Door Wilbert de Vries

Tweakers.net start met Koopwijzer mobiele besturingssystemen

18-02-2011 • 12:59

35 Linkedin

Tweakers.net heeft een functie ontwikkeld, die bezoekers met minder verstand van mobieltjes kan helpen bij het kiezen van een mobiel besturingssysteem. De Koopwijzer mobiele besturingssystemen is vanaf vandaag live.

De koopwijzer is een initiatief van Tweakers.net en is bedoeld als hulpmiddel bij de keuze van een mobiel besturingssysteem. De koopwijzer voor mobiele OS'en is tot stand gekomen op basis van onze expertise en ervaring met de diverse mobiele platforms.

Alle mobiele platforms zijn op een aantal criteria beoordeeld, waarbij objectief is gekeken hoe een bewust platform zich op dat onderdeel verhoudt tot zijn concurrenten. Hierbij hebben we input gevraagd van onze community, wat ons interessante inzichten heeft opgeleverd. Een deel van deze feedback is al verwerkt in deze bètaversie, andere zaken worden mogelijk later nog aangepast.

De eerste groep testers was overwegend positief over de nieuwe functionaliteit, waarbij we vooral tevreden waren over het grote aantal mensen dat meldde dat de uitkomst van deze koopwijzer overeenkwam met hun gedachte.

Om de score zo betrouwbaar mogelijk te maken, wordt op de achtergrond een formule toegepast waarbij de verschillende OS'en per functie een puntenaantal krijgen toebedeeld. De toegekende hoeveelheid punten varieert van 1 tot en met 10. Per OS worden de punten vervolgens opgeteld om tot een eindoordeel te komen. De punten worden toegekend op basis van onze ervaring met en mening over een mobiel OS.

Er zijn momenteel al acht criteria opgesteld op basis waarvan een advies wordt gegeven. Deze criteria hebben betrekking op het gewenste gebruik van de telefoon, waarbij per criterium goed gekeken is hoe de diverse mobiele besturingssystemen zich op dat gebied tot elkaar verhouden.

Met behulp van sliders kan worden aangegeven hoe belangrijk iemand een bepaalde functie vindt. Op basis daarvan wordt in de rechterbalk de 'uitslag' getoond, waarbij meteen inzichtelijk wordt gemaakt wat de eindscore per platform was.

In de eerste weken zullen er advertenties van T-Mobile onder de koopwijzer worden getoond, die zijn aangepast op basis van de uitslag. Een klik op een platform leidt bezoekers naar het beschikbare aanbod van telefoons in de Pricewatch.

Omdat we niet de illusie hebben dat we het met dit systeem écht iedereen 100 procent naar de zin kunnen maken, hebben we een speciaal topic geopend om inhoudelijk over het systeem te kunnen discussiëren.

Koopwijzer Mobiel-OS

Reacties (35)

Wijzig sortering
Opzich handig voor de leek, maar ik mis toch wel wat punten.

SMS/e-mail, waarom onder 1 noemer?
Ik SMS vrijwel nooit (kost geld), maar E-mail wel veel op een telefoon.
Veel al gebeurd SMSen en Mailen met losstaande applicaties.
De ene app kan véél beter zijn dan de ander.

Ook vind ik dat het aspect van een touch screen of een 'echt' toetsenbord ontbreekt hierin als voorkeur. Persoonlijk mis ik het echte toetsenbord van mijn X1 (was ook niet altijd optimaal, maar beter dan mijn touchscreen die ik nu heb, je wil niet weten hoevaak ik de backspace moet gebruiken...).

Daarnaast mis ik het synchroniseren van je telefoon met de computer.
Bijv. ik heb nu een Android (Galaxy S) daarmee lukt het (out of the box) niet om probleemloos te synchroniseren met je Outlook, veel al dubbele agenda afspraken (vooral verjaardagen, etc). Super irritant! Met mijn WM6.5 toestel ging dat vlekkeloos!

Ik kan me ook voorstellen dat een iphone lekkerde samen gaat met een apple dan een windows systeem. (Ben geen iphone/apple user dus dat is een gok van mijn kant, pin me er niet op vast).

Daarnaast zou ik de relatief vrij brede criterea, wat nu boven de sliders staat, aanpassen naar cijfers. Want wat veel is voor de een, kan erg weinig zijn voor de ander.

In mijn opzicht vind ik deze kieswijzer (nog) te oppervlakking en houd te weinig rekening met toch wel andere belangrijke aspecten.

[Reactie gewijzigd door Derice op 19 februari 2011 00:46]

SMS/e-mail, waarom onder 1 noemer?
Zijn inderdaad twee totaal verschillende dingen: sms gebruik ik als ik wil (hoop) dat iemand het snel leest; email is voor als het ook wel even kan wachten.

Verder ontbreekt mijns inziens een belangrijke mogelijke uitkomst: "u kunt beter een dumbphone kopen". Mogelijke oplossing: voeg een "OS" toe (genaamd dumbphone) en geef die cijfers die je van een gemiddelde telefoon mag verwachten voor bellen en sms'en en een nul voor de overige categorieën.

Ook zou je kunnen overwegen een criterium prijs toe te voegen (waarop de dumbphone zich dan natuurlijk onderscheid; met een 10 voor bellen voor Symbian wordt die anders nog steeds nooit geselecteerd). Ja, ik begrijp dat dit een heel ander criterium is dan de bestaande, maar van twee telefoons met dezelfde functies en gebruiksgemak zou de goedkopere de voorkeur moeten hebben.
Ik heb er even mee zitten spelen, maar kan mij niet aan de gedachte onttrekken dat hier een sponsor achter zit die de uitslagen wat kleurt.

Ik heb geprobeerd om op een bepaald OS te komen. Wat blijkt, alleen als je muziek heel belangrijk vindt kom je op WP7 uit. Dit is inderdaad een sterk punt, maar waarom zakt de score van dit OS als ik ook veel wil internetten. Ik geloof niet dat de internet ervaring op de andere mobiele OS'en zoveel beter zijn.

Verder lijkt het allemaal aardig te kloppen. Veel agenda -> Blackberry, veel navi -> Symbian. Ik heb het alleen nog niet voor elkaar gekregen om iOS bovenaan te krijgen. Zou deze koopwijzer nu net als ik vinden dat dit mobiele OS geen unique sellingpoints (meer) heeft? ;)
Ik heb het alleen nog niet voor elkaar gekregen om iOS bovenaan te krijgen. Zou deze koopwijzer nu net als ik vinden dat dit mobiele OS geen unique sellingpoints (meer) heeft?
Een klik op uitlegpagina geeft je de data die erachter zit. Ik heb er even een korte analyse op los gelaten en kom op een (zeer nipte) overwinning uit voor iOS als je bijvoorbeeld de volgende weegfactoren gebruikt:
Agenda: 0, Apps: 0, Bellen: 3, Internetten: 2, Mailen, sms: 1, Muziek: 3, Navigeren: 0, Tweakbaarheid: 0

Dan krijg je namelijk de scores:
iOS: 7,8 (70/9)
Android: 7,7 (69/9)
Symbian: 7,7 (69/9)
Windows: 7,7 (69/9)
Blackberry: 6,6 (59/9)

In de praktijk is het echter niet zo simpel: de weegfactoren mappen niet simpelweg naar 0, 1, 2, 3, 4. Dit is eenvoudig te controleren. Windows heeft voor muziek en navigeren respectievelijk een 9 en een 1. Door beide "even zwaar" te selecteren krijg je inderdaad altijd een 5,0 terug. Zet je echter muziek op weinig en navigeren op veel dan krijg je niet (3 * 1) + (1 * 9) / 4 = 3,0 terug maar slechts een 2,0.
Doordat je maar twee significante cijfers terugkrijgt is het echter lastig om de gebruikte factoren terug te destilleren uit de resultaten. Het kan wel (onder de aanname dat het kleine integers zijn moet je met wat lineaire algebra en het combineren van de scores van de vijf OS's een heel eind komen), maar ik heb er nu even geen zin in. :p
Afhankelijk van de gekozen factoren kan het zo zijn dat je iOS inderdaad niet bovenaan kunt krijgen. Het zal sowieso zeldzaam zijn. Of dat erg is? Tja, als een bepaald product niet het beste is, dan komt het inderdaad niet bovenaan, dus dat niet elk apparaat als eerste kan eindigen is niet persé een fout in de vergelijker. Verder is het natuurlijk zo dat mensen ook selecteren op factoren die niet worden meegenomen zoals prijs (ok, misschien niet het beste voorbeeld in deze context ;)) en uiterlijk. Bovendien zijn mensen natuurlijk ook gewoon koppig, dus kunnen ze best voor het tweede product gaan.
Ow, en lees ook even de reactie van Amplified hieronder. :p
Handig joh, maak er schuifknopjes van, die werken niet op een mobiel apparaat met touchscreen (iig niet op iOS) :P
Vandaar dat er (bijna) altijd Android uitkomt, op een Galaxy S werkt dit gewoon :P
+1Anoniem: 126717
18 februari 2011 15:13
Ik mis 1~2 besturingssystemen? Meamo/MeeGo?
Wat zouden die als toegevoegde waarde hebben in een koopwijzer die vooral bedoeld is voor mensen met niet veel ervaringin de mobiele markt? Het zou hen immers enkel maar opschepen met een niche-niche-niche-product, en wat zijn we daarmee?
Het is een besturingssysteem, een met toekomst.
Tweakbaarheid is een van de factoren, waarom staat dat er dan bij? Mensen met weinig ervaring snappen de term waarschijnlijk niet eens.
sorry maar dat is het zeker niet, meamo5-comunity edition misschien wel, maar sins nokia de richting een beetje kwijt is, en intel helemaal nooit van plan was nokia in het zadel te helpen/houden,

meamo was een goed os, maar in de steek gelaten,

meago is een .... meago is NIETS en je wilt er ver van blijven (note: ik ben normaal VOOR elke vorm van open source ontwikkeling (dus vooral op telefoons etc, maar nokia heeft exact de zelfde fout gemaakt als samsung/vodafone. met de H1, zo zie je maar, een linux kernel maakt nog geen 'open' platform
Als je de table bekijkt met het aantal sterren valt het me op dat je bijna altijd wel op Android uit zult komen, aangezien deze het meeste aantal sterren heeft.

Verder vind ik sommige argumenten nog al vreemd. Een jailbreak helpt mee als tweakbaarheid? ja dan kan je tweaken maar vind het jammer dat er niet van de standaard is uitgegaan.

Daarbij tweakbaarheid is vooral aangelegen aan het type telefoon dat je hebt dan het besturingssysteem. Kijk maar naar de HD2. Volgens deze methode als Win 6.5 mee zou doen extreem goede tweakbaarheid.

Dit zelfde geld voor Android met betrekking tot apps om muziek goed mogelijk te maken.
Verder vind ik sommige argumenten nog al vreemd. Een jailbreak helpt mee als tweakbaarheid? ja dan kan je tweaken maar vind het jammer dat er niet van de standaard is uitgegaan.
Jouw argument is net zo vreemd. Elk modern smartphoneplatform is standaard (lees: af fabriek) ongeveer even tweakbaar. Om echt wat te kunnen moet je toch echt zelf root activeren, of jailbreaken, of hoe je het ook wil noemen.

[edit] Als je het wil hebben over af fabriek tweakbaar, kom je eigenlijk automatisch bij Windows Mobile <= 6.5 uit, en daar worden afaik geen nieuwe toestellen meer mee uitgerust.

[Reactie gewijzigd door hlvnst op 18 februari 2011 22:41]

Nee maar je kan de HD2 nog wel kopen, Altoch hier in België
Android wordt een klein beetje voortgetrokken denk ik :D Ok Internette is theoretisch beterop Android (Flash enzo) Maar is gewoon in praktijk niet zo soepel als op iOS of WP7
Waarschijnlijk door afwezigheid van flash heeft de iPhone een half sterretje minder dan Android bij 'Internetten'
http://tweakers.net/koopwijzer/mobiel-os/uitleg/
Ja ik vind het een goeie koopwijzer ;-) je komt toch wel bij Android uit ;-)

Ontopic:
Als ik heel eerlijk ben vind ik dit een niet zo handige tool. Denk niet dat dit Tweakers helpt een goede keuze te maken voor een mobiel OS
Waarom is deze niet toegevoegd aan koopinfo.nl, dat was toch ooit het doel van koopinfo?
Hmmmm, ik ben hier een beetje teleurgesteld in als ik eerlijk mag zijn.
Ik krijg altijd Android bovenaan (terwijl ik een WP7 wil/heb) en dan krijg je onderaan nog advertenties te zien ook van het OS dat boven aanstaat :s.
Waar is WebOS?

En natuurlijk de optie: je hebt geen enkele belang bij alle features je hebt helemaal geen smartpone nodig. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee