De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in België is door een recente hack in digitale quarantaine geplaatst. Geen enkele Belgische diplomaat kan nog op internet surfen en e-mails versturen, met als gevolg dat bijvoorbeeld gemeenten geen paspoorten kunnen afleveren.
Securityexperts proberen alle kwaadaardige software van het netwerk van Buitenlandse Zaken te verwijderen, maar dat zou een zware opgave zijn. Daarom heeft het ministerie besloten om haar medewerkers maandag en mogelijk langer digitaal van de buitenwereld af te sluiten. Alleen interne communicatie is nog mogelijk, zo schrijft de Vlaamse krant De Tijd.
De Belgen hopen met de digitale quarantaine te voorkomen dat kwaadwillenden meer gevoelige informatie buitmaken. Door de maatregel is het onder andere voor gemeenten onmogelijk om nog langer paspoorten af te leveren. Medewerkers moeten daarvoor namelijk via het internet verbinding maken met een database, die nu volgens De Tijd onbereikbaar is.
De rigoureuze aanpak werd door de Belgische regering afgekondigd na een omvangrijke inbraak bij de servers van Buitenlandse Zaken, die afgelopen weekend bekend werd. Hackers zouden met een onbekend soort malware vertrouwelijke informatie over de crisis in de Oekraïne hebben buitgemaakt. Volgens minister Didier Reynders van Buitenlandse Zaken bestaat de buit zeker uit enkele dossiers.
België zegt nog niet te weten wie er achter de aanval zit. Ook is niet duidelijk hoe groot de omvang van de spionage-activiteiten en de schade daadwerkelijk zijn, aldus De Tijd. Buitenlandse Zaken en de militaire inlichtingendienst doen daar momenteel onderzoek naar. Er zouden aanwijzingen zijn die in de richting van Rusland wijzen. Door de crisis in de Oekraïne zijn Rusland en de Europese Unie met elkaar in conflict geraakt. Mogelijk wil Rusland zich met de documenten inzicht verschaffen in de Europese strategie.