Usenetprovider Giganews is volgens een Amerikaanse rechtbank niet aansprakelijk voor mogelijke auteursrechteninbreuken van zijn klanten. De zaak tegen Giganews was aangespannen door een uitgever van erotische magazines.
Volgens uitgever Perfect 10 zou Giganews niet hebben meegewerkt aan dmca-takedown-verzoeken, maar de federale rechter in Californië stelde dat het bedrijf de takedowns op een verkeerde wijze bij de usenetprovider had ingediend, schrijft TechDirt. Het zou gaan om screenshots van een usenetclient en enkele zoektermen die zouden verwijzen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal met daarbij de 'instructie' dat Giganews alle zoekresultaten moest verwijderen. In dmca-verzoeken aan usenetproviders dienen juist zogeheten message id's genoemd te worden die verwijzen naar binaries in nieuwsgroepen.
De rechter achtte onbewezen dat Giganews direct financieel profiteerde van het aanbieden van Perfect 10-content. Naast vrijspraak voor zogenaamde directe inbreuk werd ook indirecte inbreuk onbewezen geacht. Volgens de rechter zijn namelijk usenetgebruikers aansprakelijk die dergelijke content uploaden en niet de aanbieder van toegang tot nieuwsgroepen.
De rechtszaak heeft in totaal drie jaar geduurd. Perfect 10 heeft al diverse techbedrijven aangeklaagd, waaronder Amazon, Google en Rapidshare. De uitgever stelde dat de bedrijven auteursrechtenschendingen zouden faciliteren.