Review door de redactie

Achtergrond - De digitale huiskamer

Tweakers.net start een nieuwe serie waarin we steeds drie Tweakers interviewen over diverse thema's. In de eerste aflevering bespreken we de setup van de digitale huiskamers van Aldmar, ConZito en Jasjenl.

155 31 jul '09

3 van 5 sterren
2 van 5 sterren
1 van 5 sterren

Inleiding
Omdat ik verhuisd ben en op mijn nieuwe adres digitale televisie wilde hebben ben ik mij gaan informeren naar verschillende soorten tuners. Ik heb mij georiënteerd op een aantal merken, samsung, cisco en de humax. Volgens vele reviews en ook door de medewerkers van zowel mediamarkt als saturn was de IHDR 5050c het neusje van de zalm. Dus deze meegenomen naar huis en hem meteen geïnstalleerd.
Installatie
Het installeren van de tuner ging gemakkelijk. Aansluiting zitten op handige plekken, niet te dicht op elkaar zoals ik bij de Cisco (type ben ik kwijt) van een vriend heb gezien. Stekkers en pluggen gaan er dus makkelijk in. Het zoeken naar de opening voor de smartcard was even zoeken. Via de onderkant van de voorkant...

Pluspunten

• * Kwaliteit van zowel beeld als zeker het geluid
  • * Universele afstandsbediening
  • * Snelheid van de tuner
  • * Gebruiksgemak
  • * Mogelijkheden en functies
  • * Ingebouwde FTP server via ethernet

Minpunten

• * Ongemakkelijke installatie universele afstandsbediening
  • * Opstarttijd

2 oktober 2015 Rapporteer

Eigenlijk het apparaat waar ik in de loop der jaren het minst op heb aan te merken. Werkt al jaren probleemloos, wat tegenwoordig een groot pluspunt is.

Pluspunten

• Werkt probleemloos
  • Dubbele tuner
  • Timeshift eindigt als opname van zelfde zender begint

Minpunten

• Tijd voor booten
  • Hoek waarin afstandsbediening werkt
  • Soms rekenfout bij overlap opnames

8 maart 2011 Rapporteer

De Humax IRHD-5050c Een kleine introductie Sinds 2005 heeft Caiway een digitaal standaardpakket en is Caiway in een groot deel van ons gebied bezig met de complete digitalisering van het radio- en televisieaanbod via de kabel, om een gevarieerder aanbod zenders en meer mogelijkheden te bieden dan met een analoge kabelaansluiting. In 2007 kregen de klanten van CAIWAY een gratis ontvanger (na betaling van E 10,00 verzendkosten) Welke gebieden gaat het analoge signaal op 10 oktober 2010 op zwart? De gemeente Westland, Midden-Delfland, Schiedam, Maassluis, Aalsmeer, Uithoorn, IJsselstein, Lopik (kern Benschop), Doorn, Halderberge (kern Oudenbosch), Den Haag (wijk Wateringse Veld), Gouda en omgeving. De...

Pluspunten

• Mogelijkheid om 2 programma's tegelijk op te nemen, en een derde kijken
  • compleet geleverd
  • HD

Minpunten

• prijs
  • als je toch wat moet opschrijven: opstarttijd

12 maart 2010 Rapporteer

Bij dezen een, vrij korte, review van de Humax 5050c. Ik heb dit apparaat inmiddels een maand of 3 in gebruik en ben er nog steeds zeer tevreden over. Wel merk ik dat er inmiddels een paar punten zijn waar ik me aan erger. Eerst in op de positieve eigenschappen:
Het beeld is echt verbluffend goed! Kleur en scherpte is, uiteraard, voor een groot deel afhankelijk van de gebruikte TV (Samsung LE40B650). Als ik de beeldkwaliteit vergelijk met de interne HD-decoder van mijn TV, dan kies ik toch voor het beeld van de Humax. Het lijkt een stukje scherper te zijn met betere/vollere kleurweergave.
Qua gebruiksvriendelijkheid is het toestel echt onovertroffen! Zelfs de diverse a-technische personen op leeftijd die ik de Humax laat zien kunnen na...

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Multifunctionele AB (geschikt voor TV en receiver)
  • UTP-aansluiting

Minpunten

• Kanalen buiten je abonnement kunnen niet verborgen worden
  • De Humax reageert erg slecht op de afstandsbediening

23 februari 2010 Rapporteer

In het begin
Mijn besluit om deze ontvanger met HDD recorder te kopen kwam al vrij snel nadat we ongeveer 1,5 jaar terug zijn over gegaan naar Ziggo.
We kozen voor Alles In 1 Extra waar ook al een Humax 5000C bij zat.
Het was niet makkelijk om de ontvanger te krijgen, ze werden maar mondjesmaat geleverd en ik heb er inclusief een Ziggo DTV pakket en HDMI kabel 462 euro voor betaald voor een 320GB versie.
Installatie was vrij gemakkelijk, even lezen wat wat doet op de afstandbediening en je hebt de ontvanger vrij snel ingesteld.
Een aantal maanden veder
Als je eenmaal door hebt wat de ontvanger kan en hoe je een externe schijf eraan moet hangen, dan blijf je opnemen en kijken.
Ken je een beetje linux, dan kan je...

Pluspunten

• Beeld en geluid kwaliteit, vooral HD zenders
  • Gebruiksgemak
  • Optische aansluiting geluid (Dolby Digital)
  • USB poort voor externe harde schijf
  • FTP server

Minpunten

• Simpel LCD scherm wat ook geen dimfunctie heeft
  • Updaten van de ontvanger gebeurt automatisch en is niet in te stellen
  • Opstart tijd en soms HDMI handshake probleem
  • Geen equalizer mogelijkheden
  • Te kleine harde schijf intern
  • Snelheid van opnames over zetten via FTP/USB

18 september 2010 Rapporteer

Apparaat op aanraden van een collega gekocht. Hij was er heel tevreden over en dat haalde me over de streep. Op dinsdag werd de doos door TNT afgeleverd. Meteen uitgepakt en aangesloten en.. in gebruik genomen. Als je een beetje gewend bent om met dergelijke apparaten om te gaan dan wijst eigenlijk alles zichzelf. Even moeite gehad om de netwerk (provider Ziggo) goed te krijgen maar met behulp van google waren de correct instellingen zo gevonden.
Verder.. top apparaat. Twee programma's opnemen tegelijk een ander kijken, pauzeren terugspoelen in een woord TOP.
Als ik dan toch een minpunt moet noemen dan is het de afstandsbediening. Hij is gewoon te breed om lekker vast te kunnen houden (voor mijn handen dan). Gelukkig brengt logitech met...

Pluspunten

• twee zenders opnemen, tegelijkertijd een ander kijken
  • is stil
  • ziet er slick uit

Minpunten

• start traag op
  • afstandbediening voelt niet lekker aan
  • schermverlichting is te vel

1 augustus 2010 Rapporteer

Bij terugkomst van mijn vakantie bleek mijn Samsung DCB 850 R te zijn overleden; op zoek dus naar een vervangend apparaat, want geen tv is geen optie. Na wat te hebben rondgekeken op internet en reviews te hebben gelezen op deze site, kwam ik uiteraard als snel uit bij de Humax 5050c. Ik heb het apparaat gekocht bij Card Writer in Zoetermeer en het apparaat daar zelf opgehaald (daarmee was de prijs ook zeer concurrerend zonder de bezorgkosten).
Ik moet zeggen dat de ervaringen tot nu toe met het apparaat zeer positief zijn (week in bezit), zeker als je de mogelijkheden vergelijkt met de Samsung. Het apparaat is zeer eenvoudig aan te sluiten (smartcard plaatsen is inderdaad een gezoek, maar na de ervaringen te hebben gelezen hier, ging het...

11 december 2009 Rapporteer

Ondanks dat het apparaat vrij prijzig is krijg je wel waar voor je geld. Ik had het apparaat binnen een half uur helemaal werkend. Wel is het zo dat je goed de weg moeten weten omtrent het bedienen en instellen van het apparaat. Het boekje(snelgids) of manual lezen is dan ook aan te bevelen. Ook het partitioneren van de hdd is zeer eenvoudig. Het mooie van dit alles is dat ik geen scart meer hoef te gebruiken.
De UI is zeer strak te noemen en je kunt deze UI in 3 verschillende standen zetten qua doorzichtigheid. Dus voor ieder wat wils.
Opnamen worden niet automatisch gewist als de HDD vol is, en je krijgt volgens de handleiding een melding als je een opname wil maken terwijl de HDD dit niet meer toelaat qua vrije ruimte. Je zult dus iets...

Pluspunten

• 2 kanelen tegelijk opnemen zonder veel programmeer werk, zeer snel te installeren

Minpunten

• niet kunnen wisselen van kanaal als er vanaf 2 verschillende kanalen (streams) worden opgenomen.

14 juli 2011 Rapporteer

29 september 2010 Rapporteer

17 april 2010 Rapporteer

16 juli 2021 Rapporteer
Product gekocht

Humax iHDR-5050c

Een makkelijk te bedienen digitale recorder / tuner. Meerdere programma's tegelijk kijken en opnemen. De HD capaciteit is slecht benut, er past te weinig op. Je kan niet editen in opnames. Export opnames is wel mogelijk

Pluspunten

• Makkelijk te bedienen
  • goede beeldkwaliteit
  • meerdere programma's tegelijk opnemen
  • gebruikt vaak heel voordelig (35e)
  • Export opnames mogelijk

Minpunten

• Idle stroomverbruik
  • Je kan opnames niet knippen of plakken
  • Er past minder per GB op dan bij Samsung
  • opstart tijd is lang

30 juli 2017 Rapporteer
Product gekocht

Humax iHDR-5050c

Makkelijke recorder die gebruikt niet veel meer hoeft te kosten.
Het bedieningsgemak is hoog en het verbruik laag.

Pluspunten

• Zeer flexibele fijne recorder
  • Gebruikt prijzen laag
  • Bedieningsgemak
  • 2 keer opnemen 1 keer kijken

Minpunten

• Geen edit mogelijkheden
  • Originele prijs was fors

17 januari 2014 Rapporteer

20 maart 2010 Rapporteer

17 februari 2010 Rapporteer

4 februari 2010 Rapporteer

Humax iHDR-5050c

Heb jij ook een Humax iHDR-5050c?