Dropbox maakt duidelijk persoonlijke bestanden in folders van gebruikers niet in te zien, maar een vergelijking op basis van hashes te maken om delen van content die inbreuk op auteursrecht maakt te voorkomen. Afgelopen weekend ontstond hier ophef over.
In een tweet gaf Darrel Whitelaw afgelopen weekend aan een Dropbox-folder niet te kunnen delen vanwege een takedown-verzoek bij Dropbox. Al snel werd de tweet duizenden keren ge-retweet, waardoor Dropbox zich genoodzaakt zag een verklaring uit te sturen. "We krijgen soms DMCA-verzoeken om links op basis van copyright-bezwaren te verwijderen. Als we deze ontvangen, handelen we naar de wet en maken de links ongedaan", laat Dropbox weten aan TechCrunch. De dienst doet dit overigens al jaren.
Dropbox gebruikt een geautomatiseerd systeem dat voorkomt dat gebruikers identiek inbreukmakend materiaal delen via Dropbox-links. "Dit werkt door hashes van bestanden te vergelijken. We kijken niet in je persoonlijke folder." De vergelijking levert alleen een match op bij identieke bestanden en als geconstateerd wordt dat een bestand op de zwarte lijst gedeeld wordt, wordt alleen de link geblokkeerd, niet het bestand in de folder zelf.
Dropbox gebruikt de algoritmes voor het hashen ook om te voorkomen dat identieke bestanden meerdere keren worden toegevoegd: als een gebruiker een bestand in zijn dropbox-folder zet, dat identiek is aan een bestand dat al eerder geüpload is, wordt simpelweg toegang tot dat bestand gegeven om op bandbreedte en opslagcapaciteit te besparen. Het bestand wordt versleuteld en Dropbox beheert die sleutels, en kan daarmee wel in bestanden kijken, schrijft TechCrunch. Wel zou er beveiliging aanwezig zijn om te voorkomen dat medewerkers hier misbruik van maken.