Asus komt met kleine barebone VivoMini voor 249 euro

Asus komt met een kleine barebone met de naam VivoMini. Het desktopsysteem meet 12,5x12,5cm en is 4,3cm dik. Asus rust de kleine pc uit met een Celeron-soc en het systeem is voorzien van een vesa-standaard voor bevestiging aan de muur.

De processor van de VivoMini is de op de Haswell-architectuur gebaseerde Celeron 2957U-dualcore, die op 1,4GHz loopt. De mini-pc bevat verder standaard aan de achterkant een gigabit-ethernetpoort, twee usb 3.0-interfaces, hdmi, een audio-uitgang en een displayport. Aan de zijkant zitten nog twee usb 3.0-poorten, naast een sd-geheugenkaartlezer.

Onder de motorkap zitten twee pci-e-sleuven, een fullsize en een half sized, een msata-aansluiting en twee sodimm-sleuven voor maximaal 16GB ddr3-geheugen. Voor dat geheugen moet de gebruiker zelf zorgen en ook een opslagmedium in de vorm van een ssd of hdd moet de koper zelf via msata aansluiten. Eveneens is een wifi-netwerkkaart standaard niet aanwezig en moet de koper zelf voor een besturingssysteem zorgen. Bij verschillende webwinkels, zoals Dixons en MyCom, staat de VivoMini inmiddels voor 249 euro te koop, waardoor het waarschijnlijk is dat de levering snel start.

Asus bracht al eerder compacte desktopsystemen in de Vivo-lijn uit, maar de VivoMini is de kleinste tot nu toe.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-09-2014 • 17:37

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
16
0
0
26
Wijzig sortering
Grappig dat er vermeld wordt dat er maximaal 16GB geheugen in kan. Ik vraag me af wie er zo gek is om er meer dan 4 GB in te steken, want software die meer dan 4GB nodig heeft zal met deze cpu vierkant draaien. Wellicht is dit een BGA cpu en dus niet vervangbaar.

edit: ik lees hier een hoop onzin, want iedereen die beweert dat 4 GB te weinig is voor hun pc, heeft een veel betere cpu dan de Celeron 2957U die in deze barebone zit, waardoor jullie cpu niet de bottleneck zal zijn, zoal bij deze barebone wel het geval zal zijn. Deze Celeron 2957U mag dan zeer zuinig zijn en Haswell technologie aan boord hebben, met zijn kloksnelheid van 1,4 GHz blijft het een traag ding.
Natuurlijk is 4GB vandaag de dag al lang geen luxe meer voor normaal computergebruik en ga je beter voor 8GB, maar deze barebone is dan ook niet bedoeld voor normaal computergebruik, wel voor specifieke opdrachten (server, htpc).

Ter verduidelijking; ik heb zelf een ultrabook met 4GB ram. Nu ik dit type in Firefox met 9 tabs open en in de achtergrond utorrent en foobar actief kom ik aan 1,8GB gebruikt ramgeheugen. Ik moet echt veel moeite doen om de de 4GB vol te krijgen (photoshoppen, indesign,...) maar dat zijn toepassingen die niet geschikt zijn om met deze barebone met een Celeron 2957U te doen.

edit2: Voor jullie reageren of mij downmodden, gelieve eerst te lezen wat ik schrijf. Ik schrijf NERGENS dat meer dan 4GB niet nodig is in een computer. Ik schrijf WEL dat meer dan 4GB niet nodig is in deze barebone. Ik heb het dus specifiek over de relatie tussen de processor die in deze barebone zit en de keuze van het geheugen, en waar dus de bottleneck zich situeert (=ontopic), terwijl jullie naast de kwestie reageren en het helemaal niet meer over deze barebone hebben (=offtopic).

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 1 oktober 2014 10:21]

Aangezien je hem ook middels PXE kan booten zou een ramdrive van bijv. 12GB een optie kunnen zijn.
Ik heb een relatief oud systeem met 4GB waarbij het geheugen af en toe een bottleneck is. Bij fotobewerking vind ik het soms prettig om meerdere foto's tegelijk in GIMP te laden. Dan loopt je geheugen snel vol, terwijl dat voor de CPU eigenlijk geen probleem is.
Anoniem: 426269
@ShaiNe30 september 2014 23:40
Nou, ik heb al PC's sinds de 286 en elke keer werd het geheugen de bottleneck, o.a. door alle Windows updates. En als je lang wacht dan wordt extra geheugen bijkopen duur omdat de reepjes dan schaars geworden zijn. Dus gooi ik standaard altijd zo'n beetje het dubbele erin wat dan 'in de mode is', oftewel een beetje gangbaar is, qua systeemeisen. Zo ook in mijn 4 jaar oude i3 laptop, daar zit 8GB in en dat gaat nog steeds lekker. In mijn NUC i5 heb ik ook 8GB zitten. Soms is het niet zo heel stom dus, als je systeem daardoor jaren langer meegaat op een leuke manier, ipv sloom te worden/zijn.
Ik heb een 1st gen i7 930, inmiddels al een jaartje of 5-6 in gebruik met 6 GB ram en inmiddels windows 7.

I.c.m. een SSD is de snelheid nog steeds subliem, nooit last van tekort aan geheugen, zelfs neit met de zwaarste games (BF4) of HD videobewerking. Natuurlijk neemt een goede videokaart een hoop stress weg, maargoed de 6 GB aan ram is blijkbaar nog steeds voldoende.

Daar waar ik 'vroeger' echt elke 2 of maximaal 3 jaar mijn complete PC vernieuwde met een mobo + CPU + RAM zit deze combinatie er inmiddels al 6 jaar in en zie voorlopig ook nog geen reden om dit te vervangen.
Ik werk hier met een dualcore Celeron Windows 8 laptop met in eerste instantie 2 GiB. Met 6 GiB had ik geen lagspikes en lange laadtijden meer in World of Tanks of World of Warplanes. En dat met een laptop hdd. Meer geheugen is dus prima!
250 euro is een fikse prijs voor een kastje met een lowend processor, waarbij je zelf voor alle hardware moet zorgen?
Volgens mij zijn er betere alternatieven. Als ik 250 euro zou uitgeven, dan had ik liever minimaal een I3 er in zitten.

Misschien is het enige voordeel dat deze waarschijnlijk passief gekoeld kan worden, maar daarover kan ik niet zo snel iets terug vinden.

Edit: De prijs in de VS kan ik beter begrijpen. http://liliputing.com/201...s-a-149-barebones-pc.html 149$ is een goede prijs.

[Reactie gewijzigd door Kaw op 30 september 2014 17:43]

Vind 'm inderdaad ook best prijzig. Zou dan eerder voor een Zotac of Brix gaan. Op de website van Dixons staat echter wel een levertijd van 29 dagen dus wellicht kloppen die prijzen nog niet. Asus maakt altijd wel mooie apparaten zoals deze en de VivoPC.
Ligt eraan wat je er mee wil doen. Ik heb een 4 jaar oude ZBox AD02 van Zotac, met een AMD E-350 APU. Er draaien twee besturingsystemen in dual-boot; standaard wordt XBMC geladen en optioneel heb ik de mogelijkheid om Ubuntu te starten voor het downloaden van materiaal. Op zich is dat apparaat snel genoeg, hoewel een SSD geen overbodige luxe is.

Betaalde voor de barebone versie destijds iets van € 180 inclusief verzenden. Op zich is dat niet veel geld voor een apparaat waar ik al zo lang plezier van heb. Past ook mooi in de VESA-beugel achter de TV; met veel moderere barebones (zoals deze en de ZBox NANO-serie) kom ik dan ruimte te kort omdat ze een stuk dikker zijn.
Anoniem: 426269
@Kaw30 september 2014 23:34
WTF? 149 dollar of 249 euro? :'( 149 dollar = 117 euro... Aardig prijsverschil...
idd voor 180 euro heb je een compleet kastje met 8gb ram een 60 gb ssd en een picopsu en moederbordje of cpu naar keuze.
Ja ?
op 12x12x4 cm ?

De enige die in de buurt komen, zijn de intel en gigabyte nuc/brix en die komen kompleet ( 8 / 60 GB ) toch ook gewoon boven de 200€ uit.

formfactor bepaalt voor een groot deel de prijs
( niet dat die voor deze iets aan de hoge kant is, zo kaal, maar dat terzijde )
20x22x50 (LC-Power)
maar dan wel met betere hardware en niet te vergeten VEEL goedkoper.
Dit heeft dan ook sodim ipv full size ddr3 2133 ondersteuning wat toch wel trager is.

Dus dat ding kost met een matig ssdtje al minimaal 350 euro door de ssd en geheugen waar een 8 cm groter kastje maar 180 kost die sneller is en dan zit de 60 gb ssd er al bij en ook 8 gb ram zit er dan al in. en heb je keuze uit 2 intel of 4 amd cpu's met betere videokaart onboard en zelfde stroomverbruik.
Dus als die 8 cm en de lagere specs voor jou het compromis waard zijn prima maar voor velen is 8 cm groter en betere specs en nog geld in de zak een logischere keuze.
Op andere websites wordt een prijs van $149 dollar genoemd. Dat klinkt direct een stuk aantrekkelijker.

Edit: over de prijs is nog geen duidelijkheid; op deze website worden bedragen in Engelse ponden tussen £199,99 en £289,99 genoemd (afhankelijk van het model).

[Reactie gewijzigd door Eric01 op 30 september 2014 18:08]

Dat artikel zegt ook dat er ook een mogelijkheid komt om hem uit te rusten met een 'I' processor:
The VivoMini includes a Haswell Celeron processor with its $149 starting price, with upgrades to i-series CPUs being available either at launch or shortly after.
Anoniem: 500540
30 september 2014 22:23
"het systeem is voorzien van een vesa-standaard voor bevestiging aan de muur"

Kan iemand mij toelichten waarom je dit ding aan de muur zou willen monteren? Lijkt mij eerder een manier om het aan de achterkant van een monitor te bevestigen ofzo?
De redacteur heeft zich hier waarschijnlijk op verkeken. De vesa-mount is inderdaad vooral bedoeld om het apparaat aan de monitor of TV te kunnen bevestigen.
Hahahaha, ik dacht precies hetzelfde... huh..muur?? Moet natuurlijk monitor zijn. :)
Nou, een wall display dan misschien? ;)
250 euro, met celeron, zonder wifi? Dit had zo mooi kunnen zijn, maar nu wacht ik gewoon op de Intel NUC lineup van 2015.
Zotac's hebben allemaal geintegreerde WIFI. Zelfs de € 80 kostende WD TV Live mediaspeler van pap heeft een interne WIFI-verbinding alsmede een ethernetpoort. XStreamer heeft dus feitelijk geen excuus om WIFI weg te laten bij zo'n duur apparaat.
Als de prijs van $149 - en dus waarschijnlijk ongeveer 150 euro - juist is dan vind ik 'm zeker wel het overwegen waard. Vooral gezien deze mini-PC wél beschikt over USB 3.0, in tegenstelling tot de low-end Intel NUC's. De prijs bij Dixons en MyCom lijkt mij vooral een 'snel even cashen' prijsje.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 30 september 2014 17:52]

Kijk eens bij Zotac - zelfs mijn 4 jaar oude AD02 heeft 2 USB 3.0 poorten, gigabit LAN en wireless-N. Heb daar hele goede ervaringen mee.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 september 2014 20:11]

Zal ik zeker doen, bedankt voor de tip!
Koop een beetje laptop voor deze prijs: Betere bang 4 buck, zit nog eens een tobo en scherm bij ook. Plak deze onder een bureau, in de meterkast, achter t tv kastje of plat tussen muur en tv. Goedkoper (beter) alternatief. }:O
Ligt eraan. Ik zou me dan toch een beetje zorgen maken over de warmteontwikkeling met een laptop als 24/7 server. Mijn laptop draait nu op de slaapkamer als server en het is alles behalve ideaal. De HDD loopt tegen de 50 graden aan en de koeler is luid genoeg om irritant te zijn. Maar goed, dan heb ik het over een oude Asus gaming laptop uit 2010, dus wellicht een appels-peren vergelijking.
Ik heb hier een asus uit 2013 verbruikt bijna geen stroom (minder dan 25 watt) en is 24-7 aan. Fluisterstil en bijna geen warmte. In prijswatch staan er verschillende.
probeer het klepje vd geheugenkaart gedeelte te perforeren met gaten. Gegarandeerd dat je interne ophoping van warmte vele malen minder wordt.
Heb vandaag nog zo een MSI windbox DC-111 met eenzelfde celeron maar dan op 1.8 geïnstalleerd.

Ze mogen die dingen wel eens een paar tientjes duurder maken en wat meer ram insteken. Dat ding kwam met 2gb ram standaard en is bijna niet vooruit te branden.

SSD er in en 8gb ram, en het wordt ineens iets waar je wat aan hebt. 2gb is zelfs voor low end belachelijk weinig.
onzin. 2GB is meer dan voldoende. zelfs op low end. Het is vaak de chipset controller die je systeem laat vertragen. Bij een SSD om een langere levensduur te garanderen heb je Chameleon Trim SSD optimizer en 4/8GB nodig. Virtual swap kun je dan uitmaken.
Leuk natuurlijk maar voor 100 euro meer heb je een complete laptop met dezelfde processor.
Ja en die 2 zijn ook echt te vergelijken... :/
Oeh ik ben wel een Asus fan en zit eigenlijk op de 2015 NUC te wachten om mijn HTPC te vervangen, maar als ik dit zo zie.. Maar eens even afwachten wat dit uiteindelijk moet gaan kosten. Leuk alternatief :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee