CPU-belasting Score: 4
4-8-2008: Origineel
8-8-2008: Revisie 1
29-3-2009: Verhuizing afbeeldingen van Filefront naar Tweakers.net


Inleiding
De Geschiedenis
Sinds begin 2007 was ik van plan om een nieuwe computer te kopen. En terwijl ik het geld bij elkaar aan het sparen was, keek ik voor een goede combinatie van producten, prijs-kwaliteit verhoudingen, en reviews van de vele onderdelen die nodig had. Na het berekenen van het benodigde geld, en ondertussen was het juli 2007, had ik alleen nog een geluidskaart nodig. Alleen er was een probleem. Ik had een kaart nodig die zijn geluid kon doorgeven aan een receiver, dus had ik Dolby Digital Live (DDL) nodig. De kaarten die DDL ondersteunde waren er genoeg, maar ik wilde ook vooruit gaan op Creative’s EAX gebied (ik had een Creative Audigy 2). De lijst werd dan heel erg kort, sinds Creative absoluut geen zin scheen te hebben om DDL toe te voegen aan zijn kaarten. Gelukkig was precies rond die tijd de Auzentech Prelude 7.1 uitgekomen. Maar deze was nog erg nieuw, dus erg duur, en de DDL was nog niet ondersteund door de drivers. Ik besloot toen (~ juli 2007) om de aanschaf van de geluidskaart nog even uit te stellen, en tot die tijd ‘aan te modderen’ met de onboard geluidskaart. De oude geluidskaart (de Audigy 2 dus) zit in mijn oude computer.

Toen ik de spullen allemaal in elkaar gezet had, kreeg ik de uitdaging (lees: ramp) om de drivers te installeren van de onboard geluidskaart op mijn (nieuwe) Gigabyte P35-DS3P. Maar omdat dat moederbord ook vrij nieuw was, kwam ik er dus op de harde manier achter dat er een fout op dat bord zat wat het installeren van de audio drivers een ware ramp maakte. Met veel trail en error, en een beetje geluk, kreeg ik het voor elkaar (de handleiding op GOT was nog niet beschikbaar). Vervolgens heb ik op de onboard kaart bijna een jaar doorgemodderd.

Mijn Opstelling
Thuis had ik een jaartje geleden ook nog (naast de aanschaf van mijn nieuwe computer) mijn Creative DDT 3500 vervangen voor een Pioneer VSX-516 receiver, en de JBL SCS-300.5 Home Cinema Speaker Set (mede dankzij dat ik de receiver cadeau kreeg :D). Dit was een erg goede en betaalbare upgrade van de Creative DDT 3500, en ben tot op de dag van vandaag elke dag heel erg blij met de vervanging. Het is echter welaan te raden goede kabels voor de speakerset aan te schaffen, wil je het beste geluid eruit halen!

Creative DDT 3500

Ik had alleen een (mogelijk) probleem. Ik had op het internet veel gelezen over zekere onhandigheden met receivers die aangesloten zaten aan computers. Het probleem zat hem in het afspelen van stereo geluid over al de speakers en spellen die alleen via analoge kabels geluid gaven in 5.1. Ik wilde graag namelijk 1 kabeltje hebben tussen de receiver en de computer. Wat betekende dat ik een kaart zocht met DDL. Met DDL zou ik de mogelijkheid hebben de instelling op mijn computer te doen, en vervolgens het geluid naar de receiver sturen. Dit zou het ‘probleem’ oplossen waarbij stereo op de receiver ook echt over links-voor en rechts-voor werd afgespeeld, ipv alle 5.1 speakers (dit wilde ik graag) en de spellen die alleen via de analoge kabels 5.1 konden geven. De Auzentech Prelude 7.1 zou dus de perfecte kaart zijn: DDL, en EAX 5 ondersteuning. Als toegevoegde extra had de Prelude ook nog hogere kwaliteit onderdelen, welke voor een beter geluid moesten zorgen op analoog gebied, waarvan ik met koptelefoon wel gebruik van zou maken. Al voordat ik de Prelude kocht werd het eerste ‘probleem’, het stereogeluid over 5.1 speakers, opgelost door een setting van mijn receiver die deze instelling zelf al had. De enige reden voor DDL is dus de computerspellen.

Mijn opstelling halverwege 2008
Mijn opstelling zonder het eerst op te ruimen. Links op het witte kastje, de reciever. De speakers op mijn bureau zijn van de JBL set.

Gedurende de tijd dat ik gebruik maakte van de onboard geluidskaart van de Gigabyte P35-DS3P, keek ik af en toe op de Auzentech site om te kijken of de drivers al waren geupdated. Sinds recent is de DDL door de drivers ondersteund, en waren de drivers ook stabieler, gezien de vele problemen die over het hele internet opdoken. Na bijna een jaar te hebben doorgemodderd met de onboard geluidskaart, was dit de tijd om de Auzentech te kopen.

De Kaart
Featureset
De kaart is een van de eerste kaarten van een merk anders dan Creative, die gebruik maakt van de Creative chip voor EAX 4 en 5. Creative hield eerst angstvallig deze technologie voor zichzelf, maar niet al te lang geleden heeft Creative ervoor gekozen om dat beleid te veranderen. Dit geeft andere kaartfabrikanten de mogelijkheid om zelf kaarten te ontwikkelen met de Creative chip. Dit waarschijnlijk omdat de kaart verkopen terugvallen nu elk moederbord standaard is uitgerust met een (erg slechte) onboard geluidskaart.

De kaart

Direct van de site overgenomen, moet de kaart het volgende: kunnen, bevatten, of presteren:
- Overview:
  • 24-bit Analog-to-Digital conversion of analog inputs at 96kHz sample rate
  • 24-bit Digital-to-Analog conversion of digital sources at 96kHz to analog 7.1 speaker output
  • 24-bit Digital-to-Analog conversion of stereo digital sources at 192kHz to stereo output
  • 16-bit to 24-bit recording sampling rates:32, 44.1, 48 and 96kHz
  • ASIO 2.0 support at 16-bit/44.1kHz, 16-bit/48kHz, 24-bit/44.1kHz 24-bit/48kHz and 24-bit/96kHz with direct monitoring
  • Enhanced SoundFont support of up to 24-bit resolution
  • 64MB of X-RAM
  • Rear panel connectors for MIC, line input, channel line output, S/PDIF input and output
  • Front panel connectors for MIC input and headphone
  • On-board connectors for AUX and digital extension header
  • Swappable OPAMP Socket (Front L/R only)
Achterkant doos deel 1

- Key Components:
  • Creative X-Fi CA20K audio processor
  • One AKM AK-5394 super high performance 96kHz 24-bit ADC for analog input
  • Four AKM AK-4396 96kHz 24-bit advanced multi-bit DAC for analog output
  • 64Mbytes of memory for audio processing
  • High fidelity audio OPAMPs for analog input and output (TI OPA2134)
  • Front L/R output OPAMP is replaceable by end-user (National LM4562NA)
  • Dual mode S/PDIF receiver and transmitter
- Audio Performance (Rated Output @ 5Vrms, Typical Value):
  • Signal-to-Noise Ratio (20kHz Low-pass filter, A-Weighted)
  • Stereo Output : 120dB (part spec)
  • Front and Rear Channels : 120dB (part spec)
  • Center : 120dB (part spec)
  • Subwoofer and Side Channels : 120dB (part spec)
  • Total Harmonic Distortion + Noise at 1kHz (-3dBFS, A-weighted) : 0.001% - part spec
  • Frequency Response (+/-0.01dB, 24-bit/44.1kHz input ) : 20khz (part spec)
  • Frequency Response (+/-0.01dB, 24-bit/96kHz input ) : 43.5 khz (part spec)
  • 16-bit to 24-bit recording sampling rates: 32, 44.1, 48 and 96kHz
Achterkant doos deel 2

- IO Connectors:
  • One 3.5mm MIC input connector in rear panel
  • One 3.5mm line input connector in rear panel
  • One 4-pin AUX connector on board
  • Four 3.5mm 8 channel line output connectors in rear panel (FL/FR/C/SW/RL/RR/RSL/RSR)
  • One S/PDIF combo input connector in rear panel for receiving either coaxial or optical digital
  • One S/PDIF combo output connector in rear panel for transmitting either coaxial or optical digital
  • One 10-1pin front panel connector on board for MIC input and headphone: more
  • One 40-pin digital extension header on board to support AD-Link and other digital functionality
Bracket van de Prelude

- Swappable OPAMPs:
  • All Auzen soundcards support swappable OPAMP sockets for OPAMP upgrades.
De Verpakking
De kaart kwam in een (zoals gewoonlijk) te grote doos. In deze doos zat (uiteraard) de kaart, een afsluitbaar zakje met (-brakke-) driver cd, een (optische(??)) kabel, en de handleiding (naja.. Een papiertje met installatie instructies ineen aantal talen met rare tekens, Frans, Spaans en Engels).

Doos Prelude

De doos zelf is niets anders dan goed te noemen. Iedereen die weet hoe een doos van een moederbord in elkaar zit, weet dat het goede stevige verpakkingen zijn. De kaart komt in zo’n zelfde soort doos, en zit daarnaast ook nog eens in een hard plastieken omhulsel.

Doos Prelude open

De Drivers
Drivers Downloaden
En dan komt meteen het eerste gedeelte waarover ik minder te spreken ben. De drivers werken op zich wel, maar het verkrijgen van de meest recente drivers is weer een ander geval. Je moet namelijk op de Auzentech driver site eerst een registratie maken, en daar het serienummer invullen. Dit heeft een of andere specifieke reden wat betrekking heeft op de licentie van Auzentech met Creative (Uitleg van de hoogste Auzentech baas). Probleem is dat bij mij dit systeem dus niet wilde werken toen ik mijn drivers wilde hebben. Ik heb dus via google naar een alternatief gezocht op dit brakke systeem, en mijn drivers ergens anders gevonden. De drivers zelf (na installatie dus) werken nagenoeg prima. Ik heb eigenlijk met de drivers geen noemenswaardige problemen. Ik heb wel dat heel af en toe mijn muziek ‘hikt’, als in: een seconde overslaat, maar ik weet niet of dit door de drivers komt. Daarnaast is trouwens ook het updaten van drivers door Auzentech enorm sloom.

Driver CPU Belasting
Ik ben tijdens het tikken van dit review in Word aan het luisteren naar muziek, en heb daarnaast Internet Explorer openstaan met een paar tabbladen, en een 2 tal Explorer schermen. Op mijn computer neemt de driver nu ongeveer 2 tot 3 procent processorkracht in, met totaal onder de 10 procent belasting. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik mijn output op ‘digitaal’ heb ingesteld, dus de computer is het geluid actief naar DDL aan het omzetten. Voor zover ik weet gaat dat namelijk niet hardwarematig.

Volume Paneel
Wel bekend bij de Creative kaarten is het volume paneel. Bij de Prelude komt er een vrij uitgebreid volume paneel, welke in 3 varianten te gebruiken is. Ikzelf gebruik alleen de ‘game’ variant, aangezien daar voor mij de meest relevante informatie zo overzichtelijk mogelijk te benaderen is. Je kunt switchen tussen de 3 schermen (die soms ook verschillende functies van de kaart gebruiken) door alle geluid makende programma’s op pauze te zetten (of af te sluiten) en dan te switchen via het icoontje in de taakbalk. Je krijgt dan 3 volume panelen.

- Entertainment Mode Paneel:
De eerste variant waarvoor je kunt kiezen is het (onoverzichtelijke) entertainment paneel. Hoewel het scherm wel simpel is om te begrijpen, moet je een aantal knoppen drukken wil je alle eigenschappen hebben. De knoppen zijn die ‘lichtgevende’ icoontjes in het blauwe gedeelte.

Entertainment Mode paneel

Van links naar rechts kan je het volgende bedienen:
  • Speakers and Headphone: Hier kan je het aantal speakers of de koptelefoon instellen als uitgangssignaal. De drivers optimaliseren het geluid dan voor hetgeen je selecteert.
  • EAX: Hier kan je standaard geluidseffecten toepassen.
  • 3D CMSS: Hier kan je CMSS functies inschakelen, een soort van fake 3d over stereo simulator, wat aardig werkt voor koptelefoons e.d.
  • X-Fi Crystalizer: Hier kan je de Crystalizer functie inschakelen, en de ‘hoeveelheid’ instellen. Zie dit als ‘beeldscherpte’ voor je geluid.
  • Smart Volume Management: Een dynamisch volume regelaar. Hier heb ik niet mee zitten spelen, aangezien ik dit nooit graag zie.
  • Graphic Equalizer: Heeft niet veel uitleg nodig denk ik. Heb ik ook standaard uitstaan.
  • Mixer: Hier kan je bronnen aan of uit zetten, zoals ‘Wave’, ‘Midi’, en ‘Microfoon’.
  • Dolby Digital Live: Hier kan je DDL aanzetten of niet. Ikzelf heb het aanstaan, aangezien ik het constant gebruik.
  • Digital I/O: Hier kan je de Sample Rate bepalen. Mijn receiver kan niet meer aan dan 48 kHz, dus daar staat die dan ook op.
- Audio Creation Mode Paneel:
Om eerlijk te zijn heb ik hier niet veel mee zitten experimenteren. Dit is bedoeld voor audio creatie, en aangezien ik niet anders als input heb aangesloten dan een microfoon, is dit voor mij niet nodig. Er is echter wel 1 handige instelling, en dat is de bitrate waarmee de microfoon opneemt.

Audio Creation Mode paneel

- Game Mode Paneel:
Dit is het paneel dat ik zelf constant gebruik. Het is namelijk het meest overzichtelijk en het simpelst te bedienen.

Game Mode paneel

Hier kan je net iets minder doen als in ‘Entertainment Mode’, maar hier is het overzichtelijker. In de foto staat het Game Mode scherm zoals ik hem altijd gebruik. De instelling voor DDL staat onder ‘settings’ onderaan het venster. Je kunt in Game Mode bijvoorbeeld niet in detail de EAX effecten kiezen, alleen aan of uit zetten. Ook kan je de Sample Rate niet instellen, maar dat heb je na de eerste instelling volgens mij zelden nodig. Je kan hier wel de bas crossover frequency bepalen, maar dat laat ik liever doen door mijn receiver.

X-Fi Crystalizer
De Crystalizer is een functie die de scherpte van het geluid bepaalt, als dat logisch klinkt. Je kunt het aanzetten, en dan is het geluid net even wat scherper, net even wat helderder. Tenminste, als je er niet teveel van aanzet, anders gaan er heel veel ruis en knisperingen in het geluid zitten. Ik raad zelf (niet meer dan) 15% Crystalizer aan, anders worden de wat slechter gecodeerde (oudere) mp3 bestanden negatief be´nvloed en gaan ze klinken als een cassettebandje met een wasverzachterverslaving. Ikzelf heb de Crystalizer altijd aanstaan (ook in spellen) op 15%.

Crystalizer setting

De Crystalizer is echter wel de beperkende factor voor de mixer settings

Mixer Settings
Nee, ik heb het hier niet over de staafmixer, maar over de input settings. Zoals bij o.a. de Game Mode te zien is (zie plaatje voor Game Mode), staan alle inputs op 50% (ook in de Windows settings). Het is ten zeerste aan te raden om die ook niet hoger te zetten dan 50%, anders kom je in de ‘Hell van Overversterking’ terecht, en krijg je die karakteristieke dreunherrie vergelijkbaar met geluid te hard aanzetten. Ik weet niet waarom Auzentech (of Creative) ervoor gekozen heeft om een versterking toe te voegen die totaal geen nut heeft voor geluidskwaliteit, maar schijnbaar redeneerde ergens iemand om een of andere reden dat die functie gewenst zou zijn. Zoals je kan merken, vind ik het overbodig.

Revisie 1: In een reactie op de originele versie van dit review werd door Exyll gesuggesteerd dat de beperking van de mixer settings het gevolg was van de Crystalizer. Na wat testen bleek dit inderdaad het geval. Met de Crystalizer uit, kan de mixer settings op 100% worden gezet. Maar hierbij lever je dus wel de mogelijkheid in om de Crystalizer te gebruiken zonder verlies van geluidskwaliteit. De Crystalizer versterkt zekere elementen in de muziek, en bij te hoge mixer settings, botst dit dus met de versterking van het ‘hele’ geluid. De mindere setting van de Crystalizer (15%) helpt met het verminderen van de vervormingen in het geluid, maar je kunt duidelijk horen bij de mixer op 100% dat de Crystalizer echt uit moet staan.

Geluidskwaliteit En Rariteiten
Geluid In Windows
Het meest belangrijke van een apparaat (vervangen) is natuurlijk of het apparaat nut heeft. Ik heb een jaar met ‘veel plezier’ (ja, dat is sarcasme :) ) gebruik mogen maken van een nogal slechte onboard chip. Deze onboard chip had waarschijnlijk nogal last van geheugenverlies, want om een of andere reden zaten er nagenoeg geen lage tonen in het geluid. Dit kon ik een beetje goed krijgen door de bas instelling van de receiver een paar standjes hoger te zetten, maar het klonk toch niet zoals het hoorde. Het geluid was ook nogal ruis onderhevig, en flets.

Ik werd daarover nog even goed wakker geschud toen ik de Prelude met veel moeite in mijn kast monteerde (dat lag aan mijn kast, niet mijn kaart :)). Ineens was het geluid mooi vol, en er zaten ineens hele rare geluiden bij! Na enkele seconden had ik door dat dit ‘lage tonen’ :o waren! Heerlijk! Over het geluid van muziek e.d. heb ik dan ook niks te klagen. Er is genoeg in te stellen, en de kaart werkt perfect samen met mijn receiver, dankzij DDL. Maar de Prelude had nog 1 verassing in petto. En dat is het geluid in spellen.

Geluid In Spellen
Het is een beetje sombere middag in Bennebroek. Ik krijg een pakketje binnen, bezorgd door een aardige man in een busje. Na het openen zie ik daar mijn Auzentech Prelude doos. Ik open de doos en installeer de kaart meteen in mijn computer.
- “Even Battlefield 2 opstarten, die kan namelijk gebruik maken van EAX 4.”
- “Eerst de instellingen… zoooo. En dan nu een level starten!”
- “Wow… :D WAUW! :D


Dat was ongeveer mijn reactie toen ik de eerste keer het geluid testte in spellen. De keuze om voor een hogere EAX versie te gaan was geen slechte! Het geluid is heel scherp, en veel voller dan wat EAX 2 kan produceren. Ook is het veel gerichter. Misschien kan het ook deels aan dat jaartje met de onboard gelegen hebben, maar je zit met EAX 4 veel meer ‘in’ het spel. Vooral omdat een computer maar op 2 manieren kan communiceren met jou: via beeld en via geluid. Als alle 2 goed zijn, is je spel ervaring zoveel beter.

Eigenaardigheden
Helaas heeft de kaart ook een aantal eigenaardigheden die ik ben tegen gekomen. Een daarvan had ik al eerder even vernoemd, en dat was dat het geluid zo nu en dan een seconde overslaat. Ik heb hier maar zelden last van, maar het valt wel altijd op tijdens muziek.

Maar de grootste eigenaardigheid die ik tot nu toe ben tegen gekomen, is dat opeens al het digitaal geluid weg is. Alsof die chip zich ineens uitschakelt. De rest van de kaart (het analoge gedeelte) werkt nog prima, en ook de drivers werken rustig door, maar mijn receiver is stil. Nadat ik de computer opnieuw heb opgestart is mijn geluid weer terug. Dit is tot nu toe een aantal keer voorgekomen. Ik heb wel uitgevonden dat dit alleen voorkomt als ik de 12 cm fan aan de zijkant van mijn kast heb uitstaan. Als conclusie denk ik dan ook dat de Creative chip heel erg warm wordt zonder actieve koeling, en dat deze bij een bepaalde hoeveelheid warmte zichzelf uitschakelt. Je zou dan verwachten dat Auzentech hier wel tegenaan was gelopen,en er dus een grotere koeler op gedaan zou hebben. Maar niets is minder waar. De koeling van de kaart is prima, mits je er actief lucht langs blaast.

Inhoud van mijn kast

Dit zal dan waarschijnlijk ook de reden zijn waarom ik her en der reacties heb gezien van mensen met plotseling kapotte kaarten in hun kast. Bij deze bent u dus gewaarschuwd!

Directe Vergelijking Audigy 2 Vs. Prelude
Tot nu toe heb ik heel veel over de kaart beschreven, maar ik ben een van de meest belangrijke dingen vergeten. Ik had er tijdens de aankoopdatum van mijn computer voor gekozen een tijd aan te modderen met de onboard geluidskaart. Maar ik had zelfs toen al beter, namelijk de Creative Audity 2. Een mogelijke vraag die kan opkomen is: “Waarom had je die Audigy 2 niet ge´nstalleerd?” Het plan was om mijn oude computer nog te gaan gebruiken. De volgende vraag is dan: “Hoe vergelijken de Auzentech Prelude en de Creative Audigy 2 zich met elkaar?” (Dank je nFo. :))

Uiteindelijk heb ik 2 testen gedaan. Voor de eerste vergelijking heb ik beide computers aangesloten met een hoogwaardige kabel. Weliswaar had ik niet nog een hoogwaardige Coax kabel liggen, maar wel een hoogwaardige stereo naar tulp snoer. Deze heb ik dan ook gebruikt. Beide computers speelden digitaal het geluid af (want dat is zoals ik het zelf beluister hier op mijn receiver). De Auzentech gebruikte verder ook nog DDL. Ik had op beide computers hetzelfde nummer aangezet op mijn media speler (Zie op Youtube: Rob Dougan – Speed Me Towards Death).
De eerste test kwam nogal vreemd uit. De kwaliteit van de Audigy 2 was nogal belabberd. Het klonk erg ‘binnensmonds’, donker, en miste veel detail. Deze kwaliteit vergelijken met de Auzentech Prelude was dan ook een gemakkelijke win voor de Prelude. Maar het meest vreemde is wel dat het geluid niet echt overeen kwam met wat ik gewend was, en zou bijna zeggen dat zelfs de onboard beter zou zijn.

Een paar dagen later schoot mij te binnen dat ik nog een Coax kabel had liggen, zei het van goedkopie kwaliteit. Ik had precies dezelfde test opnieuw gedaan. Hetzelfde nummer opgezet, beide computers hetzelfde aangesloten (digitaal), maar nu beiden met een Coax. Dit gaf meteen het resultaat wat ik gewend was, maar (verrassend), maakte het verschil tussen beide kaarten ook een heel stuk minder! Zonder de Crystalizer (Prelude), was het geluid van beide kaarten nagenoeg gelijk. De Audigy 2 was iets zachter, en had iets (lees: nauwelijks hoorbaar) minder detail. Maar nadat ik op de Prelude de Crystalizer aan had gezet (op de eerder genoemde 15%), was ineens de Prelude de duidelijke winnaar. De Crystalizer maakte het verschil, en hoe. De details in de muziek waren veel beter hoorbaar, en het geluid was voller en helderder. Ik heb niet het analoge geluid vergeleken, maar mocht daar vraag naar zijn, wil ik dat best doen (zet maar in de comments!). Let wel, ik ben wel een leek op geluid gebied, dus het blijft erg subjectief.

Prijs

Tja, en dan de prijs. Die heb ik voorlopig stil gehouden. De kaart is namelijk niet goedkoop. Sterker nog, hij is duur. Nu doe ik een lange tijd met een geluidskaart (langer dan met een grafische kaart), dus dat is niet zo’n heel groot probleem, maar je moet het toch ophoesten. De kaart is nu te koop voor Ą143,50 (Augustus 2008). Ik was niet gewend zoveel uit te geven voor een geluidskaart, maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik het heb gedaan.

Mogelijke Extra's

Auzentech is momenteel bezig (of heeft al) een aantal uitbreidingskaarten voor deze geluidskaart te maken, waardoor deze kaart extra functies zoals HDMI krijgt. Ik heb dat verder niet besproken in dit review, omdat ik daar verder niet veel van vernomen heb. Ook heeft het volgens mij niet veel zin te speculeren in dit hands-on review op onderdelen die ik niet in mijn handen heb gehad. :) Maar het geeft de kaart wel weer een extraatje voor in de toekomst!

Revisie 1 Update
Nieuwe Driver downloaden
Ik heb na het maken van het originele review nog eens gekeken naar het driver downloaden van de Auzentech site. De eerste keer dat ik poogde de drivers te downloaden kreeg ik te maken met een invoer systeem waarbij je het serienummer moest invullen. Ik had dat toen meerdere malen geprobeerd, maar het werd niet geaccepteerd, vandaar dat ik ben gaan zoeken naar andere drivers.

Ondertussen is gelukkig het primitieve driver gedeelte verbeterd. Je moet je nog steeds wel aanmelden, maar het serienummer wordt nu wel geaccepteerd via een registratieformulier. Daarna kan je dus de nieuwste drivers binnen halen (Vandaag 8-8-2008: Driver versie 1.02.5, uitgeefdatum 16-7-2008). Dit is dan ook deze keer wel prima verlopen.

De Nieuwe Drivers, Iets Verbeterd?
Nu ik de nieuwe drivers heb ge´nstalleerd, kan ik u informeren dat er niks merkbaar is verbeterd. Deze versie is nog niet voorzien van de DDL uitval-fix welke al wel is aangekondigd, en recentelijk hoorde ik de muziek ook weer een paar seconden overslaan. Iets wat ik met de oude drivers ook al had. Het is waarschijnlijk dat de drivers oplossingen bevatten voor problemen waar ik geen last van had.

DDL Uitval
Ik had ook in het review vermeld dat onder bepaalde omstandigheden (geen actieve koeling op de kaart) het digitale gedeelte er soms mee ophield. Tijdens het zoeken naar de nieuwe drivers, kwam ik ook een aanmelding tegen op de Auzentech site: Open brieven van Auzentech (beetje naar beneden scrollen). Hierin werd vermeld dat dit specifieke probleem was erkend, en dat er een oplossing voor werd gezocht. Het probleem was specifiek de DDL wat uitviel. Precies het gedeelte waarom ik dus deze kaart kocht. Ondertussen is er ook gemeld dat er bijna nieuwe drivers beschikbaar zullen zijn. Ik hoop dan dat dit probleem is opgelost.

Conclusie

Ik heb de kaart nu een aantal weken in mijn computer zitten, en ben er elke dag zeer tevreden over. Toegegeven, de kaart heeft wel wat eigenaardigheden. Maar daar heb je niet veel last van als je de kaart goed koelt. Wat mij het meest bevalt, is de kwaliteit van het geluid. Niet raar, want dat is ook de reden waarom je zo’n kaart koopt, toch? Vooral vergeleken met een onboard geluidskaartje is de Prelude zeker een verbetering die zijn geld waard is. Ook tegenover de Audigy 2 is deze kaart een verbetering, vooral ook vanwege de Crystalizer (als men digitaal afspeelt).

Close-up Prelude in mijn kast
De onderste kaart is de Prelude.

Maar er zijn ook veel mensen die tegen heel wat grotere problemen aanlopen met deze kaart. Ik kan niet voor hen spreken, want ik weet niet wat zij met hun kaart doen. Het brengt je echter wel altijd weer terug naar de realiteit. Je blijft er bedachtzaam op. Ook is het systeem waarbij je de nieuwste drivers alleen kan halen door je te registeren nogal omslachtig. Gelukkig zijn daar ondertussen wel verbetering ingevoerd. Schijnbaar kunnen andere kaarten prima overweg met de drivers van Auzentech, wat op zich best vreemd is, het is immers een unieke kaart zou je zeggen.

Al met al, ben ik tevreden met mijn aankoop. De grote vraag is echter, zou ik de Auzentech Prelude 7.1 kaart aanraden aan anderen? Ja. Ik raad deze kaart zeker aan, maar met een kanttekening: koeling. Je moet deze kaart absoluut actief koelen! In ieder geval totdat de nieuwe drivers met de DDL fix uit zijn.

4-8-2008 Eerste versie + last minute toevoegingen:
- Nog een aantal extra plaatjes toegevoegd
- Eerste snelle spellingsronde
- Stukje toegevoegd over de uitbreidbaarheid dmv modules

8-8-2008: Revisie 1
- Subjectieve vergelijking van Audity 2 vs Prelude toegevoegd.
- Opmerking gemaakt over de speaker kabels van de JBL set
- Stukje toegevoegd over de downloadbaarheid van de nieuwe drivers op de Auzentech site
- Stukje toegevoegd over de nieuwe drivers
- DDL probleem toegelicht
- Stukje toegevoegd over Crystalizer uit, en 100% mixer instellingen.
- Negatief punt verwijderd: - wordt waarschijnlijk erg warm, blijkt DDL probleem te zijn
- Negatief punt aangepast: Drivers rot om te verkrijgen -> Drivers omslachtig om te verkrijgen
- Negatief punt verwijderd: Drivers updates door Auzentech langzaam (lijkt me niet echt gepast meer)
- Beoordeling ‘drivers en ondersteuning’ gewijzigd van voldoende naar goed. Auzentech mensen ‘zichtbaar’ bezig met updates.
- Conclusie geupdate met nieuwe vindingen revisie 1

29-3-2009: Verhuizing
- Verhuizing afbeeldingen van Filefront naar Tweakers.net

Mochten er fouten of onaccuraatheden instaan, zet het aub in de comments!

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Auzentech X-FI Prelude 7.1?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (62)

Wijzig sortering
Inderdaad voor je Karma zal het niet veel helpen, maar daar heb je toch al genoeg van zeker op het gebied van reviews :P .

In augustus had ik al een reactie getypt (toen in het lekkere zonnige zuiden), maar door de brakke laptop die ik daar had verdween de reactie in de bittenbak en niet onder jouw review. Nu maar een complete nieuwe en kakelverse reactie.

Mijn koninkje een state-of-the-art review, uitzonderlijk mooi met de nodige sarcasme en extra aanvullingen. Een absolute 5 sterren review!!

Maar ja ik zou Pjerry niet zijn als ik toch niet wat te zeggen zou hebben.

Je hebt gekozen voor deze Auzentech en niet voor de Asus Xonar D2(x), de directe concurrent. In je review (tenzij ik er overheen gelezen heb; kan op mijn leeftijd) kan ik niets over de Asus vinden. Belangrijk voor jouw keuze is DDL, hetgeen door beide kaarten ondersteund wordt. Op AEX blijft Asus (iets) achter; ik geloof dat de ASUS EAX 3 (of 4?) ondersteunt. Op andere gebieden steekt de ASUS, als ik de reviews mag geloven, de Auzentech de loef af en... hij heeft ook nog eens mooie ledjes aan de achterkant.

Als je DDL gebruikt, hoeveel gebruik je dan eigenlijk nog van je kaart, m.a.w. heb je voor DDL (alleen) niet een beetje "over-sized" kaart gekocht, of doen de componenten nog zo sterk mee dat daarbij ook nog de geluidskwaliteit door de componenten op de kaart bepaald worden?

Je vergelijkt de Audigy 2 met de Prelude. Aanvankelijk vind je weinig verschil, totdat je X-Fi Crystalizer aanzet. Als ik het goed begrijp is dat eigenlijk gewoon een programma (net zo iets als DFX audio enhancement ?) die dan een boost aan het geluid geeft. Op het moment dat ik DFX inschakel klinkt het ook allemaal ruimtelijker en voller. Maar is het ook echt beter? In eerste instantie zeg je volmondig ja, maar zeg je dat nog steeds na lang luisteren? Verder vraag ik me af of dit programma specifiek settings op de kaart wijzigt of het aangeboden geluid moduleert, als dat laatste het geval is, dan zou het misschien ook wel eens kunnen werken op jouw Audigy 2 !?

M.b.t. de mixersettings: dat is natuurlijk erg afhankelijk van wat je er achter hebt hangen. Dat bij jou 15% de beste instelling is wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. De bijgeleverde software ziet er overigens gelikt uit.

Op dit ogenblik is er net een andere review verschenen over deze kaart. Een niet lovende review omdat de kaart daar gecombineerd wordt met een nVidia chipset. Hoewel het in reacties ook tegengesproken wordt, worden er erg veel problemen gesignaleerd, waaronder problemen met de drivers. Je wist vooraf dat er drivers van Creative gebruikt werden. Creative maakt mooie hardware, maar het is ook een publiek geheim dat hun software/drivers behoorlijk achterblijven.
Jou kennende, zal je behoorlijk wat research vooraf gedaan hebben. Ben je niet afgeschrikt door het feit dat Auzentech afhankelijk is van Creative, zeker gezien het feit dat je niet direct voor een dubbeltje op de eerste rang zit?

Voor mij zou het absoluut onverkoopbaar zijn als ik zo een dure kaart koop die geregeld hick-ups heeft. Aan je hardware kan het niet liggen die moet het boeltje makkelijk kunnen trekken, tenzij.... doet het systeem iets met je HDD's?

Tot slot kan ik me voor stellen dat je blij bent met de vervanging van de Creative. Een set die je wel geregeld tegenkomt, maar nou niet direct op mij de indruk maakt dat het geluid dat eruit komt neutraal is. Welke goede aansluitkabels gebruik je overigens?

Nou hier laat ik het bij, wellicht volgende keer nog wat meer. Vooralsnog blijft mijn keus vallen op de ASUS Xonar D2x, maar eerst nog een lensje en flitser kopen voor mijn fototoestel.....

Ben, veel succes en luistergenot van je kaart.
Mijn koninkje een state-of-the-art review, uitzonderlijk mooi met de nodige sarcasme en extra aanvullingen. Een absolute 5 sterren review!!
Dank je! _/-\o_
Maar ja ik zou Pjerry niet zijn als ik toch niet wat te zeggen zou hebben.
Het zal niet waar wezen :P.
Je hebt gekozen voor deze Auzentech en niet voor de Asus Xonar D2(x), de directe concurrent. In je review (tenzij ik er overheen gelezen heb; kan op mijn leeftijd) kan ik niets over de Asus vinden. Belangrijk voor jouw keuze is DDL, hetgeen door beide kaarten ondersteund wordt. Op AEX blijft Asus (iets) achter; ik geloof dat de ASUS EAX 3 (of 4?) ondersteunt. Op andere gebieden steekt de ASUS, als ik de reviews mag geloven, de Auzentech de loef af en... hij heeft ook nog eens mooie ledjes aan de achterkant.
De Xonar is een hele goede 2e kandidaat geweest voor mijn keuze. Ik heb er reviews voor gezocht etc. Maar Asus heeft nooit de ondersteuning verkregen van creative. Voor sommigen een zegen. Asus omzijlt dit ondersteunigsprobleem door een namaak AEX mogelijkheid op de kaart te zetten. Maar ik wilde niet gebruik maken van een immitatie AEX, waarvan misschien wel de mogelijkheid zou bestaan dat creative met een update van zijn AEX systeem Asus buiten spel zet. En dan zit je vast aan AEX2, hetzelfde als mijn oude Audigy 2 kaart. En bij upgraden/vervangen wil ik wel graag verbeteren.

Wat de ledjes aan de achterkant betreffen: ik zit zelden gezellig achter mijn kast, dus die ledjes zullen me aan mijn kont roesten :).
Als je DDL gebruikt, hoeveel gebruik je dan eigenlijk nog van je kaart, m.a.w. heb je voor DDL (alleen) niet een beetje "over-sized" kaart gekocht, of doen de componenten nog zo sterk mee dat daarbij ook nog de geluidskwaliteit door de componenten op de kaart bepaald worden?
Goede vraag, waar ik niet direct een duidelijk antwoord op heb. Ik gebruik idd DDL voor mijn geluid. Daarnaast speel ik ook wel eens spellen, en daar wilde ik graag de hogere AEX hebben. Maar alle creative kaarten hadden geen DDL, dus was Asus en Auzentech de enige die overbleven. Ik vermoed iig dat het meeste werk gedaan wordt door de X-fi chip, maar zeker weten doe ik dat niet.

Ik geef toe dat voor DDL alleen, de kaart niet optimaal is, en er goedkopere varianten beschikbaar zijn. Maar ik wilde geen immitatie AEX, dat was 1 van de dingen die doorslag gaven.
Je vergelijkt de Audigy 2 met de Prelude. Aanvankelijk vind je weinig verschil, totdat je X-Fi Crystalizer aanzet. Als ik het goed begrijp is dat eigenlijk gewoon een programma (net zo iets als DFX audio enhancement ?) die dan een boost aan het geluid geeft. Op het moment dat ik DFX inschakel klinkt het ook allemaal ruimtelijker en voller. Maar is het ook echt beter? In eerste instantie zeg je volmondig ja, maar zeg je dat nog steeds na lang luisteren? Verder vraag ik me af of dit programma specifiek settings op de kaart wijzigt of het aangeboden geluid moduleert, als dat laatste het geval is, dan zou het misschien ook wel eens kunnen werken op jouw Audigy 2 !?
Crystalizer is idd een optimalisatie. Ik heb het tot op de dag van vandaag nogsteeds aanstaan, en vind het nog steeds een verbetering. Veel ruis is ook uit het geluid verdwenen (tenminste, ruis bij oudere mp3's en zo).

Ik denk dat je als audiofiel er niet enthausiast van zal worden, maar dan moet je ook niet je spullen aansluiten met DDL. Sterker nog, audiofielen kopen een heel andere kaart.

Ik weet dat Audigy 2 een aantal mogelijkheden had om het geluid iets te verbeteren, maar dat gaf bij mij ook altijd meer ellende en ruis bij hogere volumes. Ik heb nu niet meer de mogelijkheid om de audigy 2 (direct naast de prelude) te testen. Ik kan dus ook niet zeggen of je met de Audigy 2 de Prelude kan bijhouden. Zonder optimalisatie zeg ik ja (klein verschil tussen de 2), met optimalisatie neig ik naar nee. Crystalizer is volgens mij een onderdeel van de x-fi chip (en die is van creative).
M.b.t. de mixersettings: dat is natuurlijk erg afhankelijk van wat je er achter hebt hangen. Dat bij jou 15% de beste instelling is wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. De bijgeleverde software ziet er overigens gelikt uit.
Heb ik ook in mijn review (deels) een opmerking over gemaakt, en ook ergens in de comments is het ter sprake gekomen. Het komt ook (deels) doordat ik een versterker erachter heb hangen. Maar met testen heb ik gewoon gemerkt dat meer dan 15% de crystalizer het geluid teveel lijkt te optimaliseren. Boven de 15% klinkt het in mijn oren te kunstmatig. Bepaalde onderdelen zijn teveel versterkt/geoptimaliseerd.

Maar je hebt gelijk, wellicht zal ik dat in een volgende update veranderen en wat verduidelijken. :)
Op dit ogenblik is er net een andere review verschenen over deze kaart. Een niet lovende review omdat de kaart daar gecombineerd wordt met een nVidia chipset.
Het is niet de eerste keer dat nVidia chipsets de boel verstieren. Ik vermijd ze om deze reden dan ook. Een beetje research had hem veel ellende kunnen besparen.
Hoewel het in reacties ook tegengesproken wordt, worden er erg veel problemen gesignaleerd, waaronder problemen met de drivers. Je wist vooraf dat er drivers van Creative gebruikt werden. Creative maakt mooie hardware, maar het is ook een publiek geheim dat hun software/drivers behoorlijk achterblijven.
Jou kennende, zal je behoorlijk wat research vooraf gedaan hebben. Ben je niet afgeschrikt door het feit dat Auzentech afhankelijk is van Creative, zeker gezien het feit dat je niet direct voor een dubbeltje op de eerste rang zit?
Ik heb heel veel mensen heel veel horen zeiken over Creative. Ik heb zelden problemen gehad. Bij de audigy 1 en 2 was het af en toe nodig om de drivers weer helemaal erop te zetten, maar dat loste alle problem altijd weer op voor een aantal maanden.

Creative schikt mij absoluut niet af. Ik weet ook niet waar de problemen van de andere mensen vandaan komen, en het kan best wel zo zijn dat bepaalde (goedkope) rotzooi wat ze op/aan (software/hardware respectievelijk) hun computer hebben ook problemen geeft met de drivers of de kaart. Ik heb daar iig nooit problemen mee gehad. Wellicht geven bepaalde codecs problemen, of te strakke afstelling van windows oid. Ik heb iig zelden problemen, en met de prelude (nu er wat latere versies van de drivers zijn) zelden. Heel af en toe (zelden dus :)) valt DDL wel eens uit. Even vinkje uit en aan, en het is weer opgelost. Latere drivers (ik gebruik een oudere driver nu) zouden dit probleem moeten hebben opgelost.
Voor mij zou het absoluut onverkoopbaar zijn als ik zo een dure kaart koop die geregeld hick-ups heeft. Aan je hardware kan het niet liggen die moet het boeltje makkelijk kunnen trekken, tenzij.... doet het systeem iets met je HDD's?
Tot op heden nog geen idee. Het kan drivers zijn, maar ook codecs, of windows. Ik ga binnenkort de boel verbouwen hier, en dan over naar Vista 64 bit, en de allerlaatste drivers. Ik heb de laatste paar weken/maanden niet veel meer aan deze setup gedaan om de boel up to date te houden (behalve de virusscanner dan :P). Ik kan iig zeggen dat met deze versie drivers ik het af en toe nog hoor hikken, maar waar precies het probeem zit weet ik nog niet.
Tot slot kan ik me voor stellen dat je blij bent met de vervanging van de Creative. Een set die je wel geregeld tegenkomt, maar nou niet direct op mij de indruk maakt dat het geluid dat eruit komt neutraal is. Welke goede aansluitkabels gebruik je overigens?
Bij de JBL set zaten echt de meest goedkope KUT (de afkorting bedoel ik dus: Kwalitatief Uitermate Teleurstellende) kabels die ik ooit heb gezien. Kabeltjes die een groot deel van het geluid verloren (!!) en na een paar maanden plots besloten een kabelbreuk op te lopen (zonder dat ik ze had aangeraakt).

Ik had dus wat sterkere, dikkere, betere speaker kabels gekocht, die ook het geluid nog een stuk verbeterde tegenover die KUT kabeltjes.
Ben, veel succes en luistergenot van je kaart.
Dank je. Zal wel lukken!

[Reactie gewijzigd door Thy King op 30 maart 2009 09:55]

Ik heb ergens kwaliteits benchmarks gezien m.b.t de crystalizer, hier wezen de grafiekjes uit dat hoger als 55% een slecht effect heeft, ik zet heb dan ook niet hoger als 55%, 15% vind ik een beetje weinig.
Heb je daar een bron van? Ik zou dat best willen lezen!

Ik heb hier mijn Crystalizer op 15% staan, omdat ik boven de 15 procent duidelijk verstoringen hoor. Ik heb echter wel een receiver aan de kaart hangen, dus ik heb versterking op versterking (de kaart versterkt namelijk ook). Ik denk dat daar het verschil in zal zitten.

Daarnaast, ik kan alleen rapporteren over de problemen die ik tegenkom. :D
Zoals je al eerder hebt gezegd, je vindt het zo het beste klinken. Als ik je review zo (met veel plezier) lees, lijkt het erop dat je toch echt wel het een en ander geprobeerd hebt. En als ik eerlijk ben, Crystalizer is helemaal niet zo'n slecht stukje software als je wat oudere muziek luistert, heb het zelf een tijdje op ~60% gehad. Maar jij hebt een totaal andere set en wat je zegt versterking op versterking, kan best nog wel eens de doorslag geven. Geluid is subjectief en met 15% hoor ik een hele subtiele verbetering tov geen Crystalizer, het kan voor jou net dat zetje zijn :).

Ik ga over paar maanden overstappen op Prelude + AMP + 5.1 speakers en als ik de tijd ervoor vind schrijf ik er ook een review over. Het is denk ik wel handig als ik ook beetje ga testen met verschillende modi, EQs en Crystalizer. Hopelijk weet ik er wat van te maken rond jouw niveau ;).
Misschien is het idd wel beter als ik in het review er ook bij zet dat de 15% waarschijnlijk alleen voor recievers zijn, gezien de versterking op versterking.

De equalizer zet ik liever altijd uit, dat vind ik meer iets voor mijn receiver. Zelf heb ik ook te weinig kunde om de equalizer zo te bedienen dat wat eruit komt ook altijd beter klinkt dan het origineel.
Goeie review, ik heb de kaart zelf ook. Ik heb hem in een pc zitten met 2x 80cm in fans en 2x 80cm out fans. Hij wordt dus amper actief gekoeld. Van warmte problemen heb ik nog nooit last gehad. De mijne is trouwens wel ruim een jaar oud.
De hick-ups (kort wegvallen geluid) heb ik ook af en toe, ik ben er nog niet achter waar dit aan ligt, het gebeurd maar heel sporadiscg trouwens. Ik heb de kaart analoog aangesloten op mijn reciever, wat imho de beste aansluiting is voor muziek. Jij hebt hem digitaal aangesloten toch? Dit zal vast beter zijn voor games, voor muziek kan je hem een proberen analoog aan te sluiten, het zou zonde zijn om die mooie DAC's van de prelude niet te gebruiken (waarvan je kans hebt dat die beter zijn dan die van je reciever), dan kan je net zo goed een goedkoop kaartje nemen. Daarnaast is de muziek creatie modus niet geheel overbodig, daar zit namenlijk de optie om je muziek met 44,1Khz uit te sturen, wat imho de beste sample rate is, zou je dus nog kunnen uitproberen!
Bedankt voor je compliment.
Er staan trouwens een paar interessante dingen in je post:
Goeie review, ik heb de kaart zelf ook. Ik heb hem in een pc zitten met 2x 80cm in fans en 2x 80cm out fans. Hij wordt dus amper actief gekoeld. Van warmte problemen heb ik nog nooit last gehad. De mijne is trouwens wel ruim een jaar oud.
Ik heb op de site gevonden (Hier) dat het DDL wegvallen een bekend fenomeen is. Ik heb uitgevonden (door trail en error) dat de (actieve) koeling hier een grote factor in is. Met koeling, geen DDL uitval, en zonder actieve koeling vrij regelmatige uitval. Als jij de DDL niet gebruikt, heb je het probleem natuurlijk niet :), al kan het probleem zich op de achtergrond toch voordoen. Maar er zit dus een driver update aan te komen (zal nog wel even op zich laten wachten) waar dit opgelost zou moeten worden.
De hick-ups (kort wegvallen geluid) heb ik ook af en toe, ik ben er nog niet achter waar dit aan ligt, het gebeurd maar heel sporadiscg trouwens. Ik heb de kaart analoog aangesloten op mijn reciever, wat imho de beste aansluiting is voor muziek.
Aha, dat is interessant om te weten. Het maakt dus schijnbaar niet uit of je het digitale of analoge geluid neemt, de hikjes komen toch. Dan is dus vrij groot dat de drivers de oorzaak zijn. Ik zal zo nog even kijken naar meer recente drivers, als ik de aanmeldingsprocedure voor elkaar krijg.
Jij hebt hem digitaal aangesloten toch? Dit zal vast beter zijn voor games, voor muziek kan je hem een proberen analoog aan te sluiten, het zou zonde zijn om die mooie DAC's van de prelude niet te gebruiken (waarvan je kans hebt dat die beter zijn dan die van je reciever), dan kan je net zo goed een goedkoop kaartje nemen.
Ik heb op dit moment ook nog mijn reciever analoog (naast digitaal dus) aangesloten. Als ik analoog afspeel, kan ik dus niet stereo over 5.1 afspelen. Als je kijkt naar de 2e foto in het review (of de eerste klikbare foto onderaan voor een iets grotere versie), zie je dat ik (relatief) kleine boxjes heb. Die geven in alleen stereo over links/rechts-voor niet veel geluid, vooral in de bas. Wellicht dat analoog een beter idee is als je de zwaardere boxen heb, maar voor de surround set die ik hier heb, is digitaal absoluut beter qua volheid, en qua geluid.

Ik had deze kaart dus ook nodig voor oa de DDL. Ik maak (hopelijk :+) wel gebruik van de DAC's als ik mijn koptelefoon gebruik, die ik wel direct op de computer heb aangesloten (maar voor geluid niet via de USB plug :D).
Daarnaast is de muziek creatie modus niet geheel overbodig, daar zit namenlijk de optie om je muziek met 44,1Khz uit te sturen, wat imho de beste sample rate is, zou je dus nog kunnen uitproberen!
Hmm, ok. Ik zal het eens testen. Thanks!
Audio Creatie modus heeft ook 'Bit-Matched Playback' wat met lossless muziek nog ietsjes beter klinkt. In Entertainment en Game modus worden de bitjes van de muziek toch nog heel licht vervormt, in ACM met Bit Matched Playback word er niks mee gedaan.

(Ik heb overigens een X-Fi Extreme Gamer, maar ik neem aan dat het voor beide geluidskaarten geld)
Hoor je nog veel verschil tussen de: Creative Audigy 2 en deze X-FI Prelude ?
Games klinken dus beter, maar gewoon muziek ect. :)
5 Sterren voor je review.

[Reactie gewijzigd door nFo op 5 augustus 2008 13:58]

Voor een directe vergelijking met mijn Audigy moet ik die aansluiten op mijn receiver. Momenteel heb ik het even druk, maar ik zal kijken of ik dat vanavond kan doen. Ik zal deze post wel updaten zodra ik een concreet antwoord heb. Ik heb namelijk nooit de audity 2 (digitaal) aangesloten op mijn receiver.

En bedankt voor je compliment! :D

Edit: oke, ik heb even de test uitgevoerd tussen mijn 2 computers die ik hier heb staan.
Computer 1 is mijn nieuwe kast, met de Auzentech. Lopende op windows xp.
Computer 2 is mijn oude computer, lopende op vista, met de Audigy2.

Ik heb beiden op digitaal gezet (aangezien ik dat altijd beluister), en vergeleken met de crystalizer aan (auzentech) en uit. Beide kaarten waren aangesloten met hoogwaardige kabels, al is de Audigy aangesloten met een stereo naar 2 tulp draad (Wel met het digitale signaal. Ik had niks anders van hoge kwaliteit). De auzentech maakt gebruik van DDL.

In beide gevallen is de Auzentech absoluut de winnaar, zonder twijfel. Het geluid van de auzentech is helderder, met meer bas, meer detail, en veel plezieriger om naar te luisteren. De Audigy in vergelijking is doffer, minder detail op stemgebied, en wat zachter. Maar vooral: minder vol geluid (minder bas). In vergelijking met de Auzentech leek de Audigy heel 'binnensmonds' (dit kan ook zijn dat mijn audigy wat ouder is en wellicht een beetje stoffig).

Ps: ik ben dus een leek op geluidsgebied. Maar verschil was er zeker, in het voordeel van de Auzentech Prelude.

edit 2: dit is misschien wel een interessant punt voor mijn review. Ik zal dit verhaal in de volgende revisie ook toevoegen! Bedankt voor het idee :D

[Reactie gewijzigd door Thy King op 6 augustus 2008 22:37]

Okay bedankt voor de test. :P
Ik heb de test overnieuw gedaan met een andere kabel. Ik had namelijk nog een (geen hoogwaardige) coax kabel ergens liggen, en de resultaten zijn een stuk beter voor de Audigy 2. Zie het stukje 'Directe Vergelijking Audigy 2 Vs. Prelude' als revisie 1 online staat!

Kort samengevat: het verschil tussen de Audigy 2 en Prelude, beide met Coax kabels, is een stuk minder. De audigy is iets zachter, minder details. De Crystalizer maakt veel van het verschil van de Prelude.
Damn!!! wat een lap text, maar zeer puike review... goed werk!!
Zulke reviews heb je wat aan.. _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

...

je foto-links doen 't alleen niet! :)
Dank je! Goed om te lezen!

Ik zie hier gewoon alle foto's staan hoor! Hmm.. Ik zal nog eens een andere computer pakken.
*test uit*
Nee, werkt prefect hier. Weet je het zeker? Ik was wel net het review aan het updaten (tikfoutje e.d.). Ik heb het gehost bij www.filefront.com, en dat is een site die er zelden uit ligt.

edit: foutje in de URL..

[Reactie gewijzigd door Thy King op 4 augustus 2008 17:07]

Top review zeg. Duidelijk en overzichtelijk. Ik heb t iig met veel plezier gelezen :)
Ben zelf ook opzoek naar een nieuwe geluidskaart omdat onboard niet meer voldoed :) Alleen is deze nu nog ff te duur voor mij :p

Maar puik werk! Hier heb je idd wat aan _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Oh, nou.. zal ik het strax thuis nog ff proberen. De foto's onder de review zie ik wel staan...die tussen die lappen text niet :) ;)
Heeft iemand anders nog problemen met het zien van de plaatjes in het review?

*edit: algemene oproep niet meer nodig :D

[Reactie gewijzigd door Thy King op 5 augustus 2008 12:19]

Nope, alle foto's doen het hier gewoon.

Ik heb btw ook een Prelude, het koellichaampje wordt wel warm maar niet gloeiend heet, da's dus niet echt een probleem.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 4 augustus 2008 17:46]

Het is een fout met de DDL (zie hier). De volgende drivers zouden het probleem moeten oplossen.

Bedankt voor je input!
Werkt hier gewoon...

Btw: _/-\o_
Zo zie ik de reviews niet zo vaak :o
Dank je voor je compliment! Oke, dan zal het niet kunnen zien een specifiek ASVD8 probleem zijn. :D
mooie revieuw zeer uitgebreid.
ik zelf heb het GA-P35-DS3 moederboard en heb er nog geen een probleem mee gehad ook niet wat jij hebt met je DS3P redelijk stom want gigabyte is toch een groot moederboard verkoper. ikzelf vindt de onboard geluidskaart ook gewoon goed ondersteunt ook 7.1 maarja zon geluidskaartje is niet verkeerd nogmaals mooie revieuw zoals al werd gezegt hier hebben mensen wat aan ! :)
Tja, ik heb er verder niet veel naar gezocht, want toen mijn onboard geluidskaart werkte, heb ik er verder niet meer aangezeten. Maar het kan zijn dat de de problemen alleen met de eerste versies van de ga-p35 serie, en dan misschien niet eens alle p35 versies.

De onboard ondersteunde bij mij ook 7.1, maar het geluid was gewoon magertjes. Zoals ik ook in het review opmerkte, zaten er veel te weinig lage tonen in, en was het nogal ruis onderhevig.

Bedankt voor je compliment! :)
zeer goeie kaart ik draai er al bijna een jaar mee en wil geen andere meer .
de foutjes waar jij het over had het tikken en het overslaan en dergelijk heb ik hier totaal geen last van
Echt niet? Kan zijn dat ik dan een maandag morgen model heb, of dat ik nog eens moet kijken of ondertussen de drivers nog geupdate zijn.
Naja, als deze kaart het ook ineens bij mij niet meer wilt doen, heb ik nog garantie, maar toch, liever niet.

Ik had wel al gezien dat het ophouden van het digitale gedeelte, specifiek de DDL blijkt te zijn (zie hier), en dat daar dus in een driver update een oplossing wordt gezocht.

Maar ik wil ook niet graag slechter geluid meer :D.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*