Door Sander den Heijer

Product Owner

Aanpassingen moderatiesysteem - Development-iteraties #241/242

22-09-2022 • 12:26

106 Linkedin

In de afgelopen paar sprints heeft Development op de achtergrond hard gewerkt aan het Vriendelijker Tweakers-project. Sinds woensdag staan deze wijzigingen live en in deze .plan nemen we je mee in de wijzigingen die we daarvoor hebben doorgevoerd.

Lees voor de aanleiding voor onderstaande aanpassingen de .plan over een Vriendelijker Tweakers.

Moderatiepop-up

De eerste aanpassingen hebben we voor dit project gedaan in de moderatiepop-up. De technische uitwerking hiervan was flink verouderd en toe aan een flinke front-end refactor. Die ging bij de vorige sprint al live. De wijzigingen die we toen hebben doorgevoerd, kun je nog teruglezen in de .plan van development-iteratie 239/240.

Veranderingen aan het frontpagemoderatiesysteem

Het moderatiesysteem onder de artikelen is alleen effectief als het op de juiste manier gebruikt wordt. Er valt een aantal zaken op. Zo wordt er regelmatig gemodereerd op mening en niet op de kwaliteit of inhoud van de reactie, er worden fouten gemaakt doordat de werking van het systeem niet duidelijk is en het komt voor dat er een nieuw account wordt aangemaakt om, weliswaar voor korte duur, in de reacties te trollen. Daarom passen we de eisen voor het gebruik van het moderatiesysteem aan en bieden we verbeterde instructies.

Uitleg over modereren

Tot de release van Vriendelijker Tweakers kreeg iedere gebruiker standaard moderatierechten. Dat hebben we aangepast. Nu krijgt niet iedereen standaard moderatierechten, maar moet je die bewust activeren en voldoen aan de eisen die verderop te lezen zijn.

Om ervoor te zorgen dat iedereen weet waarvoor het modereren dient en het belang van goede moderaties duidelijk is, moet iedereen de uitleg doorlopen en hebben geaccepteerd. De moderatie-uitleg kan geopend worden via de moderatiepop-up bij reacties in onder andere nieuws en reviews. Als je alle stappen uit de uitleg hebt doorlopen én geaccepteerd, krijg je moderatierechten.

In drie stappen activeer je je moderatierechten. Hieronder zie je screenshots van de stappen die je doorloopt. Na activatie kun je modereren.

Eisen
Vanaf nu is aan het gebruik van het moderatiesysteem een aantal eisen verbonden. Modrechten worden niet meer automatisch ingeschakeld bij nieuwe accounts; je kunt ze zelf activeren zodra je account aan de volgende eisen voldoet:

- minimaal 250 karmapunten;
- een gemiddelde frontpagereactiescore van 0,5 óf geen (gemodereerde) reacties.

In je profiel kun je zien of je aan deze eisen voldoet. Zodra je een account met een actieve moderatiestatus hebt, wordt deze status uitgeschakeld als je minimaal zes maanden geen moderatie meer hebt gedaan of bij herhaaldelijk foutief gebruik van het systeem. Na uitschakeling kunnen de modrechten weer geactiveerd worden zodra (weer) aan de eisen voldaan wordt, tenzij sprake is van (opzettelijk) misbruik.

Discussies over de aanpassingen aan het moderatiesysteem kunnen het best in het aparte topic daarover op het forum.

Nieuwe productowner

In de vorige development-.plan kondigde Koen Beijer zijn vertrek aan en inmiddels heeft hij Tweakers verlaten. Voor een opvolger hoefden we gelukkig niet ver te zoeken. Jelle Mol, die als productmarketeer al bij ons werkte, is inmiddels begonnen als nieuwe productowner :)

Dat betekent wel dat we op zoek zijn naar iemand die de vrijgekomen plek van Jelle kan innemen. Daarvoor staat nu een vacature uit. Dus mocht je interesse hebben of iemand weten, dan horen we het graag.

Reacties (106)

Wijzig sortering
Ben nu al bijna 20 jaar tweaker, en al een aantal jaren betalend lid omdat ik, gezien het gebruik van de site, vind dat er iets tegenover mag staan.
Ik heb me altijd netjes gedragen maar zie dat mijn score op 0,470 staat.
Ik heb daar nooit naar omgezien maar het nieuwe systeem dwingt mij bijna om te gaan posten voor punten en dat lijkt mij niet de bedoeling.
Is het niet beter om iedereen een nieuwe verse start te geven en een beginscore toe te kennen van b.v. 1,0.
Reageer
Het nadeel van het systeem is dat 0 de standaardscore is. Vaak als je niet bij de eerste X comments hoort dan blijft je reactie permanent op 0 staan.
Reageer
Reacties die geen moderatie hebben gekregen tellen niet mee bij het bepalen van het gemiddelde ;)
Reageer
Maar als betalende gebruiker, score onder de 0,5? ben je dan ook je modstatus kwijt?
Of mag je als betaalde gebruiker met een 'slechte' score gewoon door blijven gaan?
Reageer
We maken in de community geen onderscheid tussen betalend en niet. Iedereen is gelijk. :)

[Reactie gewijzigd door Moonsugar op 22 september 2022 13:54]

Reageer
Dat is een mooi uitgangspunt.
Maar als iedereen gelijk was, had ook iedereen modstatus, of een kans die weer te krijgen.
Dus helemaal gelijk, sorry, dat zie ik anders... dan hadden de ban's van tijdelijke aard geweest.
Reageer
Die is er ook. Als iemand écht geen mogelijkheid meer heeft om het recht te trekken kan er contact gezocht worden en kunnen we even meekijken. Dit schreef @Dirk ook zojuist in het bijbehorende topic. :)
Reageer
Ik zal je reactie "iedereen is gelijk" niet uit verband trekken maar wil er wel een opmerking over plaatsen.

Een nieuwe gebruiker is met dit nieuwe systeem niet meer gelijk aan een bestaand lid die genoeg karma punten heeft.
Reageer
Weliswaar niet uit het verband getrokken maar ook niet zo zwart/wit. De karmadrempel is in het leven geroepen om Tweakers te beschermen tegen accounts die worden aangemaakt met de verkeerde bedoelingen. Zo is het weleens voorgekomen dat er snel wat accounts werden aangemaakt om iemand persoonlijk aan te vallen of juist heel veel hoge scores te geven. De 250 karma is zo gehaald en dan kan iemand gelijk deelnemen. Dat is mijn inziens niet te vergelijken met het feit dat wij betalende tweakers meer beweegruimte zouden geven als het gaat om het naleven van regels. :)
Reageer
Dit gaat pas april 2023 in, nog even tijd dus, maar ik weet niet hoe ik aan die status gekomen ben.
Reageer
En hoe langer je hier zit, hoe meer reacties je hebt gepost, hoe moeilijker het wordt die 0.5 te halen.

Je wordt bijna gestraft door 0 posts te doen, terwijl deze geen tot weinig impact hebben voor het hele 'fijne omgeving' probleem. Daarbij is moderatie de afgelopen 20 jaar redelijk vaak op de schop gegaan, waar beoordelingen uit het verleden tegen huidige richtlijnen jou een heel andere score zouden hebben gegeven.

Daarnaast zal jij ook ongetwijfeld reacties hebben waar simpelweg geen moderaties op zijn gedaan, deze tellen niet mee, maar deze hadden prima een +1 kunnen zijn geweest (volgens huidige richtlijnen) en daarmee had jij dus wel een 0.5 kunnen scoren. Ik heb zelfs recente reacties die wel degelijk toevoeging/ontopic zijn, maar simpel geen moderaties hebben gekregen (dacht tot 2 dagen), waarmee deze dus niet 'positief' meewerken om mijn gemiddelde. Want ik heb het idee dat over het algemeen er wel makkelijker een 0 wordt gegeven op 'mindere posts', maar de generieke ontopics veel minder snel +1 krijgen, dat zelfs de stelling dat 'jouw gemiddelde waarschijnlijk ook van toepassing is op de niet-gemodereerde reacties' niet bepaald op kan gaan.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 september 2022 13:06]

Reageer
En hoe langer je hier zit, hoe meer reacties je hebt gepost, hoe moeilijker het wordt die 0.5 te halen.
Je hebt gelijk dat je "post gedrag" (ik noem het maar even zo) in het verleden bepalend is voor je score. Dus als je als duizenden posts hebt en je scoort hoog dan zal dat niet heel snel gaan dalen. Omgekeerd ook. Dit zou je kunnen voorkomen door niet naar je scores te kijken van sinds de eerste post maar alleen naar je scores van bijvoorbeeld je laatste 6 of 12 maanden. Dan heb je meer invloed op je scores zonder dat het "verleden" je blijft achtervolgen :)

edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 september 2022 16:49]

Reageer
Nu dit, is eigenlijk best een oplossing. Op die manier kun je dus mensen ook een 'tweede kans' geven. Je mist daarin wel de mensen die een tijdje inactief zijn geweest dus helemaal waterdicht is het niet, maar wellicht is een combinatie van voorwaarden mogelijk? Het zijn immers Tweakers daar op HQ ;)
Reageer
Als je lang inactief bent geweest dan is het misschien logisch dat je niet zomaar op los mag modereren. De vraag is of dat wel terecht is, want wat doe je met mensen die veel lezen hier op tweakers maar nooit iets posten? worden die uitgesloten van het modereren? mag je alleen moderen als je iets bijdraagt aan de discussies?

Ik ben er nog niet uit....ik twijfel wat wel en niet eerlijk is. Hoe dan ook, dit is niet de eerste/laatste wijziging aan het moderatie systeem van tweakers, dus laten we kijken wat er vanaf nu gebeurd en het wijzigen waar nodig.

edit: en mensen verdienen een tweede kans. Een 16 jarige tweaker die hier aan het puberen is mag geen belemmering zijn om hem/haar later alsnog te laten modereren als ze wat volwassener zijn ;)

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 september 2022 16:57]

Reageer
q: "En hoe langer je hier zit, hoe meer reacties je hebt gepost, hoe moeilijker het wordt die 0.5 te halen.",
Ik ben niet super actief, maar ik probeer altijd wel de informatieve posts eruit te halen. Ik heb inderdaad de melding gekregen dat ik geyeet word ivm het niet behalen van die ratio. Oh well, so be it. Minder werk voor mij en goeie kans dat ik dan ook minder de reacties onder de artikelen ga lezen natuurlijk. Ik wens de hardcore karma goden het beste met de komende reacties natuurlijk. Ik ga nu niet opeens extra mijn best doen om constant alles te modden om die 0.5 te halen. Anders was ik dat al aan het doen.
Reageer
Same here, ik heb een account vanaf 2009, ervoor altijd incognito, Tweakers en DPC bezocht.
6 jaar lang een goed doel project gehad, tot gisteren (ivm nekhernia gestopt), en om dan een beperking krijgen, ach het zij zo.
Ik snap waar men het voor doet, maar moet weer de hele community aarden, naar misbruik van een paar?
Daarom zijn er delen van het forum voor ingericht om hierover het beklag te doen en daarom zijn er toch ook moderators?
Reageer
Tijd vliegt, net gekeken, ik ben hier al 22 jaar.
"Geregistreerd op 17 augustus 2000"
Reageer
Gaat zeker hard. Hier ook een langdurig lid, maar merk dat het me steeds minder doet om tweakers te bezoeken.
Reageer
Helaas wel ja, ik ben er voor wat 'hot news' om tweakers hun take ervan te zien, en voornamelijk price watch
Reageer
Ik ga nu niet opeens extra mijn best doen om constant alles te modden om die 0.5 te halen. Anders was ik dat al aan het doen.
ik denk dat het niet gaat over uitgedeelde scores, maar over verdiende scores. Als je waardevolle dingen post (in de ogen van de andere bezoekers dus), dan stijgt je score. Je eigen modgedrag heeft voor zover ik weet geen invloed op je eigen score (maar kan wel bekeken worden door de crew om misbruik tegen te gaan dacht ik)
Reageer
Tja en hoe zwaar laat je zo een beginscore dan meewegen? In de zin van hoeveel comments met een rating van 0 moet je plaatsen voordat je startscore van 1 weer onder de 0.5 zit.

Waar ze op ogen zijn dus mensen die minstens de helft van de tijd on topic posten, dat lijkt me geen geheel onlogische drempelwaarde. Problematisch was natuurlijk dat het moderenen niet altijd netjes werd (en waarschijnlijk wordt) gebruikt en meningen toch een rol meespelen.

Ik ben benieuwd of het nieuwe systeem enige verbeteringen met zich mee brengt. Het lijkt me dat tweakers zelf misschien meer inzicht heeft in wie er voornamelijk met zijn mening stemt i.p.v. op het echte doel van het moderenen let. Er wordt immers ook weer gehamerd op het deactiveren van de bevoedheid als deze "misbruikt" wordt.
Reageer
Dat heb ik dus ook. Bijna 18 jaar tweaker en mijn score is 0,36.
Ook altijd netjes met reageren, alleen reageer ik eigenlijk bijna niet.
Dit voelt een beetje als gestraft worden omdat je een stille willie bent.
Ik ben dan geen betalend lid ivm andere prioriteiten.
Reageer
Helemaal mee eens. De redactie/admins zien een belangrijk punt over het hoofd. Er zijn al mensen met een lage score juist door die vileine cultuur en die sluit je dan direct al buiten?
Ik ben ook al meer dan 20 jaar tweaker. Ik reageer niet of nauwelijks. Toch een negatieve score want ik heb eens iets positiefs over Trump gezegd. Stel je voor, dat kan natuurlijk niet!

Dat het resultaat van die trieste cancel cultuur in het nieuwe systeem wordt meegenomen zegt misschien ook wel iets over de bedenkers van het .plan

-1 voor jullie dus
Reageer
Hoeveel gaat er nog geschreven worden over het moderatie systeem?
Het is duidelijk dat het systeem massaal verkeerd gebruikt wordt, door een deel niet gebruikt mag worden en misbruik amper aangepakt kan worden.

Gebed zonder eind.

Update:
Deze post laat het al mooi zien, er ontstaat discussie, de reacties krijgen +1/2 en de OP wordt op elke reactie omlaag gemod.
Dus in 20 minuten een hoop off-topic votes op mijn post, terwijl het de vinger op de zere plek legt.
Het is geen eens/oneens systeem, maar wordt wel zo gebruikt.
Fijn dat jullie zo voorspelbaar zijn dat jullie meehelpen met het aantonen dat het systeem dus massaal verkeerd gebruikt wordt. :+

[Reactie gewijzigd door pOZORjED op 22 september 2022 12:52]

Reageer
goed voorbeeld is dat je reactie nu al op een 0 gemodereerd wordt terwijl dit natuurlijk gewoon on topic is en dus gewoon een 1 zou moeten zijn.

probleem zit hem natuurlijk vooral in de kadering van wat is offtopic en wat is ontopic en wat verdient een spotlight. Mijn rechten zijn ook ontnomen omdat ik een keer een reactie in de spotlight wilde zetten wat bij de moderator er blijkbaar niet in ging. Maar dit is natuurlijk allemaal gestoeld op perceptie en mening. Daar kun je gewoon nooit een waterdicht systeem op bouwen.
Reageer
Ik ben het niet met je eens dat het "ontopic" is, eerder "vriendelijke doch onvoldoende onderbouwde opmerkingen" en dat is moderatie 0. Als in zijn post iets had gestaan over hoe het wel zou moeten of beter werken (dat vraag ik ook in een reactie op zijn post) dan zou hij wel een 1 krijgen.

In een post zeggen dat het toch niks uitmaakt en dat je er niks aan kan doen is dan terecht een moderatie 0
Reageer
dat maak jij er van en je zegt dat ook al terecht.... Ik vind..... ik vind: stelling met argumentatie etc etc. maar dat staat verder nergens onderbouwd dat dit moet. er staat alleen on topic. zijn opmerking gaat toch zeker over het topic en niet over de vlooienbehandeling van zn hond wat offtopic of irrelevant zou zijn.

daarom zeg ik iedereen maakt er wat anders van, en dat valt en staat bij perceptie, mening en inzicht.

Iets wat je bijvoorbeeld nog wel eens ziet is dat langere posts een 3+ krijgen, maar ik heb daarbij ook wel een aantal keer gehad dat ik dacht hier staat verder niets extras maar is alleen een lap text. Hoe kan dit nu een 3+ krijgen.

Ergo waarderingen op basis van meningen zijn een beetje onhandig als moderatie systeem. ik zie ook verder niet echt een ander goed systeem, en ik betwijfel of dat er uberhaubt is. Linked In doet dit bijvoorbeeld wel interessant.

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 22 september 2022 13:54]

Reageer
er staat alleen on topic
on topic staat niet volledig beschreven als je gaat modereren, maar zeker wel in de FAQ, en daar heb je toch echt wel de volgende beschrijving:

Het 0-niveau is de score waar reacties op binnenkomen nadat zij zijn geplaatst. De score 0 is bedoeld voor opmerkingen die geen relevante bijdrage leveren aan de discussie, maar ook geen kwaad in de zin hebben. Reacties met eenvoudige vragen, vriendelijke doch onvoldoende onderbouwde opmerkingen, open deuren, opmerkingen die reeds vele malen in een thread zijn gemaakt, onschuldige off-topic posts en reacties die feitelijke onjuistheden bevatten, blijven steken op het 0-niveau.

Je kan dan nog wel de discussie hebben of "on-topic" wel de juiste tag is of dat je het anders zou moeten noemen. Dus wel on topic maar niet relevant omdat het niks bijdraagt of vaak gezegd is als reactie kan ook een 0 zijn.
verder stel je verderop bijvoorbeeld dat je alleen 3+ comments wil lezen. Maar waarom bijv is 2+ niet genoeg en wie bepaald dat het 3+ is en niet 2+ iets wat ik een toevoeging vind, vind een ander niets.
Ik kom zelden een 3+ tegen die niet terecht is. Dit zijn posts die zeker de moeite waard zijn om te lezen als ze bij een artikel staan die jou interesse heeft. En iki zeg niet dat ik alleen de +3 posts wil lezen, maar als ze in een artikel voorkomen die ik interessant vindt, dan lees ik ze altijd ja. De rest ook wel hoor, als ik tijd heb en het niet honderden posts zijn ;)
Reageer
dan nog is dit allemaal aan te duiden op mening, wie zegt wat relevant is en wat niet? Wie bepaald wat onvoldoende is en wat niet? wat is een open deur? wat is een opmerking die al vele malen is gemaakt?

Wie bepaald dat?
Jij? Ik? wie?

er zijn genoeg voorbeelden zelfs binnen dit topic waar je kan zien dat het systeem gewoon niet zo goed werkt. En dat er op basis van meningen gemodereerd wordt en als je mening daarin dus afwijkt van de rest wordt je modereerstatus ontnomen.

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 22 september 2022 14:24]

Reageer
Wij als community bepalen dat. Tweakers probeert dat een beetje te sturen zoals met dit bericht of her en der ingrijpende mods.

Dit is een beetje "De maatschappij, dat ben jij" collectief idee.
Reageer
maar wij als communitie denken dus binnen de communitie hier al anders over :)
ik mag namelijk als maatschappij ook niet iemand straffen of waarderen aan de hand van mijn denkwijzes.
Reageer
Klopt, daar heb je rechters voor die de wet "strikt" toepassen. Vandaar dat vrouwe justitia ook vaak is afgebeeld met een blinddoek om, wat onpartijdigeheid zou moeten betekenen.

Helaas zijn er weinig mensen in de forums die echt onpartijdig zijn in een discussie. Zelfs rechters worden in de maatschappij beschuldigd van partijdigheid.

Je zal nooit een 100% consensus bereiken in een community, maar een "gemiddelde" concensus. Leef je aan de randen, dan heb je er meer last van. Wat de nieuwe regels trachten te bereiken is denk ik dat er zo min mogelijk misbruik wordt gemaakt van het systeem.

Kan het beter dan het huidige systeem? waarschijnlijk wel, dit is niet de laatste aanpassing aan het moderatie systeem van tweakers, ook niet de eerste. Gaat het de goeie kant op? mijn mening is van wel. Jij denkt daar anders over, en dat mag. Uit je zorgen hier uit en wellicht geeft dat bepaalde ideeen aan het tweakers team die hiermee bezig is.
Reageer
dat is exact waarom we deze discussie hebben toch :)
Reageer
Klopt, stiekem hoop ik ook dat het tweakers team de reacties hier gaat lezen en de zorgen, goeie ideeen en "gaten" in het nieuwe moderatie systeem kunnen meenemen in hun beslissing. En dan niet alleen de +1, +2 en +3 posts maar vooral ook de -1, want daar zal je veel "randgevallen" hebben die (on)terecht gemodereerd worden en dat is input voor de discussie :)
Reageer
Het is zeker subjectief en op meerdere manieren te interpreteren de regels voor het modereren. We modereren met de riemen die we hebben zou ik maar zeggen. De "community" is in dit geval het brein achter de moderatie, en "randgevallen" zullen daar altijd last van hebben.

Een perfect systeem zal je nooit hebben, maar je kan iets bedenken wat beter werkt dan het huidige systeem. Ik denk dat het met deze stappen wel iets beter wordt.
Reageer
juist, ik zou zeggen niet modereren, maar kwalificeren. We mogen best een rating geven, maar geen gevolgen aan die rating. Iets wat nu toch gebeurd door te ranken in een systeem van -1 0 1 2 3
Reageer
Geheel zoals verwacht, zie mijn update van mijn eerste post ;)
En elke reactie die je in de discussie plaatst, gaat net zo hard naar 0, ongeacht wat je schrijft.

Gelukkig hangt er nies aan het krijgen van -1/0 vast :+
Reageer
Misschien als je iets zou bijdragen aan de discussie dat je dan wel een +1 krijgt. Werkt niet, doet het niet is niet bepaald bijdragen ;)
Reageer
Dat wil niet zeggen dat er geen moeite moet gedaan worden om dit te verbeteren toch?
Reageer
Dat ze de moeite nemen is noemenswaardig te noemen.
Maar naar mijn mening is de hele grondslag waar het systeem op gebaseerd is niet houdbaar.
Reageer
Wat stel jij voor dan? Welk systeem is volgens jou wel goed, rechtvaardig, niet censurerend en werkbaar?
Reageer
Gewoon het hele moderatiesysteem weggooien? Wat is het nut er van. Zolang er maar een `report` functie blijft om de echte troep weg te kunnen filteren is het toch prima.
Reageer
Het nut is dat ik soms bij een artikel alleen de +3 wil lezen. Die komen echt niet zo vaak voor een zijn, over het algemeen, zeer waardevol.

De -1 posts lees ik alleen als ik tijd en zin en, maar ik vindt het wel prettig dat ik daar op kan sorteren of filteren.
Reageer
Als ze geel en paars gebruiken in plaats van groen en rood blijft er al niks van over. Dit is de intentie, waar het om draait. Om deze reden modereer ik niet meer.
Reageer
Moet ik je nu een 0 score geven omdat ik niet vind dat dit een gebed zonder eind is en je stelling geen relevante bijdrage levert aan de discussie (voor mij)?
Of moet ik je +1 geven omdat je reactie op zichzelf wel over dit topic gaat, en daardoor dus on-topic is?
Reageer
Hah!

Het geeft alleen maar aan dat het huidige punten systeem niet waterdicht is en er dus op basis van ieders interpretatie gestemd kan worden.
Reageer
Volgens de FAQ zou het een 0 moeten zijn, maar inderdaad, het is multiinterpretabel. Misschien moet er een examen afgenomen worden hier op tweakers voordat je mag gaan modereren :D
Reageer
Als misbruik niet wordt aangepakt, hoe komt het dan dat een deel van de gebruikers geen modstatus meer heeft? De mijne is al meer dan 10 jaar gedeactiveerd, zou zelfs al lang niet meer weten waarom, maar ik kan hem niet activeren. Tuurlijk kan ik in het forum gaan vragen om die modban ongedaan te maken, maar heb zelf geen behoefte aan het modereren van andere reacties.
Reageer
Ik zei amper, niet niet.
Mijne is wegens +2/3 geven ook al jaren afgepakt. ;)
En ook hier, ga ik niet op mijn knietjes om te vragen of ik het terug mag.
Reageer
hier ook, en elke krijg ik als ik hier iets over post een bericht van Tweakers, dus zal ook vandaag of morgen wel zijn dat ik iets te horen krijg...en dat ik hier al eerder een bericht over heb ontvangen..zinloos
Reageer
Zoiets aanpassen is altijd een dun koord die bewandeld moet worden, er zullen altijd mensen zijn die het niet met de gemaakte keuzes eens zijn.
Ik vind het goed van het team dat ze er mee bezig zijn en ons op de hoogte houden en luisteren naar feedback van de community.
Reageer
Ik denk dat je reactie op 0 staat en veel 0 stemmen krijgt omdat het onder 'irrelevant' valt, je noemt een paar halve beschuldigingen dat er allemaal niets van klopt zonder verder enige toevoeging of bewijs. Ik vind het moderatiesysteem hier erg goed werken om de zin van de onzin te scheiden.

Ranten over hoe moderaties werken in een artikel over het redesign (er is een ander artikel over de nieuwe eisen) is in zekere zin ook off-topic dus daar kan de 0 ook nog vandaan komen.
Reageer
Nou dit is toch gewoon een development iteratie wat samenvat waar het development team achter Tweakers aan heeft gewerkt de afgelopen sprint? Dit is niet per se een 'oi oi oi ons moderatie systeem is kapot' post maar meer een 'wij als development team hebben wijzigingen x en y doorgevoerd zodat de Vriendelijker Tweakers release goed is gegaan'.
Reageer
De vinger op de zere plek? Ik begrijp dat niet helemaal. Het enige dat je zegt, op een niet bijzonder constructieve manier, is dat tweakers in herhaling valt. Dit terwijl er alleen eerst een uitleg en vervolgens een .plan over is geschreven. Prima toch? Ik kan 2 berichten niet echt een gebed zonder eind noemen.

Het is al sinds de invoering van het moderatiesysteem zo dat personen die "zeuren over een bericht" of "zeuren over hun eigen moderatie" per definitie een lage moderatie krijgen. Dat is gewoon een indicatie dat de community niet gediend is van je bericht, en dat vind ik persoonlijk volledig terecht.
Zeuren over je eigen moderatie is iets wat wat mij betreft ook onder het kopje -1 mag vallen. Zeuren over "dit hoort niet op tweakers thuis" ook.
Reageer
Ongewenst, irrelevant en off-topic zijn meningen. Ik zie geen verbetering.
Reageer
Dat zie ik toch anders. Als je naar de beschrijvingen kijkt zie je dat ‘Ongewenst’ effectief flaimbaits/trolling/enz zijn. Dus eigenlijk gewoon ongewenst gedrag.

Irrelevant en off-topic zijn zeker geen meningen. Dat is heel helder te kaderen. Namelijk, of het ook maar iets met het artikel of de lopende discussie te maken heeft.

Simpel voorbeeld. Stel dat er een artikel over een nieuwe techniek voor zonnepanelen gaat en iemand begint in eens een heel relaas over hoe geweldig/verschrikkelijk nucleaire energie is, is dat off-topic. Het artikel gaat over zonnepanelentechniek. Er zitten wel raakvlakken (stroom opwekken) maar het is niet het onderwerp van het artikel.
Reageer
Enige nuance is dat je in een gesprek over zonnepanelen al snel kunt komen op de voor- en nadelen van nucleaire energie. Dat is dan niet persé off-topic.
Reageer
Ze dienen om aan te geven of iets ongewenst, irrelevant of off-topic *is*, niet of jij dat *vindt*. Dus het zijn geen meningen.
Reageer
Het zijn geen feiten, dus meningen.
Reageer
Je kunt toch prima beoordelen of iets off-topic is :)? Als ik nu ga uitleggen hier dat ik een kat wil kopen maar nog twijfel want het zijn geen honden, dan is dat off-topic. Geen mening.

Ongewenst zal ook gedefineerd zijn in de regels: als ik jouw avatar ga afbranden is dat EN off-topic EN ongewenst. Geen mening.
Reageer
Dat is een clear case offtopic. Je hebt ook edge cases. Ik noem het tangents. Een discussie ontstaat, er wordt ingegaan op argumenten. Maar een premisse is men het niet over eens. Men reageert er op. Zint de reactie of persoon je +1, moet je diegene niet of de reactie 0. En daar komt men dan mee weg. Kortom, zit zat subjectiviteit. Ik accepteer dat, en neem het systeem niet al te serieus wat betreft uitkomst.
Reageer
Je kan ook prima elk willekeurig onderwerp aan het artikel linken. Het is geen exact gegeven, en het kan in 99% van de gevallen geinterpreteerd worden als "wat jij zegt bevalt mij niet dus is het een ander onderwerp". En voor de resterende 1% is echt geen beoordelingskenmerk nodig. Alsof mensen die ineens over een ander onderwerp beginnen een plaag zijn.

Ik zou "ononderbouwde claim", "projectie", "persoonlijke aanval" en "onwaarheid" dan toevoegen. Indien van toepassing allemaal aanwijsbare feiten. Kun je gelijk simpel de moedwillig foute moderaties eruit vissen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 24 september 2022 01:46]

Reageer
Hoe gaat die reactiescore omhoog, als je niks kan beoordelen?
Reageer
Als ik het goed begrijp kan je zelf nog wel reacties achterlaten die andere kunnen modereren.
Als jij voldoende inhoudelijke reacties achterlaat zou die score dus vanzelf weer boven de 0.5 uit moeten komen.
Reageer
Zo begrijp ik het ook. Als je nieuw bent, kun je niet moderen. Als je reacties plaatst en ze zijn on topic dan zal je karma en reactiescore omhoog gaan. Afhankelijk van hoe actief je bent op tweakers zal dat moment eerder/later komen.

Of je hiermee "tweede" accounts kan vermijden is nog maar de vraag. Want je kunt een nieuw account aanmaken, dan ergens reageren met je nieuwe account op items die al een paar dagen oud zijn (en dus weinig gemodereerd worden) en dan met je "echte" account jezelf +3 geven. Binnen no time heb je zo een account die aan de eisen voldoet.

Om dit te deels voorkomen zou je misschien ook een extra regel moeten toepassen, dat je account minimaal een half jaar oud moet zijn bijvoorbeeld.

edit: zinsbouw aangepast

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 september 2022 12:47]

Reageer
De score is afhankelijk van hoe anderen jouw eigen reactie beoordelen, niet hoe jij anderen hun reacties beoordeeld. Plaats je dus regelmatig reacties die positief beoordeeld worden, dan zal je score vanzelf beginnen stijgen.
Reageer
Dit heeft flink wat stof doen opwaaien.
Dank voor de update zodat we onze reactiescore tot 3 cijfers achter de komma kunnen zien (ik zit zwaar onder de 0.5 maar leek dus goed te zitten :) en nu is dat helder).
Verder gewoon goed dat er een poging is ondernomen Tweakers vriendelijk te houden in deze verhardende tijden!
Reageer
De afgelopen maanden ben je goed bezig, dus dat komt vast goed ;). En heel zwaar zit je toch niet onder de 0.5? of kijk ik naar het verkeerde cijfertje in je profiel? het gaat om de "Reactiescore" toch?
Reageer
Eerlijk gezegd als het nu weggehaald gaat worden voor me, jammer dan :) ben meer actief op t forum.
Nu mensen die niet op de frontpage reageren en dus geen score hebben met een beetje karma een steeds grotere groep fpmods worden denk ik dat het minder waarde heeft.
Bij lange threads doe ik wel eens de +2 en +3 bekijken maar meestal scroll ik er sneller langs (want bij de meeste nieuwsberichten kan je wel aardig inschatten wat er aan reacties onderstaan en scroll je er even langs of er iets opvalt of je oog valt op een pareltje :) )
Reageer
Maar kan je nu dan wel modereren? op je profiel staat wel dat het actief is, maar je reactie score is nog geen 0.5, dan zou je niet kunnen moderen toch? :?
Reageer
heheh kreeg gisteren PB dat ik tot over een poosje heb om het op te krikken, was even een huh momentje want toen stond er nog 0.5 en was de update van drie cijfers achter de komma zien niet uitgerold. Dacht dat ze de K vergeten waren en dat we 250K karma moesten hebben :)
Reageer
Kunnen we reacties ook als duplicate markeren net als op StackOverflow?
Reageer
Nee, maar desondanks zijn die wel verwerkt in het moderatiesysteem: Herhaalde reacties horen namelijk op 0 thuis omdat ze niet (meer) relevant zijn. Alleen als de reacties heel snel na elkaar geplaatst worden komen ze allemaal op +1, maar zodra de volgende die reageert een redelijke kans heeft gehad om de eerste reactie te lezen, horen herhalende reacties op 0.
Reageer
Tja daar ga je, grappig, ik reageerde als eerste op dit bericht (first :P) maar nu staat mijn reactie flink lager, kom je nu en ga je lezen, en andere zouden hetzelfde als ik gezegd hebben dan mod je mij naar 0 omdat het een herhaling zou zijn lol.
Reageer
Daarom is het ook altijd belangrijk om naar het tijdstip van de reactie te kijken als je herhalingen wil modden. ;)
Reageer
Ik heb het gevoel dat het moderatie systeem wordt (mis)bruikt als een populariteitsbepaling.
Misschien moet je die uitsplitsen:
- + en - om aan te geven of je akkoord gaat met het standpunt van de reactie (ongeacht de manier waarop ze gebracht is)
- -1, 0, +1, +2, +3 om aan te geven of het een goede reactie is (ongeacht het standpunt)

Wat dit dan betekent voor het wel of niet laten zien van reacties, dat weet ik nog niet direct.

Maar ik kan me nu niet voorstellen dat ik de eerste ben met zo'n briljant idee, dus er zal heus wat aan schorten.
Reageer
Wat heeft die + en - voor visuele zin? De score van een bericht wordt ten minste gebruikt voor de ordening en filtering van een post, maar de meerwaarde van de "mee eens"-heid van een post lijkt me vrij onzinnig op de FP. Juist de misbruikfactor zou nu een stuk lager moeten worden, nu de moderatie opt-in is gezet en waarbij je een goede scoren moet houden.
Reageer
Dat ik het gevoel heb dat veel mensen gewoon +1, +2, +3 geven aan berichten die hun standpunt uitdragen, maar daarom niet op een goede manier.
En ook -1 geven omwille van het standpunt dat niet met hun mening strookt, niet omwille dat het een flamebait of troll is.
Reageer
@ikloon
Kan het voor nieuwe leden niet verwarrend zijn als er in deze tekst gesproken wordt over goed maar het systeem bestaat uit irrelevant
, on-topic, informatief en spotlight? Of gaan jullie er vanuit dat de gebruiker de connectie wel legt?
[…] door waardevolle reacties te plaatsen die goed worden beoordeeld door mede-tweakers.
Reageer
Snap wat je zegt en het liefst zou je in tekst consistent willen zijn. Maar hier is 'goed' denk ik een prima term om het geheel van de verschillende mogelijkheden te dekken. Het gaat natuurlijk ook om goed modereren en dat kan dan irrelevant, on-topic, informatief of in de spotlight zijn. Dus ik denk niet dat dat verwarrend is voor veel mensen.
Reageer
Sinds een paar maanden ben ik weer actief op linkedin en ik vind het systeem daar erg goed:
Like / Applause / support /love / insightfull en curious (een beetje verbouwereerd kijken smiley)
Niets negatiefs, als je wat negatiefs te melden hebt dan mag je het posten.
Maar ja ander platform, serieuzre setting en niet anoniem wat een bak scheelt natuurlijk.
Vind het wel jammer dat grapjes hier bijna altijd weggemod worden, vroeger kon je nog +1 grappig doen, nothing lasts :)
Reageer
Ik ben blij dat deze actie ondernomen wordt: we hoeven toch niet mee te gaan in de verharding en de 'spelregels' die zijn opgesteld lijken mij erg redelijk. Natuurlijk kan er nog wat verbeterd en aangescherpt worden - ik hoop dat een aantal suggesties en opmerkingen serieus meegenomen worden, want er er zijn hier mensen met wel goede punten.
Ik moet toegeven dat ik bij mezelf ook merkte dat ik scherper geworden was, vooral in overdreven reacties van fanboys (van welk kamp dan ook) en als mensen minder prettig of onzinnig reageerden op mijn posts, maar ik had me al voorgenomen dat weer wat positiever te maken. Ik post nog wel een smiley als een fanboy iets wat heel krom lijkt te zijn helemaal goed praat, want dat blijf ik wel grappig vinden, maar dat lijkt me een goede reactie: er boos over worden en je er aan irriteren, daar heb je toch alleen jezelf maar mee...
Er zijn twee dingen op tweakers die wat mij betreft wel mogen verdwijnen: 1. de reactie als er iets kritisch bericht wordt (grote prijsstijging of iets wat niet werkt) 'dan koop je het toch niet, dat is je eigen keuze', 'ze mogen ervoor vragen wat ze willen'): dat vind ik altijd zo'n overbodig commentaar en doet niets af (en voegt niets toe) aan de berichten en ja, ik verwacht wel dat er kritisch gekeken wordt naar fabrikanten en suppliers - dat is een van de taken van journalistiek. 2. als er een vernieuwing is: 'dat is toch helemaal niet nodig'. Bijvoorbeeld als er een scherm uitkomt met een hogere resolutie: het valt me op dat er altijd mensen zijn die zeggen dat het 'overbodig' en 'onzin' is. Ik vind het prima als mensen het voor zichzelf niet nodig vinden, maar soms lijkt het wel of sommige Tweakers helemaal niet houden van innovatie. Een aardig voorbeeld (dat moet je maar eens teruglezen: erg grappig!) zijn alle reacties van mensen op het gebruik van fullHD schermen op smartphones: hoe vaak er wel niet gepost is toen dat dat overbodig is en nu wil niemand wat anders. Of, grotere smartphoneschermen, hoe je niet met 'een tablet aan je oor wil lopen'. Vooral door Apple-liefhebbers toen er nog geen grotere versies beschikbaar waren.... maar daar is dan weer een :) meer op zijn plaats...
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee