Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Kom stage lopen bij de beste nieuwssite van Nederland

21-11-2013 • 15:36

52 Linkedin

Logo TweakersTweakers is bij de verkiezing van de Website van het Jaar 2013 verkozen tot beste nieuwssite van Nederland en dat was de derde keer op rij. Volg jij een studie journalistiek of een aanverwante opleiding en wil je je bekwamen op het gebied van internetjournalistiek? Meld je dan aan en wellicht kom je op een van de leukste stageplekken van Nederland te werken. Je komt dan het nieuwsteam versterken.

Wie zoeken we?

Ingang Tweakers.net/VNUWe zoeken een stagiair die een hbo- of universitaire opleiding journalistiek volgt, maar studenten die een opleiding met journalistieke raakvlakken volgen, kunnen ook reageren. De start en de duur van de stage worden in overleg met de opleidingsinstantie bepaald. We zoeken in principe iemand die een volle werkweek tijdens kantooruren op de redactie in Amsterdam aanwezig kan zijn. Tweakers hanteert een stagevergoeding van minimaal 300 euro per maand, afhankelijk van de opleiding.

Wat verwachten we van je?

Je bent een echte nieuwsjager die er niet voor terugdeinst de telefoon te pakken en die er een uitdaging in ziet om in rap tempo 'eigen' nieuws te maken en berichten zo volledig en correct mogelijk te schrijven. In overleg ga je naar persconferenties en schrijf je ook achtergrondartikelen. Uiteraard heb je affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft.

Meld je aan

Lijkt het je wat om als stagiair bij het Tweakers-hoofdkantoor aan de Mt. Lincolnweg 40 in Amsterdam aan de slag te gaan? Meld je dan aan door je motivatie en relevante achtergrondinformatie, zoals je studie en interesses, te sturen naar nieuwsposter@tweakers.net.

Stage lopen bij Non-spot & Concepts Tweakers & Computable?

Ook bij de afdeling Non-spot & Concepts zoeken we een stagiair. Heb je interesse? De details over de stageplek vind je op deze pagina: Tweakers.net/stagenonspot.

Reacties (52)

Wijzig sortering
"nieuws maken" .. blijft creatief ..
Lijkt een beetje op de slechte AD slogan .. "nieuws .. voordat het nieuws is"

Iets is nieuws .. je maakt het niet .. je kan er wel een artikel over maken.
(net als azijn pissen :p )
"nieuws maken" .. blijft creatief ..
Lijkt een beetje op de slechte AD slogan .. "nieuws .. voordat het nieuws is"

Iets is nieuws .. je maakt het niet .. je kan er wel een artikel over maken.
(net als azijn pissen :p )
Je kunt wel degelijk nieuws maken, door uit bronnen (openbaar of niet openbaar) nieuwe informatie te destilleren en daar iets van te maken waarvan mensen denken: hé, dat wist ik nog niet!, en dat nog niet te vinden was bij andere nieuwsmedia.

Dat doen we regelmatig, denk aan nieuws: NSA onderschepte in maand metadata 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland of nieuws: 'Verbod op massaal tappen internetverkeer is achterhaald' of nieuws: Netflix baseert aanbod deels op populariteit video's op piraterijsites.

Voor dat soort opdrachten krijg je bij Tweakers als stagiair alle tijd, en daarom is het een van de tofste stageplekken die je als student journalistiek kunt krijgen.
in mijn ogen is het nieuws er dan al .. je giet het in een andere vorm :)
Niks mis mee .. maar je maakt in mijn ogen het nieuws niet.

Je maakt een goed leesbaar artikel of doet een goede verslaggeving.
Wellicht dat je bij grondige onderzoeksjournalistiek nog op het randje zou kunnen zitten.

De voorbeelden die je geeft.. daarbij bestaat het nieuws zelf volgens mij al .. iemand heeft die zaken ergens vandaan opgepikt, verwerkt en er een leesbaar artikel van gemaakt.
Als er sprake is van een bron, bestond het nieuws al, het was wellicht nog niet (in die vorm) gepubliceerd.

Zolang je onderwerp in het nieuwsitem niet zelf veroorzaakt hebt, zou ik niet willen spreken van nieuws maken.

[Reactie gewijzigd door gekkie op 21 november 2013 16:41]

Zolang je onderwerp in het nieuwsitem niet zelf veroorzaakt hebt, zou ik niet willen spreken van nieuws maken.
In het geval van 1,8 miljoen ging het om data die nog voorhanden was, maar waar nog niemand conclusies uit had getrokken. Vandaar dat iedereen ons nieuws toen overnam, met verwijzing naar Tweakers.

In het geval van het tappen van internetverkeer en zeker Netflix ging het om sowieso nieuw nieuws. Het nieuws van Netflix is bijvoorbeeld aan ons verteld in een interview, maar nergens anders verschenen. In alle drie de voorbeelden heet dat in het jargon: nieuws maken.
Juist .. jargon :)

Prima dat een journalist graag wil dat hij nieuws maakt .. ipv "alleen maar" artikelen schrijven of verslaggeving doen.

Misschien ook maar doen .. dan maak ik zo gedurende dag ook een heleboel .. ipv vooral CO2 }:O (slecht voorbeeld .. CO2 is ook maar een bijproduct van een omzetting .. maar goed)


PS waar is het zwarte piet icoon ... om aan te geven dat iets waarschijnlijk toch een oeverloze discussie wordt O-)

[Reactie gewijzigd door gekkie op 21 november 2013 16:41]

data <> informatie <> nieuws

data is een boel gegevens die daarom nog geen informatie geven.
informatie is uit de data distilleren wat relevant is
nieuws is de informatie wereldkundig maken

wat jij beweert is dat data = nieuws. Het is er al, je hebt het enkel opgeschreven. Dat is net zoals van kunst zeggen "och, 5 miljoen voor dat kunstwerk? maar dat is toch peanuts, dat had ik ook wel kunnen bedenken/maken"
In mijn optiek "maak" je iets als je er iets wezenlijks aan wijzigt, dat is fuzzy, maar over het algemeen verandert er aan het nieuws zelf inhoudelijk weinig.

(ik zou bijvb wel erin meegaan als je zou zeggen dat die kwibus van pownews nieuws heeft gemaakt toen die op z'n snuffert is gemept. Hij is immers onderdeel van het nieuws zelf.

De vorm waarin het wordt gebracht verander je wel. Daarom maak je wel een nieuwsartikel of een verslaglegging van het nieuws, maar maak je het nieuws niet zelf.

Oja .. en meestal is de bron van tweakers in jouw model nou niet bepaald erg ruwe data. Als ik een samenvatting van iemand over zijn werk krijg, of een nieuwsfeed van een persbureau, of artikelen van collega sites dan is dat zeker geen ruwe data, maar op z'n minst al informatie, die tevens vaak dus ook al wereldkundig is gemaakt (zo ontzettend veel scoops heeft tweakers niet).

En over het "enkel opgeschreven", dat is mijn interpretatie van de neiging tot het kennelijke "jargon" dat nieuws "gemaakt" wordt door journalisten.
Als dat het geval is, dan denk ik dus dat journalisten hun eigen prestatie van artikelen schrijven te min vinden en het nieuws zelf gemaakt willen hebben.

Beetje als cup-a-soup .. met iedereen is een manager ...

[Reactie gewijzigd door gekkie op 21 november 2013 20:35]

Als iets nog niet gebracht is, maak je het nieuws. Anders zou niks op deze planeet nieuws zijn namelijk, alles is er tenslotte al voordat erover geschreven gaat worden. :+
de gebeurtenis zelf is nieuws .... dat maakt de journalist niet .. tenzij die het zelf veroorzaakt .. dus alles is nieuws (maar over niet alles wordt geschreven danwel verslag gedaan) ... maar journalisten maken het zelden zelf :p

Maar goed ik zie het kennelijk vrij anders dan anderen :)
Nee, de gebeurtenis ansich is nog geen nieuws. Pas als dit gebracht wordt door iemand, of opgemerkt wordt door iemand, is dit nieuws. Op die manier 'maak' je het dus. :)

Ik denk dat je het inderdaad een beetje verkeerd opvat allemaal, en dat je ook heel goed begrijpt wat er daadwerkelijk bedoeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 22 november 2013 00:42]

De journalist maakt de gebeurtenis niet, dat zou wat zijn. Dan is iedere bankovervaller ook een journalist. :P De journalist beschrijft voor zijn (m/v) lezerspublieke wat er gebeurd is. 'Soms' wordt er ook wat duiding aan gegeven, afhankelijk van het medium.

Uit de brei van nieuwsfeiten, geruchten, inzichten, achtergronden, eigen onderzoek, etc. etc. rapporteren aan het lezerspubliek. Dat is wat een journalist doet. En dat doen we bij Tweakers dag in, dag uit. Want vaak is het enkele feit of gerucht geen nieuws, het is juist de reactie -van bijvoorbeeld politici- op dat feit dat nieuws is. Nieuws maken dus.
Nou, het komt anders best vaak voor dat er nieuws gemaakt word. Altijd lachen achteraf.
Zoals een recentie schrijven over een evenement wat niet door gegaan is, of nieuws van The Onion overnemen.

Iets wat Tweakers gelukkig niet vaak overkomt.
Niks is slechter dan de RET slogan in Rotterdam; "Aardig onderweg". Dafuq aardig? Ze weten zelf al dat het niks drie keer niks is. Anyway erg offtopic :P
Ik dacht dat dat een instructie naar de reizigers was? ;) Werkt overigens jammer genoeg ook niet (altijd).
Jammer dat het journalistiek is! Had graag stage gelopen bij jullie :) maar dat is helaas me opleiding niet! ;)
Ze willen journalistiek stagiaires omdat die gemiddeld een hogere schrijfvaardigheid hebben. De respondenten zullen dus gemiddeld beter passen bij het profiel dat zij zoeken.

Geloof me, zolang het verschil in schrijfvaardigheid of andere kwaliteiten die zij zoeken niet veel onder doen voor die van een ander, is motivatie véééél belangrijker.

Pak je kans.... als jij goed bent boeit je studie niet.

Jij kost Tweakers geen reet, jij doet een stage die je veel leuker vindt dan andere stages, iedereen wint.

Als tech nerd van een ICT studie met een gezonde portie schrijfvaardigheid maak je misschien wel meer kans dan een journalistiek student. Wees overtuigend in je sollicitatie en geef je motivatie aan. En zorg dat je iets schrijft of laat zien dat blijft hangen.

[Reactie gewijzigd door jadatmag op 21 november 2013 16:12]

Ik denk dat Roboafca er eerder op doelt dat hij gehoopt had op een ander soort stageplek, zoals systeembeheer gerelateerd (dat staat als opleiding op zijn profiel).
Het is een erg leuke stage als je een computerfanaat bent en je hebt een ict gerelateerde opleiding maak je ook wel een kans
Anoniem: 546308
21 november 2013 15:42
Hiervoor zou ik bijna een opleiding journalistiek willen volgen.
Heel gaaf idee en het zal me niks verbazen als er teveel mensen reageren. :)
Jammer alleen dat er na je stage nauwelijks werk in te vinden is. Of je moet wel ontzettend goed zijn. Pas geleden was er nog en reportage over op Een Vandaag. Mensen die journalistiek hadden gestuurd en nu voor een stagevergoeding moesten gaan werken, omdat normale banen niet te vinden zijn.
Tja, daarbij komt nog het massa-ontslag bij diverse mediabedrijven.

Nee, momenteel een opleiding journalistiek starten doen alleen mensen, die zich nergens in verdiepen. Ja, de grap is natuurlijk dat journalisten zich juist moeten verdiepen in zaken, om journalistiek te kunnen bedrijven ;)
Waarom zitten jullie eigenlijk in Amsterdam?
Waarom zitten jullie eigenlijk in Amsterdam?
Veel nieuwsmedia zitten in Amsterdam of elders in de Randstad, dus het is geen gekke keuze. Veel medewerkers van Tweakers wonen ook in of in de nabijheid van Amsterdam.

Vroeger zat Tweakers in Amersfoort (historisch zo gegroeid), maar nadat we in hetzelfde pand als de rest van (destijds) VNU werden gevoegd, migreerden we naar Amsterdam.
Beste nieuwssite van Nederland? Met 4 redacteuren?
Iedergeval 2 meer dan bij de stentor. :)
Maar apart dat de website-verkiezing geen catagorie heeft voor hard-software/computerspul.
Das toch het belangrijkste voor een website?

Hopelijk nemen jullie een keigoede onderzoeksjournalist aan.
Die de onderste steen boven weet te krijgen in het schimmige wereldje van de big-business.
Weten we nog hoe Gates de pc-markt heeft veroverd in de allerbeste piratentraditie?
En al die patentzaken, geheime afluisterpraktijken, etcetera.

Of een technisch natuurkundig journalist die de nieuwste ontwikkelingen kan uitleggen op basisschoolniveau zodat ik het ook snap?

Of een

Of ... iemand die met google het engelse webnieuws very good can translateren...

Stagiaireradarvoorspelling zegt; 95% kans op jong, vrouw, knap, intelligent en correct spellendt
Beste nieuwssite van Nederland? Met 4 redacteuren?
Dat is alleen de nieuwsredactie, we hebben ook nog een review- en videoredactie.
Leuk, ik stuur het bericht even door naar wat mensen die journalistiek studeren. :)
Leuk initiatief! Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel gegadigden deze oproep met zich mee zal brengen :)
Ik kan een stage bij Tweakers sterk aanraden :)
Gaat het hier om een meeloopstage (puur artikelen schrijven), of zoeken jullie ook andere stagiaires?
Misschien leuk voor later, na het vwo en een studie. Hopelijk hebben jullie dan ook stageplekken. ;) Ik wens de stagiairs veel plezier en succes toe!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee