Gemiddelde gebruikersscore
In 2005 heb ik 3 van deze Dell 2005FPW monitoren gekocht. In het begin was ik er helemaal blij mee, maar al gauw bleek dat ze regelmatig stuk gaan. Het vervelende van de monitoren is dat ze namelijk inbranden op den duur, en dat is iets dat ook niet meer weggaat.
Het zijn mooie schermen als ze werken, de helderheid en contrast is prima en de aansluitmogelijkheden van het ding zijn ook goed te noemen. Naast DVI en VGA zit er ook S-Video en composite op. De DVI is gewoon goed, de dsub is om te huilen. Met diverse videokaarten geeft het gewoon erg wazig beeld, brakke filters zijn dus uit te sluiten.
Daarnaast heeft de monitor een ingebouwde USBhub. Niet dat deze te gebruiken is, want zelfs met enkel een muis en keyboard eraan valt het ding continu uit.
Ik heb inmiddels zo'n 12 van deze monitoren versleten, iedere keer netjes omgeruild door Dell, maar de problemen bleven komen. Uiteindelijk zijn alle 3 de monitoren omgeruild voor het nieuwere 2007 type, waar ik veel meer over te spreken ben.
Mijn advies is dus ook dat als je deze monitor (2ehands) kan kopen, doe het niet. Wil je toch per se bij Dell kopen (al dan niet omdat je moet) neem dan de 2007, die is kwalitatief beter en geeft hier stukken minder problemen.
Anderhalve maand na de bestelling was hij er dan eindelijk! De Dell UltraSharp 2005FPW werd netjes aan mijn deur geleverd. Mijn frustratie over de veel te lange levertijd was al gauw vergeten toen ik hem uitpakte en op mijn bureau neerpootte.
De installatie is eenvoudig genoeg; kabeltjes insteken, cd-rompje er in en klaar is 2005fpw. Wel is het sterk aangeraden een DVI uitgang te hebben; met D-SUB is het beeld echt brak.
Na grondige inspectie kon ik in de 1650 x 1080 pixels geen dode of luie exemplaren ontdekken. Wel viel me op dat de backlight een rodere tint aangeeft dan mijn Samsung 710N en mijn 15" PowerBook, en als je er lang naar kijkt (het is immers mijn hoofdmonitor) dan lijkt het of die andere schermen een groene tint hebben. Dit kan aanvankelijk storend werken als je veel met witte vlakken werkt. Ik heb mijn wallpaper dan maar veranderd naar iets meer vulling op de achtergrond, en dan valt het al zo niet meer op. Toch is het iets om rekening mee te houden.
Dit doet me trouwens denken aan de AnandTech review van de 2005fpw vs Apple Cinema display, waar ze de Apple beschuldigen van een groene tint te geven... volgens mij is het eerder de Dell die dan een rodere tint geeft, aangezien mijn beide andere TFT's hetzelfde...
Bestelling en levering Zoals gewoonlijk is bij Dell de bestelling via internet gedaan en netjes binnen twee weken door UPS geleverd zonder enige beschadigingen aan de doos. Bij het uitpakken viel direct op dat er veel zorg aan het verpakken en beschermen tijdens vervoer is besteed. Netjes ingepakt en voorzien van een degelijke bescherming. Installatie De installatie is zeer eenvoudig het koppelen van de voetsteun is eenvoudig en werkt met een eenvoudig maar solide click systeem. Standaard worden voedings-, DVI-, VGA- en USB-kabels meegeleverd. Omdat de Dell een afwijkende resolutie heeft (1650x1050) is het noodzakelijk om de juiste driver te installeren maar die wordt op de CD-ROM meegeleverd. Constructie en...
In opvolging van mijn vorige TFT, een Philips 170C4, ben ik gegaan voor een groter breedbeeld scherm. Aangezien kwaliteit bij mij de voornaamste eis is, kwam ik na veel zoeken uit op dit scherm. Het biedt goed specificaties, DVI, D-SUB, Composite en S-Video aan, een in hoogte verstelbare voet die kan kantelen en draaien, hoge resolutie en erg goede bouwkwaliteit. Over het beeld is veel te vertellen. Het contrast is erg goed, mede als de hoge lichtopbrengst. Het scherm heeft een hoog resolutie paneel aan de hand van LG, die een 16:10 resolutie herbergt van 1680x1050. Het 20 inch formaat is wel wat bedriegelijk, want het is quasi even hoog als mijn vorig 17 inch 5:4 scherm. Wel is het één derde breder. Je zal wel denken dat je...
Op vrijdag 10 maart 2006 ging een aktie van slechts 5 dagen van start waarbij de 2005FPW voor 35% korting de deur uit mocht, een prijs van 478,80 dus. Gelijk besteld met gebruik van de creditcard. De orderstatus wijzigde dezelfde dag nog naar "shipping", maar het gehele weekend bleef de UPS status "geen zending bekend". Nadat ik maandag en dinsdag niet thuis was, trof ik bij thuiskomst op dinsdag echter wel de monitor aan (aangenomen door mijn vrouw). =8- ) Over snelle levering gesproken! Uitgepakt, aangesloten, getest. Geen enkele dode pixel, beeld is goed, alleen wat bleeding van de backlight. Het beeld is mooi rustig, ondanks dat ik in WinXP Pro alleen maar voor 60Hz refreshrate kan kiezen. Volgens de INF file moet...
De ruimtewinst op het bureau is enorm bij de overgang van een 19" CRT scherm naar deze strak vormgegeven monitor. De mogelijkheid om het scherm een kwartslag te draaien is leuk, maar gebruik ik eigenlijk nooit.
Het breedbeeldformaat geeft goede mogelijkheden om meerdere vensters naast elkaar te openen. De Google desktop zijbalk staat bij mij bijvoorbeeld standaard aan zonder dat ik er met andere programma's last van heb.
De kwaliteit van het beeld is gewoon erg goed, geen last van dode pixels. Minder goed vind ik dat hij tijdens het installeren van Ubuntu-linux de videomodus bij het doorlopen van de opstartinstellingen niet ondersteunt.
De USB-poorten aan de zijkant vind ik erg handig om mijn usb-stick even in te pluggen. De pc-kast staat immers wat verder weg.