Humax iHDR-5050c Review
Bij terugkomst van mijn vakantie bleek mijn Samsung DCB 850 R te zijn overleden; op zoek dus naar een vervangend apparaat, want geen tv is geen optie. Na wat te hebben rondgekeken op internet en reviews te hebben gelezen op deze site, kwam ik uiteraard als snel uit bij de Humax 5050c. Ik heb het apparaat gekocht bij Card Writer in Zoetermeer en het apparaat daar zelf opgehaald (daarmee was de prijs ook zeer concurrerend zonder de bezorgkosten).
Ik moet zeggen dat de ervaringen tot nu toe met het apparaat zeer positief zijn (week in bezit), zeker als je de mogelijkheden vergelijkt met de Samsung. Het apparaat is zeer eenvoudig aan te sluiten (smartcard plaatsen is inderdaad een gezoek, maar na de ervaringen te hebben gelezen hier, ging het al wat eenvoudiger), en is mooi uitgevoerd. Instellingen zijn al gauw gevonden, al maakte ik me wel zorgen nadat de zenders waren gevonden; het beeld flikkerde enorm en het maakte daarbij niet uit welke zender ik opzette. Eenmaal uit- en weer aanzetten en het probleem was opgelost.
De beeldkwaliteit en geluidskwaliteit zijn absoluut beter dan de Samsung. Menubediening werkt zeer intuitief en persoonlijke voorkeuren zijn zeer snel in te voeren (zoals extra opnametijd voor aanvang en na afloop van een tv-programma). Het wisselen van zender gaat ook stukken sneller dan de Samsung en de beheersfaciliteiten van de HD zijn beter en duidelijker. In de reviews lees ik dat de opstartsnelheid van 20 seconden als vervelend wordt gevonden; eerlijk gezegd vind ik dat geen issue (wat is nou helemaal 20 seconden...)
Ik heb de Humax via HDMI aangesloten op de tv en via een optische kabel aangesloten op mijn Marantz voorversterker; geluidskwaliteit van tv is daarmee optimaal. De Humax kent ook een nog een netwerkaansluiting. Ik heb een intern gedraad netwerk aangelegd in mijn huis, dus de volgende stap wordt om de Humax daarop aan te sluiten zodat ik de data via een FTP-server kan benaderen.
Al met al zeer positief. oh ja, ook niet onbelangrijk om te vermelden. Kennelijk was een veelgehoorde klacht bij de Samsung, dat het apparaat zoveel " herrie" maakte (bij mij staan de apparaten in een kast dus ik heb er geen last van gehad). De Humax is gewoon geluidloos.