Door Hylke Witjens

Server Administrator

Fotoverslag serveronderhoud 10-07-2009

14-07-2009 • 11:09

57 Linkedin

Aangezien wij nooit stilstaan wat wijzigingen betreft, was er onlangs weer een moment aangebroken om wat servers naar Eunetworks te brengen. Deze keer stopten we twee nieuwe webservers en een nieuwe searchmachine/kvm-bak achterin de auto.

De keuze viel dit keer op een tweetal Sun X2270-machines, uitgerust met twee X5570-processors, 12GB 1333Mhz ddr3-geheugen en een harde schijf met een capaciteit van 500GB. Deze twee machines, Ares en Abaris, zullen Astraeus en Aphaea, onze twee Supermicro-webservers, gaan vervangen.

Uiteraard wilden we niet opnieuw dezelfde fout maken als bij Adonis destijds, zodat we bij plaatsing even extra hebben gecontroleerd dat we niet een netwerkkabel in de seriële managementpoort stopten...

Zie, geen kabel in de serial management, maar in de net-managementpoort!

Anyways, hier zijn de pics:

De voorraad servers die de afgelopen week is binnengekomen op kantoor: tweemaal een Sun X2270 en een Dell R610

Uitgepakt en naast de racks

De Sun's uitgepakt en in het rack geschoven, klaar om jaren aan te blijven staan en jullie requests af te handelen

Als laatste hebben we ook nog een Dell R610, met daarin 2x X5570, 24GB 1066Mhz ram, 2x een 300GB-hdd op 10.000 rpm en 4x 50GB-ssd geplaatst. Deze machine gaat de zoekmachine overnemen. Uiteraard zijn ssd's hip genoeg om daarover een review te maken, wat dus binnenkort wel zal gebeuren.

Dell R610 op twee oude getrouwen: twee webservers van het voorgaande type, de 1950 III

Aangezien mijn foto's meestal niet uitblinken wat helderheid, compositie en kleuren betreft zal ik jullie nog even verwennen met een korte gallery van foto's gemaakt door iemand die wel verstand van zaken heeft:

Sun X2270

Sun X2270 2 op elkaar Sun X2270 cover overzicht Sun X2270 detail dualproc Sun X2270 detail dualproc Sun X2270 detail hdbay Sun X2270 detail voeding + kabels Sun X2270 ILOM Sun X2270 open server


Dell R610

Dell R610 detail dual proc Dell R610 detail hdd bay Dell R610 disk array voorkant overzicht Dell R610 Display voorkant Dell R610 Voorkant overview

Reacties (57)

Wijzig sortering
Wat ik me laatst af vroeg: de servers van Tweakers.net zijn altijd sneller geworden, met meer RAM, snellere CPU's en snellere harde schijven. Is dat eigenlijk wel noodzakelijk? Vroeger konden jullie namelijk ook prima Tweakers.net serveren met dual PIII 1 GHz-systemen. Is Tweakers.net zo ontzettend veranderd dat er steeds weer nieuwe servers nodig zijn? Ik wil best geloven dat Tweakers.net op sommige punten gegroeid is, maar is het noodzakelijk om steeds state of the art hardware te hebben om het te serven? :)
We hebben meer bezoekers, de search engines zijn uitgebreid; Omega doorzocht vroeger alleen het forum, nu zijn er een stuk of 5-6 databases meer, verder laten we de webservers weer wat meer werk doen (omdat ze toch sneller en meer ram hebben).

Onze volgende databaseserver zal overigens waarschijnlijk twee servers vervangen, waarbij we de db server voor het forum en de frontpage weer samenvoegen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook al voor deze zoekmachine, aphrodite zal niet alleen aphrodite vervangen, maar ook arethusa. De vorige nieuwe server verving ook al 3 machines/taken (memcached, pgsql, activemq, vpn, nfs werden daarvoor door 3 machines gedaan, nu doet 1 1u server die taken)

Het enige nadeel van steeds meer power in steeds minder u's is dat het rack steeds leger wordt ;)
Het enige nadeel van steeds meer power in steeds minder u's is dat het rack steeds leger wordt
Ach dan kun je ook eens andere dingen inbouwen, zoals een koffiezetapparaat ;)
Minstens net zo belangrijk.
Je hebt gelijk dat deze servers behoorlijk overgespecificeerd zijn. Dat komt uiteraard ook een beetje omdat we een naam hoog te houden hebben met betrekking tot performance en dergelijke. Dat was zelfs ongeveer de enige motivatie om gelijk maar all-the-way met de X5570 ipv X5550-processoren te gaan bij de webservers :P
Daarnaast zijn de prijzen voor dit soort servers dusdanig "laag", dat we binnen dezelfde budgetten van drie jaar geleden behoorlijk forse upgrades van hardware kunnen doorvoeren.

Tegelijkertijd zijn deze machines natuurlijk wel bedoeld om minstens drie jaar mee te kunnen. Sommige van de nieuwe features die we ontwikkelen kunnen significant impact hebben op de benodigde rekencapaciteit. Zo heeft het toevoegen van losse specificaties bij de producten destijds aardig wat impact gehad op de webservers, terwijl de pricewatch in de tussentijd ook nog eens flink populairder is geworden.

Voor het zoeken in bijvoorbeeld het forum geldt dat de database eigenlijk nooit krimpt, maar wel meer wordt gebruikt. Dus dubbele load-toename...

En je ziet inderdaad een toename van kleine en grote stukjes dynamiek in de pagina's. Wat altijd weer wat steeds maar weer een beetje extra rekencapaciteit vereist.

[Reactie gewijzigd door ACM op 14 juli 2009 16:35]

Tweakers website is iets dynamischer dan vroeger ... lijkt mij?

Er zijn iets meer pagina's. Een redelijk aantal bezoekers. Meer query's, meer persoonlijke instellingen.
offtopic:
Spec-geil? (Zelfverzonnen term..) :P
En dat vraag je aan Tweakers? :)
Op basis van welke criteria wordt een keuze gemaakt voor server A een Dell en server B een Sun (geil!), etc.?
We stellen eerst de requirements op, kijken dan wat er bij Dell en Sun te halen valt, vragen offertes op en proberen dan een zinnige afweging te maken tussen die offertes. Soms is het een beetje appels met peren vergelijken, want soms levert Dell of Sun niet helemaal wat we zoeken, etc.
Het is een beetje lastig te zeggen waar we die afweging nou precies op maken, ikzelf heb bijvoorbeeld geen voorkeur voor de een of de ander. In onze ervaring leveren beide goed spul. Dus het komt dan eigenlijk puur op de "specs" aan en de daar aan hangende prijs :P

Wel is het zo dat in het verleden HP en IBM afgevallen zijn en dat we ook zelfbouw en barebones niet meer serieus in onze voorselectie opnemen. Waardoor we alleen maar bij Dell en Sun kijken :)

[Reactie gewijzigd door ACM op 14 juli 2009 21:38]

Waarom zijn IBM en HP eigenlijk afgevallen?
Ik weet wel dat in het verleden een HP/Compaq Proliant ML5xx serie wat problemen gaf.

Database server "Atlas I", als zijnde een Compaq Proliant ML530 omschreven, maar moet volgens mij een HP Proliant ML530 G2 Rack Server / ML530R02 zijn als ik naar de specs kijk. De G1 was een dual capable Pentium III.

plan: Medium serverupgrade dinsdag 17 juni
reviews: Tweakers.net 10 jaar: De hostinggeschiedenis 2001- 2004
reviews: Tweakers.net 10 jaar: de hostinggeschiedenis 2005 - 2008
reviews: Verslag van Redbus serververhuizing (hier is de titel van plaatje "Labels maken" out of sync met de rest)

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 15 juli 2009 08:10]

HP en IBM eigenlijk beide omdat we er toen we er naar keken geen goede tussenleverancier voor konden vinden en we sowieso al goede prijzen van Dell kregen. We hebben later wel een keer een vrij scherpe deal met een IBM-machine gekregen, maar die werkte niet goed en vervolgens was de support-afhandeling niet zo heel denderdend.

Voor Sun moeten we weliswaar ook via een tussenpartij werken, maar degene die Sun ons daarvoor aanbeveelde bleek goed mee te denken en scherpe prijzen te bieden.

Overigens geldt ook hier dat het allemaal een beetje zo gegroeid is. Er is geen weloverwogen besluit genomen om HP of IBM(-tussenleveranciers) niet meer om offertes te vragen, maar als je eenmaal twee partijen hebt waar je goede producten tegen scherpe prijzen kan krijgen... dan ga je ook niet zo gauw meer op zoek naar nog een derde of vierde :) Zeker niet als ze in de basis ruwweg evengoede producten, voor ongeveer dezelfde prijs en met ongeveer dezelfde support bieden :P
Zelfde afwegingen als bij elk bedrijf gok ik, prijs, specs, dat soort onverwachte dingen :P
Al zijn wij niet bepaald merkvast, zolang de support maar goed is boeit het ons in principe weinig of we nu een Dell, Appro, Sun, IBM of HP onder handen nemen, Debian draait overal op :P
Grappig, die foto "Sun X2270 : Sun X2270 detail voeding + kabels" lijkt een dubbele USB aansluiting te tonen, midden op het mobo! Waar is dat goed voor?
Volgens mij weet ik het juiste antwoord. laatste generatie Dell servers hebben dit ook en wordt gebruikt om gewoon een ordinaire USB stick te plaatsen. Hierop kan dan Embedded virtualisatie pakket op draaien zoals VMWare embedded ESXi.

Dell gebruikt tegenwoordig ook steeds vaker interne SD slots voor dit soort doeleinde.

Fototje:
http://www.virtualization...ed_images/R805-780757.png
Als je een apparaat altijd aanwezig wilt hebben in het systeem wat alleen via usb kan kun je het inbouwen. Zo kan de rest er niet bij. Denk hierbij aan een soort recovery USB met Linux erop.
Dat is om een USB LED lampje en USB ventilator op aan te sluiten voor als je onderhoud pleegd ;)
gebruiken wij ook op werk. onze server boot van deze "read-only" usb stick openbsd om vervolgens als hack proof te worden bestempelt..(hackers kunnen immers geen aanpassingen maken in de config files/ core van het os).. het enige wat ze kunnen is bestandem modificeren/stelen met inrelevante informatie
Ziet er leuk uit.
Alleen jammer dat er bij die uitleg niet bij staat wat te doen bij vuur O-)
Wat ik mij dan afvraag is verschillen servers zoveel van een desktop pctje dat die uitleg ook echt nodig is?
Ik kan mij namelijk niet herinneren dat ik zo'n uitleg erbij kreeg :+
Nee, het is juist door de platte, modulaire layout eerder makkelijker dan moeilijker om onderdelen te vervangen. Maar om een of andere reden vindt men dat bij dergelijke servers over het algemeen een waslijst aan aanwijzingen moet staan. Wellicht is het om een paar claims op support te besparen.

Anderzijds kunnen servers natuurlijk weer wel net genoeg van elkaar verschillen dat het handig is om een korte handleiding nog er bij te hebben (want je neemt natuurlijk geen stapel boeken of cd's mee). Dingen als de voorgeschreven geheugen-layouts of welke fans er in moeten zitten (en welke mogen), kunnen nog wel nuttig zijn bij onderhoud.
Servers hebben vaak een andere opbouw dan desktops. Insteekkaarten, backplanes, bepaalde volgorde om geheugen te installeren. Vooral bij de wat dikkere beesten is dat aan de hand.

In geval van de ML530 G2 destijds kon je het geheugen ook nog configureren als Online Spare of Single-Board Mirrored Memory.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 15 juli 2009 08:07]

Vaak zitten er allerlei schotjes in om de airflow te bevorderen en/of om de modules een beetje in 1U gepropt te krijgen. Omdat de lay-out per server verschilt is het wel handig dat je niet wanneer je in het datacenter staat opeens het boekje ergens vandaan moet vissen, maar dat je gewoon op de deksel kunt kijken welke 3 modules je moet wegplukken voordat je de ethernet-kaart kunt vervangen.
Nog geen case badges? :|
Is ook weinig plaats voor tegenwoordig ;(
Lang leve de vooruitgang ;)

Zo'n 3+U server heeft dus ook z'n charmes. (Hoewel 't natuurlijk een stuk goedkoper is qua hosting als je 1U servers kunt gebruiken)
Heb ik er later uiteraard opgeplakt :P
Waarom niet 3x een Sun? Of 3x een Dell?

Neem aan de Dell ivm de ssd's? Je zou zeggen dat je dan een goede korting krijgt als je meteen 3x Dell neemt, vanwaar dan toch de Sun's?
Dit viel mij ook al op. Met name het allegaatje wat er allemaal in hangt? Dell, Sun, Appro, Supermicro etc? Is daar een reden voor? Waarom niet alleen Dell of alleen Sun?

Meestal als ik een rack zie met allemaal verschillende merken is dat zo`n alle gaatje ondanks dat het misschien super snelle machines zijn? Een rack mat 1 merk staat veel netter en professioneler.

Die nieuwe R serie van Dell is inderdaad erg fijn met name de grote jongens zoals de R710 en de R905. Voor VMware voldoet een R610 met flink wat mem ook zeer goed.
Het leuk om met uniforme servers te werken als het hele parkje op hetzelfde moment wordt aangeschaft. Wij vervangen doorlopend servers en kijken bij elke nieuwe aanschaf welke leverancier (tegenwordig Dell of Sun) de beste aanbieding heeft. Sommige machines zijn drie jaar oud, anderen bijna nieuw. Het is niet echt zinvol om een oude server te bestellen puur om de looks van het rack te pimpen. Niet zo heel veel mensen zien ons rack ;) .

[Reactie gewijzigd door Femme op 14 juli 2009 19:25]

Uniforme servers zorgen ook voor een stukje uitwisselbaarheid van hardware. Zie bijvoorbeeld de DL380 serie van HP.
Wij hebben op de meeste machines 4 uur support dus zelf kloten aan hardware is bij ons nauwelijks meer nodig. En als er 1 machine uitvalt flikkert (als het goed is :+ ) niet de hele site eruit, als een van de deelsites eruit lazert balen we uiteraard wel, maar we hebben genoeg vertrouwen dat we dan binnen 4 uur weer uit zijn of iig een aardig eind in de juiste richting.
De Appro is zelfs nog wat ouder (meer dan 5 jaar), die is dan ook wel aan vervanging toe.

Maar met de steeds vrij komende hardware vinden we het voor sommige taken nogal zonde om een compleet nieuwe machine te kopen, terwijl een van de oude ook nog behoorlijk goed mee kan.
Niet zo heel veel mensen zien ons rack ;) .
views: 7.262: 't is maar wat je veel noemt hé :+ ;)
Waarvoor gebruiken jullie PGsql (postgreSQL)?
Er wordt toch MySQL gebruikt voor het forum en de FP?
We hebben een aantal interne datasets die dusdanig complexe queries vereisten dat toen we ze ontwikkelden, PostgreSQL de betere keus was. Gezien de ontwikkelingen in MySQL zouden die toepassingen misschien nu wel wat beter op MySQL kunnen draaien, maar we gaan natuurlijk niet zomaar een goed werkend systeem wer omzetten.
Don't fix it if it ain't broken! Zolang je maar tweakt. :Y)

[Reactie gewijzigd door Gojira op 19 juli 2009 00:22]

Fijne machines, die R610's :) Erg stil, zeker in vergelijking met de 1950's.
Wij horen ze toch niet vanuit Amersfoort :P Maar toen ze alledrie hier op kantoor aan stonden, was het geluid vanuit ons "serverhok" inderdaad niet sterk toegenomen.
Anoniem: 297116
14 juli 2009 12:14
Netjes! :) Wat een servernamen btw. :P
Uit de volgende .plan:
"Eigenlijk is een server-upgrade hard nodig, maar we weten even geen naam meer die begint met een A, dus wachten we nog even totdat die verzonnen is!"
:Y)
maar ik wel!

Kom zo af en toe ook bij True op dezelfde verdieping volg mij (net als vele anderen trouwens).

Heb net zelf ook een R710 geinstalleerd en opgehangen. Deze Dell kwam me al zo bekend voor. Het nieuwe frontje (tov 2950) is wel mooi.
Wel een 'stoere' look, niet?

Machines doen het ook prima. Ik zie 6 schijven. Ik vond 4 ook goed. raid 0+1 4*300 gb maakt 600 beschikbaar.
Moet lukken als primaire mailserver, domainserver EN synergy server.
Je bedoelt dat je bij euNetworks hangt, True zelf huurt alleen maar suites? In euNetworks zitten we gewoon op de begane grond, bij RedBus zaten we wel op een verdieping, maar deze locatie bij euNetworks hebben we al weer twee jaar.

[Reactie gewijzigd door ACM op 14 juli 2009 20:02]

Je bedoelt dat je bij euNetworks hangt, True zelf huurt alleen maar suites? In euNetworks zitten we gewoon op de begane grond, bij RedBus zaten we wel op een verdieping, maar deze locatie bij euNetworks hebben we al weer twee jaar.
Twee jaar alweer? Jeetje, wat gaat de tijd snel. Ik kan me de berichtgeving erover als de dag van gisteren herinneren... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee