Ombudsman: Nederlanders in buitenland kunnen nu ook DigiD aanvragen

Nederlanders die voor 1994 naar het buitenland zijn vertrokken kunnen voortaan een DigiD aanvragen, meldt waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren. DigiD-beheerder Logius heeft nog geen oplossing voor andere Nederlanders die geen DigiD kunnen aanvragen.

Volgens de Nationale ombudsman kunnen Nederlanders die voor 1 oktober 1994 vertrokken uit Nederland en dus geen BSN hebben zich inschrijven in het Register Niet-Ingezetenen en zo alsnog een BSN en DigiD krijgen. Daarbij gaat het vaak om mensen die in de buurt van de grensstreek wonen en bijvoorbeeld nog een dienstverband hebben in Nederland.

Andere probleemgevallen zijn curatoren en bewindvoerders die DigiD-machtigingen willen gebruiken, het gebruik van DigiD na een overlijdensgeval en de mogelijkheid voor burgers zonder vaste woon- of verblijfplaats om de inloggegevens aan te vragen.

Voor die mensen heeft Logius nog geen oplossing. Dak- en thuislozen die bijvoorbeeld niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen kunnen daardoor geen DigiD aanvragen. De waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren meent dat de Rijksoverheid de knelpunten moet oplossen, omdat de regering zelf de ambitie heeft uitgesproken om in 2017 alle dienstverlening vanuit de overheid digitaal aan de burger aan te bieden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-07-2014 • 15:22

51

Lees meer

Reacties (51)

51
51
38
7
1
4
Wijzig sortering
Anoniem: 55563 22 juli 2014 15:44
Ach zodra je emigreert, ben je bij Nederlandse overheid en instellingen een outlaw. Een buitenlands adres is vaak een probleem, bewijs van woonst vaak onmogelijk en communicatie die doorgaans nog steeds per post verloopt een drama. Eigenlijk wil Nederland je na vertrek eigenlijk liefst helemaal kwijt en als het even kan ook nooit meet terug.

Ik heb nog wel een DigiD maar die is gekoppeld aan een oud 06-nummer waardoor ik alsnog amper wat met de account kan. En wijzigen naar een buitenlands nummer kan niet.

Als gevolg hiervan is het voor mij onmogelijk om bereikbaar te zijn voor Nederlandse overheidsinstanties. Ik kan namelijk nergens terecht als mijn adresgegevens wijzigen. Een laatste belastingaangifte is een jarenlange slepende zaak geweest omdat brieven mij telkens ver na bezwaarperiodes pas bereikten. Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om ambtenaren zover te krijgen brieven naar mijn emailadres te sturen.

Binnen de landgrenzen is alles piekfijn geregeld maar daarbuiten ben je aan de goden overgeleverd. Ik ben inmiddels van alle rompslomp af dus ze zoeken het maar uit met hun digid.
Je kan bij de Belastingdienst (en andere instanties ook ga ik vanuit) vrij simpel je adres in het buitenland doorgeven, dus dat jij niet bereikbaar bent is toch echt je eigen verantwoordelijkheid: http://www.belastingdiens...ging_doorgeven_buitenland

Dat staat hier ook: http://www.rijksoverheid....jven-en-uitschrijven.html
Uitschrijving bij vertrek uit Nederland

U moet zich uitschrijven als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uitschrijven als u voor langere tijd in het buitenland verblijft. U kunt zich vanaf 5 dagen voor uw vertrek uitschrijven bij de gemeente waar u op dat moment woont. U kunt dit persoonlijk of schriftelijk doen. U ontvangt een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs kunt u gebruiken bij het opzeggen van abonnementen of voor uw inschrijving in het buitenland.

De gemeente stelt instanties die zijn aangesloten op de BRP, zoals de Belastingdienst of een pensioenfonds, op de hoogte van uw nieuwe adres in het buitenland. Als u daarna opnieuw verhuist, moet u zelf uw nieuwe adres doorgeven aan de instanties waar u contact mee heeft tijdens uw verblijf in het buitenland.
Ja toch vind ik het idioot dat het zo werkt. Ik ben ook geëmigreerd en het probleem is dat je niet van tevoren weet welke instanties contact met je op gaan nemen. Er zijn er veel te veel om het overal maar voor de zekerheid te doen. Ik heb bijvoorbeeld een paar jaar later opeens nog wel eens brieven van de svb gehad over opgebouwde pensioenen of zoiets. Terwijl ik die niet verwachtte. Gelukkig woon ik daar nog steeds. Anders had ik die nooit gehad.

Het is echt bizar dat je je adres niet gewoon centraal kan wijzigen, immers mijn adres op het moment van emigratie wordt ook nog steeds in het bevolkingsregister opgeslagen dus waarom kan ik dat niet gewoon naderhand veranderen? Bijvoorbeeld bij de ambassade.
Daar heb je gelijk in natuurlijk, het zou makkelijker moeten zijn om centraal je adres te wijzigen als je in het buitenland verhuist. Ik vermoed dat dit een bekend probleem is en dat de overheid er wel aan werkt, maar dat er de nodige haken en ogen aan zitten, net zoals met de DigiD.
Anoniem: 55563 @Azrael23 juli 2014 15:15
Lees m'n post nog een keer goed want is schrijf niet dat de belastingdienst mijn adres niet wist. Waar het om gaat, is dat je onmogelijk bij alle instanties telkens je adres kunt wijzigen. Een centrale plek zou dan ideaal zijn. Die centrale plek is er, namelijk een DigiD account maar uitgerekend dat systeem is vanuit het buitenland niet bruikbaar.
Heb precies dezelfde ervaring hier. Heb uiteindelijk die hele DigiD niet nodig. Dus jammer dan!
Ja, heb hetzelfde probleem gehad. Amsterdam, de laatste Gemeente waar ik woonde, heeft wel het adres waar ik destijds naar geëmigreerd ben maar geen van de adressen erna. Het levert inderdaad verbazingwekkend veel problemen op. Je zou toch verwachten dat als mensen naar een ander EU land verhuizen (wat toch amper nog buitenland genoemd kan worden) dat dit soort dingen goed te regelen moeten zijn. Zeker aangezien het waarschijnlijk toch wel om enkele honderdduizenden mensen gaat.

Maar goed, ik vind die Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) wel interessant. Daar ga ik eens naar kijken.
Inderdaad. Ik ben een "grensganger". Lees, ik woon in duitsland, maar wij hebben een Nederlands bedrijf, betalen ook belasting in NL en dergelijke. Echter een digid kan ik niet aanvragen, want mijn adres is niet in Nederland. Mijn belastingcenten gaan er echter wel allemaal heen. ;)

Nu is dat voor de belastingdienst niet zo'n punt, maar steeds meer andere instellingen willen graag wel een Digid. Denk hierbij aan de zorgverzekering bijvoorbeeld. (Die dus bij mij ook gewoon in NL loopt.)

Tot nu toe red ik het allemaal wel, maar ben al vaak tegen zaken aangelopen dat je er achteraan moet bellen en dingen moet regelen, omdat je niet "ff" in kunt loggen met je Digid.

Leuk dat ze nu iets geregeld hebben voor de mensen die voor 1994 geëmigreerd zijn, ik ben echter in 2010 geëmigreerd. Ik heb dan ook gewoon een BSN, maar stomweg geen adres in NL.
In België wordt dit opgelost met BIS-nummers. Een nummer dat door de Sociale Zekerheid wordt uitgereikt en het schema van het rijksregisternummer voor een groot deel volgt. Het is geen identiteitskaart, maar helpt wel enorm bij de registratie van personen die geen recht hebben/wachten op een identiteitskaart.
Anoniem: 415197 @Glodenox22 juli 2014 16:56
In België wordt dit opgelost met BIS-nummers (...) en het schema van het rijksregisternummer voor een groot deel volgt.
Maar hoe zie je dan het verschil tussen een BIS en rijksregisternummer? Lijkt me niet handig.

Bovendien, moeten alle software-systemen bijhouden of het een BIS of RRN betreft. Dat lijkt me ook niet handig.
Ik wou niet technisch in detail treden, maar aangezien je er om vraagt:

Het rijksregister bestaat uit 6 cijfers aan geboortedatum (yymmdd), 3 cijfers volgnummer (even = vrouw, oneven = man) en een controlegetal van 2 cijfers (97 - (vorige 9 cijfers % 97), voor geboortejaren boven 1999: voeg een 2 toe voor het getal bij het berekenen van het controlegetal).
Het BIS-nummer is op dezelfde manier opgesteld, maar daar wordt de maand van de geboortedatum met 40 verhoogd als het geslacht van de persoon gekend is, anders wordt er met 20 verhoogd. Dat zou dus een ongeldig rijksregisternummer zijn want maand > 12, maar als BIS-nummer is het wel geldig.

