Door Wilbert de Vries

Testers gezocht voor het Nokia E7-testpanel

16-02-2011 • 08:00

40 Linkedin

Eind maart komt de Nokia E7 beschikbaar in Nederland. In samenwerking met Nokia biedt Tweakers.net vijf tweakers de mogelijkheid om begin maart al met de nieuwe zakelijke smartphone van Nokia te spelen.

Hoewel Nokia onlangs heeft aangekondigd Windows Phone 7 als primair mobiel besturingssysteem te gaan gebruiken, heeft de fabrikant zeker nog geen afscheid genomen van Symbian. Naast de diverse toestellen die al beschikbaar zijn, voegt Nokia daar eind maart de E7 aan toe.

De E7 beschikt over een 4"-scherm dat 640x360 pixels kan weergeven. In de behuizing draait een ARM11-processor met een kloksnelheid van 680MHz. Ook is er ondersteuning voor hdmi-output en usb-on-the-go, en kunnen foto's worden gemaakt met een 8-megapixelcamera met dual-ledflitser, die tevens video-opname in 720p-resolutie ondersteunt. Voor opslag van data is 16GB geheugen ingebouwd.

Nokia mikt met zijn nieuwe E7 vooral op enthousiaste gebruikers, zoals zakelijke bellers en mensen die een qwerty-toetsenbord weten te waarderen. Tweakers.net kan in samenwerking met Nokia vijf tweakers alvast met het toestel laten spelen voordat het daadwerkelijk op de markt is. Dit zal op Tweakers.net-HQ in Amsterdam gebeuren. De gelukkigen die hierbij aanwezig zijn, zullen als een van de eersten in Nederland met de E7 aan de slag kunnen. Sterker nog: zelfs de pers heeft dan nog geen samples beschikbaar. De redactie van Tweakers.net zal dan ook aanwezig zijn om de vijf winnaars uit te horen over hun ervaring en op basis daarvan de eerste échte hands-on in Nederland te kunnen publiceren.

Als jij een van de vijf wilt zijn, dan lees je in dit topic de spelregels en hoe je kans maakt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Reacties (40)

Wijzig sortering
Eigenlijk had de E7 vandaag de N8 met hardware toestenbord + business software ondersteuning worden zijn voor de ultieme en laastste high-end Symbian telefoon.

Typen op de Nokia N8 is een vrij pijnlijke ervaring vergeleken met bijv een N900 virtueel toetsenbord.

Dat er geen autofocus op de E7 camera zit, een ander sensor, geen FM transmitter etc.. mag verklaring vinden in keuzes bij het opzetten van de nieuwe Symbian^3 productlijnlijn waarbij de enthousiast en business modellen bepaalde sterke en zwakke punten alterneren en elkaar niet direct beconcurreren.

Maar na de Elopocalips van Nokia liggen de zaken anders.

N9 met toesenbord is afgeblazen via een excuus van hardware falen in het testmodel (heel on-Nokia) Met hardware toestenbord had de MeeGo foon waarschijnlijk in het vaarwater van de WP7 toestellen gekomen.
Elopocalips
Lol!

Je hebt overigens wel gelijk. Elop heeft smartphone versies van Symbian en Meego dood verklaard. Op de feature-phones van Nokia zal nog gewoon wel Symbian S40 e.d. blijven draaien, want daar is het prima voor geschikt.

Maar er is geen enkele goede reden om nu een high-end Nokia te kopen. Ze hebben twee fouten gemaakt: 1. Palm niet gekocht toen het kon. 2. De ontwikkeling van Meego verknald.

Nu zitten ze vast aan Microsoft en WP7, waarvan het nog maar de vraag is hoezeer het in de smaak gaat vallen. In plaats van een eigen identiteit en kwaliteit moeten ze nu op waarde gaan concurreren met de LG's van deze wereld.

Die E7 ziet er wel aardig uit op papier. Alleen, de ondersteuning gaat natuurlijk nada zijn. Kun je voor hetzelfde geld beter een fraaie Android met toetsenbord kopen. Motorola Milestone 2, ofzo.
Lijkt me leuk om deze eens uit te proberen, zeker omdat hij iets meer functies heeft dan m'n N8 (: Daarnaast mis ik het toetsenbord van de n97 mini ook wel, wat was dat geweldig (: (jammer dat het toestel zelf zo traag was)
Hij heeft GEEN autofocus-camera, geen sd slot en geen fm-zender. Dus hij ook een aantal functies minder dan de N8. Verder wel een puik toestel. Zeker omdat ie een AMOLED-scherm heeft. Hoop alleen dat ze nog wat aan de prijs doen die nu in de PW staat: 530 vind ik aan de hoge kant.

In de VS is hij al op de markt. Zoals bekend zijn de reviews in de VS behoorlijk positief over het design, de build quality en de hardware (op het gebrek aan Autofocus na). Grootste nadeel vonden ze het oudbollig Symbian^3. Deze telefoon met Android of Phone 7 en we hebben een topper. Voor die-hard Symbian fans zal dit echter een mooie upgrade zijn naar nHD-resolutie en alles.

Toffe actie overigens!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 16 februari 2011 08:26]

Als we gewend zijn aan HTC toestellen, zien we hier al snel serieuze gebreken zoals geen autofocus camera, welke belangrijk is voor kunnen scannen van QR codes, zal E7 maar weinig aandacht krijgen en mensen laten 'm snel links liggen.

Ik denk dat E7 daarom geen succes wordt. Gewoon zonde doordat er al beperkingen zijn op de hardware.
Ik denk dat mensen daar helemaal niet op letten, autofocus!

QR codes... leuk, ik heb het zelf nog maar 1x gebruikt, om te testen. Nog geen nuttige manier van QR codes tegen gekomen. Dat is natuurlijk mijn mening, maar als m'n telefoon geen QR codes kan lezen lig ik daar totaal niet wakker van.

Als de E7 geen succes wordt ligt dat meer aan Nokia -> Symbian dan aan het toestel zelf!
Men let er niet op bij de aankoop van dit toestel, maar wellicht wel als ze een foto willen schieten. Ik zou dat echt een gemis vinden voor hedendaagse toetstellen met een prijs boven de 200 euro. Voor de basic toestellen kan ik me wel voorstellen dat er geen focus op zit.

Geen autofocus en evt. slechte lens zou wel belabberd zijn voor dit business model.
Waar heb je het helemaal over met autofocus op telefoons met ingebouwde camera. De beeldsensor is zo klein dat het voor je foto geen bal uitmaakt of je focust op iets wat 0,5 meter ver is, of op iets wat 6 meter ver is, alles op je foto wordt toch wel scherp (mits niet bewogen, kort genoege sluitertijd e.d.). Sterker nog, het ontbreken van een autofocus heeft mogelijk alleen maar een voordeel doordat je sneller een foto kunt nemen.
Voor een business model is een camera helemaal niet van belang. Een goede bel kwaliteit en een goede integratie van e-mail en internet daarentegen wel.

Ik weet niet of Flash inmiddels werkt in Symbian 3
De lens is volgens mij wel van Carl Zeiss. Ik snap dan ook niet goed dat er geen autofocus op zit.
In reviews wordt gezegd dat de 8MP camera het gebrek aan autofocus compenseert voor het scannen van QR-codes ;). Ik heb ook wat filmpjes gezien van de E7, dat ziet er ook zeer goed uit!

Over de actie zelf: is 3 uur wel genoeg om hem grondig te testen? En het leukste zou natuurlijk geweest zijn als je na afloop de E7 mee naar huis mocht nemen }>
Hoe kan je een waarde oordeel geven over een toestel als je hem maar een uur oid in je handen kan hebben? Zegt niks over het gebruik. Look en feel uiteraard wel.
mee eens, ik snap dat ook niet,

puur op papier ziet deze gsm er bedroevend uit (naar mijn idee) en snap ik dus ook de reacties wel, ECHTER, waar ik niet mee door kan is dat wij tweakers zolangzamerhand papieren tijgers lijken te worden, bestbuy guides op basis van louter enkel papieren lijstjes, en telefoons de grond in boren op basis van nog minder dan dat.

als ik deze kans ga krijgen dan hoop ik vooral dat ik terug kom met een gevoel dat die e7 helemaal zo slecht nog nie was, zelfs als ik bij voorbaat al vermoed (vrees) dat ie mijn huidige gsm (de eerste niet-nokia sinds ongeveer 3 jaar, en de 2e niet-nokia in mijn leven, niet zal kunnen overtroeven,

al ik deze gsm mag testen wil ik met 10 punten (op basis van eigen ervaring) thuikomen waaorm ik deze gsm mogelijk toch zou kopen (mocht mijn huidige gsm morgen stukvallen). of misschien zelfs op marktplaats worden verkocht.
Nou nou, niet zo negatief, hoeveel goede zakelijke toestellen bestaan er nou nog? niet iedereen wil een BB vanwege de dure BES abbo's (ivm exchange). de Nokia E61, E61i, E71, E72 hebben goed verkocht en dan zal deze ineens totaal geen kans maken??
de prijs is altijd hoog in het begin, en zal echt wel snel zakken hoor
Ik heb met Blackberry en de Nokia E72 gewerkt en ik moet zeggen dat ik liever meer betaal voor een BB abonnement (wat overigens volgens mij niet zo is), dan dat ik weer met een Nokia moet werken. Totaal niet intuïtief, erg onpraktisch, langzaam en ik (met aardig wat verstand van smartphones) snapte niks van die telefoon.

Heb overigens nu Android, waar ik voorlopig niet vanaf zal stappen.
bb vind ik persoonlijk minder prettig dan de symbian toestellen, ik hoop vooral dat deze nieuwe generatie veel aan de UI heeft verbeterd, de webkit browser op mijn nokia deed het namelijk prima en mail lezen ging ook goed, het slechtste was naar mijn idee het interface ontwerp, de onlogische plaats en indeling van menus, en het ontbreken van mogelijkheden deze zelf in te delen / aan te passen. als dat inmiddels 'wel' verbeterd zou zijn dan is symbian helemaal nog geen slecht os,
Ik heb zelf nu een E72 maar zie van dit toestel niet veel meerwaarde boven de E72: de schermresolutie van de E72 is lager maar voldoende voor die grootte, de E72 heeft geen bewegende onderdelen dus steviger, en geen touchscreen dus goed vanuit een tasje te gebruiken. Plus de uitstekende accuduur en de mogelijkheid er wel een grote SD kaart in te zetten. Camera van de E72 is 5MP met autofocus, en dat is voor zo'n kleine sensor meer dan voldoende. Dit is de eerste telefooncamera die zo goed is dat ik m'n gewone camera er vaak voor thuislaat.
Grappig toestel een tijdje geleden nog lopen te wijfelen tussen die toestel en een HTC Desire Z, maar dit toestel kwam te laat, mist een aantal functie, is duurdere en draait symbian allemaal punten om voor mij af te haken.

Als er android op had gedraaid, er een SD-kaart in had gekund en het toestel een stuk eerder op de markt was gekomen tegen een acceptabelere prijs had ik wellicht voor de E7 gekozen...... Nu is de HTC Desire Z toch de echte winnaar wat mij betreft....
als er android op had gestaan, EN een sd kaart in had gezeten, en en en, dan was het geen nokia e7 maar een acer e130.

als er symbian op had gestaan en een sdkaart in kon, en de UI was vebeterd (meer menutjes, duidelijkere mogelijkheden om je eigen menu indeling voor elkaar te krijgen etc... was het nog steeds een nokia - en had het alleen aan de prijs (per kwaliteit) gelegen of ie interessant werd. (of zelfs is?)
Nee dank u, ik wil wel komen testen als er een toestel is dat goede foto's kan maken, is de Experia Arc iets? Wat ik als zakelijk gebruiker vooral mis in mijn huidige Dell Streak isde integratie van alle contactgegevens (gek he, met Google erachter) waardoor ik niet een email kan beantwoorden door de contactpersoon te bellen. In mij SE P1i kon ik dan gewoon op de naam klikken, en bellen aankiezen. Een visitekaartje inscannen en aan de contacten toevoegen kon ook, dat kan ik nu ook niet meer, de market puilt uit van de nutteloze apps.
Kortom: er zijn kansen voor Nokia, maar dan moeten ze er wel moeite voor gaan doen. De N97 die ik na 2 weken terugbracht heeft een slechte reputatie verzorgd.
Ik was bij de N8-'party' en ik kan een happening als deze van harte aanbevelen! Ik zal metzelf dit keer echter niet aanmelden, ben inmiddels over van Symbian naar Android en niet van plan terug te gaan.
Ik ben er weer ingetrapt. K850i vervangen door Nokia 6700 slide. :P
lage resolutie trouwens voor een scherm van 4 inch
inderdaad, de N900 heeft een hogere resolutie op een 3,5 inch scherm.
Hoewel het nooit officieel is uitgesproken door Nokia, vermoed ik dat Symbian zich niet goed laat schalen naar hogere resoluties.
Niet zozeer Symbian, maar wel de UI-engine (Avkon). Deze zou 'binnenkort' volledig vervangen worden door een Qt-UI, maar door de recente her-focussing op WP7 weet ik niet of die totale rewrite er wel nog komt. Met Qt zou dat schaling-probleem echter van de baan zijn.
Had me graag opgegeven. Maar gezien de huidige ontwikkelingen bij Nokia, zou ik iedereen dit toestel zwaar AFRADEN. Je investeert in een zo goed als dood platform. De Nokia Messaging dienst is van push naar 'best effort' gegaan ... Symbian zal , ondanks de shift naar WP7, nog wel even ondersteund worden, maar een ontwikkelaar zal wel gek zijn als hij investeert om te ontwikkelen voor Symbian nu.

Dus ... verwacht geen interessante 3rd party apps meer voor dit platform. Mijn advies : blijf ver weg van de E7 !
dus?? omdat je geen email meer krijgt op nokia.com is het een slecht platform? ik gebruikte mijn e71 in ieder geval via exchange met de google services werkte altijd prima.
Ja bij mijn E71 en E72 werkte het ook prima. Maar tegenwoordig niet meer dus.

Maar dat is een issue. Het gaat erom dat Symbian dood is verklaard door de CEO. Waarom zou je nog ontwikkelen voor dit platform .. en al helemaal : waarom zou je het als consument nog kopen ! Je zou wel gek zijn om hier 500+ euro aan te besteden.
omdat het 'nu' nog een redelijk goed platform is met telefoons die redelijk tot goed werken,

lees als je vandaag voor android gaat ontwikkelen is je app onder android 5.3 (hot choco) ook outdate. als zo'n toestel nu gekocht wordt en nog 2 jaar meegaat is er nog prima 2 jaar geld mee te verdienen, verder draaid symbian gewoon java dus kun je je android apps prima porten naar j2me ... ook al is het dan misschien minder goed?...
Ik zou erg graag mee doen omdat ik maar niet kan wennen aan dat onscreen toetsenbord op de n8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee