LG komt met 5,3"-smartphonescherm met flinterdunne randen

LG heeft een lcd-paneel voor smartphones aangekondigd met een schermrand van 0,7mm, dunner dan de dikte van een creditcard. Volgens de fabrikant gaat het om de dunste schermrand tot nu toe. De resolutie van het 5,3"-paneel is 1920x1080 pixels.

LG Display, het bedrijfsonderdeel van LG dat onder andere lcd-panelen maakt, ontwikkelde het scherm. Het concern maakt gebruik van een productiemethode die het zelf Neo Edge noemt. Hierbij maakt LG gebruik van lijm in plaats van dubbelzijdige tape om de elektronica en backlight te bevestigen en af te dichten langs de randen.

Omdat er geen plastic onderdeel is om het paneel en de backlight te bevestigen, zorgt Neo Edge-technologie voor bezels met minimale dikte, terwijl LG tegelijkertijd lichtlekken zegt te voorkomen. Het scherm is volgens LG Display ook stof- en waterdicht. Ook zou de fabrikant roest voorkomen door het gebruik van lijm.

Daarnaast maken de panelen gebruik van LG's Advanced In-Cell Touch-technologie. Hierbij integreert LG de touchlaag in de lcd-module, waarmee het paneel dunner wordt en de schermrand ook verder af kan nemen. LG gebruikt deze technologie al twee jaar.

Het Koreaanse concern start de massaproductie van de nieuwe 5,3"-panelen in november. Fabrikanten in China krijgen de eerste lichting omdat, volgens LG, daar de 'vraag naar grote schermen erg hoog is'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-10-2014 • 09:27

96 Linkedin

Reacties (96)

96
91
55
1
0
19
Wijzig sortering
Full HD blijft op zo'n klein scherm superieur. Persoonlijk heb ik een wat slechtere ervaring met 1440 x 2560 (QHD). Wat met zo'n scherm blijkt is dat de cpu meer moeite heeft met het aansturen van alle pixels en het verschil is op het eerste oogopslag bijna niet te zien.
Kortom deze ontwikkeling is gaaf, de tijd van full-screen telefoons komt er aan:)
valt toch wel mee? ik heb 1440x1440 op 4,5 inch.
Blackberry passport? :D
Bij 1440x1440 stuur je evenveel pixel aan als bij full hd (beide 2.073.600 pixels). Niet vreemd dat dat goed loopt net als bij full hd. Bij Qhd ga je naar 3.686.400 pixels, dat is bijna 2 keer zoveel pixel aansturen en kost dus behoorlijk wat extra om dat goed aan te sturen.
Te bedenken dat Tweakers pas een bericht heeft geplaatst dat Sharp waarschijnlijk 4K schermen voor Smartphones gaat maken.

nieuws: Gerucht: Sharp komt in 2016 met 4k-schermen voor smartphones

Heb je 8.294.400 pixels op je mobiel, 4X zoveel als Full HD.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 30 oktober 2014 11:21]

Het is niet storend, maar toch zit er verschil in. Als je een LG G3(QHD) naast een Samsung(full HD) Galaxy S5 pakt en deze hebben beiden dezelfde cpu snapdragon 801. Dan zie je hier toch een klein beetje lag in (LG) ondanks de touchwiz van Samsung.

Ik meen ook te hebben gelezen in enkele tweakers reviews, dat dit "probleem" toch opvalt.
Ah, dat klopt wel ja want der 801 was dacht ik niet echt gemaakt voor QHD terwijl de 805 dit wel is, zoiets was het toch? :)
Het lijkt mij ook wel aan de software liggen.

op low end telefoons zie je dat windows phones/ blackberryiesveel soepeler draaien (de UI) dan androids.
Coool! Nu nog een LG computer scherm met dezelfde dunne randen (wacht ik al eeuwen op).
Vraag me alleen toch af.. wat nou als je de telefoon aan een van de randen wilt vast houden? stel er zit een icoontje dan klik je die elke keer aan.

Of gaan fabrikanten vervolgens een pixel marge inbouwen links en rechts?

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 30 oktober 2014 09:30]

Hoe wil je een hoes eromheen doen zonder dat ie het scherm aanraakt of overlapt?
Als je de randen "iets" hoger maakt zou je een hoes daar aan kunnen klemmen (in theorie)
Op die manier kan ik het wel zien ja, het oogt wel prachtig hoe dun het kan zijn! Een pc monitor zou inderdaad een echte killer zijn om deze tech mee te lancheren, een telefoon ziet er naar mijn mening toch wat eng en breekbaar uit!
Een monitor zou geweldig zijn, maar wat dachten jullie van een laptop zonde bezels? De meeste mensen vinden een MacBook prachtig, maar met zulke dunne randen; dan is 'ie pas mooi. Ik kijk er in ieder geval naar uit!
Dan moet er eerst een nieuwe manier gevonden worden om een laptop open te maken, iedere dag tegen het scherm aan drukken zonder dat er kracht via de bezel verspreid kan worden lijkt me niet goed voor een scherm.
Gewoon met een spring veer en een knopje aan de zijkant :P
In de businesslaptops van hp wordt iets veel "moderner" gebruikt
Gewoon magneten :) geen gerommel met mechansche spul dat kapot gaat na XXX klikken
Dan moet je alsnog aan de rand van je laptopscherm zitten om hem open te krijgen.
Het ging mij er meer om dat het scherm meer draait/verbuigt als de Bezel dunner is.

Dus een schuifje met met een magneet die dan het scherm iets omhoog duwt zodat je net tussen kan met je vingers?

(bedenk me net dat er aan de achterkant ook nog afwerking zit dus een dunne rand maakt niet uit XD)
Persoonlijk vind ik een Macbook niks en zou ik graag het gevoel van stevigheid willen hebben, daarom heb ik ook een redelijk tankje mee op weg :P
Op de een of andere manier vind ik Macs dus wel echt heel stevig aanvoelen, heel degelijk en zonder enige speling in de scharnieren. Dus ik snap niet waar je dat vandaan haalt? :?

Ik heb zelf een HP elitebook 8560w en die weegt 5 kg en dat is een tank met heavy armour, dus ben zelf ook wel van de stevigere lapops :9

OT: dunnere bezels op monitoren zou perfect zijn, eindelijk geen randen tussen 2 of 3 monitoren is, maar een voor het oog continue scherm.

Agja, is vast pas over 2 jaar ofso. Geduld geduld.... :z
Het kan inderdaad nog wel even duren voordat dit op de markt wordt gebracht.

Wil je toch een monitor met echte dunne randen? Kijk dan naar de U2414H van Dell. Volgens mij op 't moment een van de monitoren met dunste rand voor een schappelijke prijs.

Allemaal perfect voor Eyefinity dit!

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door mobstaa op 30 oktober 2014 15:58]

Daar staan Macbooks net voor: stevigheid (door het solide stuk metaal) Zwaar betekent daarom niet stevig.
Nu die onderste en bovenste rand nog even dun, dan is het helemaal mooi :)
een rand zoals de Sony Xperia dat ook had zou inderdaad geweldig zijn.

Zowel voor het klemmen van een hoesje, maar ook voor het beschermen van je beeldscherm zodra je je toestel ergens neerlegt.

Wellicht zijn ze hier druk mee bezig (hoop ik).
Anoniem: 616084
@MelvinV230 oktober 2014 09:32
ooh goed punt.
niet iedereen gebruikt een hoes maar als je bijv. een flipcover zou willen kan dat wel een probleem zijn.
Ja idd, ik gebruik dan een hoes zodat hij niet vies wordt in mijn broekzak bijvoorbeeld. Ook krasjes zie je snel op zo'n ding als dit, maar LG kennende hebben ze vast wel een idee of krijgen ze dat wel. LG is laatste tijd erg goed bezig qua mobiele apparatuur. Schermen kennen we ze wel van!
Misschien net als Samsung bij de S5 een hoesje die je erop klikt als achterkantje :)
De flipcover van de LG G3 werkt net eender, deze vervangt de batterijcover.
zo'n soort hoesje hebben zo ook al voor de LG G3, dat zelfde principe zou volgens mij ook prima werken met deze telefoon
HTC heeft al zo'n soort hoesje het is niks nieuws eigenlijk.
Het bestaat alleen weet ik niet of het er ook voor LG is.
LG heeft zelf al zo'n hoesje voor de G3. De Circle Case vervangt het batterijklepje.
Dan koop je een mooie design telefoon, waar een designer zijn best op heeft gedaan om het ding zo gaaf mogelijk te maken.

Ga jij dat verpesten met een hoesje.

Je koopt toch ook geen designerbank om er vervolgens een kleed op te leggen tegen vlekken/beschadigingen...
Ik haal mijn designer hoekbank ook niet 50 x per dag uit mijn broekzak.
Lol Veda...........dat is een goeie.
Of je gaat gewoon netjes met je telefoon om zodat je geen hoes nodig hebt? Dat verpest toch het hele idee van een strakke en dunne telefoon?
Niet altijd? Het is zo dat hoesjes een phone dikker maken? Voor high-end specs en prestaties moet je nu wel flink wat kwetsbaarheid erbij nemen.

Schade is niet 100% te voorkomen, ook hou ik niet van krassen op het toestel als ik het bijv op tafel leg. Het is voor mij niet de bedoeling om het als een sieraad te gaan behandelen. Ik vind het dan ook jammer overigens dat er dan gelijk weer gedown-mod moet worden puur omdat ik dan spreek voor de mensen die om allerlei redenen wel de extra veiligheid om hun telefoon willen. Mijn huidige phone is al een tik dikker (Xperia SP) nadat ik een mooie serie barsten van een Xperia Z heb mogen aanzien die ik niet eens in het openbaar veel gebruikte, maar toch een stootje op het bureau was toch niet zo voorzien.

De SP leek me wel een stevig toestel en dat is hij ook, maar alsnog met een screenprotector erbij komen er al wat krasjes van broekzak gebruik. Jullie willen dus me wijsmaken dat jullie in drukke spitstijden, op wat ruiger terrein en in de drukke stad een telefoon volledig krasvrij kunnen houden? Hou je hem dan als een knuppel vast?

Nu zeg ik niet dat smartphones gelijk stukgaan bij een ongelukje, maar zo stevig als de non-smartphones zijn ze nog lang niet.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 30 oktober 2014 13:54]

Dit is alleen het scherm. De telefoonfabrikant die dit scherm gaat gebruiken in een telefoon (of een ander apparaat waar een 5.3"scherm in kan) kan natuurlijk de behuizing een beetje laten doorlopen, zodat er nog steeds een 'bezel' is. Maar dan loopt het scherm dus vrijwel door tot aan de behuizing, iets wat nu niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 30 oktober 2014 09:45]

Door, zoals veel Samsung toestellen dat al hebben, (weet niet of anderen dat ook hebben) de cover (hoes) op de plek van de back cover te klikken.
Onder en boven klemmen en aan de zijkanten niet laten overlappen. Is niet voor alle typen hoezen even geschikt, maar dat moet je dan maar voor lief nemen denk ik.
Dit is alleen het scherm, niet de telefoon.
Indien deze in een telefoon word gebouwd, is er nog zat ruime voor een hoesje.

Daarnaast heb je natuurlijk ook hoesjes die niet de volledige rand omlijsten.
zijn er nog mensen die hoesjes gebruiken dan?
Nooit begrepen, koop je zo een mooie superdunne, slanke, prachtig vormgegeven telefoon, gooi je zo een lelijk lederen hoesje omheen waardoor hij weer net zo dik en lelijk is als een oude 3310 oid.

Ga gewoon normaal met je telefoon om en je hebt nooit krassen of deuken. (en nee ik heb geen kantoorbaantje maar ben kopermonteur bij KPN en heb nooit een hoesje gehad)
Dus jij beweert dat alle hoesjes lelijke lederen gedrochten zijn? Er zijn genoeg hoesjes, daarnaast zijn Spigen cases voor samsung apparaten zoals de note 3 eigenlijk best wel badass.

Fijn dat je praat alsof je iedereen kan beoordelen hoe ze hun telefoon gebruiken.
Om een beetje grip te verkrijgen en het scherm oppervlakte iets beter te beschermen, want Gorilla glas is leuk maar er zitten zelfs met hoesjes nog genoeg kleine krasjes op.

Ik hoef mijn telefoon (Note 2) nu niet als juweel te behandelen maar gewoon als gooi en smijt apparaat.
Google maar eens op "autohoes", er zijn zat mensen die een hoes om hun auto doen...
Wellicht is het eenvoudiger dan het eruit ziet. Een Galaxy Edge kun je toch ook gewoon vasthouden?
Apple heeft een technologie in zijn schermen zitten waarbij, wanneer je de telefoon met een vinger op het scherm vasthoudt terwijl je andere vinger de telefoon bestuurt, de eerste vinger die stil op het scherm ligt genegeerd wordt.

Wellicht gaat LG deze technologie ook gebruiken? Ik denk dat de knappe koppen daar toch nog wel iets verder denken dan enkel een dun randje en zich vervolgens totaal niet bezig houden met dit soort problemen.
De iPad Air had dit ook (relatief dunne randen gezien hoe je de tablet vasthoudt). Daar is het scherm aan de randen ook niet/minder gevoelig zodra je deze met de palm van je hand vast hebt terwijl je wel de rest van het scherm kan gebruiken en de touch werkt. Zoiets met softwarematig best te regelen zijn denk ik.
Coool! Nu nog een LG computer scherm met dezelfde dunne randen (wacht ik al eeuwen op).
Vraag me alleen toch af.. wat nou als je de telefoon aan een van de randen wilt vast houden? stel er zit een icoontje dan klik je die elke keer aan.

Of gaan fabrikanten vervolgens een pixel marge inbouwen links en rechts?
Dit kunnen ze softwarematig afvangen, gebeurt met diverse huidige telefoons ook al.
Het toestel herkent dan wanneer er per ongeluk een aanraking is.
Mooi maar niet geschikt Om een hoesje rondt te doen :)
Mooi maar niet geschikt Om een hoesje rondt te doen :)
kunnen ze makkelijk maken er voor ik kan al 3 manieren vinden om er een hoes voor te maken.
Flipcover die aan de backcover vast zit, is toch een hele gangbare manier om dat te doen?
Waarom toch altijd die hoesjes? Het ziet er vaak niet uit, en stof hoopt zich overal op...
Ook totaal niet praktisch al je het toestel aan je oor houdt.

Als je normaal omgaat met je toestel heb je zo'n hoesje niet nodig. Mijn 2,5 jaar oude S3 heeft nog steeds een krasvrij scherm :)
Omdat het onbreekbaar glas toch niet zo onbreekbaar is.
Heb er zelf geen hoesje om, maar een soort rubber kapje, en aangezien de telefoon vaak gevallen is en het scherm nog heel is, klop,klop, blijft die er lekker opzitten. Samsung is ook berucht om barsten in hun scherm.

Genoeg filmpjes die aantonen dat een ferme tik op de hoeken van een onbreekbaar scherm ervoor zorgt dat die barst. Geloof niet dat het hier anders zal zijn.
Samsung gebruikt net zoals elk andere fabricant GorillaGlass dus het is niet een Samsung probleem.
Bestaat er dan een smartphone met onbreekbaar glas?

Bij wat ik tot nu toe gezien heb, is het meestal krasbestendig, maar onbreekbaar heb ik toch nog nergens gezien. :+
Als je hem per toeval laat vallen ofzo is het wel handig als 14-jarige hoor.
Misschien moet men eens accepteren dat niet iedere telefoon voor iedereen geschikt is ipv dit soort vernieuwingen meteen van alle denkbare negatieve kanten te belichten. Geef die 14-jarige gewoon een ouderwetse Nokia als die zo onhandig is.
Een gewone Nokia ook goed hoor maar Ik wil geen Windows phone vanwege die AppStore
Anoniem: 601896
@ikke ni30 oktober 2014 09:35
Dat is jammer.
Schermen tot de rand zijn heel mooi. Tot je je telefoon ergens tegenaanstoot, juist voor die situaties is een bumpel of hoes handig.
Boven en onderranden zijn nog steeds erg breed. Zeker met die smalbeeldschermen (16:9) lijkt me juist een smallere boven-en onderrand zinvoller.
Lijkt me niet, dan klopt het niet meer, artistiek gezien. Dan is het net een vierkant.
Misschien iets voor Blackberry dan? :)
Onderrand is toch net zo dik als de zijranden, bovenrand is iets dikker maar is nog steeds dunner dan de zijranden van huidige telefoons.
je moet nog ruimte hebben voor je speaker en microfoon, anders wordt bellen lastig. maar een voor soort media player kan dat dan weer wel, je hebt de front microfoon en speaker niet echt nodig
Speaker kun je onderaan of aan de zijkanten zetten.
Microfoon aan de onderkant.
Dan kan iemand dichtbij je ook het hele gesprek meeluisteren. want de afstand naar je oor is grote, dat is storend voor je omgeving en niet iedereen hoeft mijn gesprek te kunnen volgen
Maar de speaker kun je ook bovenop plaatsen, op de bovenrand dus.

Dat meeluisteren kan nu ook al. Je kunt de meeste gesprekken gewoon meeluisteren. Als je dat wil voorkomen gebruik je de bijgeleverde oortjes. Dan kan de ander jou bovendien beter verstaan en omgekeerd ook.
Zo'n ding aan het oor dateert nog uit de tijd van de losse telefoonhoorn en is nu nog steeds makkelijk als je even snel iets wil doorgeven. Voor langere gesprekken gebruik ik altijd oortjes. Niet voor niks gebruiken callcenters en telefonistes een headset.
Anoniem: 616084
30 oktober 2014 09:31
ziet er mooi uit, tegenwoordig gaat alles richting dunnere randen dus ik zou graag willen zien waar de grens ligt.
Ik denk dat de volgende stap toch echt in flexibele schermen zit, waarbij de rand gewoon deel uitmaakt van het scherm. Misschien gaan ze wel zover, dat de hele wikkel scherm is, dus ook de achterkant. Ik kan me niet voorstellen, dat dit idee nog niet leeft, om een telefoon temaken met rondom scherm. Bij deze claim ik dat idee! :)
Anoniem: 616084
@basset30 oktober 2014 09:56
een hologram is natuurlijk ook nog een optie maar we zullen zien.
Het ziet er erg mooi uit naar mijn mening, maar het lijkt me niet praktisch. Ik heb het idee dat je hier erg snel het scherm zal aanraken als je de telefoon vasthoud.

Zie het meisje op de foto, ik heb het idee dat zij al met haar vingers het scherm aanraakt. Ik weet niet in hoeverre je hier last van zou kunnen hebben. Het lijkt me dat LG dit zelf ook goed onderzocht heeft, en als het echt zo'n struikelblok zou zijn zouden ze dit echt niet gedaan hebben.

Ook ben ik benieuwd hoe dit zal gaan werken met cases voor de telefoon. :)
LG G4 !

ik wou deze week mijn abbo verlengen , kan LG G3 gratis krijgen bij een Tele2 26 euro per maand.

Maar als ik dit leest, wacht ik wel af hoor. 3 - 4 maanden wachten kan geen kwaad.
Goed nieuws, heb een tijdje de G2 gehad, maar LG is echt wel met een comeback bezig. Leuke features die ook echt wat toevoegen zoals knock-knock en IR oogje, samen met de erg dunne bezels een beest van een telefoon. Overigens is de 2e plaatje duidelijk geshopped. De linkertelefoon heeft iets dikkere randen dan de rechter. Op zich ook niet erg want ze gaan dit wel halen.
Hoeveel procent van je scherm wordt eigenlijk niet gebruikt tijdens surfen of in apps? Nieuwsberichten op Tweakers gebruiken ca. 1/3de van mijn scherm op de laptop, ik weet op de telefoon is dat anders. Dan vraag ik me af of de fysieke bezel niet plaatsmaakt voor een virtuele. Ik vind het niet zo erg want het leest prettig. En films e.d. pakken een volledig scherm, dus je kan zeggen dat er meer vrijheid is om je content in te delen.
Ik hoop dat ze hetzelfde gaan doen als apple heeft gedaan met de ipad air. Als je die in 1 hand vast houd en je hebt een duim op het scherm. Weet de ipad dat je hem met die duim vasthoud. Zeker voor een toestel met zulke dunnen randen als dir lijkt mij dat een vereiste.

Ik moet zeggen dat het plaatje er nog wel wat geshopd uit vind zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee