De locatie van de Meet-up, de High Tech Campus in Eindhoven, kenden we natuurlijk al van de Meet-up Automotive & Mobiliteit van twee jaar geleden, dus was het voor sommige van de aanwezige tweakers bekend terrein. Met een begintijd van half zes konden we de aanwezigen natuurlijk niet verstoken laten van een hapje en een drankje. Daarom was er dan ook keuze uit hamburgers of curry. Daarna was het tijd voor de presentaties.
Deze uitverkochte Meet-up was niet alleen de eerste van dit jaar, maar meteen ook de vuurdoop van onze nieuwe communitymanager Guido Hoogvorst, beter bekend als Ginz. De rol van gastheer ging hem bijzonder goed af en bovendien mocht hij mensen bekogelen met de nieuwe, schuimrubberen Tweakers-microfoonkubus om ze aan het woord te laten. Die kubus was eveneens een succes, al werd hij niet altijd zachtaardig doorgespeeld naar de volgende tweaker met een vraag.
De eerste presentatie van de avond was van Bas Wisselink van Blockchain Workspace, die zich sinds 2013 met blockchainontwikkelingen bezighoudt. Hij sloeg de gebruikelijke technische blockchainintroductie over en sprak over een aantal vragen die hem in de afgelopen tijd hebben beziggehouden. Stellingen passeerden de revue, zoals: 'Blockchain is een jong ecosysteem'. Volgens Wisselink betekent dit bijvoorbeeld dat er nog geen harde uitspraken over de toekomst van de techniek zijn te maken. Met behulp van een tweede stelling, namelijk dat we in het achterhoofd moeten houden waarvoor bitcoin in het leven is geroepen, legde hij uit waarom we tegen beperkingen aan zullen lopen als dit wordt vergeten.
Op deze manier voerde hij het publiek op boeiende wijze langs een aantal belangrijke blockchainonderwerpen, met de nadruk op de conclusie dat heldere definities van belang zijn, net als het stellen van kritische vragen. De presentatie maakte veel vragen los over onderwerpen die uiteenliepen van governance, toezicht en de waarde van cryptovaluta tot de rol van de overheid en centralisatie door exchanges.
Wisselink werd opgevolgd door Tey el-Rjula van Tykn, die zichzelf introduceerde als 'de onzichtbare man'. Zijn uitleg voor deze aanduiding was meteen de aanzet voor de omschrijving van het probleem dat zijn organisatie probeert op te lossen. 'T', zoals hij zichzelf ook wel noemde, is geboren in Koeweit. Doordat de overheid in de oorlog alle archieven vernietigde, beschikte hij niet meer over een geboortecertificaat. Uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht en verbleef hij in verschillende asielzoekerscentra. Zijn rijbewijs toont 'onbekend' waar normaal gesproken de geboorteplaats hoort te staan. Vanuit zijn ervaringen ging el-Rjula op zoek naar oplossingen voor problemen waarmee identificatie te maken heeft, namelijk dat de id-systemen op papier zijn gebaseerd, niet interoperabel zijn en vatbaar zijn voor verstoring.
Vanuit Tykn houden hij en zijn team zich bezig met 'gedecentraliseerde digitale identiteit', die deze problemen moet oplossen. El-Rjula besteedde tijdens zijn presentatie aandacht aan het zelfontwikkelde Ana-ecosysteem, waarin verschillende componenten zijn opgenomen die identificatie voor kwetsbare groepen mogelijk maken. Hij gaf een voorbeeld waarin een persoon in een rampgebied zijn eigen gegevens op een mobiel apparaat beheert en zelf kan kiezen welke gegevens hij wil delen met hulpdiensten. Ook directe donaties moeten mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van cryptovaluta.
De avond werd afgesloten met een panel onder leiding van de ons welbekende Krijn Soeteman, waarin naast Wisselink sprekers van QNH, ABN Amro en de Rabobank zitting hadden. De discussie werd gevoerd aan de hand van een aantal stellingen, die door hun omvang even deden slikken toe ze in beeld verschenen, maar uiteindelijk tot een levendige discussie leidden. Bijvoorbeeld over publieke en private blockchains en het terugkrijgen van controle over data.
Wil je ook een keer naar een Tweakers Meet-up? De volgende vindt op zaterdag 26 mei plaats in Hilversum en heeft het thema Security & Privacy. Het is een XL-variant, die om 10:00 begint en tot 18:00 duurt.