Door Gerben van der Rijt

Senior Conceptmanager

Bekijk de presentaties van de Meet-up Blockchain

06-07-2017 • 13:18

25 Linkedin

"De vierde industriële revolutie, een innovatie in het rijtje van het wiel en het vuur, en groter dan internet." De verwachtingen rondom blockchaintechnologie zijn de laatste tijd flink aangewakkerd en dat was terug te zien in het enthousiasme voor onze Meet-up in Groningen.

Groningen profileert zich al met succes als het blockchaincentrum van Nederland. Mede dankzij drie sprekers met een enorme dosis blockchainervaring, waarvan twee uit de regio, werd ook deze Meet-up voor de aanwezigen een leerzame avond.

De avond werd geopend door Rutger van Zuidam, oprichter van Dutchchain.com en initiator van de Dutch Blockchain Hackathon. Dit open innovatieprogramma zette Groningen vorig jaar definitief op de kaart als blockchainmiddelpunt. In zijn presentatie zoomde Rutger vooral in op het idee achter blockchaintechnologie. Wat een blockchain in feite doet, is het digitaliseren van vertrouwen, maar wat betekent dat precies? En welke kansen biedt dat voor een samenleving? Kijk hieronder naar zijn presentatie en je vindt het antwoord op deze vragen.

De volgende spreker was ook een local, namelijk Lykle de Vries. Hij nam het stokje over van Rutger en gaf het publiek een kijkje onder de motorkap van diverse blockchains. Iedereen kent de bitcoin en ethereum, maar in hoeverre zijn deze twee gelijk? Waar zitten de verschillen? En welke soorten blockchains zijn er nog meer? Je ziet het hieronder in zijn presentatie.

De avond werd afgesloten door Andy Zondervan. Hij was betrokken bij het blockchainproject van dj Hardwell, die zijn laatste producties deels via een blockchain heeft uitgegeven. Andy bood ons een interessant kijkje achter de schermen van de muziekindustrie en ging daarna dieper in op hoe blockchaintechnologie een einde kan maken aan het ondoorzichtige landschap van de muziekwereld.

Na de meer theoretische verhalen van de eerste twee sprekers, bood deze afsluiter een interessante kijk op een specifieke toepassing van blockchains. Daarmee was het verhaal compleet en konden de bezoekers onder het genot van een drankje met elkaar napraten. Ook de sprekers werd het hemd van het lijf gevraagd aan de bar. Wat ons betreft was het een geslaagde avond in Groningen en komen we snel terug in het hoge noorden.

Reacties (25)

Wijzig sortering
tipje voor volgende video's: spreker in het klein rechtsonder weergeven en het presentatiescherm in full screen. Ik vind het persoonlijk een heel irritante manier van montage om nu telkens tussen spreker en een half presentatiescherm te kijken...
Precies dit. Er wordt gesproken over wat er op het scherm staat. Hoe de presentator er uit ziet maakt mij niet meer zo veel uit na 30 seconden, ik wil graag luisteren waar hij/zij het over heeft en daar heb je ook de presentaties bij nodig als er over "dit hier" of "dat" wordt gepraat.

Het nadeel als je ipv "leuke" video's ook nuttige informatieve video's gaat maken ;).
Ind!

Worden de (ppt?) presentaties nog vrijgegeven? Is weer een stukje handiger om te volgen.
Het sterft van de events over blockchain: de hype draait op volle toeren!

Voopgesteld: de blockchain is gave technologie! Maar ik hoor te weinig over de nadelen:

- De blockchain is ontworpen om niks te vergeten en om niet aanpasbaar te zijn. Dat is fundamenteel nIet compatible met de behoefte aan privacy:

"Maar ook juist een verzoek om gegevens aan te passen of te vernietigen is bijzonder lastig, of zelfs onmogelijk: hoe de (onjuiste) gegevens eerst in de blockchain stonden opgeslagen, zal daar altijd te vinden blijven. Versleuteld wellicht, maar geen enkele versleuteling is bestand tegen de tijd…" Link

"There are two major challenges with privacy preserving protocols in blockchains. One of the challenges is statistical: in order for any privacy-preserving scheme to be computationally practical, the scheme must only alter a small part of the blockchain state with every transaction. However, even if the contents of the alteration are privacy, there will inevitably be some amount of metadata that is not. Hence, statistical analyses will always be able to figure out something; at the least, they will be able to fish for patterns of when transactions take place, and in many cases they will be able to narrow down identities and figure out who interacts with whom." - Vitalik Buterin bron

- De encryptie/security is niet zo sterk als iedereen denkt.

"Classically, security is a blend of confidentiality, availability and integrity, or "C-I-A". Blockchain offers lots of "A" and "C" (though the confidentiality is fragile). But its integrity comes with fine print. Once committed to the blockchain, transactions are indeed immutable, but the veracity of each entry rests on who controls the private key of each account." Link

- Je verspreid je data over meerdere computers van wildvreemden. Dat is alleen al weer een juridisch issue: wordt de data buiten Europa opgeslagen?
- De blockchain is traaaag.
- Het is niet onmogelijk om de meerderheid van het netwerk onder controle te krijgen, zo wordt nu al bewezen door de miners in China.
- De ontwikkeling van de software is politiek complex: er zijn allerlei verhalen over onenigheid en over forking.
- Zoals met elke menselijke creatie zitten er bugs in.

"Bitcoin is an expression of extreme technological libertarianism. This school of thought goes by many names: anarcho-capitalism (or ancap for short), libertarian anarchy, market anarchism. Central to the philosophy is a distrust of states in favor of individuals. Its adherents believe society best facilitates individual will in a free-market economy driven by individual property owners—not governments or corporations—engaging in free trade of that private property" Link

"The blockchain is a solution looking for a problem" link

De blockchain lijkt perfect getimed om technofielen een uitweg te bieden om hun onkritische utopische denkbeelden rondom het internet toch vast te kunnen houden. Na de onthullingen van Snowden, de enorme wildgroei van Corporate Surveillance, en de transformatie van het web als open informatiebron naar commercieel app platform vol gesloten silos zou je hopen dat wij tech-liefhebbers eens gaan beseffen dat technologie nooit neutraal is, en dat we de machtsdimensie beter moeten gaan doorzien. Maar nee, met de Blockchain kan er het verhaal ontstaan dat we dit keer ECHT een systeem bouwen waar 'de man' geen grip op krijgt, een nieuw ongrijpbaar paradijs!

Dit terwijl deze systemen uiteraard gefinancierd worden met (door de hype aangetrokken) venture capital en een enorme investeringsbubble. De meest populaire apps op Ethereum? Pyramidespellen!

Tuurlijk, hype is nuttig om investeringen in nieuwe dingen mogelijk te maken in een wereld waarin risicobeersing zo centraal is komen te staan.

Maar het zou toch mooi zijn als we eens iets nuchterder konden zijn over deze dingen. Dat is niet alleen beter voor de maatschappij, het scheelt ook een boel verspilde energie.

[Reactie gewijzigd door unfold op 6 juli 2017 21:24]

Sinds dat ik me heb verdiept in Ethereum ben ik ervan overtuig geraakt dat dit echt de toekomst is van het (vrije) internet en dat het de macht van zeer grote corporaties enorm zal inperken en tegelijkertijd ook voor deze grote corporaties enorm veel voordelen zal bieden qua kosten. Ik denk dat er steeds meer decentrale platformen komen voor dienstgerichte toepassingen (een decentrale Uber bijvoorbeeld) en dat dit uiteindelijk uitgroeit tot een volledig decentraal / vrij internet zoals het internet vanuit zijn beginsel is bedoeld.

Dan heb ik het nog niet eens over cryptocurrencies die potentieel de volledige wereld-economie kunnen transformeren.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 6 juli 2017 13:46]

Wat betreft cryptocurrency. We raken bijna 1000 verschillende tokens, coins, crypto etc aan. Een enorme wildgroei in een wildwesten markt. Ik vraag mij echt af wat omarmd gaat worden. Mede door de enorme wildgroei en de diversiteit aan coins ben ik bang dat de online currency gaat falen binnen het huidige model
Ik denk dat het wel meevalt en dat het gewoon even de rit uitzitten is. Dat Bitcoin nu de referentie is dat kunnen we al met een mate van zekerheid zeggen vandaag. Niemand heeft een glazen bol en kan voorspellen hoe het naar de toekomst gaat gaan, maar met technologie zoals de smart contracts in Ethereum en de huidige populariteit van Bitcoin denk ik niet dat die twee snel van de troon gestoten zullen worden.

Over 10 jaar kunnen we nog eens terug komen kijken naar deze thread ;) .
Dit inderdaad, op facebook zag ik zelfs een reclame voorbij komen voor "bitcoins voor tandartsen"... beetje jammer van alle wildgroei, maar iedereen probeert een graantje mee te pikken.
Grotendeels mee eens, vergeet niet dat voor de machthebbende de Ethereum source ook gewoon open en gratis verkrijgbaar is.
Het houdt deze machthebbende niet tegen om hun eigen ''Ethereum'' uit te brengen op de manier zoals hun het willen zien.
100% pre-mine zal vast en zeker 1 van hun eisen zijn.

Ja, zo kan ''Ethereum'' (fork) vast en zeker de toekomst worden, wel op de manier zoals de machthebbende het willen hebben :)
Gaat er om dat er onstopbare concurrenten bij kunnen komen die decentraal opereren vanuit een vrije filosofie, dat is de reden dat de macht wordt ingeperkt aangezien er een vrij te gebruiken alternatief kan komen dat zichzelf in stand kan houden.
Dat klopt, totdat de overheid bepaalde betaalmiddelen (in dit geval coins) gaan verbieden. Dan kan je nog zo'n geweldige concurrent zijn, indien bedrijven er niks mee mogen doen in de zin van accepteren, houd het bestaan van die coin al snel op.

Nu zie je met de dag meer coins erbij komen, elk team heeft zijn ''eigen'' marketing incl al hun voordelen. Allemaal in de hoop dat hun coin straks de mainstream gaat worden op deze planeet. Echter is er 1 club machthebbende die dat bepaald, die bepaald of ze een huidige coin gaan gebruiken of de source van die goede coin gaan gebruiken op de manier zoals hun het willen zien.

Die club, die bepaald wat er gaat gebeuren met ons financiële systeem, niet het team met de beste bedoelingen en de beste oplossingen.

Ps. dit is niet hoe ik het graag zie, maar hoe het (helaas) simpelweg werkt hier..
Welke corporatie wil nu macht inboeten? Volgens mij gaan ze de blockchain technologie zo inzetten dat ze wel kosten kunnen besparen maar geen macht gaan inboeten. Ook dat is mogelijk.
Bedankt dat jullie dit posten. Ik vond het al heel jammer dat ik dit moest missen _/-\o_
blockchain in dat rijtje zetten is zowat elke moderne techniek zwaar onrecht aandoen. Geneeskunde, elektriciteit en geïntegreerde circuits zijn onnoemelijk veel groter en belangrijker dan de zoveelste zelfverklaarde hype.
Ik ben zelf ook mee met ethereum, maar ga nu niet over-the-top marketing uitspraken doen en in een onderkop zetten, want zo ben je direct een groot deel van je publiek al kwijt
Ik ben er nog altijd niet van overtuigd.
Blokchain is een buzzword dat blijkbaar alle problemen van de wereld gaat oplossen.
Ik heb altijd de indruk dat it-ers willen veranderen om te veranderen en niet noodzakelijk om cruciale problemen op te lossen.

Wie zegt bv dat de industrie op zoek is naar decentralisatie ipv centralisatie ? Wie zegt dat het goedkoper gaat/zal zijn ?

En morgen is er weer wat nieuws !!
Het is ideaal voor ransomeware verspreiders.
Geld is ideaal voor criminelen...internet is ideaal voor criminelen, drugs ideaal voor criminelen en een koelkast voor het koud houden voor bier, en criminelen drinken bier...!? Ik zie een patroon ontstaan hier!
Alles is ideaal voor criminelen dus al die dooddoeners zijn redelijk overbodig.
Alleen is in het echt geld wat makkelijker te traceren.

[Reactie gewijzigd door spNk op 6 juli 2017 15:58]

Dat betekent nog niet dat als het moeilijker wordt, het automatisch DUS voor criminelen etc is. Overigens is het ook een koud kunstje om normale valuta om te wisselen is in exchanges buiten de eerste wereld waardoor het spoor snel verdwijnt.
Klopt, maar sinds de bitcoin heeft ransomeware wel een vlucht genomen en de bedragen stukken hoger.
Aan het begin (ten tijde van het "politie virus") vroegen ze nog €50 om je computer weer vrij te geven (+ dat het gewoon veel makkelijker was om dit virus weg te krijgen), maar nu begint het bij zo'n €300,-.
Het blijft gissen of dit is voor financiële doeleinden of dat het regeringen, landen of organisaties zijn die hele andere doelen/motieven hebben en geld gebruiken als afleiding. Het merendeel lijkt tegenwoordig toch op politiek getinte ransomware en zeer gericht ingezet. Als je echt geld wilt verdienen zet je niet in op doelen maar is je belangrijkste taak om zoveel mogelijk besmettingen in een zo kort mogelijke tijd, Een wereldwijde uitbraak wat imo een virus zou doen zie je niet, het is altijd een land, een organisatie of een specifiek doelwit waar andere 'bijvangst' zijn.
Dat klopt, maar dat is vraag en aanbod. Als Uber morgen bitcoin gaat accepteren dan zal de prijs ook omhoog schieten, hetzelfde is bij Chinese banken gezien totdat men er een stokje voor stak. Het feit dat NU vraag onstaat omdat ransomware er om vraagt, beketent niet automatisch dat bitcoin DUS voor criminelen is. Dat is selectief aanleidingen gebruiken.

Ja het is ook voor criminelen handig, maar dat is het internet ook. Om dan specifiek naar criminele activiteiten te kijken op internet en dan te zeggen: ja maar kijk criminelen gebruiken Telegram vanwege end-to-end-encryptie DUS Telegram is voor criminelen, dat is een stap te ver.
Uiteraard, daarom hebben we ook precies in het snotje hoeveel criminelen bezitten en wat ze gekocht hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee