Heel goed product (anno 2021), mooi en goed geprijsd deze tijd. Ik kan hem niet vergelijken met de x3800 of x2800, omdat ik die niet gehad heb!
Deze versterker is de vervanger van een Denon AVR-X2600H. Deze sprong regelmatig naar de kalibratiestand en dan was uit/aan de enige oplossing. Heel irritant. Deze AVC-X4800H is de vervanger geworden omdat er ook al een Denon Home box in huis was. En met de Heos app werkt dat heel goed. In eerste instantie was de X2800H de beoogde kandidaat. Echter, de winkel had nog meer staan en de verleiding te groot om niet even te luisteren. Na de X2800H, was de X3800H aan de beurt. Echt, al stukken beter. Toen de X4800H. En dit was nog beter. Veel opener geluid, veel meer gedetailleerd dan de X3800H en de X2800H. De prijs was wel een dingetje, want dat was iets buiten de begroting. Echter, het verschil in prijs is het waard (+1000 euro voor de X2800H, +700 euro voor de X3800H). En "Made in Japan". Ook een voordeel.
Deze Denon AVC-X4800H is voor de huidige prijs € 1.499,- een waanzinnige AV versterker voor 99% van de Hi-Fi en surround liefhebbers. De overige 1% wil misschien meer vermogen of nóg meer kanalen in zijn/haar dedicated home cinema. Ik heb al veel AV receivers/versterkers gehad (tot aan de machtige Denon AVC-A1XV aan toe) en deze X4800H is de sweetspot in de huidige line-up van surround versterkers. Het is een geweldig apparaat, mits je bereid bent om je enigszins te verdiepen in alles wat ermee mogelijk is. Audyssey en Dirac vereisen wat toewijding, maar het is de tijd en moeite méér dan waard. Muziek, films, series en games klinken geweldig als alles ingeregeld is.
De kwaliteit van het geluid met KEF high end luidsprekers is prima.
De HEOS app is door idioten ontwikkeld. Wanneer je bijv. naar internetradio wilt luisteren, moet je eerst de TV aanzetten en weer met een andere app het geluid.
De prijs is extreem verhoogd de afgelopen maanden
Gebruikdersvriendelijkheid is extreem slecht. NIET KOPEN!