Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het moeilijker moet worden om telefoons van verdachten te doorzoeken. In de Verenigde Staten oordeelde het hooggerechtshof dat daarvoor een gerechtelijk bevel vereist is; dat moet ook in Nederland, vindt de Kamer.
Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt moet de wet worden aangepast, zodat een gerechtelijk bevel nodig is om de telefoon van verdachten te doorzoeken. Dat zei hij in radioprogramma Radio EenVandaag. "Een telefoon is een computer", aldus Recourt in het programma. "Daarom vraag ik de minister: pas de wet aan, en bescherm de dingen die beschermd moeten worden, zoals e-mails en telefoongedrag." Recourt wordt gesteund door D66, de SP, het CDA en GroenLinks; samen hebben zij 82 zetels in de Tweede Kamer.
Op dit moment worden telefoons niet anders behandeld dan andere objecten die in beslag kunnen worden genomen om bewijs te verzamelen. Als een verdachte zich op straat of in een auto bevindt, is daarvoor geen gerechtelijk bevel nodig; in een kantoorgebouw moet een openbaar aanklager daarvoor toestemming geven, en als een telefoon zich in een woning bevindt is er wel een bevel van de rechter-commissaris vereist.
Vorige week oordeelde het Amerikaanse Supreme Court dat een rechter toestemming moet geven voordat een telefoon mag worden doorzocht. Volgens de rechtbank omvatten telefoons de privégegevens van veel Amerikanen en moeten telefoons daarom vallen onder de Amerikaanse grondwettelijke bescherming voor 'onredelijke doorzoekingen'. "Wat de politie moet doen voordat een telefoon van een arrestant wordt doorzocht, is simpel: vraag om een gerechtelijk bevel", aldus het Supreme Court.