Door Tweakers Partners

Een modern, comfortabel én smart home? Zo realiseer je dat!

22-11-2019 • 09:30

80 Linkedin

Tweakers zijn fan én gebruikers van smarthomeproducten. Dat bleek eerder uit onze smarthomesurvey onder ruim 7800 deelnemers. Communitylid Peter zou als jonge vader ook wel wat meer slim comfort in huis willen hebben. Peter meldde zich aan voor de smarthomemake-over met Google Nest & Philips Hue en won.

Iedere kersverse ouder zal het beamen: met een pasgeboren baby in huis staat je leven volledig op zijn kop. Aan de verzorging van het nieuwe familielid heb je je handen vol, dus hoe lekker is het dan als slimme apparatuur het leven een stuk makkelijker en comfortabeler maakt?

Er is keuze genoeg voor wie 'smart' films en televisie wil kijken, maar ook voor huishoudelijke taken zijn er inmiddels tal van slimme oplossingen die werk uit handen nemen. Daarnaast is slimme verlichting, zoals de Philips Hue-lampen, goed in te passen in een smarthome. Niet alleen zorgen ze voor meer sfeer en ambiance waardoor ze je kijk- en luisterervaring naar een hoger niveau tillen, ze kunnen ook slim worden ingezet zodat lichtknoppen overbodig worden en het energieverbruik afneemt.

De Google Nest Hub kan daar een centrale rol bij spelen. Via dit slimme scherm met ingebouwde Google Assistent kan de gebruiker informatie opvragen en gekoppelde smarthomeproducten bedienen. Steeds meer slimme apparatuur wordt ondersteund door de Nest Hub, waardoor smarthome-oplossingen steeds omvangrijker en meer divers worden.

Red Alert met sfeerverlichting?

Genoeg mogelijkheden dus. Maar hoe werkt het in de praktijk? Benieuwd hoe Peter zijn huis op slimme wijze comfortabeler heeft laten maken zodat hij meer tijd over heeft voor zijn gezin? En wil je weten wat sfeerverlichting toevoegt aan een virtuele veldslag in Command & Conquer: Red Alert?

Bekijk dan als de wiedeweerga de video hieronder!

Winnen

Ben je geïnspireerd geraakt door bovenstaande video en wil je ook aan de slag met smarthome? Meld je dan aan via onderstaande poll, en maak kans op een Philips Hue-starterspakket. We sturen het pakket naar één lid van de community die het product mag testen én na afloop mag houden.

Wil jij een Philips Hue-(starters)pakket winnen?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Voorwaarden voor deelname

 • Je Tweakers-account moet voor 21 november 2019 geactiveerd zijn.
 • Meedoen kan tot en met 29 november 09.00 uur, alleen via de poll.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
 • Winnaar krijgt uiterlijk 2 december bericht via de e-mail.
 • Winnaar die nog geen Philips Hue-starterspakket heeft ontvangt het Philips Hue-starterspakket t.w.v. 155 euro. Winnaar die al wel in het bezit is van het Philips Hue-starterspakket ontvangt dit pakket t.w.v. 87,96 euro.
 • Winnaar wordt willekeurig geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • De winnaar is bereid om -na ontvangst van het Philips Hue-(starters)pakket- binnen veertien dagen het (starters)pakket te testen en een uitgebreide review te publiceren in Tweakers Pricewatch.
 • Na de testperiode is de winnaar eigenaar van het Philips Hue-(starters)pakket.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
 • Medewerkers van Tweakers, Google & Philips Hue zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden, kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net worden ingediend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (80)

Wijzig sortering
Leuke actie, maar sla over. Ik heb Hue en het werkt heel goed. Maar ben al langzaam over aan het gaan op IKEA Tradfri en de laatste lampen zullen ook over gaan...

De kwaliteit van Hue is de beste van de markt. Maar met héél veel spotjes in huis wordt het toch een te dure hobby :+
Waarom zou je bestaande Hue-lampen vervangen met IKEA Trådfri, en niet gewoon alles wat nog niet smart is, vervangen met Trådfri en koppelen in de Hue-app? De Hue-app en bridge werken imo echt veel beter dan IKEA's eigen.

Edit: of als je echt grote groepen spotjes/lampen hebt, doen wat @Dennisvw zegt en dan deze dimmer in de Hue-app toevoegen.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 november 2019 10:26]

Ik heb thuis Tradfri spul op mijn HUE bridge, en ben die juist weer aan het vervangen voor Hues.
De tradfris icm de hue bridge reageren niet goed op scenes (je moet 2x het commando doorsturen, een keer voor kleur, een keer voor lichtintensiteit), en al mijn ikea lampen knipperen om de zoveel tijd. Niet vaak, maar met 20 lampen beneden knippert er om het kwartier wel ergens een lamp, en dat gaat irriteren.

Daarnaast heeft tradfri na een jaar nog altijd niet de beloofde updates uitgebracht en gaat de ontwikkeling naar mijn mening erg traag, met minimale communicatie naar de community.

Nee, mijn enthousiasme over tradfri is volledig omgedraaid en ik wil er van af.
Mijn enthousiasme voor Trådfri is ook niet erg groot en ik prefereer ook Hue, maar voor de ruimtes waar je toch niet vaak bent (bedlampje bijv., of een lamp in de keuken die voor de mooi soms aangaat, maar niet nodig is om licht te krijgen in de keuken) heb ik een goedkoop Trådfri-peertje ingedraaid.

Voor de "hoofdlampen" ga ik voor Hue, mede omdat die gewoon prima schakelen, waar Trådfri idd maar één commando tegelijk kan uitvoeren. Waar licht MOET zijn, heb ik Hue.

Maar het ging er in mijn post voornamelijk om dat OP bezig met het vervangen van alle lampen voor Trådfri, terwijl je ze gewoon samen kan laten werken. Zeker gezien OP (schrijft hij later in een comment aan mij) alleen voor warmwit gaat.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 november 2019 12:52]

Inderdaard, Tradfri werkt op de Hue bridge maar niet andersom.

Ikzelf heb in de woonkamer de Hue kleurlampen en in de rest van het huis zitten alleen maar Ikea lampen. Deze zijn allemaal via de Hue app te bedienen. Ik draai tevens een bewegingssensor en enkele Tradfri remotes (maar deze zie je niet terug in de app helaas.)
Kun je de oplossing dan niet beter zoeken in je schakelmateriaal? Met één Z-wave, Zigbee of Wifi dimmer/switch schakel je alle spots die met elkaar in serie staan.
Ik heb op meerdere plekken in huis groepen van 10 spots op één z-wave dimmer aangesloten. De keuze in led spotjes (niet gekleurd weliswaar) is dan veel groter en ze zijn goedkoper. Nog een bijkomend voordeel is dat ze ook met de bestaande schakelaars te bedienen zijn en ze dimmen vaak mooier.
Bij ons hangen de schakelaars lang niet altijd op handige plekken. Het mooie van Tradri/Hue vind ik dat je gewoon draadloze schakelaars hebt. Het maakt niet uit waar je electriciteitsdraden liggen. Zo heb ik nu een schakelaar/dimmer van IKEA naast de deur van de slaapkamer (voor binnenkomen) als naast het bed (bij wakker worden). En dat werkt prima zo....

Dat kan inderdaad ook met Z-wave/Zigbee/Wifi. Maar de lampen van Tradfri zijn niet duur (7 euro voor een spotje) en ik hoef niet allerlei kastjes aan de lampen te hangen. It just works.

De Google Home gebruik ik nog voor lampen aanzetten en voor het aanzetten van de stopcontacten (electrisch dekentje bijvoorbeeld). Maar de losse Hue-app gebruik ik nooit.

De lampen in de woonkamer gaan aan X tijd voor zonsondergang, en uit om 21:30 (bedtijd). S'ochtends om 6 uur gaan de lampen weer aan. Dit wil ik eigenlijk nog vervangen voor sensors, want dat is veel makkelijker.

De keuken gaat aan als ik de keuken inloop dankzij de sensor, als het donkerder is dan zoveel lumen. Dat werkt zonder bridge/hub. Enkel een sensor van 13 euro en wat spotjes van 7 euro p/s. Als ik ze wil dimmen kan dat met de schakelaar die je overal kan plakken.

De slaapkamer gaat gewoon met de bestaande schakelaars. Die mogen altijd even gedimt, en dat werkt prima.

Met een app schakelen, of met je stem, dat vind ik niet slim. Slim is als je er niet over na hoeft te denken en dat het automatisch gaat. Dan is het slim. vind ik ;-)
het mooie van schakelaars is dat je daar slimme varianten van hebt die met hetzelfde zigbee (of zwave als je dat liever hebt) systeem dus zo'n hele serie lampen kunnen schakelen en dimmen,

de bolletjes zijn daarbij goedkoper en je kunt veel van die schakelaars prima koppelen aan je bridge zodat je ze alsnog ook via app's en andere zaken kunt bedienen.

Ik zie de trent van slimme bollen eigenlijk alleen maar voor plaatsen waar je niet (gemakkelijk) betere oplossingen kunt aanwenden. Bijvoorbeeld in die hele mooie lamp waar een snoerdimmer niet echt kan, en waar je ook tussen de fitting geen dimmers kunt plaatsen. op plaatsen waar je geen ruimte genoeg hebt in je muur/plafond-doos om er een dimmertje in te proppen. pas dan (als laatste lapmiddel) kies je voor slimme bollen.
Wat vind je van de Tradfri app? Werken deze spots ook makkelijk samen met Google Home?
Met de hub werken ze volgens mij prima samen. Maar ik heb geen hub. De lampen die ik heb, heb ik op een motion sensor aangesloten. Want dat vind ik veel slimmer dan dat ik steeds moet vragen om de lichten aan te doen...

Maar kijk eens op het forum in het Tradfri ervaringtopic. Daar staan al je vragen beantwoord O-)
Volgens mij heb je het allemaal een beetje verkeerd begrepen. De hub is niet alleen zodat je dingen alleen met je stem kan starten, maar ook om oa "flows" te creëren (in Hue in ieder geval, ik ken de IKEA-app niet) zodat je bij beweging lampen aan kan zetten e.d.

En als die beweging tussen 23:00 's avonds en 6:00 's ochtends is, dat het licht dan maar op 10% aangaat e.d.

Ik zou het allemaal even wat beter uitzoeken als ik jou was, want volgens mij mis je wat informatie, waardoor je alles een stuk lastiger maakt dan het hoort te zijn.
De bewegingssensor van Ikea werkt zonder hub. Dus eigenlijk gewoon een ouderwetse bewegingssensor, maar dan zoder alle dradenboel en schakelaars. Dat is een stuk eenvoudiger dan mét een hub imho.

Als je inderdaad die flows-functionaliteit wil, dan is een hub wel handig. Maar dat hoef ik niet. De IKEA sensor heeft al een dag/nachtstand, die dus enkel schakelt als het donker is in de kamer.

Het kan namelijk prima donker zijn in huis om 12 uur smiddags afhankelijk van het weer. En als de lampen dan gewoon aan blijven vind ik dat heel handig. Dat kan ook met hub.... Maar waarom een extra schakel toevoegen als dat niet hoeft?

Maar ik ben van de KISS (keep it simple stupid). Het mixen van Tradfri met Hue is niet simpel, en je bent afhankelijk van de grillen van Philips.... die al bewezen hebben soms gewoon lampen te blokkeren etc.

Heel veel "slimmigheden" maken het IMHO (mijn mening) onnodig complex. Kleur is leuk, maar ik gebruik het niet. Ik hoef geen paarse eetkamertafel... warm wit vind ik fijn, dus dat is prima voor mij.

Als ik een app moet gebruiken om de lampen aan te zetten, dan ben je het doel al voorbij volgens mij :+ Idem met de lampen aanzetten met stem. Zie het hier thuis ook. Vriendin heeft de Hue app, maar gebruikt hem niet. Via stem probeert ze, maar dan verstaat google het weer eens verkeerd. Gevolg: Ze pakt gewoon de afstandsbediening die naast haar ligt om de lampen aan te zetten.

De keuken denkt ze niet eens over na. Dat werkt volledig automatisch. Is het licht? geen lampen aan. Is het donkerder? Lampen aan. Hoeft ze niets voor te doen, niet over na te denken. En wat heb je nodig? een sensor en de lampen. Geen extra hub (die niet kan werken door internet/bereik), geen extra installatieschakels... It just works. Het enige wat mis kan gaan is dat de batterij leeg is. Maar ik heb de sensor nu al anderhalf jaar en nog geen lege batterij.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 november 2019 11:48]

Die dag/nacht-stand is niet hetzelfde als wat ik bedoel. In mijn situatie gaat de lamp 's nachts (tussen bepaalde tijdstippen) aan op maar 10%, zodat je ogen er niet uitbranden als je slaperig naar het toilet loopt, dat is zonder hub en/of app niet mogelijk (en die app hoef je na setup niet meer aan te raken).

Waarom een extra schakel als niet hoeft? Omdat die "extra schakel" een boel dingen mogelijk maakt met één keer instellen en daarna nooit meer aanraken. Je aversie voor de hub en app(s) is gebaseerd op niets. Je denkt dat je constant die app aan het openen bent (of tegen je telefoon aan het praten bent) als je een hub en app hebt, maar dat is ècht niet het geval.

Kleur is geen onderdeel van mijn betoog, want dat is een persoonlijke mening.

Natuurlijk is het pas "smart" als je er geen omkijken naar hebt, maar JUIST in dat geval helpt een hub (of ander systeem, ik gebruik een Homey) juist heel erg goed, omdat je dan JUIST meer specifieke systemen kan bouwen die meer doen wat je wil, zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

Daarnaast kan die extra hub prima werken in de keuken, gezien de lampen een mesh-netwerk maken. Dus je router en hub kan aan de andere kant van het huis staan; via alle apparaten wordt er een mesh gemaakt die makkelijk tot in je keuken rijkt. Ik weet niet wat het maximum is, maar op die manier kan je met extra peertjes en/of repeaters je gehele huis bedekken met deze mesh.

Het is leuk dat het voor je werkt, maar in principe is er geen drol smart aan, als je ze niet koppelt aan een hoofdsysteem (lees: hub) en zit je gewoon met iets wat al decennia lang kan, maar dan zonder dradenpoespas.
En dat is toch best slim? Grappig dat het aan een systeem met internet moet hangen voordat het "SMART" mag heten. Dus enkel als Philips precies kan zien wat je doet, is het smart? lijkt mij helemaal niet zo slim...

Vroeger moest je hiervoor heel veel draden trekken, extra buizen infrezen etc. Nu kan het allemaal draadlos.

En ik weet wat een hub extra kan. Ik heb immers een hub (van philips). En ik weet écht de mogelijkheden wel. Maar als ik ze niet nodig heb (ik heb mijn lampen sowieso niet op standje daglicht, óók s'avonds niet) waarom dan in godsnaam een hub toevoegen voor de keuken?

Als mijn setup, omdat het niet volledig aan het internet gekoppeld is, dan niet het kopje "smart" krijgt. Dan toch niet :Y) . Vind ik prima.

YMMV, niks mis mee. Iedereen heeft zo zijn eigen toepassingen. En wat jij handig vind, kan ik onhandig vinden. Dit werkt voor mij heel goed, want ik heb er geen omkijken naar. Tenzij de Philips-lampen weer eens niet goed aangaan (in de woonkamer wel, maar de achterste keukenlamp niet). Dan mag ik ze weer opnieuw aan en uit zetten..... En dat is een afstand van 5 meter, met een stukje betonnen muur er tussen.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 november 2019 12:56]

Je post onder een artikel dat draait om het slim maken van een huis met allerlei integraties, "flows", systemen e.d., dus dan is jouw systeem inderdaad niet "smart".

En nee, Philips kan dus niet zien wat ik doe, gezien ik Homey gebruik, daarnaast is dat wederom iets wat ik totaal niet heb gezegd...

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 22 november 2019 13:48]

Ik doe wel mee, ik heb nog niks smarts in mijn home :D Leuk begin
Lampen met een standaard fitting? Worden die nog veel gebruikt? Ik heb er nog 2 in het hele huis, 40 jaar oude lampen in opslagruimtes.
Waarom niet? Wat gebruik jij dan?
Je bedoelt spotjes waarschijnlijk?
Alles wat ik heb gebruikt een GU10, GU5 of TL fitting. E27 fittingen heb ik niet meer in normale ruimtes.
sorry dat ik het moet zeggen, maar spotjes roepen bij mij een jaren 80 beeld op even los van welke fitting dat ze dan tegenwoordig hebben.
Mijn huis hangt ermee vol.

Veel gloeilampen vooral in de woonkamer.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 november 2019 10:55]

Die waterkoker. Net iets te mooi voor het filmpje. |:( Je moet toch echt de schakelaar op de waterkoker zelf omzetten.
Het idee, zoals mijn broertje het gebruikt, 's avonds klaar zetten, water er in, knop ingedrukt. En s' ochtends bij het wakker worden is het 'Okee Google, Goedemorgen' en dan gaan rustig de lampen aan in huis, chill muziekje aan en het thee water wordt alvast gekookt.

Natuurlijk is het allemaal overbodige luxe.. maar wel leuk.
En dan vervolgens bij de waterkoker gaan staan wachten tot het water kookt, omdat die anders steeds aan en uit gaat tot het water op is.
Mijn waterkoker kookt gewoon.. en dan stopt ie na een seconde of tien. Hij gaat daarna niet vanzelf weer aan.
Het apparaat zelf is er gewoon niet geschikt voor. Je moet er aan denken. Oh water vullen én schakelaar zetten. Dan ook nog binnen x tijd thee maken want anders is je water weer afgekoeld.
En wat is nou juist de bedoeling van een smarthome?
Je moet ergens beginnen.. er is nu helaas nog geen robot die je thee maakt en komt brengen. Dan is dit een leuk begin.
En het is ook een kwestie van aanleren zodat het een gewoonte wordt.. na het zetten van thee, even bijvullen en de knop indrukken.

Maar dat is met alle smarthome dingen.. je moet er even rekening mee houden. Leuk die smart lampen thuis, maar als je huisgenoot telkens de lamp met de oude schakelaar uitschakelt (vol het stroom er af).. dan heb je hetzelfde probleem dat je de volgende keer toch echt moet opstaan om de lampen aan te doen.
Je hebt weinig fantasie ;-). Thuis heb ik bijvoorbeeld een scene gebouwd waarbij de schakelaar in de muur aangaat, water gekookt wordt en na het koken de schakelaar in de muur automatisch weer wordt uitgezet. Na het thee inschenken zet je de koker met water gevuld en knop ingedrukt terug in de houder waardoor hij klaar staat voor volgend gebruik. Voordelen: 's ochtends gaat je alarm op je mobiel af, waarop een app reageert door vast thee aan te zetten. Kun je nog even lekker blijven liggen en is het water vrij snel op drink temperatuur als je inschenkt. Het vullen na koken en inschenken wordt een automatisme, wat ook nog eens als voordeel heeft dat er minder kalk afzet plaatsvindt in de koker omdat het water snel afkoelt na het koken door bijvullen met koud water.
'Zet waterkoker aan' Altijd leuk dat soort dingen maar jammer dat je er eerst na toe moet lopen om er water in te doen :+

Maar leuke actie!
Of je neemt een quooker kokend water kraan. Heb je direct kokend water en heb je geen waterkoker nodig..
Smart Quooker heb jij nodig.
Als ik dit zo zie in de video en daarbij alle kosten ruim inschat, zie ik hier nog niet zoveel voordeel in.

De motion sensoren lijken handig, maar ik doe de lamp in de gang vaak niet eens aan. Verder vind ik de moeite zo ontzettend laag om bij het in- of uitlopen van een kamer het knopje in te drukken.

De waterkoker aanzetten, tja, hij moet wel eerst helemaal klaar staan en uiteindelijk moet ik er toch heen.

De slimme deurbel is ook handig, echter gaat bij ons de bel denk ik eens per maand en als ik niet thuis ben, spreekt dat voor zich. Als ik thuis ben ga ik niet iemand in de kou laten staan terwijl mijn app aan het opstarten is.

De commando's aan Google zijn handig, maar dat heeft mijn telefoon al, ik gebruik dat bijvoorbeeld voor het weer, navigatie, verkeer en agendapunten.... als ik het nodig heb.

De digitale thermostaat ben ik iets meer over te spreken. Je kan bij sommigen zelfs direct je verbruikskosten zien en ook gebeurt het wel eens dat ik hem vergeet uit te zetten terwijl ik in bed of weg ben. Even op de app uitzetten kan dan een hoop besparen.

Al met al is het allemaal leuk en interessant, maar of het echt handig is? Sommige technieken zijn meer entertainment dan zinvol, de vraag is dan ook maar of je echt gaat besparen er mee.
Ik gebruik enkel hue lampen en niet de bewegingssensoren etc. Moet zeggen dat ik wat meer mogelijkheden heb dan een standaard schakelaar of dimmer.

Ik kan programma's maken dat het licht geleidelijk aangaat in de ochtend (wakeup light), routines met wisselende tijden voor als ik op vakantie ben (tijdschakelaars), lampen dimmen bij kijken film (dimmer), kleuren instellen (zachter licht later op de avond, feller licht bij lezen) en dat allemaal door tegen de telefoon te praten.

Zijn alternatieven (zie tussen haakjes) echter heb ik deze allemaal de deur uit gedaan en enkel nog lampen van Philips.

Heb onlangs ook stekkers van Osram aangeschaft, deze kan je ook koppelen met Hue. Binnenkort de kerstboom op een schakelaar en alles met mobiel te bedienen.

Prijs is fors, echter kan er veel meer dan alleen een schakelaar via je mobiel bedienen.
Zijn die "wakup lights" ook te koppelen aan je wekker/agenda?
Want met wisselende diensten (vroeg/laat) werkt een standaard niet zo goed :+

Dat probleem heb ik ook met een slimme thermostaat. Met wisselende diensten is programmeren niet handig. En een huis van 16 graden inlopen is niet fijn, als DAN pas de kachel aan gaat. Je kunt dan de afstand (geofencing) hoger zetten... maarja, dan ben ik bij vrienden/familie en gaat de kachel aan. Ook neit echt slim.

Die Wake-up functie lijkt me best relaxed.... Mits die dus te koppelen is aan iets van een agenda. Of nog beter: aan je wekker :+

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 november 2019 13:19]

Heb zelf Hue-lights in 1 woning en die wake-upfunctie is inderdaad erg prettig. Maar net als jou heb ik ook zeer wisselende diensten. Vanuit de Hue-app is het niet mogelijk een koppeling te maken met je agenda. Via IFTTT kun je wel lampen aanzetten wanneer een agendaitem begint, maar dit geld dan voor ALLE agendaitems; ofwel de lampen branden dan (in mijn geval) zo ongeveer de hele dag. Daarnaast kan je met IFTTT Hue-lampen aanzetten, uitzetten of laten knipperen. Het hele idee van de wake-up functie is dat de lamp in je slaapkamer geleidelijk aangaat, maar dat lukt dus nog niet. Misschien dat het via een andere service wel lukt hoor, enkel ik heb het in ieder geval nog niet voor elkaar gekregen.
Die agenda is nog omheen te werken lijkt me (je kan verschillende agenda's maken, of een agenda voor een bepaald account). Maar dat knipperen/aanzetten is lastiger.

Maar het is er bijna :+ _/-\o_
Al heb ik dat gevoel al jaren. Het is er BIJNA.... maar er mist altijd een puzzelstukje O-)
Ik doe (waarschijnlijk weer voor niets) ook mee. Wil ons huis wel verder aanpassen!
Wat bedoel je met "weer voor niets"?
Waarschijnlijk dat hij niet wint, aangezien die kans vrij klein is. Verder wel leuke actie.
Exakt, ik win nooit iets. Maar wel gelukkig in de liefde, dat zal het wel zijn (46 jaar gelukkig getrouwd!)
Alle commerciële gesloten smart home-producten zijn gedoemd om te mislukken op de lange termijn. Wanneer zo'n cloudproduct wordt overgekocht, uitgefaseerd of privacy issues heeft, kan je niet zomaar even overstappen op een andere product en leverancier. Daarvoor zijn de investeringskosten veel te hoog.
De Hue lampen werken ook gewoon zonder internet verbinding, zolang het maar aan je thuis netwerk geknoopt zit.
Dat klopt, maar dat maakt het niet minder een probleem. Het blijft nog wel een tijd werken. Maar iets nieuws toevoegen in een gesloten systeem is lastig. Zeker als ze zich niet helemaal aan de standaard houden.

Zo werken Tradfri-remotes met Hue, maar zie je ze niet in de app. Als Hue overgenomen wordt, of Hue bepaald dat ze alle tradfri's gaan blokkeren hang je dus.... En dat is wel een issue met commercieel gesloten smart-home producten.

Aan de andere kant: Open producten zijn mooi, maar vaak is er door een gebrek aan standaard weer allerlei uitzonderingen. En als er wel een standaard is, kun je bepaalde dingen weer niet... Domoticz is bijvoorbeeld top. Bijna alles werkt, maar je moet wel veel prutsen en echt simpel is het niet. Hue is praktisch plug & play.

Het is nog altijd de keuze tussen gemak en compabiliteit... Er is nog geen oplossing die simpel in opzetten/gebruik is, niet heel duur is en toch alles bied wat je wilt (slimme lampen, slimme dimmers met domme lampen, stopcontacten etc)
Misschien het "Okay Google" volgende keer even dempen in de video?. Mijn huis slaat op tilt ;)
Precies dit. bij mij kon hij de waterkoker al niet vinden :(
Leuke actie. Zit al een tijdje te twijfelen over de slimme lampjes, maar de prijs om er aan te beginnen is gewoon net te hoog om het interessant te maken.
Dat ligt er helemaal aan hoe handig je bent.
Als je een Sonoff RF bridge koopt en hier tasmota op zet, dan kun je al je RF apparaten automatiseren.
RF producten zijn soms veel goedkoper dan de smart wifi spullen.

Bewegingssensor van Philips is gemiddeld 35 euro.
Een RF bewegingssensor is gemiddeld 6 euro, en als je hem zelf maakt 3 euro.
Er zijn ook slimme lampjes die een pak goedkoper zijn ;)
Werken deze dingen ook zonder verbonden te zijn met het internet?
Ja, zolang je wel met wifi verbonden bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee