Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Kom naar de Blockchain Meet-Up op donderdag 29 maart in Eindhoven

08-02-2018 • 14:00

103 Linkedin

Update 11-2-2018: De Meet-Up is uitverkocht.

Op donderdag 29 maart vindt in Eindhoven de eerste Tweakers Meet-up van 2018 plaats, met als thema: blockchain. Noem die term en veel mensen denken meteen aan cryptocurrencies, maar er is veel meer dat met blockchains gedaan kan worden. Daar richten we ons deze avond op.

Op het programma staat onder andere Bas Wisselink van Blockchain Workspace. Bas volgt de ontwikkelingen rondom blockchains sinds 2013 en wordt enthousiast van de vragen en problemen die nog beantwoord en opgelost moeten worden. Geen verhaal vol hype, maar een dat je achterlaat met stof tot nadenken.

De andere sprekers maken we op een later moment bekend, maar we kunnen al wel zeggen dat de presentaties zich zullen richten op vernieuwende toepassingen van blockchaintechnologie. Over de theoretische mogelijkheden wordt al flinke tijd geschreven, maar wat gaan we er in de praktijk, naast cryptocurrencies, allemaal mee doen?

De avond eindigt met een panelgesprek, met een panel bestaande uit sprekers en experts van onze Meet-up-partners ABN Amro, Rabobank en QNH. Tijdens het gesprek worden drie aan blockchains gerelateerde stellingen behandeld. Uiteraard is er ook ruimte voor het publiek om tijdens het panelgesprek vragen te stellen.

Wil je hierbij zijn? Ga dan naar Tweakers.net/meet-up en bestel je ticket. Prijs voor de Meet-up is vijftien euro, inclusief twee consumpties.

In het kort

 • Datum: donderdag 29 maart
 • Locatie: High Tech Campus Eindhoven
 • Adres: The Strip - High Tech Campus 1, 5656 AE Eindhoven
 • Tijd: 17.30 – 22.00 uur
 • Kosten: 15 euro, inclusief twee consumpties

Reacties (103)

Wijzig sortering
Bij deze een (hopelijk) beknopte uitleg van een aantal van de definities die in de DLT wereld om de hoek komen kijken. Dit is alleszins géén poging om elitair of wat dan ook in die richting te doen, maar juist om jullie als mede-tweakers van meer (achtergrond-)informatie te voorzien! :)

Even een paar, naar mijn mening belangrijke, nuances. Tweakers doet namelijk ook vrolijk mee aan de hype rondom het buzzword 'Blockchain', terwijl een Tech-website als Tweakers toch beter zou moeten weten.. Bevind mij trouwens in de bijzondere positie dat ik mij vanuit mijn werk bezig mag houden met DLT, wat ik zelf een eer vind, en zodoende toch wel wat kennis van zaken heb (al zeg ik het zelf).


Allereerst: de wereld van blockchain en DLT is bijzonder ingewikkeld, dus ik neem op voorhand niemand hier iets kwalijk.
Om dan maar direct met Blockchain te beginnen: een blockchain netwerk is een netwerk dat per definitie een native cryptocurrency heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Dit komt doordat dit soort netwerken public en permissionless zijn.
Dit betekent:
- public: iedereen kan alle data inzien, het is vrij op het internet inzichtelijk (zie Blockchain.info voor Bitcoin);
- permissionless: iedereen kan aan het netwerk deelnemen. Download de benodigde software, voldoe aan de randvoorwaarden (volledige geschiedenis van de blockchain downloaden bijvoorbeeld, bij Bitcoin bijv., à ~200GB momenteel), en je doet mee!

Doordat echter 'Jan en alleman' deel kan nemen aan het netwerk, ga je het netwerk willen beveiligen. Iedereen kan deelnemen, iedereen kan een toevoeging doen (een transactie 'maken') en je kan er domweg niet van uit gaan dat iedereen goede bedoelingen heeft. Het Bitcoin netwerk is dan ook op een dusdanige manier gebouwd dat het uitgaat van wantrouwen: je vertrouwt eigenlijk niemand en je wil zodoende een systeem dat er voor zorgt dat transacties geverifieerd en gevalideerd worden. Hier komen dan Proof-of-work (vaak ook mining genoemd) en het hashing verhaal om de hoek kijken.
(Om deze comment relatief kort te houden ga ik verder niet in op PoW of het cryptografische gedeelte van bitcoin. Daarvoor mag je zelf even Googelen :D)


Naast blockchain toepassingen, heb je echter ook nog private en permissioned netwerken (denk hierbij aan Corda en Fabric. Dit betekent dat:
- private: eigenlijk domweg het tegenovergestelde van 'public'. Niemand kan standaard de data in het netwerk zien, het is ook niet online (in) te zien;
- permissioned: om überhaupt bij het netwerk aangesloten te worden, moet je toegang tot het netwerk krijgen. Standaard kan je er niet 'bij', en weet je niet eens van het bestaan van het permissioned netwerk af. Je 'ziet' het netwerk niet, ziet de data niet en weet zodoende dus ook niet wat er in het netwerk 'gebeurt'.
Deze laatste netwerken noemt men ook wel: Permissioned Distributed Ledger platforms (ik weet het, het is een mond vol..). Deze variant is dan juist voor banken interessant, en zodoende weet ik dan ook dat een aantal grote banken in Nederland nu al werkt met bijvoorbeeld Corda. Sterker nog: Corda wordt ontwikkeld door R3, waarbij dit bedrijf partners is met een aantal Tech-giganten en ook gesteund wordt door een (ondertussen) honderdtal banken wereldwijd.


Dit is in een zéér beknopte nutshell wat het verschil is tussen een Bockchain toepassing, en een Permissioned Distributed Ledger toepassing. Dit is dus niet hetzelfde. En al staat er hier relatief veel tekst, geloof me, dit is érg beknopt.. :9

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 8 februari 2018 18:24]

Je gaat kort door de bocht

"een blockchain netwerk is een netwerk dat per definitie een native cryptocurrency heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Dit komt doordat dit soort netwerken public en permissionless zijn." dat is blockchain 1.0. Ethereum hoort daar zelfs niet bij.

Ethereum is door zijn smart contract structuur de 2.0

Niet elke blockchain heeft trouwens een native cryptocurrency.. en niet elke blockchain (zoals je zelf verder aangeeft is public en permissionless. En neen die private met permission worden niet Distributed Ledger genoemt. Een distributed ledger kan perfect zonder blockchain tech. Iedere blockchain is echter wel een DL.
Mee eens, Distributed Ledger is een vorm van blockchain. Maar wel ironisch dat juist banken worden uitgenodigd, terwijl het grote publiek vooral de link met cryptomunten legt, en banken dit juist willen tegengaan.
neen neen... DL != blockchain blockchain is wel altijd een DL
Je kan een DL hebben zonder blockchain.
Wat koja78 zegt klopt. Er zijn ook DLT's die de technologie DAG (directed acyclic graph) gebruiken zoals IOTA, ByteBall en in zekere mate Nano. De DLT die IOTA bijvoorbeeld gebruikt werkt niet met blocks en ook niet met miners en heet de tangle; kijk eens op http://tangle.glumb.de voor een mooie visualisatie hoe dat er dan uit ziet (de website toont live transacties).
Ik heb deze uitleg ook in een andere post gezien, kan dat kloppen?
Kan kloppen, ik heb al eens in een ander artikel tekst en uitleg gegeven over een en ander ;).

Zie: Vickiieee in 'nieuws: China gaat bitcoinminers aan banden leggen'

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 8 februari 2018 23:55]

Ik wil niet elitair overkomen maar taal is dynamisch ;) Als zelfs in Communications of the ACM over blockchain wordt gesproken mag je daar als tech site best aan mee doen.

https://dl.acm.org/citation.cfm?doid=2994581

Verder dank voor de uitleg :)
Ik wil niet elitair overkomen maar taal is dynamisch ;) Als zelfs in Communications of the ACM over blockchain wordt gesproken mag je daar als tech site best aan mee doen.
Maar wil het feit dat taal dynamisch is dan ook zeggen dat we ineens aan woorden een hele andere betekenis mogen geven alleen maar om mee te doen met de hype? ;) En ik zie dat ACM het ook gebruikt. Maar dat zegt ook weer des te meer over het 'buzzword' dat blockchain geworden is, en weinig over de technologie zelf.
Zonder te grappen, er heeft toch niemand alleenrecht om te definiëren wat blockchain precies is? Zover ik weet is blockchain een inherent vage term die doelt op een collectie technieken die gemixt en matcht worden. Het doelt dus niet alleen op een specifieke vorm van DLT. Dat er bij hypes verwarring is dat kun je wel verwachten, bijvoorbeeld Deep Learning kent eigenlijk ook geen definitie (de vraag ‘vanaf hoeveel lagen is een model deep?’ toont al aan dat er geen heldere definitie van te geven valt). Data mining, mijn vakgebied, kent uberhaupt geen definitie van wat het inhoud. Toch praten mensen erover omdat vage of ambigue woorden ook nut kunnen hebben. Jargon is voor specialisten, niet voor het grote publiek.
Een blockchain is een 'public ledger' (publiek grootboek) gebaseerd op cryptografische hashes. Een blockchain heeft niet perse iets met cryptomunten te maken. Daarom is er ook zoveel interesse in, omdat het voor veel registraties gebruikt kan worden.

Een eenvoudig voorbeeld waar je blockchain zou kunnen gebruiken is het Kadaster, waarom alle registraties van vastgoed in geregistreerd staan.
Waarom is dat zo, heeft een Permissioned Distributed Ledger per definitie geen 'chain' van 'blocks' zoals een blockchain? Blockchain klinkt voor mij als een technische architectuur van de ledger op zich die in principe niks impliceert over public of permissionless zijn. Tenminste, zonder dat ik er al een connotatie bij heb. Wat ermee aangeduid wordt in de vakjargon kan anders zijn.
Rabobank ook aanwezig?

Beetje hypocriet dan, die vragen aan hun medewerkers of ze handelen in crypto en gaan daar dan moeilijk over doen.

Wat doen ze dan op zo een meetup?
Cryptocurrency gebruikt de blockchain, dat wil niet zeggen dat je niet over de blockchain kunt praten zonder cryptocurrency. De toepassingen zijn veel breder dan coins. De Rabobank maar ook veel andere bedrijven verdiepen zich graag in de mogelijkheden van de blockchain en welke mening ze daar verder op nahouden is aan een ieder vrij. Dit hypocriet noemen vind ik dan ook behoorlijk kortzichtig.

Wat doen ze op dan zo'n meetup? Kennis delen, wellicht een spreker met kennis van zaken inzetten, netwerken, leren, gezelligheid creëren en een drankje meedrinken. Kom langs en deel je visie en mening zou ik zeggen! :)
Ik heb geen hoge pet op van de Rabobank, ze weigeren me een zakelijk betaalrekening voor mijn BV (ontwikkelen en produceren hardware voor miners) omdat crypto met witwassen te maken kan hebben. Zelf doet de Rabobank daar vrolijk aan mee: https://www.apnews.com/25...r&utm_medium=APWestRegion

We zijn bezig een Stichting op te richten voor informatiedeling en voorlichting mbt Blockchain (niks met cryptocurrency, meer verzinnen/bouwen van toepassingen op de blockchain voor bv notarissen,makelaars, etc) maar helaas ook daar wil de Rabobank de vingers niet aan branden, geen bankrekening jongens, ga maar ergens anders shoppen.

edit: 17:12u: de volgende banken weigeren ook blockchain/crypto gerelateerde bedrijven of stichtingen: Regiobank, SNS, ING, Knab, Triodos, ASN. Enige bank die niet moeilijk doet: BUNQ, ABN Amro kan ook maar dan moet je wat goede connecties hebben, daar had ik rekening voor mijn B.V.

De Rabobank doet alleen maar mee aan dit soort events om zelf meer info te vergaren op gebied van blockchain...

[Reactie gewijzigd door Petje72 op 8 februari 2018 17:18]

Eerlijk is eerlijk, zou jij aan iemand geld lenen die zich bezig houd met een technologie die jou eigen bedrijf om zeep zou kunnen helpen?
Dat maakt niet uit. DE bank heeft een nuts functie dat houd in dat ze geld moeten uitlenen op plekken waar dat nodig is ook al betekend dat concurentie voor de bank zelf. De functie van een bank is creëren en beheren van geld.


Of laat ik het anders vragen: Waarom lenen ze bijv adyen of andere startups met betaalvoorzieningen die concurreren met de bank zelf dan wel geld? Dan zouden ze die ook een bankrekening moeten weigeren.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 februari 2018 20:34]

Nee banken zijn gewoon private ondernemingen. Ze zijn wel gereguleerd maar zeker als het gaat om geld uitlenen aan bedrijven mogen ze natuurlijk volledig doen waar ze zin in hebben.

Wat vermoedelijk wel illegaal zou zijn is met elkaar afspraken maken over wat voor bedrijven je geen lening aan zou verstrekken.
Klopt maar vanwege de uitzonderlijke positie en functie die een bank heeft in de maatschappij. Hebben ze ook verplichtingen zo mogen ze bijv niemand een bankrekening weigeren iedere Nederland heeft namelijk het recht op bankrekening (dit 1 van de nuts functies van bank) ook bij het uitlenen van geld mogen ze niet kijken naar het product. Als het verdien model klopt kunnen ze niet weigeren. Tenzijn het product verboden is nl zoals clusterbommen. Maar verder lenen genoeg bedrijven geld voor het maken van wapens en ook omstreden wapens (maar niet verboden wapens volgens NL). De bank is namelijk geen portwachter of ze het eens zijn met het product. Dat is de maatschappij en die kunnen iets via de politiek verbieden maar dat is niet aan de bank. Ze hebben de nuts functies om geld te creëren en de economie te stimuleren.

Het inversterings deel (investment banking) van een bank vaak onder gebracht in andere bank/holding met een andere type bankvergunning. Zo dat kunnen en mogen investeren in bedrijven en dus ook aandeel houder is die mogen zelf inderdaad zelf weten wat ze doen met geld.
Maar dat is heel iets anders dan gewoon bank met een bankrekening en wat geld uitleent aan particulieren en bedrijven.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 februari 2018 22:11]

Banken kijken over het algemeen niet of ze het moreel eens zijn met een produkt (Tridos mogelijk als uitzondering), maar hoe het risico profiel is. Oftewel, de simpele vraag: wordt de lening terugbetaald?

Als men tot de conclusie komt dat dat bij crypto bedrijven een te hoog risico is, dan krijg je het geld gewoon niet. Er is geen enkele maatschappelijke of wettelijke verplichting om jouw geld te lenen.
Daar gaat het niet om. niet alle bedrijven zijn hoog risico er zijn bedrijven die maken USB stick voor je crypto opslag die bedrijven hebben het zelfde risico als waneer dat bedrijf gewonen USB sticks maakt. Maar omdat ze nu ook usb sticks maken voor crypto opslag worden in eens geweigerd.

Terwijl feitelijk niets met crypto te maken hebben.

Wij zijn ook bezig met blockchain technologie maar niet voor valuta gebruik. Maak zoals de bank nu met bedrijven om gaat crypto gerelateerde producten maken durf ik het niets te melden of openbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 februari 2018 22:08]

Ze mogen rekeningen ook weigeren als ze vermoeden dat die voor illegale activiteiten gebruikt zouden worden. Het argument dat ze hier gebruiken is dat cryptocoins met witwassen geassocieerd worden.

Leningen verstrekken ze natuurlijk wel degelijk alleen wanneer ze er vertrouwen in hebben dat je die gaat terug betalen, ze gaan dus wel degelijk het risico inschatten en ze hebben geen verplichting hun geld in een bodemloze put te gooien? Wellicht bedoel je dat het ook gereguleerd is waar ze wel en niet rekening mee mogen houden, dat klopt inderdaad.
Nee banken zijn gewoon private ondernemingen. Ze zijn wel gereguleerd maar zeker als het gaat om geld uitlenen aan bedrijven mogen ze natuurlijk volledig doen waar ze zin in hebben.
Banken hebben in die zin wel degelijk een nuts functie, daarom dat de Nederlandse overheid ook staatsteun heeft gegeven toen er banken in 2009 op omvallen stonden. De ABN Amro bank is voor 57% eigendom van de staat. Dus hoe private/commercieel ben je dan nog? Vergelijk een bank met de NS, ze moeten aan eisen voldoen, maar als er problemen zijn helpt de overheid. En winst steekt men in eigen zak. :)
Ik hoef geen geld van ze, daar zorg ik zelf wel voor, ik wil gewoon een betaalrekening (die is helaas nog nodig :) ). Ik heb gewoon alles netjes geregeld, KvK, Akte van Notaris, BTWnummer, alles.. toch doen ze moeilijk, maar ja: dat is een beetje bank eigen, lopen altijd beetje achter de feiten en nieuwe technologie aan, zien alles als bedreiging i.p.v. kans, bang... afwachten, kijken wat er gaat gebeuren en dan.. ben je dus zowiezo te laat.

Sorry dat ik zo negatief klink maar dat is alleen over de banken, blockchain is de toekomst.
Geld lenen is iets anders dan een bankrekening verschaffen om geld op te bewaren (klein beetje toch wel de core-business van een bank).
Ervaringen uit eerste hand, +3. Jammer dat de Rabobank zo moeilijk doet.
Ik vind het vrij hypocriet dan de Rabobank vertegenwoordigd is op een blockchain-meetup als ze zelf anti-blockchain zijn omdat het te maken zou kunnen hebben met witwassen. Jammer dat er zo gegeneraliseerd wordt, blockchain is niet per definitie een criminele uitvinding.
Ik had dat probleem ook met de Rabobank voor de stichting die ik wilde oprichten.

De man aan de lijn ondervraagde mij alsof ik in een sollicitatiegesprek zat.

"En waarom zou de Rabobank een rekening moeten openen voor u?" 8)7

Pardon? Ik ben toch een klant?

Vervolgens vraagt die me waarom geen van de voorzitters een rekening heeft bij de Rabobank, geef ik aan dat een van de voorzitters wel een rekening heeft bij de Rabobank zegt die pipo dat die dat in zijn systeem niet kan zien omdat die meneer in een gebied woont wat niet in het systeem van Rabobank zit 8)7

Hoe kan een Rabobank filiaal nou niet in het systeem van het hoofdkantoor zitten? 8)7
omdat de rabo bestaat/bestond (weet laatste stand van zaken niet) uit allemaal losse banken, in plaats van 1 bank.
Dat maakt niks uit.

Ik heb dit nagevraagd bij een vriend van mij die er werkt en die zegt dat het onzin is.

Hij zegt alle filialen zijn erop aangesloten.

Sowieso is het toch arrogant en dom om te beweren dat iemand geen rekening heeft bij de Rabobank als diegene wel een rekening heeft?
Is niet correct. De meeste Rabobank filialen zijn aparte BV-tjes die onafhankelijk opereren en elkaars systemen niet in kunnen zien. Dat probleem had ik ook toen ik ging verhuizen en rekening had bij ander filiaal.
Zoals je in de rechtzaal niet mee hoeft te werken aan je eigen veroordeling. Zo hoeven banken natuurlijk ook niet mee te werken aan hun eigen ondergang. Banken hebben weinig wapens tegen transparatie en deflatie. Ze hebben enkel afsluiten, FUD en lobbyen. Mensen verwachten dat de zakelijke markt eerlijk, democratisch en transparant is. Dat is het zolang je niet de geldstromen voor de gevestigde orde weghaalt, of verminderd. Doordat er veel geld in omgaat, zijn de belangen en afhankelijkheden van velen groot. Dus verwacht een strijd die in en buiten de media zal plaatsvinden met legitieme en illegale middelen.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 9 februari 2018 12:53]

Ook al zouden ze 100% anti Blockchain zijn (zijn ze niet, maar stel). Dan nog is het volgens mij leuk om ook de andere kant te horen bij dit soort meetups. Als iedereen het met elkaar eens is, en het allemaal mega-uber-super fantastisch vindt wordt het ook maar zo'n saaie boel :D
De hele reden dat er nu zoveel ontwikkeling is in blockchaintechnologie komt doordat er kapitaal opgehaald word met crypto en bedrijven dat dus gebruiken om hun blockchaintechnologie te ontwikkelen.

Vervolgens druppelt dat door en gebruiken ook andere bedrijven die verbeterde en efficientere blockchain varianten.

Als je vervolgens moeilijk gaat doen over crypto dan ben je gewoon hypocriet.

Wel de lusten maar niet de lasten zeg maar.
Vind ik te kort door de bocht. Bedrijven, en zeker banken, zijn al veel langer bezig met blockchain los van enige vorm van cryptocurrencies. Zeker langer dan de laatste hype rondom cryptos. Bijvoorbeeld dit, wat intern bij ABN al veel langer in ontwikkeling was dan deze publicatie.
Tuurlijk, dat is toch logisch? Banken hebben miljarden te besteden daarvoor.

Maar een paar knappe koppen die net afgestudeerd zijn en iets willen doen met blockchain hebben geen miljoenen of miljarden te besteden aan blockchain en R&D.

En daar bied crypto een uitkomst om kapitaal mee binnen te halen.

Leuk die downmods maar ik zou zeggen don't shoot the messenger. Ik noem hier gewoon feiten op.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 8 februari 2018 16:27]

ik snap toch eerlijk de link niet tussen de twee. Als je kapitaal nodig hebt, dan ga je dat zoeken zoals elk ander bedrijf. Waarom zou je daarvoor gaan speculeren? Dat is zeggen: ik wil roulettes gaan bouwen, dus is het logisch dat ik mijn kapitaal ga vinden in een casino. de grootste blockchain investeerder -IBM- zal zijn kapitaal ook niet uit cryptocurrency halen.
Wat voor rare vergelijkingen maak jij eigenlijk?

IBM heeft miljarden te besteden, tuurlijk hoeven die geen kapitaal binnen te halen 8)7

Als jij echter met een paar andere mensen een team vormt die veel kennis heeft maar geen geld heeft en je kan dat ophalen met crypto dan is dat toch mooi dat dat kan?

Hoe is dat anders dan hoe andere bedrijven dat nu doen met IPO's?

Sterker nog de drempel met ICO's is lager dus kan er makkelijker kapitaal binnengehaald worden en kunnen mensen met slimme ideeen hun ideeen sneller kunnen verwezenlijken waardoor er meer innovatie mogelijk is.

Hoe jij het vertelt klinkt het alsof er 100 verschillende manieren is om miljoenen kapitaal binnen te halen en dat crypto daarvan de slechtste is of zo, terwijl crypto juist voor mensen die weinig middelen hebben de enige optie is.

En daarnaast doe je alsof die honderden crypto projecten niet bestaan, die hebben toch juist kapitaal binnengehaald juist met crypto?

Blijkbaar kan het en lukt het, zijn die mensen die die projecten opzetten allemaal achterlijk dan?
dat zeg ik niet. ik stel enkel dat er geen logisch verband is tussen cryptocurrency speculatie of mining en een blockchain project. ook als ik een boerderij wil starten kan ik mijn startkapitaal uit crypto halen. en als ik een blockchain project wil doen, kan ik mijn geld uit een wafelenbak halen
Ja als je het puur steriel bekijkt ja.

Maat je weet gewoon dat blockchain momenteel grotendeels door crypto gebruikt word.

En die investeringen die via crypto binnenkomen zorgen juist voor R&D in blockchain en het sneller, efficienter en beter maken van blockchain.

Dus ja je kan je geld voor je boerderij wel ophalen met crypto maar je zal 0% invloed hebben op de verdere ontwikkeling van Blockchain.

Tenzij je een manier vind om koeienstront om te zetten in electriciteit in je boerderij en daarmee nodes kan draaien maar daarmee heb je geen toegevoegde waarde gecreeerd voor blockchain.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 10 februari 2018 20:40]

Rabobank is aangesloten bij de Ethereum Enterprise Alliance https://www.linkedin.com/...alliance-eea-marco-bosma/

Doen zelf dus iets in de ontwikkeling op de ethereum blockchain, maar ik heb geen idee wat.
Haha, dat zou wel goed geweest zijn voor de bankrekening van de bank...
blockchain = crypto am i right? |:(
Crypto is Blockchain, Blockchain != Crypto
Leuk event.

Volgens Andreas Antonopoulos kun je een blockchain niet secure krijgen zonder crypto. En die crypto verkrijg je weer door rekenkracht in te zetten. Nu weet ik dat Andreas meer tijd aan Blockchain heeft besteed dan wij allen bij elkaar. Dus ik geloof hem op dat vlak; https://www.youtube.com/watch?v=mRQs9Y6CUSU

Uiteraard willen de banken Blockchain ZONDER crypto EN gecentrailisseerd...... ik wens ze success.
Ik vind alleen de combi banken en blockchain een beetje raar. Blockchain gaat meer dan een kaasschaaf in de bankensector zetten. Maar ja, zelfs een platform als Tweakers is crypto sceptisch. Of dat nou onkunde of belangen zijn....... vandaar dat er banken aanwezig zijn ;)
Oké, nuance, want ik zie het hier (bij jou, bij Tweakers, dit artikel en veel van de reacties er onder, laat staan überhaupt online) mis gaan. Er is namelijk een groot verschil tussen Blockchain Systems (Bitcoin, Litecoin etc.) en Distributed Ledger Systems (Corda, Hyperledger Fabric etc.). Deze laatste varianten zijn namelijk wat jij noemt 'Blockchain zonder crypto'.

Zal overigens een reactie onder dit artikel typen om uitleg te geven, omdat dit geen 'gemeengoed' is, maar in de wereld van DLT (Distributed Ledger Technologies, waar blockchain ook onder valt) ontzettend belangrijk is qua definities.
Dus?

Als je als bank zo spastisch gaat doen over crypto dan vind ik dat gewoon hypocriet.

Waarom niet moeilijk doen over aandelenhandel dan?
Interessante Meet-up, lekker dicht bij en ik ben benieuwd naar verdere mogelijkheden met blockchain, los van cryptocurrencies. Blcokchain verschijnt te pas en te onpas in de media, maar echte user-cases heb ik tot nu toe nog niet gezien.
Leuk en haalbaar idee, maar waarom heb je hier per se blockchain voor nodig?
Die kaarten uitgeven zonder NAW gegevens kan allang, echter wordt er bewust niet voor gekozen.
maar het mooie is juist dat je met de NAW kan werken, zonder te weten wat die NAW precies inhoud :)
Dus de klant kan letterlijk alle positieve bijkomstigheden krijgen van gepersonaliseerde loyalty, zonder dat hij/zij bang hoeft te zijn dat deze data herleidbaar is naar de persoon zelf.(Pseudonimiteit, tis nooit 100% niet herleidbaar, maar het komt er wel aardig bij in de buurt)

Verder is tracebility ook een hot item op dit moment waarbij blockchain zeker voor een revolutie kan zorgen.
Thnx voor de link naar je artikel, klinkt reëel en m.n. nu de AVG/GDPR voor de deur staat biedt dit zeker mogelijkheden om (in dit geval omni-channel retail) middels blockchain een 'anonieme' klantenkaart aan te bieden.

Wat ik uit je blog begrijp is dat je alle gegevens die je van je klant wilt hebben (ook het profiel wat in de loop der tijd onstaat; zoals interesses, koophistorie) decentraal vanuit iedere locatie kunt benaderen, met waarborging van privacy.

edit: beetje jammer dat je voor je blog 'off-topic' wordt gedownvoted

[Reactie gewijzigd door fenderB op 8 februari 2018 16:57]

Ja dat klopt. Het is een van de speerpunten binnen de retail samen met tracebility op dit moment.
Hier zijn de grote r(e)tailers al mee bezig.
Wel beetje jammer dat ik niet met Crypto mijn kaartje kan betalen :+

OT: Ben altijd al benieuwd geweest naar de meetings van Tweakers, en nu er eentje in het zuiden des Lands over een interessant topic gaat ga ik toch maar eens de portomenee trekken :)
Wel beetje jammer dat ik niet met Crypto mijn kaartje kan betalen
Ik ben blij dat er een Blockchain meeting komt zónder al die crypto meuk. De meeste 'Blockchain' meetings gaan alleen maar over crypto en totaal niet over de blockchain.

Tijd voor een meeting die niet op hype woorden inspringt :)
Wilde net vragen, waar is de pay with litecoin optie?

[Reactie gewijzigd door Hqhuv op 8 februari 2018 15:09]

Waar is de Bitconnect optie #BCCpay

Wassa wassa wassaaaaaaa Bitconneeeeect.
#hastagsarefortwitter #letskeepitthatway
Datum midden in de krokusvakantie. Ik ben op wintersport.
Hangt er vanaf waar je woont hé :P Mijn voorjaarsvakantie is 26-2 tot 2-3.

OT: Wel een beetje ver weg voor mij maar lijkt me wel heel interessant! De UT in Enschede is voor mij toch een stuk dichterbij... (daar was een tijd geleden een virtual reality meetup)
Top. Eindelijk een meeting die echt over blockchain gaat en niet stiekem over crypto currency.
Helaas echt veel te ver voor mijn doen. Vanuit Friesland is dat een hele reis met het OV, al helemaal in de avond. 4 uur reizen is wat te gek :'(

Veel plezier mocht je wel gaan! Leuk onderwerp.

[Reactie gewijzigd door Luca op 8 februari 2018 16:14]

Zou graag een spreker van https://livecontracts.io zien. Ze hebben al een funding vanuit de nl overheid en zijn al een tijdje bezig een en ander goed op te bouwen.
Ik ben een tijd geleden bij de blockchain meet-up in Groningen geweest. Zeer leerzaam en het gaat juist veel verder dan cryptocurrencies. Juist de gave toepassingen die je met een blockchain zou kunnen draaien zijn interessant voor de toekomst.
Ik verwacht dat het ongeveer dezelfde richting zal hebben als de eerste meet-up, heb je dus kans om te gaan dan raad ik het zeker aan! Het sociale vlak voor en na de meet-ups zijn een mooie bonus. :) Helaas qua afstand wat te gek voor mij deze keer.
Blockchain is wel iets waar over nagedacht kan worden. Ik merk wel dat de meesten hier onmiddelijk denken dat het over cryptovaluta gaat, maar dat is helemaal niet waar. Blockchain technologie is in wezen iets heel anders. Deze 2 minuten video kan inzicht verschaffen.
Heel anders is het niet.
Een crypto draait op een blockchain, blockchain is crypto, crypto is blockchain.
Blockchain is zeker geen cryptocurrrency. Helaas is dat voor vele moeilijk te begrijpen.
Blockchain is veel meer van enkel een cryptografie. Met blockchain heb je een netwerk waar elk deel van dit netwerk bevestigd of de waarden van deze data nog correct zijn en ofdat er iets aan gewijzigd is. Het is een manier om met volledige zekerheid (?) een datawaarde op te slagen en te weten dat deze klopt en niet me geknoeid is. (In eenvoudige bewoording). Dat er op het internet dan direct gedacht werd om dit te gebruiken als valuta, is niet zo vreemd. Maar blockchain is een interessante nieuwigheid en er zijn vast wel andere toepassingen voor te bedenken dan enkel voor digitale valuta.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee