Twee grote autofabrikanten zijn bezig om een onafhankelijke telecomprovider te worden. Dat is mogelijk na een Nederlandse wetswijziging, waarbij simkaarten onder controle komen van bedrijven zelf in plaats van mobiele operators.
De autofabrikanten willen vermoedelijk zelf een provider worden om eigen simkaarten in auto's te stoppen, die vervolgens kunnen 'roamen' op bestaande mobiele netwerken naar keuze. Dat de autofabrikanten die plannen hebben, blijkt uit een presentatie van OESO-medewerker Rudolf van der Berg. Ook bedrijven in consumentenelektronica zouden interesse hebben. Autofabrikanten willen onder andere internet in de auto aan kunnen bieden: vorige week maakte autofabrikant Audi met AT&T daar zijn eigen lte-abonnementen voor 4g in de auto bekend.
Die ontwikkeling zou mogelijk worden als meer landen, net als Nederland, de wet wijzigen om mogelijk te maken dat bedrijven het imsi-nummer van simkaarten kunnen veranderen. Nu staat dat imsi-nummer, met onder meer de netwerkcode van de provider, vast. Dat is vooral een probleem voor bedrijven die veel m2m-simkaarten beheren, die soms lastig te vervangen zijn. Daardoor zitten zij volgens Van der Berg twintig jaar vast aan dezelfde provider en kost het wisselen van provider miljoenen euro's.
De technologie maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om van provider te wisselen als het netwerk down gaat, iets dat vooral bij belangrijke communicatie een voordeel kan zijn. De wetswijziging is vooral gericht op bedrijven, die hun eigen netwerkcode kunnen krijgen als ze op de frequentie van dect-telefoons een eigen klein netwerkje opzetten. Die netwerken mogen geen grote gebieden dekken, maar maken het wel mogelijk om te roamen op andere netwerken.
Update, 12:30: Sommige bewoordingen in het artikel zijn aangepast naar aanleiding van een reactie van Rudolf van der Berg.