Automakers willen providers worden na Nederlandse wetswijziging

Twee grote autofabrikanten zijn bezig om een onafhankelijke telecomprovider te worden. Dat is mogelijk na een Nederlandse wetswijziging, waarbij simkaarten onder controle komen van bedrijven zelf in plaats van mobiele operators.

SimkaartDe autofabrikanten willen vermoedelijk zelf een provider worden om eigen simkaarten in auto's te stoppen, die vervolgens kunnen 'roamen' op bestaande mobiele netwerken naar keuze. Dat de autofabrikanten die plannen hebben, blijkt uit een presentatie van OESO-medewerker Rudolf van der Berg. Ook bedrijven in consumentenelektronica zouden interesse hebben. Autofabrikanten willen onder andere internet in de auto aan kunnen bieden: vorige week maakte autofabrikant Audi met AT&T daar zijn eigen lte-abonnementen voor 4g in de auto bekend.

Die ontwikkeling zou mogelijk worden als meer landen, net als Nederland, de wet wijzigen om mogelijk te maken dat bedrijven het imsi-nummer van simkaarten kunnen veranderen. Nu staat dat imsi-nummer, met onder meer de netwerkcode van de provider, vast. Dat is vooral een probleem voor bedrijven die veel m2m-simkaarten beheren, die soms lastig te vervangen zijn. Daardoor zitten zij volgens Van der Berg twintig jaar vast aan dezelfde provider en kost het wisselen van provider miljoenen euro's.

De technologie maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om van provider te wisselen als het netwerk down gaat, iets dat vooral bij belangrijke communicatie een voordeel kan zijn. De wetswijziging is vooral gericht op bedrijven, die hun eigen netwerkcode kunnen krijgen als ze op de frequentie van dect-telefoons een eigen klein netwerkje opzetten. Die netwerken mogen geen grote gebieden dekken, maar maken het wel mogelijk om te roamen op andere netwerken.

Update, 12:30: Sommige bewoordingen in het artikel zijn aangepast naar aanleiding van een reactie van Rudolf van der Berg.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-03-2014 • 11:24

58

Reacties (58)

58
55
34
7
4
13
Wijzig sortering
Het gaat hier niet om programmeerbare SIM-kaarten. Het gaat hier om de nummers die nodig zijn om SIM-kaarten te hebben. Die SIM-kaarten hebben hard-coded data aan boord. Tot nu toe waren kaarten onder controle van de mobiele operator. Nu komen ze onder controle van de grootschalige M2M gebruikers. Dat is een significante verandering.

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 25 juli 2024 16:54]

Wat men wil is de IMSI (en de bijbehorende sleutel Ki) op afstand kunnen veranderen zodat je van provider kan wisselen zonder fysiek de sim te hoeven veranderen. De crux zit hem er wel in dat de netwerk operator die nieuwe data wel moet accepteren.

De insinuatie dat elke sim hiermee "open" gaat is onjuist. En de insinuatie dat elke autofabrikant zelf telco gaat worden is ook onjuist en ook nergens voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Odie op 25 juli 2024 16:54]

Oh, dat vind ik heel bijzonder.. Jij meent dat een energiebedrijf een E.212 IMSI range bij de ACM kon krijgen? Dat is heel bijzonder, vooral ook omdat zowel het Ministerie en de ACM die mening niet toegedaan waren en daarom het betreffende besluit genomen hebben.

Als je de gelinkte presentatie leest, dan kom je er achter dat vanuit een operationeel oogpunt een Soft-SIM door mij niet echt als oplossing gezien wordt. Daarentegen zoals elders hier al gezegd zijn er daadwerkelijk autofabrikanten die graag zelf Private Virtual Network Operator willen worden. De International Telecommunications User Group (INTUG) is ook groot voorstander van dit idee, omdat hun leden dit als een goed idee zien. Trouwens Defensie in Nederland deed dit al en had separaat om een eigen IMSI range gevraagd.

Je hebt trouwens wel gelijk dat soft-sims ook moeilijk zijn omdat telcos geen standaard afgesproken hebben, maar deze regels gaan niet in op zo'n standaard.

Maar goed, ik hoor graag je verdere mening.
Nee, dat zei ik niet en nee dat kon niet en ja dat kan met de nieuwe regelgeving wel. En dat is ook het enige (imho) dat de niewe regelgeving regelt: je kunt makkelijker een code krijgen/gebruiken, waar ik overigens wel heel veel haken en ogen aan zie zitten.

Maar het grappige is dat deze nieuwe regelgeving voorlopig nog strijdig is met ITU regelgeving, die codes voor privaat gebruik niet toestaan. Maar dat zal een kwestie van tijd zijn als ik het zo hoor.
Anoniem: 567735 17 maart 2014 12:02
Ik vind dit artikel op Tweakers zeer speculatief. De titel ('Automakers willen providers worden na Nederlandse wet programmeerbare simkaart') wordt boterzacht onderbouwd met een matige bron. Op basis van deze bron zou in plaats van de automakers (ik neem aan dat autofabrikant bedoeld wordt) net zo goed ander 'slim' apparaat geschreven kunnen worden, de bron gaat immers over 'OECD work on Internet of Things'.

De tweede slide van de presentatie geeft met een grote disclaimer aan dat 'The views expressed here are my own and may not reflect those of the OECD or its member countries', en dan is het sterkste statement nog dat '2 major car manufacturers now gathering all data necessary to become independent'. Misschien was het iets anders geweest als ik de presentatie daadwerkelijk gehoord had, maar dat heb ik niet, en uit het artikel blijkt ook niet dat de auteur dat wel heeft.

Vervolgens worden er nog een paar andere bronnen met de haren bijgesleept, waarbij de wetswijziging natuurlijk interessant is en voer voor verdere analyse. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn wat voor perspectief dit biedt voor slimme energiemeters, hoeveel gemalen (bijvoorbeeld) er nu al voorzien zijn van dit soort technologie, en wat voor gespecialiseerde providers hiervoor ontstaan zijn. Dat is vast interessante kennis voor de gemiddelde lezer van Tweakers.net, en niet dat twee autofabrikanten bezig zijn om informatie te verzamelen om eventueel provider te worden (als je tenminste het verkopen van een gebruikscontract bij een auto zo bestempelen wilt).

Letterlijk een maandagochtendartikel.
Even een nadere verduidelijking van de maker van de presentatie. Als medewerker van de OESO geef ik altijd presentaties met een disclaimer. Dat betekent niet dat ik dan vrij in de ruimte mag praten. Het onderwerp waar hierover gesproken wordt is al beschreven in enkele van onze rapporten, bv die met de titel Machine to Machine; connecting billions of devices. Deze rapporten zijn gepubliceerd onder de verantwoordelijkheid van de Secretaris-Generaal van de OESO. Dit betekent dat 34 landen er naar gekeken hebben en geen overwegende bezwaren geuit hebben. Dit betekent niet dat ze het er altijd helemaal mee eens zijn, maar goed, dat is onderdeel van het spel. Recent is in een brochure voor het nieuwe kabinet van kanselier Merkel dit onderwerp ook meegegeven als een belangrijke stimulans voor de Duitse economie.

Die 2 autofabrikanten hebben mij daadwerkelijk gesproken. Het zijn er nu trouwens 3. 1 daarvan is heel ver met het uitwerken van dit plan. Een tweede heeft vooral de mogelijkheden op papier gezet. De derde kwam eigenlijk langs voor belastingen en ging terug met dit idee, waarna ik hun netwerk techneuten gesproken heb, die erg onder de indruk waren. Verder ben ik in de afgelopen jaren hierover meermalen benaderd, recent nog door een Fortune 50 bedrijf die echt een probleem heeft. Maar je hebt in zoverre gelijk dat morgen niet de autofabrikanten direct al bij de ACM staan voor een nummertje.

In Nederland gaat het nu vooral over andere bedrijven, zoals energiebedrijven. Maar als er 1 schaap over de dam is dan volgen er meer.
als die simkaart dan maar verwijderd kan worden, want ik wil echt niet altijd in beeld zijn bij bedrijven.
nee, sorry, dat is nou net wat die bedrijven niet willen. Dit wordt gebruikt door bedrijven die duizenden of miljoenen apparaten beheren. Soms gebruiken ze die zelf. Soms verhuren of leveren ze die aan derden. Maar een verzekeringsmaatschappij die een polis levert op basis van Pay as You Drive, een leasemaatschappij die haar materieel wil monitoren, een energiebedrijf die slimme meters heeft, een autofabrikant die eCall, software updates and andere dingen wil leveren, die willen vooral niet dat een tweaker er met zijn vingers aan zit ;-)
Als een simkaart verwijderd kan worden, zal ik hem ook iedere avond moeten verwijderen. Anders is het weer een reden voor bepaalde lieden om met een hamertje in mijn auto te geraken. Vroeger liep ik het risico dat ze mijn autoradio stalen. Nu die helemaal is ingebouwd lukt dat niet meer, maar straks loop ik het riso dat men op mijn simkaart uit is om naar het buitenland te bellen/skypen/whatsappen.

Op zich zie ik ook wel mogelijkheden. Nu moet ik voor een routeplanner die update via Internet een duur abonnement afsluiten, waarmee ik ook kan bellen. Straks kan ik misschien een goedkoop data abonnement afsluiten bij mijn garage.
auto met wifi misschien een idee?
Hoe wijzig je op afstand de data op de simkaart als het netwerk down is? Via het eigen bedrijfsnetwerk? Lijkt me meer iets wat bedoeld is voor als het netwerk het gewoon doet. Als je bijvoorbeeld Eneco bent en je wil alle simkaarten in je slimme energiemeters van netwerk laten veranderen omdat een andere provider goedkoper is.
Het apparaat waar de SIM-kaart in zit zou geprogrammeerd kunnen worden om de netwerkcode te veranderen wanneer hij een bepaalde tijd geen signaal heeft gehad van zijn huidige netwerk.
Hoe wijzig je op afstand de data op de simkaart als het netwerk down is? Via het eigen bedrijfsnetwerk? Lijkt me meer iets wat bedoeld is voor als het netwerk het gewoon doet. Als je bijvoorbeeld Eneco bent en je wil alle simkaarten in je slimme energiemeters van netwerk laten veranderen omdat een andere provider goedkoper is.
Je kan toch gewoon een fail-over netwerk programmeren voor situaties waarin je eigen netwerk het niet meer doet? Als T-mobile down is, dan roamen we wel even op Vodafone.
Dat zou kunnen, ik ga misschien iets te sterk af op de tekst ;)
ontwikkeling zou mogelijk worden als meer landen, net als Nederland, de wet wijzigen om mogelijk te maken dat bedrijven het imsi-nummer van simkaarten op afstand kunnen veranderen.
Dan had er automatisch moeten staan ipv op afstand want dat suggereert dat iemand op afstand een commando ertoe geeft..

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 25 juli 2024 16:54]

zorgt dit niet voor veel beveiligingsproblemen?
zoals sim-kaarten hacken?
Ik vraag mij ook af hoe dusdanige ontwikkelingen invloed hebben op veiligheid. Hard-coded IDs lijken mij veel veiliger. Als dit gehackt kan worden zullen er altijd mensen zijn die handige alternatieven weten te bedenken voor deze rijdende mobieltjes.
denk eens aan de automatsiche melders na een ongeluk die die eu ingebouwd wil hebben. Daar is dit ook voor nodig.

Maar je bent dadelijk idd een rijdende peilzender voor de autofabrikant die alles kan loggen wat je doet, dus ook te hard rijden en nog veel meer. Natuurlijk heeft de overheid dan ook toegang tot deze informatie en ook leuk voor de verzekeraar, ongeluk te hard gereden zelf aansprakelijk.
Anoniem: 286841 @bbob17 maart 2014 11:59
Ze kunnen je nu toch ook al volgen via je mobieltje die in je zak zit ?
Daar veranderd dus niks aan.
Ja maar moeilijker hoe hard je echt rijd en wat je in je auto doet. Verzekeraars zijn dol op die informatie.
Je mobiel kan je uitzetten. eCall, zal waarschijnlijk niet door de consument uit te schakelen zijn. En helemaal als er zaken als kilometer heffing aan gekoppelt worden, dan kan het zelfs een economisch delict worden/
Turboslang na 3 maanden gescheurd ?
Sorry meneer, volgende de GSM gegevens U heeft vorige week 200 gereden op de Duitse autobahn.
Dat was bewuste overbelasting, dus u heeft geen recht op garantie.

Het is verdomme een Mercedes AMG Black. Die moet dat aankunnen.
Niks mee te maken. De garantie geld alleen bij normaal gebruik.
Had u de kleine lettertjes in het koopcontract maar moeten lezen....
Het artikel is aangepast. Het gaat hier er juist om dat energiebedrijven en autofabrikanten de hardcoded versie van een SIM-card kunnen krijgen en dat ze daar zelf controle over kunnen krijgen. In de laatste paar slides leg ik wat uit over Soft-SIMs
Precies, het gaat hier dus over twee onderwerpen: het liberaliseren van de MNC toewijzing voor privaat gebruik en softsims (die al lang bestaan). Beiden zijn in mijn optiek alleen echt interessant voor de M2M markt, ik zie nog niet zo in waarom dit goed zou zijn voor regliere MS/UE gebruikers (lees: de particulieren). Alsof die het spannend vinden dat ze de SIM niet meer hoeven om te steken als ze een nieuw abonnementje afsluiten. Het is wel boeiend voor de MS/UE vendors zoals Apple/Samsung/HTC, die een stuk macht naar zich toetrekken die niet bij hen thuishoort.
Simkaarten kunnen niet rechtstreeks aangesproken worden AFAIK.
Je moet eerst via de smartphone/wagen binnengeraken om aan de simkaart te kunnen, en zodra ze daar in geslaagd zijn, is die simkaart wel het minste van mijn zorgen.
ja in een smartphone binnengeraken is nu niet bepaald moeilijk, gewoon je android rooten en klaar, desnoods nog eens flashen
Ik had het over extern gevaar (hackers, etc,...). Als je zelf met je simkaart gaat rommelen, dan is dat je eigen fout.

De garantie op je smartphone vervalt toch ook als je hem kapot krijgt door er aangepaste software op te zetten?
ik bedoelde andere mensen hun simkaart nabootsen, en zo met andere mensen hun geld dingen via sms kopen
Dat heet spoofing en bestaat nu al.

Aan de nummers zelf kan bij deze kaarten niets gewijzigd worden, denk ik.
*lol* Als je telefoon verbonden is met een netwerk, kan de operator de SIM aanpassen.
Door er een softwarematige SIM te maken, kan je er op andere manier ook bij.
Ik veronderstel dat 95%* van de data nog steeds hardcoded zal zijn.
Het verschil zal hem eerder in de mapping liggen, of gewoon 1 enkele parameter die aangepast kan worden (het primaire netwerk). Het nummer en de uniek ID van de simkaart zullen dezelfde blijven.

*exclusief het telefoonboek op je simkaart

[Reactie gewijzigd door graverobber2 op 25 juli 2024 16:54]

Dat is een beetje het probleem van IOT. Tenminste, ik ga er van uit dat je dit daar ook onder mag scharen. Hoe meer je aansluit op een (semi) openbaar netwerk hoe meer er kan worden gehacked.

En zoals altijd, het heeft voor- en nadelen. Het kan gehacked worden en heeft natuurlijk ook (wederom) gevolgen voor de privacy (tracking etc. voor zover dat nog niet gebeurt). Maar het maakt vooruitgang ook weer mogelijk imo.
Dus belasting ontduiken is een goed ding? De eerlijke mensen betalen meer?

OT. Fantastisch idee. Internet direct en gericht van een merk wat direct ook alles kan monitoren in de auto en hem gericht naar de garage roepen.

[Reactie gewijzigd door frankhan op 25 juli 2024 16:54]

Internet direct en gericht van een merk wat direct ook alles kan monitoren in de auto en hem gericht naar de garage roepen.
Vooral handig als het merk wat extra inkomsten nodig heeft? Nee, ik zie alle voordelen er wel in. Zeker bij een productiefout waarbij 10000en auto's terug moeten.
Maar ik vind dit echt spooky, gewoon het idee wat je met het systeem allemaal niet kan doen of achterhalen. Ik ben hier zeker geen voorstander van. Het internet mag uit de auto blijven. Wil ik internet in de auto, koop ik wel een houder voor men smartphone.
tja, dan trek je de sim er toch gewoon uit...
Je kunt ook perfect 'virtuele' sim kaarten hebben he.. dan is er helemaal geen fysiek kaartje om er uit te trekken.

Een sim kaart is ook maar een IC @ heart...
Als ik een auto van de zaak heb, heb ik nu al te maken met een Blackbox.

Collega's kunnen feitelijk zien waar ik ben en overal ben geweest. Ik heb niet te verbergen op dat gebied. Ik betaal alles netjes.

Maar het gaat erom dat je "vrijheid" beperkt word. Zoals ik bijv. wel eens een jointje kan gaan halen bij een plaatselijke coffeeshop. Dat is mijn privacy en dat is de basis van deze hele samenleving.

Dus nee ik heb feitelijk niets te verbergen, maar ik vind het gewoon een kut gevoel dat ik dingen doe ik ik liever niet deel of een ander geen moer aan gaat.

Daarnaast heb jij de laatste "actie" van Geenstijl en Cition gezien. Het gaat er niet om dat er gecontroleerd word en op de manier hoe. Daarbij koment ook nog dat deze instantie de gegevenens door speelt aan de belasting dienst waar en waneer een bepaalde auto heeft gestaan.

Natuurlijk moet men bijtelling betalen over een auto maar doe dat dan ook bij de cementmolen van een aannemer want deze sleept dat apparaat ook in het weekend mee om zijn familie te helpen. en mijn auto is een "gereedschap" om mijn klanten te bereiken en dat ik die auto in het weekend ook gebruik om boodschappen te halen moet dan kunnen.

Dus het gaat niet om vrezen maar over mijn leven waar ik zelf de baas over wil zijn mbt wat ik deel en wat niet.
Dit is net zo'n slecht argument als "ik heb niets te verbergen".
Het is niet omdat ik niets te verbergen heb dat iedereen in mijn prive gegevens mag neuzen om na te kijken of ik al dan niet iets verberg.
Zelfs als ik iets te verbergen heb wilt dit niet zeggen dat het illegaal is.
Er zijn nu eenmaal dingen die voor mij als individu heel belangrijk is maar voor een vreemde totaal onbelangrijk kan zijn.

Extreem vb; een getrouwde man die zijn vrouw bedriegt, dit is enkel belangrijk voor die gezin en voor de rest is daar niemand mee gediend.
Tenzij deze man natuurlijk politieke ambities heeft of een produkt op de markt wil brengen dat goedkoop kan concureren met een groot merk.... En zo zullen er vast nog meer dingen te verzinnen zijn.

Het gaat er om dat je nu niet kan weten wat er in de toekomst allemaal tegen je gebruikt kan worden. Iets wat nu triviaal lijkt kan grote consequenties hebben in de toekomst.

Lees onderstaande maar eens aandachtig door. Het is een erg verhelderend artikel.

https://decorrespondent.n...erbergen/6428004-ab2d5fc2
Sluit ik mij volledig bij aan.
Dank u voor de verhelderende artikel.
2 groepjes advocaten zullen het wel leuk vinden. :)
je hebt niets te verbergen maar wat is het nut dat ze alles weten tot in het kleinste detail ?
Hey, programmeerbare (vaste) simkaarten is iets dat Apple al jaren geleden wilde, maar ze er niet doorheen kregen bij de providers. Mooi dat dit nu wel mogelijk wordt en hopelijk binnenkort ook in mobiele telefoons dan!
Anoniem: 415197 @Bosmonster17 maart 2014 12:54
Die hele simkaart is natuurlijk een onzinnig concept. Want waarom zou je de data niet gewoon in het geheugen van je mobiele telefoon stoppen? Op die manier zou je ook simkaarten kunnen downloaden etc.
Dat hoop ik juist niet.
Wanneer ik een nieuwe telefoon koop, dan wil ik een een telefoonwinkel inlopen, een nieuwe telefoon kopen, mijn SIM-kaart overzetten en meteen met mijn nieuwe telefoon kunnen bellen. Ook wil ik zo van provider kunnen wisselen (bv. in het buitenland) door van SIM-kaart te wisselen.

Met een programmeerbare SIM die vast in het toestel zit ben je afhankelijk van de goede wil van je telefoonfabrikant en je provider.
Alles wat jij doet met sims installeren en wisselen, is een onnodige en ouderwetse fysieke actie die ook prima softwarematig kan.

Ga naar een app of website van een provider en sluit direct een tijdelijk abonnement af bijvoorbeeld voor je vakantie, ipv met sims te gaan lopen friemelen in een fysieke winkel.
Met een programmeerbare SIM die vast in het toestel zit ben je afhankelijk van de goede wil van je telefoonfabrikant en je provider.
Met een programmeerbare sim ben je juist niet meer afhankelijk van je provider als het gaat om simlocks en andere onzin. En dat is ook de reden dat providers dit tot nu toe tegengehouden hebben.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 25 juli 2024 16:54]

Een simlock zit niet op de SIM-kaart, maar in het toestel zelf. (Een toestel dat door KPN gesimlockt is kun je met elke KPN SIM-kaart gebruiken.) Met een programmeerbare SIM zal niet de mogelijkhedi van een simlock verdwijnen.
Ik denk dat providers juist bang zijn dat een programmeerbare SIM makkelijk te clonen is. (In de VS, waar voor sommige netwerken geen SIM nodig is, is dat een groot probleem.)
Kan me nog heringen dat jaren geleden er nog besprokken werd over de toekomst van auto's.
Iedereen een "blackbox" onder de auto en aan het einde van het jaar wordt dan uitgelezen wat je "boete saldo" is.

Klinkt dat dit idee, dit plan een stuk dichterbij brengt......
Zo de titel van dit artikel moet je wel 2 keer lezen en dan nog heb je het artikel nodig om te begrijpen wat er staat.

Maar dit is geen vreemd voortvloeisel uit de verdere digitalisering, dit was volgens mij zelfs de bedoeling van die wetsaanpassing toch?
Toevoeging van een comma en extra woordjes doet wonderen.

"Automakers willen providers worden, na invoering Nederlandse wet over programmeerbare simkaarten"
Dat zou kunnen helpen inderdaad ;)
ik gok op de VW-groep en BMW :)
OECD noemen we OESO in het nederlands; OESO staat tot OECD als NAVO staat tot NATO.
Wikipedia: Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.