Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

Terugblik op Meet-up Blockchain - Van bitcoin tot 'de onzichtbare man'

08-04-2018 • 06:00

69

De locatie van de Meet-up, de High Tech Campus in Eindhoven, kenden we natuurlijk al van de Meet-up Automotive & Mobiliteit van twee jaar geleden, dus was het voor sommige van de aanwezige tweakers bekend terrein. Met een begintijd van half zes konden we de aanwezigen natuurlijk niet verstoken laten van een hapje en een drankje. Daarom was er dan ook keuze uit hamburgers of curry. Daarna was het tijd voor de presentaties.

meet-up-locatie

Deze uitverkochte Meet-up was niet alleen de eerste van dit jaar, maar meteen ook de vuurdoop van onze nieuwe communitymanager Guido Hoogvorst, beter bekend als Ginz. De rol van gastheer ging hem bijzonder goed af en bovendien mocht hij mensen bekogelen met de nieuwe, schuimrubberen Tweakers-microfoonkubus om ze aan het woord te laten. Die kubus was eveneens een succes, al werd hij niet altijd zachtaardig doorgespeeld naar de volgende tweaker met een vraag.

De eerste presentatie van de avond was van Bas Wisselink van Blockchain Workspace, die zich sinds 2013 met blockchainontwikkelingen bezighoudt. Hij sloeg de gebruikelijke technische blockchainintroductie over en sprak over een aantal vragen die hem in de afgelopen tijd hebben beziggehouden. Stellingen passeerden de revue, zoals: 'Blockchain is een jong ecosysteem'. Volgens Wisselink betekent dit bijvoorbeeld dat er nog geen harde uitspraken over de toekomst van de techniek zijn te maken. Met behulp van een tweede stelling, namelijk dat we in het achterhoofd moeten houden waarvoor bitcoin in het leven is geroepen, legde hij uit waarom we tegen beperkingen aan zullen lopen als dit wordt vergeten.

Op deze manier voerde hij het publiek op boeiende wijze langs een aantal belangrijke blockchainonderwerpen, met de nadruk op de conclusie dat heldere definities van belang zijn, net als het stellen van kritische vragen. De presentatie maakte veel vragen los over onderwerpen die uiteenliepen van governance, toezicht en de waarde van cryptovaluta tot de rol van de overheid en centralisatie door exchanges.

Wisselink werd opgevolgd door Tey el-Rjula van Tykn, die zichzelf introduceerde als 'de onzichtbare man'. Zijn uitleg voor deze aanduiding was meteen de aanzet voor de omschrijving van het probleem dat zijn organisatie probeert op te lossen. 'T', zoals hij zichzelf ook wel noemde, is geboren in Koeweit. Doordat de overheid in de oorlog alle archieven vernietigde, beschikte hij niet meer over een geboortecertificaat. Uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht en verbleef hij in verschillende asielzoekerscentra. Zijn rijbewijs toont 'onbekend' waar normaal gesproken de geboorteplaats hoort te staan. Vanuit zijn ervaringen ging el-Rjula op zoek naar oplossingen voor problemen waarmee identificatie te maken heeft, namelijk dat de id-systemen op papier zijn gebaseerd, niet interoperabel zijn en vatbaar zijn voor verstoring.

Vanuit Tykn houden hij en zijn team zich bezig met 'gedecentraliseerde digitale identiteit', die deze problemen moet oplossen. El-Rjula besteedde tijdens zijn presentatie aandacht aan het zelfontwikkelde Ana-ecosysteem, waarin verschillende componenten zijn opgenomen die identificatie voor kwetsbare groepen mogelijk maken. Hij gaf een voorbeeld waarin een persoon in een rampgebied zijn eigen gegevens op een mobiel apparaat beheert en zelf kan kiezen welke gegevens hij wil delen met hulpdiensten. Ook directe donaties moeten mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van cryptovaluta.

De avond werd afgesloten met een panel onder leiding van de ons welbekende Krijn Soeteman, waarin naast Wisselink sprekers van QNH, ABN Amro en de Rabobank zitting hadden. De discussie werd gevoerd aan de hand van een aantal stellingen, die door hun omvang even deden slikken toe ze in beeld verschenen, maar uiteindelijk tot een levendige discussie leidden. Bijvoorbeeld over publieke en private blockchains en het terugkrijgen van controle over data.

Wil je ook een keer naar een Tweakers Meet-up? De volgende vindt op zaterdag 26 mei plaats in Hilversum en heeft het thema Security & Privacy. Het is een XL-variant, die om 10:00 begint en tot 18:00 duurt.

Meet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchainMeet-up blockchain

Reacties (69)

69
69
37
4
1
16
Wijzig sortering
Hij sloeg de gebruikelijke technische blockchainintroductie over...

Net geprobeerd deze materie eigen te krijgen, maar ik blijf het lastig vinden, blokken die elkaar opvolgen, slechts één die klopt, zijtakken, een node, proof of vork. Geen autoriteit. I still dont get it. Noem mij dom, maar er zullen meer tweakers zijn die het ook nog niet helemaal begrijpen. Zou leuk zijn als daar (beknopt) aandacht voor kwam.
Blockchain is een document die je bijvoorbeeld in kunt zetten als grootboek, bijvoorbeeld:

Jan krijgt 1 euro van Kees.
Kees geeft 50 cent aan Julia.

Door iedere regel een hash toe toe voegen en deze ook weer op de volgende regel te plaatsen worden de regels aan elkaar verbonden. Als je 1 regel namelijk wijzigt, dan wijzigt de hele hash en klopt de volgende regel ook niet meer. Een hash is een wiskundige "one-way" functie. Als je er iets instopt, bijvoorbeeld "Jan krijgt 1 euro van Kees." (zonder de aanhalingstekens) dan komt daar bij de hash functie SHA-256 altijd hetzelfde uit. In dit geval:
ee630fdec665406d0d45151f90c63051a67c1a5de59db9def3aa025e5e8ab317

Op http://www.xorbin.com/tools/sha256-hash-calculator kun je zelf input geven en wordt de hash berekend. Als je iets als een spatie of hoofdletter wijzigt verandert ook de hash. En het is een one-way functie. Dat betekent dat als je een hash ziet... het heeeel veeeel rekenkracht kost om te achterhalen wat de input was. Daarom worden hashes ook veel gebruikt voor wachtwoorden. Als iemand zijn wachtwoord opgeeft en deze hasht en deze dan vergelijkt met wat er bij die user bekend is en daar is de hash hetzelfde, dan weet je niet welk wachtwoord die gebruiker heeft, maar je weet wel DAT hij zijn wachtwoord weet. Disclaimer: SHA-256 is geen goede hashfunctie voor wachtwoorden.

Maar goed. We zijn er bijna wat een blockchain is.

Als je dus een regel tekst in de hashfunctie stopt en deze aan de regel toevoegd. En als je deze hash nu ook op de volgende regel zet en ook hier staat dan weer je tekst bijvoorbeeld "Kees geeft 50 cent aan Julia." en deze regel weer in zijn geheel hasht (en deze ook weer meeneemt naar de volgende regel). Dan kun je *niets* meer veranderen aan een regel omdat deze alle daaropvolgende regels stuk maakt. Door die hashes dus.

Alles wat er dus aan het document wordt toegevoegd is achteraf niet meer te veranderen of te verwijderen zonder dat de keten aan regels moet veranderen.

Dit heet een hash-chain en hash-chain is in mijn ogen synoniem voor blockchain.

En zo werkt het met de bitcoin is feite ook. Er staan allemaal grootboek regels in over hoeveel bitcoin je hebt verkregen op welk moment en dat is niet te veranderen zonder dat het gehele grootboek corrupt wordt.

Welnu, en dit eerste stuk was vrij simpel, wie kan er in dit grootboek nu regels aan toevoegen? Als iedereen dat kan, dan was het systeem waardeloos geweest. Er zijn daar technieken toegevoegd door middel van software die draait op "nodes" die ervoor zorgen dat je een bepaalde hash moet vinden die begint met een aantal nullen. Om de regels van het document wat ik eerder beschreef altijd te laten beginnen met een hash die begint met vijf nullen moet je nog een stukje tekst toevoegen aan iedere regel en als je die hasht krijg je zoiets als:
00000fdec665406d0d45151f90c63051a67c1a5de59db9def3aa025e5e8ab317

Dat stukje tekst wat je toe moet voegen om dit te krijgen heet de "nonce". Door heel veel computers te laten hashen on de juiste nonce te vinden zorg je ervoor dat je eerst bewijs levert dat je zoveel gerekend hebt. Proof of work heet dat, De node / server die de juiste nonce vind wint het recht om een grootboek transacties toe te voegen. Bitcoin transacties dus. Bitcoin gebruikt overigens geen namen zoals Kees en Julia maar wiskundige adressen waarmee Kees en Julia kunnen bewijzen dat die grootboek regels van hun zijn. De beloning die de server krijgt voor de juiste nonce is momenteel 12,5 bitcoin. Dus als je een transactie block mag toevoegen krijg je daarvoor een flinke beloning. Dat klinkt heel royaal, maar het rekenwerk wat nodig is, is absurd.

Dit proof-of-work model is in mijn ogen *geen* onderdeel van de blockchain. In mijn ogen is alleen het eerste gedeelte van hashes toevoegen aan een regel zodat je een document achteraf niet kunt wijzigen onderdeel van de blockchain. Al dat decentrale en gedistribueerde gedeelte wat vaak genoemd wordt is geen onderdeel van de blockchain. Dit is ook namelijk voor iedere oplossing en cryptovaluta anders.

Ik geloof dus dat blockchain veel minder omvattend is als wat je op veel plekken leest. Dit kan ik wel onderbouwen omdat er definities bestaan voor hash chain en bijvoorbeeld Merkle tree waarin volstrekt duidelijk is dat dit overeenkomt met hoe blockchain werkt. Al dat consensus model, proof of work, proof of stake or whatever, die zouden gewoon eigen namen moeten krijgen voor wat het is. Ze vormen geen onderdeel van een heldere definitie. Voel je vrij om vragen te stellen. Het is hele leuke materie en ik ben groot fan van blockchain, alleen niet van dat ge-hype.
Dank voor de uitleg! Toevallig docent? Ik heb je tekst drie keer gelezen en bij de derde keer begon er iets te dagen. Vooral over het hashgedeelte. Helaas kan ik je niet plussen, je zit in mijn lijntje.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 14:19]

Dank je. Ik ben geen docent maar zit in de software. Moderne e-learning. Ik ben zelf door lezen en pielen er handiger in geworden en erger me aan het toevoegen van magie aan bijvoorbeeld blockchain. Laten we het gewoon simpel maken en dan samen bedenken hoe we problemen aan kunnen pakken.

Een heerlijk boek om te lezen is Crypto van Steven Levy uit 2000. Gaat over de crypto oorlog met de NSA eind vorige eeuw en daarin lees je ook de basis van de mede bedenker van de hash -Ralph Merkle- en over het ontstaan van de voorloper van HTTPS (Diffie-Hellman). Echt een aanrader en niet technisch.

Update: @Jerie I stand corrected! Dom.

[Reactie gewijzigd door Henrikop op 22 juli 2024 14:19]

Anoniem: 45450 @Henrikop8 april 2018 18:48
Overigens is Whitfield Diffie ook geinteresseerd en betrokken in blockchain. Zo had ik hem hier al eens gespot en ik zag dat hij nu als advisor betrokken is bij New Kind of Network.

Overigens vind ik het Diffie-Hellman algoritme nog steeds een fantische toepassing van wiskunde voor computerbeveiliging. En het is bovendien nog altijd actueel en wordt op grote schaal gebruikt (zoals in WhatsApp).
(Diffy-Hellman)
Diffie-Hellman
Aangepast. Thanks!
Graag gedaan, en bedankt voor je uitleg. Jammer dat je hier (zoals op HN) geen posts kan fav'en. Die van jou had ik graag gefav'ed. Kan ik hem later nog 'ns teruglezen.
En deze video vond ik het aller beste als basis om publiek-private sleutel cryptografie te begrijpen.
Dat is wel een goede ja! Dat begreep ik ook nog niet helemaal, maar nu dus wel :)
Dit is een interessant stuk.

Volgens mij is 1 v/d zwaktes ook dat het enkel groter en groter wordt. Men zegt nooit: "en nu beginnen we dit jaar opnieuw met de waardes van vorig jaar." Dat kan bij een kasboek wel. Nou is een database makkelijker te doorzoeken dan een kasboek, maar de storage en netwerkcapaciteit tikt wel aan. Om nog maar te zwijgen over de bijbehorende rekenkracht.
Anoniem: 45450 @Jerie8 april 2018 20:44
Men zegt nooit: "en nu beginnen we dit jaar opnieuw met de waardes van vorig jaar."
Dat is in principe juist iets wat met ieder block gebeurt. Maar je kunt daar ook prima jaarverslagen van maken.
Om nog maar te zwijgen over de bijbehorende rekenkracht.
Dat valt op zich wel mee. Het concept is dat je werkt met verfication inputs en outputs. Iedere transactie kan meerdere inputs en meerdere outputs hebben. Een input kan worden gesplitst in meerdere outputs, maar een input is wel altijd een volledige output uit een eerdere transactie.

Bijvoorbeeld:
  • Je hebt in een eerdere transactie 10 euro gekregen. Dit is output van een eerdere transactie. Die output is nog niet gebruikt (unspent) en de 10 euro behoort dus tot jouw balans.
  • Jij wilt nu 1 euro naar iemand anders sturen.
  • Jij gebruikt de output van van 10 euro nu als input. De 10 euro is daarmee in zijn geheel verbruikt. Maar je wilt maar 1 euro overmaken naar iemand anders. Dus die 10 euro splits je in twee outputs, een output van 1 euro en een output van 9 euro. Die 9 euro stuur je naar jezelf.
Hier staat het duidelijk uitgelegd:
https://bitcoin.org/en/developer-guide#block-chain-overview

Overigens is dit voor een goede database iets wat heel makkelijk en efficient beheerd kan worden. Zelfs als die database tientallen of zelfs honderden gigabytes groot wordt.
Idd zeer verhelderend.

Voor diegenen die wat verstand hebben van programmeren.. een verhelderd voorbeeld uitgelegd in javascript op youtube...

https://youtu.be/zVqczFZr124

Ook de vervolg video's zijn zeer interessant
Ja, knappe uitleg en mooi voorbeeld.

En de crux zit hem natuurlijk in hoe je blockchain toepast in bepaalde situaties waardoor het iets bijzonders oplevert. En dat is lastig, als er genoeg mensen naar kijken en mee gaan puzzelen twijfel ik er niet aan dat we nog mooie dingen gaan bouwen die echt wat gaan veranderen.

Ik ben daar ook mee bezig en heb wel wat vooruitgang geboekt, maar nog geen grote praktijk test.
Erg heldere uitleg! Alle sprekers die ik heb gezien vertellen het verhaal 20x moeilijker en alsnog weet niemand waar het over gaat.
Alle sprekers die ik heb gezien vertellen het verhaal 20x moeilijker en alsnog weet niemand waar het over gaat.
De eenvoudige verklaring hiervoor is dat ze het zelf niet (goed) begrijpen. Iemand die [de] materie begrijpt zal helder en beknopt uitleg kunnen geven. Daarom zijn docenten goed in wat ze doen: ze kennen de onderwerpen in kwestie door en door.
Ik ben het niet helemaal met je eens.. Helder en beknopt uitleg kunnen geven zegt niets over het kennisniveau van de persoon in kwestie, maar wel iets over het vermogen van deze persoon om iets helder en beknopt uit te leggen..

Met name inlevingsvermogen en geduld zijn in deze heel belangrijk..

[Reactie gewijzigd door Liberteque op 22 juli 2024 14:19]

Dank! Ik heb dit verhaal nu wel in tien varianten beschreven. Het is lastig om de juiste manier te vinden die niet meteen langdradig wordt.
Bedankt voor de uitleg. Het is toch fijn om even langs de basis te gaan alvorens de materie behandeld wordt.
Dit heet een hash-chain en hash-chain is in mijn ogen synoniem voor blockchain. [...]
Dit proof-of-work model is in mijn ogen *geen* onderdeel van de blockchain. [...]
Al dat consensus model, proof of work, proof of stake or whatever, die zouden gewoon eigen namen moeten krijgen voor wat het is.
Ik ben het met je de laatste van deze drie stellingen eens; maar de blockchain vereenvoudigen tot een ketting van berichten met elkaars hashes is m.i. verwarrend; je zou het dan niet zo goed over versiebeheersysteem git kunnen hebben. Beide gebruiken onder de kap Merkle trees.

Waar bij git een vorm van centraal beheer is (bijv. GitHub of Linus himself) die bepaalt wat er uiteindelijk wordt opgenomen, gebeurt dat bij blockchain compleet gedistribueerd. De peer-to-peer opzet vereist een vorm van gedistribueerde consensus, waarbij het originele Bitcoin-paper proof-of-work voorstelde dat onafhankelijk bevestigd wordt en opgenomen in de chain. Daarmee voorkomt men dat een coin twee keer wordt uitgegeven. Met git blaas je een deel van de geschiedenis even weg met een force push zodat het klopt met wat jij wil zien ;)

Een voorbeeld van een ander gedistribueerd consensus-protocol is Paxos, wat bij databases veel wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 22 juli 2024 14:19]

@Rafe . GIT lijkt inderdaad behoorlijk op blockchain en wordt dus ook vaak in discussies aangehaald, maar zoals je zelf al aangeeft is GIT niet handig als ledger.

Bitcoin gebruikt ook Merkle trees in ieder block met transacties. Een indicator dat blockchain en Merkle Trees erg aan elkaar verwant zijn.

Mijn punt is dat er "vage" eigenschappen aan blockchain worden toegevoegd waardoor het een magie injectie krijgt. Decentraal en gedistribueerd zijn niet beschreven eigenschappen van blockchain, maar zijn beschrijvingen van systemen die gebruik maken van blockchain. Blockchain is in mijn ogen de datalaag van bijvoorbeeld een cryptovaluta. Maar niet van iedere cryptovaluta.

Net als dat we over GIT goed kunnen discussiëren en daarmee onze kennis verrijken, zo zouden we dat ook over blockchain moeten doen of de oplossingen waarbij een blockchain een bepaald probleem op kan lossen.

Je geeft zelf ook al een voorbeeld van een gedistribueerd consensus-protocol. Dat protocol is niet de database, maar een aanvulling op een database.

Als je vind dat gedistribueerd en consensus een onderdeel is van blockchain. Beschrijf dan die eigenschappen eens op een manier dat het onderdeel is van iedere blockchain. Ik denk dat het niet kan en daarmee vind ik dus dat het geen onderdeel is van blockchain. Daarmee maken we het weer een stukje duidelijker wat iets wel of niet is en is dat een vertrek punt om hele mooie dingen te verzinnen.

Ik snap je reactie helemaal en hiermee leg ik uit hoe ik tot mijn inzicht gekomen ben. Ik verrijk mijn inzicht graag!
Voorzover mijn kennis reikt duidt het begrip blockchain op een specifiekere versie van een hash tree (of hash chain, zoals door jou hierboven goed uitgelegd) en is de gedistribueerde aard de onderscheidende factor. Ongeacht de aard van de data is de (eventuele) consistentie ervan een essentiele kwaliteit, dus om tot een betrouwbaar systeem te komen is er een consensus-protocol nodig. Dit bereikt zorgt ervoor dat de verschillende deelnemers het met elkaar eens zijn dat een bericht in de ketting kan worden opgenomen.

Ben het met je eens dat niet iedere cryptovaluta hetzelfde is, maar m.i. zijn ze allemaal gedistribueerd en . Zijn eigenschappen als decentralisatie, fouttolerantie, publieke inzage van data, etc. niet vereist dan maak je het jezelf het een heel stuk makkelijker door je data in een traditionele database te stoppen :)

[Reactie gewijzigd door Rafe op 22 juli 2024 14:19]

Ik zal het verder proberen toe te lichten... Ben je met met eens dat er een verschil zit tussen een database en een database server?

De database is de data, de database server geeft antwoord als je een vraag stelt aan de database.

Zo zit ongeveer ook de verhouding eruit tussen blockchain met Bitcoin format en een Bitcoin node.

Is het de database die de geclusterde eigenschappen van een database realiseren of zijn het de database servers? Mijn inziens de database servers. Zij voegen wat tabellen en data toe aan een database, maar het is de server die uiteindelijk zorgt dat de database repliceert.

Nu zorgt een MS SQL Server dat een MS SQL Database dit kan. Een Postgres SQL Server repliceert geen MS SQL Database.

Het is dus volstrekt duidelijk dat blockchain in deze de database is. Je zou zelfs een blockchain op papier kunnen onderhouden.

Het zijn de "vendor" smaakjes die voor een decentraal / gedistribueerde karakter zorgen en iedere vendor (Ethereum, Bitcoin, etc) doen dat op hun eigen manier.

Blockchain is in feite iets wat een stukje integriteit aan data toevoegd. "gedistribueerde aard" is gewoon uit de lucht getrokken omdat cryptovaluta deze eigenschap vaak bezitten.

Je zou dus inderdaad een stukje blockchain functies kunnen toevoegen aan een traditionele SQL database. Met NoSQL wordt het zelfs nog leuker!

Ik hoop dat ik hiermee laat zien dat hoe ik de modellen zie zuiver en goed te verklaren zijn. Geen magie. Niet iedere blockchain wordt voor cryptovaluta gebruikt. Niet iedere blockchain vereist publieke inzage. Niet iedere blockchain is gedistribueerd.
Bedankt voor je super duidelijke uitleg! +3
@Henrikop Mooie heldere uitleg!
Had het zelf niet beter kunnen doen.
+3!

[Reactie gewijzigd door Th0rsten op 22 juli 2024 14:19]

Thanks. Zoveel positieve reacties... misschien moet ik er maar wat meer over schrijven, of naast al het materiaal wat al bestaat wat meer voorbeelden zodat er meer ogen na kunnen denken over toepassing en oplossingen voor problemen. In het begin was ik ook omver geblazen met wat het allemaal is. Maar door de tijd heen wordt het steeds duidelijker en daarmee ook leuker.
+3 en vriendelijk bedankt voor deze uitleg.
Een blockchain is gewoon een linked list (lijst) waar elk blok een cryptografische hash bevat van de inhoud van het blok en van een vorig blok. Daardoor kan je de blokken niet meer aanpassen zonder dat dit
gedetecteerd wordt.

In zo'n lijst kan je natuurlijk van alles bijhouden, een kadaster, een persoonsregistratie, transacties etc.

Dat is even in grote lijnen wat het inhoud.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 14:19]

Ik ben was er niet bij, maar dat lijkt me juist een verademing (voor de rest dan). Als je de beperkte tijd die je samen met een aantal experts en geinteresseerden hebt zou moeten besteden aan basics die je gewoon op Wikipedia, GoT of de duizenden andere Blockchain-sites kunt lezen, dan is dat toch zonde? Die tijd op zo’n event kun je gebruiken zodat experts een uniek perspectief kunnen delen en voor discussies.
Het gebeurt mij veel te vaak dat trainingen/lezingen/congressen een groot deel van de tijd kwijt zijn aan het herhalen van basics die driekwart van de zaal al weet, zonde.
Kracht van de didactiek zou zijn om even kort in te zoomen op de basics, hoeft niet lang te zijn, om daarna de diepte in te gaan.

Daarnaast geeft het aantal reacties met eenzelfde vraag als ik, een behoefte aan.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 14:19]

Dat was inderdaad exact mijn overweging.

Daar zitten altijd trade-offs aan, daar ben ik me van bewust.

Mijn meer basic materiaal is vrij te zien op YouTube. Ik dring zoveel mogelijk aan op opnames om dat soort materiaal ook toegankelijk te maken en houden. :)
Inderdaad.
Velen roepen het maar rond, maar weinig weten echt hoe het werkt.
Deze zinsnede uit het artikel vind ik veelzeggend:
Met behulp van een tweede stelling, namelijk dat we in het achterhoofd moeten houden waarvoor bitcoin in het leven is geroepen, legde hij uit waarom we tegen beperkingen aan zullen lopen als dit wordt vergeten.
Het mythische aspect is een relatief belangrijk onderdeel, wat nog bovenop de voor een normale mens amper te doorgronden technische aspecten komt. Je hebt de juiste mindset nodig om de zin van het geheel te zien, zeg maar - en om de beperkingen te willen accepteren.
dan kan ik de Bitcoin white paper van Satoshi Nakamoto aanraden! Alternatief is Lisk Academy.
Ik vond deze YouTube-video nuttig en toegankelijk genoeg: https://youtu.be/bBC-nXj3Ng4

(van 3Blue1Brown, mocht je het kennen)
.oisyn Moderator Devschuur® @no_way_today8 april 2018 12:12
3blue1brown (sowieso een aanrader als je bepaalde wiskundige concepten op een visuele en zeer begrijpbare manier wil hebben uitgelegd) heeft hier ook eens een item aan gewijd: https://youtu.be/bBC-nXj3Ng4

.edit: oh dat was al gedeeld zie ik nu :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:19]

Na het bekijken van deze video begreep ik het concept:
https://www.youtube.com/watch?v=bBC-nXj3Ng4
Hoi no_way_today,

Ik heb het bij deze bijeenkomst bewust overgeslagen omdat ik 25 minuten had voor mijn presentatie, en in die tijd is het héél lastig om het onderwerp recht te doen. In mijn ervaring laat ik dan mensen met meer vragen dan antwoorden achter en dat had ik jammer gevonden.

Vandaar de insteek die ik dit keer gekozen heb. Ik heb voor de meetup ook nog goed rondgelezen op Tweakers om te kijken waar mensen ongeveer in kennisniveau zaten.

Voor de volledigheid kun je hier een presentatie van me zien waar ik de "fundamentals" uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=GqN5zDmwP9Y

Hij is van mid vorig jaar, maar fundamentals veranderen niet :)
Dank je! Interessant om te zien. De uitleg voor de aanpak van de laatste presentatie ligt genuanceerder dan het in de introtekst deed overkomen.
Dan nog een vraag. Wat maakt nou precies een bitcoin? Dat het via blockchain verhandeld wordt, ok, maar wat mine je nu precies? Dat is ook een uitleg die vaak wordt overgeslagen.
Voor toegankelijke informatie (Engels):
https://www.dcorp.vc/Academy

Verschillende niveaus: van beginner tot expert. Plus cursussen over verwante onderwerpen als veilige opslag e.d.

Leuk feitje: DCORP is een Nederlandse startup.

Full disclosure: ik werk er ;)
Een quote van mijzelf

"Beste Tweakers,
Ik heb wisselende gevoelens... Vooral als ik dit vergelijk met de vorige presentatie die ik mocht bijwonen in Eindhoven.

Het was (weer) hartstikke gezellig en voordat het begon, was de prijs voor een drankje goed (eerst kreeg je 50ml voor €2,50, na de presentatie 33cl).

Maar wat ik wel jammer vond, ik kwam naar Eindhoven toe om meer over Blockcain te leren. Nu werd er al van uit gegaan dat je al een redelijk basiskennis hebt. Dat was mij niet duidelijk bij het bestellen van de kaartjes. Dan had ik ze namelijk niet gekocht. Graag dit voortaan beter melden"

De vorige keer werd onder mijn bericht vertelt (door mede Tweakers) dat de instapniveau wel goed is. Niet voor mij. Zoals boven dit bericht wordt aangegeven, het is een vrij lastig en complex onderwerp. En die was/ben ik nog niet voldoende eigen...
Sorry hoor maar waardeloos die StreamOne. :X

K kan er niets van volgen door vastlopen etc..waarom nog aan StreamOne vasthouden waar een bv YouTube embedding beter werkt.
K zoek wel hoe het wel gaat werken (andere browser o.i.d.?) maar de ergenis is er al en je bent weer een tijd verder uit te zoeken ..en da's niet echt nodig in deze tijd op een site als deze lijkt me .(alhoewel...tweakers..we stellen technologie op de proef? 8-) )
Moest dit ff kwijt :|

Ben namelijk wel heel benieuwd en kon niet naar die meet-up , goed dat het hier staat :P

[Reactie gewijzigd door scorpio op 22 juli 2024 14:19]

Mocht je nog steeds moeite hebben met de StreamOne Player:

Volledige meetup
https://www.youtube.com/watch?v=J1nEJMQwFe8

Bas Wisselink van Blockchain Workspace
https://youtu.be/J1nEJMQwFe8?t=8m21s

Tey el-Rjula van Tykn
https://youtu.be/J1nEJMQwFe8?t=47m42s

Panelgesprek
https://youtu.be/J1nEJMQwFe8?t=1h27m2s
Bedankt. De hele meetup duurt een dikke 2 uur. Net helemaal gekeken. Interessante materie. Mooi ook om te zien dat de experts nog de nodige vragen hebben. Het is heel duidelijk dat blockchain nog in de kinderschoenen staat. De grote praktische toepassingen moeten nog gevonden worden. Daarnaast ligt er een stuk in de maatschappelijke discussie; of en hoe we zelf beschikking over onze data hebben op een decentrale manier bijvoorbeeld.
nou inderdaad, zou mogen verwachten dat het op zondag morgen geen probleem zou moeten zijn.
snel even naar een andere stream gesurft om zeker te zijn dat het probleem niet bij mij lag, maar dat streamed als boter.

waarom krijgen ze die shit maar niet voor elkaar?

Jammer, ik had het graag gekeken allemaal, maar dit is niet te doen zo..

[Reactie gewijzigd door sIRwa3 op 22 juli 2024 14:19]

Op alle machines hier is de stream/video anders prima te doen hoor, heb nergens last van. Codec issue perhaps?
op deze machine streamed alles anders ook prima. Youtube, vimeo, andere pay steamers, netflix silverlight (juch) geen enkel probleem. zeg het maar.

had ook niets gezegd als niet iemand anders er over begon.. ben blijkbaar niet alleen.

Macos (laatste) met chrome (up to date) fyi

[Reactie gewijzigd door sIRwa3 op 22 juli 2024 14:19]

Ja, ik erger me daar ook al jaren aan. Get it together of gebruik iets wat wel werkt.
Heb je Wifi Analyzer al?
Kan je zien war er aan de hand is..
Buren?
Armorfly
Verbinding is goed.. Utp. Ligt aan stream player... In chrome met name.
Ik probeer het te kijken, maar ik kan de video's gewoon totaal niet afspelen! Elke keer loopt hij weer vast. Met mijn 500Mbit glasvezel verbinding ben gewend dat dat alles super snel gaat. Ik heb geen idee wat er mis gaat, maar dit is inderdaad echt waardeloos!
Ik geloof nooit dat dit denkbeeldig geld wereldwijd realiteit kan worden. Geld waar de staat geen vat op heeft is gewoonweg ondenkbaar en niet realistisch. Moet je je voorstellen dat je geld aan je kinderen wilt schenken of bij een erfenis waar de staat geen belastingen kan op heffen. Dit zal nooit realiteit worden.
Dat heeft met regulatie te maken.. ik kan nu ook geld schenken zonder dat de staat hier belasting over kan vragen ( contant geld ). Dit heet echter 'belastingfraude' en dan maakt het geen verschil meer of je het over Bitcoin of de Euro hebt.

Zuid-Korea heeft het (crypto) geprobeerd te verbannen maar is nu terug aan het krabbelen met regulatie i.p.v. verbieden. De overheid kan zichzelf namelijk ook buitenspel zetten door de boot te missen, Crypto en/of blockchain is namelijk geen 'binnenlands' fenomeen.

Daarnaast maak je een grote denkfout (die velen maken) door Blockchain en 'denkbeeldig geld' (bitcoin) als gelijk te zien. Blockchain is de technologie waar Bitcoin op draait, maar blockchain heeft bitcoin niet nodig om te bestaan. Sterker nog, zelfs regulier geld zoals de euro of dollar kan gebruikmaken van blockchain. Dat gebeurt nu al door bijv. banken die het SWIFT protocol hebben vervangen voor Ripple ( Ripple protocol, niet XRP ).

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 14:19]

Het is niet denkbeeldig geld, maar digitaal geld, dat is iets compleet anders.

Ondenkbaar en niet realistisch? Het is er al dus het is zowel denkbaar als realistisch.

Bovendien mag je sowieso nu al € 5.363 belastingvrij schenken aan je kinderen en in veel gevallen zelfs € 25.731, en in sommige gevallen zelfs tot € 100.800. Met cryptovaluta kan dat nu inderdaad meer zijn als je het niet opgeeft. VOOR NU! Echter als zij het geld opnemen, wat ze zullen doen als ze er echt grote uitgaven van willen doen, dan zullen ze er wel vermogensbelasting over moeten betalen.

Het is er al en het gaat niet weg. Overheden zijn nu vooral mee bezig er voor te zorgen dat ze het zo veel mogelijk kunnen reguleren, zodat het met name makkelijker wordt voor ze om er straks belasting over te kunnen heffen.
Waren de spotlights zo scherp dat hij een petje op had? Of was hij ziek... dan begrijp ik het wel :)
Ik vind een petje meestal gewoon prettig zitten. :P
Haha, ja , dan ben ik al ouderwets dat ik het persoonlijk niet op z'n plaats vind . Maargoed, part of the outfit zeker. :-)
De voordelen van de blockchain wegen mijns inziens vaak niet op tegen de nadelen. Die nadelen blijven, zoals bij elke hype, voorlopig zwaar onderbelicht. Maar ze zijn allang in beeld:

https://www.technologiebeleid.nl/blockchain/

Als over een paar jaren de schandalen beginnen (zoals nu met Facebook): je bent gewaarschuwd.
Ook wel bekend als "Hype based development".
Waarom Eindhoven als Groningen van 5/t/m 8 april het decor was van 's werelds grootste fysieke Blockchain hackaton? Dan hadden deelnemers nog meer aan hun trekken kunnen komen. Voelt als een gemiste kans...
Eindhoven heeft een groot tech campus met veel startups voor healthcare waardoor ik gok dat het makkelijker was om het daar te regeen.

Daarnaast heeft Groningen het domein Education eigenlijk toegeëigend en Den Haag heeft het domein Overheid.

Amsterdam doet veel met Fintech en zo is dat een beetje verdeeld over Nederland waardoor en nooit een echt goede plek is imo.

Deed trouwens mee dit weekend aan de hackathin in Grunn.. was erg gaaf!

[Reactie gewijzigd door Headblast op 22 juli 2024 14:19]

Ik vind het wel een interessante materie en de mogelijkheden ermee zijn enorm.
Veel informatie die gefragmenteerd wordt opgeslagen valt er mee te decentraal te 'centraliseren' (al zijn het maar pointers naar waar de data zou moeten staan).

@Tweakers : Is het normaal dat die video's elke 2 minuten moet stoppen om te preloaden? Het is nu niet dat de aangekaarte voorbeelden dermate moeilijk zijn dat de kijkers (wij dus) hierover moeten filosoferen per 2 minuten content :D
Had om eerlijk te zijn (zeker voor een tweaker website) meer diepgang verwacht. Vond het nu meer een verkoop praatje lijken dan uitleg van technische stof. Ben benieuwd of dat nog in de planning staat voor tweakers om daarover een artikel te schrijven en/of een meetup te houden.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 14:19]

Volgens mij wist niemand echt wat de bedoeling/verachting was van deze meetup, inclusief de sprekers. De eerste spreker trapte af en tastte voorzichtig af of hij in de juiste richting zat met zijn presentatie. De tweede presentatie van Tykn was vol van energie/hype, maar wel erg marketing gericht. Wat ik erg jammer vond is dat er een gigantische plot hole in zijn verhaal zit. Er is geen enkel verschil tussen het verbranden van geboorteaktes of het verwijderen van vingerafdrukken cq een blockchain (digitaal bestand), dat laatste is volgens mij nog makkelijker ook aangezien deze door diezelfde overheid gemanaged zou moeten worden aldus Tey. Hierover kwamen meerdere vragen uit de zaal, maar deze werden steeds netjes afgewimpeld. Het panelgesprek was tenenkrommend en een mooie kans voor Rabobank om nog wat zieltjes te werven omdat ze schijnbaar geen recruiters in dienst hebben. Nee, voor mij sloeg deze Meet-up de plank volledig mis, volgende keer beter :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.