Review door de redactie

Door Reinoud Dik - Redacteur 27 juli 2022

De populairste cpu-luchtkoelers - Top 10 uit de Pricewatch getest

De Scythe Mugen 5 PCGH Edition is ongeëvenaard als het aankomt op efficiënte luchtkoeling met een minimale geluidsproductie. Voor extreme processors is de koeler minder geschikt, maar voor de meeste gebruikers zal het koelvermogen prima voldoen. Lees verder »

Schrijf review

Reviews door gebruikers

Scoreverdeling

Gemiddelde gebruikers score Score: 5
Score: 5
38
Score: 4
5
Score: 3
1
Score: 2
0
Score: 1
0

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Pak een uitstekende Mugen 5, en plak er dan twee superstille ventilatoren op voor een paar euro extra, en hij koelt even uitstekend voor een paar dB minder. Niet een heel spannend verhaal, wel een heel sterke kandidaat, zeker voor de echte stilte freak.

Pluspunten

  • Ruim voldoende koeling voor i5/i7 met enige OC ruimte
  • Onhoorbaar stil met 300 RPM minimum, maar ook op 100% met 800 RPM maximum uitzonderlijk stil.
  • Installatie beter dan welke Scythe tot dusver: Goede schroevendraaier meegeleverd, pasta in een tube ipv zakje, mounting concept eenvoudig.
  • Bouwkwaliteit en afwerking koelblok verbeterd; dikkere aluminium topcover, nickel-plating op de koperen delen, afwerking heatpipes chic.
  • Bouwkwaliteit ventilator beter dan Scythe's 'of old'
  • Geen overlap werkgeheugen (S115x) en PCIe slot vrij. S2011 geheugenhoogte ook praktisch prima.

Minpunten

  • Een klasse boven de oude Mugens, maar komt als gevolg ook in een hogere prijsklasse terecht.
  • (Voor Intel socket S115x) Het plaatsen bij het koelblok bij de installatie vereist alsnog flink wat kracht; zorg voor een stevige ondergrond en bij voorkeur installeer koelblok voordat je moederbord in de case zet.
  • Meerprijs boven standaard Mugen 5 veelal niet 'nodig', anderzijds is het niet veel geld voor een extra ventilator.

Eindoordeel

Score: 4

+2
Kilomeester 2 januari 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Intel i7-8700 maakte herrie met de oude boxed stock cooler, liep op idle/full-load 50/80 celcius. Mugen-5-PCGH gemonteerd, nu 30/53 celcius, en fluisterstil, ook op maximaal draaien. Dikke prima dus. Wel onduidelijk installatiepamfletje. Idee is de caseflow erlangs zuigen en bij de rear casefan wegstuwen. Goede caseflow essentieel! Zie full review.

Pluspunten

  • Zeer stil, zelfs op full load
  • Koelt prima, in ieder geval mijn i7-8700 (TDP 65w) op full load wel
  • Lucht wordt langs lamellen gezogen in plaats van dat het er van bovenop op geblazen wordt, wat bijdraagt aan de flow (maar wel goede case airflow nodig heeft)
  • Lekker veel spullen voor lekker veel compatibiliteit met sockets
  • Strak ontworpen met de asymmetrische vorm, houdt je ram bereikbaar
  • Ventilatortjes hebben lekkere dikke rubber hoekjes voor goede demping
  • Grote vierkante spiegel die de hele CPU beslaat (waarom hebben niet alle koelers dat)

Minpunten

  • Beetje vaag instructie-pamfletje; je moet even goed opletten dat je de instructies voor jouw socket gebruikt (en ik had voor de 1151 de spacers nodig die bij de 1200 instructies stonden)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 3
Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 4
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 3
Compatibiliteit Score: 5

+1
JRMBelgium 20 juni 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Lekker stil!

Pluspunten

  • Muisstil
  • Iets koeler dan de stockcooler
  • Lichte prestatiewinst

Minpunten

  • Groter dan de stockcooler van AMD
  • Niet geschikt voor overclocken

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Koelvermogen Score: 3
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 3
Compatibiliteit Score: 5
Modbaarheid Score: 3

+1
Cyberaapje 13 augustus 2017 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Overtreft ruimschoots de verwachtingen. De achterste cpu fan zit echter heel dicht op de achterste case fan. Daarom heb ik hem andersom gemonteerd. Dit is echter alleen een optie indien je geheugen hebt zonder heatspreaders. Hierdoor komt de voorste cpu fan namelijk pal boven je werkgeheugen te zitten (zie foto).

Pluspunten

  • Prijs
  • Heel stil, 14,5db op max 800rpm
  • Snel en makkelijk te installeren (AM3+)
  • Goed ontwerp, past ondanks formaat altijd
  • Meegeleverde fatsoenlijke magnetische schroevendraaier en tube koelpasta.

Minpunten

  • Achterste cpu fan erg dicht op case fan, de vraag is of de 2e cpu fan dan nog wel zin heeft.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Koelvermogen Score: 4
Geluidsproductie (max) Score: 5
Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 4
Compatibiliteit Score: 4

0
noda32 17 augustus 2019 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Heftig ding! Tot nu toe altijd stock koelers gehad maar dit is toch wel wat anders. Koelt m’n Ryzen 3600 prima!

Pluspunten

  • Brrrr, koud!
  • Stil

Minpunten

  • Geen

Eindoordeel

Score: 5

0
guus397 20 juli 2017 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

ik had deze gekocht voor op mijn prime x370-pro moederbord jammer genoeg komt de braket tegen een capacitor en past hij niet. - door de hulp van mensen op tweakers ben ik er achter gekomen dat ik de stands-offs er nog tussen moest zetten! (past dus wel op het moederbord)

Eindoordeel

Score: 3

Novacore 27 september 2022 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Fantastisch stil en effectief icm een Ryzen 7 3700X. Onhoorbaar, ook op maximale RPM, terwijl mijn CPU niet boven de 65 graden wordt. Aanrader voor stiltefreaks! Wordt ook geleverd met een extreem handige schroevendraaier en koelpasta.

Pluspunten

  • Stil
  • Koel
  • Compleet met alle benodigdheden
  • Simpele montage op AM4

Minpunten

  • Vrij gigantisch en zwaar
  • Niet moeders mooiste
  • Ook niet de goedkoopste

Eindoordeel

Score: 4
Aeon 6 juli 2022 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Erg stil en koelt veel beter dan de boxed AMD 5600x koeler. Installatie ging makkelijk, past prima Nagenoeg onhoorbaar. Idle: 33 graden ipv 50 Load: max 63 ipv 80

Pluspunten

  • Goede koelprestaties
  • Erg stil (nagenoeg onhoorbaar)
  • Makkelijke installatie

Minpunten

  • Misschien wat minder mooie uitstraling dan de zwarte versie

Eindoordeel

Score: 5
Dynamix86 30 mei 2022 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Ik heb laatst een waterkoeler gekocht, maar die fans maken zo'n herrie dat ik deze weer terugstuur en terugga naar mijn muisstille Cythe-koeler. Zelfs met mijn casing open hoor ik er helemaal niks van. Dan maar een paar procent minder performance maar wel een muisstille PC :)

Pluspunten

  • Stil
  • Erg stil
  • Kan alsnog een degelijke overclock aan

Minpunten

  • Geen

Eindoordeel

Score: 5
ANewTweaker 26 oktober 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Stille, goede koeler voor mijn 3600XT. Wel waren de installatieinstructies niet volledig duidelijk met betrekking tot de push-pull configuratie.

Pluspunten

  • Koel
  • Stil
  • Ziet er goed uit

Minpunten

  • Push-pull niet heel duidelijk

Eindoordeel

Score: 5
Hmmm1664 24 juli 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Installatie ging soepel. Fijne stille koeler.

Pluspunten

  • Prijs prestatieverhouding
  • Stil.
  • Beide fans pwm.
  • Soepele installatie

Minpunten

  • Geen

Eindoordeel

Score: 5
Nachoman 7 mei 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Ge-wel-dig. Heb al jaren een AIO waterkooeling van coolermaster en de herrie is vreselijk. Met deze koeler onhoorbaar stil nu en zeer koel (ryzen5 5600x) 30 graden in idle, 55 graden onder load. 50 euro en elke cent waard.

Pluspunten

  • zeer stil
  • erg cool
  • thermal paste erbij en kruiskop

Minpunten

  • schroefjes kunnen beetje coating verliezen tijdens vastdraaien en in mobo vallen

Eindoordeel

Score: 5
Quadradial 7 april 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Heb een heethoofd 5800x die prima gekoeld wordt door deze koeler.

Pluspunten

  • 2x Super stille fans
  • Massief koelblok
  • Extra accesoires voor montage
  • Fan beugeltjes zijn verbeterd

Minpunten

  • Niet geschikt voor elke kast

Eindoordeel

Score: 5
Holyho 13 maart 2021 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Koelt als een tierelier. Enige nadeel is het formaat maar die koel capaciteit moet ergens vandaan komen. Omdat de tweede koeler zo dicht tegen de achterkant zit heb ik besloten om de casefan daar weg te halen. Misschien heeft dat formaat toch zomaar weer een voordeel.

Pluspunten

  • Koelt erg goed
  • Stil
  • (mogelijk) Minder casefans nodig

Minpunten

  • Groot

Eindoordeel

Score: 5
Gilraen 26 december 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Prima opvolger van de oude Mugen 2 rev. B in m'n oude setup. 2 fans, en blijven veel meer solide zitten op de koeler. Scheelt dat op AM4 (X570) mobo's de bestaande backplate gebruikt kan worden. Smaller dan voorganger, dus meer ruimte naast RAM.

Pluspunten

  • Mugen blijft top
  • 2 fans
  • Smaller, ruimte naast / boven RAM
  • Usage of AM4 mobo bestaande backplate
  • Stil & solide

Minpunten

  • Beetje wiebelig om te monteren met preinstalled schroeven als je koelpasta er al op zit

Eindoordeel

Score: 5
Chris7 24 november 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Ik heb de koeler geïnstalleerd nadat ik het moederbord in de behuizing had gedaan, dat ging prima en het voelde ook veiliger om kracht te zetten bij het vastschroeven. Let op dat er voor AM4 geen aparte backplate bij zit en je de bij het moederbord bijgeleverde backplate moet gebruiken.

Pluspunten

  • Onhoorbaar qua geluid
  • Uitstekende koeling
  • Redelijk eenvoudige installatie

Minpunten

Eindoordeel

Score: 5
Dirk 24 oktober 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Alleen met zeer veel moeite te horen, het verschil met een koeler die maximaal 27 dBA produceert is groot.

Pluspunten

  • Vrijwel onhoorbaar
  • Koelt prima
  • Montage is niet moeilijk

Minpunten

  • Relatief groot

Eindoordeel

Score: 5
yepster3 16 oktober 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

50 woorden: Werd helemaal gek van de stock cooler van AMD. Die was duidelijk hoorbaar. Bleef heen en weer gaan tussen 800 en 1200 toeren, ook bij inactiviteit. Een achtergrondprocesje wordt actief.... HHHHHHHHHhhhhh..... HHHHHHHHHHhhhhhhh........... Irritant. Deze koeler.. ik hoor NIETS. Toerental rond de 300-340. Zelfs geen lage brom of vibratietonen.

Pluspunten

  • Stil
  • Gebruikt standaard CPU koeler backplate
  • Optimaal gebruik ruimte ondanks grootte
  • Koelpasta bijgeleverd
  • Eenvoudige montage

Minpunten

  • Kan geen verbeterpunt noemen

Eindoordeel

Score: 5
fleshlight 30 september 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Product overstijgt zijn prijsklasse! Gebruik deze cooler op een Ryzen 5 3600x. Processor runt nu op 27 graden idle en loopt op tot max 62 graden, dit is een gemiddeld verschil van 10 graden t.ov. stock cooler. Gemakkelijke montage (schroevendraaier, koelpasta, fansplitter inbegrepen). Uiterlijk moet je van houden.

Pluspunten

  • PRIJS!!!
  • Stil
  • Goede prestaties
  • Alle benodigdheden voor montage inbegrepen
  • Fan splitter inbegrepen
  • RAM-slots toegankelijk (mATX)

Minpunten

  • Zware jongen (schat 800-1000 gram)
  • Niet de meest fancy looks (subjectief)
  • Haakjes voor de fans buigen radiator iets, dit is bij een windowed case niet zichtbaar na montage

Eindoordeel

Score: 5
Kamato 10 juli 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

IK overclock niet of nauwelijks, en ben vooral geïnteresseerd in stilte en een solide oplossing die op een beschaafd budget toch een upgrade biedt over een stock-cooler. Deze voldoet daar wonderwel aan. mijn Ryzen 5 3600 komt nooit boven de 65C, en dat alles in relatieve rust.

Pluspunten

  • goede koeling
  • stil
  • eenvoudig te monteren
  • geen push-pins

Minpunten

  • looks zijn een beetje meh...

Eindoordeel

Score: 4
MennoAltenburg 30 juni 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Een tijd de stock cooler van AMD gebruikt op de Ryzen 7 3700x. Op een gegeven was ik wel klaar met hrt geluid en de thermals waren ook niet helemaal optimaal. De Scythe Mugen 5 PCGH kwam naar voren als een koeler met goede prestaties voor een redelijke prijs.

Pluspunten

  • Houd de Ryzen 7 3700x met gamen met gemak rond de 50 graden in mijn setup.
  • 2 fans
  • Thermal paste wordt met de koeler geleverd
  • De schroevendraaier die Scythe met dit model meeleverd is super handig voor de computer hobbyist
  • Het monteren van de koeler kost je 5 tot 10 minuten

Minpunten

  • Grote
  • Grote geheugen DIMMs kan een issue worden, al zit er wel een ruime cut-out in de koeler
  • Ik heb de fan eigenlijk de vekeerde kant op gemount. Dit heb ik gedaan omdat de fan van de koeler anders erg dicht op de exhaust fan van de kast zit.

Eindoordeel

Score: 5
jmaas 25 april 2020 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Stop met zoeken als je een koeler voor je computer wil hebben Dit is wat je zoekt. Toegeven het is een hoop staal en heel fraai is het ook niet maar koelen doet ie als de beste.

Pluspunten

  • koelen
  • stil
  • goede prjs/kwaliteit

Minpunten

  • kast moet groot genoeg zijn
  • geen italiaans design
  • 2 fan voegt weinig toe

Eindoordeel

Score: 5
Takkeding 20 december 2019 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Koelt uitstekend, monteren valt alleen een beetje tegen. Het duurde even voordat ik doorhad hoe de fanclips gebruikt moesten worden aangezien ik bang was ze krom te trekken.

Pluspunten

  • Stil
  • Voert warmte goed af
  • Benodigd gereedschap wordt meegeleverd

Minpunten

  • Montage van de fans niet duidelijk in handleiding

Eindoordeel

Score: 4
Jamievanm 30 november 2019 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Ryzen 2600. Stock cooler 70 graden Be Quiet Slim Rock 59 graden Mugen 5 PCGH 49.5 graden en vooral veel stiller.

Pluspunten

  • Stil
  • Monteerbaar
  • Compleet met schroevendraaier en pasta

Minpunten

  • Prijs

Eindoordeel

Score: 5
Meowzen 18 oktober 2019 Product gekocht

Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Geluid/koeling prestaties beter dan van mijn oude Scythe Mugen 2 rev b en Mugen 3. Geweldige stille fans die beter voelen(zijn?) dan alle fans die ik ooit heb gehad

Pluspunten

  • Stil
  • 2 Geweldige massieve Scythe fans
  • Installatie eenvoudig
  • Extra fan zeker het geld waard
  • Koel prestaties nog steeds goed
  • Hangt niet meer over mijn geheugen

Minpunten

  • Socket 1200 compatibiliteit onzeker
  • De nieuwe fan clips buigen de koelvinnen aan de rand iets. Zelfs op de promofoto te zien.

Eindoordeel

Score: 5
Resultaten per pagina: 25 | 50 | 100

Heb jij ook een Scythe Mugen 5 PCGH Edition?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee