Door Tweakers Events

Meet-up Smarthome - 'We willen zowel early adopters als de mainstream bereiken'

11-06-2019 • 13:00

45 Linkedin

Een van de uitvinders van de slimme thermostaat Toon, Arjen Noorbergen, vraagt het publiek tijdens de Meet-up Smarthome: "Hoe kunnen organisaties hun producten en diensten interessant genoeg maken voor early adopters en tegelijk makkelijk genoeg voor het grote publiek?" Met deze vraag wil Arjen een discussie aanwakkeren onder de aanwezigen.

Dit jaar nog komen er veel meer slimme producten op de markt voor smarthomes. Arjen kijkt ernaar uit. Als oprichter en eigenaar van Olisto heeft hij een app ontwikkeld die deze producten koppelt, waardoor ze extra meerwaarde krijgen. Een belangrijke voorwaarde voor het ontwikkelen van nieuwe producten voor smarthomes is volgens Arjen dat altijd aan het grote publiek moet worden gedacht. “Het grote publiek wil zich niet bezighouden met het configuren, installeren en controleren van slimme producten. Het wil dat het werkt en dat het blijft werken.”

De slimme thermostaat Toon, waarvan Arjen een van de uitvinders is, is een mooi voorbeeld van een slim product dat interessant genoeg is voor early adopters en gemakkelijk genoeg voor het grote publiek. Immers, meer dan 900.000 huishoudens hebben een Toon. “Toon is de basis geweest voor het nieuwe bedrijf, Olisto, opgericht in 2016. Met Olisto gaan we nog een stap verder en koppelen we, volgens het ifttt-principe, onder andere Toon aan al je slimme apparaten in huis.”

Olisto
Olisto helpt bedrijven bij het creëren van meerwaarde voor hun product of dienst. “Dit doen we door producten of diensten aan elkaar te koppelen.” Als voorbeeld gebruikt Arjen zijn eigen slimme thermostaat Toon. “Toon kan met behulp van een app gekoppeld worden aan allerlei verschillende slimme producten. Zet bijvoorbeeld in je app de vakantiemodus aan en vul in je Google Agenda vakantie in op de dagen dat je niet aanwezig bent. De thermostaat zal zich automatisch aanpassen aan je afwezigheid.” Een ander voorbeeld dat Arjen geeft, is dat van de luchtbevochtiger. “Zodra de Netatmo detecteert dat de luchtvochtigheid te laag is, wordt de slimme stekker automatisch ingeschakeld.”

Kanalen en triggs
De Olisto-app bestaat uit twee onderdelen: kanalen en triggs. “De kanalen zijn koppelingen met verschillende slimme producten en online diensten. Zo zijn de producten van onder andere Toon, Hue, Netatmo, Klik aan Klik uit, Bosch/Siemens met Home Connect, en Nest beschikbaar”, aldus Arjen. Triggs zijn opdrachten voor deze producten die iedereen zelf kan instellen. In de Olisto-app vind je tientallen triggs die je gemakkelijk kunt toepassen in je huis. Je kunt ook zelf, naar eigen wens, triggs programmeren. Een trigg bestaat uit minimaal één ALS-conditie en één DAN-actie. Een conditie is datgene wat moet gebeuren voordat de trigg wordt uitgevoerd. Aan minimaal één voorwaarde moet worden voldaan voordat een trigg wordt uitgevoerd. “Je hebt waarschijnlijk meer slimme apparaten in huis dan je denkt. Lampen van Philips Hue, een smart-tv of een nieuw type oven met internetverbinding. De app van Olisto koppelt deze producten aan elkaar, waardoor meerwaarde ontstaat.

Spagaat
Aan de ene kant wil Olisto met early adopters ‘programmeren’ en continu nieuwe triggs ontwikkelen. “Deze groep vormt onze inspiratiebron en bestaat tegelijk uit onze ambassadeurs.” Aan de andere kant heeft Olisto het grote publiek nodig om economische redenen. “Het grote publiek is terughoudender. Dat stelt vaak terecht vragen als: hoe sluit ik het aan, hoe moet ik alles instellen en blijft het werken?” Het is nog de vraag op welke manier Olisto en andere organisaties deze tweestrijd het beste kunnen oplossen, zodat het interessant genoeg blijft voor de early adopters, maar tegelijk toegankelijk genoeg blijft voor het grote publiek.

Toekomst
De toekomst van smarthomes is volgens Arjen lastig te voorspellen. “Ik denk dat duurzaamheid een grotere rol gaat spelen. Energiebedrijven gaan een grotere rol pakken en wij als Olisto kunnen dat voor ze vereenvoudigen.” Ook is Arjen van mening dat grote merken interconnectiviteit meer en meer op zich gaan nemen. “Men vertrouwt deze merken en zij ontwikkelen producten met het grote publiek in het achterhoofd.”

Fan van alles wat met smarthomes te maken heeft? Kom dan op donderdag 13 juni naar onze Meet-up Smarthome in Zwolle. Tijdens deze tweede Meet-up van het jaar duiken we dieper in de wereld van slimme apparaten en toepassingen die jouw huis en leven een stuk makkelijker maken.

Koop je ticket

meer-informatie-button

Reacties (45)

Wijzig sortering
Is een smart home wel zo slim? Het gadget gehalte is wel leuk, maar net als je nieuwe smartfoon, na een paar maanden is de lol er wel vanaf.

Smart Home als je radio wil luisteren, pak je smartfoon, start de App, klik afspelen, OF, roep heel hart je digitale assistent met het commando afspelen.
Ouderwets, druk de radio aan.

Bij ons in huis, na het initiële enthousiasme, wordt de ouderwetse methode weer het meest gebruikt. Mooie is ook dat de FM radio het ook doet als het internet een keer niet werkt.
Smarthome gaat natuurlijk veel verder dan alleen de bediening van de radio veranderen.
Denk aan automatische verlichting die door verschillende sensoren worden aangestuurd. Hierbij heb je gelijk het bijkomende voordeel dat de verlichting dus ook niet onnodig brand op het moment dat je (of de kinderen) deze vergeet.
Op hardware.info staan twee leuke video´s die hier verder op ingaan. En een smarthome is inderdaad niet voor iedereen!
De betreffende video: Het slimste huis van Nederland met Google Home en Z-Wave
Het vervolg: Kijkersvragen over smart home en het slimste huis van Nederland

Hierin worden bijna alle standaard vragen beantwoord als: Wat heb je er aan? Wat nu als het internet uitvalt?
Een smarthome zou "smart" moeten zijn, alles zelf automatisch regelen binnen z'n eigen netwerk. Dat doe ik het liefst dan ook, of via lokale API's of sonoff's, shelly's of esp8266's. De voice assistant komt er ook lokaal bij in de toekomst via snips.ai

Ik heb somfy motoren in mn zonnescherm, ik snap echt niet waarom dat niet lokaal geregeld kan worden, waarom moet er een bedrijf als "cloud" tussen zitten, zo onnodig.
Je kunt daar geen z-wave controller aan hangen? Ik draai thuis Domoticz en laat verlichting in onze afwezigheid in de aanwezigheidssimulatiestand draaien. Zo lijkt het net alsof we thuis zijn: een goed verlichte woonkamer, wat buitenlampen aan, verlichting rond bedtijd weer uit, maar niet exact om 22:30, maar dat tijdstip +/- een bepaalde marge.

Dat vind ik het sterke punt van een smarthome: het is niet alleen handig doordat je met 1 knop alle verlichting in een scene aan/uit kunt zetten ipv de halve woonkamer door om verspreide schakelaars te bedienen, het biedt ook beveiligingsmogelijkheden. We willen nog een keer een elektrisch aangedreven zonnescherm. Dat zal bij ons zeker gepaard gaan met een wind- en regensensor zodat hij op zomerdagen 's ochtends gerust uitgedraaid kan worden om de woning niet te warm te laten worden, maar tegelijkertijd indraait als het gaat regenen of te hard gaat waaien. Nu kan dat met die sensoren ook door mee te liften op het op internet gedeelde weerstation een paar straten verderop, maar ik wil daarvoor eigenlijk niet afhankelijk zijn van anderen / internet :)
Helaas niet, werkt met hun eigen protocol met rolling keys, valt niet echt te hacken.

Ik stuur de boel aan met node-red/homekit, zoveel mogelijk geautomatiseerd dmv PIR/lux, fan aan het als boven x graden mits er iemand daar rondloopt, automatisch lichten aan in de ruimtes waar je instapt, intensiteit op basis van daglicht etc.
Cloud is een deel commerciële binding maar langs de andere kant ook een eenvoudige manier om het remote te kunnen bedienen (jij als Tweaker weet wel hoe je port forwarding ed. moet doen maar 99% van de gebruikers weet dat niet en wil het trouwens niet weten/van wakker liggen).

Ik ben wel van mening dat een product 100% lokaal moet aan te sturen zijn (en werken) zodat het niet obsolete wordt als je aanbieder de geest geeft.
Het punt m.b.t. het automatisch aan- en uitgaan van verlichting door middel van bewegingssensoren wordt vaak aangedragen als een ideaal voorbeeld van een smarthome. Nu heb ik al ruim drie jaar mijn huis volhangen met Hue met verschillende sensoren en als er één ding is wat ik inmiddels niet meer gebruik, is het wel het aan- en uitgaan van verlichting door middel van bewegingssensoren.

Reden hiervoor is dat verlichting bij ons eigenlijk nooit onnodig aan blijft staan, het biedt dus alleen maar 'last' als lampen opeens uitgaan bij te weinig beweging (uiteraard mits goed ingesteld). Daarnaast biedt Hue geen handigheidjes m.b.t. tijd: het duurt minimaal 1 minuut voordat de lampen weer uit gaan. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een sensor in het toilet hebt en je verlaat de ruimte, de lamp onnodig 1 minuut blijft branden t.o.v. gelijk uit gaan wanneer je de ruimte verlaat.
Je kunt automatisch een handmatige besturing wel prima combineren. Licht gaat automatisch aan, maar wordt bij voorkeur met de hand uitgezet. Automatisch uitschakelen kan wel, maar omdat nauwkeurige aanwezigheidsdetectie in verblijfsruimten moeilijk is zul je lange timeouts moeten hanteren, waardoor automatische besturing voor wat betreft het uitschakelen van verlichting veel minder efficiënt is dan handmatige bediening. De gebruiker van de ruimte weet is er bij het verlaten van een ruimte waarschijnlijk wel bewust van of er nog aanwezigheid is en zo nee, of het licht uit mag.

Gebruik je geen lange timeouts dan ga je geheid te maken krijgen met situaties waarbij het systeem de verlichting uitzet terwijl iemand een boek aan het lezen is of tv kijkt. Dat is nogal irritant en is misschien voor jezelf als bouwer van het systeem begrijpelijk, maar het vertrouwen dat huisgenoten in je smarthome hebben zal door dit soort foutjes ondermijnd worden.

Licht automatisch inschakelen heeft overigens ook uitdagingen, zoals hoe om te gaan met huisdieren. Je kunt wel de gevoeligheid van sensoren verlagen maar dat zorgt ook weer voor een slechtere aanwezigheidsdetectie.
Er zit ook een gat tussen "Smart Home" en "Home Automation", in mijn ogen het verschil tussen "met internet verbonden" en "je huis als een robot". De eerste categorie is beschikbaar voor de grote meut, zoals "slimme" lampen, maar ook iets waar je snel op uitgekeken bent. Het tweede doet zaken echt automatisch, zoals de verlichting volledig automatisch aan/uit zetten zonder dat je (ik ;) ) ook maar iets hoef te doen, iets dat ik zelf met code heb opgelost. Maar voor het grote publiek zal het zelflerend moeten worden. Dat is lastig, want het mag de gebruiker niet storen, dus je moet er zeker van zijn dat het werkt!

Ik kijk er naar uit om donderdag naast Femme aan te schuiven in het panelgesprek! Waarbij we ook ongetwijfeld tijdens (of na de tijd) vragen van jullie kunnen beantwoorden en/of suggesties kunnen geven.
De toekomst van smarthomes is volgens Arjen lastig te voorspellen. “Ik denk dat duurzaamheid een grotere rol gaat spelen. Energiebedrijven gaan een grotere rol pakken en wij als Olisto kunnen dat voor ze vereenvoudigen.
Dit is ook nog een interessant topic :) . Als onderzoeker op het gebied van Smart Grids heb ik ook wel mijn eigen ideeën voor smart home <-> smart grid integratie en interactie :) . Werk en hobby zijn bij mij lastig uitelkaar te houden nu ik ons onderzoek ook thuis als (co-)simulatie draai :+

[Reactie gewijzigd door GENETX op 11 juni 2019 13:31]

Wordt dat panel ook opgenomen? Lijkt me interessant om te bekijken/luisteren.

En heb je misschien wat info over de integratie van smart home met een smart grid? Ik weet dat je de Leaf al kunt gebruiken voor je huis te voorzien van elektra.

Ben ook heel benieuwd naar alle podcasts die "fully charged show" van hun weekend online gaan zetten. Zitten erg interessante topics tussen.
Het is onderdeel van het meetup programma, dus ik vermoed van wel. Al weet ik dat niet zeker.

Wat betreft smart grids is denk ik Lombok in Utrecht met https://www.wedrivesolar.nl/ een mooi voorbeeld waar slim laden (en ook bi-directioneel laden) wordt toegepast om te zorgen dat energie lokaal blijft en het net niet overbelast raakt ;) . Maar dat is een smart grid en nog geen smart home dus.

Maar straks wordt die auto onderdeel van je smart home interface en kun je instellen wanneer deze klaar moet zijn. Afhenkelijk van energieleveranciers en hun diensten, kan dan je smart home communiceren met het netwerk door je EV als accu (vehicle-to-grid) aan te bieden, of bijvoorbeeld uitgesteld laden (wat dan dus niet ten koste gaat van de levensduur van je accu). Dit noemen we flexibiliteit, en die flexibiliteit is geld waard. Je kan dus korting krijgen zonder dat je als gebruiker daar van merkt. Tegelijkertijd help je het elektriciteitsnet en kan de flexibiliteit ingezet worden om te zorgen dat je daadwerkelijk duurzame energie laad van bijvoorbeeld zonnepanelen in de wijk, of een windmolen in de buurt.

Hetzelfde zou je ook met een thermostaat kunnen doen. Je huis heeft een thermische massa, wat dus eigenlijk ook een soort accu is, maar dan voor warmte. Via het smart home systeem zou ook deze flex verkocht kunnen worden, zonder dat dat ten koste gaat van je comfort. Gewoon wat afstemming met je buren. Of bijvoorbeeld door eerder voor te verwarmen! En ja, dat kost meer energie (want een deel van de warmte lekt weer weg), maar als het overproductie van duurzame energie is, dan kan dat en goedkoper zijn en ook duurzamer als voorverwarmen er voor zorgt dat je minder of geen grijze stroom nodig hebt in de avond (ook al heb je een groen contract, het gaat om de momentane balans, niet dat wat je met certificaten over een jaar uitgesmeerd krijgt als we voor 100% duurzaam willen). Let op, meer energie verbruiken is niet per definitie slecht of minder duurzaam. Zeker niet in een wereld waarbij we de productie niet meer zo makkelijk kunnen sturen zoals in de huidige centrales, maar overgeleverd zijn aan het weer!

In deze situaties zorgt een smart home er voor dat je zonder dat je het zelf merkt toch een stukje mee helpt aan een duurzaam net. Je smart home kan daarbij gebruik maken van (aangeleerde) karakteeristieken van jouw als persoon en die van het huis en je apparatuur, welke samen dus leiden tot die flex. Afhankelijk van de implementatie van zowel je smart home als het smart grid kan deze informatie evengoed lokaal blijven uiteraard. Je smart home is als het ware de gateway om je flexibiliteit als prosumer in te zetten voor een duurzamer systeem dat ook nog eens goedkoper is :)

[Reactie gewijzigd door GENETX op 11 juni 2019 21:27]

Wat jij nu beschrijft vind ik geen 'Smart Home', maar gewoon een andere manier van je apparatuur aansturen, namelijk met je stem.

'Smart Home' vind ik huizen die zich automatisch aanpassen aan je gedrag / bepaalde evenementen / sensoren, etc. Zelf maak ik gebruik van Domoticz, met Mi Light lampen en sensoren van Xiaomi / Ikea. Daardoor gebeurd er tegenwoordig een hoop automatisch in mijn huis:
 • Lampen gaan aan als het donker wordt (en we zijn thuis);
 • TV lampen dimmen op het moment dat we film kijken;
 • Stofzuiger zuigt elke dag, tenzij we thuis zijn;
 • WC lamp gaat automatisch aan (en dimt als het nacht is);
 • De badkamer afzuiging gaat aan terwijl we staan de douche;
 • Lamp in de hal springt aan als we erdoorheen lopen (en dimt als het nacht is).
Het heeft een hoog gadget gehalte en 'na een paar maanden' was de lol van het Tweaken er opzich wel vanaf, maar nu is het ook vooral gewoon heel handig.
• TV lampen dimmen op het moment dat we film kijken;
Dat vind ik indrukwekkend. Hoe weet je verlichting of je film kijkt, of het journaal? Heb je het gekoppeld met de EPG en je TV ontvanger dat de verlichting weet dat je op zender X kijkt naar een film? En hoe gaat het om met zappen, of is er een vertraging ingebouwd? Hier ben ik wel nieuwsgiereig naar een Howto :)
Ik denk (althans zo doe ik het) via een mediaspeler zoals Kodi. Die geven door wat je kijkt op basis van de bibliotheek index, dus dan krijg je een mediatype terug zoals "tv" of "movie". Op basis van bijvoorbeeld een ziggo mediabox zal het vast wat lastiger zijn. daar heb ik geen ervaring door het ontbreken van lineaire TV 1.0 ;)
Maar Kodi is beperkt tot je eigen bibliotheek, met een Netflix, Prime Video, etc. moet dat toch ook kunnen werken dan?
In principe wel, zolang de benodigde informatie op één of andere manier is te achterhalen.
Geen ervaring. Al is er wel een Netflix plugin voor Kodi volgens mij. Daarmee zou het prima moeten werken. Ik krijg bijvoorbeeld ook de informatie uit Kodi als ik via Retrospect uitzendinggemist bekijk.

Ik gebruik zelf Home Assistant, waar ook bijvoorbeeld een Chromecast in gehangen kan worden. Mogelijk dat, als je via een Chromecast kijkt, ook via die weg relevante informatie te vinden is. Een andere truc is om bijvoorbeeld alles dat ca 80 minuten of meer duurt als film aan te merken.

Maar de kunst blijft om na te denken over handige interacties voor je domotica, dan te achterhalen wleke informatie je nodig zou hebben, uitzoeken hoe je die data kan verkrijgen en last, but not least, nog even een automation inelkaar scripten ;)

[Reactie gewijzigd door GENETX op 11 juni 2019 14:58]

Je router pakketten uitlezen op dns requests oid ;)
Allemaal een stuk minder ingewikkeld dan gesteld. Momenteel kijk ik simpelweg of de TV aan/uit staat, dat is voor ons voldoende.

Maar ik heb een Smart TV, dus kan ook kijken of het kanaal 'Netflix' op staat. Tevens hangt er ook een Chromecast en een Pi met Kodi aan en daarvan kan ik de status ook uitlezen. Dus je kan het zo fancy maken als je wilt. Maar simpelweg aan/uit is voor ons genoeg.
Als je het moet bedienen, is het ook niet echt Smart.. een digitale assistent kán wel onderdeel zijn van je smarthome natuurlijk
Ligt er aan wat je onder smart verstaat, ikzelf denk aan dingen als zonneschermen en lampen die worden aangestuurt door een meute aan sensoren die lichtsterkte detecteren en of jij aanwezig bent etc. En dan met een makkelijke interface waarmee je dat alles kunt instellen via een enkele app... En dat alles puur lokaal werkt indien gewenst.
Zodra het smart gedeelte meer in de weg zit dan helpt zijn mensen er gauw klaar mee inderdaad.
Wat jij beschrijft is een digital home, een smart home is (wat mij betreft) veel meer geautomatiseerd.

Je komt thuis en omdat je altijd radio afspeelt, gaat deze automatisch aan. In de ochtend gaat het naar zender A en in de middag naar zender B. De verlichting gaat aan in de ruimte waar jij bent of wanneer de zon fel schijnt, gaat de zonwering uit.

Mijn huis probeer ik steeds meer te automatiseren, met dat soort zaken. Wanneer er iemand thuis is, doet de verwarming het. Als er niemand thuis is zal deze niet branden, maar houdt deze de kamers op temperatuur. Als ik in de nacht op het lichtknopje druk, zal deze eerst zeer gedimd licht geven, zodat mijn nachtzicht niet aangetast wordt. Als de lichten per ongeluk blijven branden en er is niemand thuis, dan gaan ze uit.
Ben ik niet met je eens.
Ik heb (en ben ook nog steeds aan het uitbreiden) een smarthome.
We gebruiken geen gewone lichtschakelaars meer, alles gaat op beweging/tijd/LUX/Zonsop+ondergang en in verschillende combinaties daarvan.
Iedere kamer heeft dus een bewegingsmelder, uur geen beweging, verwarming uit in die kamer., en ook dat is weer gekoppeld aan de buitentemperatuur (in de winter s'avonds in je slaapkamer komen terwijl het daar nog maar 12 graden is, is niet leuk)
Zonneschermen, gekoppeld aan een LUX meter met als voorwaarde niet teveel wind.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De bewering van "na een paar maanden is de lol er wel vanaf." is dus helemaal niet waar in mijn geval, ik ben hier al een dikke 10 jaar mee bezig (begonnen met de Philips Hue starterkit op dat moment alleen nog maar verkrijgbaar bij de Apple Store), steeds verder uitbreiden, verbeteren en "finetunen".
Na eerst alleen de Philips Hue App overgegaan naar Domoticz en nu alles overgezet naar Home Assistant.
Ondertussen 60+ Z-Wave apparaten, 64 Philips Hue lampen, 4 Sonoff iFAN2's en zal ongetwijfeld nog wel iets vergeten zijn.
Des te meer je kan integreren in je Domotica opstelling, des te leuker het wordt.
Ik heb geen 'gewone' radio. Ja, hoewel, ik héb er wel een maar heb geen moeite genomen daar nog een antennekabel in te prikken. Dat ding doet alleen dienst om CD's af te spelen zo incidenteel eens een keer en de aux voor m'n gameconsole naar een beter stel speakers dan wat er in de TV zit.

Voor radio e.d. gebruik ik m'n Google Home wel. Afdoende voor wat het moet doen. Mijn domotica is wel 'slim'. Als ik alles regel zoals ik het wel gaat m'n zonnescherm straks omhoog zodra Buienalarm merkt dat het binnen een kwartier gaat regenen, gaat ie naar beneden zodra de lichtsensor aan m'n Arduino merkt dat de zon recht op de vensterbank staat, gaan de lampen aan- en uit op commando (dat doen ze al), gaat de thermostaat aan- en uit op basis van geofencing et cetera.

Slim? Mwah. Wat is slim. Het hangt aan elkaar van handige protocollen en interactie met het internet ("zoek op of het gaat regenen; zo ja: zonnescherm omhoog halen" en alleen naar beneden doen als de zon schijnt dus het overdag is). Dat soort ongein.
Lekker op tijd dit bericht, die meetup is dus al overmorgen en helaas kan ik dit nooit meer geregeld krijgen. Ah t is al iets beter dan de vorige keer. De vorige keer berichtte tweakers een dag later dat een bepaald evenement geweest is.
Oh my bad dan, die heb ik inderdaad gemist. Ach ja volgende keer beter. Bedankt voor de link.
Je hebt de andere berichten gemist
Moet er geen ADV. voor de koptekst staan?
Als ik dit lees is het overduidelijk een reclame uiting.
Nogal ja. Het principe blijft overeind hoor.. interoperabiliteit, standaarden binnen domotica, allemaal prima. Maar het wordt nu aan één bedrijfje gehangen.
De reden dat dit geen .adv is volgens onze structuur:

.plan
Gebruiken we voor eigen events, producties, aankondigingen e.d.
.actie
Gebruiken we voor commerciële weggeefacties of activaties
.adv
Gebruiken we voor content waar geen actie element aan vast zit

De Meet Ups zijn producties / events vanuit het eigen merk, vandaar de keuze voor de .plan
Maar waarom is het een dag later wel een .adv?
Goeie vraag, ga ik even checken. Zou niet zo moeten zijn.
...vul in je Google Agenda vakantie in op de dagen dat je niet aanwezig bent. De thermostaat zal zich automatisch aanpassen aan je afwezigheid.
Ja, als je geen smarthome hebt moet je die thermostaat natuurlijk zelf aanpassen. Maar zelfs als je wel een smarthome hebt, ga je gegarandeerd toch checken om te zien of je smarthome wel keurig de thermostaat aangepast heeft. Dus waar nu precies de "winst" zit...

Het zal wel niet meer voor mijn generatie zijn, ik vind het allemaal maar spielerei voor grote kinderen.
In het begin, ja uiteraard. Maar na een tijdje begin je je systeem wel te vertrouwen en trek je gewoon de duer achter je dicht en laat de geofencing zijn werk doen :)
Moeten er wel de kinderziektes uit zijn. Ik had een ketel waar de verdeler klep bleef hangen, resultaat de verwarming werkte niet meer. Slimme thermostaat met koppeling naar de leverancier rapporteerde het probleem niet. Ik kom thuis in een koud huis, ontdek dat de verwarming het niet doet, maar warm water wel, bel de leverancier, leg het uit, die herkent het meteen, paar uur later is het opgelost. Alleen op de vraag waarom de monitoring niet alarmeerde wist die het antwoord niet.
Moraal, als het werkt is het leuk, maar het staat nog in de kinderschoenen op veel onderdelen.
Nog een smaakje van IFTTT, SmartThings, Node-red, etc.
_/-\o_ Twee earlybird tickets over te nemen. Kan wegens omstandigheden niet aanwezig zijn..
Overheden smullen van al deze smart home apparaten, gevens boven privacy?

https://www.privacynieuws...houdelijke-apparaten.html
Duitsland wil toegang tot data van slimme huishoudelijke apparaten
Met de opkomst van slimme huishoudtoestellen wordt er ook meer data gegenereerd. Als het aan Binnenlandse Zaken ligt, dan kunnen onder meer politiediensten die data gebruiken. Dat schrijven verschillende Duitse media. Zo kan bij een misdaad opgevraagd worden of pakweg een slimme koelkast of lamp werden gebruikt in huis op een bepaald tijdstip. Maar onder slimme toestellen vallen ook slimme luidsprekers zoals Google Home of Amazon's Alexa, toestellen die (passief) meeluisteren in huis.

Het Duitse ministerie geeft aan dat digitale sporen steeds belangrijker worden, maar dat er te weinig wettelijke grond is om autoriteiten toegang te geven tot die data. Wel wordt benadrukt dat het om een eerste stap gaat in het debat, nog niet om een gegarandeerde toegang.
...
Arjen Noorbergen vraagt dus de aanwezigen om als gratis marketingconsultant op te treden.
Ik vind het wel een leuk onderwerp maar ik kom niet.

Wel nog een punt waar de fabrikanten iets mee kunnen, regel toegangsbeheer zodat er geen reservesleutels bij derden hoeven te worden neergelegd tegen een minimale investering. Als nu iemand vanuit limburg verhuist naar amsterdam voor arbeid en zijn sleutels verliest, wat dan? De huurder mag geen reservekopies bewaren, iemand vreemds vragen om op je sleutel te passen is ook maar apart en die sleutelkastjes is toch ook niet breekijzerproof. Daarnaast moet een woningbouwvereniging vaak sloten wisselen als een nieuwe huurder erin komt. Met een slim slot hoeft dit niet te gebeuren maar moet de beheerder ffkes het slot resetten.
Eigenlijk zou er moeten worden gelobbied voor een slimmesloten-subsidie die het probleem van fris wonen in een regio ten behoeve van arbeidsstimulering en het bevorderen van cultuurintegratie (de femke halsema fetish), maar ook voor het verlagen van de operationele kosten bij verhuurders. Zo verkoop je meer van je slimmesloten gerei en kan je opschalen qua productie als fabrikant. Wat goed is voor de nederlandse economie. Dus even de lobbyist betalen en hopsa veroveren die internationale slimmeslotenmarkt, kleine investering met grote gevolgen. Immers, wie het eerst opschaalt wie het eerst maalt! Zie de chinese pv-fabrikanten als voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door govie op 11 juni 2019 16:20]

Ik mag hopen dat zowel menig ontwikkelaar als het grote publiek zich afvraagt of we wel afgeluisterd willen worden door onze apparatuur. Als speelgoed is het leuk, maar zoals Def P. twee decennia terug al zei: "Sta altijd stil bij de vooruitgang.".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee