Nederland gaat een Russische hacker die wordt verdacht van grootschalige hacks uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten. Rusland wilde de hacker ook uitgeleverd hebben.
Er werd al twee jaar gediscussieerd over de uitlevering van de Russische hacker Vladimir Drinkman. In april oordeelde de rechtbank al dat Nederland Drinkman mag uitleveren aan de Verenigde Staten of Rusland, en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft nu de knoop doorgehakt, meldt NRC: de hacker, die in de Amsterdamse Bijlmerbajes zit, wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar wacht hem tot 20 jaar celstraf.
Halverwege 2012 werd Drinkman samen met een medeverdachte opgepakt. De mannen zouden lid zijn geweest van een groep van vijf hackers die tussen 2005 en 2012 160 miljoen creditcardgegevens zouden hebben buitgemaakt. Dat zou ze honderden miljoenen dollars hebben opgeleverd. De aanvallers zouden vooral zijn binnengekomen met behulp van zogenoemde sql-injecties.
Rusland wilde de hacker ook uitgeleverd hebben, maar Opstelten heeft besloten dat de hacker toch naar de Verenigde Staten gaat, onder meer omdat dat land het eerst om uitlevering verzocht. Ook is dat de enige mogelijkheid om hem naar de Verenigde Staten te krijgen: Rusland levert geen onderdanen uit, maar de Verenigde Staten kunnen Drinkman zelf wel uitleveren aan Rusland.
Volgens NRC bestond bij het ministerie echter ook de vrees dat de Russen Drinkman niet wilden vervolgen, maar hem juist wilden beschermen. De vage aanklacht die de Russen tegen Drinkman hadden opgesteld, zou daar op wijzen. Advocaat Bart Stapert van Drinkman gaat de uitlevering alsnog proberen te voorkomen met een kort geding.