Minix kondigt twee 4k-mediaspelers met Android 4.4 aan

Minix heeft afgelopen weekend onder eigen naam twee nieuwe mediaspelers aangekondigd. De Neo X8 en Neo X8s draaien op Android 4.4 en beschikken standaard over XBMC. Ze zijn beide geschikt voor het afspelen van 4k-content, zo maakte de fabrikant bekend.

De Neo X8 beschikt over een 2GHz S802-soc van Amlogic. Daarnaast is er 2GB werkgeheugen aanwezig en beslaat de flashopslag 8GB, aldus Minix. Het duurdere broertje van de Neo X8, de X8s, draait op een 2GHz S802-H-soc, waarmee Dolby Digital en DTS volledig worden ondersteund. Verder zijn er in de X8s 2GB werkgeheugen en 16GB flashopslag te vinden. Zowel de X8 als de X8s beschikt over drie usb 2.0-ingangen en een otg-ingang.

Voor het maken van een netwerkverbinding zijn in beide spelers 802.11n-wifi en een 100Mbit/s ethernetaansluiting te vinden. De X8s biedt bovendien dualband-wifi aan op de 2,4GHz- en de 5GHz-frequenties. Tenslotte is het met zowel de X8 als de X8s mogelijk om via een kaartlezer een hotspot aan te maken.

Beide mediaspelers kunnen volgens Minix 4k-content afspelen. Daarbij moet worden aangetekend dat de mediaspelers door de beperking van de hdmi 1.4-uitgang het beeldmateriaal op maximaal 30fps kunnen verzenden. Pas bij hdmi 2.0 zijn aanzienlijk hogere framerates mogelijk.

Minix kondigde tenslotte een nieuwe Airmouse aan, de Neo M1-afstandsbediening. Die beschikt onder andere over een gyroscoop en over een oplaadbare lithium-batterij. De Neo M1 ondersteunt Android, Windows, Mac OS X en Linux.

Voor de nieuwe Airmouse en de mediaspelers zijn nog geen prijzen bekend, maar Minix zegt wel dat de X8s duurder zal zijn dan de X8. Beide mediaspelers komen in mei op de markt.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

14-04-2014 • 18:40

45 Linkedin

Submitter: Pusherman_

Reacties (45)

Wijzig sortering
100Mbit/s ethernetaansluiting, jammer liever Gbits/s. Met mijn Atv2 en XBMC heeft hij echt moeite met +10GB films over ethernet of ligt dat aan de 720p codering?
Een normale volledige bluray is een stream van maximaal 50Mbit/sec. Een film van 10GB van ongeveer 2 uur, zal dus ook altijd onder die 50Mbit/sec zitten.
10GB/120minuten/60seconden = ongeveer 12Mbit/sec.

Het is dus iets anders dan de grootte :)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 14 april 2014 19:38]

natte vinger werk:
bluray is max 50mbit/sec voor Full-HD, resolutie 1920x1080
UHD of 4K heeft een resolutie van 3840x2160. dat is 4x zo veel.
conclusie: UHD 4K heeft max 4x50 = 200mbit/sec nodig.
Misschien dat daar nog wat aan te veranderen valt door een betere codec en lagere kwaliteitseisen, maar ik denk dat het duidelijk is dat 100mbit/sec in het beste geval krap is.

En voor DCI 4k (Digital Cinema Initiatives) is het zeker niet genoeg, dat is gespecificeerd op 250mbit/sec.

Maar Minix vermeld sowieso niet welke codecs en bitrates ze voor 4k ondersteunen. Ik denk dat we er niet teveel van moeten verwachten.
UHD heeft een nieuwe codec (h.265) en die is nog een stukje efficiënter. Het is dus niet gewoon x4, net zoals de bitrate tussen XviD/DivX en h.264 evenmin lineair stijg met de resolutie - door de efficiëntere codec. Nadeel: processorbelasting is een stuk hoger, maar als de decoding in hardware kan gebeuren is dat geen probleem.
h.265 wordt nog niet door hardware decoding ondersteund. laat staan door zo'n amlogic. zie geen toegevoegde waarde. Kan je net zo goed een X7 halen of rasppi.
Ik had wel interesse in de X7 maar verbaasde me over de 100 Mbit ethernetverbinding. In een aantal reviews las ik dat de X7 aan de zwakke kant is voor full HD.
Van de X8 hoopte ik dat die genoeg power zou hebben en dat is misschien ook wel zo maar 100 Mbit vind ik echt een afknapper en niet meer van deze tijd.
Ik heb nu een Mede8er 500X2, die is officieel 1Gbit/s maar haalt dat in de praktijk lang niet.

Voor een apparaat dat moet streamen lijkt me een goede netwerkverbinding een must. Nu snap ik ook wel dat alles wat via de glasvezel binnenkomt nooit meer is dan 100Mbit/s omdat dit ook (op dit moment) de maximale bandbreedte van de glasvezelverbinding naar ons huis is.
Voor intern gebruik lijkt het me echter wel handig om te streamen vanaf een nas bijvoorbeeld.
Hoe hoger de bandbreedte hoe beter je haperingen kunt opvangen.

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 14 april 2014 21:58]

Ziet er goed uit, heb heel lang getwijfelt over de Minix Neo X7 en uiteindelijk niet gedaan omdat icm XBMC op full hd het apparaat toch ging stotteren of haperen aldus reviews!

Ook van deze wacht ik eerst de reviews af voor ik hem koop, maar ik ben wel zeer onder de indruk van dit kastje :D

Kleine edit: HDMI 1.4 kan 4k maximaal op 30 fps weergeven, waarom hebben ze dan in het ''duurdere broertje van de X8'' geen HDMI 2.0 poort gestopt? de prijs van de duurdere is toch al duurder en toch een goed verkoop punt?

[Reactie gewijzigd door prupke15 op 14 april 2014 18:51]

Hou ook Pivos in de gaten. Dat is een project van een stel XBMC devs. Ik heb momenteel al enkele jaren het eerste model draaien en die speelt al die tijd al bijna alle gangbare bestanden zonder problemen (weliswaar met Linux rom en met een inmiddels ietwat trage GUI). Geweldige support en ik krijg al die tijd updates.

Op het forum loopt ook een thread over deze apparaten. Mini Android TV discussie deel 1


Over je HDMI 2.0 vraag. Wat ik heb begrepen vanuit Amlogic, was dat ten tijde van het ontwikkelen niet een mogelijkheid. Misschien verandert dat nog met een minor hardware upgrade later in het jaar.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 14 april 2014 18:59]

Misschien niet omdat de soc dit simpelweg ook niet aankan (4k met meer dan 30fps)
een RK3188 stick zou op 1080P full hd kunnen draaien. alleen niet out of the box ik zelf heb een cx-919 (met T versie 3188) deze draait prima xbmc op 1080p resolutie. probleem is dat bij bijna alle boxen de stock roms echt ronduit slecht zijn !!

nu vraag ik me alleen nog 1 ding af ze schrijven 4k2k output is dit dan native aanwezig of zoals veel tv boxen die uit komen 720P met upscaling naar 1080p. hierbij vermeld de fabrikant wel leuk 1080p op zijn spec sheet.
dan heb je vooral oude reviews gelezen. ik heb sinds kort de Minix x7 en 1080p draait hij vloeiend af op de Minix xbmc versie die er standaard op staat.
Ze stappen, neem ik aan naar voorbeeld van Pivos, eindelijk over op Amlogic soc's, heel goed om te zien! De support met de Rockchip soc's van de laatste generatie was ook ronduit dramatisch te noemen.

Ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat draaien.
Hier sluit ik me volkomen bij aan. na 3 recente tv sticks gekocht te hebben (2 ervan liggen nu stof te happen) de 3de stick is na 2 weken roms flashen kernels testen enz enz waarbij de community veel moeite heeft moeten doen om de fouten van rockchip eruit te halen.

Ik raad ook iedereen om een rockchip tvbox/stick links te laten liggen tenzij de community een werkende oplossing heeft.
Net zoals Sanas sluit ik me aan bij je mening. Maar die Rockchip soc heeft mij het vertrouwen in MINIX voor "eeuwig" beschadigd. Zover zelfs dat de X7 in de kast ligt en een tijdelijke laptop aan m'n TV hangt voor mijn multimedia behoeften (wordt ooit vervangen voor NUC oid).

Het heeft uiteraard niet enkel met de Rockchip te maken, ook Android zelf vond ik te beperkt als je vergelijkt met een PC (laat het nou Windows of Linux zijn). Ik investeer nu liever in een apparaat dat 3x zo duur dan 3x een goekoper apparaat te moeten kopen waar ik toch niet geheel tevreden van ben.
Het duurdere broertje van de Neo X8, de X8s, draait daarentegen op een 2GHz S802-H-soc, waarmee Dolby Digital en DTS volledig worden ondersteund.
En ook HD Audio (MA) en andere HD audio formaten?
Als ik op het nieuws van Pivos moet afgaan (zelfde lichting van de Amlogic soc's), zou dat nog wel eens niet haalbaar kunnen zijn.

Let op dit gaat dus niet 100% zeker ook over de Minix, maar je zou mogen aannemen dat hetzelfde het geval is.
licensing was already worked out, but HD Audio bit streaming will be a no go for XS.
DD/DTS will be passed through.
DTS-MA will pass through dts core.
5.1/7.1 DD-TrueHD, 5.1 FLAC, 5.1 WMA, 5.1 AAC will be transcoded to DD 5.1
+ the option for PCM stereo downmix to all of the above.
Beetje een misser dan als je wel 4k video kan kijken maar het vervolgens met een gedownmixte audio moet doen.
Dit past niet bij goede mediaspeler.
Vreemd dat geluid altijd zo ondergewaardeerd wordt.
Volgens mij valt daar niet meer veel in te verbeteren. Met DTS-MA of LCPM is al het maximale behaald namelijk lossless.
Heel mooi, Minix maakt een van de beste Android TV BOXEN, mijn ouders hebben een Minix Neo X7, en wat doet die het goed, bijna alles draait soepel.

Kan niet wachten tot de Minix Neo X8(s) uit komt, erg goed nieuws dit.

En de Tronsmart Vega S89 Elite die ook net uit zijn, zijn nu een van de beste Android TV BOXEN, ze zijn erg snel en geen een film is te zwaar voor ze, 4K films spellen erg goed af, en ze hebben een erg goede launcher.

En zelfde met Tronsmart M8, ook met de zelfde spects.

En die heeft ook een Amlogic S802 2.0GHz (Cortex-A9); GPU: 8 cores Mali450.

https://www.youtube.com/watch?v=sLwc6COFQ24&index=3&list=FLaTrAeNfs2r2wey-HElCufw

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 15 april 2014 00:08]

Maar dat ondersteund dit apparaat dus niet...
En, draait Minix op Minix?
android met een andere kernel? wat een mooi gekozen naam.
LOL, er is een arm port van Minix 3?

Ik dacht al wonderens wat, een artikel over Minix op tweakers?

Bummer :'(
Lees ik daar 1080p encoding?! O+
Ik vraag me af in welk formaat het kan opslaan en op wat voor framerate.
Misschien een waardige vervanger van mijn Elgato gameplay capturecard.
De max. 30fps lijkt me toch niet zo'n drama voor zoiets? Films/series zijn over het algemeen 24, 25 en 30 fps. (of wat exactere nummers en niet afgerond zoals ik doe :+ ).
Of wil men bij 4K naar 48 en 60fps (en dergelijke hoge framerates)?

Maar wat ik mij wel afvraag; ik neem aan dat XBMC hierop als een app staat; dus op Android draait.
Ik heb altijd begrepen dat Android hun output op 60fps vastzet. Hoe gaat dat hier dan?

Dat is wat mij betreft het enige nadeel van de Ouya voor XBMC; 24fps materiaal speelt niet mooi vloeiend af. Voor de rest uitstekend geschikt voor XBMC, zeker als je het laat booten in XBMC. :9

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 14 april 2014 19:02]

Hebben jullie al eens gekeken naar Madcatz Microconsole, deze spelt wel volledig 5.1, en meer dan 70 nvidia cores. mooi, deze speelt alles, en je kunt er ook mee gamen.
http://store.madcatz.com/...tml?scid=madcatzsitestore
Ik heb een Neo x7 maar kan niet zeggen dat ik te spreken ben over de gebruikersvriendelijkheid en performance op 1080P al. En mocht je 1080P al draaiende krijgen, probeer het dan nog maar eens met HD audio en subs.
Laat Minix dat eerst maar fixen voordat er nu weer een nieuw product op de markt komt met als unique selling point een feature die nog praktisch nergens in gebruik is (4k)
Probeer eens een alternatieve firmware zoals de Justxbmc, veel info van die en andere images vind je op oa. http://www.freaktab.com
En in dat soort geklooi, ook al zit ik hier op Tweakers, heb ik gewoon geen zin. Eindeloos firmware proberen, weer configureren, toch weer een andere... Zucht.
Mijn mede8er 500x2 doet het uit of te box beter dan de x7 en uiteindelijk zit ik nu op de WDTV live. Als je kinderen hebt moet iets gewoon werken, liefst via een afstandbediening en de combi van Android, firmware en dit soort devices just doesn't do.
Voor je kinderen had je hem ook niet moeten kopen.
Beetje vooronderzoek en je had de frustratie voorkomen.
Of had je daar ook al zit je op Tweakers ook gewoon weer geen zin in?
lol wel support voor 4k, maar geen usb 3.0... ik heb momenteel meer aan usb 3.0 dan 4k...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee