Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Win een boorhamer, accuboormachine of hogedrukreiniger

22-10-2017 • 05:55

139 Linkedin

Sinds deze zomer kun je in de Pricewatch een uitgebreide selectie aan elektrisch gereedschap vinden. Als tweaker moet je natuurlijk ook weleens een gat boren, een plank zagen of je Dremel ergens inzetten. En dan is het fijn om uitgebreide specs en reviews te kunnen lezen.

Om deze nieuwe categorie nog eens in het zonnetje te zetten, hebben we een leuke prijsvraag voor jullie bedacht. Een kleine speurtocht eigenlijk. We dagen je uit om alle accuboormachines in de categorie Elektrisch Gereedschap te vinden die voldoen aan de volgende eigenschappen: een koppel (hard) van minimaal 50Nm, een toerental van minimaal 400rpm, een boordiameter voor hout van ten minste 55mm en een boordiameter voor staal van ten minste 15mm.

Onze partner Gereedschapcentrum.nl heeft drie mooie prijzen van Bosch beschikbaar gesteld, die we onder de goede inzendingen zullen verloten. Het gaat om de GHP 5-65 X-hogedrukreiniger, de GBH 2-28 DFV-boorhamer en de Bosch GSR 18-2-LI Plus-accuboormachine. Bij elkaar een prijzenpot van bijna duizend euro. Wil je hier kans op maken? Mail je antwoord dan uiterlijk 24 oktober 23.59 uur naar elektrisch.gereedschap@tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (139)

Wijzig sortering
Wat een leuke opdracht! Mijn boorhamer heeft het net begeven, zou goed uitkomen.

Zelf juich ik deze categorie toe binnen tweakers. Naast dat ik een computerbrouwer ben, ontwerp en bouw ik af en toe een meubel (in hobbymatige sfeer). Er zijn wel (algemene) sites waarop gereedschap wordt gereviewed, maar die laten te wensen over. Die gaan niet verder dan: 'boort goed, voelt stevig aan, komt met koffer of doet wij hij moet doen'. Als je meubels maakt gaat het om precisie. Dan wil je niet dat een afkortzaag een (niet te tunen) afwijking heeft van 0,1mm of een kolomboor met een zwabber.

Op site als woodworking worden wel veel gereedschappen besproken, maar die mist de functionaliteit zoals de prijsvergelijk van Tweakers. Hopelijk worden er ook Duitse en Engelse winkels meegenomen, die kunnen behoorlijk wat schelen van de Nederlandse. Maar die zullen niet zo gauw tegen betaling aan een Nederlandse site meedoen.

Kortom: ik hoop dat het wat wordt, zag van de zomer al dat er nog behoorlijk wat machines missen, zal proberen daar ook mijn steentje aan bij te dragen!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 oktober 2017 14:02]

Ik juich een goede review site ook toe, maar Tweakers is gewoon geen goede website hiervoor. De enige reden dat het op tweakers gedaan wordt is omdat die een giga usebase hebben. Ik vindt dat we het hier moeten houden op alles wat met it te maken heeft.
Ik dacht even dat dit een grap was, maar zie inderdaad tot mijn verbazing dat Tweakers ook al wasmachines en drogers in de pricewatch heeft staan. 8)7

Kunnen we misschien dan ook restaurant reviews gaan toevoegen? Tweakers moeten immers ook af en toe eten?
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg als techneut uit mijn omgeving ook geregeld vragen over wat de beste [insert gereedschap] of [insert huishoudelijk apparaat] is, juist omdat ik me daar wat meer in verdiep. Net mijn zusje binnen haar budget een leuke tv aangeraden, mijn vader aan een boorhamer geholpen, etc. En het uitzoeken van een wasmachine is bij ons thuis ook wat anders dan bij anderen volgens mij, daar gaan een paar avonden reviews lezen aan vooraf.

Ik denk dat de PW daarom al snel gevuld kan raken met goede reviews. Bedenk dat veel Tweakers best handig zijn en dus echt wel veel met gereedschap omgaan (voor casemods bijvoorbeeld). Ik vind dat relevanter dan de wasmachines en -drogers ;)
Ik denk dat je daar de spijker op zn kop slaat.

Daarnaast verkoopt tweakers zelf niets en heb ik de gemiddelde tweakers een stuk hoger zitten dan de gemiddelde witgoed gebruiker. Waardoor de kritiek of goedkeuring bij een product me meer doet, dan de gemiddelde review op pak hem beet Coolblue.nl

Dus ik juich de komst in de pricewatch en user reviews toe.
Precies. De gemiddelde review van een gebruiker hier op Tweakers is toch wat diepgaander en kritischer dan op vele andere sites. Vaak hebben ze daar maar een review geplaatst om een review te plaatsen om zo "kans" te maken op een tegoedbon t.w.v. €xxx,-.

Ik vind het prettig om van een 'niet-IT-gerelateerd' artikel een paar kritische reviews/indrukken te lezen. En die hoeven echt niet allemaal zo lang te zijn als die van Foritain. Gewoon een kort woordje over de kwaliteit op de verschillende eigenschappen van het product.

Zo heb ik pas gezocht op een babyfoon. Heeft ook weinig met IT te maken (buiten het feit dat sommige op de Wifi werken ;) ). Fijn om dat al van sommige merken wat te kunnen lezen wat je op andere sites niet vindt.
Voor huishoudelijke apparatuur (en reviews) kun je prima op sites als CoolBlue terecht.
Tweakers is steeds meer af aan het glijden naar 'toegankelijk zijn voor elke consument' dus dan passen daar misschien ook witgoed etc bij, maar ik vind het persoonlijk een slechte zaak. What's next? Arnoud die een wasmachine of schroefmachine gaat reviewen ofzo? Schoenmaker blijf bij je leest aub.
Ik hecht meer waarde aan het oordeel van een technisch onderlegde Tweaker dan aan Truus die 5 hoog in Amsterdam woont en ook een wasmachine heeft besteld "die het goed doet". Ik zie op sites als Kieskeurig en Coolblue zo vaak reviews voorbij komen van mensen die gewoon hun apparaat verkeerd gebruiken en daarom negatief doen of de achterliggende techniek niet snappen. Als je niet snapt hoe je apparaat werkt, hoef ik je oordeel over dat apparaat ook niet te lezen :P
Wat ik probeer te zeggen is dat juist omdat Tweakers een groter publiek aan wil spreken de reviews ook al lang niet meer alleen door echte Tweakers gemaakt worden. Ze zijn er wel, maar de grote bulk van de reviews wordt met het benaderen van een groter en dus minder technisch publiek ook vanzelf minder diepgaand. Althans ik zie de hardcore tweakers onder ons geen wasmachines etc reviewen. ;)
Juist een witgoed sectie in de pricewatch lijkt mij hedendaags interessant, immers veranderd witgoed apparatuur ook en worden er steeds meer functies aan toegevoegd, denk aan een wasmachine die je met je tablet kunt bedienen of de robotstofzuiger die zelf het huis stofzuigt. Technologie gaat verder dan alleen computers, witgoed apparatuur kun je naar mijn mening ook prima onder technologie scharen.
Vind het wel mooi dat witgoed. Als ik een nieuwe monitor, telefoon, of PC uitzoek wil ik gewoon iets wat precies aan mijn eisen voldoet. En dan kijken waar hij het voordeligste is.
Voor een wasmachine idem. Mocht de mijne ooit stuk gaan dan wil ik ook gewoon kunnen filteren op zaken als capaciteit of snelprogramma. Bij webshops die ze verkopen lukt dat doorgaans niet. En als dat wel lukt moet je vervolgens weer gaan zoeken of hij ergens te koop is.
Staat er al een tijdje tussen hoor.
En waarom zul je geen gebruik maken van de userbase? Ik vertrouw de reviews die Tweakers hier plaatsen meer dan andere sites. Natuurlijk vergelijk ik wel meerdere sites, maar over het algemeen vindt ik de kwaliteit van de reviews hier op Tweakers vele malen hoger dan op andere review sites.

OT: Leuke actie en ik klus graag, lees ook regelmatig het "[DIY] Het grote (elektrische) gereedschapstopic Deel 3" op het forum door, geef informatie of vraag dit. Het punt dat Tweakers alleen nog voor de die hard computer fans is is wel voorbij. Tegenwoordig heeft iedereen wel een computer en heeft er nog hobby's naast. Ik moedig dit dan ook alleen maar aan.
Ik snap het ook maar op een gegeven moment moet je niet van Tweakers een alles platform laten worden want dat doet uiteindelijk af aan de kwaliteit van je reviews
Snap je punt wel hoor, het is meer dat ik toevallig ook veel met machines heb. Aan de andere kant:
Wij stellen technologie op de proef

Wat verstaat men onder technologie?
Een massagestaaf ? De gewone versie, een versie met balletjes, wifi enabled ?
Maarreh zonder gekheid mijn voorkeur zou zijn om enkel computers en periferie hier te hebben, geen grasmaaiers, naaimachines etc etc. Daarentegen ben ik maar 1 van de toeschouwers ...
Klopt helemaal, kijk naar het eens zo bekende Alternate bijvoorbeeld... ooit groot geworden door pc's en hardware. Nu proberen ze daar ook bladblazers en wasmachines te verkopen in een half lege showroom.

Dat je als site als Tweakers ook die kant op gaat geeft blijkbaar aan dat de nood erg hoog is... weliswaar op het web, maar online is het aanbod enorm. Blijf weg van spullen waar je geen kennis over hebt zou ik zeggen.
ik veronderstel dat ook veel tweakers into rc's zijn en af en toe een lexan body schilderen, waar de fijnere boormachines en dremels zeker een plus kunnen zijn. Of zelfs gewoon voor de hobby wereld :)
Reperatie is ook een optie voor gereedschap, het is vaak niet nodig om goed gereedschap weg te gooien.

Zou eigenlijk in de pricewatch ook kunnen worden meegenomen, repereerbaarheid van apparatuur.
het laat zich echter alleen zo lastig kwantificeren
Dat is wel een goed punt ja. Bosch Blauw heeft 3 jaar garantie en omruil aan huis. Zodat je gelijk verder kan, ik heb dan ook veel bosch blauw staan. Mijn Fein heeft ook 3 jaar garantie en reparatie en is daarna ook repareerbaar voor bescheiden bedragen.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 23 oktober 2017 20:01]

Grappig hoe de categorie onder de aandacht wordt gebracht.

Al wist ik niet eens dat boor diameter van hout en staal van elkaar af konden wijken :)

(Ik ben ICT'er die geen casemodder is :Y) )
Hout is zacht, staal is hard, voor de laatste is meer power nodig, maar wil je wel een lager toerental!
Hangt van de diameter af van de boor en wat voor type boor het is. Met een diamantboor M10 durf ik met gemak in ijzer boren met 20.000 RPM.
Als je boort in metaal of hout, dan moet je een minimale spoed hebben per omwentelling. Anders ben je het materiaal gewoon aan het smelten of oproken en is je snijgereedschap onmiddelijk bot.
Neem bijvoorbeel een spoed van 0,05mm per omwentelling, wat aan de lage kant is. Dan kom je bij 20000rpm aan 1m/min, of 17mm/s. Dat wil ik nog wel eens iemand zien doen met een boor van 10mm. Ook al eens aan gedacht hoeveel vermogen hiervoor nodig is? Ik ben nu even te lui om de formules op te zoeken, maar ik denk dat een motor van ruim 100kW noodzakelijk is. Dergelijke motor breekt zo’n boortje af alsof die er niet eens was.
Tip van de dag: als je in staal moet boren, niet boven de 500RPM en duwen, duwen en nog eens duwen. Van zodra je het boortje eens laat draaien zonder dat er gesneden wordt dan is het bot en krijg je een kleurrijke regenboog te zien door de warmte.
Elk toerental is anders.
van elke boor diameter en soorten metaal

Dus tip van de dat is toch echt het toerental bereken bij de juiste boor.
n = [Snijsnelheid (Vc) x 1000] / [boordiameter (D) x 3,14]

n = toerental in omwentelingen per minuut
Vc = snijsnelheid in meters per minuut
1000 = van meters naar millimeters
3,14 = Pi
D = boordiameter in mm

Voorbeeld 1. Standaard HSS boor

Bij ongelegeerd staal: snijsnelheid 35 m/min. Toerental = 35 x 1000 / 8 x 3,14 = 1393 omwentelingen per minuut
Bij zacht roestvaststaal: snijsnelheid 10 m/min. Toerental = 10 x 1000 / 3,14 x 8 = 398 omwentelingen per minuut


Voorbeeld 2. HSS boor met TiN-coating

Bij ongelegeerd staal: snijsnelheid 45 m/min. Toerental = 45 x 1000 / 8 x 3,14 = 1791 omwentelingen per minuut
Bij zacht roestvaststaal: snijsnelheid 15 m/min. Toerental = 15 x 1000 / 3,14 x 8 = 597 omwentelingen per minuut


Voorbeeld 3. VHM (Volhardmetaal) boor

Bij ongelegeerd staal: snijsnelheid 80 m/min. Toerental = 80 x 1000 / 8 x 3,14 = 3185 omwentelingen per minuut
Bij zacht roestvaststaal: snijsnelheid 28 m/min. Toerental = 28 x 1000 / 3,14 x 8 = 1115 omwentelingen per minuut

Dus je ziet 500RPM is dikke onzin en slaat nergens op

[Reactie gewijzigd door panterbv op 22 oktober 2017 13:21]

Die 500tpm slaat wel degelijk ergens op alleen niet helemaal. Met de getallen die jij noemt moet je harder duwen dan je kan opwekken met je gewicht. Alleen als je jezelf klem kan zetten kan je wat meer drukken, maar nog steeds niet genoeg om echt lekker aan te zetten.

Je aanzet, toerental en boordiameter moeten samenhangen. Te zacht drukken is niet goed, te hard ook niet.

En zo precies rekenen, dat heeft pas zin als je de aanzet ook kan beheersen. Dat lukt bijna niemand.
Die aanzet voel je aan.
en kun je zelfs ZIEN.
je hebt zeker geen echte ervaring met boren?

Je druk en toerental is goed zodra het metaal er aan 1 stuk uit gesneden word.
in plaats van stukjes.
Is de druk te laag krijg je stukjes metaal.
is de druk te hoog verbrand de snij olie en begint het te roken.

hoe hard je moet drukken is simpel aan te voelen.
en heeft geen jaren ervaring nodig.
Maar neem aan dat jou boor ervaring 0 is?
Die aanzet voel je inderdaad aan, en 500rpm is inderdaad niet de exact goede snijsnelheid, maar een prima snelheid voor hss boortjes van ongeveer 6 tot 10mm in ongehard gereedschapsstaal. (en toevallig een van de snelheden die ik op de radiaalboormachine in kan stellen waarmee ik regelmatig koelkanalen in matrijzen boor)
Bij vhm wil je juist wel kleine spaantjes zodat ze er door de inwendige koeling makkelijk uitgeblazen kunnen worden, echter is dit hele andere materie omdat je dit vaak op een cnc bank doet waar je inderdaad ook de aanzet precies in kunt stellen en je dus onder optimale omstandigheden kunt verspanen.
Tjonge, jij durft.
Ik kan met groot gemak zeggen dat ik meer gaten heb geboord dan alle reageerders op deze pagina te samen. Met de hand, met de accuboor, met een handboormachine, met een electrische boormachine, met fretboortjes, en met mijn twee zelfgebouwde cnc machines.

En die aanzet voel je aan. Uhun.
SvenHe. Doe het zelf stalen vergiet fabrikant.
Die statement zou ik niet maken. Werk zelf als 5 assige en 9 assige frezer/draaier. Dus kan je met je huis en tuin keuken apperaten wel gelijk halen maar net het echte werk hou je niet de theorieën aan. Daar ga je testen en 9 van de 10 keer kom je op compleet andere waarden uit.
Ik gaf mijn opmerking op dezelfde manier als degene waarop ik reageerde.

Boute opmerking tegen een ander boute opmerking.

Als je idd cnc bewerker bent dan zou je idd meer gaten kunnen hebben geboord dan ik. Of in ieder geval in cnc werk.

Maar of er mensen zijn die meer gaten hebben gemaakt met niet-cnc? Ik betwijfel het.

Maar over aanzet is in bovenstaande reacties te sterk geneuzeld.
Aanzet kan je idd voelen. Maar zodra je uit de hand gaat boren is de grens dat je nog grotere aanzet kan geven gauw bereikt, gewoon omdat je je niet schrap kan zetten.

Tenzij je jezelf tussen je werkstuk en een vlak er tegenover kan klemmen wordt je aanzet nooit groter dan je gewicht.
Je reaktie doet mij denken aan toen ik eens met een steenboor in beton bezig was. Toch wel een speciaal moment als je de bewapening tegenkomt, net nadat je die ene superharde grintsteen hebt geparreerd. Arme buren en arme boor :)
Sorry hoor maar hier moet ik even op reageren.
Een diamantboor? Die zijn niet voor de meeste metalen bedoeld, maar voor beton, glas, kunststof, grafiet, en andere materialen die harder dan de meeste metalen zijn.
Boor M10? Je bedoeld een tap M10? Of een boor van 10mm? Of misschien zelfs wel een boor van 8.5mm?
Ijzer? we hebben het meestal over staal (ijzer met een bepaald koolstofpercentage, meestal tussen de 0.1% en 0.3% voor constructiestaal)
En tot slot slaat 20.000 RPM ook nergens op, met een VHM boor haal je die snelheden nog niet eens.
Ik denk dat je een stuk verder komt met 500 toeren, en dan goed druk en koeling erop zodat je boor goed snijdt, en niet verbrand.

edit n.a.v. sharpster, hoewel ik nog geen diamantgecoat gereedschap voor metalen tegengekomen ben, enkel voor niet metalen. misschien bedoel je CBN gereedschap?

[Reactie gewijzigd door Antitheus 88 op 22 oktober 2017 18:46]

Diamantboren zijn er ook voor op een haakse slijper
Toerental is dan rond de 10.000
Maar in metaal er mee boren gaat niet.

En wist je trouwens dat in fabrieken van grote automerken Lagerbussen die uitgeboord moeten worden
Geboord worden met Widia Beton boren?
waar van de kop scherp geslepen is.
Helaas moet ik je daar ongelijk in geven dat diamant gereedschap incl boren niet bedoeld zijn voor metalen. Als men een product gehard heeft en toch nog eventuele aanpassingen willen doorvoeren kan men hiervoor Diamond Powder Coated boren, frezen of beitelplaten voor gebruiken om zo de harde laag te bewerken met extreme nauwkeurigheid. Een echte diamant zal dit nooit kunnen omdat je inderdaad koolstofmoleculen in je product hebt en een echte diamant is volledig samengeperst koolstof. En hierdoor zal de diamant weg slijten. Dit zijn dus industriële gemaakte diamanten.
Een echte diamant zal dit nooit kunnen omdat je inderdaad koolstofmoleculen in je product hebt en een echte diamant is volledig samengeperst koolstof. En hierdoor zal de diamant weg slijten. Dit zijn dus industriële gemaakte diamanten.
Daar bespeur ik een misvatting. Zowel natuurlijke als synthetische diamanten bestaan uit 100% koolstof (op zeer kleine verontreinigingen na). Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Diamant
Bij hele kleine boortjes haal je die 20000 toeren makkelijk. VHM boortjes kan je ook in tienden mm krijgen.

Maar die stop je niet in een handboormasjientje. Vanaf een enkele mm misschien in een dremel. Op 20000 toeren.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 22 oktober 2017 15:11]

Je boor kan dan "verbranden". Als je maar niet te hard drukt, een ijzerboor moet snijden, dus de boor zijn werk laten doen. Gaat ie langer mee.
De boor verbrand net doordat je te lang op de zelfde plaats blijft hangen. Je moet de boor laten snijden,de spanen voeren ook warmte af en als het te warm wordt moet je koelen met koelvloeistof of snijolie om te vermijden dat uw boor overhit graakt en spanen vast komen te zitten.

Met een handboor kan je best goed drukken op uw boor aan een laag toerental in combinatie met koemvloeistof. Je gaat sneller door het metaal heen zitten met veel minder slijtage aan uw boor dan als je zachtjes drukt, kleine spanen zal genererenen uw boor dus meerdere keren zal moeten snijden in het metaal. Goed aandrukken kan geen kwijt. De grote vijand is toerental, je kan dat best zo laag mogelijk houden maar dat hangt af van de boordiameter.

Toerental = (snijsnelheid in m/min x 1000) / (diameter boor x Pi )
Toerental = ( 20 * 1000 ) / ( 10 * 3.1416 ) = 796

Voor een staalboor van 10mm is dat bijvoorbeeld 25m/min in zacht staal en dan mag je boeren boor je best met een toerental van 796 toeren.
Eigenlijk geldt dat niet alleen voor ijzerboren, maar voor alle boren. En voor zagen. Zodra je kracht moet gaan zetten om een gat of snede te krijgen, is je boor / zaag gewoon bot.
Enigzins Juist, Maar wat is kracht? Met de hand een gat boren is vele malen lastiger dan met een kolomboormachine. Op een CNC machine gaat het boren van gaten nog sneller en houdt je gereedschap wel langer vol. Het verschil met de hand of een CNC machine boren is immens groot dus vaak heb je met de hand nooit de juiste kracht en ben je aan het poetsen en wordt de boor juist te warm.
Heeft met 100% exact recht boren te maken. Met een handboormachine lukt dat de meesten niet.
Heel hard drukken heeft ook geen zin vooral niet bij kleinere diameters zoals 4mm 6mm 8mm.
hierdoor druk je de boor iets krom.
waar door hij nog minder boort.
Dan doe je het op meerdere manieren fout.
Als je fatsoenlijk in metaal wilt boren doe je niet op hoge toeren en niet met een diamantboor. Je durft het misschien wel, maar een fatsoenlijk gat boor je er niet mee.

Een diamantboor is voor beton en harde steensoorten. Die boren hebben een heel andere kop dan ijzerboren. Je maakt een deuk in het metaal met een diamantboor, maar geen gat.

Metaal word “gesneden” door een metaalboor, dan krijg je zo’n mooie metaal krul. En dat doe je op lage toeren anders krijgt de boor niet de kans om goed in het metaal te “happen”. En afhankelijk van hoe groot en diep je boort, spuit je er nog wat snijolie op om de boor niet te laten oververhitten, want als dat gebeurt dan snijd het niet meer.

M10 is de sleutelmaat van een bout of moer. De diameter van een bout met sleutelmaat M10 is een stuk kleiner dan 10mm.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 22 oktober 2017 13:33]

M10 is de sleutelmaat van een bout of moer. De diameter van een bout met sleutelmaat M10 is een stuk kleiner dan 10mm.
Klopt niet, de buitendiameter van een Mx bout is x. Als je een gat boort met een diameter van 10mm past een M10-bout er precies doorheen.
Het is bijzonder ongebruikelijk om een gat voor een M10 bout op 10mm te boren. Meestal boor je 1-3mm groter dan dat, dus M10 wordt Ø12 en M16 Ø18. Als je precies 10mm boort en je hebt twee onderdelen met een bepaald gatenpatroon dat je wil verbinden, leg je een onnoemelijk zware eis op degene die de gaten boort. Met een beetje speling op de diameter kun je een afwijking van een paar tiende mm in de plaatsing van de gaten opvangen en als je echt onzeker bent gebruik je sleufgaten (als een ander het andere onderdeel aanlevert).
We gaan lekker off-topic, maar dat geeft niet ;)
Door een gat van rond 10, past een bout M10 (afgezien van misschien toleranties en maatfouten). Maar dan inderdaad alleen theoretisch. Dat ben ik met je eens.
Als je dan opeens de sprong maakt naar een gatenpatroon (waar @Brousant het niet over had) dan gaat het meer om de afwijking in het patroon (hartafstanden) die belangrijk zijn, dan om de fouten in de gatdiameter.
Een goede werktuigbouwer werkt dan vanaf een vast punt, zodat de meetfouten niet cumulatief groter worden.
Sleufgaten zijn m.i. bedoeld om een stelmogelijkheid te hebben, niet om productiefouten op te vangen.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 22 oktober 2017 17:28]

We gaan lekker off-topic, maar dat geeft niet ;)
Door een gat van rond 10, past een bout M10 (afgezien van misschien toleranties en maatfouten). Maar dan inderdaad alleen theoretisch. Dat ben ik met je eens.
Als je dan opeens de sprong maakt naar een gatenpatroon (waar @Brousant het niet over had) dan gaat het meer om de afwijking in het patroon (hartafstanden) die belangrijk zijn, dan om de fouten in de gatdiameter.
Ik had het niet over afwijkingen in gatdiameter, maar als je in twee onderdelen een gatenpatroon van vierkant 100x100 hebt met gaten Ø16 (voor een M16 bout zoals hierboven aangegeven) hoef je er maar 0.1mm naast te zitten met je boorpatroon en je onderdelen passen niet meer op elkaar. Daarom stopt geen enkele ingenieur een M16 bout door een Ø16 gat. Althans, ik moet de eerste nog tegenkomen.

En de sleufgaten pas je inderdaad toe voor stelmogelijkheden, maar dat kan ook stelmogelijkheid zijn die je vooraf incalculeert vanwege onzekerheden in het productieproces. Die onzekerheden worden groter als je toeleveranciers hebt die, bijvoorbeeld, op een bouwplaats onderdelen leveren die op jouw onderdelen moeten passen.
Een goede werktuigbouwer werkt dan vanaf een vast punt, zodat de meetfouten niet cumulatief groter worden.
Zoals ik al zei: dan nog heb je met gaten gelijk aan de boutmaat geen foutmarge, gewoon praktisch 0. Dat zal geen enkele werktuigbouwer (of in ieder geval zijn baas niet) accepteren :) Bij ons op werk is het standaard zo dat je bouten M16 door een Ø18 gat doet, M24 door een Ø27 gat, etc. Dat is echt niet ongebruikelijk, maar common practise.

Wellicht net zo ontopic als de discussie hierboven, maar wellicht leerzaam voor de amateur :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 oktober 2017 17:44]

FOUT FOUT FOUT

M10 is 10mm
M12 is 12mm enz enz enz

M10 is ZEKER NIET de maat van de sleutel
M10 heeft sleutelmaat 17mm
M6 heeft sleutelmaat 10mm

Dus maar weer naar school :D
zeker nooit een steeksleutel vastgehouden?

Moet je anders deze link maar ff bekijken
https://www.gyzs.nl/blog/sleutelmaat-voor-bouten-en-moeren/

En Het aantal toeren is per diamater van de boor verschillend.
Zelfs boren in aluminium heeft een ander toerental dan ijzer

[Reactie gewijzigd door panterbv op 22 oktober 2017 13:17]

Ja dat van M10 is een foutje.

Ik had het niet over de diameter gehad, maar je hebt gelijk, maar de 20.000 toeren waarover gesproken werd is geen snelheid om metaal te boren, bij geen enkele boormaat.
Dat is wel mogelijk. zelfs op 30.000RPM
maar dit doen we niet met boormachines
maar met een metaalfrees en speciale boren.
Boren ze zelfs gaten van 8mm tot 12mm op die snelheid
En zo leer je dus elke dag weer wat bij :*) komt goed uit, ik krijg over anderhalve maande sleutel van mijn nieuwe huis :-) weet ik ieder geval waar ik op moet letten als ik ga boren 8)7
Goed gereedschap is het halve werk, echT. Dat besef je pas als je midden in een klus bezig bent.
Koop goed gereedschap (is kostbaar), maar daar heb je de rest van je leven wat aan.

Anders krijg je het effect dat je denkt met een celeron+1030 GTX een 4k gamingscherm alles op ultra kan zetten en 60FPs verwacht ;)
Koop goed gereedschap (is kostbaar), maar daar heb je de rest van je leven wat aan.
Het hangt er wel vanaf of je heel regelmatig klust of maar af en toe. In dat laatste geval hoeft je gereedschap niet zo slijtvast te zijn als waarvan een professional dag in dag uit gebruik maakt. Een cirkelzaag, bovenfrees, boorhamer etc. komt bij mij hoogstens enkele keren per jaar de kast uit. Die hoeven dan echt niet van een A-merk te zijn.

Bij het goedkoopste van het goedkoopste (het andere uiterste) moet je niet raar opkijken als er wat verbuigt of afbreekt wanneer je wat kracht zet. Dat gezegd, bij Action kun je prima terecht voor voordelige hamers, schroevendraaiers, tangen, doppensetten etc. etc. dat voor de doe-het-zelver van heel acceptabele kwaliteit is. Ook bij winkels als Lidl en Aldi heb ik de indruk dat ze niet zomaar de goedkoopste meuk in de schappen leggen.
[...]Een cirkelzaag, bovenfrees, boorhamer etc. komt bij mij hoogstens enkele keren per jaar de kast uit. Die hoeven dan echt niet van een A-merk te zijn.

Bij het goedkoopste van het goedkoopste (het andere uiterste) moet je niet raar opkijken als er wat verbuigt of afbreekt wanneer je wat kracht zet. [...]
De boorhamer is nog tot daar aan toe, maar op cirkelzagen, frezen en haakse slijpers durf ik toch echt niet te besparen... Ik weet graag zeker dat de dingen die met duizenden rpm ronddraaien vast blijven zitten als ik er wat kracht op zet :X
och, bij groter gereedschap (lees houten stelen) gewoon even kijken hoe de steel gedraaid is tegenover het werkdeel, en dan kun je er je leven mee doen, hier dagelijks gebruikte rieken waar de tanden langzaam verslijten terwijl de rest nog prima is (wel een extra schroef erin gezet). Qua prijs kun je er dan meerdere verslijten voor je er een van de groenwinkel hebt, met hetzelfde euvel ;)

hoe het bij electrisch gereedschap is weet ik niet, is allemaal bosch/makita hier.
Hmm, ben er benieuwd naar de antwoorden.
Er zitten namelijk wat addertjes onder het gras... tipje je kan een Bosch GSR 18-2-LI Plus-accuboormachinee winnen. Klik die voor de gein eens aan, dan staat er bij de specificaties dat het een schroefboor is :Y) Zouden ze met de prijsvraag daar rekening mee gehouden hebben?

gr
Martijn

[Reactie gewijzigd door Desperado112 op 22 oktober 2017 08:43]

Die machine kan alles, kijk maar:
https://www.bosch-profess...r-18-2-li-plus-06019E6100

Als een machine kan boren, dan kan deze ook schroeven. Als een machine alleen kan schroeven (specifiek zo benoemd), dan kan deze niet boren.
Correct,
ze vragen inderdaad om een accuboormachine en niet om een schroefboor (ook al kan die ook boren) :P


gr
Martijn

[Reactie gewijzigd door Desperado112 op 22 oktober 2017 09:41]

Er staat alle accuboormachines in die hoofdcategorie zoek je. Dan vind je ze.
Op de site van Bosch staat: Accuklopboorschroevendraaier, bij de ander Accuschroefboormachine. Het verschil zit m dus in dat de een een klopfunctie heeft (maakt om nog geen boorhamer :P) voor kleine gaten in beton en grotere in steen. Handig hoor!

Beide zijn dus boren en daarom maakt het niet uit of de een een boormachine en de ander een schroefboor is. Beide namen zijn overigens fout als je het heel nauw neemt, zoals boven aangeven. Zal het beide doorgeven!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 oktober 2017 09:38]

haha, fijn om de zondag zo te starten.
Klopt toch, je hebt ook machines die alleen kunnen schroeven of die kunnen boren in steen/beton
Idd dat klopt, maar dan moet je het wel goed in het artikel zetten. Dus bij de prijsvraag geven ze als prijs een accuboormachine. Maar als je deze dus aanklikt staat er bij de specificaties dat het een schroefboor is.

Als je de prijsvraag gaat doen en dit filters aanzet, kun je bij type aangeven boormachine of schroefboor. Maar het mij omgaat is, weten ze nu zelf wel wat ze vragen aangezien ze bij de aangeboden prijs al duidelijk een vergissing maken ;)


gr
Martijn
Waarom zou de prijs iets te maken hebben met de prijsvraag zelf?
Als je alle andere criteria aanvult zie je dat het te winnen toestel er niet bijzit.
Klopt, je hebt helemaal gelijk was nog niet helemaal wakker.
...
een boordiameter voor hout van ten minste 55mm en een boordiameter voor staal van ten minste 15mm.
...

Ja, ik heb het al gemeld als tikfoutje... Maar een boordiameter van TEN MINSTE vijf en een halve centimeter... Dat gaat 'm niet worden... Zo'n accuboor machine ben ik nog nooit tegengekomen. ;)
M.a.w. dan is het correcte antwoord: NUL. :X

't Was zeker nog te vroeg op de zondagochtend voor de schrijver van het artikel. :+

[toevoeging]
De selectieschuifjes van de pricewatch geven trouwens slechts 4 apparaten aan (!) als je de minimum waardes op 55 en 15mm zet... Hoe bijzonder?!? Ook een foutje?
Oh nee, laat maar. Het kan op zich wel, maar is eigenlijk een beetje vreemd resultaat. Zulk hoge waardes zou je normaliter niet als minimum waarde ingeven.

[Reactie gewijzigd door ehtweak op 22 oktober 2017 14:50]

Het is inderdaad heel vaag verwoord.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 oktober 2017 15:14]

Die optie was bij mij ook al voorbij gekomen, terwijl het voor mij ook nog heel vroeg was... :Y)
Zijn de aantal filters wel voldoende? Ik kom op twee antwoorden uit :) Dan met logies nadenken (iets van lees artikel) kom je wel op de juiste keuze uit.
Ik kwam uit op 4 antwoorden :?
Ja ik ook. Twee merken.
In het artikel staat ook niet dat je maar 1 antwoord hoeft te geven.
"We dagen je uit om alle accuboormachines in de categorie Elektrisch Gereedschap te vinden"
Helemaal waar. Maar aangezien dit een door gereedschapcentrum/bosch gesponsorde actie lijkt te zijn, is de aanwezigheid van een ander merk in de resultaten een beetje verwarrend.;)

[Reactie gewijzigd door PjotrStroganov op 22 oktober 2017 14:12]

Als je de vraag en je resultaten goed leest zijn het er eigenlijk 3.
Heel leuke actie.
Zojuist verhuisd en heb er een dakterras bij met tegels. Deze zijn echter groen van de aanslag, zo'n hoge drukreiniger zou dan mooi uitkomen!
Alhoewel ik ook nog geen boormachines heb, zijn die ook meer dan welkom.

P.S. Mijn pa is gek op gereedschap en is ontzettend blij met deze categorie op tweakers :)
Tegels reinigen met een hogedrukreiniger zorgt er ook voor dat de tegels ruwer worden waardoor de volgende groene aanslag hardnekkiger zal zijn. Natuurazijn, beetje verdunnen, tijdje laten weken dan veeg je de aanslag er zo af. Bijkomend voordeel: de buren worden minder gek van jouw herrie. :-)
Hoi AtRi,

Dank voor je reactie en je tip. Die zal ik eerst eens uitproberen :)
Superactie! Wie kan dit nu niet gebruiken?
Succes allemaal.
O zo'n boorhamer is voor mij zwaar overkill hoor, het enige beton hier in huis zit in de fundering, de rest is baksteen, tufsteen en Ytong-blokken. Zelfs de klop-stand van m'n boormachine gebruik ik hoogst zelden (als ik geen zin heb om naar de bouwmarkt te fietsen voor een scherpere steenboor :o ).

Sowieso is 't allemaal levensgevaarlijk spul in de handen van iemand met twee linkerhanden... :+
Waar zijn je plafonds van gemaakt dan? Dat zal toch ook beton zijn? Of heb je houten plafonds? Dan heb ik niks gezegd ;) En een boorhamer kun je ook gebruiken om gaten in Ytong of baksteen te boren of tegels van de vloer of muur te beitelen :P
Vloeren van hout, plafonds van gipsplaat. En ja, zo'n boorhamer is prima bruikbaar, maar zoals ik al zei, het is een beetje overkill... 8-)
makkelijk... prefab-platen uit de jaren 70 hier; ik weet niet wat ze er mee hebben gedaan, maar verder dan het buitenste laagje van een kleine cm kom ik niet met mijn klopboor. Kan ook aan mijn onervarenheid liggen maar de vorige keer duurde het een kwartier voor het (nieuwe) steenbetonboortje het opgaf.

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 25 oktober 2017 17:02]

En? hebben we al een winnaar? :P
Ben ook wel benieuwd!
@WoutF is de winnaar al bekend ? / wat zijn de juiste antwoorden.
Dank iedereen voor de vele inzendingen! De juiste accuboormachines zijn:
- Bosch GSR 36 VE-2-LI
- DeWalt DCD996
- Bosch GSB 36 VE-2-LI
- DeWalt DCD996

Gisteren zijn de winnaars getrokken en per mail op de hoogte gesteld.
Beseffen jullie dat er maar 3 echt verschillende aparaten zijn, maar 4 zoekresultaten? Het antwoord moet dus 3 zijn.
Daar hebben we uiteraard rekening mee gehouden bij het checken van de antwoorden.
420 rpm is hoger als de vereiste minimale 400 rpm. Deze 4 voldoen dus niet aan de gevraagde minimale toeren specificatie.
Gemaild \o/ Leuke prijsvraag.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee