Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Test als eerste in Nederland de allernieuwste Samsung-telefoon

11-08-2017 • 09:08

167 Linkedin

Je hebt het vast al op Tweakers voorbij zien komen. We verwachten dat Samsung op woensdag 23 augustus met een nieuwe grote introductie komt. Wat het gaat worden is nog niet zeker, maar volgens onze bronnen is dit de opvolger in de Note-serie.

Ben jij een van de zestig tweakers die als eersten in Nederland de nieuwste telefoon van Samsung gaan vasthouden, bekijken en testen? Samsung nodigt je uit voor het Unpackd-evenement op 23 augustus in het Naarderbos. Het zal je op Unpackd aan niets ontbreken. Van hapjes en drankjes tot diner: alles is voor je geregeld.

Wat gaan we doen?

Om 17 uur kijken we samen naar het Unpackd-evenement in New York. Dat doen we niet in een zaaltje met klapstoeltjes, maar in zaal met onder andere 360-gradenprojectie en wat andere hightech snufjes. Na het Unpackd NY-evenement is er een korte uitleg van Samsung Nederland en daarna mogen jullie los op de nieuwe Samsung. Van al dat testen komen we bij tijdens het diner, dat aansluitend voor jullie klaarstaat.

Testen

Er zijn drie ruimtes waarin je het toestel maximaal kunt testen. Jullie gaan het design van de telefoon ervaren en het gebruik simuleren in verschillende tests. Daarbij gaat het om fotografie, waterdichtheid, connectiviteit, gaming en nog veel meer. De bedoeling is dat jullie allemaal ruim de tijd krijgen om het toestel te testen.

Maar dat is nog niet alles. We selecteren op die dag een testpanel dat nog eens twee weken met het toestel aan de slag mag voor een userreview. De leden van dat testpanel krijgen als dank voor hun moeite een Samsung-tegoedbon.

Meedoen?

Samsung Unpackd

Wil jij bij de onthulling van de nieuwste Samsung telefoon zijn?

Je gebruikt een adblocker en daarom kun jij niet meedoen aan deze actie. Lees over ons verdienmodel en waarom jouw steun voor ons belangrijk is.

Praktisch & spelregels

 • Samsung regelt pendelvervoer tussen Naarden en Hilversum, en het Naarderbos, IJsselmeerweg 100 te Naarden.
 • Je kunt ook met eigen vervoer komen; er is voldoende parkeerplaats.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen.
 • Account moet ten minste actief zijn sinds 8 augustus 2017.
 • Aanmelden kan tot en met woensdag 16 augustus 2017 via de poll.
 • De zestig winnaars van toegang tot de avond krijgen donderdag 17 augustus 2017 bericht via e-mail; niet-winnaars krijgen geen bericht.
 • De zestig winnaars van toegang tot de avond worden at random geselecteerd.
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • De uitnodiging is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen.
 • Werknemers en crew van Samsung en Tweakers zijn uitgesloten van deelname.
 • De testers van het testpanel publiceren binnen twee weken hun userreview in de Pricewatch.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (167)

Wijzig sortering
Welke vermengeling heb je het over? Deze actie is op touw gezet door onze salesafdeling. Er is geen redacteur bij betrokken en die zul je ook niet aantreffen op het evenement. We vinden het juist belangrijk dat er geen belangenverstrengeling is bij dit soort zaken en hebben daarom een streng beleid op dit vlak.
Ik snap @quantumleapje wel: de advertorial leest als een nieuwsartikel en lijkt daardoor afkomstig van de redactie. "We verwachten dat"..."volgens onze bronnen"... terwijl het reclamebureau van Samsung natuurlijk gewoon jullie 'bron' is. Misschien dat Samsung zelfs de gehele tekst heeft aangeleverd.

Ik snap Tweakers ook wel: lezers blijven beter hangen bij een tot nieuwsitem verpakte gesponsorde content dan bij een duidelijke advertorial. Wees er gewoon eerlijk en open over dat er bewust voor gekozen wordt om de scheidslijn tussen redactionele en gesponsorde content te laten vervagen in de jacht op reclame-inkomsten. Accepteer dan ook dat er voor de lezer sprake lijkt te zijn van belangenverstrengeling.

Oveigens dacht ik dat Tweakers laatst bij eenzelfde actie duidelijk "advertorial" bovenaan de gesponsorde content hadden staan?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een .Adv(ertorial) en een .Actie. Als er voor users iets te winnen valt, of er een leuk evenement aan vastzit, valt het bij ons onder een .Actie. Die teksten worden door communitymanager zeef geschreven. Is het puur zenden vanuit een adverteerder en zit er geen win-element aan vast, dan is het een sec een advertorial en gaat het ook onder die noemer.

Dit hebben we juist gedaan omdat users aangaven dat ze de .Actie's vaak wel interessant vonden, en wezenlijk iets anders vonden dan een advertorial.
Dank voor de verduidelijking, maar neem in overweging om naast .actie er ook .advertorial bij te vermelden. Jullie zustersite/de buren HWI doet dit bijvoorbeeld wel.
Het is zoals je zelf schrijft een publiciteitsuiting dat buiten enige journalistieke redactie, invloed of inbreng op touw is gezet door de Persgroep Sales afdeling. Daar is overigens niets mis mee want de schoorsteen moet blijven roken.
Tweakers wil - terecht - geen vermenging op dit vlak en ook niet de schijn van belangenverstrengeling oproepen. Het onderscheid zou dus beter kunnen worden aangegeven.
Het staat in de algemene voorwaarden, die jij dus schendt. Vermelden bij de actievoorwaarden lijkt me dan niet nodig.
4.2 In het bijzonder zal het Lid:

[...]

xii. geen gebruik maken van adblockers of op andere wijze reclame-uitingen weren, anders dan de optie die Tweakers.net het Lid biedt indien hij een betaald abonnement heeft afgesloten.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 11 augustus 2017 10:27]

Excuses, het was een vraag. Post aangepast. ;)
Heb je een bannerblocker draaien?

[Reactie gewijzigd door zeef op 11 augustus 2017 10:43]

Ik ben er zelf bij samen met collega @iloste en 60 van jullie. Dus dat kan ik gerust 'we' noemen.
Nevermind, ik las iets over New York en zo, maar niet het geheel... :+ ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 augustus 2017 13:00]

Je kan ook te ver gaan, je bent nu een aanname aan het maken waarvan je vind dat je het zo moet interpreteren. Waarom lees je niet eerst de bovenstaande reacties. Iedereen kan populair proberen over te komen. Maar de manier waarop jij dit probeert.

Offtopic: Maar stiekem sta jij straks vooraan in de rij.
Het lijkt me vrij duidelijk dat dit gesponsord wordt. Tegenwoordig kun je als site bijna niet meer rondkomen zonder sponsoring en andere vormen van inkomsten behalve advertenties. De reviews waren voor Samsung producten anders behoorlijk objectief. Bovendien vind ik persoonlijk gebruikservaringen naast een review erg waardevol. Minder politiek en dus vaker recht voor zijn raap. En het is niet alsof de gebruikers vervolgens op het forum niks gaan vertellen.
Ik heb niet zo'n probleem met reclame. Maar gesponsorde reviews zijn toch belachelijk? Een fabrikant die betaalt voor een evenement dat hij organiseert en zorgvuldig opzet om zoveel mogelijk positieve reviews te krijgen. Dat is het toch in essentie?

Ik weet ook wel dat niemand verplicht wordt een positieve review te schrijven, maar na een paar uur brainwashen weet je wel waar de inspiratie vandaan zal komen. En dat heet bij jou dan "minder politiek en vaker recht voor zijn raap"? Dan breekt mijn klomp.
De reviews worden nooit op events gedaan. Hoogstens een preview en volgens mij is het dan ook nog eens vaak een ander redactielid die de review doet. Ik heb er geen probleem mee als mensen wat enthousiaster zijn vanwege zo'n event, maar weet dat de redactie volwassen genoeg is om alsnog een goede kijk te bieden over wat je in huis haalt. Het is aan bedrijven vrij om dit soort evenementen te organiseren en ja dat maakt indruk, maar het zal niet meteen oplossen dat er geen opmerking komt over vingerafdrukken op de camera omdat de vingerafdrukscanner op een domme plek zit.
Je haalt nu twee discussies door elkaar. Als het gaat om de redacteurs, ik begrijp dat ze niet aanwezig zijn op een dergelijk fabrikant-Tweakers event. Dat fabrikanten hun producten lanceren met een grote show en daarbij de volledige pers uitnodigen is een ander gegeven en een feit waarmee iedere redacteur hopelijk kan omgaan, inderdaad. Als Tweakers echter zich exclusief met een fabrikant verbindt voor een specifiek evenement, dan is dit reeds een stap verder.

Een andere discussie zijn de gesponsorde user reviews, zoals waar hier sprake van is. Het is duidelijk dat de fabrikant hier alle inspanningen doet die mogelijk zijn om gewone gebruikers te brainwashen voor een zo positief mogelijke review.
Man man man wat lees ik hier toch altijd weer met verbazing deze nutteloze discussies als er een actie zoals deze is!

Ik ben ooit door Tweakers uitgenodigd om de eerste HTC one te komen testen op Tweakers HQ, we kregen daar een presentatie van HTC BeNeLux en daarna de HTC one in ons handen om er een half uurtje mee te spelen, dit waren pre productie modellen , HTC wist dat niet handig was en stuurde alle 25 tweakers een nieuwe HTC one op om thuis te testen voor 2 weken , als je na 2 weken een EERLIJKE en goed ONDERBOUWDE review kon tonen mocht je het toestel houden. Je mocht gewoon eerlijk zeggen dat bijvoorbeeld de UltrePixel module tegenviel. Je hoefde dan echt je toestel niet in te leveren en er kwam echt niemand van HTC bij je aan de deur bonzen. Waarom zou ik als reviewer min punten weg laten als ik een toestel krijg? Als het ding niet bevalt had hij na 2 weken gewoon op marktplaats gestaan en alle minpunten gewoon in de review gestaan. Wat schiet ik er mee op om een of ander bullshit verhaal op te hangen ? Omdat ik verliefd ben geworden op HTC vanwege een bijvoorbeeld inferieur toestel die ik gratis gekregen heb? Je snapt wel dat dst natuurlijk complete onzin is....

Tevens had ik toen een IPhone en heb thuis ook alles van Apple, het had voor HTC dus een enorm risico kunnen zijn dat ik als Apple gebruiker een telefoon van hun moet reviewen. Want tja ik ben nou eenmaal zoals jullie het noemen een Apple fanboy. Maar ik kan dan evengoed nog wel een eerlijke review plaatsen. Sommige Apple gebruikers hadden van de gelegenheid misschien wel gebruik gemaakt om het toestel totaal de grond in te stampen.

[Reactie gewijzigd door kitesurfer82 op 11 augustus 2017 10:35]

Je begrijpt blijkbaar niet hoe onderbewuste beïnvloeding werkt? Dat is geen onzin, daar is de hele reclamesector op gebouwd en daar gaan jaarlijks vele honderden miljarden in om. Maar knap dat jij denkt daar niet vatbaar voor te zijn. Nochtans, het besef dat wèl te zijn zou op zich al helpen om jou een objectievere kijk te geven op wat je reviewt. Nèt je ontkenning is zorgelijk.
Haha ja denk het ook. Ik zou als ik jou was even de reviews uit 2013 opzoeken over de HTC one M7 en kijk maar even hoeveel negatieve punten van dit toestel naar boven kwamen. Waaronder camera, kieren in de behuizing , blinkfeed , toch vreemd dat mensen zo negatief zijn over hun gekregen toestel. Zou je toch niet verwachten na in jouw ogen de brainwash sessie. Vooral die camera die ze zelf zo prezen werd afgekraakt. Slechte uitvoering van hun reclame praatje dan.....
Een product wat ruk is blijft ruk als je na het in jouw ogen reclame praatje het toestel 2 weken gewoon thuis zonder HTC om je heen in handen hebt. De review baseer je namelijk op de ervaring die je in de 2 weken NA de presentatie hebt! Niet TIJDENS !

[Reactie gewijzigd door kitesurfer82 op 11 augustus 2017 12:09]

Ik hecht meer waarde aan een review van een testgroep met verschillende tweakers dan die van een Samsung of HTC fanboy die een review schrijft over zijn net dure aangeschafte telefoon waar hij natuurlijk laaiend enthousiast over is , aangezien het hem een klein vermogen heeft gekost en zo trots is dat hij hem eindelijk heeft. Zo iemand geeft een veel minder objectieve review dan een gemengd testpanel van iPhone, Windows phone en Android gebruikers.
Gesponsorde user reviews zouden als zodanig duidelijk herkenbaar moeten zijn. Maar de praktijk is dat dit niet gebeurd. Op youTube gebeurd het niet, en volgens mij markeert Tweakers.net de user reviews die op basis van een gesponsord evenement ontstaan zijn (gratis diner, kortingbon Samsung e.d) ook niet.

Dat is wel een zorgelijke ontwikkeling op het moderne Internet imho, mensen die op het oog onafhankelijke enthousiaste positieve reviews maken maar via een back-channel in feite betaald worden.

edit : nog een gedachte
Tweakers redacteuren zullen nooit iets aannemen van een fabrikant voor een review maar voor gebruikerreviews is dat ineens een ander verhaal. Gebruikers krijgen een gratis diner en een Samsung tegoedbon. Deze gebruikersreviews staan vervolgens tussen je journalistieke content op Tweakers.net. Dan begeef je je qua content op een slippery slope en kun je het onafhankelijke imago kwijtraken (wat ook al gebeurd, gelet op enkel eacties hier).

Als je wat dieper nadenkt heeft Tweakers.net een manier gevonden om gesponsorde reviews te publiceren zonder dat de eigen redactie er vuile handen aan maakt. Zal zo wel in lijn zijn met de Code of Ethics van de Persgroep...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 11 augustus 2017 10:32]

Dit is ook niet waar.
Ik heb in het testpanel gezeten voor de samsung tv's afgelopen voorjaar.
Tweakers heeft bij mijn userreview netjes een badge gezet met Testpanel. Daarnaast heb ik het ook in mijn review vermeld.
Mijn review was trouwens ook zeker niet alleen maar positief.

We zijn toch ook tweakers, mensen met bovengemiddelde kritische kijk naar techniek. Wij halen uit producten meer foutjes of nadelen als de gemiddelde gebruiker omdat wij juist het onderste uit de kan willen halen.
Gesponsorde user reviews zouden als zodanig duidelijk herkenbaar moeten zijn. Maar de praktijk is dat dit niet gebeurd. Op youTube gebeurd het niet, en volgens mij markeert Tweakers.net de user reviews die op basis van een gesponsord evenement ontstaan zijn (gratis diner, kortingbon Samsung e.d) ook niet.

Dat is wel een zorgelijke ontwikkeling op het moderne Internet imho, mensen die op het oog onafhankelijke enthousiaste positieve reviews maken maar via een back-channel in feite betaald worden.

edit : nog een gedachte
Tweakers redacteuren zullen nooit iets aannemen van een fabrikant voor een review maar voor gebruikerreviews is dat ineens een ander verhaal. Gebruikers krijgen een gratis diner en een Samsung tegoedbon. Deze gebruikersreviews staan vervolgens tussen je journalistieke content op Tweakers.net. Dan begeef je je qua content op een slippery slope en kun je het onafhankelijke imago kwijtraken (wat ook al gebeurd, gelet op enkel eacties hier).

Als je wat dieper nadenkt heeft Tweakers.net een manier gevonden om gesponsorde reviews te publiceren zonder dat de eigen redactie er vuile handen aan maakt. Zal zo wel in lijn zijn met de Code of Ethics van de Persgroep...
Alsjeblieft zeg. Er is een ontvangst vanaf 15 uur en het programma duurt tot 21-21:30. Moeten we mensen die tijd maar gewoon droog laten staan? Want oh oh oh door een cola, biertje en een bordje eten zijn ze opeens he-le-maal om?

Echt, ik vraag me af waar deze wantrouwendheid opeens vandaan komt. We doen dit letterlijk al jaren en er zijn nog nooit klachten gekomen over de onafhankelijkheid van de mede community leden die deze reviews maakten. Voor mij toont je houding eerder aan hoe jij in het leven staat in plaats van dat de totaal ongefundeerde beschuldigingen aan alle users die ooit een product via Tweakers hebben getest op enige manier hout snijdt.

/zeef out
Je kan/moet tegenwoordig aangeven bij gebruikersreviews hoe je aan t product komt. Dat kan dus ook 'gratis' zijn of iets dergelijks. Ik snap echt de ophef niet.
Het gaat om de 'schijn van belangenverstrengeling' daar is Tweakers.net voor haar journalisten als de dood voor ("de actie is een sales event, de redactie staat er helemaal los van!"), maar voor userreviews maakt het allemaal niet uit: een user is prima in staat een onafhankelijke review te publiceren, ondanks een gratis diner en een Samsung tegoedbon; raar maar waar.
De gemiddelde tweakers weet idd goed waar hij op moet letten ja. HTC prees toen zijn ultrapixel camera tijdens het event. En gaf ook aan om deze uitgebreid te testen. Conclusie: het was geen topper en dat kwam ook eerlijk in iedere review naar boven. Zo waren er meer min punten die genoemd werden. Waarom? Omdat een panel niet alleen uit fanboys bestaat. Er zaten Apple gebruikers, Nokia gebruikers, Android en toen zelfs nog meemo gebruikers. Jij denkt dat ie opeens allemaal omgeturnd worden door een praatje van HTC? Want dan snap je het echt niet.
De menselijke psyche werkt zo dat je cadeautjes -en zijn gevers- positiever waardeert, dan wanneer je dezelfde items bijvoorbeeld zelf zou hebben gekocht. Een objectieve mening bestaat niet. "Goedkope rotzooi" wordt opeens "erg basic uitgevoerd" en "scherm is niet van topkwaliteit" wordt dan opeens "scherm is goed genoeg" ;) Zo is nu eenmaal het aard van het beestje.
Ik zou juist een review van iemand die het toestel gekocht heeft positief verwachten. Als je € 1000 uitgeeft aan een telefoon, wil je natuurlijk dat deze bevalt en bedek je minpunten onder de mantel der liefde. Als je zo'n event bijwoont zal daar natuurlijk een enorme hype gecreëerd worden, maar vervolgens kan je er twee weken ongestoord mee spelen en een nuchter en objectief oordeel vormen.
Die vlieger gaat niet op als jij 2 weken lang een toestel moet beoordelen waarvan je niet eens weet of je hem mag houden. In die 2 weken gebruik jij de telefoon gewoon als iedere andere en zal dan ook gewoon de min en de pluspunten vinden. Die info avond waar er een 45 minuten over het ontstaan van de telefoon word gesproken weet je al meer dan de helft niet meer van en is ook totaal niet bruikbaar voor het maken van je review.
Ik heb in het verleden een keer een LG G3 op deze manier mogen reviewen voor Tweakers en daarbij was het een regel/advies dat we duidelijk in de review moesten vermelden dat we de telefoon via een dergelijke actie hadden verkregen.

En trouwens, vaak zullen dergelijke reviews helemaal niet posietiever zijn. Choice-supportive bias zorgt ervoor dat als jij 600 euro uitgeeft aan een mobieltje je automatisch er positiever over zult zijn. Als je echter een mobieltje gratis krijgt speciaal om hem te reviewen heb je geen cognitieve bias om er aardig over te doen.
quote: wiki
In cognitive science, choice-supportive bias or post-purchase rationalization is the tendency to retroactively ascribe positive attributes to an option one has selected. For example, if a person chooses option A instead of option B, they are likely to ignore or downplay the faults of option A while amplifying those of option B. Conversely, they are also likely to notice and amplify the advantages of option A and not notice or de-emphasize those of option B.
Met andere woorden, wat Samsung met een dergelijke actie koopt is gezonde aandacht voor hun mobieltje. Is hun mobieltje goed? Dan zal de aandacht positief zijn. Is hun mobieltje slecht? dan zal de aandacht ook negatief zijn. Samsung lijkt dus te geloven in hun mobieltje, prima actie dus wat mij betreft. Beter dit dan mensen vol spammen met advertenties. Zou ik ook maar in het minst overwegen om een high end Samsung telefoon te kopen (mij te duur :+ ) zou de wave van user reviews die hier uit voortkomen me prima over de streep kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 11 augustus 2017 14:49]

Maar de mensen die de review schrijven hebben geen enkele verplichting naar de fabrikant toe en kunnen het toestel dus perfect afkraken als zij dat wensen. En als jij na enkele uren je objectiviteit al de deur uitgooit dan hoop ik dat jij niet te veel naar het nieuws kijkt en ook bij reclame altijd je ogen en oren sluit.
Sterker nog: daar zijn ze volledig vrij in. Op het moment dat een fabrikant zou zeggen: "Ik wil minstens een 4 sterren review waarbij onderdeel A, B en C positief moeten worden uitgelicht", dan wijzen wij die fabrikant de deur. Dat doen we gewoonweg niet.

Helaas zijn er bedrijven die dat wel doen en mensen via coaching een marketingverhaal laten maken en plaatsen op verschillende reviewsites.
 • Daarom hebben we met plezier en volledige transparantie meegewerkt aan het ACM onderzoek naar userreviews.
 • Daarom zijn reviews via een testpanel altijd voorzien van een 'testpanel' label. Daar doen we helemaal niet geheimzinnig over, je kan het zo zien.
 • Daarom vragen we nu aan iedere reviewer om de herkomst van het product op te geven.
 • Daarom ben je als testpanel reviewer volledig vrij om in een testpanelreview een product te beoordelen zoals jij dat zelf wil.
Wij nemen de objectiviteit en onafhankelijkheid van jullie reviews buitengewoon serieus. Omdat we (jullie & Tweakers) daar zo scherp op zijn kunnen we op deze manier prima een samenwerking aangaan met een fabrikant. Want zeg nou zelf, fake reviews, die komen vanzelf wel bovendrijven.

[Reactie gewijzigd door zeef op 11 augustus 2017 10:15]

Hier ben ik het volledig mee eens.
Ik heb tot nu toe 2x in een testpaneel mogen plaatsnemen en heb nooit het gevoel gehad dat ik postiever moest zijn in mijn review dan de werkelijkheid.

Sterker nog als tweakers zijn wij over het algemeen kritischer dan de eerste de beste andere gebruiker. Wij willen het onderste uit de kan halen.

Mijn laatste review is inderdaad netjes van het label testpanel voorzien.
Als je de reviews leest uit het testpanel (samsung ks8000 en ks9000 tv's) dan zie je ook duidelijk dat er kritisch naar de tv's gekeken is. En laten we eerlijk zijn, voor een presentatie en een drankje/hapje eten ga je geen positieve review schrijven waar dan ook nog eens iedereen heel snel door heen prikt, zeker op een site als Tweakers.
Misschien handig om het 1 en ander even in het bericht te verwerken? Heb het idee dat er meer mensen zijn die verkeerde gedachten hebben over deze actie.
Nou, dat lijkt me niet de bedoeling. We zijn onafhankelijk en dat blijven we. Dat hoeven we toch niet nog eens extra op te schrijven.
Ben je ooit wel eens bij zo'n evenement geweest? Want de beschuldigingen van psychologische impact en gewiekste opbouw van een dergelijke urenlange "onderdompeling" slaan echt helemaal nergens op. Dacht je nou serieus dat we als Tweakers aan dat soort praktijken gaan meewerken?
Ik denk idd dat hij dit nog nooit meegemaakt heeft. Ik vond zo'n event toen wel heel interessant en heb er ook een hoop opgestoken. Tweakers hielt zich toen ook volledig op de achtergrond. Het ging echt tussen de tweaker ( wij ) en HTC. Ik verwacht dat dat hier niet anders gaat.
Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten......
Precies dat dus. Ik denk dat hij zelf niet zo sterk in zn schoenen staat om een eerlijke review te plaatsen als hij er op uitnodiging is van een producent. Daardoor denkt hij blijkbaar dat een ander dat ook niet kan.
In mijn ogen is hij dus ook niet geschikt om voor zo'n testpanel uitgenodigd te worden.
De fabrikant verplicht je niet een goede review te schrijven. Maar als je kritiek hebt op hun product, dan moet je wel gegronde redenen hebben.

Ik denk dat het dan erg lastig word om een product als de note 8 de grond in te krijgen, het is namelijk een top of product, waarvan je kunt verwachten dat ze er technisch gezien alles aan hebben gedaan er het beste van het beste in te stoppen.

Dat de telefoon wellicht je smaak niet kan zijn is een ander punt. Maar dat is niet een reden om het slecht te beoordelen terwijl het uiteindelijk gaat om de prestaties, kwaliteit en uithoudingsvermogen.
Ik heb destijds de note 5 of 6 gehad en ik vond in de praktijk het grootste minpunt dat ik de extra functies in het pennetje niet fijn vond werken voor mij als links-handige. Daarnaast kon ik niet wennen aan het grote formaat: niet fijn met 1 hand te bedienen, en was iets te groot in broekzak.

Die laatste twee dingetjes zijn persoonlijk, de eerste vind ik wel dat je in een beoordeling mee mag nemen. (En dan mag de persoon die de review leest bepalen of het voor hem/haar relevant is natuurlijk)
De rest mag je ook gewoon meenemen, zolang je inderdaad aangeeft dat iets persoonlijk kan zijn. Het maakt deel uit van de ervaring met het toestel en heeft invloed op de beoordeling. Die draait niet alleen om hardware en software, maar ook hoe je hem in het dagelijks leven ervaart.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 11 augustus 2017 11:40]

Het enige wat ik jou zie doen onder deze leuke actie is klagen, klagen en nogmaals klagen.. Wat is er mis mee dat tweakers je vraagt om kosteloos op zo'n uitstapje mee te gaan?

Al kreeg tweakers.net er 100 miljoen voor, wat maakt het uit? Het gaat toch om de actie, het gratis uitstapje? Dat jij vervolgens doordraait in je eigen gedachten dat hoef je hier toch niet minimaal 10x te posten?
Ik vind dat dit soort acties voornamelijk bijdragen aan een minder betrouwbare pricewatch.
De testers van het testpanel publiceren binnen twee weken hun userreview in de Pricewatch.
Zullen deze testers dan wel objectief zijn? Iets wat je gratis mag gebruiken beoordeel je nou eenmaal anders dan iets wat je zelf hebt gekocht (zeker voor de prijs die van de Note 8 verwacht wordt).
De beoordelingen/reviews door de mensen die door Samsung eerst "in de juiste stemming worden gebracht" zijn uiteraard al helemaal om te lachen.
Ik ben zelf bij het tweakers S8 evenement geweest en moet zeggen dat Tweakers daar veelal op de zijlijn aanwezig was, het was voornamelijk een Samsung evenement waar Tweakers aan mee heeft georganiseerd. een vrij onschuldig evenement die je als tweaker de gelegenheid gaf als een van de eersten met nieuwe gadgets in contact te komen. Natuurlijk is Samsung daar flink reclame aan het maken.
Wat had je anders verwacht, uiteindelijk ligt het aan de tweaker om iets van het toestel te vinden. Vooralsnog heb ik de reviews niet heel erg pro Samsung gevonden.
Zelf vind ik dat Samsung met de S8 echt een mooi toestel heeft afgeleverd, ik zou nu blind voor de S8 plus of note kiezen als mijn toestel aan vervanging toe was... ,moraal blijft dat het wel meevalt hoe je wordt geïndoctrineerd... Je bent thuis gewoon weer jezelf en dan komt de review pas na een week of twee.

Overigens had ik wel een zure nasmaak van dat event, er ging van alles mis met de prijsvraag waarin je een S8 kon winnen en ik voelde me gebruikt door Samsung als marketing materiaal...Geval was dat je niet met lege handen naar huis zou worden gestuurd..., de Samsung pot bleef echter dicht... ik met lege handen naar huis en Samsung een leuk marketing evenement rijker...

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 11 augustus 2017 09:46]

Ik kan jouw mening beamen. Ik was ook op het S8 event en tweakers zelf was enorm op de achtergrond bezig en liet je zelf een ervaring en mening vormen. Het is niet dat tweakers alles mooier maakte dan het was.
Helemaal eens, maar ik ben al lang blij dat niet 'de beste review' iets wint, dat is in het verleden toch echt flink mis gegaan. Maar als er bij de reviews goed gemeld word dat het een review is n.a.v. een event, kunnen andere Tweakers zelf bedenken hoeveel waarde ze er aan hechten. Ik vind ook eigenlijk dat daar tags voor moeten komen bij reviews.
Mee eens dat dit bij de reviews duidelijk zou moeten vermeld worden. Al doen de reviewers dat wellicht ook nog zelf. Maar een "tag" zou het nog duidelijker en uniformer maken.
Die staat er sinds jaar en dag bij. Nog voor het ACM onderzoek begon. Voorbeeld: product: Sony Xperia XZ Premium
Nee, geen tags. Gewoon niet aan beginnen.
Ik denk dat dat wel meevalt. Uiteindelijk vergelijkt een consument het toch met zijn eigen toepassing en referentie materiaal.

Tot een dikke maand geleden was ik een pure note gebruiker, echter door het fiasco met Note 7 moest ik toch voor een nieuw ander toestel gaan. De s8 kon mij voor die prijs niet overtuigen en uiteindelijk is het de lg g6 geworden.

Ik mis het pennetje wel na jaren gebruikt te hebben. Maar of de Note 8 mij kan overtuigen.. ik weet het nog niet.
Ik weet niet of ik het hier helemaal mee eens ben. Ze mogen de telefoon niet houden. Ze krijgen de smartphone puur te leen met het doel het apparaat te testen. Of je dat gratis mag doen lijkt me niet van belang. Het zou anders zijn als ze de smartphone mochten houden als Samsung tevreden is met de review.
We geven altijd een attentie voor de moeite als er getest wordt. Dit op expliciet verzoek vanuit de community. Ik kan 'm zo snel niet meer vinden, maar er was een heel boze tweakblog van iemand die in een testpanel zat en niets had gekregen als dank. Daar reageerden nogal wat mensen op die dat ook vonden, dus nu doen we -als je het apparaat weer moet inleveren- er altijd iets bij voor de moeite.
Het zou anders zijn als ze de smartphone mochten houden als Samsung tevreden is met de review.
Daar zouden en zullen we nooit mee instemmen. Soms zijn er 5 testers en is er 1 apparaat dat verloot mag worden. Dat verloten we dan ook echt. De inhoud van de review zal daarbij geen enkele rol spelen.

[Reactie gewijzigd door zeef op 11 augustus 2017 17:16]

Ik ging in op het feit dat ik niet denk dat een beoordeling beter zal zijn omdat je de smartphone gratis mag uitproberen, zolang je de telefoon maar tijdelijk mag behouden.

Dat Tweakers.net iets geeft in ruil van een review is heel netjes, maar ik denk niet dat de beoordeling van een product daardoor beïnvloed wordt.

[Reactie gewijzigd door SilentF0rce op 11 augustus 2017 17:15]

Testers krijgen twee weken de tijd om in hun eigen omgeving en op hun eigen manier te testen. Er wordt vooraf niets opgelegd over de inhoudelijke beoordeling van de tester. Enige afspraak die we maken is wanneer de uiterlijke oplevering moet zijn van de review. Maar nooit nooit nooit hoeveel sterren etc. etc.Dat heeft geen enkele zin want daar prikken jullie meteen doorheen.
Ik heb ook zeker geen twijfels over Tweakers. Zoals hierboven al aangehaald is door @TheTeek (en in zoveel .actie topics) neemt Tweakers een passieve rol in en dat is goed. Ze blijven aardig op de zijlijn. Ook twijfel ik totaal niet over de onafhankelijkheid van de redactie.

Wel vind ik dit soort acties vanuit Samsung discutabel (dat geldt trouwens voor alle bedrijven die gratis spullen uitlenen voor reviews). De gemiddelde Tweaker is niet altijd een reviewer en is daarom niet altijd in staat om objectief een oordeel te kunnen vellen over iets wat ze gratis hebben mogen gebruiken. Ik ben bang dat we 2 weken na 23 augustus een hoop niet objectieve reviews in de pricewatch gaan krijgen. Als een groot deel van de 60 Tweakers overdreven enthousiast zullen zijn en bijvoorbeeld 5 sterren geven want prachtig prachtig prachtig, dan moeten daar dus 60 andere reviews tegenover staan wil je de Note 8 op een normale score krijgen (= vertekend beeld).
Ik zou een grap over maken maar dat doe ik niet. Want het is een beschuldiging aan het adres van Tweakers maar erger nog, aan alle eerdere; en toekomstige testers. Alsof die niet in staat zouden zijn om onafhankelijk en objectief te testen. Dat vind ik niet alleen jammer, ik vind dat je zoiets moet bewijzen in plaats van de onderbuik te laten spreken. :/
Nja hoewel het wellicht bij je taken hoort om op hem te reageren, indien dat niet tot je taken behoort, laat die kerel lekker zijn gang gaan hoe onterecht hij ook is :) Als jullie al niet meer tweakers mogen uitnodigen om mee te gaan naar zo'n event, dan is het einde zoek natuurlijk. Gewoon negeren zo iemand joh!
In cognitive science, choice-supportive bias or post-purchase rationalization is the tendency to retroactively ascribe positive attributes to an option one has selected.
Mensen zijn sowieso alles behalve objectief, zeker niet als ze dure mobieltjes kopen. Als jij een mobieltje gratis krijgt om te reviewen zonder wat voor consequenties dan ook zul je mogelijk zelfs objectiever zijn dan wanneer je het koopt. Realistisch gezien zal het waarschijnlijk wel uitbalanceren (positiviteit van event + dankbaarheid vs choice supportive bias), maar goed :+ .
Je moet niet vergeten dat voor een test van apparatuur je afhankelijk bent van fabrikanten.
Op deze manier is het PR voor tweakers (en natuurlijk ook voor Samsung) om ook in de toekomst voor het uitbrengen van een nieuw apparaat/onderdeel alvast een review te maken.

En dan geldt voor wat hoort wat. De service kent 2 kanten. Tweakers krijgt de samples en Samsung publiciteit.
En daarmee hoef je als journalist/site niet ineens partijdig te zijn.
Toch prachtig dat Samsung ons wil sponsoren en (bijna) net zo gek is op Tweakers als tweakers zelf. De scheiding tussen redactie en commercie is overigens bijzonder goed geregeld, die is 100%, dit soort acties hebben niets te maken met redactie en Samsung verwacht dat ook helemaal niet. Het is jammer dat die suggestie wel vaak wordt gewekt. Ik ken oprecht geen uitgever die zo zorgvuldig te werk gaat als Tweakers.
Leg eens uit? Samsung begint een actie om 60 Tweakersleden in de watten te leggen en tevens kennis te laten maken met hun nieuwste toestellen. Die 60 leden hebben geen enkele verplichting tegenover Samsung of Tweakers, na afloop gaan ze naar huis en kunnen ze het hele forum vol posten over waarom ze het merk Samsung waardeloos vinden.

Daar bovenop selecteren ze nog eens een testpaneel, mensen die het toestel meekrijgen om te testen. Van deze mensen wordt er verwacht dat ze achteraf een review plaatsen in de pricewatch. Ook deze mensen hebben 0 verplichtingen tegenover Samsung nog Tweakers, als deze mensen achteraf het toestel helemaal gaan bashen in de pricewatch kan Samsung er weinig tegen doen. Het zou pas een verstrengeling zijn als Tweakers die reviews weghaalt of aanpast, maar dat gaan ze niet doen want journalistieke integriteit etc. etc. etc.

Daarop kan Tweakers een review publiceren, leuk en aardig, maar als die review in conflict is met de ervaringen van de 60 mensen die op het evenement waren. 1 post en zeg maar dag tegen je integriteit!

Hoe jij die stap maakt van Tweakers die een actie faciliteert voor Samsung naar verlies van journalistieke integriteit is mij absoluut niet duidelijk. Dit zeg ik omdat ik er even van uit ga dat de Tweakers redactie niet zo achterlijk is dat zo op zulke opzichtige wijze zichzelf in de voeten gaan schieten.
Njah, zeggen dat de mensen die aanwezig zijn op het evenement even vatbaar zijn voor propaganda als een 12jarige is helaas geen goede uitleg en daarmee doe je die mensen een groot onrecht aan. Misschien dat jij dat wel bent, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat is.
Dit argument slaat echt nergens op, je moet beter je best doen. Je hebt het over een complot theorie tussen Samsung en Tweakers en 60 willekeurige mensen die ze gaan indoctrineren zodat Tweakers onzin reviews kan plaatsen. Maar het punt wat je schijnt te vergeten is dat aan de einde van dag Samsung 0 invloed heeft op die 60 mensen en de 3 reviewers.
Mijn argumenten zijn de argumenten van het gezonde verstand. Ik heb het over de invloed die reclame en begunstiging onbewust hebben op mensen - dat heeft niets te maken met "complottheorieën", maar je kan het inderdaad een subtiele vorm van "indoctrinatie" noemen als je dat woord per se wil laten vallen.

Ik verwoord hier een ongemakkelijke waarheid. En dat wordt blijkbaar niet gewaardeerd. Maar doet niets af aan de zaak: reclame heeft invloed - daarom is het een industrie waar duizenden miljarden in omgaan.

Nee, dit betekent niet dat de reviews die uit deze acties voortvloeien onzin zullen zijn. Maar het zijn reviews waarvan ik mag hopen dat de reviewer èn de lezer zich bewust zullen zijn onder welke omstandigheden ze tot stand zijn gekomen. Aan jouw en andere reacties af te leiden, is die hoop minstens gedeeltelijk vergeefs.
Dan klop lekker aan bij de reclame code commissie, kijken wat die ervan vinden.
Is goed jij je (on)zin... Het zal niet aan jou liggen, maar aan mij. Ongegronde beschuldigingen gooien kan iedereen. Wat ik me dan afvraag, als Tweakers zo slecht, commercieel e.d. is, waarom ben jij nog hier dan?

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 12 augustus 2017 12:50]

Volgens mij ben jij de enige die hier alles zwart/wit ziet, maar goed. Het zal allemaal wel, heeft geen nut om met mensen zoals jij te praten.
Ja, ik wil aanwezig zijn op 23 augustus en ik ben een Windows 10 mobile-gebruiker. :Y)
Dat kan dus niet, die optie staat er niet tussen...;)
Beetje vreemd, die optie zou je juist verwachten! (maar mensen vergeten wel vaker dat er nog een ander OS naast Ios en Android is...)
Vandaar mijn reactie, maar die wordt gelijk gemint. Slaat weer nergens op, heeft duidelijk met het artikel te maken.
Je moet je dan ook on-topic houden door het niet over het artikel te hebben maar door te zeggen dat Tweakers omgekocht is door Samsung met dit soort acties ;)

-edit-
dit bericht was sarcastisch bedoeld..

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 15 augustus 2017 00:43]

Het was ook ontopic, maar er zitten hier nogal wat zuurpruimen op de site, die alles gelijk negatief vinden... 8)7 Ondertussen is oa mijn opmerking wel gewaardeerd, ook door de redactie.

En ach, wat je omkopen noemt. Is marketing van Samsung waar tweakers graag gebruik van maakt. Op zich niet verkeerd, maar dat zou in een aparte rubriek gezet moeten worden, en meer bedrijven gebruik van moeten maken. Dan komt het niet over als omkoping, en kan het voor de bezoekers hier interessanter worden. Maar dan wel als product introductie met een degelijke en objectieve test door gebruikers aan gekoppeld, en niet als pure reclame.
Hoe zeer dit ook doet, ik typ dit op mijn 950 xl, ik snap hem wel. Ms komt niet echt met nieuwe telefoons of uitzicht hierop...

Samsung doet dat wel. Ik ben niet weg van Android, maar als mijn telefoon aan vervanging toe is ga ook ik om mij heen kijken...
Ik wacht geduldig af wat er met WM gaat gebeuren, mocht ik tzt over moeten stappen, dan wordt het voor mij geen Apple (Don't buy apples you can't eat), maar ook geen Samsung. Wil dan liefst een stock Andriod, ben benieuwd naar de Nokia's, zoals de komen N8.
Idem voor mij voor wat betreft het windows 10 deel en het afwachten. Ik heb een lange adem en niet het idee dat ik persoonlijk apps mis. Zolang de 950xl het vol houdt gebruik ik die. Ik vind persoonlijk alleen android echt een verschrikkelijk onlogisch OS om dagelijks mee te werken (ik heb tussen mijn lumia 920 en 950 twee jaar lang een sony z3 gehad en haatte het ding werkelijk aan het einde van mijn contractsperiode) en zal daarom eerder naar iOS neigen.
Op speciaal verzoek Windows Mobile (en andere OSsen) toegevoegd. Het lijkt wel of we het laatste bastion van WM gebruikers zijn bij Tweakers. ;)
Dank je!

Viel me vorig jaar bij de Tweakers Express ook al op, veel tweakers waar ik mee reisde (waaronder ikzelf) hadden een Windows 10 mobile telefoon (veel 950/ 950XL). Wel denk ik dat dit aantal nu rap afneemt nu de 950 langzaamaan de leeftijd van 2 jaar bereikt..
Wat nou als je Samsung skeptisch bent (vroeger in ieder geval naar mijn mening te veel extra's op Android) en zowel Android als iOS gebruikt?
Dat lijkt me juist een voordeel, een andere kijk op het toestel voor een user review. Het test panel krijgt sowieso het toestel, dus niet afhankelijk van je positieve / negatieve review
Wees blij dat je nog keuzes hebt die passen. Als Windows telefoon gebruiker voel ik me in de steek gelaten met deze poll ...
Als je nooit een note toestel hebt gehad dan kan je er ook geen mening over hebben. Samsung heeft vele toestellen gemaakt voor alle markten. En idd ook hele slechte.
De 1e Note en de 2e zie ik nog regelmatig in mensenhanden en die doen het zelfs nu nog prima.
Als je een basis of midrange toestel koopt moet je nooit verwachten dat ze net zo goed en lang meegaan.
Ikzelf heb alle note toestellen gehad behalve note 7 en heb nu een s7 edge omdat note 7 een totaal fiasco was. Desalnietemin zit ik met smart te wachten op de note 8
Jammer dat de poll de optie "Ja, ik wil aanwezig zijn op 23 augustus en ik ben een Samsung-gebruiker." er niet tussen staat. Zit nog met een S7, maar zou best de stap naar een Note willen maken. Maar ben dus ook wel bekend met Samsung producten en apps.

Ben benieuwd naar het toestel. Vooral de meerwaarde ten opzichte van de S8(+). En ben huiverig naar de verkoopprijs. Snap op zich wel dat ze niet graag een toestel weggeven, maar dat had na 2 weken reviewen toch wel gemogen imo.
S7 = Android. Geen probleem toch. We moeten een beetje snijden. Voordat je het weet krijg je 1001 opties bij ja. En ik ken jullie voorliefde voor het omschrijven van edge cases. :+
Haha. Maar dan heb ik een normale S7 en geen S7 Edge. Dus nog normale case ;)
Voorliefde? Nee het is zegen geen voorliefde.

Ik heb de S7 Edge, en heb een Spigen tough armor hoesje om te zorgen dat mijn duim net niet continu op de radius van de Edge drukt.

Dat ik de Edge mooi EN functioneel vind staat buiten kijf, maar nog steeds ben ik (en met mij vele andere) objectief over het feit of dit een meerwaarde voor een toestel brengt.

Want laten we de negatieve invloed van de Edge op service , prijs en draagcomfort (is persoonlijk uiteraard) zeker niet vergeten.
Ik mis de optie "Ja, maar ik heb een Windows Phone"
Staat erbij.
En als je met een aardappel werkt? Overig kan ook niet-smartphone zijn en dat impliceer je wel. Misschien is iemand zijn toestel stuk gegaan en gebruikt ie nu een 3310. Je weet het niet :P :+
Hier nog iemand!

Ik ben nu op zoek naar een Windows Phone alternatief, dan vind ik dit juist erg interessant.
Met het huidige marktaandeel van WP snap ik dat ze die optie weglaten. Net als "ik heb Symbian/WebOS/Blackberry"
De minderheid is vocaal. :+
of tizen of sailfish of blackberry of symbian of ubuntu mobile of of of...
Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt? Ik kan dat niet terug vinden.. of ik kijk er echt overheen. 8)7
+1Anoniem: 372172
@SpudNL11 augustus 2017 13:52
De zestig winnaars van toegang tot de avond krijgen donderdag 17 augustus 2017 bericht via e-mail; niet-winnaars krijgen geen bericht :)
Leuke actie! ik doe mee :) Ik heb nu nog een Samsung S7 Edge, maar ben zeer benieuwd hoe de ervaring is met een Note.
gaaf, ik heb 2 jaar een samsung s5 gehad, en hierna de s7 Edge( inmiddels alweer 1,5 jaar) 3 maanden geleden een s8 gekocht maar dit beviel niet echt, misschien dat de note me beter bevalt.
En woon lekker in de buurt, kan er met 5 minuten zijn :)

[Reactie gewijzigd door theorganiser op 11 augustus 2017 09:16]

Exact het zelfde als beautjweetj.

S7 Edge gebruiker, maar toch benieuwd hoe de styles het dagelijks gebruik beinvloed.
Dat lijk voor mij de enige meer waarde op dit moment van de Note.
Zeer nette actie. Ik zou graag aanwezig zijn. Maar aangezien er gewoon gewerkt moet worden en ik twee uur moet rijden gaan we dit niet halen. (Vanwege vakanties op het werk kan ik helaas ook geen vrij vragen).

De note heeft altijd al mijn voorkeur gehad en vond het dan ook jammer dat de Note 5 niet uit is gekomen in Nederland op het moment dat ik op de markt was voor een nieuw toestel. Heb daarom toen de S6 Edge + gekocht. Kwam qua specs en grote wel in de buurt ;) Nu we weer twee jaar verder zijn ben ik erg benieuwd naar nummer 8 in deze reeks.

[Reactie gewijzigd door Brutuss op 11 augustus 2017 23:49]

In welke wereld heb jij geleefd? Ik heb nog nooit gehoord van de note 6...
Excuses dat ik deze fout heb gemaakt... en bedankt dat U me op een nette en aardige manier hierop wijst. :+ Ik bedoelde natuurlijk de Note 5 welke in eerste instantie niet zou uitkomen in Europa.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee