Voorgeschiedenis
Voorheen had ik een iPhone. Ik vind iPhones op veel punten goed, maar er was voor mij één groot minpunt: Het bereik. Zowel de iPhone 4, 4S en 5 hebben bij mij thuis bijna geen bereik. Bellen is niet mogelijk want wanneer je het toestel vast pakt dan valt het bereik weg (de bekende Death Grip). Een tijdlang heb ik een paar Androidtoestellen geprobeerd, maar ook hier zat niet echt een model tussen met goed bereik.
Nokia had ik echter nog niet geprobeerd. Destijds had ik door Windows Mobile op een HP iPaq besloten om voorgoed weg te blijven van Windows telefoons. Echter daarvoor had ik een 6310i en die had altijd goed bereik en kon een week functioneren zonder tussentijds opladen! Misschien toch maar weer een Nokia...
Pluspunten
Bereik: Waar andere telefoons hun bereik verliezen, blijft deze gewoon doorgaan
Batterijduur tijdens verplaatsingen
Kaarten van Nokia/HERE Maps kun je offline downloaden
Simpele interface
Prijs/kwaliteit verhouding!
Minpunten
Geen portrait lock
De weinige apps die er zijn, zijn vaak ook nog eens beperkt t.o.v. andere platformen
Batterijduur tijdens dataverkeer
Te veel keuze in ringtonevolume (0 t/m 30)
Camera
DTMF volume niet in te stellen
Niet stabiel bij trage Micro-SD kaarten
Verhelpen van synchronisatieconflicten in SharePoint is te omslachtig
Aanleiding In mijn werkzame leven ben ik onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van mobiele telefonie en mobiele telefoons. Ik ben geen expert op het gebied van smartphone’s, maar als geïnteresseerd gebruiker is het helemaal geen straf om af en toe leuke gadgets uit te testen. Deze keer ben ik in de gelegenheid om de nieuwe Nokia 620 met Windows Phone 8 uit te proberen. Het doel van dit onderzoekje is helder: op de zaak hebben we een kleine 40 iPhone’s in gebruik, voornamelijk de iPhone 3GS en iPhone 4. De 3GS-en moeten dit jaar vervangen worden. Ik wil onderzoeken of de Nokia X20 serie in combinatie Windows Phone 8 een waardige opvolger is van de Apple’s 3GS. Ik heb gekozen voor de Nokia 620 omdat ik in de...
Eindelijk......
Na jaren van zakelijk verstrekte telefoons moest ik naar een "eigen" telefoon gaan omzien. Eerst nog een jaartje diverse "oude" telefoons uit de kennissenkring geprobeerd, van simpele Nokia's tot Symbian toestellen als de E71 en E72 maar ook een HTC Windows Phone 5.x
Mijn prive telefoongebruik is weinig. Om van e-mail, Whatsapp maar ook voorzien te zijn van navigatie zocht ik dus een moderne smartphone.
Omdat er geen directe voorkeur was voor welk besturingssysteem dan ook, waren alle opties open.
Een kort resumé van mijn gedachten van de aanbieders.
1. De iPhone. Te duur, dit ondanks de restwaarde die er momenteel nog mee bereikt kan worden. Hoe meer ik naar de iPhone schermen keek, des te meer bekroop me een saai...
Na bijna een jaar met een Nokia E72 te hebben ge-struggled-for-life (zie mijn zeer ondergewaardeerde review van dit toestel) kreeg ik dan eindelijk een vervanger. Het gaat in dit geval om een telefoon van de zaak; een bedrijf waar het begrip BYOD (Bring your own ding) wel bij klanten wordt gepropageerd maar men er intern nog lang niet aan toe is, maar dat even terzijde.
Het werd dus de Nokia Lumia 620. In de doos alles wat erin hoort te zitten; net/USB adaptertje om te laden via de meegeleverde Micro-USB kabel, handleiding, headsetje en uiteraard de telefoon zelf.
Op het eerste gezicht een degelijk, stevig toestel zoals we dat van Nokia gewend zijn. Voelt zwaarder aan dan mijn eigen LG P880 (vervanger voor mijn overleden HTC Desire), maar...
Pluspunten
Nokia Drive Navigatie meegeleverd
Bluetooth-verbinding opzetten
Gesprekskwaliteit
Schermafdruk-optie (handig voor deze review)
Accuduur, Wifi, degelijkheid zijn zoals je mag verwachten
Sinds kort vanuit "de baas" een vervanger van mijn Sony Xperia U gekregen en erg tevreden mee. Reageert snel, is accuraat, behoorlijk customisable.
Voor zakelijke toepassingen prima.
Pluspunten
Snele telefoon
Reaggert rap
Compleet uitgerust
Prima navigatie app (gratis vanuit Nokia)
Minpunten
AnyDo heeft nog geen WP8 app beschikbaar
Notificaties wanneer telefoon op standby alleen via scherm (geen enkel warschuwingsledje aanwezig)
Wil je je eerste smartphone aanschaffen? Dan is deze telefoon echt iets voor jou!
Je kan het vergelijken met dat je eerst een slome pc had, daarna een veel snellere en daar erg blij mee was en nu naar ander half jaar weer denkt wat een sloom ding.
Pluspunten
Kan tegen een stootje
Micro sd kaart ingang
Lange accuduur
Mooi design
Geluid
Prettig besturingssysteem
Minpunten
Voor- en achtercamera
Flitser is minder fel dan andere telefoons
Ziet bij hevige regen druppels als vingers (moeilijk te gebruiken)
Erg veel plezier van deze telefoon voor deze lage prijs. Ik vind het een mooi ding en ben blij dat er nog een telefoon is die wel in een broekzak past. Dat WindowsPhone niet alle apps heeft die IPhone en Android wel hebben viel mij echt niet op.
Voor de prijs een mooi toestel. Helaas bleek deze in de praktijk toch niet stevig genoeg voor alledaags gebruikt. Na zo'n 7 maanden begint er vanalles stuk te gaan; mn. de knoppen aan de zijkant. De aan/uit knop reageert bijna niet meer en de volume omlaag knop blijft constant ingedrukt.
Windows phone 8.1 op deze mobiel heeft mij aangenaam verrast en dat voor een hele nette prijs. Mooi scherm, en goed afleesbaar. Compacte en stevige telefoon die in ieders broekzak past. Camera is matig. Prima telefoon voor erbij en om kennis te maken met phone 8.1
Pluspunten
Goede prijs/kwaliteit
Verrast door de gebruiksvriendelijkheid van phone 8.1
Goed scherm ook buiten prima afleesbaar door hoge helderheid
Glimp
SD card
Compact en robuust apparaat
Verwijderbare en vervangbare cover; geen hoesje nodig
Verwijderbare batterij
Batterijtijd bij standby
Minpunten
Toch nog te weinig apps, ook apps die ik echt nodig heb.
CPU trekt het allemaal net; wel wat geduld nodig
Scherm is vrij klein (maar daardoor is het toestel ook compact)
Prima smartphone voor zijn prijs (138€), jammer dat hij het, twee maanden na afloop van de garantie, niet meer deed. Daarna Lumia 640 aangeschaft (109€) iets groter scherm en tot nu toe fantastische verbetering.