Het begin:
Aangezien ik hier nog een AMD Athlon XP2000+ had liggen welke ik nog graag wilde gebruiken ging ik op zoek naar een Socket A moederbord welke nog nieuw te verkrijgen was. De enige eisen die ik stelde was een nVidia chipset en DDR- Ram support. Mijn voorkeur ging verder uit naar de merken; MSI, ASUS of Gigabyte. Maar deze waren nieuw zeer moeilijk te verkrijgen. De ASrock K7NF2-Raid was een van de weinige Socket A moederborden die nog wel nieuw te krijgen was.
Merk/Prijs:
Ik ben gaan kijken naar nieuwe moederborden voor Socket A (Socket 462) met een nForce 2 chipset. Op dit moment worden er geen Socket A moederborden meer gemaakt. Dus de keuze was vrij beperkt. Maar dat er een nForce 2 chipset om moest zitten was een pre, dit was en is nog steeds de beste chipset die er voor de Socket A moederborden te krijgen valt. Veel merken waar niet meer nieuw te krijgen waardoor de ASrock in dit geval als enige overbleef. Asrock heeft nog niet helemaal een goede reputatie opgebouwd (na veel lezen hier opTtweakers.net maar ik wou het toch maar proberen EN niet geheel onbelangrijk; Asrock is gewoon heel goedkoop!
Het moederbord:
Op de Asrock K7NF2-Raid zit werkelijk alles wat je je als normale computer...
Ik heb dit bord recent aangeschaft ter vervanging van mijn oude (werkende) Asus A7V8x-x. Dit omdat ik dit bord wil doneren aan iemand die hem goed kan gebruiken en omdat de nforce2 chipset een aardig stukje sneller is dan de via KT400 chipset. De vervanging is voor mij een soort manier om mijn systeem nog een jaar of 1 a 1,5 redelijk mee te laten komen.
Het eerste wat opviel aan het bord is dat het kleiner is dan de a7v8x-x (korter), wat makkelijker is met inbouwen. Helaas heb ik met de eerste versie die ik van het bord kocht een raar probleem gehad. Ik kreeg hem met geen mogelijkheid aan de praat met alleen de CPU erop (dus niet eens Post). Vermoedelijk een brakke controller, maar na vergelijking met de verpakking van de tweede versie van mijn bord lijkt het erop dat ik eerst een bord heb gekregen wat wellicht terug is gekomen van een rma. Zonder problemen rma geruild bij de winkelier en vervolgens de hele boel weer geinstalleerd. Deze keer werkte alles vrijwel perfect.
Het bord werkt nu een paar weken stabiel en betrouwbaar en daar heb ik helemaal niets over te klagen. Wel vind ik de layout nogal irriterend. De processor zit zo hoog en 90 graden gedraaid tov mijn oude asus bord dat mijn koeler (jet7) maar net (<1mm van de...
Ik had van een vriend een moederbord + processor + geheugen overgekocht,
momenteel, is het enige wat ik er nog van heb/werkt de processor.
het gaat hier om een AMD Athlon XP 1500+.
dat moederbord was dringend aan vervanging toe (floppy werkte niet meer, pci slot kapot, etc.)
daarom heb ik dus dit moederbord gekocht.
op het eerste gezicht ben ik zeer tevreden over dit bord.
in het begin had ik het nogal lastig met het instellen van de FSB, had de handleiding niet gelezen...
maar ik zat ook te sukkelen met een kapotte cd-drive, waardoor mijn xp niet boote vanaf ik de drivers installeerde.
nadat deze "problemen" verholpen waren, was ik helemaal tevreden over dit moederbord, uitgesloten 1 ding.
sinds ik dit moederbord heb, heb ik namelijk last van een irritand gepiep (als ik itunes open is het gedaan).
heb nog steeds niet gevonden waar het vandaag (kan) komen.
Gebruikt i.c.m.
-Athlon XP Thouroughbred-B (unlocked via pinmod) & Sempron 2200+
-ATI 9200 & GeForce 6800
-2x (verschillende reepjes) 512MB PC2700 budget ram & 1x 512MB PC3200 Kingston Value ram
-oude kast, voeding, opticals en HD's
Bord gekocht omdat het een FSB van 200MHz (400 real) en het instellen van de multipliers (alleen via jumpers btw!) ondersteunde. Helaas kan de vCore alleen op "high" en bied dus minimale ruimte voor je proc. Gelukkig zijn er pinmods.
AGP 8x, USB 2.0 en on-board sound mag ik wel verwachten bij ieder recent board vind ik, weinig noemenswaardig. S-ata is leuk, maar slechts 3 dagen gebruikt ofzo.
Bijgeleverde kabels zijn gezien de layout te kort voor de wat ruimere kast.
Nogal picky met dual channel geheugen (als het niet dezelfde chips zijn word ie onstabiel) en ging max tot ~220 FSB bij mij. Gelukkig is PC3200 voldoende bandbreedte en heb je geen DC nodig.
Edit:
Board is defect na een jaar amper gebruikt te zijn. Memory controller was brak, wou alleen CL2 doen, dual channel wou niet eens aan. RMA gestuurd, 6 weken wachten, nieuw board terug met hetzelfde probleem. Nu, na 8 weken wachten weer een nieuwe, deze leest SPD timings niet goed uit en word onstabiel bij DDR400, ook...
Featureset:
Het moederbord ziet er goed uit qua kwalificaties. Alles zit erop wat je nodig hebt; 5 pci sloten, 3 geheugensloten, onboard lan en onboard sound.
Layout:
De IDE aansluitingen zitten op zo'n plek op het moederbord dat je kabel sowieso te kort is, zelfs de bijgeleverde kabel past niet in een kast van normale grootte. Verder is alles in orde.
Prestaties:
Ik heb nu 2 exemplaren in mijn bezit gehad die allebei defect aangeleverd waren. Bij de eerste was de FSB kapot, en de tweede had een kapotte memory controller (volgens mij).
Stabiliteit:
Bij het eerste moederbord kon hij de ene keer niet van cd booten, andere keer weer wel. Ik kreeg hem niet opgestart in windows nadat het installeren eindelijk was gelukt. Bij het tweede moederbord kwam hij eerst wel in windows, maar rebootte hij wanneer hij zin had. Later kwam hij niet eens meer in windows.
Overklokbaarheid:
Het eerste moederbord draaide al niet eens met een frontside bus van 100mhz en de tweede flipte als ik hem op 200mhz zette, wat met gemak te doen hoort te zijn met mijn CPU. Het instellen van de multiplier is niet gemakkelijk te vinden.
Compatibiliteit:
Omdat er geen aparte SATA-controller op het moederbord zit, krijg je een conflict tussen de...
Omdat mijn oude moederboard nog geen DDR-ram aankon en mijn AGP-slot van dat moederboard nog maar tot maximaal 4x kon besloot ik te gaan kijken naar een ander, niet te duur socket-A mobo. Mijn athlon 2400+ voldeed nog wel aan mijn eisen, dus ik vond 't zonde om alles nieuw te kopen. Vandaar nog Socket A en geen Socket 939 o.i.d.
Op dit moment gebruik ik het mobo in combinatie met:
- Athlon 2400+
- 1gb Twinmos dual channel geheugen
- Nvidia GForce 5200fx (wordt binnenkort vervangen door Gforce 6600GT)
Tot nu toe is de aankoop goed bevallen. Het mobo valt op geen enkele hapering te betrappen en is goed uitgerust. 6 USB-poorten, Dual channel geheugen-mogelijkheden, Nforce 2 chipset, Onboard 100mbps Lan en Onboard sound, maken het mobo zeer compleet.
De layout kan echter wel beter. M'n Zalman CNPS7000B-Cu processorkoeler past maar net en de IDE-sloten zitten wel erg laag op het mobo zodat de kabels helemaal over het mobo heen moeten naar cd/dvd speler/branders.
Daarentegen is er met dit mobo makkelijk over te clocken. Zowel in de bios kan dit en op 't mobo kan d.m.v. switches de multiplier gemakkelijk aangepast worden. Hierover staat zelfs uitleg in de handleiding.
Helaas worden er weinig nieuwe bios-updates toegevoegd...