Chrome, Firefox en Internet Explorer zijn nog kwetsbaar voor een oude aanval, waarbij de surfgeschiedenis kan worden achterhaald. Dat blijkt uit recent onderzoek van een Belgische student van de Universiteit Hasselt. Ook andere browsers lopen vermoedelijk risico.
De Belgische student, Aäron Thijs, onderzocht of browsers het websites toelaten de surfgeschiedenis te achterhalen. Daarvoor schreef hij code die hij baseerde op het werk van Paul Stone, de onderzoeker die de kwetsbaarheid vorig jaar wereldkundig maakte.
In zijn onderzoek gebruikte Thijs een programmeerinterface om te bepalen of een website eerder door de browser is bezocht. De interface heet requestAnimationFrame en is voornamelijk bedoeld om animaties op websites soepeler af te spelen. Door de interface aan te roepen op een pagina met veel links, is het mogelijk om de surfgeschiedenis te achterhalen. Dit kan door het verschil te meten in de huidige tijd en de tijd dat een linkje van kleur verandert als een site eerder is bezocht.
Volgens Thijs zijn in ieder geval Chrome, Firefox en Internet Explorer nog kwetsbaar voor de kwetsbaarheid, die vorig jaar aan het licht kwam. Hij denkt dat ook Safari en Opera risico lopen. Hoewel Thijs dit nog niet heeft getest, lijkt het aannemelijk dat de gebruikers van die browsers ook risico lopen. Beide hebben namelijk oorspronkelijk dezelfde browserengine als Chrome, namelijk WebKit.
Thijs waarschuwt dat de aanval in iedere website kan worden geïmplementeerd en dat het, zonder medeweten van de bezoeker, gegevens kan vergaren en die vervolgens kan doorspelen. Het is niet ondenkbaar dat dit gebeurt; in 2010 bleken websites als YouPorn en PornHub met javascriptcode eveneens de surfgeschiedenis van gebruikers te achterhalen, wat voor die partijen vermoedelijk strategische inzichten bood. "In mijn voorbeeld controleerde ik alleen Facebook, maar de aanval zou kunnen worden aangepast om een grotere set met websites te controleren", laat de student aan ArsTechnica weten.
De browsermakers hebben ondanks dat de kwetsbaarheid al een tijd bekend is, nog geen oplossing uitgebracht voor de recente kwetsbaarheid. Firefoxmaker Mozilla zou al werken aan een softwarepleister. Daarnaast zouden Chrome-ontwikkelaars aan het nadenken zijn over een fix en is het privacyprobleem ook aangekaart bij Microsoft. Gebruikers die in de tussentijd minder risico willen lopen, kunnen de browsergeschiedenis uitschakelen.
Update, 19.40 uur - In het artikel stond aanvankelijk dat Thijs de kwetsbaarheid ontdekte, maar dit is onjuist. Hij gebruikte een aanval die was gebaseerd op bekend werk van Paul Stone. Daarnaast was de uitleg over de werking van de aanval niet correct. Het artikel is op beide punten aangepast.