Aangezien het onderscheid in het nummer zelf duidelijk is, hoeven de softwaresystemen het type niet bij te houden. Vandaar dat ik ook zei "rijksregisternummer voor een groot deel volgt" ;)

EDIT: nog een voorbeeld om het helemaal duidelijk te maken (man, geboren op 23 juli 1985; spaties ter verduidelijking):
Rijksregisternummer: 850723 001 76
BIS-nummer: 854723 001 65

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 28 juli 2024 15:37]

De waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren meent dat de Rijksoverheid de knelpunten moet oplossen, omdat de regering zelf de ambitie heeft uitgesproken om in 2017 alle dienstverlening vanuit de overheid digitaal aan de burger aan te bieden.
Ja, daar gáán we weer. Schrijft u alvast maar in de geschiedenisboeken dat daar wéér een ICT blunder gemaakt gaat worden. Omdat er dan haastig van alles weer ingebouwd moet worden in systemen die daar niet op gemaakt / voor bedoeld waren (zie Belastingdienst etc.).
Werk nu eens in stapjes óf stel eerst de doelen vast en hou die vast in het ontwerp, en verzin er gedurende bouwen niet weer steeds functies bij.
Het zou altijd zo moeten zijn dat mensen zonder PC evengoed nog langs kunnen bij de overheid. Misschien gaat het iets minder snel, en dat is dan de positieve prikkel voor mensen die wél hun zaken digitaal regelen, maar het wordt wel gedaan. Je kunt niet verlangen dat mensen alles digitaal gaan doen. Je moet niet alleen rekening houden met mensen, maar ook met rampen. Als er iets mis gaat, en dat is in het verleden al eens gebleken met Digitnotar natuurlijk, kan dat een ramp betekenen voor de dienstverlening. Toen was men ook al afhankelijk van digitale diensten en lag de dienstverlening van o.a. gemeente dagen, zoniet weken, plat. Dat kun je ook als onaanvaardbaar zien en blijkbaar is dat niet meegenomen in een alternatief calamiteitenscenario bij het ontwerp van die diensten. Er is dus nog veel te winnen voordat we de vlag uitsteken om te melden dat we vanaf een heden alles digitaal doen (digitaal om het digitaal doen, verwachte! kostenbesparingen en "betere" service). Oh, en dan vergeet ik natuurlijk nog de uitspraak die elke discussie beëindigd; "Omdat het niet meer van deze tijd is".

[Reactie gewijzigd door William_H op 28 juli 2024 15:37]

Mooi dat dit nu voor deze groep mensen geregeld is. Wel jammer om te zien dat er nog steeds knelpunten zijn. Ik denk dat als er bij de invoering van dit systeem beter naar dit soort uitzonderingsgevallen gekeken was, dit probleem veel eerder opgelost zou zijn.

Jammer dat dit soort dingen blijven aantonen dat het met de overheid en ict vaak niet goed komt.
Ik vind dit geen ICT-probleem, maar een procedureel probleem: bijvoorbeeld het feit dat je alleen in de Basisregistratie Personen kunt komen door je in te schrijven bij een gemeente, terwijl daklozen nergens wonen en er dus geen gemeente is om je bij in te schrijven. Technsisch gezien is het geen enkel probleem om een persoon zonder adres in het systeem te hebben hoor, dus het ligt echt aan de afspraken tussen de rijksoverheid en gemeentes.
Ook al zou je je niet kunnen inschrijven dan maak je een gemeente aan die "gemeenteloos" heet. Dan zou iedereen die niet ergens woont zoch hierop kunnen inschrijven bijvoorbeeld...
Andere optie is om een daklozen wel te laten in te schrijven op de gemeentes waar ze "wonen"/zich vooral bevinden... desnoods op het adres van de daklozen opvang oid...
Technisch is het aanmaken van een nieuwe gemeente natuurlijk geen probleem, maar het probleem is natuurlijk dat een groot deel van de wetgeving aan dit soort zaken is opgehangen. Je schrijft iemand juridisch dan gewoon in bij een gemeente (ook al heet die "Dummygemeente"), maar dat betekent dat die "gemeente" opeens ook voor allerlei zaken verantwoordelijk is, en dat er een burgemeester moet zijn, en dat er een paspoort moet kunnen worden uitgegeven met de naam van de gemeente erop, etc etc. Dat kan dus niet zo maar even.

De oplossing is waarschijnlijk om 1 gemeente verantwoordelijk te maken voor mensen zonder gemeentes (net als dat stemmen door buitenlanders door de gemeente Den Haag worden geteld), maar daarvoor is ook wetgeving en afstemming nodig.
De vraag is, wordt dit probleem niet meteen/automatisch opgelost als straks de GBA centraal wordt aangestuurd of is dat dan weer alleen een ICT punt en blijft het procedurele en juridische vlak open staan?
Anoniem: 427436 @klaw23 juli 2014 00:07
Was het ook vroeger niet zo dat je - mocht je dat willen - een post-adres kon aanvragen bij het Leger des Heils oid.?
Het is juist deze veronderstelling die problemen oplevert. Uiteindelijk is het IT-systeem een abstractie (model) van de werkelijkheid, dus is het aan de IT-er ervoor te zorgen dat het systeem de werkelijkheid goed genoeg representeert.

IT is geen technisch verhaal, dat is slechts een aspect; uiteindelijk is het de bedoeling de werkelijkheid (en dus ook procedures, regels, etc.) te vertalen naar een systeem wat, eenvoudigweg, tijd en/of kosten moet besparen.

Het is in dit geval echt vrij eenvoudig: de overheid stelt dat elke Nederlander een DigiD moet kunnen aanvragen. Klaar. De vraag is dus waarom Logius uberhaupt betaald krijgt, het systeem voldoet dus (nog) niet.
Jammer dat dit soort dingen blijven aantonen dat het met de overheid en ict vaak niet goed komt.
Altijd dat gezanik over de overheid en ICT... je hoort nooit mensen over de 99% van de gevallen waarin dingen wel goed gaan. :/
Natuurlijk hoor je alleen de slechte verhalen, dit is bij ieder onderwerp zo. Maar vind je nou echt niet dat er wel een aard van waarheid in dit 'gezanik' zit?
Als er projecten falen, dan mag en moet dit genoemd worden, en horen verantwoordelijken de consequenties te dragen. Allemaal prima, maar tegenwoordig krijg je onder elk dergelijk nieuwsbericht reacties dat de overheid en ICT gegarandeerd rotzooi oplevert, en dat is complete onzin.
Gezien de bedragen due worden genoemd bij de "fails", kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de rest (99%) wel goedgaat.

http://www.elsevier.nl/Ec...e-ICT-projecten-1509910W/ laat bijvoorbeeld zien dat maar een zeer geting percentage van de dure projecten wel goed gaat.

Kort samengevat, in geld uitgedrukt gaat er meer fout dan goed bij de overheid als we het hebben over ICT.
Dit is niet het falen van ICT. Dit is het falen van regeltjes waardoor verschillende groepen mensen niet geregistreerd kunnen worden in een register waar DigiD gebruik van kan maken.

Dat het toevallig digitaal is, maakt het niet meteen een ICT probleem.
Moet toch simpel zijn dat een dakloze bij een gemeente met behulp van geldige legitimatie een digid moet kunnen aanvragen. Die mensen krijgen vaak ook ern uitkering of bijstand o.i.d.
Tenzij je straks je legitimatie ook online moett gaan aanvragen...
Meestal moet je online een afspraak bij de gemeente maken om langs te komen dus die drempel is al hoog. Je zal maar digitaal (en onveilig) in de bieb of in internetcafe je DigiD moeten aanvragen.
Hier in Alkmaar is er per locatie één dagdeel per week waarin je geen afspraak nodig hebt. De drempel is dus inderdaad hoger wanneer je geen DigiD hebt, maar hier is het zeker niet onmogelijk. Daarnaast kun je ook telefonisch een afspraak maken.
De gemiddelde dakloze die voor 1994 naar het buitenland is vertrokken, heeft dan blijkbaar voldoende geld om niet meer terug te keren of heeft mogelijk een dusdanig lage uitkering/bijstand, dat het misschien niet de moeite loont om een DigiD te komen aanvragen?

Ik neem aan dat je over dakloze praat aangezien het artikel het heeft over "burgers zonder vaste woon- of verblijfplaats" maar dat zijn heel erg veel mensen in NL en die zijn zeker niet allemaal dakloos/zwerver. In Nederland zijn er genoeg mensen "kwijt" omdat ze niet gevonden willen worden door familie, instanties, de overheid of omdat ze geemigreerd zijn (om uiteenlopende redenen) zonder dat ze zich hebben uitgeschreven uit de GBA en dus nog steeds als inwoner van NL staan geregistreerd.
Ik ben nu op vakantie in Turkije, heb hier geen vaste woonplaats. Heb vandaag mijn Turkse DigiD code opgehaald bij de 'PTT/Postbank'. Dat is dus gewoon langsgaan met je ID en vragen om een code. Inlog is gewoon je BSN, dat heeft iedereen dus (dat is het eerste probleem dat ze moeten oplossen in NL). Wachtwoord krijg je in een gesloten envelop die ze scannen en koppelen aan je BSN. Bij eerste inlog wijzig je verplicht je wachtwoord uiteraard. Simpeler kan niet en moet in een paar weken te realiseren zijn.
Volgens mij is de titel verkeerd. Als je in het buitenland woont kun je namelijk GEEN DigiD aanvragen, je moet dit nog steeds doen in Nederland. Waarom niet gewoon bij de Nederlandse Ambassade als je je paspoort moet verlengen?
Anoniem: 120693 @clogie88622 juli 2014 18:17
Volgens mij is de titel verkeerd. Als je in het buitenland woont kun je namelijk GEEN DigiD aanvragen, je moet dit nog steeds doen in Nederland. Waarom niet gewoon bij de Nederlandse Ambassade als je je paspoort moet verlengen?
Iets dat tegenwoordig ook een crime is. Ik moest 600Km reizen (twee maal) om een paspoort te verlengen. Uiteindelijk bleek het goedkoper om het op Schiphol te doen!
Kan dat dan tegenwoordig? Vorige keer heb ik de postbus 52 lijn gebeld om te vragen of dat kon als ik toch in Nederland was. Bleek dat ik alleen bij een speciale balie in Den Haag terecht kon en ik moest bovendien bij de Nederlandse ambassade hier een 'bewijs van Nederlanderschap' halen.

Dat was dus helemaal niet makkelijker want ik moest alsnog naar de ambassade.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 juli 2024 15:37]

Jammer dat je je digiD telefoon nummer niet kan wijzigen naar een buitenlands nummer! Of dat je überhaupt je nummer niet zomaar kan wijzigen zonder een retourtje Amsterdam te boeken.
Dat is waarschijnlijk bedoeld om fraude tegen te gaan, anders zouden ze het leven van scammers wel heel erg makkelijk maken.

Laatst wilde ik bijvoorbeeld online mijn adres gegevens wijzigen bij de bank. Dit bleek online ook niet mogelijk te zijn, terwijl ik me netjes ingelogd had via de random reader. E-mail adres, telefoonnummer echter wel mogelijk. Nadat ik contact had gezocht met de bank en ook had nagevraagd waarom dat niet mogelijk was, kreeg ik een heel helder antwoord. Als fraudeurs je inlog gegevens kunnen buitmaken (sessie kapen oid), zouden ze kinderlijk eenvoudig je adres kunnen wijzigen en een nieuwe betaalpas incl. pincode kunnen aanvragen naar het nieuwe adres.
Wat betreft de dak- en thuislozen ligt het probleem in ieder geval niet bij DigiD. Waarom staan deze mensen niet in de Basisregistratie Personen? Daar zou iedereen in moeten staan die langdurig in Nederland verblijft (dus iedereen behalve toeristen), en daklozen vallen daar ook onder. Dat je je niet kunt inschrijven zonder adres is het probleem wat opgelost moet worden.
Wat moet je eigenlijk met een DigiD? Ik lees er vaak over. maar tot op dit moment heb ik het nog nooit hoeven gebruiken. Ik ga het ook niet aanvragen ook.

Kan me wel herinneren dat er veel problemen mee waren wat betreft veiligheid, dat altijd blijven onthouden ook.
Je kunt het gebruiken om zaken te regelen bij de gemeente, belastingdienst enzovoorts. Ook (her)inschrijven voor een studie (hbo + wo) kan alleen met DigiD via studielink.
Bij mijn studie vroegen ze ook een DigiD nummer. Heb aangegeven dat ik dat niet had en ook niet ga nemen. Krijg nu gewoon login.
Hoe ga jij zaken met Duo regelen, belastingaangifte doen of een toeslag aanvragen. Daar heb je digid voor nodig. Natuurlijk kan het ook veelal telefonisch en op papier maar waarom zou je dat willen. Via verschillende elektronische portalen (belastingdienst, duo, uwv enz) kan je ook je dossiers inzien. Dat lijkt me wel handig.
Wat moet je eigenlijk met een DigiD? Ik lees er vaak over. maar tot op dit moment heb ik het nog nooit hoeven gebruiken. Ik ga het ook niet aanvragen ook.
Alle communicatie met de overheid loopt via een digid...zo te horen heb jij nog nooit en belasting aangifte gedaan. Daar heb je er echt een voor nodig als je dat online wilt doen. Of doe jij dat nog met een papieren formulier?
Als je een uitkering hebt van WW, IOAW, IOW, Bijstand, Wajong enz enz dan heb je een Digid nodig. Heb je studie financiering? Digid is nodig. Er zijn ook ziekenkosten verzekeraars en pensioenfondsen die het gebruiken om je te laten inloggen.
Kan me wel herinneren dat er veel problemen mee waren wat betreft veiligheid, dat altijd blijven onthouden ook.
Dan heb je een heel selectief geheugen. Digid is nog nooit gekraakt. Die problemen waren omdat er zoals gewoonlijk mensen zijn die hun achternaam als passwoord gebruikten of gewoon 'passwoord'. Dan krijg je situaties dat iemand die Jan Smit heet als digid naam Jsmit kiest en als passwoord smit. En meneer Kees Smit heeft als Digid Ksmit en als passwoord smit. En de k en j zitten naast elkaar op het toetsenbord. En bingo...een enkele typefout en je zit in andermans omgeving. Of mensen gingen gewoon proberen. De buurman heet de Vries...laten we eens proberen of devries / devries werkt. Dat hebben ze nu afgevangen door te eisen dat er een steviger passwoord gebruikt wordt. Nu beginnen er weer mensen te klagen (Zie boven) dat ze niet meer kunnen inloggen. Het is ook nooit goed
Er waren ook wat problemen omdat mensen een brievenbus leeg haalden en dat tot twee keer toe en zo usernaam en passwoord opvisten. Tsja...daar is niets tegen bestand. Als ze een pistool tegen je hoofd zetten geeff je ook gewoon je info af

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 juli 2024 15:37]

Net nog geprobeerd in te loggen op mijn DigiD. Heb mijn DigiD destijds in Keepass opgeslagen. Wat denk je? 3x fout. Verloopt dat kreng naar verloop van tijd? Zo ja, wat een k*tsysteem dan zeg. Als je niet eens een mailtje o.i.d. krijgt dat het verloopt... Nou kan ik weer gaan aanvragen en weer dagen wachten. Alleen om mijn tandartsrekening te declareren...
Ik had hetzelfde vorige week. Heb al enkele maanden hetzelfde wachtwoord nu, die voor mij persoonlijk makkelijk te onthouden is, en opeens slikte hij hem niet meer.

Ben blij dat dit gebeurde voor ik over een paar maanden emigreer. Anders kon ik geeneens me studiefinanciering wijzigen (dat moet met een digid persé).
DigiD heeft de onveilige wachtwoorden verwijdert. Moest je niet verplicht een nieuwe opgeven met een hoofdletter erin en een leesteken?
Ja, en nu recent pakte hij die dus opeens niet meer :/

Oude wachtwoord ook nog maar geprobeerd maar dat hielp ook niet.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 28 juli 2024 15:37]

Klopt, ik heb geen DigiD meer. Hij is verlopen en aangezien ik geen Nederlandse gemeente kon ik hem ook niet meer laten aanmaken. Het schijnt dat het nu verbeterd is maar heb hem zelf heel weinig nodig.
Je moet het elk jaar gebruiken anders verloopt het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.