De Samsung Galaxy S23 ziet er ten opzichte van de S22 maar een klein beetje anders uit. De belangrijkste wijziging zit binnenin: geen Exynos-soc, maar een Snapdragon 8 Gen 2 van Qualcomm. Dat heeft best grote gevolgen, vooral voor de accuduur. Die is bij de nieuwe generatie veel beter: afhankelijk van het testscenario 20 tot 40 procent, waarmee de S23 tot de best presterende kleine smartphones behoort. De nieuwe soc biedt ook betere systeemprestaties, wat je niet altijd merkt. Foto's en video's zien er daarnaast scherper uit dan bij de S22, ook al is de camerahardware hetzelfde gebleven. Het verbeterde scherm van de S23 kan feller dan dat van de S22, en met Android 13 en Samsungs lange updatebelofte zit je jarenlang onder de pannen. De S23 is kortom een praktische update, maar er is toch een belangrijk minpunt: Samsung heeft de prijzen van zijn toestellen dit jaar flink verhoogd. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
Een prima telefoon die nog in de broekzak past. Hij is snel en de camera's zijn goed.
De batterij is niet meer dan acceptabel, bij normaal gebruik heb ik aan het eind van de dag 20% over, zeker dus niet genoeg voor een tweede dag.
Een erg fijne en verrassend lichte telefoon die zonder moeite iedere app zal draaien. De camera's zijn prima en het toestel kan gerust tegen een stootje.
Zeer snelle en compacte Android telefoon die mij echt overtuigd heeft de laatste maanden. Ook de batterij heeft een uitstekend uithoudingsvermogen. Na 5 maanden gebruik is de accuduur nog steeds geweldig. Opladen ingesteld tot max 85% en aan het einde van de dag altijd nog 30-50% over.
Goed toestel, maar ik mis nogal wat mogelijkheden of instellingen die ik op mijn S7 had.
Bovendien vond ik de layout op het scherm van de S7 mooier.
Veels te lang, moet korter
Mooi toestel met veel goede kwalireiten. Alleen de accucapaciteit houdt niet over. Moet hem dagelijks aan het infuus hangen, terwijl ik hem niet eens zo intensief gebruik. Gekocht omdat ie van niet-Chinese makelij is, degelijk is en een lange softwareondersteuning heeft. Al met al in deze prijsklasse een van de betere telefoons.
Ik heb deze telefoon nu 1 jaar geleden gekocht, en vind het een hele goed en fijn te gebruiken telefoon. Met android kan je veel voor jezelf doen. Het heeft een mooie camera en ook een prachtig AMOLED 120HZ display. De reden dat ik deze review schrijf is om de winactie van Belsimpel te winnen!
Deze telefoon heb ik sinds dag 1 van de release omgeruild met een SS20.
Eindelijk een telefoon die het gewoonweg altijd doet. Geen minpunten heeft en alles all-round kan.
heb er een hevige prijs voor betaald, maar voor iets dat je dagelijks uren gebruikt, foto's mee neemt, etc. mag dit kosten.
Redelijk product van Samsung, doet verder niet veel meer dan de A serie. De zinloze functie van de usb poort die materiaal of vocht detecteert is erg irritant en niet te omzeilen zonder dure reparatie kosten of een draadloze lader. Helaas ook vrij korte accuduur. Ik vind het voor nu een prima toestel maar zal niet snel weer voor een galaxy S serie gaan. Android heeft wel betere modellen in dezelfde prijsklasse.
Hoewel je ook dingen minder ervaart, bij Samsung zit je altijd goed. Dat gevoel overheerst.
De snapdragon verhalen zijn eigenlijk deels leugens want de software heeft echt de nodige framedrops, o.a bij Chrome en Snapchat. Ook is het toetsenbord te klein voor mijn vingers, alleen ik wilde graag de kleinste versie. Gelukkig heb ik er daarom ook maar ene kleine €600 euro voor betaald. Camera eiland erg netjes. Alhoewel ik de icoontjes(het uiterlijk van de software) gewoon erg saai vind. De camera zoom op video is op de S23 helaas niet zo ver, dus kun je beter de snapchat camera gebruiken.
Heel blij mee. Ik heb voor deze gekozen vooral door het formaat. Ik had hiervoor een Sony xperia 10 IV maar deze S23 is beter in vrijwel alle opzichten behalve de meegeleverde software. Maar dat is makkelijk te vervangen, ik draai sws Nova launcher en gebruik geen Samsung apps. Camera is uitstekend, het scherm ook. Alleen van de batterij baal ik nog een beetje, met me oude Sony kon ik 3 dagen gaan zonder op te laden. Maar deze heeft wel wireless charging.
Ik zocht een niet te grote, snelle telefoon met goede camera voor professioneel gebruik, en ik zit niet in de Apple-sfeer. Daarmee kwam ik snel uit op de Samsung S23.
Ik heb voor de 128GB versie gekozen omdat ik foto's aflaadt naar een NAS en verder geen spelletjes of zo installeer.
Na 1/2 jaar gebruik kan ik enkel zeggen dat dit een goede keuze was. Het toestel is stevig (combinatie met Spigen case), snel (zeker voor mijn gebruik) en helder (kleur staat zelfs op neutraal, niet 'levendig'). De foto's zien er heel mooi en gebalanceerd uit. Even goed of zelfs beter dan m'n Huawei P30 hiervoor. En wat een goede zoom-functies!
Ik kan echt niet op een minpunt komen, behalve dat ik bij installatie Bixby uitgezet heb, en de Samsungs apps gebruik ik verder ook niet.
Een erg goed toestel die vooral erg handzaam is. De camera wordt veel gebruikt en maakt eigenlijk in elke omstandigheid een goede werkzame foto. Het scherm kan lekker helder en heeft de typische verzadigde kleuren wat de meeste gebruikers wel gaat bevallen. Het laden had wat sneller gemogen voor een high end toestel.
Een zeer goede gsm met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Als je twijfelt en weet niet wat kopen is fit een goede keuzen. Dat was mijn geval alleszins en ik heb geen spijt van mijn koop.
Wel goed nadenken of je de versie met 256 gb wilt kopen met zo een schermdiagonaal.
Overweeg dan eventueel de + versie.
Gekocht voor mn partner. Vergeleken met mijn S21FE: 250€ duurder, 2x zo snel, betere camera en accuduur.
Voor 700€ een prima toestel, wil je nog beter, dan zit je al snel op 1100€ en 100 gram telefoon meer.
De 6.1" werkt fijn, maar je valt tegenwoordig wel op door je bescheidenheid tegenover al die 6.7" phablets van anderen.
Nu een paar weken in bezit en het is echt een fijn toestel. Mooi formaat, vlotte software, prima camera.
Beste Samsung S-series telefoon in jaren. Met de geruchten dat S24 weer Exynos gaat gebruiken lijkt dit de beste om naar te upgraden.
Enorm tevreden met deze telefoon. Met korting voor 650 euro aangeschaft. Vooral het scherm en snelheid zijn van topkwaliteit. Camera's zijn goed, maar kleuren worden vaak wel overdreven. Zoomcamera is nuttiger dan gedacht! Batterijduur is acceptabel, ik haal gemiddeld een SOT van 6 uur zonder AOD. Op wifi met lage helderheid AOD uit en batterijbesparing aan is +/- 9 uur mogelijk.
Bloatware kan storend zijn maar valt goed weg te stoppen/ te verwijderen.
Een uitstekende camera. Ik ben erg onder de indruk van de snelheid en een vloeiende scherm. De batterijduur is niet optimaal, maar wel acceptabel voor een dag gebruik. Er staan ook overbodige apps op die je gelukkig kunt verwijderen. Verder een luxe en kwalitatieve ervaring die ik iedereen kan aanraden waar je wel wat meer voor moet neerleggen.
Vervanger voor mijn OnePlus 8T. Het was dit of de iPhone 14 - met alle kortingsacties en inruil iets meer dan 700 euro betaald voor telefoon+Onyx 7 BT speaker.
Perfect formaat, handige features zoals Dex, Routines en het opladen van je batterij te cappen tot 85%. Dex is een volwaardige laptop vervanging, routines zijn handige automations.
Laden gaat niet zo snel als m'n OnePlus maar in de praktijk merk ik dat niet.
Maar... oh my god al die crapware die je een Samsung account opdringt. Vervelende is dat die apps je notificaties blijven sturen ondanks dat je het uitzet (smartthings).
Kortom, mooi telefoontje maar kost wel een middagje met ADB om alle crap weg te halen.
En batterijduur: standaard is het ***. Na alle bloat verwijderd te hebben en met name de launcher te vervangen en OneUi te restricten is het geweldig. Einde van de dag heb ik >50% over.
Premium prijs maar geen premium ervaring. Foto's vallen wat tegen en zijn 's avonds vaak onderbelicht. OneUI voelt wat gedateerd en inconsistent aan als je Material You gewend bent van een Google Pixel. Waarom zijn de status icoontjes rechtsboven zo onmogelijk klein bijv? En waarom zijn de notificatie icoontjes op het lockscreen allemaal helder wit maar op het always on screen in de originele kleurstelling waardoor ik ze vaak amper kan zien? Daarnaast staat de telefoon bol van de onnodige apps. Ik heb er tientallen verwijderd waarvan de meeste met ADB omdat Samsung dit standaard niet mogelijk maakt.
De enige reden dat ik nu voor deze Samsung heb gekozen is het relatief kleine formaat. Eigenlijk vind ik alle telefoons boven de 6 inch te groot. Deze was wat dat betreft de beste die er verkrijgbaar was. Waarschijnlijk is het mijn eerste en tevens laatste Galaxy telefoon.
Gekocht als vervanging van mijn S10e, wat een prachttoestel was. Ik wis de 'ouderwetse' vingerafdrukscanner aan de zijkant wel een beetje, gezien ik deze 'blind' kon gebruiken en hij ook sneller was. De S10e was ook makkelijker om met een hand te bedienen, dit ligt waarschijnlijk puur aan het verschil in schermgrootte. Voor de rest een prima toestel. Zelfde Samsung skin als bekend, maar nu sneller. Voor echt inhoudelijke reviews zal je elders moeten zijn. Ik wou enkel even delen dat dit voor mij een acceptabele opvolger is van de S10e.
Oh en geen 3.5mm jack of microSD slot is wel treurig, maar goed dat doet iedereen tegenwoordig. Blijf er toch over zeuren.
Van de S20 overgegaan naar de S23. Vond het een prima upgrade aangezien er nu bij de S23 een veel efficiëntere chip in zit. Ik hoopte dat er bij de S23 weer een 1440p scherm in zou zitten (dit wel beetje verwacht aangezien het bij de S21 & S22 niet aanwezig was) maar helaas was dit niet het geval. Dit is niet het belangrijkste dus heb ik het toestel toch maar aangeschaft. Ik vond het een behoorlijke uitgave dus hoop er wel een aantal jaren mee vooruit te kunnen. De accuduur vind ik heel goed, kan er prima een dag intensief mee werken. Van de camera had ik zelf wat meer verwacht ten opzichte van mijn vorige toestel maar dit viel enigszins tegen, al is het zeker geen slechte camera. Zitten nog enkele dingen in die naar verwachting verholpen kunnen worden d.m.v. software-updates.
Kom van een A50 af, dus flinke upgrade. Mijn eerste indruk was erg goed, je krijgt een mooi sleak design in een compact formaat. Ook is de snelheid van dit toestel erg verbeterd met de vorige generatie. Er zijn vooral minder lag spikes en het voelt soepeler aan in gebruik. Dat komt waarschijnlijk door de nieuwe Snapdragon Chip in plaats van Samsungs eigen chip, daardoor is het ook een stuk stabieler in games spelen. Toch is de Camera in apps nog niet helemaal geoptimaliseerd wat je met de concurrent (IPhone) wel hebt. Dat vind ik dan ook eigenlijk het enigste minpunt aan dit toestel maar dat doet er niet toe dat dit voor de prijs (vooral met de Cash Back deals die Samsung vaak heeft) echt een top mobiel is, zou hem ook zeker aanraden als je een nieuw toestel nodig hebt. Top ding!
De upgrade gemaakt van Sony 5II naar de S23 en het verschil is enorm. Het scherm is prachtig en de 120hz refresh rate voelt erg goed aan tijdens lezen van artikelen. De batterijduur is top en met intensief gebruik wordt de telefoon niet zo heet(thanks Snapdragon!). De camera's zijn erg goed en met name de kleuren. De vergelijkingen met iPhone 13 en 14 gemaakt dit weekend en de Samsung wint. De kleuren zijn vol en natuurlijk, bij de iPhones zijn de kleuren iets minder vol en de foto's zijn wat minder scherp. Het is niet alleen maar goed nieuws. De telefoon komt met veel bloatware waar het grote deel van verwijderd kan worden en gezichtsherkenning is ook niet echt soepel nog. Vingerafdruk sensor doet soms ook lastig. Niet heel storend en ik denk dat dit met software updates geregeld kan worden. Goede telefoon als die met korting gekocht kan worden.
Prima volgende versie van de Samsung stal. Goede prijs kwaliteit in vergelijking met andere premium merken. Kostte ongeveer de helft van een iPhone 14 pro (na wat provider korting), wat mijn alternatief zou zijn.
Vorige telefoon:
Vergeleken met de S10 (mijn vorige) voelt hij steviger aan, is accu VEEL beter en scherm scherper. Camera moet ik nog meer mee spelen, heeft nu in ieder geval wel een pro stand met RAW opslag, wat in potentie veel...potentie heeft
Evaluatie bouwkwaliteit:
Weg zijn de afgeronde zijkanten. Mis ik niet. Zelf gekozen voor deze en niet de plus omdat ik geen grotere wil. Ligt goed in de hand.
Goede ervaringen met bouwkwaliteit en Gorillaglas bij mijn S10. Daar zat na 3 jaar nog geen kras op. Verwacht hetzelfde hier.
Software:
Helaas komt Samsung altijd wel met bloatware....tja daarom krijg je een goede prijs..
Sinds een half jaar was ik opzoek naar een waardige vervanger voor mijn prachtige Galaxy S10e, één van de beste sub-top telefoons ooit van Samsung. Na een hoop opties te hebben overwogen in zowel de budget range als de high-end range, sloeg ik de S22 over ivm exynos/batterijduur. Toen de S23 werd aangekondigd met Snapdragon 8 Gen 2 soc, was ik direct verkocht.
Ik heb de telefoon gekocht bij Samsung.com, voor een veel lager bedrag dan de nieuwprijs op papier. Met acties bij Samsung zelf tot 1 maart, kun je hem al kopen voor 750 euro (en zelfs 690...) zonder eigenlijk veel te doen.
Ik heb hem inmiddels ruim 1,5 week in gebruik en ben erg blij met het apparaat. Het scherm is echt fantastisch. Ongelofelijk scherp en fel. Belgeluid is ook echt heel goed. Snelheid uitstekend, camera meer dan goed voor casual-users. Al met al een top apparaat.
S23 is t.o.v. S22 weliswaar weinig revolutionair maar biedt op belangijk punt duidelijk merkbaar verbetering nl. algemeen prestatieniveau en stabiliteit. Weg zijn de microstutters en haperingen en zelfs met het scherm op 60Hz zijn animaties en scrolls vloeiend. Gezichtsherkennning werkt redelijk, misschien niet altijd supersnel, maar kan een praktische aanvulling zijn voor de vingerafdrukscanner. Die laatste laat helaas nog te veel steken vallen wat mij betreft...
Batterijduur is ook merkbaar beter t.o.v. S22, maar het blijft een kleiner toestel zonder megabatterij...